"Nej, tack, jag är flexitarian, så just i dag väljer jag bort köttet"

I senaste numret av I Form kan man läsa att det nu finns ett ord för att vara vegetarian på deltid. Då är man flexitarian. Flexitarianismen är tydligen en ny trend från USA som handlar om att kombinera "vegetarianismens sjukdomsförebyggande egenskaper" med proteiner "från en mathållning med kött då och då". Det går alltså ut på att huvudsakligen äta vegetarisk kost och att komplettera det med kött "vid behov". I Forms näringsexpert tycker att det är en fantastisk trend och att flexitarianismen gör att man kan kombinera "det bästa från den vegetariska kosten med det bästa av animaliska livsmedel".

Det där om att flexitarianismen gör  att man kan kombinera vegetariskt med kött är ju en märklig formulering. Som om man nu kan välja att äta så bara för att det finns ett ord för det. "Du bestämmer själv hur ofta du vill lägga till kött i din vegetariska diet", skriver I Form. Ja?

Alltså, jag undrar mest vem som har uppfunnit ett namn för fenomenet. Hej, överflödighet. Och grattis till alla hälsofreaks som nu kan verka ännu mer inne och medvetna genom att kalla sig flexitarianer.

Kommentarer
Postat av: Tobbe (eat meat - bra skit)

Alltså, räknas jag också som flexitarian om jag ibland väljer att äta en och annan grönsak mellan mina blodiga biffar? Eller måste det vara en procentuell övervikt för den vegetariska kosten för att få tillämpa detta fantastiska ord på sig själv?

Postat av: barajagjohanna

Tobbe: Njaä, jag tror nog du bör äta huvudsakligen vegetariskt för att kalla dig flexitarian. Å andra sidan står det ju att man själv kan välja hur ofta man vill äta kött, så det är ju lite luddigt...

2009-01-20 @ 08:24:39
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Okej, jag kanske fortsätter med att inte kalla mina matvanor för något särskilt då, flexitarian som lät så gulligt... :/



(På tal om kött: http://www.hatsofmeat.com/)

hahaha!

2009-01-20 @ 08:47:39
URL: http://vad-ar-grejen.blogspot.com/
Postat av: Therese

Jag förstår inte riktigt varför man måste ha ett namn på det här. Jag känner personer som inte är vegetarianer men väldigt ofta äter vegetariskt ändå för att dom gillar det. Fast att dom skulle kalla sig flexitarianer , nästan vegetarianer eller annat har nog varken jag eller dom någonsin tänkt på. Känns som ett onödigt begrepp och var dra man gränsen. Dom flesta som äter kött äter väl då och då vegetariskt. Hur ofta och hur mycket vegetariskt ska man äta för att kallas flexitarian och vem bestämmer det.



På tal om olika vegetarianer så gjorde min kusin som är journalist för några år sen ett reportage om älg-vegetarianer. Det var personer som var vegetarianer hela åter utom runt älgjakten som dom dels deltog i och dels åt köttet från älgarna dom skjutit. Troligen inte så vanligt men några finns det.

2009-01-20 @ 11:53:36
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: Ida

Haha. Det känns som att "trenden" går ut på att visa att det är okej att vara vegetarian men ändå äta kött ibland. Typ.. Eller jag vet inte jag. Kan man inte bara vara och äta det man vill? Måste man kalla det för en trend? Märkligt..

2009-01-20 @ 13:28:20
URL: http://hallonglasvinge.blogg.se/
Postat av: Johanna

Haha! Så det är flexterian jag är! Jag äter ofta och gärna vegetariskt men är för lat, omoralisk och tycker för mycket om kött för att bli vegetarian på heltid. Men så skööönt att jag kan kalla mig för nåt tjusigare än köttätare ;)

2009-01-20 @ 19:12:24
URL: http://johannavillskriva.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Tobbe: Ja, lite gulligt låter det allt. Men du får nog fortsätta att kalla dig för barbarisk köttätare. ;D



Therese: Det är det jag inte heller förstår, varför man måste ha ett namn på det. Älgvegetarian låter spännande, haha. Jag kanske måste börja kalla mig laxvegetarian?



Ida: Haha, fast vara vegetarian och äta kött ibland är ju knäppt, för då är man inte vegetarian. Men jo, jag tycker att folk kan få äta vad de vill utan att sätta namn på det.



Johanna: Grattis till titeln! ;)

2009-01-20 @ 23:13:48
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Ida

Haha, nää! Men det är ju precis det. Är man vegetarian så äter man inte kött! What ever. Dom måste väl ha sina trender i Hollywood antar jag.

2009-01-21 @ 11:43:01
URL: http://hallonglasvinge.blogg.se/
Postat av: Cliff Hanger

Jagt är också flexitarian! Jag väljer bort kött i ungefär 5 % av mina måltider!

2009-01-21 @ 21:34:43
URL: http://tankaromstortochsmatt.blogspot.com/
Postat av: barajagjohanna

Ida: Uppenbarligen behöver vi dem i Sverige också. :P



Cliff Hanger: Men grattis, ni är tydligen flera flexitarianer här som kan känna gemenskap med varandra!

2009-01-22 @ 01:18:23
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Fröken Gästrikland

Hahaha, äntligen har jag hittat min beteckning! :D

2009-01-22 @ 11:19:30
Postat av: Hanna

Själv föredrar jag att fasta - mellan måltiderna. Jag skall kalla det flexi-fasta och starta en ny trend. Det är ju trots allt mer fasta än mat, eller hur?

2009-01-27 @ 08:42:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback