Pengar, pengar, pengar - jag hatar er

Det känns så fruktansvärt otacksamt att ha ett jobb att gå till varje dag, göra det bästa man kan och ändå få en lön som man inte går runt på - och då har jag ändå låg hyra, inga studielån, inga skulder, inga barn att försörja... Ändå går det inte.

Jag är så less på att gå back, jag är fruktansvärt less på det.

Jag sitter i en knepig sits just nu och kan inte göra så mycket åt situationen: jag trivs helt okej med det jag gör men vill ha heltid, vilket jag inte får för min arbetsgivare just nu. Jag kan inte söka andra jobb, eftersom jag bör vara kvar med tanke på att jag har en sjukskrivning att se fram emot och måste få lön under den tiden samt ha ett jobb att komma tillbaka till sedan. Jag kan inte få a-kassa upp till heltid eftersom man aktivt måste söka jobb för att få a-kassa. Visst, jag kan ljuga och låtsas att jag söker massa 25 procents-jobb, men jag känner inte för att ljuga. Jag känner inte för att strula med a-kassan. Jag har gjort det massor av gånger och de sitter på en del pengar som är mina. Men jag orkar inte. Jag är så less.

Särskilt less blir jag då jag tänker på våren. Vår älskade regering lär väl sänka sjuklönen en hel del samtidigt som de höjer avgiften till a-kassan. De tänker inte på oss som inte har något val, vi som vill jobba men inte får. Vi låginkomsttagare som har det tufft även på en full lön. Det var vi som skulle få det bättre. Yeah right. Jag kanske får 300 kronor mer i månaden efter deras sänkning av inkomstskatten, men de pengarna går ju oavkortat till a-kassan.

Och vad ska jag muntra upp mig med ikväll då? Tvätta. Vilken tur att det är hockey imorgon och helg sedan. Halleluja.


Frisyrer

Jag skulle vara lite galen - boka tid för klippning och slingning och plötsligt komma i ny frisyr och ny färg utan att berätta det för någon. Men nu har jag avslöjat mig. Eller avslöjat och avslöjat... jag tror nämligen inte det kommer att bli så annorlunda. Jag har inte gjort något åt mitt hår på ett halvår (och då behöll jag mitt långa hår och klippte bara luggen kortare - som vanligt) och nu har det blivit så långt att jag blivit riktigt feg. Jag som har haft allt från midjelångt hår till bara några centimeter, från blont till illrött. Nu är jag feeeg. Men någon uppfräschning ska det väl bli åtminstone. Och inspiration har jag försökt hitta i alla fall...


(Klickbara bilder.) Kolla frisyren längst till höger - wow! Men tänk blont/orange... hrrm? Och tänk att få det sådär snyggt varje dag... Tyvärr har jag lite för rakt och tungt hår för den första bilden. Vi får se vad som händer (eller inte händer) på måndag. Vad tycker ni?

Bilder: UK Hairdressers

Längtan

32676-455Vad är det som gör mig så svag för Paris och Frankrike? Jag har inte en aning! Men nu är det bara 16 dagar till jag får återse staden och landet - och jag längtar. Jag längtar efter färska croissanter, jag längtar efter att säga bonjour och merci, jag längtar efter att åka métro, jag längtar efter att bara få vara, jag längtar efter att visa Ida staden, jag längtar efter att beställa »une soupe d'oignon, un plat végétarien et une crème brulée, s'il vous plaît«. Men allra mest längtar jag efter att se, höra, känna och andas Paris.

Periodare

Det är idag fyra veckor och två dagar sedan jag tränade sist, såg jag precis i min kalender. Finns det någon värre periodare än jag? När jag väl kommer igång är jag jätteduktig i ungefär två veckor och tränar helst varje dag eftersom jag då blir påmind om att det är så roligt. Sedan kommer något i vägen, vilket brukar vara hockey, sjukdom eller överansträngning eftersom jag kört igång så hårt direkt, och jag slappar ihop totalt. Den här gången berodde det dels på hockey och dels på att mamma blev sjuk i ett par veckor och jag inte fick något sällskap - och uppenbarligen för att jag är väldigt lat också förstås...

Idag är en sådan dag då jag verkligen borde ta tag i det, då onsdagar helt klart är den bästa dagen vad gäller roliga pass. Dessutom börjar ryggen bli lite stel, så jag behöver verkligen röra på mig. Men idag har jag ont i magen och det är ju rätt skönt att ligga hemma och äta
choklad också...


Johanna Nilsson

Den första boken jag läste av Johanna Nilsson var Hon går genom tavlan, ut ur bilden. Jag var sjutton år och hade precis börjat skolan i Uppsala. När min svensklärare plockade fram boken snodde jag åt mig den direkt - och älskade den. Sedan dess har jag köpt hennes böcker.

Det var 1996 som debutromanen Hon går genom tavlan, ut ur bilden släpptes. Boken är mestadels en skildring av Johannas uppväxt. Den handlar om mobbing och utanförskap och modet att vara sig själv. Blott 23 år var Johanna när boken kom ut och med en sådan otroligt stark bok med ett bra språk är det inte konstigt att boken väckte så stor uppmärksamhet att Johanna fick åka runt i skolor och föreläsa. Johanna kom ut med sin första barn- och ungdomsbok 2001, Robin med huvan, vilket nominerades till Augustpriset.

Rebell med frusna fötter är en av mina favoritböcker av Johanna Nilsson. Boken känns som en satir över vårt samhälle. Den utspelar sig på Handelshögskolan och handlar om klasskillnader, kärlek, uppror och Johanna blandar humor med allvar på ett väldigt underhållande sätt. Jag kan varmt rekommendera boken till alla rebeller där ute... och till alla andra också.

Andra böcker av Johanna Nilsson: Flickan som uppfann livet, Konsten att vara Ela, De i utkanten älskande, Pojken som botade sömnen, Jag är leopardpojkens dotter.

På jakt efter mat

32676-453För att storhandla behöver jag en bil, insåg jag igår när jag skrev en lista på allt jag behövde handla. Det skulle inte funka att cykla med all mat. Jag hade inte ens makaroner hemma - då är det illa. Så efter jobbet idag tog jag bussen till föräldrarna för att låna mammas bil. Väl på Coop Forum insåg jag att jag inte hade någon femma eller tia till kundvagnen. Lättretlig som jag är idag blev jag sur. Jag hade inte ens kontanter för att växla. Det var bara att ta ut en hundring för att sen växla ner den till småpengar som är lätt att göra av med. Grr.

Jag åkte till Coop för att det är billigare än på mitt lilla Ica och eftersom de har ett brett sortiment och massor av storpack. Sojakorv och glögg var ungefär det viktigaste jag skulle ha. Men tydligen har Coop slutat med Hälsans Kök-produkter. Alltså: inga sojakorvar, inga gourmetbullar, inga gourmetburgare... Och inte heller hade de några storpack av qournbitar och qournfärs!

Vidare letade jag efter glöggen... vid den här tiden på året brukar den ju vara det första man ser när man kommer in i en mataffär, men icke. Ingen glögg nånstans. Jag började tröttna. Lite hungrig var jag också och då är jag inte på topphumör direkt. Så efter massor av irrande efter krossade tomater och annat trist gick jag till kassan och betalade och försökte sedan att köra någorlunda säkert (hade glömt glasögonen hemma) mot Ica vid mig.

Parkerade på Ica, tog plånboken och sprang in. Vad är det första jag ser? Glögg såklart! Och i frysdisken fanns massor av paket med sojakorv. Tacka vet jag mitt lilla Ica. Och tacka vet jag min mamma som bakat två olika sorters lussebullar (jättegoda), så nu är min frys full av bullar och i skafferiet står en flaska glögg. Alla som är snälla får komma och fika.

Stjärnhimlen växer...

Det absolut lättaste sättet att skänka pengar är genom att skicka ett enkelt sms. 10 kr går direkt från din mobiltelefon till BRIS.

Jag har gjort som min kära Ida, jag har tänt en stjärna på www.thebodyshop.se. Min stjärna hittar du här. Gå dit, skänk en tia och stöd alla barn som har det svårt. Samtidigt får du 50 kr rabatt på The Body Shop när du handlar för minst 300 kr.

Lätt som en plätt alltså.

Julskyltning på Liseberg

32676-45232676-45132676-450

Hade det snöat istället för regnat skulle det ha varit perfekt. Vi blev blöta. Men det gjorde inte så mycket. Det var otroligt vackert. Och tack vare att Stina jobbar på Liseberg gick vi in gratis, vi åkte en karusell gratis och vi drack varm choklad gratis. Gratis är gott!

Ge mig heltid!

Jag vill ha pengar! I Göteborg i helgen gick det såklart åt pengar, inte så farligt egentligen förutom att jag har ångest för en alldeles för dyr tröja. Men det är klart det blir utgifter - mat, spårvagn... Efter att jag betalat alla räkningar samt storhandlat ikväll har jag inte många hundralappar kvar och då ska jag ändå köpa julklappar den här månaden och åka till Paris om 2,5 veckor. Jo, jag vet, det är jag själv som har valt att åka Göteborg och Paris och det är värt det. Men det hade såklart varit skönt om man slapp gå back ekonomisk varje månad...

Jag är trött på att åka tåg

Efter att ha åkt Uppsala-Falun och Falun-Uppsala ett antal gånger under tre år, så tröttnade jag rejält på att åka tåg. Efter idag är jag riktigt less. I 5,5 timmar på tåg mellan Göteborg-Örebro och Örebro-Falun har jag suttit tillsammans med åtta femtonåriga, högljudda fjortisbrudar, fyra oavbrutet vegetarian-, politik- och alla-möjliga-"djupa"-ämnen-diskuterande bohemer från Stockholm samt fyra blåsta falubrudar som inte visste vad en stat var och som trodde att Tallin var ett eget land... Jag som ville sova har inte kunnat slumra till på hela hemresan.

Nu är jag trött. Jag är inte van vid att komma hem klockan fem på morgonen och sova till halv tre på eftermiddagen. Det är lite märkligt att vakna till liv när det börjar skymma, liksom. Men en veggie burger och stor strips klockan halv fem imorse, det var nästan höjdpunkten på gårdagens utgång. Aldrig har en äcklig Burger-King-veggie-burgare smakat så gott.

Trött. Det är nästan så att det ska bli skönt med måndag imorgon.

32676-449

Till sist måste jag bara bjuda på en snygg bild på mig själv från gårdagen. Fråga mig inte varför, men det är en hjälm jag har på huvudet. Någon tyckte tydligen att den skulle sitta där. Själv tyckte jag mest att den förstörde frisyren.

Direkt från Göteborg

De pratar så störigt i den här stan. Killarna låter så överdrivet hurtiga, medan tjejerna låter fruktansvärt snobbiga. Shit, jag har verkligen vant mig vid att bo i Dalarna igen, haha. För någon dag sedan kom jag på att jag faktiskt flyttade tillbaka till Falun för över två år sedan. Och på två år har jag lagt till med mer dalmål än jag någonsin har haft - och det är faktiskt rätt så roligt.

Det jobbiga med en större stad med fler människor är att det är så mycket folk överallt! Köerna till provhytterna är milslånga och när man ska betala får man stå i en ännu längre kö. Man får till och med köa för att överhuvudtaget komma in på Systembolaget.

Luften i Göteborg är mildare än i Falun. Men det blåser mer. Imorse vaknade jag tidigt när Stina med pojkvän gick upp till skolan, men sedan fick jag dra mig hela förmiddagen - otroligt välbehövligt. Jag minns inte när jag gjorde det sist. Vid lunch gick jag och mötte Stina som slutade skolan. Jag lyckades hitta! Helt fantastiskt, för Göteborg är en stad jag aldrig kommer att förstå mig på - hur sjutton hittar man här?! Lunch blev vegetarisk lasagne på en veganrestaurang. Det var nog den godaste lasagnen som jag ätit, faktiskt.

Imorgon är det hemmamatch i Leksand. En lite speciell sådan och jag räknar med stadiga rapporter hemifrån.

Efter-lunch-blogging

Har precis varit på Max och ätit lunch med lillebror och hans kompis. Fajitasallad, muuums. Och när vi tröttnade på vår mat bytte vi, haha, så jag fick lite strips också. Mycket gott.

Jag har mycket att göra på jobbet, så varför bloggar jag? Hrmm. Är så trött att jag måste göra något annat. Jag somnade inte förrän halv två-tiden inatt. Det var lite jobbigt att packa...

Om några timmar köper jag en pastasallad på stationen och sätter mig sedan på tåget till Göteborg. Det ska bli en väldigt trevlig helg. Då min kompis går i skolan imorgon förmiddag, tänkte jag träffa en annan Göteborgskompis, men hon åkte till London, så om jag inte har lust att sova hela förmiddagen har jag alltså några timmar över för en dejt med någon annan... men jag kommer inte på någon annan jag känner i Göteborg. Någon frivillig? Du har till kvart över fyra på dig att höra av dig, sen tar jag min resväska och går till tåget.

Tjing!

(16:12 Blev ni rädda eller? Jag menade ju ingen riktigt dejt. Trevlig helg, det ska jag ha.)

Fulblogg nr 1

Vilken tur att jag har sovmorgon till sju imorgon, det känns nämligen som om jag aldrig kommer att komma i säng... Jag diskar och packar och målar naglarna och slänger sopor och packar lite till och funderar på om jag har glömt något och lyssnar på musik och funderar lite till...

Apropå ingenting 1, så gör mina ben ont. Jag kanske håller på att växa till mig lite.

Apropå ingenting 2, så troooor jag faktiskt att jag nästan lyckades fixa en godkänd vegetarisk måltid åt en köttätare ikväll. Spännande.

Och apropå ingenting 3, så känns det som om min blogg har blivit skittråkig. Förlåt! Jag ska skärpa mig. Men inte just nu, för nu jag måste verkligen försöka tänka efter vad som måste packas ner i resväskan. Jag ska ju med tåget till storstan efter jobbet imorgon.


Tandläkarskräck - inte jag inte

Närå, jag var nära att somna där jag låg bekvämt i tandläkarstolen och tandläkaren tittade i munnen på mig. Sen är det klart att när röntgenbilder ska tas och man får in en stor plastskiva i käften som trycker på kräkreflexen och får en att känna paniken komma krypandes, så är det ju inte lika avslappnande. Inte heller när det skrapas tandsten så att det ilar i hela kroppen. Men det var allt som gjordes. Och för det fick jag betala 459 riksdaler, direkt från mitt krympande sparkonto. Vilken rån! Men jag är glad, för till min stora förvåning hade jag inte ett enda hål. Grattis till mig.

Finns det liv efter döden?

Nej, det här med växter är inte riktigt min grej alltså. Jag måste ha dåligt inflytande eller något, de dör hur jag än gör. Men det är mammas grej, det här med växter. Så efter lite tips ska jag nu försöka återuppliva mina döda ormbunkar. Jag är inte så optimistisk i det här fallet.

32676-446
32676-44732676-448

Det digitala mysteriet

Som sagt, jag är oteknisk.

Kan någon svara på följande fråga, vore jag tacksam:
När jag tittar på det digitala nätet och det blir lokala nyheter, så får jag se Stockholms-nyheterna. Mycket lokalt... eller inte. Först när jag slår på det analoga nätet, så ser jag GävleDala. Varför i hela fridens namn blir det så?!

Den naturliga kvinnan

Av att läsa veckopress på nittiotalet har jag lärt mig följande: mitt hår ska vårdas med speciella produkter, mina ögonbryn plockas, mina ögonfransar färgas, mina kinder ska se smalare ut med hjälp av rouge, min hals ska gymnastiseras, mina bröst tränas, mina bröstvårtor färgas, mina armhålor rakas, min mage bantas, min stjärt höjas med hjälp av övningar, mina lår behandlas mot celluliter, min bikinilinje ska rakas, min hud på knäna bli mjuk av salvor, mina ben rakas, mina fötter smörjas, mina tånaglar målas. Om modet förespråkar naturlighet gäller likväl fortfarande ovanstående lista.

Ur Under det rosa täcket, Nina Björk

Och nej, jag är inte mycket bättre själv. Bara lite. ;)

Målfest

Inte lika stor målfest som 12-1-segern mot Boden för några år sedan, då lillebror och jag satt och skrattade åt lekstugan. Men ändå - gårdagens resultat mellan Leksand och Arboga blev hela 7-1. En mycket skön seger, särskilt när 3-1, 4-1 och 5-1 kom inom loppet av, hör och höpna, 40 sekunder. Mycket härligt att få jubla lite och att få se en, i mina ögon, kul match. Mindre härligt att se så mycket slarv från många spelare, men det som var allra minst roligt under gårdagens match var snubben bakom oss som satt och kommenterade allt. Det spelade ingen roll vad Leksand gjorde, allt var bara fel, skamligt, kärringspel, flopp och så vidare och så vidare... Så fort Arboga fick tag i pucken tyckte han att det var otroligt dåligt från Leksands sida och sa irriterat på sitt fula dalmål "titt, titt, nu blir det mål!", men mål på det hållet blev det ju inte mer än en gång... Lillebror och jag höll båda på att bli skogstokiga, jag var såååå nära att vända mig om och bara ge honom en mördarblick alternativt fråga honom om han möjligtvis kunde vara tyst två minuter. I tredje perioden var han dock knäpptyst. Moahaha.

Och alla som tycker det är roligt när jag skriver om hockey kan väl räcka upp en hand? Haha. (Jag ser inga händer...)

Magnetröntgen - hjäälp!

Ett brev från röntgenavdelningen, Falu Lasarett låg på min dörrmatta när jag kom hem. Huuuh, allt med lasarett vill jag inte höra så mycket om just nu. Kuvertet var rätt tjockt. I det låg tre A4-sidor med information om den röntgen jag kommer att genomföra i början av februari.

Undersökningen liknar mycket en vanlig datorröntgen. Den stora skillnaden är att man inte använder röntgenstrålar utan magnetfält och radiovågor. Undersökningen med magnetkameran är en relativt ny metod för att studera kroppens inre organ och funktioner. Den information man får kan ej ersättas andra metoder.

Fastän magnetröntgenundersökningen är en mycket avancerad undersökningsmetod är den ovanligt enkel för dig som undersöks. [...] I undersökningsrummet får du ligga på ett rörligt undersökningsbord som körs in i magnetens undersökningsutrymme. Vi som sköter undersökningen sitter i rummet intill och kan både se och höra att allting står rätt till. Du kan också själv när som helst kalla på vår uppmärksamhet genom en signalordning.

Jag fick en bild på "magnetens undersökningsutrymme" och DET ÄR JU JÄTTELITET!!!! Jag förstod att man kunde få cellskräck av det, men jag trodde ändå att man kunde vända på sig där inne (även om jag givetvis förstår att jag inte får röra mig). Men här snackar vi ett litet jävla rör! Ett rör som jag ska ligga i, i 30-90 minuter. Jippi. Jag är inte överdrivet förtjust i trånga utrymmen... Panik.

Så varför ska jag genomgå en magnetröntgen? Jo, tydligen för att man ska se hur alla organ sitter i kroppen, inför operationen. (Ja, man vet ju aldrig, tänk om hjärtat sitter på fel sida eller om jag har tre lungor eller om jag inte har några organ och är ett levande mysterium. Man vet ju aldrig.)

Dessa rondellutsmyckningar...

Allvarligt talat, jag tycker att det är hur fånigt som helst med alla dessa rondellhundar runtom i Sverige. Varför, liksom? Jag förstår om man vill smycka rondellarna, men med hundar? Om man nödvändigtvis måste smycka dem med något, kan man inte göra det med något annat än djur? Varför inte vanliga växter, eller kanske ett mini-Eiffeltorn? Nu har Borlänge dessutom skaffat sig ett får i en rondell. Och det allra mest häpnadsväckande:

32676-445
En rondellpenis i Ica Maxi-rondellen! Varför?!
(Okej, uppdatering lite senare har jag läst mig till att det är några  "anonyma konstnärer" som satt upp denna. Alltså inte Borlänge kommun. Men jag förstår fortfarande inte.)

Bild: Falu Kuriren

För den som letar

Du växte upp i det lilla landet, du känner doften av skrapsår och grus. Av skogens nässlor och bäcken därigenom mellan rader av symmetriska hyrehus. Där hade någon slagit i spaden och drömt en dröm, men det är ingenting som märks där idag. Där gror nu bara drömmen om en väg därifrån. Ett annat liv, ett annat jag.

Den stan hade inga visioner, inga öppna hav, ingen kust, inga salta historier i väggarna, inga svindlande höjder, ingen lust. Känner du hur längtan tar, hur du sträcker dig och stretar? Bakom varje hög av sand, finns guld för den som letar.

Minns du morgonljus eller svärta? Ser du lampan slocknad eller tänd? Minns du hennes brinnande hjärta? Blev du värmd då eller blev du bränd? Bränt barn vill in i elden, bort från askan och det rena grå. Bränt barn har fått smak för värmen, har fått kärlek till det stora blå.

Att komma hem är som att resa i tiden. Du känner samma känslor igen. Den där kvalmiga, väntande friden och samma kärlek och vemod igen. Nu skiner solen och nu blänker ljuset i alla fönster, i alla krypin. Men i en etta i det högsta huset, där rullar inlandsisen in.

Vart ska du gå? Vad ska du göra med tiden, med alla tusentals nätter och dar?
Ska du schemalägga hela livet eller ha din rastlösa frihet kvar?

För den som letar, Lars Winnerbäck

Solen i ögonen

Även om det är jobbigt att gå upp tidigt på helgerna för att jobba, och även om det är lite tråkigt att sitta helt ensam på jobbet, så finns det något väldigt skönt över det också... På motorvägen är jag ensam när jag kör hit, sånär som på någon lastbil. Jag har mjukisbrallor och är osminkad, vilket aldrig skulle hända till vardags. Just nu går solen upp utanför fönstret, jag har te, mackor och färskpressad apelsinjuice på bordet. Det är alldeles lugnt och tyst. Världen har inte riktigt vaknat till liv ännu. Det är... skönt. Om drygt en timme öppnar Kupolen och parkeringen kommer att fyllas. En timme kvar att njuta av lugnet alltså.

Såhär poetisk är jag

32676-444

Men åååå.

Jag hade lagt in alla myslåtar i datorn, sänkt volymen, släckt alla lampor, dragit huvan över huvudet, lagt mig tillrätta i soffan och det var sååå skönt...

...tills jag väcks till verkligheten genom mitt hjärtas häftiga bultande tack vare grannarnas fantastiskt höga ljudnivå på sin borrmaskin.

Nej, nej, nej!

Det här var nog det fulaste jag sett. Det är nästan så att jag skäms att länka. "Nightie outfit"? Vem fan vill sova i det där? "Spice up your Christmas with this sexy Santa night dress"? Sexig? HAHA!

Mitt soundtrack

Det här handlar om att låta ens musiksamling slumpas fram och se vilken låt som kommer fram som svar på ett antal förutbestämda frågor. Jag lade in alla låtar på datorn, vilket är allt från schlager till hårdrock, irländsk fiol, töntdisco och massor av Lasse Winnerbäck. Spännande...

 

Will it be ok? You oughta know
How are you feeling today? 10 changes
How do your friends see you? Du hade tid
Will you get married? I en rosa helikopter
What is your best friend's theme song? Det är visst nån som är tillbaka
What is the story of your life? The promise man
What was high school like?
Ease your feet in the sea
How can you get ahead in life? Sleep the clock around
What is the best thing about your friends? Het
What is tonight going to be like? För dig
What is in store for the reminder of this weekend? Säg det som det är
What song describes you? Där elden falnar (men fortfarande glöder)
To describe your grandparents? Picture
How is your life going? Balladen om Pippi, Rasmus och Ronja
What song will they play at your funeral? Hold me closer
How does the world see you? Song for Ireland
Will you have a happy life? Hugger i sten
What do your friends really think of you? MARlen TYRell
Do people secretly lust after you? Starman
How can I make myself happy? Shoreline
What should you do with your life? Tears in heaven
Will you ever have children? Stars

Hahaha, det sista kan man ju bara tolka på ett sätt, haha! Grymt. Leksingar fattar. (Okej, jag har väl på sin höjd en handfull Leksingar som läser den här bloggen, men ni andra får helt enkelt skylla er själva för att ni av någon underlig anledning inte är Leksingar.)


Tänkvärt

32676-44032676-441
32676-44232676-443

Källa: DN.se

Nu följer fortsättningen

Har ni inte hört historien om att jag får mystiska lappar genom brevinkastet, så måste ni läsa historian här och här innan ni läser vidare.

Idag har det hänt för tredje gången. Jag stod i hallen och sorterade lite smutstvätt då brevinkastet öppnades och en ung flicka utanför viskade "det står ett par skor här!" varpå mamman hyssjade nånting och de försvann. Några minuter senare öppnades brevinkastet igen, in for ett ihopvikt papper och jag hörde några fötter snabbt springa och smälla igen en dörr.

32676-438
Såhär ser den ut och nu är det ju uppenbart vem det är. Klart det är grannen, flickan på omkring fyra-fem år. Hon har ju till och med lyckats skriva både sitt eget och mitt namn, med ett hjärta emellan. Haha!

32676-439
Snyggt hon skriver Johanna, va?


Vi får väl se om det blir någon fortsättning den här gången, eller om det var tredje gången gillt.

Lite sömn gjorde susen

Hoppas jag. Jag sa att jag skulle sova till elva idag. Vaknade kvart i och var skitglad för att jag lyckats sova. Och det känns som om jag mår bra. Förutom att jag är lite frussen. Men nu kanske jag till och med kan fika med min franskaplugg-och-prova-nya-fik-polare. Sedan känns det som en dag perfekt för att ligga i soffan med en bok. Jag minns inte när jag hade tid att göra det sist.

Åh, vilken underbar dag - jag är ledig! Om det bara kunde snöa istället för regna bort snön, och om bara msn ville fungera...

Put your hands up for Pierre

Écoute, mes amis: Numéro #41, Pierre-Edouard Bellemare.

C'est tout ce que je veux dire aujourd'hui.

Hängig

Blä, jag känner mig hängig idag... trött är jag alltid, men nu är det nånting mer. Mitt huvud hänger inte med, mina ögon är alldeldes borta och jag känner mig helt seg i kroppen. Jag känner mig hemsk när jag inte orkar hjälpa kollegorna ordentligt, orkar knappt prata. Fryser. Glömde dricka Kan Jang imorse och glömde ta med mig brustabletter till jobbet. (Kanske borde springa in på Ica på rasten och köpa juice, så att jag får i mig C-vitamin?)

Usch, det här är inte bra. Jag kan inte bli sjuk nu. Imorgon är min enda lediga dag den här veckan och sen är det jobb sju dagar i rad, vilket sällan brukar resultera i att man blir mycket piggare. Och direkt efter den sjunde jobbdagen ska jag åka till Göteborg. Förra gången jag skulle göra det blev jag sjuk, men kunde boka ett par veckor senare. Det fungerar liksom inte den här gången... Dessutom är det ju hockey ikväll och jag har tänkt att stå och skrika lite på ståplats... ju...

Människoidealet

Prinsesstårta och feminism, kan det bli bättre? ;)

Som bekant är jag ju på hockey ganska ofta. Och hockey är ju en väldigt mansdominerad sport. Hockey är ganska... grabbigt. Eller väldigt grabbigt ska jag väl säga. Skäggiga killar med en öl i handen som står och skriker, svär, snusar och spottar - det är väl en stereotyp. Spelarna på isen är stora, starka och svettiga grabbar, gärna med någon utslagen tand eller ett synligt ärr någonstans. Är det manligt?

Vad är manligt? Vem bestämmer vad som är manligt?
I jämställdhetsdebatten glöms ofta männen bort. Jämställdhet ur ett manligt perspektiv är ganska intressant. När det snackas jämställdhet talar man nästan uteslutande om kvinnan: kraven på kvinnan, idealet om den smala, snygga, perfekta kvinnokroppen. Men titta på den manliga bilden. Det är klart att det finns ett ideal där också: den snygga, perfekta, brunbrända och vältränade manskroppen. Killarna i reklamen är ju inte direkt bleka, finniga killar med ölmage. Behöver jag säga mer?

(Ja, en sak till: när ska människan fatta att ingen kropp är perfekt och att vi ska sluta göra om oss efter idealet? Det kommer ju bara sluta med att alla ser precis likadana ut.)

Bild: Studentum

Bara råkade...

Böckerär kul och ser bra ut i bokhyllan: böcker är kul att äga. Alldeles för kul. Jag råkar som vanligt bränna de sista slantarna på just böcker... De här böckerna beställde jag i samband med att jag skrev min uppsats om feminism, så det kanske märks vad majoriteten är inriktade på...

32676-437

Den ryske vännen av Kajsa Ingemarsson, eftersom hon är en otroligt bra skribent. Små citroner gula, På det fjärde ska det ske och Inte enklare än så är otroligt bra (särskilt den förstnämnda), så därför är jag ju bara tvungen att ha även denna bok bredvid i bokhyllan.

Under det rosa täcket av Nina Björk, då Nina Björk är grym och jag har hört att boken är en viktig diskussion.

En riktig våldtäktsman av Katarina Wennstam, eftersom jag har läst den första boken, Flickan och skulden, vilken var både jobbig och intressant, då man fick följa offrens tankar. Jag tror att den här boken kan ha en väldigt intressant utgångspunkt då författaren har intervjuat sexualförbrytare för att få reda på hur de tänker.

Egalias döttrar av Gerd Brantenberg, då det är en bra och viktig bok som bara måste stå i min bokhylla.

Vändning

Cider på tom mage och trött hjärna. Uppdrucken på tio minuter. Den satt där den skulle tror jag. Jag har två saker att säga.

1. Det är tur jag har en blogg. Vilka engagerade människor det finns. Här skriver jag ett inlägg om Försäkringskassan och massor av människor ger mig tips och råd och information. Ni är bäst.

2. Jag hade bestämt mig att inte åka på hockey, eftersom jag skulle få åka ensam, fikat drog ut på tiden och jag var trött som en idiot. Men så ångrade sig lillebror och vi åkte dit ändå. Och tur var väl det. Mitt dåliga humör sen Försäkringskassansamtalet vände. Cider med humor i pausen. Leksand vände 0-2 och vann med 4-3. Visserligen efter sd, men i alla fall.

Och oj, det blir en tredje grej också:

3. Gonatt.


Som om jag skulle vilja vara sjukskriven...

Här ringer jag lite försynt till Försäkringskassan och hinner bara presentera mig och säga att jag skulle vilja veta hur det fungerar för mig då jag kommer att bli sjukskriven i vår... då avbryter kvinnan mig och börjar förklara. Hon använder en ton som i princip dumförklarar mig och misstror mig, som om jag vill vara hemma och vara sjukskriven. Som om jag inte skulle vilja jobba. Snälla människa, fick jag välja skulle jag jobba heltid och aldrig behöva vara sjukskriven, kan jag lova. Men jag har liksom inget val.

Redan efter första meningen från kvinnan i andra änden känner jag mig nertryckt och totalt uppgiven. Jag sitter på min stol röd i ansiktet och med ihopbitna tänder för att inte bli otrevlig, brista ut i gråt, skrika eller något annat trevligt.

Tanten: Blablablablabla...
Johanna: Men...
Tanten: Blablabla...
Johanna (måste lite försiktigt avbryta): Alltså, jag kommer att genomgå en operation och bli sjukskriven några månader efter det, gäller det här mig då?
Tanten: Ja, det gäller sjukskrivningar. Efter den fjortonde dagen går Försäkringskassan in... blablabla... så är du bara hemma i fjorton dagar står arbetsgivaren för allt.
Johanna: Jo, men det här gäller som sagt några månader.
Tanten: Du kommer inte kunna jobba efter operationen?
Johanna: Nej. (Hallå!? Är hon döv?!) Det jag undrar då är hur länge jag måste ha jobbat heltid innan sjukskrivningen för att få ersättning för det.
Tanten: Ja, men du får ju ersättning för så mycket som står på ditt anställningsbevis. Jobbar du heltid får du för det, jobbar du på timmar så får du redovisa det. Du måste redovisa din årsinkomst.
Johanna: Men om jag får heltid kanske en vecka innan jag blir sjukskrivning, gills det som min sjuklön sen?
Tanten: Ja, alltså, du redovisar ju din årsinkomst.

Jaha. Men tack för din fantastiskt pedagogiska information. Jag känner mig mycket mer informerad. Inte. Ibland får man en uppfattning om att de behandlar en illa för att man är ung. Det är samma sak på Arbetsförmedlingen. De verkar tro att man vill gå hemma och göra ingenting.

Det jag förstod är i alla fall att det verkar som om jag måste ha en tillsvidareanställning på heltid på papper innan sjukskrivningen, för att få lön för det. Och det får jag ju aldrig. Får jag heltid kommer jag få det fram till den dagen jag går hem, inte längre. Och då gills det ju inte, för enligt kärringen (eh, förlåt, det där sa jag aldrig, jag menar kvinnan) på Försäkringskassan redovisar man den framtida inkomsten.

Så jippi, det är väl bara att inse att jag kommer få en sjuklön på min 75 procentstjänst. Med andra ord: det är bara att inse att jag kommer fortsätta att gå back ekonomiskt varje månad, inte minst från februari och ett antal månader framåt.

Ett foto i timmen, 12 november

32676-422
10:43 Jag läser DN Söndag i sängen, medan Ida ser på Nyhetsmorgon

32676-423
11:35 Huvudvärk... ska försöka bota med Ibumetin, te och frukost

32676-424
12:21 Uppäten frukost, Ida har redan smitit från bordet

32676-425
13:40 Vi ska på fars dag-middag hos föräldrarna (ska syrran ha med sig sin pojkvän, får väl jag ha med min
flickvän)

32676-426
14:21 Mamma har som vanligt gjort god mat: jasminris, qournfiléer i jättegod sås och massor av sallad (jag tar inga småportioner jag inte)

32676-427
15:34 Fortfarande hos föräldrarna

32676-428
16:23 Snor låt från lillebrors telefon

32676-429
17:28 Dags för Ida att åka hem igen

32676-43332676-432
32676-43032676-431
18:01 Jag följde med mamma till hennes försskola och jag var tvungen att lägga in fyra bilder istället för en, för titta... vem skulle inte vilja gå i skolan i den här underbara miljön?! Soffor, gulliga dockor, färgpennor, kritor, målarfärger, bra ordspråk, alfabetet, blommor, böcker, spel...

32676-434
19:02 Softar framför feel good-/töntprogrammet Sjunde himlen

32676-437
20:05 Jo, Ida åkte nyss, men jag var bara tvungen att ringa en snabbis

32676-436
21:05 Kopierar över massor av blogginlägg till Word-dokument (bra att ha det sparat)

Och där, ungefär, tar min dag slut.


Nästa EFIT: 23 december

Vegetarianer kan rädda världen

Ha! Lyssna nu.

Om vi blir fler (vi = vegetarianer), kan vi rädda världen. Svenskar äter mer och mer kött och de åkerbruk, traktorer, transporter som används för att mätta vårt köttsug spyr ut enorma mängder koldioxid och metan varje år (enligt
Aftonbladet). Växthusgaserna flödar och vårt klimat blir allt varmare.

Alltså: om fler åt vegetariskt skulle växthusgaserna minska enormt. En biff från ett djur, kräver mycket mer än en vegetarisk biff. Enligt Aftonbladet är nötköttet det största miljöhotet inom livsmedelsindustrin, tätt följt av fläskkött.

Det handlar ju inte om att man nödvändigtvis måste utesluta köttet helt om man inte tror att man klarar det, men att äta det någon gång ibland, eller att helt bli vegetarian skulle göra mycket. Man har jämfört en måltid med fläskkotlett, potatis, sallad och bröd och en måltid med ärtbiff, bröd och isbergssallad och det visade tydligt att den förstnämnda rätten bidrar mer än dubbelt så mycket till växthuseffekten än den vegetariska rätten.

Det du.

Därmed har jag fått ännu ett argument för att vara vegetarian. Inte för att jag inte kunde försvara mig tidigare (för det är faktiskt försvara sig som man ofta får göra), men det känns bra att ha belägg för att det dessutom är bra för miljön att inte äta kött. Vår miljö är skadad och jag tycker inte att vi borde skada den ännu mer. Faktiskt.

(Psst... ni tittar väl in senare ikväll? Det är EFIT-dag idag.)


Svart

32676-421Plötsligt blev allt svart och knäpptyst.

Panik! Tur vi hade två stora ljus på och tur att jag hade Ida med mig, annars hade jag blivit totalt skräckslagen. Kolmörker både inomhus och utomhus är läskigt. Inget ljud någonstans. Vi tittade ut genom fönstret. Jag brukar se massor av ljus från gator, stan och kyrka. Nu: totalt kolsvart. Det enda som lyste när vi tittade ut genom fönstret var sjukhuset (se ljuset på bilden). Uh, jag gillar inte mörker. Inte ensam. Tur jag inte är ensam. Fast ja, nu kom det ju igång igen. Tack och lov.

Skattjakt

Idag får jag finbesök av Ida, som stannar över helgen. Hon borde vara påväg till tåget just nu, så därför vågar jag publicera det här. Ida har nyligen fyllt år, så jag tänkte såklart ordna en present. Trots att Lagerhaus är en klockren affär med massor av roliga saker, hade jag jättesvårt att hitta en bra present... Och det hon ville ha hittade jag inte. Nåväl, det blev tre små skitsaker och en sak till... Men jag visste inte hur jag skulle ge det och igår ikväll hade jag lite tråkigt, så jag råkade fixa en "skattjakt", haha.

32676-415 32676-416
När man kommer in genom min ytterdörr är toalettdörren rakt fram. Förhoppningsvis ser Ida paketet som jag tejpat upp där. När hon tar paketet kommer lappen (på högra bilden) att trilla ner.

32676-417
Förstår hon lappen, så ska hon gå till min Winnerbäcktavla där detta lilla paket med lapp finns...

32676-418
Mjukt och turkost är kuddarna på min säng. Där under finns ett tredje paket och - hör och häpna - en lapp!

32676-419
Enligt föregående lapp finns nästa ledtråd under tvålkoppen på mitt handfat. Och ja, enligt lappen, jag känner mig som en riktig tönt som gör detta. Haha. Men vad gör man inte när man har tråkigt och vill göra vardagen mer spännande för sin kompis... (eeeh...)

32676-420
I mikrovågsugnen finns detta. Vi får se om vi går ut och äter gourmetmiddag under helgen. Om Ida hellre vill ha myskväll, så får jag bjuda henne på La Fontaine i Paris istället.

(Ida är redan medveten om att jag är knäpp, så hon blir säkert inte förånvad. Frågan är om hon kommer tycka att jag är ännu knäppare...)

Jag såg dr Kovac idag

Ni vet väl vem Dr Kovac är? Snyggingen, kroatien. Ni vet. Dr Luka Kovac i Cityakuten. Om inte, så är det han här.

I Falun har vi en busschaufför som är så förbaskat lik Dr Kovac att jag inte kan låta bli att le lite extra då jag säger "hej" när jag kliver på bussen. I morse när min buss kom till centrum och jag klev av för att gå till nästa buss, stod han där utanför, iklädd mörk kappa och med en riktig Dr Kovac-frisyr. Herregud. Dr Luka Kovac finns verkligen i Falun.


Mer shopping till Falun/Borlänge

32676-415Falun är precis på sluttampen till att få ett nytt utseende i centrums gallerior. Stadium har öppnat, för att ta ett exmepl och jag har hört rykten om att Scorett kommer att öppna inom kort. Visst förstår ni, nu har vi tre sportaffärer, och fler skoaffärer är verkligen välkomna.

Igår öppnade Make Up Store i
Kupolen och i idag slog Lagerhaus upp portarna i samma köpcentrum. Livsfarligt! Lagerhaus är en favoritaffär där jag alltid råkar göra av med för mycket pengar så fort jag gå innanför deras dörrar. Tidigare har jag bara besökt Lagerhaus i Stockholm ett par gånger om året, vilket betyder att det inte har gjort så mycket om jag gjort av med onödiga pengar hos dem. Nu är det verkligen livsfarligt, då jag har affären runt hörnet från min arbetsplats. Jag får helt enkelt försöka låta bli att gå in där. Men idag var jag givetvis tvungen att göra entré på självaste öppningsdagen. Självklart köpte jag saker jag inte tänkt köpa. Make Up Store har jag inte dock vågat kollat in än - för farligt för min ekonomi.

Bild: Lagerhaus

Le soleil

32676-411
Soluppgång utanför köksfönstret i oktober (jag vet att det är smutsigt)


32676-410
Solnedgång med utsikt från hoppbackarna i juli

Nytt fadderbarn

För ett tag sedan fick jag brev från Plan Sverige där de skrev att mitt fadderskap för mitt fadderbarn Loveness har avslutats, då hon och hennes familj har flyttat till en ny by där Plan inte har någon verksamhet. Det kändes väldigt snopet. Jag har varit fadder åt idag 17-åriga Loveness från Zimbabwe i fem år. Men nu fick jag förslag på ett nytt fadderbarn: en 13-årig Rafael från Colombia. En ursöt liten kille, verkligen. Vi (vi = en kompis och jag som delar på faddeskapet) har väl egentligen bestämt oss för att fortsätta vårt fadderskap till Rafael, men med tanke på att min ekonomi inte håller utan att norpa från sparkontot varje månad, känns det också som om jag borde tänka på mig själv i första hand. Fast det känns fruktansvärt själviskt att tänka så. För i jämförelse har jag det väldigt bra.

Något jag har funderat på är att bli en girlFRIEND, som det heter hos ActionAid. Då stödjer man kampen för att förbättra villkoren för flickor och kvinnor. Det är något jag brinner för, så det skulle kännas bra. Däremot vet jag inte om det blir likvärdigt ett fadderskap. Att vara fadder för ett barn i en annan del av världen är nämligen något speciellt, som många fler borde engagera sig i. Engagemanget behöver inte vara stort, för det är väldigt enkelt att betala 100-200 kr via autogiro varje månad, man behöver inte lyfta ett finger. Något man däremot kan ägna sig en halvtimme åt ungefär en gång i halvåret, är att skriva ett brev till fadderbarnet. Det är väldigt uppskattat. Att sedan få svar på sitt brev med kanske ett foto eller en teckning, är väldigt, väldigt roligt.

Tre tips.

  1. Om någon undrar vad det det är jag har tjatat om på sistone, så kan ni få höra min egna ord om vad skolios äntligen är, här.
  2. Ta vara på Ciccis tips. Kom igen. Stäng av alla onödiga apparater, vi måste börja tänka på vår miljö på allvar. Det är sant som de säger: vi har faktiskt bara en jord.
  3. Det här är faktiskt jätteroligt.

Vad gör man nu?

I lördags satt jag och skrev på den sista uppgiften i samhällskunskap A - den andra uppsatsen. Jag blev färdig och igår kväll läste jag igenom den och mailade den till min lärare. Plötsligt hade jag gjort alla uppgifter och det var ju skönt, men jag blev lite handlingsförlamad. Vad gör man nu, liksom?! Idag kom i alla fall ett svar från min lärare: slutbetyget i kursen blir MVG. Så förbaskat skönt! Så nu blev min medelpoäng något höjd. Trevligt.

Det skulle bli lasagne

32676-413Vad ska nu detta föreställa? undrar ni. Lasagne, säger jag. Det blev lite... fel... Jag pratade i telefonen samtidigt som jag gjorde den och efter halva tiden i ugnen tittade jag på lasagnen och upptäckte att den såg ut som på bilden. Jag hade visst glömt att hälla på den vita såsen ovanpå lasagneplattorna. Så de hade liksom... vikt sig. Men jag vände dem uppochner och efter en kvart till i ugnen smakade det som vilken lasagne som helst. Och därmed har jag tre nya matlådor.

Grattis bloggen, 1 år!

Idag fyller min blogg 1 år. På ett år har det resulterat i 405 inlägg, 412 uppladdade bilder, 2483 kommentarer och 38335 besökare, varav 9607 unika sådana.

Jag visste redan innan jag började blogga att jag tyckte om att skriva, men under det här året har bloggandet nästan stärkt mitt tycke för det skrivna språket. Att blogga och att ta del av andras bloggar har nu blivit en del av min vardag och i takt med ett stigande läsarantal (även om det är långt ifrån så många som de större bloggarna har) märker jag att jag får tänka på vad jag skriver. Senast igår fick jag reda på att mamma börjat läsa. Kollegor läser (vem vet om chefen hittat hit?). Vänner läser. Och helt okända. Jag är dessutom övertygad om att jag har gamla nyfikna bekanta som jag inte har kontakt med längre, som är här och "snokar"...

Gensvaret man får i form av kommentarer, bidrar faktiskt väldigt mycket till lusten att fortsätta skriva. Det är det som är så roligt med en blogg, det blir faktiskt en tvåvägskommunikation med diskussioner, samtal och utbyte av erfarenheter. Så, tack för alla kommentarer!


Leksand - Nybro 5-2

Nej, det var inget bra spel idag heller. Men tre poäng tog dem och just nu är det allt som betyder något. Lillebror och jag tog en sväng till baren i första periodpausen eftersom jag lovat att presentera mig för en viss ledare av klacken. Första gången jag besökte Sportbaren, första gången jag drack cider på hockey. Det borde jag göra oftare. Men jag blev kissnödig som tusan så att jag fick springa två gånger följande paus. I bilen hem var jag så skönt trött att jag bara satt och blundade och lyssnade till musiken, utan att sova. Totalt avslappnad. Och matlåda har jag fått från mamma, så att jag slipper göra ordentlig mat. Det blir varma mackor och te istället. Gud, vad härligt med måndag imorgon. Host, host.

Min mamma är duktig på efterrätter

32676-412
 
Det här bjöds det på efter lunch idag.

Chokladmousse, passionsfrukt, melon, hallon och en rullpinne med choklad i.
På eftermiddagen gjorde jag
kladdkaka med mint, vilken jag sedan dess har ätit två portioner av. Nyttigt? Hrm... Äh! Det är lika bra att passa på att äta upp sig till februari, för förmodligen är de jättedåliga på vegetarisk mat på sjukhuset...

Alla helgons dag

32676-409
Ett ljus för kusin Lina, farmor, farfar och faster Lena.

Plugga plugga pluugga!

Läs det där som "jobba jobba joobba!" som man skriker till laget, ni vet. Jag försöker att heja på mig själv här. Jag har trots allt inte skrivit ett ord på uppsatsen. Men snart. Förhoppningsvis. Ska bara samla ihop håret till en fläta, brygga lite te, leta efter bröd i mitt tomma skafferi och min tomma frys och inse att det bara blir te till frukost idag. Sen kanske jag börjar. Sen måste jag börja.

För intresserade så jag har lite smått börjat på en ny blogg där jag kan skriva av mig inför operationen. Jag hoppas att tjejer med skolios (och de få killar som har det) ska hitta dit. Man bearbetar ju saker olika. Personligen skulle jag nog inte vilja läsa en blogg just nu från en annan som ska opereras, för mig skulle det nog bara kännas jobbigt. Men en del behöver ju det. Mitt behov består nog bara i att skriva, och bloggen är egentligen bara för min egen skull och handlar mycket om skolios vilket säkert blir ointressant i längden för de flesta, men är man intresserad så finns bloggen
här.

Egalias döttrar

Det är säkert fem år sedan jag läste boken, men ändå finns den fastklistrad i min hjärna. Den här boken måste väl ändå vara lite kult? Man ska läsa den.

Egalias döttrar av Gerd Brantenberg utspelar sig i landet Egalia där det är männen som äter p-piller, klär sig i tighta kläder och använder bh (ph). Bokens huvudperson bildar Mansligan, en maskuliniströrelse, vilka gör uppror mot kvinnoförtrycket.

Det är en speciell bok som ger läsaren en tankeställare. Bokens historia är egentligen inte särskilt intressant, enligt mig, men bokens språk gör att det känns som ett väckelsemöte, och den sätter läsaren i en sits där det är omöjligt att inte reflektera över samhällets struktur. Varför säger vi MÄNniskor? Varför säger man "man"? Varför är man till exempel brandMAN även om man(!) är kvinna? Du kommer inte att få svar på de här frågorna i boken, men du kommer inte undan från funderingarna.


Feminism enligt Linda Skugge

Nu när jag ska börja skriva på min uppsats som ska handla om feminism är jag lite taggad. Jag hittade det här citatet av Linda Skugge:

Om alla får förklarat för sig vad feminism egentligen står för tror jag att de alla skulle skriva under på det. Det vill säga att man vill kämpa för kvinnors och mäns lika rättigheter, att kvinnor och män ska vara lika mycket värda och ha samma möjligheter.


Exakt. Jag skulle inte kunna säga det bättre själv. Jag älskar Linda Skugge.

Eller nej. Vänta nu. Det där citatet måste vara gammalt. Hon har ju tagit tillbaka det där. Hon är ju inte feminist längre. Hon tycker ju inte att man ska kämpa för kvinnor och mäns lika rättigheter, hon tycker inte att kvinnor och män ska vara lika mycket värda och inte heller ha samma möjligheter.

Jag förstår bara inte hur man kan tycka så. Jag kommer aldrig, aldrig, aldrig att kunna förstå varför man inte är feminist. I min hjärna är det totalt obegripligt. Hur kan det vara begripligt i någons hjärna? Hur kan man tycka att en människa är mindre värd bara för att den råkar vara född till ett visst kön? Jag förstår inte!

Det kommer att bli en bra uppsats, om än möjligtvis lite upprörd i den personliga delen...

Galen fransman i Falun

Fransmän är allt lite speciella ibland.

Köp Aftonbladet idag

Gör du det (köper Aftonbladet), kommer du att få köpa filmen Amélie från Montmartre för bara 19 kronor. Det är världens bästa film, så det är ett alldeles ypperligt tillfälle att få den larvigt billigt.


Utpumpad

Det tog precis 12 timmar från det att jag lämnade lägenheten imorse, till jag kom hem ikväll. Efter en massa timmars bilkörande från Dalarna till Östergötland och tillbaka, och trekvarts intensivt samtal med läkare, är jag totalt utpumpad och vill inget annat än att sova.

32676-404 32676-405
I Dalarna är det rena rama vinterlandskapet, medan det i Närke kändes som vår (bortsett från kylan). Nere i Östergötland hade man precis fått lite snö.

32676-407 32676-406
Falafel, pommes frites och tzatziki med utsikt över torget i Motala.Det blir operation. Valet står mellan att bli snedare och snedare för varje år i resten av mitt liv (vilket redan om femton år blir ohållbart), eller operation och, om allt går bra, bli nästan rak. Svårt val? Nej. Läkaren ingav ett otroligt förtroende, både min mamma och jag gillar honom skarpt, vilket känns skönt. Så, i februari kommer jag att genomgå det största ingreppet i hela mitt liv. Förhoppningsvis blir jag inte med om något större i alla fall...

Det känns bra! Det känns skönt att veta vad som väntar och tack vare läkaren och att allt var så positivt jämfört med vad jag har hört, så känns det väldigt bra. Sjukhuset var trevligt och jag kände mig väl bemött av en människa som vet vad han pratar om. Trots att jag kommer att få ett stort ärr runt vid mage/sida/rygg (en blekfis som jag har tydligen dåligt läkkött, grr), så är jag övertygad om att det är värt det.


Just nu känns allt lite overkligt bara. Men jag tar min läkare på orden: jag åker hem och lever som vanligt. Förr eller senare kommer oron och nervositeten, men det är några månader kvar till februari.

Jag hoppas bara att jag får en TV i mitt rum, för februari betyder Melodifestival och jag tänker inte missa en Melodifestivallördag!


Tack för era gulliga kommenterar. Jag blir alldeles rörd.
Det bästa.


Universitetssjukhuset t/r

Snart kommer mamma och hämtar mig. Det blir bra att träffa en specialist på skolios - äntligen någon som vet vad han pratar om. Men jag är helt sjukt nervös. Jag har ingen aning om vad jag kommer få höra och det är det som är så läskigt. Det känns som dagen D, som om jag kommer få min dom, som jag efter idag vet lite hur min framtid kommer att bli. Andas in djupt genom näsan. Håll andan. Andas ut.

Det blir en lång dag. 68 mils bilåkande.

H-h-hejdå s-s-så l-l-länge...

(Positivt tänkande... jag ska till Winnerbäcks hemstad!)