Månadens inlägg: Att flytta

Ibland får jag känslan av att man måste flytta och se något annat - så länge man inte bor i Stockholm förstås, för Stockholm är ju vår huvudstad och en stor stad, i svenska mått mätt, och sååå betydelsefull. I Stockholm händer ju allt. Eller? Är man uppvuxen på en mindre ort och är kvar där som 23-åring och möter någon gammal klasskamrat eller bekant som numera bor i en annan stad, och som frågar »kvar i Falun eller?» känns det ibland som om man borde skämmas. För vad? Hur många stockholmare skulle känna sig skamsna över att vara kvar i Stockholm? Jag måste alltid inflika att »men jag har ju inte bott här hela tiden, jag gick ju gymnasiet i Uppsala och så har jag pluggat i Paris», så att det ska höras att jag inte varit kvar i "lilla Falun" hela tiden. Och vad är det som är så otroligt litet med 55.000 invånare egentligen? Ärligt talat finns allt man behöver i Falun. Men: detta betyder inte att jag inte tycker att det är bra att se sig om - för det tycker jag. Jag tror att det är otroligt bra och nyttigt för alla att se både andra delar av världen och av Sverige - även (särskilt?) om man kommer från Stockholm. Och jag är faktiskt stolt över att komma från Dalarna och även om jag skulle flytta härifrån igen, är det väldigt troligt att jag återvänder - igen.

...men vem påstod förresten att jag inte rört på mig?


1. Jag växte upp med familjen i tvåvåningsvillan högt upp på ett berg i Falun.

2. Flyttade hemifrån när jag var 17 år. Då bar det av mot Uppsala, där jag flyttade in i en studentkorridor för gymnasiestuderande. Mitt personliga utrymme bestod av ett rum på 6,5 kvadratmeter.

3. Korridoren och det trånga utrymmet blev snart väldigt påfrestande, så jag och en kompis (som faktiskt hade en madrass på mitt golv eftersom hennes korridor var olidlig att bo i - vi delade alltså på 6,5 kvadratmeter i några månader) började leta lägenhet. Efter nästan ett läsår i korridor flyttade vi till en trea.

4. Trean bodde vi i tillsammans i bara en månad, min kompis valde nämligen att flytta tillbaka till hemorten. Efter ett par månader flyttade jag därför istället till en etta, där jag trivdes väldigt bra resten av min Uppsalatid.

5. Efter studenten drog jag till Annecy i Frankrike för att vara au pair. Där hade jag ett kallt och kalt rum utan fönster i två veckor, innan jag tog mitt pick och pack och återvände till Sverige och Falun.

6. Tillbaka på hemorten flyttade jag in hos mina föräldrar igen, och fick ta gästrummet som mitt ett tag, eftersom de flyttat till ett nytt hus, enplansvilla vid sjön.

7. Ett halvår senare bar det av till Paris där mitt första hem innan jag hittade en lägenhet, blev ett halvskruttigt, men billigt vandrarhem i Bastille.

8. Vandrarhemmet besöktes av många skolklasser och det blev så jobbigt i längden att vi bytte till ett lite dyrare, men fortfarande halvskruttigt, vandrarhem i Commerce där vi var tvungna att bo ytterligare en vecka.

9. Kånkande av all packning på métron tog kompis och jag mig äntligen till den underbara tvårumslägenheten som vi hyrde inklusive
schizofren katt på sjätte våningen i Montmartre.

10. När ägarna till lägenheten kom hem var vi tvungna att flytta. Vi hade då fått tag i en liten studio mellan Marais och Bastille. Ett rum på omkring femton kvadrat utan toalett och dusch delade vi på i tre veckor. Och jag lovar att det inte är varken lätt eller roligt att flytta runt i Paris - vi hade samlat på oss en hel saker och att åka med backpackryggsäck, rullväskor, bagar och matkassar på métron är ett litet helvete, så tack och lov var detta sista flytten i Paris.

11. Efter terminen i Paris kom jag åter till Falun där jag skaffade min nuvarande underbara etta. Efter sommaren har jag bott här i två år, vilket är det klart längsta stället jag har bott på sedan jag flyttade hemifrån. Betyder det att det är dags att flytta? Eller att jag kanske har hittat min plats? Nja...

12. ?




Vi är ett gäng bloggare som den 20:e varje månad (förutom denna månad där det blev den sista istället) skriver om ett bestämt ämne. Andra som är med i Månadens inlägg: Tolken, Thérèse, Anna MalagaNejma, Krokofanten, Haydee, Carin, Sofia och Robban, Pumans dotter (uppdateras när fler skriver inlägg)

Kommentarer
Postat av: Anonym

jag antar utamaningen! lägg till mej. ska skriva. snart!

Postat av: Junitjej

Vilken trevlig blogg du har!
Ha en trevlig valborg!!

2007-04-30 @ 15:26:06
URL: http://junitjej.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

punaniii: Kul att du är med! Säg till Tolken (parisbarnen.blogs.se).

Junitjej: Tack så mycket och trevlig valborg du med.

2007-04-30 @ 17:57:11
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: krokofanten

Det verkar som om jag inte kan kommentera längre... :o(

2007-04-30 @ 21:10:48
URL: http://krokofantinfrance.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Ja särskilt de som är födda och alltid har bott i Stockholm borde flytta någon annanstans ett tag! Ack så träffande :)!!

2007-04-30 @ 23:26:41
Postat av: Cicci

Det var från mig!

2007-04-30 @ 23:26:54
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: barajagjohanna

krokofanten: Men nu fungerade det... Hoppas att det gör det i fortsättningen också.

Cicci: Ellerhur? :)

2007-04-30 @ 23:30:28
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Nejma

Försökte kommentera igår, men det gick inte, så nu testar jag igen.

2007-05-01 @ 12:20:29
URL: http://nejmaimarocko.blogspot,com
Postat av: barajagjohanna

Nejma: Den här gången gick det...

2007-05-01 @ 22:32:58
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Pumans dotter

Inte ska du skämmas för Falun! Som om det var så mycket finare att bo i Stockholm. Nej, vet du vad... Nu är jag visserligen också inflyttad, men varför skulle det göra en bättre eller sämre för att man råkar bo på ett visst ställe?!

2007-05-05 @ 12:05:44
URL: http://pumansdotter.blogspot.com
Postat av: Pumans dotter

Vååågen! Kommentaren gick in. Det var länge sen sist. Hoppas att strulet är slut nu. :)

2007-05-05 @ 12:07:47
URL: http://pumansdotter.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Pumans dotter: Nä, jag skäms inte för Falun, men ibland känns det som om man BORDE skämmas och väldigt ofta känns det som om man på något sätt måste bevisa att om man inte har planer att dra härifrån, ändå visa att man HAR varit härifrån. Sjukt. Och ja, det verkar fungera problemfritt med kommentarerna nu - skönt!

2007-05-05 @ 13:00:01
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback