En analys om könet på bäbisen

»Men vilken söt liten tjej!» utbrast kvinnan när hon tittade ner i vagnen på den sovande Oliver.

Det är inte så att Oliver har ett typiskt flickigt utseende. Inte heller typiskt pojkigt. Han är en liten människa på tre veckor och ser helt enkelt mest ut som en bäbis, en väldigt söt sådan. Det enda sätt man kan se vilken kön han är av är ju egentligen om man tar av honom blöjan.

Så självklart funderade jag på vad som fick kvinnan att tro att det låg en flicka i vagnen. På små bäbisar syns ju mest könet på klädvalet, eftersom många klär tjejerna i rosa eller rött och killarna i blått eller grönt. Oliver är egentligen än så länge ganska neutral. Hans vagn är svart och brun, han har en ljusblå och grön figur hängande ovanför sig, hans kudde är vit med möss på, han har en gammelrosa ullfilt ovanpå sig, han har två gosedjur bakom huvudet: en mus och en elefant, båda gråa, hans overall är vit och mössan idag var röd- och blårandig. Det var bara det röda i mössan som stack fram under overallens vita luva och jag är övertygad om att det var avgörande för kvinnans gissning på könet. Jag menar: ni kan väl se Polarn o Pyrets randiga kläder framför er? Rött eller marinblått. Hur ofta köps det röda till en pojke?

Just det. En röd mössa och det är en flicka. En blå mössa och det är en pojke. Det måste ju bli jätteförvirrande om barnets mössa är randig i just rött och blått. Hur ska man då veta vad det är för kön? För det är ju jättehemskt om man inte ser på det lilla spädbarnet om det är en flicka eller pojke! Eller?

image890image891
Baby Gap, Notting Hill, London

Kommentarer
Postat av: Ida

Haha! Bra inlägg ;) Stackars tant.. Det måste ha varit så hjärtarnas svårt att veta vilket kön det nu kunde vara... Äh, coola kläder är vad dom ska ha. Och det vet jag att moster Johanna kan fixa! Gick det bra att barnvakta idag förresten?

Postat av: barajagjohanna

Ida: Grejen är ju den att man kan ju säga "vilken söt bäbis! är det en flicka eller en pojke?". Folk verkar tro att det är så pinsamt att inte se vilken kön det är - men hur tusan ska man kunna göra det när människan är några veckor?! Det gick så bra att barnvakta så, han gillar ju mig. ;)

2007-10-25 @ 21:30:41
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Therese

Bra skrivet. Håller med om att det verkar väldigt viktigt för många vilket kön en bebis har. Tycker det här med rosa på flickor och ljusblått på pojkar känns lite trist. När min son var bebis fick han en sparkdräkt som var hälften rosa och hälften ljusblå. Vilket gjorde en och annan som tittade ner i vagnen förvirrad

2007-10-25 @ 23:40:50
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: Veronika

Jag har konsekvent köpt det röda ur pop-sortimentet, eftersom jag tycker den blå är så tråkig. Den röda är klarare och gladare. Och jag vill ju att min unge ska lysa!
Fast nu har jag köpt en blå overall (ej från pop). Men den var hundra kroner billigare än den röda. Förstod aldrig varför, men jag är snål. Så blå fick det bli.

2007-10-26 @ 07:46:34
URL: http://sagoslott.wordpress.com
Postat av: barajagjohanna

Therese: Jag förstår liksom inte varför det är så viktigt för många att man ska se vilken kön ungen är av, det är ju bara en liten bäbis! Kul att du pojken din hade en sparkdräkt både i rosa och blått. :)

Veronika: Själv gillar jag den marinblå bäst, så jag skulle nog köpa den oavsett kön på ungen. Eller blanda kanske.

2007-10-26 @ 10:54:07
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: tolken

I södra europa blir alla bäbisar som inte har örhängen automatiskt klassade som pojkar. Det är ganska sorglustigt tycker jag.

2007-10-26 @ 11:17:45
URL: http://www.parisbarnenisverige.blogs.se
Postat av: Anna

Jag förstår hur du tänker och ändå inte.
Jag kan förstå att man frågar om det är en pojke eller flicka, det är väl inte så jättekonstigt egentligen? Det handlar väl inte om att man ska vara oförskämd utan bara att man är nyfiken. Rent biologiskt är det ju ändå en viss skillnad om det är en pojke eller flicka och den skillnaden är intressant för många! Det behöver väl inte ha nåt med ev. diskriminering att göra? Eller vad säger du?
Kram Anna

2007-10-26 @ 13:11:23
Postat av: barajagjohanna

tolken: Hoppsan. Jag skulle inte vilja ta hål i öronen på min bäbis...

Anna: Jag menar inte att det är diskriminerande på något vis. Jag blir också nyfiken på vilket kön det är och skulle just fråga. Det tycker jag absolut man kan göra. Det jag blir lite brydd över är hur många människor som antar att det är ett visst kön bara utifrån att se på kläderna. Och jag förstår inte heller att det är så oerhört viktigt för många föräldrar att det ska synas på ett så litet barn om det är en flicka eller en pojke.

2007-10-26 @ 13:25:31
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Therese

Håller med Tolken. När jag reste i Latinamerika med bebis trodde alla att hon var en pojke för hon hade inte hål i öronen. När jag sa att det var en flicka fick jag många frågor om varför hon inte hade hål i öronen. Fast ingen verkade så nöjd med mina svar. Även i Spanien fick jag en del frågor om varför min dotter inte hade hål i öronen. Hon var den enda tjejen i sin spanska klass som inte hade det.

Jag kommer inte att förbjuda henne att ta hål i öronen senare om hon själv vill men skulle inte vilja göra det på en bebis.

2007-10-26 @ 14:17:45
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: Fred

Jag håller med om det här med bebiskläder... det är konstigt och det väcker såmånga frågor. Varför är det så svårt att hitta neutrala kläder? det är ändå många (de allra flesta) i Sverige som inte vet könet innan bebisen föds ju. Inte så att jag tycker att kläderna ska vara neutrala jag gillar blått, grönt, rött, gul men har bara så himla svårt för mesrosa! Aldrig i livet får det bli mesrosa... oavsett vem som bor i min mage nu.

Var själv med kompisar och deras nyfödda son i april när en dam de kände tittade på honom och sade "vad är det för kön" och när föräldrana sade att det var en pojke fällde hon "det borde jag ha tänkt på på grund av färgen på vagnen". Säkert... skulle man byta vagn för att man fått ett barn av "fel" kön?

Jag fattar inte det här med hål i öronen på bebisar i Spanien! Så himla tidit det görs!! Är det så i andra länder också? (jag vet att det inte är så i Frankrike bara)

oj det blev långt men det engagerade mig tydligen...

2007-10-26 @ 18:20:43
URL: http://lugnetochfred.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Fred: Fullt förståeligt att du är lite extra engagerad i den här frågan för tillfället. ;) Jag har också svårt för mesrosa, om det nu är den ljusrosa du menar. Chockrosa eller mörkrosa däremot, det är snyggt. Om du inte märkt det, så har Lindex mycket mer könsneutral babyavdelning, så kolla in det! Otroligt fina kläder. Åhléns har också mycket fint, dock kanske lite för mycket flickigt. Det där med vagn förstår jag inte heller. Det är ju inte så att jag skulle vilja ha en "flickig" vagn om jag fick en flicka. Är det inte smartast och snyggast att ha en ganska neutral vagn med tanke på att man kanske vil ha flera barn och att den ska fungera i längden?

2007-10-26 @ 23:29:00
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Fred

Precis så tänkte jag Johanna ang. vagnen! La Redoute (som också säljer i Sverige) ha rockså neutrala kläder... vi föll för en liten gul pyjamas med en giraff på...

2007-10-27 @ 11:18:51
URL: http://lugnetochfred.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Fred: Min systerson har en jättebra vagn i svart och brunt med vitt tyg inuti med älgar på. Sittdelen och bilbarnstolen är också svart och brun och allt är bra kvalitet och funkar ju till barn nummer två också, OAVSETT kön. Man behöver ju inte göra det onödigt oekonomiskt, liksom... Gul pyjamas med giraff låter störtskönt! :) Det finns snygga vita och bruna med ugglor från Lindex, både sovpåse och vanliga - grymma. La Redoute kanske man skulle kika in på... Jag återvänder till Paris i december, så jag kan ju kolla in i butiken då. :)

2007-10-27 @ 13:18:54
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Amanda

gud, vad söta små kläder :)

2007-11-01 @ 15:40:20
URL: http://Maandan97.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback