Skrivande framtidstankar

Om två veckor ska ansökningarna till höstens utbildningar vara inskickade - helt klart lite stressande. Jag har ingen motivation till att plugga. Jag vill jobba om dagarna, vara ledig på kvällarna och få lön den 25:e. Jag är inte så sugen på att ha hemuppgifter och därmed inte få vara ledig efter skolan (när man pluggar finns det ju alltid något att göra) och att leva på lånade pengar. Men å andra sidan behöver jag nog komma någonstans, komma ifrån mitt nuvarande jobb och vill jag jobba med skrivande kanske jag borde börja någonstans någon gång.

Vad gör man när man inte riktigt vet?

När jag läser om den terminslånga kursen Kreativt skrivande, så vill jag verkligen läsa den. Problemet är att den går i Gävle. Och Gävle är jag inte så sugen på, även om jag har hört positivt om både staden och högskolan. Journalistikvetenskap på ett år i Stockholm kanske? I Stockholm har jag ju två kompisar och lite bekanta och det är dessutom nära till ytterligare tre kompisar i Uppsala. Men är verkligen Stockholms universitet bra? Är det inte bara stort och opersonligt? Och vill jag bo i Stockholm då? Även om jag inte är så sugen på det, så känns det ändå lite roligare än Gävle. Men det är ju Kreativt skrivande jag helst vill läsa. Journalistikvetenskap är det ändå osäkert på om mina betyg räcker till för.

Vad gör man?

Stockholm väger tyngre för läget, för kompisarna. Gävle väger tyngre för bostad (billigare hyra), kursen, skolan. I Stockholm kommer jag att bli irriterad på alla märkvärdiga nollåttor och deras dryga stockholmska, men i Gävle kommer jag likväl att bli irriterad på deras gnälldialekt.

Jaa, vad gör man, hur ska man tänka, vad väger tyngst?

Kanske stannar man i världens bästa lägenhet (den är trots allt väldigt svår att lämna) och var dag pendlar till jobbet, som varken är utvecklande, upplyftande eller välbetalt, men ju ändå... okej. Eller så pendlar jag till Gävle en termin? Det går ju, det tar bara en timme med tåg. Men då försvinner det sociala - jag vill gärna bo i staden där jag ska plugga.

Men vad gör man när man inte riktigt vet?
Man kan ju inte göra göra något som inte känns helt bra, bara för att. Eller?

Kommentarer
Postat av: Therese

Det här med att veta vad man vill göra är inte lätt. Jag är 35 år och vet fortfarande inte. Läser just nu in lärarbehörighet , kan inte påstå att det är ett drömjobb men helt okey , finns ganska gott om jobb och jag får betalt för att prata om historia hela dagarna och långa lov. Jag tycker det känns bra att ha en examen i botten även om jag skulle välja att jobba med annat sen

Just journalisik och skrivande är inte världens lättaste arbetsmarknad men det vet du ju säkert redan. Jag känner inte till Gävl särskilt bra men kan du pendla på en timme så funkar det ju faktiskt även om du missar en del av studentlivet. Stockholm är ju en jättetrevlig stad , Sveriges trevligaste enligt mig och dom enda som pratar jobbig dialekt här är diverse inflyttade lantisar ;)

Men det är dyrt att bo här och knepigt atthitta bostad. Min bror valde att efter några år flytta från Stockholm till Uppsalaoch pendla när han jobbade i centrala stockholm. Han tjänade på att bo i Uppsala och pendla för det var så mycket billigare att bo.

Jag tycker ändå du ska söka något eller några utbildingar du är intresserad av om två veckor. Skulle du ångra dig kan du tacka nej ända fram till kursen börjar. Dessutom kanske det kan vara kul att börja och se hur det är , skulle du ångra dig kan du ju gå tillbaka till jobbet. Man blir i pincip alltid beviljad tjänstledigt för studier

Jag vet inte om du blev så mycket klokare av det här. Det är jätteknepigt att veta vad man vill syssla med.

Postat av: Cicci

Säger som Therse, sök både så har du flera månader till på dig att fundera. Jag tycker också att Stockholm är Sveriges bästa stad, man jag har svårt för småstäder så.. Man är ju olika! Sthlms universitet är en bra skola, om man ser till själva utbildningen. Men ja, den är nog rätt opersonlig. Särskilt om man bara läser kurser, på programmen är det lättare att få vänner. Gävle vet jag inget om tyvärr, men jag är alltid lite skeptisk mot de små högskolorna (kanske obefogat). Om du ens funderar på att söka till sthlm så ställ dig i studentbostadskö idag på www.sssb.se . Det är gratis och du samlar poäng per dag du står. Jag bor i en av deras lägenheter. Jag betalar 3600kr/mån men det är med eget kök och i ett helt nybyggt hus och rätt nära till stan. Det finns billigare för runt 2500 också tror jag, dock i sämre skick.
Ja jag vet inte vad jag ville komma fram till.. Men nåt kanske det hjälpte? Går journlistkursen på universitetet eller journalisthögskolan föresten? Där är det nog mer sammanhållning isf!

2007-03-30 @ 11:48:04
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

Enkelt; om du inte har lust med något - så gör det inte. Det är ingen brådska med att fatta mer eller mindre livsavgörande beslut, tycker jag.
Men sen är det inte heller fel att prova sig fram...

2007-03-30 @ 12:04:07
Postat av: Anna Malaga

Jag hade heller aldrig gjort nâgot jag inte hade lust med. Men känner du till Gävle, eller är det bara förutfattade meningar? Kursen är viktigare än kompisarna tycker jag, men vad vet du om kursen? Är den verkligen bra, eller lâter det bara kul?

Nu kom jag med en massa frâgor istället för svar, hehe..

2007-03-30 @ 12:38:04
URL: http://nyttundersolen.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Therese: Nä, att jobba som journalist är väl inte superlätt att bara få ett jobb, jag vet. Men jag vill skriva. Jag vet dem som söker sig dit det ger jobb eller dit det ger hög status, och det är inte riktigt min grej. Inflyttade lantisar som har ful dialekt? Hahaha. Söka ska jag definitivt göra, frågan är bara vad jag ska söka i första hand, det är mest det som är grejen.

Cicci: Stockholm är ju faktiskt inte så fasligt stort. :) Fast jag föredrar kanske en nååågot mindre stad ändå. Jag vet inte. Har gärna lite av varje. Just stadens storlek känns inte så relevant i frågan. Det finns väl inget som heter Journalisthögskolan längre? Journalistikvetenskap går på universitetet. Har för mig att institutionen JMK (journalistik, medier, kommunikation?) är det som man förr kallade Journalisthögskolan...?

Niklas: Alltså... du har väldigt rätt. Men jag har inte lust att låta det lunka på som det gör nu heller.

Anna Malaga: Jag känner inte till Gävle särskilt bra. De få gångerna jag har varit där har jag bara fått en känsla av att jag inte gillat staden. En arbetskompis flyttade dit och älskar dock staden, samma sak med tjejen jag bodde med i Paris. Hon började plugga på högskolan och stormtrivs. Det jag vet om kursen är det jag läst om den, innehållet, och det är exakt det jag skulle vilja läsa.

2007-03-30 @ 12:54:34
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cicci

Ja precis, JMK heter det numera. Men det ligger väl på ett eget campus tror jag. Så jag antar att de som går där blir lite mer nära varandra än ute på universitetet där det går många tusen! Nej sthlm är inte så stort, men det störst man kan få i Sverige :)! Hoppas du kommer på vad du vill, jag vet hur svårt det kan vara... Är det bara de två kurserna som du är intresserad av? Eller bara och bara, men det känns som att det måste finnas fler skrivutbildningar! Lycka till :)!

2007-03-30 @ 14:55:09
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: Camilla

Usch! Ja det där är så svårt :/ Hoppas du finner den rätta vägen snart ... men låt de ta tid. Antar att du kanske börjar känna dig en aning frustrerad. Men ja, usch! Svårt som sagt.

2007-03-30 @ 15:15:40
URL: http://millaaa.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Cicci: Aha, okej. Ja, det är ju kul om det är ett eget campus. Och journalistikvetenskapen är trots allt 40p, så det blir ju lite mer än en terminskursen. Men jag kan tänka mig att den är lite för teoretisk och akademisk. Det är egentligen bara Kreativt skrivande jag är intresserad av (finns en B-kurs också, så det går ju att läsa ett år), för den innehåller exakt det jag vill, med inriktning både på journalistiskt och litterärt skrivande - har inte hittat det någon annanstans. Finns visserligen journalistprogram på Mittuniversitetet som jag vill gå, men det är så högt intag att jag gissar på att jag inte kommer in. (Funderar på att söka det i första hand ändå bara för att. Man vet ju aldrig.) Finns reportagelinje i Jakobsberg som jag först var intresserad av, men jag inser att jag redan har gjort det där - fick så mycket av det på gymnasiet, så det ala folkhögskolor erbjuder blir bara repetition för mig. Ja, det är verkligen jättesvårt! Jag letar och letar vidare... :)

Camilla: Skitsvårt!! Det ÄR ju egentligen inte bråttom, men samtidigt vill jag komma igång... nångång.

2007-03-30 @ 15:54:28
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: malin

jag har läst kreativt skrivande bland mycket annat här i gävle. ska precis lämna staden och förstår hur du känner med att inte veta var du vill plugga. jag säger som dom andra, sök båda och fundera! gävle är en helt okej studenstad, men jag kan tycka att många här är för mycket stockholmwannabes, så om du väljer stockholm kanske du åtminstone får lite variation på människor.. ;)

2007-03-30 @ 17:17:50
Postat av: Therese

Jag har förresten en kompis som gick något som hette skapande svenska i Uppsala men det är rätt längesen , säkert 12-15 år sen så jag vet inte om kursen finns kvar. Hon var mycket nöjd iallfall , fast idag jobbar hon inte alls med skrivande , hon har faktiskt aldrig gjort det utan halkade in på keramik straxt efter kursen.

Jag säger som Cissi har du tänkt plugga i Uppsala i framtiden så kan du ställa dig i bostadskö på studentstaden.se , detär gratis och du samlar poäng för varje dag du står.

En annan idé som kanske är lite jobbig kan ju vara att försöka kombinera jobb och plugga på distans. Det inns ju massor av distanskurser men jag vet inte om det finns någon som du är intresserad av.

Jag tror att det kan vara en bra idé att att en paus från jobbet på en eller två terminer och prova på att plugga eller kanske göra något annat. Som sagt känns det fel finns både jobbet och lägenheten kvar

2007-03-30 @ 18:16:40
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: Fred

Johanna, Högskoleverket har utvärderat de olika journalistutbildningarna för inte så länge sedan. Utvärderingen finns här: http://www.hsv.se/download/18.44aba2dc11030072f75800055700/0704R.pdf jag tror att det finns mycket matnyttigt i den!

2007-03-30 @ 19:26:06
URL: http://lugnetochfred.blogspot.com
Postat av: Therese

Jag känner förrsten två journalister en som arbetar på GP (Göteborgsposten) och en som jobbar på en lokaltidning i Helsingborg. Dom har båda gått Skurups folkhögskola som har en journalistlinje med mycket gott anseende tydligenn men ganska svår att bli antagen till. Jag vet inte om du vill flytta till Skåne i två år men är kursen tillrcäkligt bra och kanske ger ett bra jobb kan det ju vara värt det.

Oj jag börjar nästan känna mig som en stalker som skriver så mycket på det här inlägget. Haha Vet inte varför jag blev så engagerad i ämnet. Jag verkar ju ha potential att bli din personliga SYOkonsulent.
Jag förstår dig faktiskt , sen jag började blogga har jag insett hur roligt det är att skriva men jag inser också att jag inte är tillräckligt bra på det för att ha det som yrke eller passa på en sån utbildning.

2007-03-30 @ 19:52:57
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Malin: Åh, vad kul att du läst den, jag vill jättegärna veta vad du tyckte om kursen!? Haha, den där uppfattningen har jag också om Gävlebor...

Therese: Tyvärr, inga planer på Uppsala, där har jag redan bott och är faktiskt inte alls sugen på att komma tillbaka. Skapande svenska har jag läst om, herregud, jag borde ha sett allt vid det här laget. Det måste ju varit något jag inte gillade med den kursen, men jag ska kolla igen. Skurups skrivarlinje har jag hört mycket gott om, min journalistiklärare pratade gott om den, men nej, jag vill inte bo så långt söderut, I need the winter! ;) Tack så mycket för alla tips, det är jättekul när du skriver långt. Du får gärna bli min personliga syo. ;)

Fred: Åh, tack, det där ska jag kika på!

2007-03-30 @ 20:32:47
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Fred

Kanske kan du kolla också var vissa av de journalister du gillar har gått?

2007-03-30 @ 21:39:53
URL: http://lugnetochfred.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Fred: Hehe, jag har inga journalister jag gillar, direkt... Eller jo, har jag säkert, men inga jag kan komma på. Många bra har gått Poppius journalistskola i Stockholm. Den kostar pengar, men ska vara bra. Söker dit också, så får vi se...

2007-03-31 @ 13:37:50
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Therese

Poppius finns i Götborg också om du tycker det är en bättre stad än Stockholm att bo i

2007-03-31 @ 22:18:59
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Therese: Jag vet, men den kursen jag skulle vilja gå handlar om varannan lördag och då ska jag inte bo i staden, utan åka dit och då är Stockholm lite enklare rent geografiskt. :]

2007-03-31 @ 22:38:29
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Katti

hej hej,

jag är gammal JMKare o kan verkligen rekommendera insitutionen. skolan ligger inte ute i ångestframkallande frescati (som övriga uni) utan har egna fräscha lokaler på karlaplan, inne i stan alltså) skolan är liten o har egna pubar o brännbollsturneringar o allt möjligt. alla känner mer eller mindre varandra, det rör sig ca 200 pers på skolan dagligen, vilket verkligen inte är mkt. utbildningen är bra o grundläggande, men relativt teoretisk.

lite info sådär...
kram!

2007-04-01 @ 16:08:27
URL: http://www.godonlyknows.blogg.se
Postat av: malin

kursen är verkligen JÄTTEBRA. jag utvecklade mitt skrivande oerhört mycket. innan den hade jag aldrig skrivit prosa eller dikter - men jag fick upp ögonen för det hur mycket som helst. man arbetar hela tiden i responsgrupper, vilket gör att man inte bara producerar text efter text som sen kasseras - både i det journalistiska och litterära. jag tror nästan det är det ultimata studiesättet för att utveckla skrivandet, man får ju se hur mycket som kan ändras från första utkast till en färdig text. hade jag inte redan avverkat 8 terminer hade jag utan tvekan läst b-kursen också. jag tror inte du kommer ångra dig om du läser den!

2007-04-02 @ 08:53:16
Postat av: barajagjohanna

Katti: Jaha, vad kul att den har egna lokaler!! Tack för informationen.

Malin: Kul att höra. Tack så mycket för att du berättar! Om du tittar in igen och ser detta får du gärna svara på hur många dagar i veckan det är lektioner och ungefär hur lång tid...

2007-04-04 @ 21:50:06
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: malin

vilken tur att jag kikade in igen då.. :) när jag läste kursen var det mellan 2 och 3 gånger i veckan. oftast förmiddagar (typ 09-13). kikade på högskolans hemsida nu på schemat för kreativt skrivande som går nu.. ungefär samma, antingen för- eller eftermiddag och typ 2-3 gånger i veckan. http://neverlost.hig.se/neverlost/schema_menu.php?kursid[]=5KR03A.704&Submit=VÄLJ
det är sen ganska mycket att skriva hemma, fast det tyckte jag bara var roligt, så det kändes inte som annat plugg, det var liksom givande på ett annat sätt! :)

2007-04-05 @ 11:24:05
Postat av: barajagjohanna

Malin: Schysst, tack. Ser bra ut, eftersom jag är mest inne på att pendla med tanke på att det bara handlar om en termin...

2007-04-05 @ 12:15:55
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: tinatoon

Jag har ju bott i Gävle och trivdes mycket bra. Jag pluggade dessutom en kurs på Högskolan som hette "Om konsten att läsa och skriva - att se och tolka". Den var såklart inte lika hypad som Kreativt skrivande men vi skrev ändå en hel del texter, och läste och tolkade med. Jag tyckte den kursen var super och det är ju i samma lokaler och kanske samma lärare delvis så...
Dessutom har jag läst Skrivarlinjen på Västerbergs folkhögskola. Jag vet att du sa att du inte vill plugga på folkhögskola för att det bara skulle vara repetition, men jag kan iaf VARMT rekommendera den om du skulle ändra dig, det var mitt bästa år någonsin! Underbara lärare, upplägg, lektioner, ALLT. Kursen var på heltid, men man var inte i skolan 8 timmar om dagen utan som du säger mycket hemstudier istället. Jag jobbade samtidigt 50-75%, så jag tog bara ut bidragsdelen och tog inga lån, och det gick utmärkt, jag gick ändå ut med högsta betyg. Har du bara drivet så... ;) (Vilket jag är övertygad om att du har!!!) Är det nåt du tror jag kan hjälpa dig med så hör av dig asap, på måndag flyttar jag till Amsterdam! (Men jag kommer nog ha uppkoppling där med...) Kramar i massor till en kämpe! :)

2007-04-06 @ 00:46:06
Postat av: JuliaGusti

Jag känner igen mig i det du skriver. Har precis blivit uppsagd från mitt arbete och måste nu ta ställning till vad jag vill göra med resten av mitt liv. Det enklaste är ju att satsa på ett likadant jobb som jag precis hade, men det vill jag ju egentligen inte.
Det är svårt att ta det där steget men jag tror man vinner på det ändå. Du kommer ju inte gå på studielån resten av livet utan det är bara en termin. Efter det kommer du ha större frihet att jobba med det du verkligen vill, plus att du kommer känna dig nöjd med att du vågade...

2007-09-12 @ 13:49:23
URL: http://juliagusti.blogspot.com
Postat av: Fredrik

Går Kreativt skrivande nu i Gävle och än så länge är jag väldigt nöjd me kursen! Var tveksam till staden först(bor i uppsala) men den är helt okej och flyttar utt 1a oktober! Lycka till! :)

2011-09-10 @ 11:28:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback