Second thoughts

Mitt drömyrke är... Jag vet inte vad mitt drömyrke är. Vad vet jag egentligen? Jo, att jag tycker om att använda mig av språk. Inte skriva, utan prata engelska, franska, tyska, ja, gärna hur många språk som helst, men lite realistisk är jag faktiskt, så jag inser att jag kanske får nöja mig med svenska, engelska och franska (och kanske tyska så småningom). Turism-nånting kan absolut vara något för mig att jobba med, turism-nånting där jag får använda mig av språk. Och så vill jag skriva. Vad vet jag inte. Journalist, nja, jag vet inte, men kanske. Vad för sorts journalist vet jag inte. Jag vet helt enkelt att jag vill kunna språk, för jag vill kunna använda mig av språk till vardags, och jag vill skriva. Och nej, jag vill inte skriva på olika språk, jag vill prata, konversera, informera.

Jag planerar inte att bosätta mig utomlands. Jag vill åka utomlands och lära mig om en annan kultur, se nya ställen och lära mig språk. Men jag är ganska säker på att jag kommer att bo i Sverige i framtiden. Om jag ska jobba med turism i Sverige, så är tyska väldigt mycket mer användbart än franska, då vi har väldigt många fler tyska turister i det här landet. Därför har jag kommit på att det kanske vore något att åka till Tyskland och plugga tyska. Berlin. Jag har länge varit sugen på Berlin.

Men franskan vill jag lära mig bättre innan jag "lämnar" det. Och egentligen känner jag att jag måste stanna i ett land ett läsår för att få ut så mycket som möjligt av vistelsen och framförallt: för att lära mig språket lite djupare, så att det inte lämnar mig lika fort som jag lär mig det. Jag vill bo vid de franska boulangerierna, jag vill gå och köpa färska croissanter och baguetter. (Vad är speciellt för Tyskland egentligen?) En termin i Frankrike och en i Tyskland låter kul, men samtidigt kanske inte så smart att blanda. Ååååhhh.

Varsågoda, en eloge till alla som orkade läsa ytterligare ett av mina beslutsångestinlägg med tankegångar hit och dit. En sak är i alla fall säker: i oktober är jag inte längre i Sverige.

(Hjälp! Vad säger jag!? Tänk om... tänk om jag skulle... ja, inte vet jag, men nåt kanske händer så att jag inte kommer utomlands. Då kommer ni sitta där och säga att det är mycket snack men lite verkstad från den där Johanna. Okej, jag säger att i oktober vill jag inte längre vara i Sverige, för jag måste göra något annat. Och jag tror inte att jag är i Sverige. Men man vet ju aldrig vad som händer. Jag kanske åker till Bali och gifter mig med en indier och flyttar till Italien för att guida danska turister genom Rom innan jag hittar en afrikan och flyttar till Grekland för att bli tyskalärare för engelsktalande barn. Som sagt, man vet ju aldrig.)


Ledig

32676-184
Ledig dag. Sådana är det alldeles för få av. Från och med imorgon är det sju dagars jobb, så idag gällde det att njuta av ledighet och fint väder. En bra bok på föräldrarnas brygga är inte helt fel. Helt rätt, snarare.

32676-185
Den här blomman har en fin plats på bryggan.

32676-183
En liten familj kom på besök.  Jag sprang efter bröd och matade dem. När de sedan började försöka ta sig upp på land blev jag rädd och skrämde iväg dem - jag är egentligen rädd för fåglar. Änder går bra så länge de är i vattnet och jag på land.


För jag (för)faller...

Vad gäller mat är jag inte på topp just nu. Jag orkar inte. Inspirationen, orken och viljan har lämnat mig. Under midsommar åt jag bra, för då åt jag nästan varje måltid hos föräldrarna. Men annars blir det varma mackor, (soja)korv med bröd, lite mer varma mackor... Matlådor har det varit glest med. Igår blev jag lycklig för att vi bestämde att vi skulle äta pizza till lunch idag och därmed slapp jag tänka på matlåda. Därför blev det varma mackor till middag. För ett par timmar sen var jag jättehungrig. Nu har det gått över lite. Tittade i frysen. Sojakorv! Men bröden verkade vara slut. Grävde i frysen och fann ett ensamt fullkornskorvbröd i en påse och ett vanligt korvbröd i en annan påse, gömt i ett annat fack. Det var den middagen. Jag tror jag håller på att förfalla. Orken och viljan att träna finns inte heller, inte att laga mat, knappt att äta överhuvudtaget, förutom sötsaker, som jag egentligen inte är sugen på. Jag äter det för att det är lättare att få ner. Ledig dag imorgon, jag borde och vill egentligen dra till gymet när jag vaknar (min rygg SÅ behöver det), men att orken och viljan skulle infinna sig imorgon tvivlar jag starkt på. Vilja, ork och inspiration till att hålla snyggt har också lämnat mig. Räkningar, lönespecifikation, ordbok, handväskor, överkast, solglasögon, mobiltelefoner, busstidtabell, dvd-fodral, skavsårsplåster och dammsugare är lite överallt. Det enda positiva är att jag knappt har någon disk, men spisen är flottig och diskbänken är smutsig.

Hjälp, jag förfaller. Efter att gourmetmiddagen av två sojakorvar med bröd och ketchup är uppäten, kanske jag ska ta tag i mitt liv, bädda sängen, plocka fram svinto och rengöringsmedel och göra det snyggt här. Yeah right. Jag skulle betala någon för att göra det åt mig.

Zinedine, jag säger Zinedine...

...I love you, je t'aime, Zinedine Zidane.
Haha!

Okej, grov överdrift.

Men 3-1 till Frankrike mot Spanien. Underbart. De kommer ju åka ut i kvarten mot Brasilien, men att de skulle vinna mot Spanien trodde jag aldrig. Härligt.

Det mesta regnar bort...

Och så var den första kvällen med allsång avklarad. Allsång på Skansen är fasen mitt favoritprogram! Kan något bli mer svenskt, eller? Kan ni tänka er något sånt här i något annat land, ni utlandssvenskar? Tusentals människor som samlas för att sjunga tillsammans. Jag har aldrig upplevt ett Allsång på Skansen live, men skulle hemskt gärna göra det. Jag hade min chans sommaren 2001 när jag medverkade i turnén "Attityd on tour - för en alkoholfri uppväxt" och befann mig en vecka i Stockholm. Istället för allsången valde jag dock schlagerkväll med Christer Björkman och Richard Herrey. Inte helt fel det heller, men allsången hade ju varit något extra... Nästa vecka skulle jag mer än gärna dit och titta på Carola, Andreas Johnson och I'm from Barcelona. Det kan dock bli svårt att åka dit med tanke på jobbet...

Det är något nostalgiskt med "Sommaren är kort" på något vis. Texten känns härlig och vemodig på samma gång. Och jag blir så töntigt sentimental. Sommaren är kort, det mesta regnar faktiskt bort, och hösten är faktiskt här snart.

Frans var ju på scenen ikväll också och sjöng sin "Who's da man". Underbart att se lillkillen digga på scenen i Ibrahimovic-tröja och Sverigemössa. Grym kille, jag fick ju tårar i ögonen bara för att han var så fantastiskt söt.

För övrigt regnar faktiskt det mesta bort just nu. Men det gör inte mig något, jag tycker att det är ganska mysigt, plus att jag ju sitter inne hela dagarna, så det är bara deppigt om det är varmt och soligt. Det har regnat rätt rejält bildligt talat på sistone också. Men idag har det varit en bra dag idag, för första gången på ungefär två-tre månader har det känts meningsfullt, trots att jag inte har gjort något annat än att jobba, men variation och bra stämning gjorde min dag. Det känns skönt.

En himmel för Elliott

För ungefär tio minuter sedan läste jag ut En himmel för Elliott, skriven av Katarina Danielsson. En fantastisk bok i ungefär samma stuk som Flickan från ovan av Alice Sebold.

»En himmel för Elliott är den vackraste och sorgligaste berättelse jag läst på länge, och lämnar ett vemodigt men varmt skimmer efter sig«, skriver Gefle Dagblad. Jag är beredd att hålla med. Har man dessutom mist en anhörig för tidigt, ger den här boken lite hopp, och är väldigt lätt att leva sig in i.

En himmel för Elliott började jag läsa igår eftermiddag. Inatt var det svårt att sluta läsa. Idag låg jag i en solstol på mina föräldrars brygga och läste till sista raden. Jag har fällt några tårar, jag har skrattat och jag har suttit som fängslad. Nu känns det lite tomt, sådär som det alltd gör efter en bra bok, sådär att man bara vill börja på en ny och fortsätta leva sig in i en ny värld, men inte kan, eftersom man måste smälta den utlästa boken först.

Midsommardagen, strax innan midnatt

Hon stannar upp mitt i sin bok. Balkongdörren står påglänt och släpper in
den svala sommarnattsluften och fiskmåsarnas skrik. Svag musik hörs. Det
luktar stekos. Mat, mitt i natten. Hon känner sin mage kurra. Halvnaken går
hon ut på balkongen och lyssnar, undrar varifrån musiken kommer. Hon hör
en sorgsen melodi av basfiol och trumpet. På något sätt fridfullt. Och på något
sätt passar det inte in är och nu, det är det som berör henne. Hon går in igen,
släcker sänglampan, men låter balkongdörren fortsätta stå påglänt. I den
lilla springan släpps sommarnattsluften in, fiskmåsarnas skrik, musiken
som underligt nog spelas här och nu, matoset. Livet. Och hon somnar.

Heltidsjobb vs heltidsstudier

Att plugga franska på heltid i Frankrike betyder omkring fyra-fem timmars studier om dagen fem dagar i veckan. Att jobba heltid i Sverige betyder åtta timmars arbete om dagen fem dagar i veckan. Jag har kollat upp det här med studielån för att plugga i Frankrike. Det är högre än det man skulle få i Sverige (förmodligen på grund av de generellt högre kostnaderna i Frankrike), närmare bestämt får man låna upp till drygt åtta och ett halvt tusen kronor per månad om jag har fattat det rätt, plus att man får bidraget som är närmare två och ett halvt tusen kronor per månad.

Detta skulle alltså innebära att jag skulle få närmare elva tusen kronor i månaden för att plugga "heltid" i Frankrike. Jag kan ju avslöja att det är ganska mycket mer än vad jag tjänar på att jobba heltid nu. Är inte det ganska... konstigt? Jag får alltså mer pengar för att plugga än nu när jag jobbar och sliter ihop mina egna pengar hela dagarna. Det känns ganska otacksamt. Okej, studielånet ska betalas tillbaka, men ändå! Kom igen, lite konstigt är det.

(Togo-Frankrike 0-2 förresten. Frankrike, liksom Sverige, är i åttondelsfinal.)

Midsommarafton

(Jag undrar om inte programledarna på Nyhetsmorgon var lite onyktra i morse. Så mycket fnitter har jag nämligen aldrig sett där. Diverse vin och nubbar hade var och en också framför sig. Och glasen var inte helt fulla.)

Sedan tonåren någon gång har jag varit rätt anti alla storhelger och traditioner... såna helger som midsommar, valborg, lucia och nyårsafton som bara är en ursäkt för att supa. Jag gillar inte supandet. Dessutom är jag inte så mycket för traditioner. När man befinner sig i utlandet blir det dock viktigare. Men nu befinner jag mig i Sverige och struntar fullkomligt i att jag bor i Dalarna där midsommarfirandet är störst i landet. Hit kommer ungefär 250.000 besökare varje år för att fira midsommar, förmodligen i Rättvik eller Leksand.

Själv har jag aldrig firat midsommar i Dalarna. Fram till jag var 15 år firade min familj alltid midsommar på Stensund i Trosa skärgård: ett nyktert och trevligt midsommarfirande i
Svenska Frisksportförbundets regi. Som ni då kanske förstår har alkohol och midsommar aldrig hört ihop för mig. När jag var 15 år åkte jag istället på språkresa till Malta. Året efter var familjen på semester i Grekland, året därefter i Italien. Nästa år var mamma och jag på Mallorca och året efter var jag volontär för Special Olympics i Dublin. Sedan tog vi faktiskt en sväng till Stensund igen, men det var så trist att vi åkte de tre timmarna hem på kvällen. Sen var det förra året. Då skulle jag faktiskt ta en sväng till Rättvik eller Leksand för att se hur midsommarfirandet gick till och vad som hände. Men då råkade min syster ut för en olycka och midsommarafton "firades" på Akademiska sjukhuset i Uppsala med andra jordgubbs- och sillätande anhöriga.

Så kommer vi då till midsommarafton 2006. Idag. Om knappt en timme åker jag till föräldarna och äter lunch. Sen är allt oklart. Det fanns inga planer, men nu har idén kommit upp att jag tar mammas bil och åker till Uppsala och hälsar på Ida litegrann. Men lite omständigt är det med tanke på att Ida slutar jobba 20 idag och börjar 16 imorgon... Det blir inte särskilt mycket umgåstid egentligen. Och fest är jag egentligen inte sugen på. Så frågan är om jag stannar hemma och inte gör mycket, eller om jag åker till Uppsala en kortis. Hm.


Uppdatering 17:15

Det är mycket äcklig fylla på midsommar. Eftersom mina föräldrar bor vid Runn, Dalarnas näst största sjö efter Siljan, ser man mycket båtar. På midsommar är det extra många. Och många kör onyktra. Det är alldeles för många som inte verkar ta allvarligt på det och det gör mig så jävla upprörd. Pappa hade till och med hört någon säga att det hör till att vara full när man är på sjön. VA?! Idioter. Jag blir så fruktansvärt upprörd. Som om det är mindre allvarligt att vara rattfull på sjön än på vägen... Det är exakt samma sak. Reaktionsförmågan och uppmärksamheten försämras ju självklart lika mycket på sjön. Det är ju lika lätt att gå på grund, att inte kunna anlägga vid en brygga, att inte uppmärksamma kajakpaddlare eller att köra in i en annan båt, som det är att köra av vägen eller krocka med bilen.

Inget Uppsala. Det känns tyvärr lite för hattigt för att åka. Skit också, jag vill egentligen verkligen ta bilen dit, digga bra musik på vägarna och sedan träffa Ida. Pappa påminde mig om att Frankrike spelar match ikväll, så nu har jag något att göra i alla fall. Frankrike-Togo, och så allt godis jag har kvar. Och lite Ida i telefon antar jag. Det blir kanske en bra kväll ändå. Lite ensamt, men helt okej. Jag kan ju låtsas att jag bojkottar midsommar mer än jag faktiskt gör...

"Midsommarlunch" (potatis och gourmetbullar för min del) blev det med föräldarna, storebror samt faster med man. Sedan spelade vi kubb i typiskt midsommarväder (regn och solsken om vartannat). Tjejerna mot killarna. Killarna vann med 2-1 i matcher, och som förlorare fick vi garnera tårta och fixa te och kaffe. Det gjorde inget, för jag är nämligen en jäkel på att lägga på jordgubbar på tårta. Haha. Jordgubbstårta kunde vi äta ute i solen, för att sedan gå in eftersom regnet kom igen.

Jag tänkte äta även middagen hos föräldarna. Storebror och jag gör likadant - lika bra att stanna här, för även om vi inte har något att göra har vi inte mer att göra hemma hos oss i respektive lägenhet heller. Vi kan lika gärna stanna och äta gratis mat och sällskapa nu när lite släkt är på besök. Sen snor jag bilen och åker till mig. Det är en viktig match för Frankrike.

32676-18232676-181
Somliga får plocka undan kubbet, medan andra får garnera tårtan...


Uppdatering 23:47

Tro't eller ej, men jag har blivit sugen på ett traditionellt midsommarfirande i Dalarna. Haha! Mamma, pappa, faster och fasters man var en sväng till Torsång (Borlänge) och kom hem och berättade hur mysigt det var. Ingen av dem hade egentligen varit på ett "riktigt" firande i Dalarna eftersom det alltid varit Stensund som gällt. Okej att jag tycker att det är töntigt att alla kullar och masar ska ha folkdräkt och dansa folkdans, och skulle jag själv dansa kring en midsommarstång hade jag känt mig jättetöntig... men jag skulle nog vilja se det där "äkta" firandet någon gång. Jag har ju till och med lagt till med dalmål (eller falumål som pappa sa idag) sedan jag flyttade tillbaka från Uppsala för två år sedan, och fiolspel från Dalarna kan vara riktigt stämningsfullt och kännas "hemma". Hm. Harkel. Talar jag emot mig själv nu?

Gråa dagar

Det finns så mycket att förlora
Dina drömmar är så stora
Här är gatorna alldeles för små
Här sitter alla på kafé
och säger: "Ingen idé, det är för sent ändå"
Dina chanser blir allt färre
och ditt tvivel bara värre
På kafé finns ingen hjälp att få
Klådan bygger bo
och du får ingen lugn och ro
Här ser du tågen komma och gå
Och all din trygghet stramar alltför tätt inpå
Det isar och det bränns

Och du letar efter gråa dagars skäl att skynda på


Han säger allt, Lars Winnerbäck.
10 augusti: Gropen, Leksand

Du är vad du äter

32676-180Min vän Anna har semester och berättade att hon legat i sängen och läst en bok och vräkt i sig godis. "Det är semester!" sa hon. Jaa, det lät som något jag aldrig unnar mig själv. Inspirerad av Anna köpte jag en påse lösgodis på Ica idag. Men någon bok orkar jag inte lägga mig och läsa. Inte än. Sitter hellre här i soffan framför datorn och TV:n. Och jag har tröttnat på godiset efter bara fem stycken bitar.

Råkade kika på den brittiska versionen av Du är vad du äter. Det var ganska otrevligt. Ett minst sagt överviktigt par åt endast skräpmat och söp. Sedan bajsade de i varsin låda, och programledaren frågade kvinnan:
»Vad tycker du om hans bajs?«
»Äckligt!«
»Varför då?«
»Det... det är en enda smörja.«
Och så kom hon underfund med att hennes eget bajs inte heller såg så trevligt ut. Det var alldeles ojämnt färgat, tyckte hon och rynkade på näsan under sitt mun(näs?)skydd. Jotack, jag tyckte också att det var ganska äckligt. Jag satt nämligen och åt tacos (såklart) när jag såg detta och det var inte direkt så att maten smakade bra när de pratade om sitt bajs och hur otrevligt det såg ut. Alltså. Vad är det för jäkla program? Varför visar de sånt? Och framförallt: vilka människor ställer upp, och dessutom visar sitt bajs i TV? Fruktansvärt osmakligt.

Ibland är det svårt att ta åt sig...

...men sånt här behöver man ibland:
32676-179
Tack själv, Anna!

Dagens fakta

Idag har jag kommit fram till följande:

• Trots min borttappade arbetsmoral och arbetsglädje (någon som har sett dem?) har jag jobbat jättebra idag, tog nästan lika många ärenden fram till lunch som jag normalt gör på en dag (okej, lunchen tog jag senare, men ändå).

• Uppförsbacken måste försvinna - mina motgångar verkar aldrig ta slut.

• Killar är svin och det verkar inte finnas några undantag. (Detta är ju visserligen inte någon nyhet.) Jag blir dock hemskt gärna överbevisad på denna front.

• Jag borde ta tag i motionerandet ordentligt och inte bara vara en "periodare". Men det är ju mycket man borde...

• Det är skit att väder-Tone Bekkestad blir avstängd från att synas i TV4:s ruta för att hon har tagit "lättkädda" bilder för Slitz, samtidigt som Josefin Crafoord, Suzanne Sjögren och Filippa Lagerlöf får vara kvar som vanligt trots att de prytt Slitz omslag i bara trosor. Jag förstår inte skillnaden där.

• Jag behöver verkligen en promenad med Anna ikväll.

Jättenyklippt

Det här håller inte på att bli en modeblogg. Men eftersom jag bad om hjälp eftersom jag skulle klippa mig, så känner jag mig nästan tvungen att lägga ut bilden på hur det blev. Längden är nästan kvar, men det är helt klart en skön förändring från sist. Lugg kanske inte är det bästa i värmen, men skitsamma - jag har haft nästan samma frisyr för omkring ett år sedan och jag trivs väldigt bra i den. Här ser ni före-bilden.

32676-178
...och såhär ser jag ut efter.

Med varning för alldeles för mycket ytligheter, så måste jag bara beklaga mig lite... Minns ni mina nya skor samt reklamationen? Sulan har blivit dålig i båda nya skorna, och mycket värre i det ena paret. Jag får ju gå tillbaka och reklamera, och det tänker jag, men det är ju jättetrist - jag älskar skorna och jag behöver dem. Suck.

Nu mår jag nästan dåligt över att ha varit så ytlig ett tag. Mat och fotboll härnäst - där snackar vi allvar!

Kommer verkligen solsken efter regn?

Om livet aldrig var lite trist och jobbigt, skulle man ju aldrig uppskatta de trevliga stunderna och de lyckliga perioderna. Så är det ju faktiskt.

Efter en period av motgångar brukar det ju förr eller senare vända och bli bra igen.

Men när?! Det känns som om min period av motgångar har varit alldeles för lång nu och jag börjar bli rejält trött på det.

Ett foto i timmen, 18 juni

32676-167
11:37 Spränghuvudvärk

32676-168
12:39 Utsikt från sängen, dags att kravla sig upp kanske

32676-169
13:20 Packa lite för att åka till föräldrarna och fira mamma

32676-170
14:30 Min skugga

32676-171
15:20 Citrontårta med passionsfrukt och physalis

32676-172
16:45 Härlig vind längst ute på bryggan

32676-173
17:17 Benen njuter i solen

32676-174
18:17 Dags att surfa lite

32676-175
19:40 Vid datorn igen, tittar på Clémence med La vie comme elle vient

32676-176
20:06 Hemma igen, bokhyllan är det enda som är städat

32676-177
21:10 Kallt iste

Regardez les videos!

Varför vill jag åka till Frankrike?

JAG VET FAN INTE! ...riktigt. (ursäkta ordvalet)

Det enda jag vet är att jag vill bli, om inte helt, så näst intill, flytande på franska, för då skulle jag bli nöjd. Och för att bli detta krävs det att vistas ett tag i ett fransktalande land.

Jag hade lite tråkigt en stund, så jag satte mig och letade videos från Paris... Voilà!

När jag ser
detta blir jag helt galen. Från Rue Lepic, les françaises qui parlont français, och lyssna på den franska musiken. Jag får en konstig känsla av ångest/nostalgi... jag vet inte, det är en väldigt märklig känsla.

Titta här, henne (ja, det är en kvinna) har jag sett sjunga och spela den här låten ett par gånger. Jag är nästan säker att i den här videon befinner hos sig bredvid Place du Tertre precis som hon brukar.

Det här är nostalgi. När kameran svänger åt höger så ser ni en udde, som en spets, som går ut i vattnet. Île de Cité om jag inte misminner mig totalt. Där befann jag mig sista kvällen i Paris. Sista natten med gänget. 3 juni 2005. Pique-nique. En oförglömglig kväll. Neel, tu me manques.

Sist jag var i Paris råkade jag se den här videon på TV. Det var en så trallvänlig låt att jag gick till Fnac och köpte den på singel. Förmodligen en intetsägande och dålig låt, men det var så lättförståelig på franskan och jag gillar franska låtar för språkets skull. Jag går ofta och nynnar på låten... je prends la vie comme elle va comme elle vient sans trop penser à ce qui viendra demain...

Party, party

32676-166

Jag bjuder på en bild från igår. Grillfesten med brudarna från jobbet var mycket trevlig. Tyvärr hoppade hälften av, vilket var trist och en besvikelse. Som vanligt var det vi fyra som återstod (ett tag var vi dock fem). God mat och dricka, härligt väder, skratt och prat - det var väldigt trevligt. Men så det kan gå ibland... ett sms råkas skicka till fel person och allt blir knas utan att det egentligen borde bli det. Dessutom har jag ringt upp över 60 kronor. Lill-Linda och jag tog sista bussen till Falun och därifrån cyklade jag hem till mig. Jag höll på att cykla ner i diket. Det gjorde jag dock inte, men hade jag gjort det var det ju åtminstone tur att jag hade hjälm på mig.

Jag svettas

Det är så varmt. Det är för varmt. Jag vaknade halv sju och svettades. Öppnade balkongdörren. Somnade. Vaknade tio och svettades. Termometern i köksfönstret visade 30 grader utanför. Neeeej, vad varmt, räcker det inte med... 25? Jag orkar inte gå ut! Och jag orkar inte vara inne, det är så kvavt att det är jobbigt att ha kläder på sig. Tanken på att jag måste gå ut känns jättejobbig. Jag måste gå till Ica och sedan måste jag till stan och uträtta ett par ärenden till kvällens grillfest i Borlänge med brudarna på jobbet. Phu. Jag svettas av tanken att vistas i solen. Dessutom är jag bäst på att stressa upp mig. Ska inte åka hemifrån förrän om fem timmar men tycker att jag har väldigt ont om tid. Till Ica, till stan och hem igen, marinera qournfiléer, diska, duscha, fixa i ordning mig och inte glömma nåt, ta mig till stan igen...

Ni får ursäkta, men jag har haft bloggångest ett tag och känner att allt jag skriver blir mest skit. Ska försöka hitta tillbaka, men nu måste jag börja med allt jag ska hinna. Vi hörs.

Hjälp!

32676-165

På tisdag ska jag äntligen klippa mig. Har länge tänkt att klippa lite kortare, men sist behöll jag längden för att det hade blivit så långt och nu är det ännu svårare när det har blivit ännu längre... Ibland är det härligt med långt hår, men ofta känns det så tråkigt - det går ju inte att göra något. Jag måste få mer frisyr. Men hur mycket frisyr kan man klippa och samtidigt behålla längden? Hm. Hjälp mig - behålla det långa eller klippa lite kortare?!

Men ta det lite lugnt, va.

»Så jävla skönt, ÄNTLIGEN!«

»Det här är helt fantastiskt, helt ofattbart!«

»VM-guld, VM-guld, VM-guld!«

Okej. Sverige gjorde mål i sista minuten, det var jätteskönt, absolut, nu är fortsättningen lite ljus. Men snälla nån. Alla svenskar som intervjuades på plats i Tyskland... det pratade som om vi redan hade tagit guld. Och guld kommer vi inte att ta (men jag har hemskt gärna fel där). Alltså, vi vann bara matchen. Jättekul. Men ta det lugnt. Jag var visserligen väldigt trött igår efter att ha varit på jobbet i 11 timmar, så någon riktig inlevelse hade jag inte. Jag skrek förvisso högt, tillsammans med Ida i telefonen, när det blev mål, men kom sen på mig själv att det mest var skönt att skrika - jag var för trött för att bli exalterad över målet. Killarna i lägenheten under mig skrek mest hela tiden. Det var lite svårt att höra TV:n mellan varven.

Pappa är i Tyskland just nu och såg matchen på plats igår. Stämning...

Ojdå!

32676-164
Det här är vad som hände med min hemnyckel igår när jag kom hem runt midnatt.
Som tur var gick den inte itu förrän jag låst upp i alla fall.

Det är jag som är Tofu

You Are Tofu

Okay, so you aren't exactly meat. And that's fine with you. Even if people think you're a bit bland.
There's a good chance you're veg - and even if you aren't, you secretly think meat is gross.
What Kind of Meat Are You?

Det var ju lite roligt att bli tofu. Stämmer ju ganska bra. Hade jag blivit en blodig biff eller en hamburgare hade jag blivit förvånad med tanke på att jag faktiskt är vegetarian. Man blir förresten ganska beroende av Blogthings.com. Nu kan jag meddela er att min egentliga nationalitet är holländsk, att jag är 44% lycklig för tillfället, att om jag vore en stad så skulle jag vara Amsterdam, att kinesiska är det språk jag borde lära mig, att jag var en gycklare på Cypern i mitt förra liv och dog i strid, att jag borde bli domare, advokat, bankdirektör, säljare, rektor, reseagent eller nyhetsankare (salig blandning det där), att mitt "sexiga brasilianska namn" är  Larissa dos Santos, att jag kan vara totalt borta på fyllan med alltid glad och därmed är en Strawberry Daiquiri och så vidare och så vidare... Ni förstår, det här med blogthings är farliga grejer. Börja aldrig, det är nämligen väldigt svårt att ta sig ur beroendet... Jag har nämligen testat hur beroende jag är också, och beroende är jag, men tydligen inte så farligt att jag inte kan ta mig ur det... Tur!

Fritidsgård

Det har börjat ett gäng semestervikarier på min arbetsplats, närmare bestämt 20 stycken. Jag tycker att det är ganska roligt, för det verkar inte direkt vara människor med erfarenhet som de har tagit in. Det känns som rena rama fritidsgården. Jag vet, jag är inte lastgammal jag heller, men nu känner man sig ju nästan så. Och den ena är tydligen värre än den andra. Någon kan inte sitt personnummer och vet inte vad folkbokföring är och en annan undrar om de får semester i sommar. Hon förstod tydligen inte att hon är insatt så att vi andra ordinarie ska kunna ha semester...

Hur var det där med kompetent personal...? Hihi. Men vad vet jag, de är kanske jättekompetenta och har jobbat sedan de började gå, jag har ju faktiskt ingen aning då jag varken pratat med någon eller ännu mindre läst deras CV. Så egentligen ska jag nog inte uttala mig alls. Dessutom skulle man ju passa sig för vad man säger i bloggen eftersom man aldrig vet vem som läser. Hrm. Glöm att jag sa något.

Snart ska jag iväg på personalfest/firmafest/grillfest - eller sommarfest som den kallas. Vi är tydligen närmare hundra personer som ska dit - spännande. Jag hoppas att de är restriktiva med alkoholen, det finns ju numera en hel del minderåriga menar jag.

Att heja på franska

32676-163Ce soir, j'étais pour la France. Såklart! (Blev det rätt där, Cocotte?) Jag trodde inte att det skulle vara lika spännande att se en Frankrikematch som en Sverigematch, men ack så fel jag hade! Tyvärr var resultatet och hela matchen trist. Frankrike höll inte måttet. Men även ikväll hade jag inlevelse, nästan mer faktiskt. Det var till och med så att jag skrek "Meerdeeee!" en gång. Det hade varit roligt att vara där och höra fransmännen skrika. Vad kan de tänkas säga? Allez, alleeeeez! Merde! Typ?

En dag i mina gyllene skor, del 2

...och för er som undrar hur det gick med reklamationen om de gyllene skorna, så kan jag berätta att det gick utmärkt. Tyvärr var 36:orna slut i guld, men de fanns i vitt, så de tog jag. Dessutom har jag ett par i guld undanlagda i Falun, så i eftermiddag har jag äntligen det jag behöver - ett par vita ballerina och ett par i guld. Med garanti för att gå tillbaka med dem om det blir samma fel. Perfekt!

Använd skydd

Idag var Falun återigen varmast i landet och slog rekord med 31,9 grader på eftermiddagen. Så varmt har det inte varit i Falun sedan 1970.

Just nu är ozonskiktet väldigt tunt. Tidigare i år har det varit tjockt över Sverige, men nu i juni har ozonskiktet tunnats ut och prognoser tyder på att det fortsätter att vara tunnare än normalt de närmaste dagarna. Detta betyder att solstrålarna är väldigt farliga. I strävan efter sol, sol, sol och att bli brun, brun, brun är det nog många som inte tänker på detta, än mindre bryr sig om det. Mitt främsta argument just nu för att inte pressa i solen, förutom att jag tycker att det är olidligt (och för att jag faktiskt inte KAN, då jag sitter inne och jobbar), är för att jag inte vill åldras i förtid. Haha! Det var
Cicci som kom på det. Hon är 22 år precis som jag och även hon har åldersnojja (jo, det har jag haft sedan min 16-årsdag). Jag tyckte att det var en mycket bra anledning.

Ozonet i atmosfären fungerar som ett filter mot den skadligaste UV-strålningen. Alltså: vi behöver ozonet! Ett minskat ozonskikt medför att mer skadlig UV-strålning kan nå jordytan. För människor kan detta innebära ökad risk för hudcancer, skador på ögon och påverkan på immunsystemet.

Hög solhöjd i kombination med tunt ozonskikt ger hög eller till och med mycket hög UV-trålning även i Sverige. Risken finns då att många bränner sig snabbt. Det finns skäl att vara försiktig... Det bästa skyddet mot UV-strålningen är att undvika exponering, framförallt då solen står högt på himlen. Kläder ger i de flesta fall ett bra skydd. Solskyddsmedel givetvis, men dessa kan vara opålitliga och förlorar ibland sin skyddande verkan efter några timmar.

Det är ju också så att solen är farlig i för stor mängd - speciellt för en blekfis som jag. Tänk om det hade varit lite status att vara blek istället för tvärtom. Som förr ni vet. Att vara blek var lika med att ha status, för det innebar att man var inne istället för att vara ute i solen och slita. Tänk vilken hög status jag hade haft...

Källa: SMHI

En dag i mina gyllene skor

32676-160Äntligen hittade jag ju ett par guldskor som passade trots smala och korta fötter. Men mina fantastiska guldskor har efter bara en dag blivit dålig i sulan. Ni ser på bilden nedan. Det kanske inte är så mycket, men så pass mycket att sulan släpar lite i marken är det och så ska det väl inte bli? Efter en dag - neej. Så nu måste jag krångla med att gå tillbaka till skoaffären och berätta vad som har hänt efter en dag och hoppas på att det finns ett par andra 36:or jag kan få. (Åh, jag tycker inte om att gå tillbaka och klaga!) Finns det inte det så blir jag förtvivlad, för som jag har letat! Kanske kan jag i så fall begära att få lite pengar tillbaka för kvalitén och försöka fixa det själv bäst jag kan? Hrm.


 

(Klicka för större format.) Är det mina fötter det är fel på eller? Hur lyckas skorna bli sådär efter en dag, då jag ändå bara har suttit stilla framför datorn på jobbet mest hela dagen.

Solsting?

Det märks att det är varmt, för i princip allt i mitt kylskåp har plötsligt möglat. Till och med den stora vattenmelonen fick jag slänga, tillsammans med gurka, paprika, sallad, tomat, äpplen, juice och fil. Plötsligt blev det väldigt tomt i kylskåpet.

Det känns nästan skönt att få sitta inne i svalkan imorgon och bara vara ute i solen under lunchen. Men jag känner mig lite nervös inför morgondagen, då jag i skrivande stund känner av magen igen... det gör mig jättenervös.

Skatteåterbäringen har kommit. Tyvärr gjorde inte ens det mig på bättre humör. Vad är det med mig? Mina bloggläsare består inte längre enbart av vänner, utan ni har blivit för många för att jag ska kunna vara alldeles för personlig här. Jag har märkt att man måste passa sig för vad man säger och därför tror jag att jag måste börja ta tag i mitt gamla
dagboksskrivande för att skriva av mig. Det är faktiskt inte meningen att detta ska vara Gnällbloggen. ;-)

32676-159
Inte ett moln så lång ögat kan nå

Grisskär, det är min hudfärg

Ni har väl sett den där rödbrända kvinnan i Apotekets reklam? På överkroppen ser jag ut som henne ungefär. Det blev nog lite mycket sol igår, och dum som jag är var jag inte insmord. Idag är det solskyddsfaktor som gäller. Och inomhus, eller skugga. Jag är expert på att klaga på värmen, trots att jag är glad att den äntligen är här. Men när man har blivit röd, och när alla bara vill lapa sol är det mest jobbigt. Som jag sa tidigare: jag älskar värmen i skuggan. Det bästa med att värmen har kommit är faktiskt de ljumma mornarna och kvällarna - och att skuggan är så skön. I förmiddags flydde jag solen och åkte till Kupolen och lyckades faktiskt hitta två par skor. Jag tror att mina fötter har svällt lite i värmen.

"OUIIIIIIIIII"?

Kom att tänka på en sak.

När det blir mål för Sverige ikväll så kommer tusentals svenskar att bröla "JAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!".

Men vad händer när Frankrike spelar fotboll och gör mål? Hur skriker fransmännen? Svenskarnas "JAAAAAAAAAAAAA!" blir verkligen glädjande från magen och så lätt att skrika ut. Jämför med fransmännens "OUIIIIIIIIIIIIIII!". Det blir snarare som ett högt pip. Kanske skriker de istället ett brölande "OUÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!", ungefär som när man säger ett slarvigt "oui" [uä] ungefär som vårat [a] istället för "ja".

Hm.

Ni som har hört fransmännen jubla över ett mål eller en vinst, hur jublar dem egentligen?

32676-15632676-15732676-15932676-158
Zinedine Zidane och Thierry Henry vs Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic
(Blågula är vi allihopa i alla fall...)

Värme - välkommen!

Varmt, varmt, varmt. När jag vaknade halv elva var det 30 grader på min balkong. Mamma kom och hämtade mig och syrran och så åkte vi ut till föräldrarna. Har legat i bikini på bryggan, gått barfota i gräset, tittat på alla båtar som åker förbi ute på sjön, suttit ute och ätit. Det är så varmt att jag var tvungen att gå in ett tag. Det är underbart med värme, men jag gillar den inte i för stor mängd. Nu skulle jag vilja bo som Therese, hon bor i Madrid där temperaturen just nu inte ens är under 25 grader mitt i natten. För bor man så kan man vara inne med gott samvete och man kan sitta i skuggan och läsa utan att vara stressad för att man borde vara i solen när den väl är framme. När det är såhär varmt är skuggan alldeles underbar. Jag älskar den varma skuggan. Vi svenskar är egentligen alldeles för besatta av solen.

Temperaturprognos Falun enligt SMHI:
Lördag: 22 grader sol
Söndag: 26 grader växlande molnighet
Måndag: 28 grader växlande molnighet
Tisdag: 28 grader sol
Onsdag: 26 grader växlande molnighet
Inte helt fel alltså. Nu skulle man haft semester istället för att komma hem som tidigast 17.30 på kvällen.

Nu har jag sett den!

Da Vinci Koden.

En ljummen studentkväll som denna gick jag på bio. Vi trodde att vi skulle bli ensamma i salongen, men det var faktiskt två ensamma kvinnor och två par som hade samma planer som vi.

Min kompis tyckte att filmen var "skitbra". Hon hade varken läst boken eller hört särskilt mycket om den eller filmen. Jag älskade boken och har i princip bara hört skit om filmen. Jag hade alltså inga höga förväntningar. Nu har jag lite svårt att bedöma filmen. "Sådär", känns mitt svar på om filmen var bra. Jag tycker dock inte att filmen är värd all den negativ kritik den har fått, men jag vet faktiskt inte om jag skulle rekommendera den vidare. Det är svårt att säga, men det känns som om man måste ha läst boken för att förstå filmen helt och hållet. Allt går ganska fort, information här, information där... (kompisen verkade dock hänga med bra) Ett plus för några oväntade upptäckter, men samtidigt kändes allt så förutsägbart, och "perfekta" slut är inte riktigt min grej.

Kul att se Audrey Tatou. Hon gjorde ett bra jobb. Det gjorde Tom Hanks också. Och ett plus för franskan, det var roligt att höra såklart.

Mmm...

32676-155
Det är min tur att baka till fredagsfikat. Ovan ser ni resultatet.

Här hittar ni receptet och här det alternativa receptet som jag har använt mig av. Min omgång blev dock ännu en variant då jag använde Noblesse mint ovanpå kakorna.

Studentens lyckliga dag: studentdagen!

32676-151Det är två år sedan jag tog studenten från Grafiskt Utbildningscenter i Uppsala. Då alla mina jämnåriga hade tagit studenten året innan, var den här dagen extra stor för mig. Jag hade väntat extra länge, jag hade kämpat i skolan lite längre än de andra och jag var arg på alla som inte hade lärt sig Studentsången (den hade jag kunnat i minst två år) - den var helig för mig!

Studentdagen är helig och gör mig rörd och gråtmild. Skolan är slut. Istället har du makt och frihet över ditt eget liv. Åh, den ljusnande framtid är vår...

...ända till på måndag. På måndag höjs Sveriges procenttal i arbetslöshet. Det är det mindre roliga med studenten. Ovissheten, otryggheten och att ofrivilligt börja ses som ännu en av "dagens lata ungdom". Men allt det skiter man i imorgon. Då är det bara lycka, frihet, skrik och glädjetårar som existerar. Och jag är så förbannat avundsjuk. Grattis, alla studenter. Jag hoppas verkligen ni kan Studentsången.


Ge mig skor!

Jag blir galen! Jag har för små fötter! Det verkar vara helt omöjligt att hitta ett par skor. Nu har jag provat massor av par, och 36:orna är alldeles för stora. Sula känns inte så kul inför sommaren heller, men de flesta skorna är för stora för att kunna ha dem med sula också. Jag måste ha ett par skor. Nej, tre par var det ja. Men åtminstone ett par är akut. Jag måste. Idag var jag till och med på barnavdelningen, deras skor ser visserligen lite plastiga ut men två par kunde jag tänka mig. Givetvis var 35:orna slut där. Jag blir tokig snart. Vad gör man? (Åker till Paris kanske, där hade de gott om skor i min storlek! Men okej, jag vet, det är en orimlig tanke.)

Fram och tillbaka. Det är vad som försiggår i mina tankar. Varje dag.

Jag har bestämt mig: Manchester it is. Dit ska jag.

Eller hur var det nu då?

Ett läsår i England skulle göra mig väldigt bra på engelska, medan ett läsår i Frankrike...? ...skulle förmodligen göra mig bra på franska också.

Jag vill se England och lära mig deras accent och dricka te och äta scones. Dessutom vill jag äta baguetter och croissanter och höra dragspelsmusikanter i Frankrike. Men plugga en kurs i turism/nåt annat i Manchester, och lite engelska, det hade ju varit trevligt. Tips på skola och kurser, nån?

Jag är hopplös. Jag kräks på mig själv.

Min chef har tydligen hört att jag ska sluta i augusti. Det var mer än vad jag själv visste. Har aldrig sagt något sådant. Det är lustigt vad folk har stora öron, stor associationsförmåga och stora munnar ibland.

Svensk?

Hos Therese hittade jag testet Hur svensk är du? Jag var såklart bara tvungen att göra det. Trodde dock att jag skulle vara svenskare än vad testet visade (jag menar, jag skrattade nästan högt av frågorna då jag kände igen mig). Jag fick 4 poäng av 10 möjliga, med kommentaren "Jo, du kan i alla fall passera som svensk i olika sammanhang om det skulle behövas."

Beslut + jag = svårt

Jag känner mig lite uppgiven och skulle helst vilja säga upp mig nu, faktiskt. Hela tiden är det någon som drar undan fötterna på mig. Det är något nästan varje dag och det känns faktiskt inte som om jag orkar med det. Men beslutsångesten och allt jobbigt tränger sig på. Hösten?! Jag kan inte bestämma mig, det går inte. Jag kommer aldrig kunna bestämma mig. Vad magkänslan säger har jag ingen aning om, den är bara orolig och vet inte åt vilket håll den ska styra mig. Paris, Angers, Aix-en-Provence...? Jag är inne i en stor tvivlarperiod. Jag kanske skulle åka till Irland istället? Eller ska jag ens åka? Är det värt alla pengar? Jag är ju inte så bra på att plugga, men söka jobb utomlands känns läskigt. Är det verkligen det här jag vill? Ingen aning. Det enda jag vet är att som det är nu kan det inte fortsätta vara länge till. Problemet är bara att jag inte vill något tillräckligt mycket för tillfället.

Ska skingra tankarna genom att träna nu.

Om någon har något tips på hur man ska komma fram till vad man vill, så dela gärna med er av det.

Hurra för Sverige!?

32676-150
Jag var bara tvungen att spexa till det lite. Frankriketröjan, min irländska och
min franska flagga, och så har jag till och med örhängen i blått, vitt och rött.

Det här med nationaldag... jag har aldrig riktigt förstått mig på det. Vad firar man? Vi ska fira Sverige, för att...? För att vi är svenska? För att vi bor här? För att Sverige är ett sådant bra land? Jag kan inte komma på något. Varför en nationaldag? Fira att man är ett självständigt land? En världsdag hade varit roligare, då kan hela världen fira över osynliga landsgränser.

Nationaldagen är visserligen en bra ursäkt för att vara ledig från jobbet och en bra ursäkt för att åka till föräldrarna och säga att vi måste äta nationaldagsmiddag (för att slippa laga något själv och istället få mammas goda mat) och faktiskt för att se pappas entusiasm i flaggstången på deras gård. Den ska hissas på en speciell tidpunkt och sänkas på en viss tidpunkt och den får absolut inte ta i marken, och man ska vika den på ett speciellt sätt och så vidare. Jag tycker att den där respekten för flaggor är väldigt överdriven, men det är ganska fascinerande att se och höra folk som tycker att det är viktigt.

Snart är det ju fotbolls-VM-dags! Då är jag väldigt svensk. Det är jag väl annars också visserligen, jag gillar Sverige. Men jag gillar många andra länder också.

Pasta funkar alltid

32676-149
För ett tag sedan tipsade
Nadia mig om den här pastasåsen. Idag var det andra gången jag gjorde den faktiskt - den är jättegod! Jag tänkte därför dela med mig av receptet.

Jag har så mycket matbilder på min blogg nu att ni säker börjar tro att jag är besatt eller något. Nåväl, vill ni veta receptet direkt från upphovskvinnan istället, så är det här.
Detta behöver du:
(fullkornspasta)
vitlöksklyfta
aubergine
krossade tomater
salt
peppar
oregano
chilipulver
olivolja

Såhär gör du:
Skär itu auberginen på längden. Skär av topparna och snitta lätt i köttet. Strö salt över och gnid in. Låt stå upprätt på plant underlag i 20-30 min. Torka av med hushållspapper och skär i långa stänger som du hackar till tärningar. Häll olivolja så att det täcker botten på kastrullen. Stek vitlöken till den blir gyllenbrun, lägg sedan i auberginerna som ska friteras på ganska hög värme tills de blir mjuka. Rör om. De ska bli mjuka! Häll i krossade tomater och tillsätt salt, peppar, chilipulver och oregano. Låt koka 10-15 minuter.
Voilà, bon appétit!

Det ekar i huvudet

Okej att P3 är en bra kanal, men lyssnar man på P3 Star en hel dag får man nästan ont i huvudet. Hardrock Hallelujah med Lordi har spelats fyra-fem gånger sedan tiotiden. Det börjar bli tjatigt nu och det känns lite tråkigt att tröttna på låten så fort. Dessutom vill jag inte höra Shakiras Hips don't lie en enda gång till. Jag spyr! Till råga på allt har jag hört säkert tio gånger att Big Brother-Jessica är till salu och att Jennifer Lopez fått en släng av storhetsvansinne och förutom egen parfym och klädmärke nu satsar på ett eget kvinnomagasin och ska själv pryda alla omslag. Trots att jag struntar fullständigt i detta kan jag det nog utantill vid det här laget. Dags att gå hem.

Gulligull...

Jag har precis sett The Wedding Date (med bland annat Debra Messing och Dermot Mulroney), en romantisk komedi. Syskonen och jag fick den och en annan dvd-film i julklapp som får cirkulera mellan oss.

Egentligen är väl filmen som många andra romantiska komedier - gulligullig och förutsägbar. Men nånting med filmen rörde mig, så att jag låg i min soffa med tårar rullande nerför kinden. Det var längesedan jag grät till en film och det här var ju verkligen töntigt i och med att filmen inte är ett dugg rörande egentligen utan mest som alla andra. Jag kanske bara blev avundsjuk och tyckte synd om mig själv? :)

Fruktsallad

32676-152
Äpple, päron, banan, apelsin, vindruvor, vattenmelon,
hackad mandel, kokos, russin och apelsinjuice.
Fantastiskt gott!

(Fruktsallad påminner mig lite om Paris. Carro och jag gjorde ofta
stora fruktsallader.)

Brr!

32676-151Snopet när jag stått och väntat i en halvtimme, att nattbussarna inte går hem till mig sommartid. Så jag ringde lillebror. Avstängd mobil. Ringde lillebrors ena kompis. Fick nummer till lillebrors andra kompis. Lyckades träffa på lillebror. Men han sket i mig och lämnade mig ensam. Ingen nattbus, J svarade inte i telefonen och taxi skulle jag få vänta på i evigheter. Jag hade inget annat val än att GÅ hem i natten. Ensam. Under tiden som jag gick hem släcktes gatubelysningen trots att det inte var ljust. Det ljusnade dock under min promenad hem. Ensam mitt i natten med vetskapen att det finns många onyktra människor ute... det är ganska läskigt. Klackarna ekade och kall var jag. Höll krampaktigt om väskan i vänsterhanden och mobilen med extremt dåligt och pipande batteri i högerhanden.

Hem kom jag i alla fall. Stelfrusen, trött, hungrig och törstig. Gonatt.

Detaljer från idag

32676-13732676-140
32676-13832676-14332676-147
32676-14232676-141
32676-14932676-148

Varning: intetsägande inlägg!

Det här är vad jag skulle uträtta på stan idag:
• tunt diadem
• strumpor till ballerinas
• bomullsrondeller
• leggings
• present till pappa

Det här är vad jag köpte:
• tunt diadem
• strumpor till ballerinas
• bomullsrondeller
• leggings
• present till pappa
guldig väska som jag bara inte kunde låta bli
vitt linne med svarta pricker som jag bara inte kunde låta bli

Jag tycker att jag var duktig. Hade dock behövt ett par skor, eller rättare sagt tre par skor, faktiskt (ett par vita ballerina, ett par guldiga ballerina och ett par svarta finare sommarskor med klack, gärna ett par stövlar också [någon frivillig sponsor?]). Men numera är tydligen de flesta skor med stl 36 för stora för mig och då finns det ju inte så många alternativ än att strunta i att köpa skor... liksom.

Kalas i Falun

Falu Kalaset har dragit igång i den här staden. Fy tusan vad människor i stan! Ikväll var det Rix FM Festival på Stora Torget och jag var där med en kompis och hennes barn. Ungarna tröttnade att vänta på Linda Bengtzing, så vi gick till karusellerna istället.

32676-13532676-134
Rix MorronZoo-pratarna och kompis med son

32676-13632676-133
Jag tror jag har blivit för gammal för sånt här (?)

32676-13132676-132
Packat med människor
Bloggtoppen.se

Det där innanför pannbenet...

Hej. Jag vill bara upplysa dem som inte känner mig att jag heter Johanna och jag använder cykelhjälm.

»Hrm! Harkel.«
»CYKELHJÄÄÄÄÄLM!«
»Höhö.«
»TÖNT!«

Jo, jag använder cykelhjälm. Och när ett gäng killar skrek det där efter mig ikväll när jag cyklade hem blev jag så förbannad. Förbannad, men egentligen mest ledsen. »Detsamma!« skrek jag tillbaka och var nära på att tvärnita, kliva av cykeln, gå fram till dem och köra en moralpredikan. Men det gjorde jag inte. Man vet ju inte nuförtiden. Ni vet, misshandlad, våldtagen, mördad...

Såhär är det: För nästan precis ett år sedan, närmare bestämt dagen innan midsommarafton, ramlade min syster på cykeln. Hon hade ingen hjälm. Såklart. De flesta cyklar ju utan hjälm. Falun har ett väldigt bra sjukhus, men min syster fick en sådan pass allvarlig skada mellan hjärna och skallben att hon fick föras i ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala. I den här stunden var jag övertygad om att hon skulle dö och i min hjärna började jag tänka hur jag skulle berätta det för mina vänner. Midsommarafton tillbringades på "Ackis" i Uppsala. Efter två veckors intensivvård kom min syster hem, totalförändrad. Hon gick inte själv, men vägrade använda rullstolen, så vi fick hjälpa henne överallt. Hon sov mest och hennes minne existerade inte längre. Hon tillfrisknade dock fortare än vad alla i början trott och efter några månader fick hon börja arbetsträna. Först för en månad sedan började hon att jobba heltid igen. Friskförklarad. Hon känner dock av huvudvärk mer nu än innan olyckan, och hon blir lättare trött, men det hade kunnat vara värre, om man säger så.

Som ni förstår finns det inte längre i min hjärna att cykla utan cykelhjälm. Det är en omöjlighet. Det är klart jag känner ibland att det är jobbigt för att frisyren kommer bli förstörd, att jag kommer få ett rött streck i pannan eller något annat som egentligen är oväsentligt... Men jag skulle aldrig förlåta mig själv om något hände mig också. Därför är hjälmen på när jag cyklar. Och inte faan är det det minsta töntigt.

Att inte använda cykelhjälm är ju egentligen samma sak som att inte använda bilbälte. Faktiskt.

På träningsgolvet igen

Det är första juni idag, så jag tänkte att jag skulle komma i form till badsäsongen.

Jaha, är jag sent ute menar ni?

Att hoppa och studsa till Rumäniens schlagerbidrag Tornero, att göra tunga övningar till Finlands och Lordis Hardrock hallelujah och att göra aerobicssteg till Carolas Invincible är ju helt i min smak, men ack så jobbigt det var idag. Konditionen kan jag inte klaga alltför mycket på, men styrkan… Den är inte riktigt vad den borde. I början av passet upptäckte jag att jag hade en tjej framför mig som var ruskigt snyggt solbränd (eller snarare perfekt brun-utan-sol-färgad), hade de ”rätta” träningskläderna med matchande hårband och håret hade hon till och med satt upp med nålar i nån flashig träningsfrisyr. Rörelserna kunde hon givetvis utantill och började med dem precis samtidigt som ledaren. Hon fick en att känna sig i lite underläge och där började mitt studerande av människor. Det finns väldigt mycket olika människor på ett gympapass på Friskis&Svettis kan jag tala om. Allt från en ung fjortistjej som mest fnissar med sin kompis, till en kvinna 50+ som hoppar och studsar högt som attan och sjunger med i låtarna (tror hon, i själva verket kan hon inte texten, det syns ganska tydligt). Det finns den lite försynta som ställer sig längst bak för att inte synas, och det finns den som gärna syns och därför står så långt fram mot ledaren som möjligt. Vi får heller inte glömma kvinnan som gör sina egna rörelser, eller machokillen som är runt 35-45 och ska göra alla rörelser mycket jobbigare och springa om alla i yttervarv.

Hör och häpna, lagom till sista månaden med giltigt träningskort drog jag äntligen iväg och tränade idag! Det gjorde jag trots att jag var så trött att jag nickade till på bussen hem från jobbet och trots att jag var lite hungrig. Jag chockar alla – men mest mig själv.