Grattis till er som valde att plugga vidare i tid

Och till er som ville vänta med plugga vidare: LOSERS!

Ungefär så säger regeringen till de som är äldre än jag och vill påbörja en utbildning. För i år används nya regler när betygen ska värderas vid ansökan till högskolan. Numera får man meritpoäng om man läst matte och språk på gymnasiet – något som vi som redan gått ut gymnasiet givetvis inte kan påverka. Vi är förlorare. Men de största förlorarna är de som tog studenten före min årskull, det vill säga före 2003. De får inte tillgodoräkna sig några meritpoäng och konkurrerar alltså på mycket sämre villkor. Helt jävla ologiskt och fruktansvärt diskriminerande.

Marie, 28 har haft sin chans.
Hon är för gammal.

I gymnasiet kämpade sig Marie till nära inpå toppbetyg och läste senare upp ett par betyg på Komvux. På så vis fick hon högsta möjliga poäng för att kunna ta sig in på psykologprogrammet. Förra året antogs hon, men ville vänta ett år till. I år antogs hon inte – trots sina toppbetyg. Marie protesterade, men utbildningsdepartementet tyckte att hon har väntat för länge och svarade så här: "Regeringen har gjort bedömningen att det givits tillräckligt med tid att påbörja studier på högre nivå för de som gick gymnasiet enligt kursplaner före hösten 2000."

Marie är alltså 28 år ung. Men för gammal.

Genom de nya reglerna stängs människor ute och framförallt krossas massor av (fortfarande unga) människors drömmar. Regeringen väljer att ta bort kurser från vissa gymnasieprogram så att de därmed inte får tillräcklig behörighet till högskolan. De tvingar människor att redan i tonåren välja vad de tror är smarta vägar. Vad regeringen helt struntar i att tänka på är att människor är olika, att alla inte vet vad man vill bli när man är 15, 18 eller 25 år. De struntar i att alla inte kan eller vill läsa en krävande utbildning direkt efter gymnasiet. De struntar också i att vissa utbildningar gynnas av att studenterna faktiskt skaffat sig lite arbetslivserfarenhet före studierna. Värst av allt är att de helt och hållet verkar bortse från människors olikheter och att högskolor och universitet faktiskt berikas av studenter med spridda bakgrunder och åldrar.

Peter Honeth är statssekreterare på utbildningsdepartementet och säger till DN att regeringen strävar efter att sänka åldern på svenska studenter. De svenska studenterna är nämligen ovanligt gamla. "De som har den gamla gymnasieskolan har haft sju år på sig att söka på sina gamla betyg. Det är inte orimligt att det dras en gräns någonstans", säger han.

Anmälningarna till Diskrimeringsombudsmannen (DO) strömmar in från personer över 26 år. Men ingen kan göra något. Den indirekta diskriminieringen har nämligen stöd i högskoleförordningen och DO kan inte driva fallen vidare.

Kommentarer
Postat av: Jeanette

Låter helt sjukt. Sen är frågan om arbetsgivarna vill anställa någon utan arbetslivserfarenhet?

2010-08-01 @ 21:42:41
Postat av: Cliff Hanger

Ja fy fan. Det är för jävligt. Jag är 33 och vet fortfarande inte vad jag vill jobba med (men inser att jag måste ta mig i kragen snart och börja plugga...om jag har råd).

Postat av: Anonym

visst vet du att det var förra regeringen som kom med förslaget?

2010-08-11 @ 21:32:08
Postat av: marianne

VARFÖR HAR SVERIGE DEN VÄRSTA ÅLDERSRASISM, NÄR MAN ÄR SÅ NOGA MED ATT INTE VARA RASISTISK FÖR ÖVRIGT???

2010-08-12 @ 09:53:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback