Självkänsla

På baksidan av Mia Törnbloms Självkänsla nu!:
Med låg självkänsla spelar det ingen roll vad vi erövrar eller hur högt vi når - vi kommer ständigt att vara rädda för att misslyckas. Vi kan inte heller uppskatta vad vi uppnått utan måste hela tiden uträtta mer. Vi klarar varken av komplimanger eller kritik - och i slutändan förlorar vi vår livslust.

Mia Törnblom skriver att många med låg självkänsla ofta söker bekräftelse, men när man väl får bekräftelse klarar man inte av att ta emot den. Man vet inte hur man ska göra och man tycker inte att man är värd den. Man kanske gör saker fast man egentligen inte vill, för att det förväntas av andra. Det kan handla om att man tar åt sig något på arbetsplatsen, att man gör något i det sexuella samlivet som man egentligen inte vill eller att man träffar människor som man egentligen inte har något utbyte av att träffa. Mia Törnblom menar att man ibland måste stanna upp och tänka efter. Hur mår min själ och min självkänsla? Hur mår jag egentligen? Ofta stannar man inte upp, utan man fortsätter i ett ännu högre tempo, vilket resulterar i att när man väl verkligen inser att man hamnat på botten, får man det ännu svårare att ta sig upp och tillbaka.

Jag började läsa boken och kände mig genast träffad. Som ett slag i magen. 2006 känns som ett år präglat av motgångar och jag måste nog erkänna för mig själv att jag har svårt att ta mig upp från det, och ännu svårare verkar det vara i den sitsen jag sitter i nu. Efter att ha läst halva boken känner jag att jag leter efter tips på hur man faktiskt kan förbättra sin självkänsla. Var finns de konkreta råden? Kanske kommer det senare, eller ännu mer troligt i andra boken, Mera självkänsla, som även den står i bokhyllan.

Detta blev kanske lite privat, men jag var tvungen. Många har dålig självkänsla, men vet inte om det. Man kan gå runt med världens bästa självförtroende, men ändå ha noll självkänsla. Så vad är skillnaden?

Självförtroende: tron på den egna personens förmåga att prestera. 

Självkänsla: medvetenheten om den egna personens värde, det vill säga mitt eget värde i mina egna ögon.


Först tänkte jag inte låta er kommentera det här inlägget, eftersom jag var lite privat och inte har någon lust att få kommentarer om att det blir bra och bla, bla, bla. Men jag ångrade mig. Kommentera dock helst bara om ni har något att säga om böckerna/självkänsla, och inte om mig.


Kommentarer
Postat av: Lina

Jag har boken och har läst den, och har precis som dig känt mig träffad.
Boken har gjort mig stor nytta och gör fortfarande. En av dom bästa böckerna jag läst och jag rekommenderar den vidare till många.
Jag ser bara fördelar med att läsa boken, oavsett om man har 'låg' eller 'hög' självkänsla.
Och genom ett projekt jag är med i så ska jag börja i en Självkänsla-grupp, kommer att bli väldigt intressant & spännande.
Kul att fler uppmärksammar Mia! :)

Postat av: barajagjohanna

Lina: Jag har så svårt att förstå att en bok kan hjälpa en så mycket och få en att må bättre. Men jag hoppas verkligen. Hon säger mycket bra saker. En del har jag hört förr från en superföreläsning (http://barajagjohanna.blogg.se/061206160820_det_handlar_bara_om_jag.html), och det är jättebra att få det upprepat i text. Vad kul att du får vara med en självkänsla-grupp! Det skulle jag också vilja. Du får gärna berätta hur det går...

2007-01-18 @ 17:16:27
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Ida

Den där boken skulle jag också vilja läsa! Det är säkert till lite hjälp :) Skrev precis ett inlägg som jag länkade till ditt nu, för min självkänsla igår var inte att leka med. Baam!! Så försvann den.. Tack för det.

2007-01-18 @ 18:34:48
URL: http://hallonglasvinge.blogg.se
Postat av: Scullz

Jag fick Mias första bok julen 2oo5 i julklapp. Minns att jag i princip "plöjde" igenom den och tyckte "WOW! Vilken bra bok! Så rätt hon har!" osv, osv. Inte förrän jag läste den andra gången kände jag mig verkligen träffad. Allt hon skrev gick rakt in i mig. Tror nog aldrig jag har varit så mottaglig heller (syftar på tidigare i höst) som just då när jag läste om den. Har insett att för min del ska en sådan bok inte bara plöjas igenom utan det är bra att återgå till och komma tillbaka tills vissa delar av den som man behöver bli påmind om - mer än en gång. Tror nog det är dags för en påminnelse snart. Bok nr. 2 står i bokhyllan och väntar på mig den dag jag är redo för "Mer självkänsla!". Glad att du också funnit Mia och hennes kloka ord. Hoppas de kan hjälpa dig mot ett rikare liv med en större självkänsla och insikt! :)

2007-01-18 @ 19:02:16
URL: http://linnnn.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Ida: Har precis läst massa mer och det är säkert till lite hjälp... Jag hoppas det, det kan vara en bra början.

Scullz: Min första WOW-känsla kom på den föreläsningen jag skrev om tidigare, och att läsa den här boken är lite som att få det repeterat, fast djupare, och det käns skönt. Just nu känns det faktiskt som om jag kan ta till mig en del också. Och jag kommer börja läsa andra boken direkt när jag är klar med den här, för nu jävlar...

2007-01-18 @ 19:41:04
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: tinatoon

Du skriver "Jag har så svårt att förstå att en bok kan hjälpa en så mycket och få en att må bättre. Men jag hoppas verkligen."
Ett väldigt konkret exempel på hur böcker kan hjälpa: För drygt ett år sedan var jag rökare och hade så varit i några år. Jag bestämde mig dock för att visa ALLA att det GÅR att sluta, och det utan en massa tuggummin o plåster o inhalatorer och f*n och hans moster...
Jag läste en bok (länkat) och slutade därefter. Utan andra hjälpmedel än att ha läst boken.
(Och det är ingen sån : "Kolla här hur smutsiga dina lungor blir och hur snabbt du kommer dö"-bok, för sånt vet alla rökare och dom slutar ändå inte.)
Då jag inte är den enda som slutat röka med hjälp av denna bok OCH den egna viljan förstås, vågar jag påstå att en bok KAN hjälpa en på rätt väg, oavsett vad det gäller, om man bara har rätt inställning från början.
Men ibland behövs inte ens det, jag läste nämligen boken för tre år sedan också, då inte för att jag VILLE sluta röka utan för att en kompis "tvingade" mig att läsa den. Den gången slutade jag OFRIVILLIGT att röka i några veckor efteråt. Fast jag var helt besluten att fortsätta röka och inte alls hade några planer på att sluta.

Varför inte denna bok säljer som smör i solsken kan bara ha med ekonomi att göra, TÄNK om Nicorette och Nicotinell och allt vad dom heter plötsligt inte längre behövdes för att man ska sluta röka, utan det räcker med EN bok för under en hundring!?! Gud förbjude, hur skulle det då gå...

Alltså. Läs Självkänsla nu och sedan Mera Självkänsla. Du kommer höja din självkänsla, speciellt om du gör ÖVNINGARNA som står i boken också. För övrigt kan den ju inte göra nån SKADA i alla fall, och en bok eller två dör man ju inte av att läsa, eller hur? :)
(Inser att ja borde skrivit en egen blogg, men min e ju låst så nu blev det såhär...)

Postat av: Kristina

Har också funderat på om den boken kanske kan hjälpa mig, har hört mycket positivt om den. Men det känns ibland som en omöjlighet att förbättra sin självkänsla, jag har nästan gett upp och vant mig vid att inte tycka om mig själv.

2007-01-19 @ 13:15:03
Postat av: Emma

Hej! Jag hälsar på här för första gången. Den boken har jag hört så mycket bra om att jag nog får ta och läsa den snart. Sedan ville jag säga att du liksom jag är med i Tolkens lilla "temagrupp", så jag länkar till dig om det är OK?

2007-01-20 @ 10:43:26
URL: http://emmalexa.blogg.se
Postat av: becka

Jag gillade verkligen boken! Den fick mig att inse varför jag kan vara så supersäker ena sekunden och känna mig sämst i världen sekunden efter. Jag insåg skillnaden mellan självförtroende och självkänsla. Jag har tidigare sagt att "det konstiga med mig är att jag har en blandning av världens bästa och världens sämsta självförtroende" Efter att ha läst boken så insåg jag att jag har bra självförtroende men noll självkänsla. Och framförallt att självkänslan är viktigare. har man självkänsla så älskar man sig själv oavsett utseende, prestation osv. man älskar helt enkelt sig själv för att man ÄR. det är kravlös villkorslös kärlek. Jag tycker själv bara om mig själv när jag anser att jag förtjänar det, vilket är allt för sällan...Jag kan göra något, och till skillnad från många andra tänka att "det här gjorde jag jävligt bra" men en stund efteråt känner jag mig ändå tom och värdelös. Min kärlek till mig själv är fylld av en massa villkor. Usch nu blev jag också väldigt personlig, egentligen alldeles FÖR personlig, men du bjöd verkligen på dig själv i det här inlägget så då tänkte jag att jag kunde bjuda på mig själv litegrann med;-) Det är alltid bra att dela erfarenheter.

2007-01-20 @ 13:17:55
URL: http://www.bollenarrund-becka.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

tina: Tack för din jättelånga kommentar, det uppskattas. Jag gör övningarna i hennes bok och redan efter första kvällen kunde jag somna - vilket jag inte gör så lätt annars. Jag hoppas att det hjälper. Det är bra övningar.

Kristina: Det låter inte sunt. Man ska inte vänja sig vid att inte tycka om sig själv, det låter jättejobbigt. Det ÄR jättejobbigt att inte tycka om sig själv. Köp boken och läs.

Emma: Det tycker jag att du ska göra! Och länka gärna, jag ska snart surfa runt och läsa allas inlägg om kulturkrockar, och länka till folk jag med.

becka: Tack för kommentaren. Det uppskattas när andra också bjuder på sig själva. :) Jag inser att det kommer ta ett tag att jobba med självkänslan, det är ju verkligen något man måste lära sig. Men jag kommer göra mitt bästa, för det inte värt att gå och må dåligt och självkänslan är ju ett steg på vägen.

2007-01-22 @ 10:46:01
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback