Låt inte dina barn bära cykelhjälm - de kan bli påkörda!

Överbeskyddar vi våra barn? Det är frågan som Aftonbladet ställer till fem personer på baksidan av papperstidningen idag. En 66-årig språklärare från Stockholmstrakten svarar: »Ja. Om barn alltid cyklar med hjälm, lär de sig inte att se upp för varningssignaler.»

Eh, va? Vänta nu... Att överbeskydda sina barn handlar väl knappast om att tvinga på dem en cykelhjälm!? Eller? Är det jag som är dum som inte ser någon logik i svaret?

Eller jaha, är det därför vi har cykelhjälm... ifall vi blir påkörda eftersom vi inte stannar vid rött ljus när vi bär hjälm? Eller vänta... vi ska helt enkelt inte använda cykelhjälm, eftersom det är farligare än att ha hjälm? För om vi inte har hjälm, så tittar vi efter alla varningssignaler i trafiken, medan vi skiter i dem om vi bär hjälm? Är det så hon tänker, den 66-åriga språkläraren? Att barn struntar i bilar och rött ljus, eftersom de ändå har hjälm som skyddar dem? Skulle man bli mer uppmärksam på varningssignaler för att man inte har hjälm på sig? Skyddar hjälmen inte bara huvudet och hjärnan utan även resten av kroppen?

Det var nog något av det mest ologiska jag har hört.


Kommentarer
Postat av: Ida

Hahaha! Det var det mest PUCKADE jag har hört på väääldigt länge.

Postat av: ida

kan det inte vara så att han uttrycker sig bildligt? otydligt i så fall. och kanske puckat i vilket fall, men det är ju ändå ett litet försvar.

2008-04-03 @ 22:38:36
Postat av: barajagjohanna

Ida: Tack, ja.

ida: Vem vet. Men som språklärare borde HON ju kunna uttrycka sig lite bättre i så fall.

2008-04-03 @ 22:40:57
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Emil

klart vi överbeskyddar barnen - det korrekta responsen på ett barn som ramlar är inte "hur gick det" med bäbisröst, det är:

"RES DIG!"

2008-04-03 @ 22:53:24
Postat av: barajagjohanna

Emil: ...och är det någon utomsocknes vrålar man snarare "STÅ UPP SÅSOM MASAR GÖR!" ;)

2008-04-03 @ 23:10:39
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: ida

aha. det var en hon också. vet inte varför jag antog att det var en man. kanske för att det var så dumt sagt ;)

2008-04-04 @ 08:10:18
Postat av: barajagjohanna

ida: Förmodligen. ;) Det står till och med "hon" i texten, så du måste ha varit jäkligt inkörd på att det dumma citatet kom från en man...

2008-04-04 @ 12:50:27
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: D

Språkläraren har rätt. Cykelhjälmen gör att barnen inte lär sig bedöma risker då de blivit itutade att hjälmen gör jobbet.Felet är inte hjälmen utan den hysteripropaganda som följer med den.

2008-04-04 @ 19:17:02
Postat av: barajagjohanna

D: Barn blir inte itutade att hjälmen gör jobbet. Hjälmen skyddar huvudet, that's it. Man undviker ju knappast att råka ut för olyckor genom att inte bära hjälm.

2008-04-04 @ 22:45:55
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Veronika

Att vara överbeskyddande är väl snarare att förbjuda barnen att cykla helt och hållet? *suckar*

2008-04-05 @ 12:07:18
URL: http://sagoslott.wordpress.com
Postat av: D

Jo, de blir itutade att hjälmen gör jobbet. Förklara annars varför många hjälmbärare far fram som fartdårar, tvärs över gatorna utan att se sig för! Jo, de tror att de är odödliga ty det har de blivit infomerade om att de är. Hjälm är en livförsäkring får de lära sig men ingen har talat om för dem att de kan dö pga en brusten njure i en olycka och då hjälper ingen hjälm.
Hjälm måste kompletteras med trafikkunskap och riskbedömning och här haltar det sannerligen.

2008-04-05 @ 15:48:10
Postat av: barajagjohanna

Veronika: Exakt. Där snackar vi om att vara överbeskyddande. Och visst är det möjligt att många föräldrar är överbeskyddande, men det handlar ju inte om att barnen bär hjälm, utan om helt andra saker...

D: Fast ärligt talat, hur många tänker så? Hur många friska människor tror att de är odödliga med hjälm och inte förstår att de kan skada andra kroppsdelar allvarligt? Jag känner inte någon.

2008-04-05 @ 16:30:10
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback