Ännu en högtid

image623
Det är långfredagen. Jag har hört det ryktas om att det ska firas påsk nu. Vad är det vi icketroende tänker fira egentligen? Vi äter julmat minus skinka plus ägg och dricker julmust där etiketten ändrat namn till påskmust och där tomtar gett plats åt kycklingar istället. Vi köper påskservetter och lägger gula dukar på borden. Vi tar in kvistar från träd och sätter färgglada fjädrar i dem. Ungar springer och tigger godis och påstår att de ska till Blåkulla trots att de inte har en aning om var de ligger. När mamma undrar om de gillar morötter blir de knäpptysta och bara gapar, till de får sitt godis.

Att springa runt som påskkärring var väl en rolig grej när man var barn. Att äta godis är ju inte heller helt fel. Men annars förstår jag inte - som vanligt när det gäller sådana här högtider som man ska fira.


Kommentarer
Postat av: naffs

Ja du johanna! Du ska veta hur konstig Sean och mina engelska vänner tycker att svenskar är. Här har de kyrkor på alla kort och de vet inte vad blåkulla är - antar att vi är hedningar jämfört med dem!! Saknar påskris och påskakäringar - det är ju så svårt att verkligen förklara hur det går till i sverige. Här är det mest tradition att ha en påskmiddag - vilket också är det samma som deras julmat - sunday roast av nått slag (duck,chicken,lamb eller nått av dem) och sen har de en tradition att de köper ett stort chocklad ägg som man kan köpa tillsammans med en tea kopp (brukar vara en kopp för £2 och chokladägget gratis). Konstigt konstigt. De har inte alls de här pappersäggen som man fyller med lösgodis :( riktig besvikelse. Vill ju ha ett sånt ägg.. Men men. Har inte köpt nått till sean än. Ska köpa honom nått i alla fall! GLAD PÅSK!!

Postat av: Linn

Jag är inte mycket för påsken heller. Mindre måsten än vad som hör julen till, men själva firandet känns meningslöst. Jag ser faktiskt bara fram emot morgondagen för att vi ska ha familjemiddag, och sanningen att säga hade den ju varit med lockande om den inte innehöll så mycket ägg och sill att man blir fisig i magen. Typ. ;] Men annars, trevligt, fast det kunde ju lika gärna vara en helt vanlig lördag och inte Påskafton. Vid närmare eftertanke ÄR det nog bara en helg vanlig lördag för oss ändå. Äh, stryk påsken. Fast godis kan vara lite kul ibland ändå. Har dock lyckats hålla mig hittills! Tjihoo! ;) Kram från påskakärringen i Skaune!

2007-04-06 @ 13:56:20
URL: http://linnnn.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

naffs: Haha, jag kan tänka mig att de tycker att vi är lite märkliga. :) Ärligt talat så är det ganska fint med björkris med färgglada fjädrar i... jag upptäckte att jag tyckte det igår när jag var ute och gick en sväng. Och påskägg är roligt, eftersom det innehåller godis. Konstigt bara, EGENTLIGEN, att ickekristna firar kristna högtider. Gla' påsk då... :)

Linn: Tur att det är mindre måsten än julen säger jag bara... :) Och middag är trevligt. Det ska vi också ha imorgon. Det hade vi troligtvis haft även om det inte var påskafton. Skillnaden är väl att det finns ägg och påsk(jul)must på bordet. Påskakärring? Ni skåningar alltså. Påskkärring säger vi andra. ;) Kram!

2007-04-06 @ 14:14:57
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Camilla

Har faktiskt inte sett någon påskkärring ännu, de skulle väl vara någon ja, precis .. fast de håller jag för mig själv. (tänker då på kärring) Påsken för mig blir ensam och det händer inte mkt. Kanske någon fest här, inte bestämt. Ibland är man på rätt humör, ibland inte. Darling jobbar hela helgen och jag tänker inte ens på att det är påsk. Mest att det är helg och jag är trött på att inte göra något. Sjukt rastlös! tröjan är från Gina och den är klarblå, fast de va faktiskt inte den jag ville visa upp, endast mitt ansikte och dess min. Då den passar perfekt till inlägget. Slutat upp med modeblogg nu ... känns skönt! Kanske dyker upp något lite då och då, men absolut inte som de varit. sucka på! tjing

2007-04-06 @ 16:37:24
URL: http://millaaa.blogg.se
Postat av: Therese

Vi icke-troende ska fira med att proppa i oss så mycket mat och godis så vi mår illa. Fast även om man inte bryr sig om det kristna budskapet med påsken tycker nog dom flesta dt är trevligt med några extre lediga dagar , att träffa släkt och vänner och äta gott. Även den svenska julen är idag väldigt avkristnad och består mest av kommers.
1 maj är förresten den enda icke-kristna helgdag vi har i kalendern eller förresten blev inte 6 juni helg nyligen? I så fall har vi två icke-kristna helger

Inga påskkärringar kom hem till mig i torsdags trots att jag hade laddat med godis som min dotter senare åt upp. Hon var inte så intresserad av att vara påskkärring inte i år iallfall

2007-04-07 @ 00:46:28
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Camilla: Fest låter ju trevligt. Tröjan var verkligen fin, undrar om jag inte har sett den på Gina... Ska försöka ta mig dit någon dag och leta efter någon skön klänning.

Therese: Det bästa med påsken lär ju vara ledigheten, ja - för dem som har sådana jobb där man är ledig. Jo, 6 juni är också helgdag nu. Det var ju tur för din dotter att det inte dök upp några påskkärringar, då fick ju hon äta godis istället. :)

2007-04-07 @ 09:51:03
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Camilla

det bästa med gina är att det faktiskt är billigt! :x

2007-04-07 @ 14:29:40
URL: http://millaaa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback