Tjejer kan inte snickra

Ja, enligt Linda Skugge i alla fall. Alltså, jag är ju så trött på henne, men ändå måste jag gå in och läsa hennes blogg! Varför? Det är otroligt irriterande. Jag borde bojkotta både hennes blogg, hemsida och krönikor, men det är så svårt! Jag antar att det på något sätt är skönt att bli upprörd, och att jag upptäcker hennes helomvändande åsikter nästan varenda gång jag läser något av henne är nästan skrattretande.

När jag läste hennes
krönika om valborgsfirande tändes nästan en gnutta hopp inom mig. Hon skrev om hur många ungdomar som känner sig tvingade att supa den kvällen, om sig själv som 15-åring som var livrädd för de fulla polarna och avskydde allt vad valborg och Lucia hette. "Nu inser jag ju hur mogen jag var för min ålder, som faktiskt insåg det fullständigt meningslösa i att supa ner sig. Men så hette det inte då, för enligt mina polare var de som söp och festade och knullade mer 'mogna' än oss andra."

Jag kände igen mig själv som 15-åring och blev glad över hennes ord. Men när Linda några rader nedanför uppmanar tonåringarna och spela fulla blev jag återigen besviken. "Eller låtsas dricka, den funkar alltid. Blanda din egen häxa, med endast en halv äggkopp sprit i. Sen kan du spela lite fnittrig och smita hem när alla andra däckat." På ett sätt uppmanar hon ju ungdomarna att ändå dricka sprit. Personligen tycker jag att en bojkott av valborg (sitt hemma och titta på film, res bort eller laga middag med andra polare som inte gillar den kvällen) är betydligt bättre än att spela full och på det sättet ändå gå med på det man inte trivs med. Så gjorde alltid jag.

"Jag är ju tjej god dammit, inte fan sätter jag mig och monterar Ikeamöbler."
Så skrev hon i sin blogg idag. Okej om hon inte vill kalla sig feminist längre, men jag blir lika förvånad varenda gång jag läser något dylikt som meningen ovan. Linda Skugge har blivit tröttsam med sitt tjat om amning och barn och att hon inte har haft semester på tio år och bla, bla, bla. Jag anser inte att det är okej att hon sedan hon blev mamma uppmanar tjejer att sluta med p-piller och skaffa familj istället, uppmanar tonåringar att spela fulla eller skriver att hon inte monterar Ikeamöbler för att hon är tjej. Själv är jag nog en av världens mest otekniska människor, men till och med jag har klarat av att montera diverse Ikeamöbler. Och jag är människa, precis som Linda Skugge, Nelson Mandela, min farfar och min syster. Att jag är tjej har inte ett skit med något att göra.

För intresserade, så blir Linda Skugge intervjuad i programmet Babel på SVT2 kl. 20.00 ikväll. Jag kommer ju inte kunna låta bli att titta...

Kommentarer
Postat av: Therese

Jag brukar aldrig läsa henne så jag vet knappt nåt om henne men många bloggare verkar reta sig på henne. Fast det där med att låtsassupa var det dummaste jag har hört. Ja IKEA-möblerna var korkat också men att uppmana tonåringar att låtsas bli fulla tar nog priset... Vore det inte bättre om fler ungdomar vågade stå upp för att dom inte vill supa ner sig än att dom ska låtsas supa nåt alkoholfritt och sen spela fulla? Ska man inte stödja dom istället? Jag tror säkert att många som super hårt på Valborg och Lucia i 15 års åldern gör det mer p.g.a kompistryck än att dom verkligen vill och tycker det är kul.

Postat av: Therese

Jag brukar aldrig läsa henne så jag vet knappt nåt om henne men många bloggare verkar reta sig på henne. Fast det där med att låtsassupa var det dummaste jag har hört. Ja IKEA-möblerna var korkat också men att uppmana tonåringar att låtsas bli fulla tar nog priset... Vore det inte bättre om fler ungdomar vågade stå upp för att dom inte vill supa ner sig än att dom ska låtsas supa nåt
alkoholfritt och sen spela fulla? Ska man inte stödja dom istället? Jag tror säkert att många som super hårt på Valborg och Lucia i 15 års åldern gör det mer p.g.a kompistryck än att dom verkligen vill och tycker det är kul.

Jag känner annars igen det där med att läsa bloggar man retar sig på. Jag kan inte heller låta bli att ibland kolla på vissa bloggar fast jag vet att jag blir vansinnig

2006-05-09 @ 21:10:59
URL: http://utrikes.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Therese>> Det var precis det jag också kände när jag läste hennes krönika - att fler ungdomar istället ska våga stå upp för att de inte vill supa ner sig. Ja, jag säger då det.

2006-05-09 @ 22:25:08
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Therese

Cocotte skrev om tidningskiosker på min blogg på franska heter dom kiosque men det brukar stå pressé på dom om det var det du tänkte

2006-05-10 @ 16:05:40
URL: http://utrikes.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Therese>> Det var ju pressé jag tänkte på! Tack! Kiosque var ju också ganska logiskt.

2006-05-10 @ 17:43:23
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cocotte

Inte pressé, presse.
Pressé betyder stressad (être pressé = ha bråttom), presse betyer press. Även om det är en hel del gens pressés som stannar till vid en kiosque à journaux;)

2006-05-11 @ 12:08:15
URL: http://cocotte.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Cocotte>> Haha, självklart. Presse. Vad säger man om les kiosques à journaux? Säger man just så, för man säger väl inte Le Presse??
Men être stressé då, kan man inte säga så också om att vara stressad?

2006-05-11 @ 12:32:09
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cocotte

Jo det kan man. Etre pressé är mer ha bråttom, det måste gå fort, medan être stressé är sinnestämningen stressad, nervös.
Eh, jag är ingen franskalärare, men ungefär så är det:)

2006-05-11 @ 13:13:46
URL: http://cocotte.blogg.se
Postat av: Cocotte

På första frågan, vet inte riktigt vad man säger. Man kan säga kiosque. Säger man la presse, blir det mer allmänt, inte försäljaren. Point de vente de presse, diffuseur de presse, buraliste... Man kan säga en hel massa saker...

2006-05-11 @ 13:21:19
URL: http://cocotte.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Cocotte>> Ahh, okej. Tack för lektionen (du kanske skulle bli franskalärare ändå?) ;) Jag får bara fler frågor... om man säger "jag är under press" t.ex. Haha. Eller glöm det. :)

2006-05-11 @ 13:22:40
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cocotte

Under press funkar på franska också, sous pression.

2006-05-11 @ 14:35:06
URL: http://cocotte.blogg.se
Postat av: Cicci

Håller med dig Johanna!

2006-05-11 @ 16:30:10
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: barajagjohanna

Cocotte>> Donc, je suis sous pression. Ou pas moi et pas maintenant, me je pense que je peux dire cette phrase maintenant!

Cicci>> Bra!

2006-05-11 @ 17:41:42
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback