Månadens inlägg: Sjukvård

Det är mycket klagomål kring sjukvården i Sverige, och visst är det befogat ibland med exempelvis långa vårdköer När jag i juni 2005 sökte upp ortopeden för att min rygg känts snedare, fick jag veta att det var minst 18 månaders väntetid. Det kändes som ett skämt. Tack vare att de satte in extraläkare fick jag "bara" vänta i 11 månader. I maj 2006 fick jag träffa en s.k. läkare (han kunde ingenting om mitt specifika ryggproblem, allt han sa var katastrofalt fel) bara för att be om att få en röntgentid, vilken jag skulle få efter tre veckor. Det tog fyra månader. Därefter tog det ytterligare en månad innan jag fick träffa en ortoped som insåg att det var dags att skicka mig till en specialist i Linköping. Ja, så visst är klagomålen på svensk sjukvård ibland befogade.

Men jag vill ändå säga att jag är så glad att jag bor i Sverige!

Efter att ha fått möjlighet att träffa en specialist i Linköping och varit inlagd i nio dagar på Universitetssjukhuset i samma stad, är jag så otroligt tacksam över vilka enormt kompetenta läkare och sköterskor jag har mött och vilken fantastisk grej de har kunnat göra med mig. Utan att jag har behövt betala en krona. (Nåväl, 80 kr/natten är väl inget att diskutera om.) Min operation och privata transporter i amulans och flygplan har kostat ett antal hundratusen. Sådant här betalar jag gärna skatt för.

Jag såg på en amerikansk sjukhussåpa där det var en kille som skulle genomgå en stor operation. Han ville absolut veta vad operationen skulle kosta, varpå läkarna sa att det verkligen inte var något som han skulle koncentrera sig på. Men killen var verkligen tvungen att veta. Jag förstod inte riktigt varför, utan tänkte mest att han skulle koncentrera sig på operationen och att bli frisk. Sedan kom jag på det: han bor i USA. Han måste betala själv, till skillnad mot mig. För jag bor i Sverige. Blir jag sjuk, behöver jag inte fundera på om jag har råd att bli frisk. Dessutom har jag möjligheten att opereras av en specialist långt hemifrån och få privat ambulansflyg mellan orterna. Utan extra kostnader.

Säga vad man vill om sjukvården, men tänk vilka förmåner vi har egentligen.

image613
19 dagar sedan. Ett dygn efter operationen kommer jag till min avdelning.


Andra som är med i Månadens inlägg:
Tolken, Emma, Thérèse, Anna Malaga, Brazilian Linda, Sofia och Robban, Nejma, Krokofanten, Pumans dotter. (Påminn mig om jag har glömt någon!)

Kommentarer
Postat av: Veronika

Jag tänkte också på det, när du skrev att du fått åka flygplan hem. Att vad sjutton kan det kosta? Men visst är det sånt som gör att man gärna betalar skatt!

Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

Hej!

Jag kan inte göra annat än instämma med dig! Jag skrev faktiskit något liknande i en kommentar till dig för nå´n vecka sedan.

Som sagt, skattemedel när de är som bäst investerade! ; )

2007-03-20 @ 16:31:45
Postat av: barajagjohanna

Veronika: Jag tror att jag har hört att flygplanet hem kostade 100.000 kr... Kan dock inte säga till hundra procent om det stämmer, men det är nog troligt. Och jag betalar gärna skatt för att andra ska få samma bra sjukvård som jag har fått.

Niklas: Precis, jag minns din kommentar. Är det nånting jag betalar skatt till så är det definitivt sjukvården, utan tvekan.

2007-03-20 @ 21:16:15
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Pumans dotter

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv! Jag betalar gärna skatt för att VI ALLA ska ha en bra sjukvård i Sverige. Man vet ju inte när man kan behöva åka flygplan hem från sjukan själv och då är det skönt att det är färdigbetalt och klart!

2007-03-20 @ 22:14:44
URL: http://pumansdotter.blogspot.com
Postat av: Nadia

Johanna, du har sa ratt och jag haller helt med dig. Gnaller garna en hel del om svensk sjukvard men ar samtidigt oerhort tacksam over att vara fodd i Sverige.

2007-03-20 @ 22:26:38
Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

Hi hi, nja jag menade att vara väldigt exakt!!! ;)

2007-03-21 @ 00:08:32
Postat av: Sofia

Jag tycker också att det klagas mycket i onödan. Jag har inte använt den svenska sjukvården mycket men de gånger jag har kommit i kontakt med den har jag blivit väldigt proffsigt och vänligt bemött.

2007-03-21 @ 07:51:00
URL: http://frankrikeliv.blogg.se
Postat av: Therese

Jag och säkert dom flesta svanskar håller nog med om att för att vården och skola/dagis ska vara bra och proffsig är man villig att betala mycket i skatt. För tillfället är jag dock ganska besviken på svensk sjukvård men som sagt trots brister och klagomål är den bra. Jag ska försöka få ihop ett eget inlägg idag , hann inte riktigt igår

2007-03-21 @ 10:21:14
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

Apropå sjukvård: hoppas att det är tillräckligt med EN smärtstillande tablett!

2007-03-21 @ 10:45:09
Postat av: barajagjohanna

Niklas: Nej, det gör inte det. Nu har jag fått mycket reiki i två dagar och det har stärkt mig, men just nu är det en smärtstillande på morgonen och två på kvällen, får se hur det går...

2007-03-21 @ 14:25:32
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

Hmm, ok - hoppas det funkar!

2007-03-22 @ 08:05:48
Postat av: Emma

Håller med dig! Skatten är bara av godo när den går till sådana saker som bra sjukvård. Helt klart!
Och grattis till en lyckad operation. Måste kännas skönt när du väntat så länge.

2007-03-23 @ 08:15:38
URL: http://emmalexa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback