Antagen

För skoj skull sökte jag Kreativt skrivande, 20 p i Gävle till våren. Mest för att kolla mina chanser. Jag kom in, på mitt gamla gymnasiebetyg utan de 0,5 poängen jag har höjt mig. Det var ju trevligt. Det är en kurs jag verkligen, verkligen skulle vilja läsa, förutom att jag inte är jättesugen på att plugga i Gävle och inte jätteredo att börja plugga överhuvudtaget.

Men, det spelar ju ingen roll. Jag kan ju ändå inte plugga i vår, så det är inget att fundera över.

Jag blir förbannad när jag tänker på högskola/universitet och intagning och betyg och poäng och hela skiten. Jag inser ju att om inte antagningspoängen till journalistprogrammet i Sundsvall sjunker drastiskt, så kommer jag aldrig ha en chans att komma in. För att komma upp i snittet som det låg på i höstas, så måste jag höja mig från VG till MVG i sju 100-poängskurser från gymnasiet. Jag har inte ens sju 100-poängskurser att höja mig i. Och ska jag börja höja mig i 50-poängskurser blir det bra mycket fler ämnen. Varje ämne kostar 500 kr att skriva prövning i. Och då är det inte ens säkert att jag klarar högsta betyg. Eh. Ja, ni hör ju själva, det är inte hållbart. Och det känns skittråkigt. Som jag har sagt förut: kolla mina gymnasiebetyg i journalistik, svenska, textkommunikation, mediekommunikation, mediekunskap, medieproduktion och skit i att titta på matte, naturkunskap och historia. Då hade jag kommit in kan jag lova. Skitsystem.

Jag börjar för övrigt bli riktigt less på att inte ha någon dator hemma. Det har gått en vecka...

Kommentarer
Postat av: Fröken T

Läs lite fristående på universitet/högskola (typ medie- och kommunikation) och satsa sedan på folkis- Skurups linje har gott rykte vet jag!

Postat av: Tomas Melin

Hej!

Ett tips är högskoleprovet. Du kanske inte skriver tillräckligt bra första gången, men man lär sig konceptet efter några gånger. Vad journalisthögskolan i sundsvall har för intagningskrav på högskoleprov vet jag inte, men i Sthlm är det 1.6 (för att gå vidare till personlig intervju o så). Generellt är intagningen på högskoleprovet lägre, eftersom färre tar provet.

Det är dessutom billigare än ett upptentningsprov.

2006-12-12 @ 20:55:28
URL: http://melinen.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Fröken T: Jag måste vara lite kräsen... men visst, det där är ett alternativ, problemet är bara att då ska jag bo ett halvår i Gävle, ett halvår i Sundsvall, ett halvår i Umeå, ett halvår i Stockholm, ett halvår i Göteborg... och så vill jag inte ha det. Jag vill vara på ett ställe. Skurup har jag hört är bra, men det är för långt söderut. :)

Tomas Melin: Det skrev jag i höstas och jag är faktiskt jättenöjd med resultatet. Trots att det bara (?) är 0,8 så är det betydligt högre än vad jag trodde att jag skulle få. Men fortfarande är det långt ifrån för att komma in på det. Jag ska testa att skriva igen, men har svårt att tro att jag kommer att få så mycket bättre - det är ju inte lätt direkt.

2006-12-12 @ 21:04:27
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Veronika

Finns det inte journalist-utbildningar som går på prov? Så är det väl på journalist-högskolan i Sthlm? Fast man kanske måste uppvisa gymnasiebetyg för att ha någon chans till att börja med. Jag har ingen egentlig koll på journalistutbildningar. Men det kan ju vara bra att titta på.

2006-12-12 @ 22:24:06
URL: http://sagoslott.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Veronika: Det finns inget som heter Journalisthögskolan. Det hette så förr, men det är liksom omgjort... ja, jag vet inte, journalistikutbildningar på Stockholms universitet ligger under institutionen för journalistik, medier och kommunikation. Deras journalistikprogram ska man ha 120 p för att läsa. Sedan finns det väl säkert vanlig mediekommunikation, men det är inte det jag vill. Huh, det känns som om jag dissar allas förslag, det är inte riktigt meningen, jag vet bara vad jag vill när det gäller just den sortens utbildning. Och söker jag på högskola/universitet inom journalistik på studera.nu är det Luleå eller Sundsvall som gäller. Luleå skulle jag kunna ha chans att komma in, då de har ett tredje intagnigssätt (personligt brev, för att få mångfald - jättebra), men det är ju så jäkla långt norrut!

2006-12-13 @ 08:01:13
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cicci

Varför vill du inte plugga i sthlm?? Förstår iofs folk som inte vill det men jag tänkte mest att här finns det väl journalistik på södertörn också. Jag har inte fått något antagningsbesked, hm..kanske kan kolla där på studerna.nu...

2006-12-13 @ 23:43:45
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: barajagjohanna

Cicci: Stockholm är inte idealiskt, men det skulle absolut funka, men då är det inte universitetet som gäller, eftersom jag måste ha 120 p redan för att få läsa journalistprogrammet. Dessutom verkar journalistprogrammet på SU vara extremt akademiskt, vilket inte passar mig. Har kollat Södertörn, men deras utbildning är inte den jag vill ha. Jakobsbergs folkhögskola däremot har en ettårig reportagelinje och den typen av skrivande är jag intresserad av, så jag får se... Folkhögskola är inte heller idealiskt för mig, men skulle kunna tänka mig just reportagelinjen.
Jag fick mail om att första antagningen var klar och logga in på studera.nu.

2006-12-14 @ 08:40:35
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Jonna

Johanna! Hur kommer det sig att det kostar 500kr att plugga upp ämnen? jag hade ig i religion som jag pluggat upp nu under hösten, och det har inte kostat mej ngt. Eller är det skillnad om man har ig kanske?

2006-12-14 @ 08:45:29
Postat av: barajagjohanna

Jonna: Jag vet inte, det kanske är skillnad? Det kostar 500 kr per prövning, per ämne alltså. Har man inte IG, får man ju inte ens läsa kursen, utan bara plugga på egen hand inför ett prov.

2006-12-14 @ 09:25:10
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Malin

Kreativt skrivande har jag läst.. Kursen är jättbra, men kan förstå om du inte vill bo i Gävle. Mitt tips är att läsa fristående kurser (distans är ett bra alternativ), och sen vara så aktiv som möjligt på fritiden.. Ta lite ideella uppdrag för att skaffa dig erfarenhet, så sitter du sen som journalist på en höjdartidning. Det viktigaste är att du är bra på att skriva och har erfarenhet, är du tillräckligt bra så struntar många i utbildningen! Lycka till! :)

2006-12-15 @ 13:57:25
Postat av: anna

du har inte funderat på att ta en liten omväg? jag ville nämligen också egentligen bli journalist, men visste redan innan att det antagligen inte skulle gå att gå universitetsvägen till det då man precis som du säger måste ha skyhöga betyg. jag sökte dock utbildningen lite på skoj - och kom så klart inte in. dock sökte jag i första hand en annan utbildning här i sundsvall - information- och pr, som inte kräver lika mycket men ändå ligger ganska lika journalistiken. har jag inte ångat mej när jag tar examen tänker jag senare bygga på med den korta journalistlinjen på 40p som man också kan läsa här i stan. vi i info/pr läser ju också några kursen lika som journalisterna (som massmedier och rätt), och dessutom har man ju smörgåsbordet sista terminen och där har jag fått höra att det finns en hel del journalistkurser att välja för oss som läser info/pr. bara ett tips, och info/pr har varit ett väldigt rolig program hittils!

2006-12-21 @ 04:48:36
URL: http://stjernlof.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Malin: Jag har fått information om kursen från Gävle nu. Var ju tyvärr tvungen att tacka nej, men den verkar så otroligt rolig att jag kanske måste söka till hösten igen... det går ju att pendla mellan Falun och Gävle, faktiskt.

anna: Tack för tipset! Jag har kollat på det programmet i Sundsvall också, för att som du säger, ta en liten omväg. Dock tycker jag inte att den verkar så intressant, det är inte riktigt det jag vill. Men det är ju värt att titta på igen. Är det så att man får välja massa kurser, så kan man ju som sagt välja till journalistikkurser.

2006-12-21 @ 07:55:21
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Björn

Hej!

Något starkt emot Göteborg? Nedan följer intagningskrav- och procedur:
* Du måste ha 40p högskolestudier i valfria ämnen
* Du måste ha gjort högskoleprovet. De senaste åren har det räckt med 1.3, 1.4 (oftast lite lägre på våren) för att komma och skriva antagningsprovet.
* Från antagningsprovet (som består av en "fri skrivning till bild", ett referat, ett allmänbildningstest och ett "fyll i bokstäverna som saknas i ordet"-test) väljer de sedan ut de runt 35 bästa av de totalt runt 90, 100 sökande.

För övrigt anser jag att antagningsprov är ett bra påfund, som fler högskolor borde använda sig av.

2006-12-30 @ 11:07:03
Postat av: barajagjohanna

Björn: Jag har absolut ingenting emot Göteborg, det är en jättetrevlig stad och jag kan absolut tänka mig att bo där (har kompisar där dessutom, så det skulle vara lätt att flytta ner). Men i det du skriver ser ju jag att jag inte kommer in. 40p kan jag fixa (ha rbara 10p just nu), men 1.3 på högskoleprovet är inte rimligt för min del. Antagningsprov är ett jättebra påfund, det håller jag med om, det borde fler utbildningar ha.

2006-12-30 @ 12:38:48
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback