Ur Meningen med livet av Bradley Trevor Greive

Så vad är det du brinner för? Vad sattes du till världen för att göra? Svaret på de här frågorna ger dig nyckeln till livets stora mysterium. Det är så stort det kan bli. Här är några små tips som kanske hjälper dig att komma på rätt spår:

Till att börja med kommer ingen att berätta det för dig. Det är som att gå omkring hela dagen med en lapp på ryggen där det står »Sparka mig.» Du måste upptäcka det själv. Det är också ytterst osannolikt att du en dag kommer att bada i ett förklarat ljus där du i en himmelsk uppenbarelse skådar meningen med livet, och du kommer garanterat inte att finna den på TV.

[...]

En liten röst - kalla den ditt samvete, ditt inre jag, din inre svärmor - kommer alltid att säga dig sanningen om du är redo att höra den. Först kommer du att förstå att ditt liv har fastnat i gamla hjulspår. (Hallå, du är inte ensam!) Sen kanske du inser vad du verkligen vill, men du kan inte riktigt få till det. Men plötsligt slår det dig. Precis som när du är halvvägs ner till stranden och du inser att du glömde dra ur sladden till strykjärnet.

Och när du förstår, eller anar att du förstår, vad du borde göra med ditt liv, så gör det! Ta ett djärvt språng ut i mörkret om du måste, och när du landar, börja genast springa för du har inte en sekund att förlora. Trots att du känner dig oövervinnerlig och odödlig, så är vår tillvaro mycket bräckligare än du tror.

Lägg handen på bröstet och känn hjärtat slå. Det är ditt livs klocka som räknar den tid du har kvar. En dag tar det slut. Det är hundra procent säkert och det finns absolut ingenting du kan göra år det. Så du har inte råd att kasta bort en enda dyrbar sekund. Följ dina drömmar energiskt och passionerat, eller så kan du lika gärna ge upp och se dem sköljas bort.

[...]

Sanningen är att vi alla är födda med enorm potential och välsignade med oändliga möjligheter att stiga mot nya svindlande höjder. Men tråkigt nog är de flesta av oss så lata, så upptagna av vad andra kan tycka, eller så rädda för förändring att vi aldrig vågar sträcka ut våra vingar och förverkliga våra underbara gåvor. Det är så viktigt att du gör din egen grej - vad det nu är som gör dig lycklig - och gör det så bra du kan. Spelar ingen roll om det handlar om att göra snöbollar, hålla andan under vattnet, bröla, eller föna håret så att det blir riktigt tjusigt. Det enda som räknas är att du mår bra.

Tänk på att vad du än gör så är misstag en del av livet. Så slösa int bort tiden me att plåga dig själv för det som har varit. Gräv inte ner dig eller stressa upp dig över om du gör det rätta. Följ ditt hjärtas röst.

Tappa inte sugen, kom alltid ihåg att avstånd och motstånd måste man alltid vara beredd på när man gör nåt viktigt och alldeles speciellt. När du bestämmer sig för att följa dina drömmar kommer många människor (även de som älskar dig mest) att försöka hålla dig tillbaka. Det finns så många dystra pessimister här i världen som kommer att säga: »Du kasta bort din tid - du kommer aldrig att klara det.» Det kan tänkas att du är omgiven av folk som i hemlighet vill att du inte ska klara dig så bra eller rent av misslyckas så att de inte ommer i dålig dager. »Glöm det», kommer de att säga. »Det är inte värt det och det passar hur som helst inte dig.»

Det är alltså viktigt att förstå hur otroligt givande det är att följa sin egen väg, men lätt är det inte. Precis som för alla andra kommer vissa dagar att vara bättre än andra. Och emellanåt kan allt kännas som en total katastrof. Folk kommer att titta underligt på dig när du berättar vad du försöker åstadkomma, och du börjar lyssna på dem som klankar på dig och du börjar tvivla på dig själv. »Varför i all sin dar fortsatte jag inte som varmkorvsgubbe?»

Men vad som än händer, släpp inte taget!

Kom ihåg att alla måste kämpa ibland. Det är oerhört jobbigt att varje dag göra någonting som man inte gillar eller ens bryr sig om. Men om du följer ditt hjärtas röst så ha du åtminstone tröttat ut dig på det som du gillar mest.

[...]

Men det bästa av allt är att genom att göra saker som får morrhåren att krulla sig av förtjusning [...], kommer du att inspirera någon annan att förverkliga sina drömmar, och så min vän, kan du förändra världen!

[...]

Och vet du vad? Om du följer ditt hjärtas röst och använder ditt huvud, så kan du aldrig ha fel.


Kommentarer
Postat av: Linnea

Åh, vilka kloka ord. De måste jag kopiera och spara :)

Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

Ja, det är härliga och tankesvärda ord. Jag får nästan dåligt samvete av dem... som den slöfock jag är. Men helt klart är texten beaktansvärd, och givetvis skall man unna sig dylika tankar ofta. Det är en mycket tilltalande - och sann - tanke, den om alla människors stora potential!

Andemeningen är härlig!

Men myntet har två sidor... för samtidigt undrar jag om inte texten är väldigt (förlåt Johanna, ta detta inte alltför hårt) inspirerad av de fantastiska möjligheter som många människor - inte alla - i industriländerna har till buds. Givetvis kan inte allt mätas i pengar och materiellt välstånd, men ändå...

Materiellt välstånd är ju trots allt en nödvändig avstampsplanka för många högtflygande planer beträffande t ex utbildning och yrkesval.

Kanske känner en fattig fåraherde i Kazakstan inte att texten talar till honom med särskilt stor styrka?

Om om texten inte når honom - lika lite som den har barnsexslavar i Thailand eller gatubarn i Sydamerika som adressat - undrar jag stilla om inte texten är ett mantra för att bedöva det dåliga samvetet över en egoistisk "utveckla-och satsa-enbart-på-dig-själv"-filosofi.

I synnerhet som industriländernas höga levnadsstandard sker på U-ländernas bekostnad...

2007-03-12 @ 19:22:11
Postat av: barajagjohanna

Linnea: Visst är det!

Niklas: Absolut, visst har du en poäng där. Men samtidigt gillar jag följande stycke i texten: "Det är så viktigt att du gör din egen grej - vad det nu är som gör dig lycklig - och gör det så bra du kan. Spelar ingen roll om det handlar om att göra snöbollar, hålla andan under vattnet, bröla, eller föna håret så att det blir riktigt tjusigt. Det enda som räknas är att du mår bra." Det visar att det spelar ingen roll vad det faktiskt är. Men sen får man inte glömma att den här boken är mest... ganska humoristisk faktiskt. Det är en liten bok och på varje sida finns 1-2 meningar med en bild på ett djur i något fånigt sammanhang. Den är inte alltför allvarligt gjord, samtidigt som det finns många allvarliga och tänkvärda ord i den.

2007-03-12 @ 19:40:52
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Therese

Otroligt bra skrivet av Niklas , instämmer helt.

Ingen kritik mot dig Johanna så ta inte illa upp , det här är en av mina absoluta favoritsidor på nätet

2007-03-12 @ 19:47:48
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: Anonym

jag ryser.

2007-03-12 @ 21:15:13
URL: http://punaniii.blogspot.com
Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

Ok, jag såg inte det större sammanhanget! Humoristiska undertoner placerar allt till det bättre!

Hur är det med benet och magen? Kan du sitta upp och kolla på tv?

2007-03-12 @ 21:16:31
Postat av: barajagjohanna

Therese: Jag tycker också det Niklas skrev var bra, det finns en poäng där.

punaniii: Det låter... positivt. :)

Niklas: Det är illa med benet och magen, riktigt jobbigt faktiskt. Vi har en väldigt bra fåtölj här hemma, med bra vinkling för ryggen, så den sitter jag och tittar på TV i. Men efter ett tag får jag ont och måste upp och ta ett par steg eller lägga mig.

2007-03-12 @ 21:37:33
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

Fast då kan du ju sitta en stund - och det var ju inte längesen du opererade dig. Även om du har bra läkekött, så jag hoppas dina föräldrar och bröder är synnerligen lydiga och utför varje liten önskan du ber om!

2007-03-12 @ 21:42:50
Postat av: barajagjohanna

Niklas: Mina äldre syskon bor inte hemma och dem har jag bara träffat någon enstaka gång när jag kom hem och min lillebror har hållt sig borta - jag tror han är rädd för mig och mitt läskiga ärr, haha. Men han var trots allt väldigt gullig kvällen jag kom hem, och bullade upp sängen med kuddar och grejer. Och mina föräldrar är väldigt bra. Jag orkar inte göra mat och inte ens bära en 1-litersflaska, så de fixar och grejer och plockar upp allt jag tappar på golvet (pallar inte böja mig än) - på det sättet har jag det väldigt bra.

2007-03-12 @ 21:45:34
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Linn

Jag kände faktiskt hur mina nackhår reste sig.. Så träffsäkert. Orden gick rakt in, och jag tror de stannar.

2007-03-12 @ 21:52:59
URL: http://linnnn.blogg.se
Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

Ok, jag förstår. Men hu vad jobbig att inte kunna bära en enlitersflaska - fast å andra sidan: det är ju det man har föräldrar till!

2007-03-13 @ 09:11:48
Postat av: barajagjohanna

Linn: Träffsäkert var ordet!

Niklas: Precis. :)

2007-03-13 @ 09:49:54
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: tinatoon

Tack för dessa ord, nu känner jag mig verkligen mer uppmuntrad att dra till Amsterdam o leva ut min dröm! Klart man oroar sig o är rädd, men det är ju som att hoppa bungyjump: Man blundar, tar ett djupt andetag o kliver ut i luften, och hoppas att linan håller o att allt går bra. ;)

Du har verkligen blivit RAK! Och om det är till nån tröst så har jag värsta läskiga ärren på mitt ben med, så om du vill kan jag skicka bilder på dem till dig så kanske det känns lite bätter för dig, för jag lovar att mina är äckligare! :D
Kramar i massor till dig starkaste tjejen i stan!

2007-03-16 @ 13:32:26
Postat av: barajagjohanna

tinatoon: Vad bra! Kommer bli skitbra i Amsterdam. Har du några planer på vad du ska göra? Jag vet, jag är rak, helt sjukt! Kram tillbaka!

2007-03-16 @ 21:37:02
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Pumans dotter

Visst har Niklas en viktig poäng där, men såna här texter funkar ändå som bra peppning när man har det kämpigt. Inget ont i det.

2007-03-17 @ 21:42:38
URL: http://pumansdotter.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Pumans dotter: Du har rätt.

2007-03-17 @ 22:16:55
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: tinatoon

Hallå tjejen!
Ja, jag har fått jobb på EF Education i 5 månader, jag ska boka flyg till dom som ska ut o åka på språkresa o sånt typ. :) Efter 5 månader får vi se vad som händer, om det finns chans till fortsatt arbete i Amsterdam eller på nåt av EF's alla andra kontor runt om i världen... Det var liksom dags att göra nåt nytt istället för att åka o säsonga på Kreta, även om det svider i själen att inte få åka dit i år. Men jag tröstar mig med att jag alltid gillat Kreta bäst i September iaf, o då skulle jag teoretiskt sett kunna åka dit. :)

Kramar i massor.

2007-03-19 @ 14:22:07
URL: http://tinatoon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback