Det räcker inte riktigt till

För att få svar på mina tusen frågor angående prövningar, högskoleprov eller om det finns något annat som kan höja chanserna att komma in där jag vill komma in (Mittuniversitetet), så gjorde jag ett besök på Vägledningscentrum idag.

image654Och jag fick de svaren jag väntade mig. Svaren jag egentligen redan visste. Och det är inga uppmuntrande svar. Det suger, rent ut sagt. Det gäller att skriva högskoleprovet. Och det ska jag. Igen. Men det räcker inte med att bara skriva det, jag måste få en bra bit över medel också. Det är klart man ska tänka positivt, men man måste vara realist också: självklart gör jag mitt bästa, men med allra största sannolikhet kommer jag inte att skriva tillräckligt bra på högskoleprovet för att komma in på journalistprogrammet.

Och det suger därför att inget räknas in. Jag kommer inte lättare in för att jag söker flera gånger, så som det var förr. Jag får inte särskilt visa upp mina gymnasiebetyg i svenska, journalistik, textkommunikation och mediekommunikation. Jag får inte visa upp något arbetsprov. Jag får inte visa upp några meriter. Det spelar liksom ingen roll att jag har jobbat på ett par tidningar, att jag blivit erbjuden ett redaktörsjobb eller att jag har högsta betyg i journalistik- och medieämnen. Det som spelar roll är att jag inte fick högst betyg i matte, religion, historia eller idrott på gymnasiet. Det är ämnena som är oviktiga för journalistiken som spelar roll, eftersom det är de ämnena som gör att jag inte kommer in, det är de som drar ner mig.

Det är som vår mediekommunikationslärare på gymnasiet sa: det är värst för oss som ligger på medel. För de som har jättebra betyg kommer ju in var de vill. De som har mindre bra betyg får ofta läsa upp betygen gratis på Komvux och de har lättare att höja sig. Men vi som har bra betyg får betala 500 kr per ämne vi vill läsa upp, och läsa får vi göra på egen hand, och eftersom vi redan har bra betyg blir det svårare för oss att höja sig. Jag har redan betalat 1000 kr. Och jag har höjt mig. Men det räcker liksom inte. Jag tror till och med att jag ligger lite över medel, men det räcker ändå inte. Jag kan försöka få upp betyg och få bättre på högskoleprovet ett år till. Men om jag lyckas är det inte ens säkert att det räcker till. Och det är det som gör mig så arg och frustrerad.


Kommentarer
Postat av: Anna Malaga

Nu fattar jag ingenting - varför kostar det pengar att läsa upp sig?
Lycka till i alla fall!

2007-09-25 @ 00:21:24
Postat av: Therese

Blev också förvånad att höra att det kostar pengar att läsa upp. Du kan ju prova folkhögskolor för där tar man hänsyn till fler saker än bara betyd. Journalistutbildningen på Skurups folkhögskola ska vara bra och ha gott rykte i branschen. Där gör man diverse prov när man ansöker och man blir intrevjuvad också

Postat av: barajagjohanna

Anna Malaga: Jag har ingen aning varför det kostar pengar, men så är det. 500 kr per prövning (vilket innebär att man gör prov och ofta lite arbeten i det ämne man vill få högre betyg i, det innebär INTE att gå på lektioner eller så, utan man får litteraturhänvisning och får läsa hemma).


Therese: Grejen är den att jag inte vill gå på folkhögskola. Jag har redan kollat alternativet och de utbildningarna känns ungefär som det jag gjorde på gymnasiet. Jag vill gå journalistprogrammet på Mittuniversitetet i Sundsvall om det är journalistik jag ska läsa. (Jag är ganska oförhandlingsbar på den punkten för tillfället. :))

2007-09-25 @ 09:24:40
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Sandra

Vad är det du vill plugga?

2007-09-25 @ 10:30:02
URL: http://lassewslav.blogg.se
Postat av: Sandra

Eeeeh sorry, det stod visst haha!!... Hoppas iaf det går bra för dig!

2007-09-25 @ 10:30:47
URL: http://lassewslav.blogg.se
Postat av: Sara

Jag vill då rekommendera högskoleprovguiden, googla, så får du säkert rätt på det. Där erbjuder de förberednade kurser i högskoleprovsskrivande. Till mig sa de att de inte kunde hjälpa mig för att jag redan låg precis på gränsen till 2.0, men om du inte ligger över 1,5 redan kan jag tänka mig att det kan hjälpa dig. Man måste tyvärr betala påenag för det också, men inte lika mycket som för att läsa upp många och oväsäntliga komvuxkurser. Själv ska jag bli läkare, och om jag får ett enda litet poäng till på det förbannade provet kommer jag in i Lund och slipper flytta. önska mig lycka, välgångh och tur nästa gång jag skriver det.
Hoppas hp-guiden kan vara dig till hjälp i att nå dina drömmars mål

2007-09-28 @ 23:38:35
Postat av: barajagjohanna

Sara: Tack för tipset. Jag vet att hp-guiden finns och det kan säkert hjälpa mig. Grejen är ju den att jag ligger långt under 1.5 och det är nästan dit jag måste komma. Det känns riktigt svårt, nästan orimligt. Jag ska nog kolla in hp-guiden lite noggrannare igen... Lycka till med ditt!

2007-09-29 @ 04:54:46
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Malin

Har själv samma problem som du, vill oxå komma in men har inte tillräckligt på högskoleprovet. Det suger. Vet att jag skulle va en skitbra journalist i vissa områden. Det skulle tyvärr många andra vara oxå. Men det går att höja sitt höskoleresulat ordentligt om man bara har tålamod till det. Det finns kurser i och man kan öva på proven varje dag om man nu vill och orkar. Hellre det än att läsa upp betyg.

2009-02-05 @ 22:05:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback