Det handlar om jämställdhet

Människor, särskilt kvinnor, verkar vara rädda för att kalla sig för feminist. Frågan är varför. Förmodligen har till exempel F! förstört mycket genom sina märkliga uttalanden om att män är djur och att kvinnor som ligger med män är förrädare och så vidare. Detta handlar inte om feminism. Jag skulle snarare kalla dem manshatare. Feminism handlar om ren jämställdhet, absolut inte om manshat.

Feminism är en intellektuell och politisk rörelse för kvinnans fulla ekonomiska, sociala och politiska jämställdhet med mannen.
 

Den feministiska tankerörelsen har sitt urspung i den franska revolutionens tankar om alla människors lika rättigheter. Vem tycker inte att människors lika rättigheter är en självklart? Varför ska någon ha det sämre ställt bara för att den råkar vara född till ett visst kön? Är det inte självklart att vi ska ha samma rättigheter? Människa som människa! Eller?

(Jag skulle kunna fortsätta att utveckla detta och börja prata könsroller och så vidare, man jag ger mig här.)


Och nu undrar jag bara hur man inte kan kalla sig feminist efter att läst det jag skrivit ovan?

Fakta och bild har jag hittat hos Wikipedia.

Kommentarer
Postat av: IDA

Bra skrivet! Håller med dig i allt. Jag är feminist och det du säger är min syn på feminismen. Men ordet är förstört. Det skulle behövas ett nytt. Jämställdshetskämpe, eller nåt. Bra inlägg i vilket fall som helst!

Postat av: Cicci

Jag har aldrig förstått varför man kallar en kamp för jämställdhet med ett ord som syftar på enbart det kvinnliga könet! Jag tycker på så sätt att ordet egentligen är missvisande. Någon bra förklaring?

2006-09-06 @ 16:30:05
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: barajagjohanna

IDA>> Ordet har blivit förstört och nersmutsat, ja, det är synd, men feminism ÄR ju liksom något som kan spåras ända till 1700-talet, det känns lite konstigt att ändra ordet. Att vara feminist är ju samma sak som att stå för jämställdhet.

Cicci>> Jag kan hålla med dig där, visst låter "FEMINIsm" missvisande när det handlar om jämställdhet. Ordet var ursprungligen ett nedsättande ord för kvinnor som inte ansågs bejaka sin kvinnlighet utan ville bli som män... Men sedan har det utvecklats. Under upplysningstiden på 1700-talet, då tanken om människors lika värde väcktes, var inte kvinnan inräknad i det och i samband med de nya tankarna föddes feminismen. Egentligen är det ju inte konstigt att det heter feminism, med tanke på att allt handlar om att kvinnan förr faktiskt var förtryckt och inte hade något att säga till om (herregud, man trodde inte att vi var lika mycket människa som männen, och vi fick ju inte ens rösta), och fortfarande är under mannen i samhället.

Jag kan dock hålla med om att då vi har kommit långt, så blir ordet feminism lite konstigt. Många tror att en feminist vill bli högre uppsatt i samhället än männen. Så är det ju inte. EKVIVALISM är något man skulle kunna säga istället. Det står ju för jämlikhet men skiljer sig från feminismen på så sätt att den inte fokuserar på kvinnokampen. Jag är dock kluven. Ekvivalism är ett jättebra ord, samtidigt som feminismen har så mycket historisk betydelse för kvinnor.

2006-09-06 @ 18:07:56
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Sandy

Du har så himla rätt!

2006-09-06 @ 19:27:15
URL: http://sandysblogg.webblogg.se
Postat av: Cicci

Precis, idag har man kommit så långt att det börjar kännas på gränsen till att prata om feminism trots att det självklart finns en viktig historisk bakgrund till det! Men ord som ord egentligen, jag tycker att jämställdhet är det viktiga och för mig har ordet feminism blivit rätt förstört av "råvänstern" långt innan Fi kom in i bilden (sen har de dock gjort saken ännu värre). Men det är tråkigt att det är så, för de flesta som kallar sig för feminister står ju för jämställdhet!

Har du föresten sett någon i som du känner igen i Idol idag?? :)!

2006-09-06 @ 20:43:43
Postat av: barajagjohanna

Sandy>> Klart jag har. ;)

Cicci>> Jo, ordet blev förstört före Fi, det håller jag med om, men de har verkligen gjort det tusen gånger värre.

Ja, Kimberly som gick vidare har jag gått i samma skola som. Och Frank känner jag igen. Och så såg jag en gammal klasskompis sitta och vänta på sin tur, men hon visades inte, tror nog inte hon gick vidare (hon är nog inte rätt för det där).

2006-09-06 @ 20:59:32
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cicci

Hehe vad kul! Man kan ju kolla på alla auditions på hemsidan. I första avsnittet från Stockholm såg jag en tjej som har gått en klass under mig, men de visade inte henne heller. Om hon gick vidare så är det nåt fel. Måste leta upp en henne på hemsidan tror jag hehe!

2006-09-06 @ 21:18:50
Postat av: carmen

Hm...feminism för mig handlar om mer än "bara" jämställdhet, tycker det även rör sig om att man erkänner att det finns en strukturell underordning av kvinnan, att det finns ett fel i systemet som exv. gör att "kvinnoyrken" är lägre avlönade.

2006-09-06 @ 22:18:11
URL: http://carmencita.blogg.se
Postat av: Cicci

Jag kollade på hemsidan nu, men jag trodde att man skulle få höra vad juryn sa men det vara bara sången! Tråkigt, men man märker ju sen om de har gått vidare. Hittade iaf en annan tjej som jag vet vem det här :)! Men den tjejen jag såg i kön var inte med där, men det är ju från Sthlm imorrn också så då kanske hon dyker upp hehe!

2006-09-06 @ 23:42:43
Postat av: Cicci

Förstår inte varför min adress ramlar bort! Men du vet vem jag är :)!http://ciccicicci.webblogg.se

2006-09-06 @ 23:43:15
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: kristina

Håller med dig, men jag tror att Fi har fått stämpeln manshatare av media (och nu blir de ignorerade) eftersom feministorganisationer alltid måste tystas ner. De har för många fiender för att kunna påverka på allvar, och det är så jävla synd. Tänk om det är enda och sista chansen för oss att rösta på ett feministiskt alternativ i ett riksdagsval?

2006-09-07 @ 00:01:09
URL: http://bloggdagboken.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Cicci>> Om du tittar på hemsidan så är det två tjejer och en kille som sjunger "Här kommer Piff och Puff" i kön... Hon i mitten är det jag kände en gång i tiden.

carmen>> Helt klart, visst är det så. Det är det jag menar med att "ekvivalism" inte är ett hundraprocentigt bra ord för mig. Att säga att man inte är feminist känns som lika med att inte erkänna att det fortfarnade idag finns "förtryck" mot kvinnor. ("Förtryck" är inte rätt ord, men jag hittar inget annat för tillfället.)

kristina>> Det är väl främst ett par personer i Fi som har förstört för hela partiet, och det är jättesynd. Jag orkar inte ens titta på vad partiet egentligen handlar om längre. Men att Feministiskt initiativ är ett bra initiativ, det tycker jag faktiskt.

2006-09-07 @ 08:07:46
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Sara, som är feminist och anser att Fi är bra och nödvändigt

barajagjohanna: Förtryck är rätt ord. Vårt samhälle idag är uppbyggt av strukturer som är baserade på mäns överordning och kvinnans underordning. Detta påverkar allt ifrån politik, ekonomi och arbetsliv, till det mest privata som kärlek och familjeliv. Strukturerna reproducerar sig själva genom oss alla, både kvinnor som män. Ett jämställt samhälle handlar således inte bara om lika lön för lika arbete (även om det är en självklarhet), utan om långt mer djupgående frågor som identitet och "den fria viljan". Många är det som inte fått på sig sina feministiska glasögon och kan upptäcka detta, men flertalet rapporter och studier som gjorts visar på just denna maktordning. Att påstå att Fi har förstört feminismen, eller att det finns få människor inom partiet som förstört för hela Fi tycker jag är ett väldigt trist tankesätt. Det är väl ingen som skulle påstå att den främlingsfientlige moderaten har förstört för ALLA moderater, och att man därför inte kan rösta på dem (vilket bevisas av att moderaterna fortfarande är Sveriges näst största parti). Eller att den ljugande Lars Danielsson har förstört för hela socialdemokratin (vilket bevisas av att sossarna fortfarande är Sveriges största parti). Inom varje parti finns det människor som är dummare än andra, dock får man inte tillåta dem att förstöra för ett helt parti inkluderat en hel massa människor med vettiga (och nödvändiga) åsikter. Jag läser just nu Gudruns bok "till: alla feminister" (20 kronor på Fi:s hemsida). Den är kanon. Läs den alla som är intresserade av feminism och politik. Tack för ordet. Over and out.

2006-09-07 @ 08:48:17
URL: http://kanthi.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Sara>> Tusen tack för ditt inlägg. "Ett jämställt samhälle handlar således inte bara om lika lön för lika arbete (även om det är en självklarhet), utan om långt mer djupgående frågor som identitet och 'den fria viljan'." Helt klart, absolut, så är det. Detta kan man dra hur långt som helst och gå in på småvägar åt olika håll. Genusfrågor, könsroller - väldigt intressanta frågor som också handlar om jämställdhet.

Jag minns inte deras namn, men tyvärr är det två kvinnor från Feministiskt Initiativ som gjorde fruktansvärt korkade uttalanden som sedan förstörde väldigt mycket för dem. De var ett nytt parti, ett annorlunda parti som stack ut och väckte intresse och debatt - och i och med det tror jag att många blev skraja när de hörde ett uttalanden om att kvinnor som ligger med män är förrädare. Därav inte sagt att Fi är ett bra parti (som du säger finns det puckon överallt i alla partier). Jag tycker också att de behövs. Jag har inte stenkoll på deras politik (men ska kika nu sista dagarna innan valet), men ett riktigt feministiskt parti skulle behövs i riksdagen för att ta jämställdhetsfrågorna på allvar. Det är ju synd att enbart 2 av Fi:s 28 riksdagskandidater är män och av 15 styrelsemedlemmar är det endast 2 män, det blir ju också lite vridet tycker jag. Ska det vara feminism, borde det vara lite mer jämställt. Men å andra sidan är det ju flest kvinnor som tar tag i sådana här frågor - och det är ju inte konstigt, männen har det ju generellt sätt bättre... Frågan är bara om fler män vågar ta sig till partiet efter alla stormar. Man kan ju hoppas det i alla fall.

2006-09-07 @ 09:18:18
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: carmen

Ville bara tillägga att jag tycker det är så kul att läsa lite mer seriösa inlägg som ett litet avbrott från allt mode...som förvisso också är väldigt roligt :) Bra jobbat!

2006-09-07 @ 11:38:15
URL: http://carmencita.blogg.se
Postat av: carmen

Jag menade då inte att DIN blogg förövrigt bara handlar om mode jag menade bloggar överlag...jaja, det var en komplimang iaf, trots mitt svamlande...

2006-09-07 @ 11:40:19
URL: http://carmencita.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

carmen>> Om du hade sagt att min blogg bara handlar om mode skulle jag bli förvånad. Den handlar ytterst lite om mode, skulle jag vilja påstå. ;) Jag läser också modebloggar men att skriva om det är inte något jag är jätteintresserad av. Visst kan det dyka upp något någon gång, men överlag skriver jag om annat. Kul att det uppskattas! Det är ju kul med lite variation som sagt.

2006-09-07 @ 11:42:59
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Anonym

Men.. det va väl inte FI som sa att män är djur, det va ju ROKS eller vad dom heter?!

2006-09-07 @ 12:37:41
Postat av: barajagjohanna

Anonym>> Fi som parti skulle nog aldrig uttrycka sig så. Det var en partimedlem i Fi som sa så, men det har inget med politiken att göra.

2006-09-07 @ 12:49:12
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Ellinor

Det var inte F! som sa att män är djur. Däremot ville dokumentären om svenska kvinnojourer få det till att F! stod bakom dessa.
Hela dokumentären stank "förakta feminismen".
Kvinnliga granskande reportrar kastade skit över att kvinnojourerna inte satsade på att hjälpa männen.
När ni tittar på granskande dokumentärer tänk då, att de som gör progammen klipper och vinklar det hela så att det blir deras egna sanningar. En sanning som baserar på att deras sanning är den rätta sanningen.

2006-09-13 @ 11:06:31
Postat av: barajagjohanna

Ellinor>> Jag vet, jag har redan sagt att det inte är själva partiet som påstår att män är djur.
Jag vet inte vilken dokumentär du pratar om, jag har aldrig sett någon dokumentär om Fi. Men att medierna vinklar allt, så är det ju alltid, oavsett om det rör sig om en tidningsartikel, ett personporträtt, reportage, nyhetssändning eller dokumentär.

2006-09-13 @ 12:21:00
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Johanna

När har F! sagt att kvinnor som ligger med män är förrädare?

2008-01-27 @ 14:14:36
URL: http://johannasjodin.blogg.se
Postat av: Jonas

Jag håller inte med. Eller så återger du en väldigt förenklad bild av vad feminism handlar om, vilket är synd. Jag är ju ekvalist - vilket är en intellektuell åskådning som handlar om ren och skär jämställdhet. Feminism är ju för att främja kvinnor, men tar ingen direkt hänsyn till män som del i jämställdhetsarbetet. Män ser man mer på som att vara till problem och kvinnorna som offer för det problemet. Egentligen handlar det om en skev fördelning av resurser och båda kön är lika skyldiga till att det är på det viset - om vi nu ska tala skuld.

2012-03-07 @ 23:29:43
URL: http://metrobloggen.se/joeytruelove/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback