Vegetarian eller köttätare?

Förr i tiden gav jag mig gärna in i diskussioner vad gällde köttätande. Numera är jag dock extremt trött på det. Jag har varit vegetarian i nästan sex år och känner ingen saknad av kött, men känner inte heller något behov av att diskutera frågan gång på gång då jag gjort redan det x antal gånger. Så fort folk förstår att man är vegetarian, på grund av en qournfilé i matlådan som de frågar vad det är eller på grund av att jag väljer det vegetariska alternativet på restaurangen, så börjas pratet runt bordet. Och det är köttätarna som börjar prata. "Ja, nämen jag äter faktiskt en del vegetariskt", "jag smakade faktiskt qournfärs en gång och det smakade faktiskt bra" eller "jag skulle aldrig klara mig utan kött, det är så gott" och där får de genast medhåll från andra köttätare. De brukar nästan bli provocerade när jag är tyst. Det blir liksom en tystnad när de har sagt sitt, och det förväntas att jag som vegetarian ska säga något. Men tror ni att jag bryr mig när ni försöker sympatisera med att ni "faktiskt äter en del vegetariskt"? Jag bryr mig inte. Jag tänker inte omvända någon, jag har absolut inget emot köttätare. Du får äta precis vad du vill så länge du står för det.

32676-219Jag fick inspiration att skriva om det här från
Therese. Hon gjorde nämligen något superroligt och skrev ett inlägg om "mat" där hon la ut en hel del bilder på "härliga" djurdelar från affären som någon skulle köpa för att vid ett senare tillfälle tillaga och äta till middag. Ett helt klockrent provocerande inlägg som yttrade sig i massvis av kommenterar. Att vegetarianism kan provocera så mycket har jag väldigt svårt att förstå.

Gå gärna dit och läs. Personligen kan jag inte förstå hur man kan bli sugen på att äta kyckling, gris, ko, hund, häst, bläckfisk, kanin eller något annat djur efter att ha tittat på de bilderna. Något intressant som Therese tog upp är också det faktum att människor har svårt att säga vad det är dem äter. Hur ofta säger man att man äter gris? Nej, just det, fläskkött heter det. Och ko äter du väl inte? Nej, du äter ju nötkött. Två helt skilda saker... eller? Och att kunna äta en gris, men tycka att det är fruktansvärt att äta kanin, förstår jag inte. Djur som djur. Eller hade jag fel där också?

Att köttätare måste ha tiotals argument på varför man inte äter kött är för mig obegripligt. Att äta så mycket kött som vi svenskar gör idag är inte hälsosamt för oss. Kroppen har svårt att ta hand om köttet, som faktiskt ligger och sakta men säkert ruttnar i magen på oss. Även om det idag mest är en vana för mig att äta vegetarisk så är inte anledningen till att jag inte äter kött hälsoskäl eller för att jag inte tycker om det  - jag älskade nämligen gris som ko som kyckling som lax. Däremot tänker jag inte stoppa i mig dessa grisar och kycklingar som har satts till livet enbart för att bli mat. Jag skulle äta kött om jag var tvungen för att överleva, men idag har vi mängder av annan mat att välja bland som både är nyttigare och mer etiskt, så jag väljer givetvis att köra på det.
Bilden är lånad från Therese.

Kommentarer
Postat av: Therese

Hihi kul att inspirera till ett inlägg och att min kycklingbild kom till användning. Det var kycklingen som fransmannen och japanen och min man och barn senare åt.

Postat av: barajagjohanna

Therese>> Hoppas de tyckte att kycklingen smakade då... haha.

2006-08-06 @ 21:56:18
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: sukha

tack för kommentaren, du blev den första som jag inte känner att kommentera min nya blogg ;-)
Bra inlägg du också. Och vilka härliga sommarbilder!
//J

2006-08-06 @ 23:01:16
URL: http://ord-ord-ord.blogspot.com
Postat av: niklas (fd Hans Ångest)

Men... Det var väl inte så mycket Therese - utan mina inledande provokationer som ledde till debatt!!! För den övervägande majoriteten av rösterna var inte från provocerade köttätare - utan från vegetarianer provocerade av bl a mig!

Det var kul!

2006-08-06 @ 23:01:38
Postat av: Cicci

I de flesta sammanhang är det normalt att äta kött och därmed onormalt att inte äta kött. Och när man då inte följer trenden då måste man förklara sig. Jag äter förvisso kött ibland, men aldrig hemma hos mig och jag funderar starkt på att bli vegetarian på riktigt, dels av hälsoskäl men även för att det är resursslöseri att äta kött. Men jag bryter iaf normen många gånger och det gör folk helt galna. Och då måste jag försvara mig. Alltid kommer frågor som "tycker du inte om kött?" "är du sjuk?" "varför?" bla bla bla. Det är ju inte som att jag ifrågasätter en köttätares val. Åh suck, att folk inte klarar av att andra bryter normen. Ja iaf, bra inlägg :)! Jag gillade Thereses också, och det fick mig att bara ännu mer att ifrågasätt varför jag inte tagit tag i mina, om än mkt små, köttintag.. Vi får se vad som händer :)!

2006-08-06 @ 23:40:41
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: Andreas

Bra inlagg! Jag kanner igen mig jattemkt i folks ifragasattande av mitt kostval som vegetarian. Varfor bry sig? Far folk daligt samvete over att de sjalva ater kott? Det verkar ofta som det (i princip samtliga av mina vanner ater kott).

Kanske beror det pa att vi svenska vegetarianer ar i minoritet (3%), minoriteter ses ju tyvarr ofta som nagot provocerande :/

2006-08-07 @ 05:26:56
URL: http://tokyoandy.webblogg.se
Postat av: barajagjohanna

sukha>> Vilken ära! ;) Du har börjat bra med bloggen, jag kommer att komma tillbaka.

niklas>> Jag tyckte att Thereses inlägg var provocerande mot köttätare, därav började du att motargumentera antar jag. Och jag har inte läst mer än ditt första inlägg, de var så många och långa att jag faktiskt inte orkade plöja mig igenom det. Men visst provocerade du också. Och det var väl det som Therese var ute efter.

Cicci>> Jo, man bryter mot normen, men jag tycker ändå det är konstigt... för idag är det ju inget märkligt att vara vegetarian, det är ju trots allt ganska vanligt. Eller så är det jag som har en felaktig syn på det. Halva släkten är vegetarianer... :) Dock bara jag i familjen.

Andreas>> Tack! Javisst är det konstigt att de bryr sig så mycket... men som sagt, något sorts dåligt samvete måste det ju bero på. Varför annars bli så provocerad av att någon inte äter kött, liksom?

2006-08-07 @ 08:22:42
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Citrin

Hehe jag är också vegetarian och van vid alla frågor... Dock är det rätt vanligt i Sverige med vegetarianer. De flesta ser bara lite förvirrade ut och säger "oh ok hmm men mjölk och ägg, går det bra?" när de ska bjuda på middag. ;]

Dock tycker jag folk blir mycket mer ställda utomlands (övriga Europa)! Där haglar frågorna över en och många skakar förvirrat på huvudet... Min gamla polska farmor bruka oja sig en massa över min kost och säga att jag kommer få anorexi (!).

En rolig grej som hänt var att jag beställde en pizza "utan kött" och då fick jag en med skinka på för att pizzabagaren trodde jag menade kebabköttet. Som att skinka är en grönsak eller?

2006-08-07 @ 11:27:13
Postat av: barajagjohanna

Citrin>> Skinka, men det är väl inte riktigt kött? ;) Haha. Dessutom tycker jag ofta att man får höra "vegetarian? Okej, men kyckling då? Fisk då?" Jo, för kyckling och fisk, det är ju inte kött... shit. Att detta dessutom händer på restauranger blir jag riktigt förvånad över. De borde väl veta vad som är kött och inte kött?
Jag håller med om att det är större problem utomlands än i Sverige. Det är större problem att få mat, men däremot tycker jag inte att de ifrågasätter en på samma sätt.

2006-08-07 @ 12:34:27
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Pumans dotter

Kul att det är fler som tar upp det här ämnet! Det verkar ju engagera många.
Citrin>> Visst är skinka en grön sak... om den får ligga tillräckligt länge bara. ;D Nej, men om du säger så i många länder menar man annars bara RÖTT kött och möjligen kalkon, kyckling, fisk och allt det andra räknas inte på något sätt.
Hälsn. från en glad rättvise-eko-fisketarian (eller hur det nu var?) som tycker att alla ska få äta vad de vill utan att få höra en massa kommentarer.

2006-08-07 @ 12:40:17
URL: http://pumansdotter.blogspot.com/
Postat av: Pumans dotter

Är det någon som förstod vad jag skrev? Det gjorde jag knappt själv. *skamsen*

Sä här ska det se ut:
Nej, men dom du säger, Citrin: i många länder kallar man bara RÖTT kött för kött, möjligen kalkon. Kyckling, fisk och skaldjur etc. räknas inte som kött.

2006-08-07 @ 12:44:40
Postat av: Käthe

Jag är köttätare på grund av att jag är uppvuxen med det. Man vänjer sig liksom. :) Jag har även tagit ställning själv igen, och kommit fram till att jag behöver kött, tycker om kött och tror det är bra för mig i lagom mängd. Jag ser det rent naturvetenskapligt också, männsiskans hjärna hade inte utvecklats som den gjort om apmänniskorna fortsatt att äta frukt. Sedan är det ju en annan fråga vad vi egentligen använder denna hjärna till... Jag har dock full förståelde för vegetarianer och ikväll ska jag t.ex. tillreda en middag till en vegetarian. Jag skiljer förresten på djur som föda och djur som sällskapsdjur, för det gillar jag inte att blanda ihop. Jag kan också tänka mig att protest-inte-äta-kött ett tag för att förhindra de dåliga villkor djuren har, för det gillar jag inte.

2006-08-08 @ 17:12:42
URL: http://kathe.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Pumans dotter>> Jag förstod vad du sa! Haha.

Käthe>> Jag är också uppvuxen med att äta kött. Men jag började äta mindre när jag var omkring 16, sedan slutade jag helt. Att du skiljer på djur som föda och djur på sällskapsdjur förstår jag, men ändå inte. Djur är djur. De är levande varelser, men de är samtidigt mat för många. En hund som är ett sällskapsdjur i Sverige är en självklar måltid i ett annat land. I Sverige äter vi gladeligen kossor, vilket är heligt och aldrig skulle ätas någon annstans.
Jag skulle säkert också må bra av att få i mig lite fisk t.ex. pga fettet (och gärna om det är som de säger att man blir smart ;)), men det funkar inte, och det går ju att få i sig det på annat sätt.

2006-08-08 @ 19:04:35
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback