Människoidealet

Prinsesstårta och feminism, kan det bli bättre? ;)

Som bekant är jag ju på hockey ganska ofta. Och hockey är ju en väldigt mansdominerad sport. Hockey är ganska... grabbigt. Eller väldigt grabbigt ska jag väl säga. Skäggiga killar med en öl i handen som står och skriker, svär, snusar och spottar - det är väl en stereotyp. Spelarna på isen är stora, starka och svettiga grabbar, gärna med någon utslagen tand eller ett synligt ärr någonstans. Är det manligt?

Vad är manligt? Vem bestämmer vad som är manligt?
I jämställdhetsdebatten glöms ofta männen bort. Jämställdhet ur ett manligt perspektiv är ganska intressant. När det snackas jämställdhet talar man nästan uteslutande om kvinnan: kraven på kvinnan, idealet om den smala, snygga, perfekta kvinnokroppen. Men titta på den manliga bilden. Det är klart att det finns ett ideal där också: den snygga, perfekta, brunbrända och vältränade manskroppen. Killarna i reklamen är ju inte direkt bleka, finniga killar med ölmage. Behöver jag säga mer?

(Ja, en sak till: när ska människan fatta att ingen kropp är perfekt och att vi ska sluta göra om oss efter idealet? Det kommer ju bara sluta med att alla ser precis likadana ut.)

Bild: Studentum

Kommentarer
Postat av: Ida

Sorligt.. Men så sant, så sant.

Postat av: barajagjohanna

Ida>> Jag vet. :)

2006-11-15 @ 11:08:55
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Linda

Ja, visst är det trist att det inte pratas om manlighet på samma sätt som kvinnlighet? Även den är ju en genuskonstruktion.

2006-11-16 @ 15:13:54
URL: http://tokyotidbits.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Linda>> Precis. Folk glömmer bortg det...

2006-11-16 @ 18:22:12
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback