Stureplansbratsen och jag

Mina fördomar mot blonda, push up-brudar och back slick-killar på Stureplans uteställen är... inte lika stora. Stureplans nätter för mig är likamed rika, bortskämda vuxna snorungar samt deras wannabees. Men inget av det där märkte jag igår. Jag var på Stureplan. För en dalkulla som jag känns det nästan overkligt. (Haha. I Stockholm är det jätteroligt att spela på att man kommer från Dalarna kan jag tala om.)

Tanken var att S och jag skulle dra till någon halvsunkig pub på Söder där vi kunde sitta och dricka och snacka skit, medan J & co (partypinglorna) skulle ut och slira på Stureplans nattklubbar. De tyckte dock att S och jag skulle följa med. Yeah right, jag var klädd i converseskor och helt normala vardagskläder samt ryggsäck (direkt från tåget) och hade inte gjort något åt varken ansikte, hår eller kläder sedan klockan åtta på morgonen. Jag var alltså ganska säker på att jag aldrig skulle komma in någonstans. Men vi testade. Och "välkommen" sa vakten och in gick vi. Samma sak på nästa ställe. Ingen tittade ner på mina skor. Aldrig trodde jag väl att jag skulle ut och dansa på Stureplan, än mindre ut och dansa på Stureplan i converseskor, vardagströja och ostylat hår. Men S och jag, som inte ens skulle gå dit, var de som stannade kvar när J & co började att röra sig hemåt.

Chockad, ledsen, arg...

...på hela sjukvården. Men mest på ortopedmottagningen i Falun för att de först låter mig träffa en ryggläkare som snarare verkar ha hand om fötter eller ögon, för han sa inget vettigt om ryggar. Jag kunde mer än honom. Sedan att de idag låter mig träffa en läkare som inte kan nånting alls om skolios. Om de får en patient med skolios, ska då inte patienten få träffa en läkare som kan något om det?! Framförallt är jag arg för att de släppte mig (slutade med röntgen+läkarträff varje halvår) för 5-6 år sedan för att jag hade blivit ett par grader bättre (ingen märkbar föbättring). För ett och ett halvt år sedan kände jag att det var nog inte så bra med min rygg. Nu när jag fått komma och träffa någon har jag röntgenplåten svart på vitt. Det är mycket sämre. Och jag blir skickad till en specialist i Linköping. Shit.

Uh, vad personlig jag blev nu...

Men nu drar jag i alla fall till Stockholm ett dygn.


Ljusparty

32676-355
Vi var sex stycken som fikade, tittade på ljus och ljusstakar, luktade på trettio-fyrtio doftljus (snurr i skallen) och bläddrade i vår/sommar- samt höst/vinsterkatalogen. Och beställde ljus och ljusstakar gjorde vi. Mamma shoppade loss. Själv lyckades jag till slut nöja mig med de fina teljusen, tolv stycken fransk vanilj och tolv stycken något-annat-jag-inte-minns-namnet-på-men-som-var-turkost-och-därför-passar-bra-hemma-hos-mig.

Ljuset på bilden har inget med ljusen i berättelsen att göra. (Men ljuset finns hemma hos mig.)

Till Annecy och hem igen

När jag landade i Génève den 15 augusti 2004 var jag extremt nervös. "Mamma" och Arthur skulle möta mig. Jag kände mig extremt liten på jorden och visste inte hur det här skulle gå. Folk runtomkring mig talade franska och jag kunde bara snappa upp ett par ord här och där.

Jag såg dem direkt. Kände igen Arthur från fotot jag hade fått. De verkade känna igen mig också. Jag minns inte så mycket från första mötet, mer än att det inte kändes bra. Vi körde min supertunga väska till bilen och körde mot Annecy, den mysiga, franska staden i Alperna. När "mamma" inte skrek på Arthur pratade hon med mig. Hon började alltid med att prata på franska, vilket visserligen var bra eftersom jag skulle lära mig språket, men vilket gjorde mig väldigt osäker och jag kände mig ännu mindre. Jag förstod ju inte! Jag kunde bara skaka på huvudet eller knaggligt säga »je ne comprends pas«.

När vi anlände huset i byn Sevrier utanför Annecy blev det en snabb genomgång av nedre våningen av huset. »Här är köket, här är min plats, här sitter Arthur, här ska du sitta. Här är ditt rum. Jag går ut och lägger mig i solstolen, du kan försöka bekanta dig lite med Arthur.«

Det var ganska svårt att prata med Arthur. Han kunde ingen engelska, jag kunde näst intill ingen franska, bara de allra enklaste fraserna. Arthur försökte fråga mig om vi skulle spela kort, men jag förstod inte. Det var en fruktansvärt jobbig situation när den lilla sexåringen försökte få mig att förstå och jag bara hjälplöst ryckte på axlarna och såg frågande ut. Till slut satte vi oss och spelade familjen Franklin (familjen sköldpadda), ungefär som "finns i sjön". Efterhand förstod jag reglerna. Det gick fort att lära sig språket med hjälp av Arthur. Lite van var han nog vid korkade au pairer som jag. Han använde mycket kroppsspråk och var ganska tålmodig när jag inte förstod.

Den första kvällen åkte vi till en camping en bit därifrån. Annecy är nog en av de vackraste platser jag har varit på. Där finns en av Frankrikes största och renaste sjöar (Lac d'Annecy) omgiven av höga berg. Campingen låg vid en liten strand. Där hade "mamma" sina engelska vänner. De bodde i en lyxig husvagn och satt och grillade när vi kom. Vi fick mat och de bjöd på dricka, och Arthur, "mamma" och jag fick ta en tur i motorbåten med pappan i "familjen engelsmän". Jag kände mig lättad av att vara där. Nu var det engelska och jag förstod, jag kunde konversera och jag fick träffa några andra än "mamma" som jag inte kände mig tillfreds med.

De första dagarna förflöt långsamt, långsamt. Jag trivdes inte. Jag kände mig inte välkommen. Jag hade föreställt mig att bli mottagen på ett bättre sätt. Arthur var väldigt jobbig. Han gjorde inte som jag sa. Han testade mig. Det var skönt att lämna honom på sommarskolan varje morgon och hämta honom på kvällen. Hela dagarna hade jag för mig själv. Det var extremt ensamt. Det enda jag gjorde var att gå promenader runt sjön, sola och bada. Jag gick extremt mycket och jag åt extremt lite och gick ner två kilo i vikt på två veckor (väldigt mycket för att vara jag, som aldrig varierar i vikt). Jag vet inte vad jag levde på dessa två veckor. Croissanter, baguetter, gurka, morot, äpple och choklad tror jag. Något annat än färskt bröd och frukt och grönsaker gick inte ner då jag inte alls trivdes. Bageriet mittemot huset var mitt favoritställe. Jag blev väldigt duktig på att säga »deux croissants, s'il vous plaît«.

När jag berättade för "mamma" att jag ville åka hem, blev hon inte alls glad. Hon förklarade hur mycket problem det skulle orsaka henne, hon tyckte att Arthur verkade ha fäst sig vid mig, och hon sa att det alltid är jobbigt i början. Det förstod jag såklart, men hon förstod mig inte alls när jag försökte förklara att au pair-grejen inte verkade vara något för mig (egentligen var det nog hon som gjorde att jag inte trivdes). Hon var totalt oförstående och frågade gång på gång om det inte handlade om hemlängtan. Klart jag längtade hem med tanke på hela situationen, men det var inte det som det handlade om.

Åka hem fick jag inte göra på minst en vecka, det skulle vara omöjligt för henne. Mot min vilja gick jag med på att stanna i åtta dagar till, vilket skulle komma att bli de längsta åtta dagarna i hela mitt liv.

Jag packade aldrig upp min väska. Jag ville inte göra mig hemmastadd. Det var svårt att läsa mina svenska böcker, då allt blev "för svenskt". Jag skrev extremt mycket i min dagbok istället. Jag vaknade alltid tidigt på mornarna, långt innan jag behövde väcka Arthur. Trots att jag var trött kunde jag inte sova. Ångesten låg över mig. Likgiltigheten. Jag ville bara ligga kvar. På kvällarna la jag mig tidigt för att tiden skulle gå fortare. Jag kunde knappt prata med någon hemifrån utan att gråta. När jag skrev brev till några vänner rann tårarna konstant nerför mina kinder. Jag har aldrig känt mig så ensam i hela mitt liv.

"Mamma" blev snällare. En kväll gjorde hon en underbar omelett, en annan kväll gjorde hon världens godaste pannkakor, hon bjöd på choklad och frågade om jag inte hade ångrat mig, om jag inte skulle stanna ändå. Min sista kväll åkte vi till McDonalds på drive-in och satte oss på stranden och åt mat. (Dessa tre kvällar var nog de enda som "mamma" inte jobbade.) Självklart började jag fundera på hur det skulle kännas att stanna. Det skulle säkert bli bättre, jag skulle börja skolan så småningom och få träffa folk och jag skulle vänja mig. Till slut skulle jag säkert lära mig hur "mamma" fungerade också. Men det kändes inte bra. Jag skulle åka hem. Det nyöppnade bankkontot avslutades, flygbiljett bokades...

Någon skjuts till flygplatsen i Génève kunde jag inte få, så jag tog en taxi, vilket kostade närmare 700 kronor. Det var värt det. Jag fick åka med en mycket trevlig kvinnlig taxichaufför som pratade franska med mig. Långsamt och vänligt. Ibland försökte hon på engelska. Hon berättade om byggnader och områden vi körde förbi. Det var en lättnad att avsluta resan med en snäll fransyska, om än lite speciell i sina rosa byxor. Jag satt nästan och hoppade av iver på flyget hem. Mamma mötte mig på Arlanda. Vilken lättnad... I Uppsala stannade vi och åt pizza med mina vänner, innan vi fortsatte mot Falun. Vilken otrolig lättnad att vara hemma.

32676-354
En bit av vackra Lac d'Annecy

I efterhand kan jag inte säga att jag ångrar resan. Jag kan inte ångra den, för det har ju gett mig något, framförallt erfarenhet. Jag har svårt att se saker som misslyckanden och ser det istället som erfarenheter. Jag har fått se den otroligt vackra staden Annecy och det är jag glad över. Och hade jag inte åkt till Annecy, skulle jag aldrig insett att franskan var något jag ville fortsätta med och därmed skulle jag aldrig kommit på att jag ville åka till Paris. Och terminen i Paris vill jag inte vara utan.

"Leksing tills jag dör"

32676-351
Tjalalalalala, tjalalalalala, tjalalalalalalala, Leksing tills jag dör...
Jaa, men nu är det faan allsvenskan för sista gången...

Förra säsongen visade laget ingen kämparglöd, deras power play var värdelöst, deras försvarsspel likaså. Idag var det fortfarande inte bra hockey och inte mycket fart, men där fanns åtminstone en liten gnista av hjärta och vilja och framförallt: struktur. Med 16 nya spelare i laget tar det väl en stund innan de är ihopspelta, men lite hopp finns det i alla fall...

- Allsvenskt spel är tråkigt och långsamt.
- Allsvenskans domare är inte direkt de bästa.
- Allsvenskan har inga målkameror. Herregud! Ett mål blev bortdömt, men på reprisen på jumbotronen var det ett sådant uppenbart mål att domaren ändrade sig.

+ Leksand har en jumbotron (utan den hade det kanske inte blivit tilldömt mål) och en fantastisk hall.
+ Leksand har värvat en fransman! Nämligen nummer 41, Pierre-Edouard Bellemare från Montpellier. Han kommer bli min favorit.
+ Publiksiffra 6108 personer i allsvenskan. Det är mycket.
+ Oavsett spel, så har Leksand Sveriges bästa klack: Superstars.

Även om spelet fortfarande kan bli bättre är matchens resultat mellan Leksand-Västerås positivt.

32676-352

(ursäkta den dåliga bildkvalitén)

Den perfekta matlådan

32676-350

Lasagne!

En form lasagne blir fyra portioner för mig, vilket betyder åtminstone tre matlådor, vilket visserligen betyder att man är jäkligt trött på maten den tredje dagen, men vilket är värt det eftersom det är billigt och skönt att ha så många färdiga matlådor. (Det går ju också att frysa in dem om man inte är så kräsen som jag.) Idag har jag i alla fall ätit upp den sista lådan, så äntligen får jag äta något annat.
Duscha aldrig för hett

I morse när jag tog hissen upp till kontoret, tjöt brandlarmet. Jag vände och tog trapporna ner. Kollegorna hade redan börjat samlas utanför. Det ligger ett hotell ovanför vårt kontor och även hotellgästerna började komma ut, halvt påkädda. En Securitasbil tvärnitade framför entrén och en kille sprang in. Strax därefter hörde jag sirener och ett par brandbilar kom i full fart mot jobbet. (Mmm, brandmän....)

Mer spännande än så blev det inte, efter en liten stund fick vi gå in igen.

Utlösande faktor av brandlarm: någon på hotellet hade duschat för länge och för hett.


Bara sport, bara massor utav sport

Ny kategori. Sport och träning fick slås ihop. Alla gamla inlägg som handlar om detta finns nu under denna kategori. En sportkategori är på sin plats just nu. Det smäller ju imorgon. Tyvärr är vi i allsvenskan igen, men vi tar oss upp.

Självklart har vi säsongsbiljetter igen. Det bästa är att vi har tre biljetter istället för två den här säsongen, vilket betyder att pappa, lillebror och jag slipper slåss.
 
Imorgon börjar alltså en ny hockeysäsong med skrik (ÅÅÅ LIF, ÅÅÅ LIF; KÄMPA LEKSAND IN MED PUCKEN, HEJ! HEJ!; VI ÄLSKAR LEKSAND!; VI ÄR TOKIGA MASAR, HÄR ÄR SUPERSTARS, OCH ALLA HÅLLER PÅ LEKSAND, OCH VI ÄLSKAR LIF! osv), klapp, jobbiga nerver, glädje och förhoppningsvis så lite besvikelse som möjligt.

Jag undrar hur många som läser min blogg som faktiskt är intresserade av hockey. Låt mig gissa... ingen! Haha.

292 kr

Det är vad det kostar Skavsta-Stanstead t/r (Nyköping-London). En sådan billig biljett har jag aldrig sett. Shit pommes frites. Tror att det är sista dagen idag för att boka dessa 1 kr-biljetter hos Ryanair, så alla som har möjligheten - varsågoda. Själv vill jag meeeeer än gärna åka...


Uppdatering 17.46...
Inatt släpper Ryanair 250 000 biljetter till London, Paris, Bryssel och massor av andra destinationer - för endast 89 kr inklusive skatter... Herregud. Jag ska iväg.

Borde...

...plugga.

Såklart.

Men orka! Nej.

Två uppsatser på 6-10 A4-sidor vardera ska skrivas i den här kursen. Jag har inte börjat på någon. Provet i ekonomi ska jag ha nästa fredag. Det enda jag kan är vad plan- respektive marknadsekonomi är. Eller vänta nu... vet jag det? Hm. I alla fall, jag har ingen som helst inspiration till att läsa i samhällskunskapsboken - jag tar ändå inte in någonting. När jag  kom hem från jobbet och struntade i att simma för att plugga istället, slutade det med att jag la mig i sängen och sov bort ett par timmar. Jag kanske borde börja på en uppsats istället. Tänker skriva om hållbar utveckling/utvecklingsländer/bistånd/fattigdom, eftersom det intresserar mig (tips? jatack!). Men inte ens något som intresserar mig orkar jag ta tag i nu...

Jag kanske skulle börja diska lite... Eller cykla till Ica och handla lite yoghurt... Eller göra rent handfatet... Eller dammsuga lite kanske... Eller sätta mig i soffan och titta på TV, och helt enkelt göra så lite som möjligt...

Offside

Om du inte tycker om fotboll kan du sluta läsa nu.

Det är nämligen ingen idé att man tittar på Offside om man är totalt ointresserad. För att åtminstone få ut lite av filmen behöver man nog vara någorlunda fotbollsintresserad, åtminstone lite sport-intresserad. Det är också en fördel om man har någon erfarenhet av lagsport och gemenskap. Har man det, då kan man ha roligt åt Offside!

När vi gick ut från bion sa jag »Det var egentligen inte någon bra film«, och min syster höll nog med. Hur hon överhuvudtaget stod ut vet jag inte - hon har noll intresse för fotboll och annan sport. Min fotbollsintresserade lillebror älskade filmen och sa att den var jättekul. rolig vet jag inte om den var, men visst skrattade man.

Skådespelarna gör ett bra jobb och höjer filmen. Fast... ska du gå på bio kanske jag ändå rekommenderar att titta på något annat. Om du vill att det ska vara värt pengarnarna alltså.

Bild: SF

Plötsligt händer det... eller?

Imorse ringde jag banken och fick höra att jag hade 97 kr på kontot. Efter lunchen återstod 42 kr. När jobbet slutade köpte jag en trisslott för mina sista pengar. Jag hade hoppats på att dryga ut den lilla lönen litegrann.

32676-350

Som ni ser blev det faktiskt en vinst på 50 kr. Jag kommer garanterat hämta ut två nya lotter och hoppas stenhårt på minst 10 000 kr. Då lovar jag att det blir en hel vecka utomlands i höst. Eller kanske... lite mer...? Mm...

Ibland önskar jag att jag var gjord av pengar. Jag förstår inte folk som reser hit och dit, är ett halvår där, ett år där, ett annat halvår på ett nytt ställe. Var får de pengarna ifrån? Måste man inte stanna upp och jobba ett tag för att kunna dra iväg? Och för att kunna spara pengar måste man ju att ha ett välbetalt jobb. Annars har man ju inte råd att lägga undan pengar till ens drömmar. Hur tusan gör folk? Lyckas alla andra få välbetalda jobb, eller har de fått världens arv, eller har de blivit bortskämda av sina föräldrar?

Mitt fall just nu är att jag inte kan lägga undan en krona, vilket är himla tråkigt. Tvärtom blir jag tvungen att nalla från sparkontot, som därmed minskar och minskar... Det går bra att nalla till resor, i och med att mitt sparkonto faktiskt heter spar/resekonto. Men när jag måste ta till busskort, mat eller som idag - bio, är det inte lika kul.


Ett foto i timmen, 23 september

32676-334
07:07 Uppe med tuppen, solen går upp vid hoppbackarna

32676-335
08:02 Försenad och halvvägs till jobbet upptäcker jag att matlådan är hemma - bara att vända tillbaka mot Falun

32676-336
09:09 Rastlöshet resulterar i mumsig ost på ett knäckebröd

32676-337
10:09 Osten tog slut och vi fick rast - tog en tur till Ica och köpte mer ost, färskt bröd och lite Pepsi

32676-338
11:18 Jobba, jobba, jobba...

32676-339
12:09 Lunchutsikt över Borlänge

32676-340
13:18 Fantastiskt väldstädat skrivbord...

32676-341
14:09 Nu börjar jag bli uttråkad

32676-342
15:15 Underbar äppelpaj hos föräldrarna

32676-343
16:00 Hemma - vem har ringt mig från utlandet?!

32676-344
17:20 Försöker plugga på "samhällets ekonomi", fasligt tråkigt

32676-345
18:18 Ikväll blir det lyx: spagetti och gourmetbullar... (Det finns en historia bakom den gula kastrullen. När Carro och jag bodde i sista lägenheten i Paris fanns där bara en pytteliten kastrull i vilken det var omöjligt att laga två portioner. Vi var alltså tvungna att köpa en ny och hittade denna gula utan lock för 5€ på den billiga affären Tati. Jag tyckte att den var så fantastiskt snygg att jag inte kunde med att slänga den när vi åkte hem. Inte nog med att den är snygg och cool, den är riktigt bra också!)

32676-346
19:19 Jag letar faktiskt efter musik att ladda ner till telefonen (men väntar på att sno låtar från lillebror via Bluetooth istället)

32676-347
20:03 Vem ska bli den lyckliga att erhålla detta brev?

32676-348
21:31 Te och digestivekex framför Sing-a-long på lördagskvällen - jag känner mig som en pensionär!


Och nu blir det godnatt... det är en arbetsdag även imorgon.

Jobb

Idag har jag ingen som helst lust att jobba. Dessutom har jag glömt min ACO läppbalsam hemma, vilket gör att jag har lite smått panik. Om en timme öppnar Apoteket, då hänger jag på låset och köper en ny så att jag kan leva normalt under arbetsdagen.

(Ikväll kommer Ett foto i timmen.)


2 kr t/r

Hos Ryanair kostar det nu 2 kr t/r till både London och Paris i november. Skatter tillkommer givetvis, så kalaset slutar på 417 kr t/r. Det är ju ingenting. Dublin är tyvärr för dyrt, annars är nog det en stad som vi båda vill återvända till. Ida vill ha en guide i Paris och jag skulle gilla att visa henne den trevliga staden. Men samtidigt skulle jag också vilja åka till London där jag aldrig har varit. Å andra sidan, att få prata lite franska tackar jag inte nej till, och Paris kan jag, vilket kan vara skönt - vi sparar faktiskt tid på att jag hittar. Så kom igen nu, Ida, vi draaar!


Qournfiléer i sesamfrön

Vegetarian eller sugen på något vegetariskt? Jag älskar qournfiléer. Men, precis som kött, är de inte särskilt goda utan kryddor. Sesamfrön är väldigt gott att ha på. De blir lite roligare.

32676-331 32676-332

Du behöver qournfiléer, thai/chilisås, olivolja, soja, salt, vitlkök, peppar och sesamfrön. Blanda ihop allt utom sesamfrön och rulla runt filéerna i dem.Häll över sesamfrön. Låt dem ligga ett tag. Stek dem sedan. Det som är bra med vegetarisk mat är att det bara ska få lite färg och bli varmt. Det är inte som kött som måste bli genomstekt för att det ska gå att äta.

32676-333

Servera med... vad som helst! Potatis är väldigt gott till. I det här fallet blev det fullkornsris med ärtor, majs och paprika samt en currysås. Currysås är inte det bästa alternativet, det tar bort smaken på filéerna lite. Använd hellre någon mildare sås. (Jag hade inte så mycket annat hemma.)

Internationella fredsdagen

Det borde vara massor av engagemang, arrangemang och jippon idag, men icke.

Ida trodde det var någon helt annan dag, för det här skickade hon till mig:

32676-332

Shhh!

32676-328På bibliotek är det tyst. Därför går jag hellre dit när jag ska plugga, än att sitta hemma i soffan eller framför datorn. Hemma finns ju en dator där jag kan surfa, blogga och snacka med människor. Hemma finns en telefon som kan ringa, och som jag kan råka ringa på eftersom allt är bättre än att plugga. Hemma kan jag till och med få för mig att jag måste diska, dammstuga eller göra rent toaletten. Ja, för det är ju roligare än att plugga.

Dessutom är det en skön stämning på bibliotek. Här sitter folk i lugn och ro och bläddrar i en bok, är djupt inne i en text, går mellan hyllorna och letar efter något intressant, pluggar eller tyst diskuterar ett ämne med en kompis. Det är människor av alla åldrar och typer. En invandrarman, en mammaledig med en skrikande bebis i barnvagnen, två punkartjejer och så jag.

32676-331På ett bibliotek måste man vara tyst. Det har vi sett på Sunes jul. Det minns ni väl? Sune viskar till bibliotekaren »Det brinner!« varpå bibliotikarien säger »Shhh!«. Det är skönt att det är tyst. Men idag var det en unge som skrek som en stucken gris och det tog ett tag att koppla bort. Sedan upptäckte jag att det var någonting som gnisslade. Ungefär som någon som satt vid ett ojämnt bord, ett bord som vickar när det får en tyngd på sig, ni vet? Det var fruktansvärt störande. Dessutom satt jag vid ett fönster där jag såg ut på en gågata. Folk stod och rökte, något par gick förbi hand i hand och på himlen skingrade sig molnen. Det var mycket som plötsligt blev oerhört intressant.

32676-330Inte ens på biblioteket kunde jag alltså koncentrera mig idag. Jag gillar ju biblioteket och jag gillar ju böcker, och bokhyllorna var extremt lockande. Jag lyckades läsa ut alla sidor i samhällskunskapsboken (dock inte särskilt aktivt, jag har inte överdrivet stor koll på vad jag har läst) och sedan var jag tvungen att gå längs hyllorna och kika lite. Där stod biografier och jag hittade flera intressanta böcker jag ville låna. Men det vore ju dumt, jag som inte ens har tid att läsa de böcker jag redan har på grund av plugget. Och något lånekort äger jag inte. Bara ett på Uppsala stadsbibliotek, men det har jag ju inte så stor nytta av i Falun. Nej, det var ju som gjort för att strunta i att låna.

32676-333Men så hittade jag en bok som jag började läsa i med en gång. Mitt förflutnas landskap som är en självbiografi av Alexandra Fuller, där hon berättar om sin barndom i Afrika. Boken vekar speciell och det ska tydligen vara en fängslande barndomsskildring om en, för oss, ovanlig uppväxt.

Det hela slutade med att jag skaffade mig ett lånekort, lånade boken, åkte hem, satte mig framför datorn och skrev om samhällets ekonomi och funderade på när jag ska ha tid att läsa ut Mitt förflutnas landskap.

Ledig dag!

32676-326

Ledig dag från jobbet betyder istället intensivt pluggande på stadsbiblioteket. Bäst att dra dit nu. Jag är utrustad med färgpennor, nässpray, näsdukar, vatten och choklad. Fit for fight med andra ord!


• Röda byxor, Cheap Monday
• Långärmad v-ringad svart tröja, JC
• Blå/svart-randig sleepover, MQ
• Sjal eftersom det är kallt, varifrån den kommer minns jag inte

Hyra gratis film

Mamma och jag blev medlemmar i filmklubben Lovefilm. Där får vi nämligen hyra dvd-filmer gratis i två månader. Man gör en filmlista, med prioritet 1, 2 och 3 på olika filmer. Prio 1 får man i första hand och så vidare. Man får en film, tittar på den och skickar tillbaka den (returkuvert får man). Så fort filmen har kommit Lovefilm tillhanda, skickar de ut en ny. Vi har mest svenska filmer i vår filmlista, eftersom vi gillar svenska filmer och eftersom de brukar vara lättittade (jag har blivit sådär att jag inte orkar se något "jobbigt djupt"), och filmer som jag har velat se och filmer som man bör se men som jag inte sett, som till exempel Zozo, Hitta Nemo och Om jag vänder mig om. Hittills har vi tittat på The Queen of Shebas Pearls (halvbra), Populärmusik från Vittula (inte särskilt bra) och Tur & retur (bra). Idag kom Så som i himmelen och jag såg verkligen fram emot att få se den. Men när jag sätter i den i dvd-spelaren så fungerar inte filmen! Jäkla skit. Så nu är det bara att vänta på ett nytt exemplar...

Materialist javisst!

Igår beställde jag den. Idag fick jag den. Snacka om snabbleverans. Och wow, det är verkligen världshistoriens snyggaste telefon (och bara min!). Snyggare design får man ju leta efter. Guld! Och en liten söt mobilväska fick man med, och en larvig tofs att pryda telefonen med. Idag får telefonen all min uppmärksamhet och pluggandet blir lidande. Ajaj! Men jag är ju ledig imorgon, så jag får plugga då. Titta bara på telefonens fina detaljer...

    

De borgerliga skillnaderna

Jag kan inte sluta, ursäkta. Men jag är så förvånad att människor som förlorar på en moderat politik, faktiskt har röstat på dem! De är så lurade. Jag förstår att höginkomsttagare som tjänar på det röstar på dem, eftersom de flesta väljare verkar tänka själviskt. Men alla andra som inte är höginkomsttagare...?!

Nyaga
har sammanfattat några punkter ur moderaternas politik. Dessa kommer troligen knappast att minska klasskillnaderna, utan snarare tvärtom. Läsvärt!

Cliff Hanger skriver dessutom en hel del vettiga saker angående valet.

Impuls

Igår gjorde jag upp en budget för min ekonomi, eftersom det var en av uppgifterna i samhällskunskapen. I och med att jag har gått ner i tid på jobbet till 75% för att ha tid att läsa upp betyg vid sidan om, blir lönen mindre. Jag får mindre pengar än en student. Om jag har räknat rätt, så kommer jag ha kvar drygt en tusenlapp efter räkningar, busskort, mat och sådant. Tusenlappen ska räcka till kläder och nöjen. Hade jag haft en normal hyra hade jag haft noll kronor kvar. Vilken jäkla tur för mig att jag har låg hyra, så att jag har en hel tusenlapp att spendera...

Idag gjorde jag dessutom världens impulsköp (passande nog...). Har kikat på den länge, jag var kär i den från och med att jag såg den på reklamen, jag blev ännu mer kär jag när jag såg den i verkligheten då min kompis köpt den. Men jag har inte tyckt att jag borde lägga ut pengar på en mobiltelefon när jag har en fungerande. Men det gjorde jag.
Den här är skickad till mig, jag hoppas att jag har den imorgon. Nu lär jag sälja mina andra tre mer eller mindre bra telefoner, så att jag får lite pengar för det.

Skor

Det kom en utmaning från Camilla. Jag ska tydligen visa upp min skosamling. Till skillnad från Camillas skosamling ser det ut som om jag inte har några skor alls, även om jag tycker att jag har ganska många. Min samling är inte speciell. Jag gillar Converse och ballerina. Klackar kan jag inte gå i, så sådant äger jag inte. Okej, nu känner jag mig lite fånig, men jag har ingen inspiration att skriva om något annat, så... voilà, mes chaussures!  
Vardagsskor, sommar- och sportskor, fulskor, träningsskor, stövlar.


Plugg

32676-312Det märks att det är lättare att läsa samhällskunskap som 22-åring än som 18-åring. Även om jag än idag har svårt för sådant som ekonomiska termer eftersom det för mig är rena rama grekiskan med tanke på mitt dåliga minne och min matematiska okunskap, så är det ändå mycket lättare nu än då. Nu har jag mer koll när jag läser om fackliga organisationer, sparande, låntagande, arbetslöshetskassa, boendeformer och löner. Jag har mycket mer erfarenhet från alla dess områden än för fyra år sedan även om jag jobbade lite även då. Men nu har jag tagit banklån för att köpa en bostadsrätt, jag har varit på kurs med facket, jag har fått arbetslöshetsersättning och jag nog haft de flesta olika anställningsformer. Man har mer koll som 22-åring helt enkelt och åtminstone jag har lättare att ta till mig informationen. Det kanske vore något för alla att läsa samhällskunskap några år senare? 

Dags att fortsätta med min evighetslånga, första inlämningsuppgift... För snart börjar ju Idol.

"In my closet"

Modebloggarna visar sina prydliga, stilrena garderober. En låda för "vita bastoppar", en låda för "svarta bastoppar", ljusa jeans har en egen låda, mörka jeans har en egen låda, alla skor står prydligt i stilrena lådor, gärna märkta med en bild så att man vet vilket par skor det är. Kläderna som är upphängda hänger i färgordning. Shit. Mina vänner brukar påpeka hur pedantisk och noggrann jag är, särskilt hur fint allt brukar ligga i min garderob. Men jag framstår som den värsta slarvern bredvid dessa till synes perfekta modebrudarna. Att visa upp sin tjusiga garderob som både är tjusigt inredd och med tonvis av kläder känns ärligt talat... otroligt larvigt...

32676-315 32676-316

...så larvigt att jag måste visa upp min egen. Så, gott folk, här ser ni delar av min prydliga garderob - från början var det en låda för t-shirts och linnen, men nu är alla huller om buller, det var också en låda för långärmade tröjor, även där ligger alla huller om buller numera. Under hängaren råkar allt möjligt hamna, till exempel har alla jeans hamnat där huller om buller eftersom jag inte orkar hänga upp dem när jag har använt dem. Min garderob är sedan några veckor huller om buller, och vem orkar göra något åt det? Inte jag i alla fall.

Maktskiftet ett faktum

Förlåt, men jag kan ännu inte riktigt hålla mig ifrån politiken... det är ett alldeles för hett ämne fortfarande.

Vem blir ny partiledare för Socialdemokraterna i mars 2005? Jag hoppas det blir en kvinna. Såg på Aftonbladet att de flesta hoppas på Thomas Bodström eller Margot Wallström. Neeeje! Jag hoppas på Carin Jämtin, eller någon helt ny, ung frisk fläkt till kvinna. Detta är det näst mest intressanta just nu.

Det mest intressanta är om det blir någon förändring i och med en ny borgerlig regering som nu är ett faktum. Jag är lite rädd för skolpolitiken. Skriftliga omdömen från årskurs ett och betyg från årskurs sex. Det känns lite hårt. Fastighetsskatten ska avskaffas, inkomstskatten ska minskas och så vidare. Moderaterna kommer dessutom att behålla dagens a-kassenivå på 80%, för att successivt sänka ersättningen. Jag bli så arg! Om jag blir arbetslös och får 65% av min lön, som de tydligen vill sänka till, så är det omöjligt för mig att klara mig ekonomiskt. För de som haft en bra lön spelar det ju ingen roll, de kommer att klara sig bra ändå, men att sänka a-kassenivån gör ju att de som redan har det tjärvt får det ännu värre. Samma sak gäller förmögenhetsskatten som kommer att halveras 2007 och på sikt avskaffas helt. Grattis, alla rika. Nu blir ni ännu rikare. Och klyftorna ökar.

Men jag försöker se positivt på maktskiftet. Det behövs ju något nytt. Jag hoppas verkligen att alliansen kommer att göra något bra av detta. Jag hoppas de lyckas skapa fler jobb, bostäder, bättre jämställdhet och miljöpolitik (yeah right). Det ska som sagt bli otroligt intressant att se vad som händer.


Mot maktskifte?

Valvaka. Det är mycket jämnt, men det borgerliga blocket leder något. Inte oväntat, men inte heller positivt. Ett byte av statsminister känns nödvändigt, men en viss Reinfeldt vill jag inte se på den posten. Helst inte någon blå politiker alls. Men jäklar vad intressant det ska om det blir ett maktskifte - kan de verkligen åstadkomma någon förändring, vilket inte enbart gynnar de som redan har det bra?

Hemma igen...

32676-314

Biljetterna var slut. Men jag hade tur och fick tag i en sista minuten-biljett på X2000 hem igen. Eller... tur? Hade det inte funnits en biljett hade jag ju blivit tvungen att stanna hos Ida och det hade ju inte varit helt fel. Festen var trevlig. Jag var dock riktigt trött från början till slut. Efter mat, prat, sång och dricka sov vi kvar hos Vicki. Ida och jag delade säng, mycket mysigt.

Nu: Te med honung, digestivekex, äpple, Kan Jang. Allt för att förebygga att bli sjuk, vilket det kändes som om jag höll på att bli när jag satt där på tåget. Att vara sjuk har jag inte råd med. Om inte sossarna vinner och höjer sjukförsäkingen. Ha, ha, ha!

Hej, Uppsala!

Det är dags att besöka min första andra stad igen. Jag menar: den staden som blev mitt första andra hem, den första staden som jag bosatte mig i efter 17 år i Falun.

Naglarna är rödmålade (igen), samhällskunskapsboken är nerpackad (!) som färdlektyr, precis som
Att komma hem ska vara en schlager, guldväskan och stövlarna är nerpackade och självklart maschmallows och mariekex. Nu är jag nog så gott som redo för fest slash kräftskiva. Jag och kräftor... harkel. Tåget går om 11 timmar, bäst att sova.

Studieteknik?

Hade jag vetat vad två prövningar i två 100 poängs-kurser innebär hade jag aldrig valt att göra dessa på samma termin. Idag efter jobbet var jag och träffade lärarna och herregud, vad ska jag ta mig till? Jag trodde att prövning i Historia A och prövning i Samhällskunskap A var lika med ett prov i vardera ämne. Något annat har jag inte fått reda på.

Men icke!

Detta innebär mer specifikt att jag kommer att göra ett stort skriftligt prov i historia (jag ska läsa en historiabok på 277 sidor - sedan skriva ett prov på hela kursen) och en vecka senare ett muntligt prov i samma ämne. I samhällskunskapen innebär "en prövning" två inlämningsuppgifter, två stora prov och två skriftliga arbeten på 6-10 A4-sidor vardera.

Samhällskunskapen känns okej, även om det handlar om betydligt mer än "bara" ett prov. Men i det ämnet har jag ändå avsnitt i boken som jag ska skriva prov och så vidare på, dessutom är det ganska intressant. I historian däremot handlar det om att läsa en gammal bok och sedan kunna en hel kurs och skriva MVG på ett prov. Hjälp. Hur ska jag lösa det?

Jag har inget läshuvud - jag har stora problem med att ta in det jag läser, och allt detta - två stora kurser som man normalt läser över ett helt år, ska jag hinna med på ungefär två månader, samtidigt som jag jobbar.

Mellan besöket på skolan och fikan med Åsa, satte jag mig på biblioteket och började läsa i samhällskunskapsboken eftersom min första uppgift ska lämnas in redan om en vecka.

32676-312 32676-313

Det gick inte så himla bra. Efter att ha läst tre meningar utmanade jag mig själv genom att tänka vad har jag läst? Jag hade inte en aning. Efter ett par minuter kommer jag på mig själv med istället titta ut över de tråkiga hyllorna med böcker och tänka på något helt annat. Jag har oerhört stora problem med att koncentrera mig och jag har ingen aning om hur man pluggar!

Hur gör man när man pluggar? Hur lägger man upp allt när man har två stora ämnen att ta itu med samtidigt, under en så pass kort period?

Jag kanske borde kolla om jag får strunta i historian, kanske försöka med t.ex. Engelska A om det går istället? Att få upp ett VG till MVG i historia känns ändå omöjligt. Vad tänkte jag på när jag kladdade ner "Historia A" på anmälningsblanketten? Vad tusan har jag gett mig in på?


Update 15/9. Hähä, kanon, jag fick skjuta på historian till efter nyår, så nu får jag satsa på "bara" allt jag ska göra i samhällskunskapen, wohoo!


Plikten är avklarad

Nu har jag varit på Falu Stadsbibliotek och utfört min plikt: förtidsröstat. Jag måste bara säga att jäklar vad frestande det var att ta lägga en riksdagslapp från Feministiskt Initiativ i ett kuvert... Det var nästan att jag gjorde det. Men icke. Inte den här gången.

Tänkvärt

»Il faut tojours un coup de folie pour bâtir un destin.«

Marguerite Yourcenar

Stackars Leijonborg

Kvällens partiledarutfrågning blev så jobbig i början att jag bytte kanal och tittade på Singelcoachen till Lars Leijonborg hade pratat klart. Han ser så otroligt ledsen ut i ögonen, den mannen! Och sådant klarar jag inte av att se. Kanske dags att låta någon annan ta över Fp, så att Leijonborg får leva livet?

Den käcka och entusiastiska Maud Olofsson... Hon är grymt rolig. Med sin norrländska dialekt, sina matchande sjalar och glasögon, och med sitt skratt, skrattar jag åt henne.

Någon som var charmig var Göran Hägglund. Förr såg han ut som en tönt, men nu är han ju faktiskt snygg. (Fråga
Karolina Lassbo.) Eller jaa, snygg... han ser bra ut. Han charmar. Men framförallt: Han har stil! Skulle man rösta på partiledare för utseende skulle Göran Hägglund få min röst. Men aldrig nånsin för sin politik.

Fredrik Reinfeldt har varit så tråkigt seriös hela tiden, så han är inte... rolig att titta på. Men han är skicklig på att debattera. Och jo, lite roligare än Persson kanske. Ikväll hade han dessutom lite mer humor, men det känns som om han känner sig mer bekväm bland sin allians?

Gårdagens partiledardebatt gillade jag, mest för att Maria Wetterstrand är så himla bra. Hon vet precis vad hon pratar om. Och så känns hon så skönt normal! Men var har Peter Eriksson tagit vägen? Nåja, Wetterstrand är bättre, så mig gör det inget om hon syns mer.

Lars Ohly är skön för att han sätter på sig jeans när alla andra har kostymbyxor. Bra där. Han är bra, men han ser så osäkert pojkaktig ut att det blir svårt att lita på honom.

Och så allas vår Göran Persson. Den lilla mysgubben med mage, dubbelhaka och ett välbekant fniss. Otroligt skicklig i debatter, men kanske dags att göra något annat? Kanske dags att låta någon med ny glöd bli stadsminister?


Imorgon är det dags för mig att förtidsrösta. Om jag hinner. Annars får det bli på fredag.

Fest

32676-311

Det har aldrig förr hänt att jag är med på en vimmelbild och jag brukar inte älska att posera framför kameran direkt, men det gjorde jag tydligen i lördags... Och jag är bara tvungen att visa upp Regina och mig från Bolanche. Bara för att vi ser så glada och naturliga ut.

Bussproblem

10:11 skulle jag ta bussen hemifrån mig till stan. Men strax innan jag ska gå ut inser jag att bussen inte går den tiden. För att hinna med anslutningen till sjukhuset 10:31 från stan måste jag alltså cykla. 10:08 går jag ut och sätter mig på cykeln och cyklar till stan. Är i stan i god tid - tio minuter innan bussen ska gå. Står och väntar. Bussen kommer, jag tar upp busskortet och gör mig redo på att kliva på. Bussen åker förbi! Snopet går jag efter, då den stannar lite längre bort. Börjar springa, men bussen åker igen. Det var alltså bara att börja gå mot sjukhuset. Ringer röntgen och berättar att bussen åkte förbi mig, så jag blir tyvärr lite sen.

11:16 gick en buss från sjukhuset och hela vägen till jobbet i Borlänge. 11:15 kom jag ut från sjukhuset och börjar springa mot bussen som står på hållplatsen. Bussen åker. Jag inser att det bara är att gå ner mot stan. När jag är vid nästa hållplats står bussen där igen. Jag börjar springa, men bussen åker ifrån mig igen.

Väl på stan kliver jag på bussen mot Borlänge, lagom svettig efter promenaden i solen. Busschauffören säger att det ska komma en ny chaufför, och han kliver ur bussen. Jag som numera är van vid allt krångel med bussturerna, befarar att ingen ny chaufför ska komma och att turen ska bli inställd. Men det dykter upp en chaufför, dock nästan 10 minuter försent.

I Borlänge trycker jag på stopp-knappen och gör mig redo för att kliva av. Bussen kör förbi hållplatsen. "Hallå!" ropar jag, varpå busschauffören säger "oj, ursäkta" och först ganska långt därifrån stannar han och undrar om jag kan gå av där. Nej, det kan jag inte, så jag sitter kvar till bussen vänder och kommer närmare jobbet. Där kliver jag av.

Att det är bussproblem i Falun sedan Swebus tog över Dalatrafik är väl känt. Det är synd om busschaufförerna. Det är brist på dem, så flera är inlånade från andra städer och självklart har de väldigt svårt att veta var de ska stanna när de varken kan stan eller bussturerna. Jag brukar klara mig utan att bli drabbad av sådant här, men på sistone har det hänt vid flertal tillfällen att bussar inte dykt upp och jag stått och trampat i centrum och fått invänta nästa buss, att bussturer blivit inställda när jag redan sitter på bussen, eller att det är kraftiga förseningar. Jag börjar bli rejält irriterad och problemen idag blev lite väl många.

Det blir spännande att se om bussen hem ikväll blir inställd, om den är försenad eller om den rentav åker ifrån mig... Tur att jag har cykeln i stan, så att jag när jag kommer från Borlänge åtminstone kan trampa hem som jag vill.


Ha det som vanligt

På måndag åker lillebror till Cypern. Bara en vecka, men ändå. Jag vill också ha sol och värme och snorkla i havet och lata mig i en solstol (igen). På tisdag åker två kompisar till Thailand för att luffa runt i tre månader. I december åker en annan kompis på en jorden-runt-resa (bland annat till Japan, coolt!) i sju månader. En annan kompis har just flyttat till England.

Lite avundsjuk är jag allt.

Jag hade sett fram emot att blogga från Frankrike. Det tråkigaste med att jag blir hemma nu är faktiskt att jag inte får blogga från utlandet... Haha, vilket problem va? Men det är sant. Jag hade sett fram emot att få visa foton från franska gator, byggnader och landskap, skriva om alla goda croissanter och berätta om den jobbiga grammatiken jag är tvungen att lära mig. Nu kommer jag istället att beklaga mig över hur jobbigt det är att plugga historia och samhällskunskap på egen hand. Usch! Men, detta är något jag måste göra förr eller senare, och jag ska få det undanstökat nu.

Ändå känns det lite skönt att vara hemma. Inte för att det är särskilt roligt egentligen, det blir jobb åtta till halv tre varje dag, plugg till prövningarna, åka till föräldrarna och sno mat, träna lite, gå ut på krogen, åka till andra städer och träffa kompisarna. Ha det som vanligt. Slippa tänka. Som vanligt kan vara tråkigt, och att fortsätta ha det som vanligt kan betyda att jag är lat. Men det kan också vara skönt. Positivt tänkande.

Maria Wetterstrand och jag


"Det måste rinna av språkröret Maria Wetterstrands blod i dina ådror. Du är en idealist med stor energi och stort allvar. Du kastar dig mellan familj och engagemang, med känslan av att du har ett kall – som man inte skojar om. Fotriktigt går före flärd och familjen går före fest."

Det är jag det. Tydligen. Hade jag blivit någon annan än Maria Wetterstrand hade jag blivit besviken. Eller pja, Maud Olofsson är ju ganska käck visserligen. Haha. 
Vilken partiledare är du mest lik?

Det börjar bli höst vid sjön

32676-311

32676-312

I valet och kvalet

På söndag är det dags. Men vad ska jag rösta på? Det är en fråga som många fortfarande inte har något svar på. Jag tror att det är svårt att hitta ett parti som man sympatiserar till 100% med. Många röstar ju efter vad som är bäst för en själv och sin familj. Jag förstår det, kanske hade jag tänkt likadant om jag hade egen familj. Men någonstans tycker jag att man bör tänka ett steg längre och inte enbart rösta efter sina egna behov. Något att rösta efter är kanske vad är bäst för Sverige, långsiktigt? Eller vilka frågor tycker jag är viktigast och vilket parti tycker mest som jag i de frågorna?


Det är inte meningen att jag ska lyfta fram mina egna åsikter, men det blir nog svårt att låta bli i dessa rubriker som jag gjort i ordning, tillägnade er som inte har en aning om på vilka ni ska lägga er röst. Detta är några få, av väldigt många frågor man kan tänka över.Miljön

Nu har jag vid flera tillfällen hört vänner och bekanta uttrycka sig:
»Det enda jag vet är att jag i alla fall inte ska rösta på Miljöpartiet!«

Varför är det enda man vet att man inte ska rösta på Miljöpartiet? Enligt mig är det vårt viktigaste parti med tanke på miljön. Det argument jag har fått är att de vill att bensinskatten ska vara hög. Visst kan jag hålla med om att det är jättejobbigt att bli ruinerad varje gång man ska tanka. Men å andra sidan kan man inte riktigt tänka så. Vad ska vi göra då, med våra extrema klimatförändringar? Ena dagen är det översvämningar i stora delar av Sverige, medan det nästa dag är 35 grader, vilket är en extrem värme för att vara Sverige. Ozonskiktet har i år varit tunnare än någonsin. En orsak är givetvis växthuseffekten. Våra vintrar blir allt mildare, vi får mindre snö. "Skönt!" tycker vissa. Det kan man ju tycka, men allt det här handlar om klimatförändringar som blir allt mer extrema. Runt Medelhavet blir klimatet varmare och varmare och om några år kommer det vara outhärdligt att leva där. Allt detta är något som vi själva kan påverka.


Bidrag

Människor bör arbeta i största möjliga mån, absolut. Men ibland kommer det tillfällen då man inte kan arbeta. Av någon anledning kan man till exempel ha råkat ut för en olycka och därmed blivit sjukskriven en längre tid. Detta är inget man kan rå för och att behöva lida för att pengarna inte räcker när man inte får arbeta känns orättvist. I och med att jag själv varit med om detta inom familjen, så vet jag att ibland kan man inte arbeta efter en olycka. Då är det viktigt att man får pengar att leva för ändå, för att kunna betala sina räkningar och köpa mat.

I gårdagens debatt mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt togs ett fall upp med en 36-årig förtidspensionerad kvinna som har 3000 kr kvar efter alla räkningar. De 3000 kronorna ska räcka till mat, kläder och fickpengar till henne och hennes två barn. I mina uträkningar får de leva ytterst snålt för att ens ha råd med maten. Det Fredrik Reinfeldt sa var att han ifrågasatte hur en 36-årig kvinna kan vara hemma och slita med hushållet och två barn, men inte kan arbeta. Väldigt kränkande yttrande, tycker jag. Nu vet ju ingen vilken kvinnans situation egentligen är. Men hon har två barn och ett hem att ta hand om. Detta är något man bara gör, det är väl knappast så att hon har något val? I en del fall känns det som om människor är lata och sjukskriver sig för lätt, men om man faktiskt inte kan arbeta, och har förutom sig själv två barn att försörja, så känns det som om man bör få lite hjälp för att klara det viktigaste.

Miljöpartiet vill höja studiebidraget med 1000 kr i månaden. Ett jättebra förslag tycker jag, då många studenter idag lever extremt fattigt och blir tvungna att jobba extra vid sidan av ett extremt upptaget schema, för att klara sig ekonomiskt. (Utan att göra reklam för Miljöpartiet så måste jag säga att de är väldigt duktiga på att visa på konkreta förslag, till skillnad mot många andra partier som säger att de ska förbättra för ungdomar och studenter, förbättra bostadsfrågan, förbättra arbetssituationen och så vidare, men inte ett knyst om hur de tänker förbättra.)


Skatter

Alkoholskatten ska absolut inte sänkas, enligt mig. Om priserna sjunker ökar konsumtionen. Så är det, det är inget påhitt, utan bevisat: är tillgängligheten lättare ökar konsumtionen (därför tycker jag även att Systembolaget ska behålla monopolet på alkoholförsäljning). Ökad alkoholkonsumtion leder till mer tonårsfylla, fler barn som lever med alkoholberoende föräldrar, fler våldtänker, fler fall av misshandel, fler alkoholrelaterade sjukdomar och så vidare och så vidare. Jag kan inte hitta ett enda positivt argument till sänkt alkoholskatt.

Personligen tycker jag att det är bra att vi betalar mycket skatt i Sverige. Jämför med USA, till exempel. En kompis till mig bodde där ett år, och en gång var hon tvungen att åka till sjukhuset och ta lite prover. Trots försäkring fick hon betala 10 000 kr för detta. Själv fick jag betala 200 kr senaste gången jag träffade en läkare. Jag betalar gärna mycket skatt för att ha det så pass bra.

Att skatta mindre på sin lön, men mer för andra saker, tycker jag nästan är... ett bra förslag. Det vi arbetar ihop känns ju mer logiskt att vi ska få behålla, än om vi till exempel säljer en bostad och får skatta på vinsten. Jag har gått och beklagat mig över att jag kommer att få skatta på vinsten den dagen jag säljer min lägenhet. Men jag gör hellre det, än skatta på det jag tjänar när jag jobbar och sliter. Sedan kan man tycka att de som tjänar mer ska betala mer i skatt. Men jag vet faktiskt inte. Att vissa blir av med mer än 50% av sin lön till skatter känns ju nästan lite taskigt. Då är det som sagt bättre att vi behåller fastighetsskatten, höjer skatter på vinster och så vidare, och sänker skatten på det vi tjänar på arbete.

Moderaterna säger att de vill sänka skatterna, främst för dem som tjänar minst. Jatack, klart det skulle vara trevligt att få behålla lite mer i lön. Men dessutom vill de till exempel sänka bensinskatten, sänka skatten på sophämtning, sänka skatten på flygbiljetter och avskaffa förmögenhetsskatten. Då är min fråga: hur? Hur ska det gå ihop med så mycket sänkt skatt? Vad är det som kommer att offras? Om någon vet svaret, säg gärna till...


Jämställdhet

En av de viktigaste frågorna, enligt mig. Sverige har kommit långt i jämställdshetsfrågan. Men det är fortfarande en bit kvar. Allvarligt talat hade det varit jättehäftigt om Feministiskt Initiativ skulle komma in i riksdagen och ta upp jämställdshetsfrågorna på allvar. För några år sedan kallade sig alla partiledare feminister utan att egentligen leva upp till det. Idag vågar nog varken Göran Persson, Fredrik Reinfeldt eller Maud Olofsson kalla sig feminister. De är "för jämställdhet", men vem tar det egentligen på allvar?

Det handlar inte enbart om att kvinnor och män ska ha lika lön för lika arbete (detta är väl för tusan en självklarhet, även om många arbetsgivare inte insett det ännu), utan det handlar om så mycket mer. Hur behandlar vi flickor och pojkar i skolan? Varför ska det vara just mamman som är föräldraledig medan pappan jobbar och försörjer familjen? Jag tycker inte att man ska lagstifta att föräldrarna ska dela exakt jämnt på föräldraledigheten. Det ska vara upp till varje familj att bestämma. Däremot tycker jag att det på något vis borde göras någon ändring så att fler pappor är hemma med sina barn. Detta bör ju rimligtvis inte minst leda till att de får bättre kontakt med ungarna... borde man inte vilja det? Ofta är det väl en fråga om ekonomi, pappan jobbar eftersom han tjänar mer. Varför tjänar han mer? Jo, han är man. Ändras allt detta så har även pappan råd att stanna hemma med barnen ett tag.


Arbetslöshet

Centerpartiets förslag (precis som Frankrike ville införa för ett tag sedan, ni minns ju de vilda demonstrationerna) om att anställningsvillkoren för ungdomar ska försämras är totalt uselt. Självklart uttrycker de inte att anställningsvillkoren ska "försämras", men det är ju så det blir. Arbetslösheten i Sverige är ganska hög, och högst bland ungdomar. Om arbetsgivarna ska få anställa ungdomar på sämre krav, d.v.s. att arbetsgivarna ska ha rätt att säga upp ungdomar utan skäl, inom två år från anställningens början, får ungdomar ingen trygghet alls. Bara för att man är 22 år, ska man inte ha sämre anställningsvillkor. Vissa 22-åringar har barn att försörja och behöver en trygg anställning precis lika mycket som en 40-åring.


Under "Testa ditt val" på SVT, ställdes en fråga om pensionärer som jobbar ska få reducerad skatt. Jag höll på att tappa hakan. Inte en chans! Sluta jobba och ge ungdomarna chans att komma in i arbetslivet! Pensionsåldern ligger på 65, visst kan man jobba ett par år extra, men är man 70 år tycker jag faktiskt att man kan sluta jobba. Ungdomar har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden - det finns helt enkelt för dåligt med jobb. Ta pension och släpp in ungdomarna!

Vet du inte vilka du ska rösta på? Kolla de frågorna som känns viktigast för dig, och ta reda på vad de olika partierna står för. Jag har märkt att Miljöpartiet tar upp frågor som jag tycker är jätteviktiga, därför får nog Miljöpartiet min röst även i år. Man kan även kika vilket synsätt höger- respektive vänstersidan står för. Tittar jag på det, så märker jag att jag inte tror på en högerpolitik. Enkelt - fyra partier uteslutna. Det skulle dock vara väldigt spännande att se om en högerregering kan göra så stor skillnad. Om vi skulle märka något. Jag skulle inte kunna lägga min röst där, men det skulle vara mycket intressant och se om de kan göra någon förändring.

Jag kan varmt rekommendera
The Jonas Daily. Man blir inte så mycket klokare på vilket parti man ska lägga sin röst på, men man kan få sig ett gott skratt.

J'ai des autres choses de faire

11:48 är klockan och jag sitter och jobbar när mobilen ringer. "Samtal" står det. Det är Disneyland, tänker jag. Jag har hela tiden känt på mig att de kommer att ringa, och när det endast står "Samtal" på displayen är det från utlandet.

»Johanna« svarar jag.
»Johanna? Bonjour. Vous parlez français? C'est ok?«
»Oui, c'est ok.«

Jaha. Jag visste det. Kvinnan i andra änden presenterar sig och berättar att hon ringer från Disneyland Paris. Att jag hade varit på intervju med Simon i Stockholm.

»Vous êtes disponible à partir quand?« frågar hon. (Från och med när är du tillgänglig?)

Jag förklarar att eftersom jag fick ett brev från dem där det stod att jag inte fått jobbet, har jag nu tyvärr andra planer. »J'ai des autres choses de faire« säger jag och hoppas hon förstår. Kvinnan tackar så mycket och säger »bonne journée, au revoir«.

Suck. Jag visste ju att de skulle ringa. Jag förstod det och har gått och tänkt på det. Senast igår tänkte jag att de borde ringa vilken dag som helst. Lite irriterad över att de ringde blir jag, för nu kommer jag gå och tänka "tänk om..." Nåväl. Det skulle säkert vara jättekul och jag skulle nog inte ångra mig, men allt annat blir så uppskjutet. Jag visste ju att om de ringer tackar jag nej, beslutet är taget och jag kan inte ändra mig en gång till.


Men jäklar, det är jättehäftigt att jag fortfarande kan, med viss tvekan såklart, konversera på franska och märka att människan i andra änden faktiskt förstår vad jag säger och menar!


11 september

Det är ju inte utan att man blir lite orolig det här datumet.


Dagen efter

Dagen efter är det alltid lika roligt att ringa och prata med människorna man festade tillsammans med. Man får höra hur folk kom hem eller inte kom hem, vad som egentligen hände när jag kom på efterkälken påväg in till stan, vad som hände när vi tappade bort varandra... Jag blir påmind om att jag vägrade släppa kareoke-mikrofonen när vi skulle gå och att jag därmed satte på mig skor och jacka samtidigt som jag sjöng alla möjliga låtar, hur Linda lekte Lena Ph och dansade med skurmoppen. Man får höra att Hanna, som festen var hos, satte på TV:n i morse och fick en chock av hur högt ljudet var från igår.

Hur jag ska kunna somna ikväll, efter att ha legat i sängen större delen av dagen, är ett frågetecken. Ska varva ner (eh, som om jag har varit uppe i varv liksom) med te, digestivekex och kiwi. Imorgon är det måndag och jag ska börja ett nytt, nyttigt liv. Haha! Har ni hört den förr?

Gomorron

32676-310
Nu har jag vaknat till liv. Har legat på sängen under en filt hela eftermiddagen och sovit. Nu har fått i mig lite mat för första gången på hela dagen och den värsta huvudvärken är borta. Nu måste jag cykla till Ica för att handla lite frukost. Men orkar jag? Nej, det har jag svårt att tro. Statoil ligger granne med mitt hus, får nog kravla mig dit istället. De borde väl ha någon yoghurt...

Bakom keps och huvtröja känner man sig lagom gömd.

Kvällens detaljer

32676-30532676-306
32676-30932676-307

Jag har inte känt mig riktigt laddad för kvällen. Det gör jag fortfarande inte, har nämligen känt mig lite konstig i kroppen sedan igår. Jag hoppas för allt i världen att jag inte håller på att bli sjuk, det har jag inte råd med. Tänker vila lite i soffan nu, käka lite glass och hoppas att jag blir piggare...

Chokladgalet

32676-304

Jag får snart sätta handbojor på mig själv för att jag inte bara ska skriva om all politik och val och allt jag blir upprörd över vad gäller det. Nu tänker jag vara superytlig istället och tipsa om produkten på bilden: kroppskrämen Follement Chocolat från Séphora. De har flera produkter i chokladserien, till exempel tvål, duschcrème och badkulor. Kroppskrämen köpte jag senast jag var i Paris och den är fenomenal, underbar. Den doftar verkligen choklad. Det känns faktiskt som om man smörjer i sig i smält choklad. Lite galet, men det är en ganska... lyxig känsla. Och så går man omkring och tycker att man doftar ljuvligt hela dagen. Rekommenderas av alla som svänger förbi Séphora..
 
Förresten rekommenderar jag Séphora över huvud taget. Det är en fantastisk affär och deras eget märke är både av bra kvalité och har bra pris. Nu har jag inte varit i London (ännu), men i Paris är butiken på Champs-Élysées oslagbar. Séphora finns nästan i vartenda hörn och resten av butikerna är inte fy skam dem heller. Deras egen duschcrème i vanilj eller päron är förresten också heeelt ljuvliga...

Take me back...

32676-302I normala fall älskar jag hösten. Vid den här tidpunkten vill jag bara sätta på mig tjocka kläder, mössa och vantar och njuta av den friska luften. Och längta efter snön. Men i år vet jag inte vad som har hänt med mig! Det sista jag vill är att ha höst. Sedan jag kom hem från Grekland vill jag bara tillbaka till värmen. Som det är nu drar jag mig för att gå ut till bussen på morgonen. Luften är kall, händerna blir iskalla. Löven börjar tappa sin gröna färg och jag vill bara ha fyrtio grader igen!

Idag är det jobbigt eftersom...

 • ...jag har glömt mina terminalglasögon hemma, vilket gör att det blir väldigt jobbigt att sitta framför datorn och läsa långa mail en hel dag. Koncentrationssvårigheter, trötthet och ont i ögonen och huvudet...
 • ...jag är extremt trött.
 • ...det är fest och utgång imorgon och jag är inte ett dugg laddad. Bara på pizzan vi ska äta först.
 • ...jag är sur på Friskis för att jag inte fick komma in på passet i onsdags (det var fullt en kvart innan) - jag som äntligen tog mig dit för att komma igång med träningen jag behöver har nu totalt tappat lust och inspiration.
 • ...lärarna i historia och samhällskunskap har ringt mig och jag hade hoppats på att de skulle vara hurtiga, glada och peppade, men ingen av dem verkade något av det. Jag hoppas jag har fel, för jag behöver uppmuntran om jag ska klara två ämnen som jag inte är så bra i och dessutom betalat 1000 kr för att skriva två jäkla prov.
 • ...jag inte känner för något annat än att slänga mig i soffan (fast det är ju inte så jobbigt visserligen).

Demokrater... vadå?

Nu har jag läst även Sverigedemokraternas skit reklam de slängt in genom brevinkastet.

Citat:

Familjen
Vi vill slå vakt om kärnfamiljens ställning som samhällets bas, värna varje barns rätt till en mor och en far, verka för ökad valfrihet inom barnomsorgen och helt överlåta uppdelningen av föräldraförsäkringen åt familjerna själva.

Invandringen
Vi vill kraftigt begränsa invandringen och starta ett offensivt program för frivillig återvandring. Vi vill hjälpa riktiga flyktingar, i första hand på plats i närområdet. Invandrare som bosätter sig i Sverige permanent måste anpassa sig till det svenska samhället.

Slut citat.

Det där var bara två rubriker ur deras reklamblad. Om man läser mellan raderna, så ser man precis vad allt handlar om och jag finner det både läskigt och skrattretande, men framförallt blir jag förbannad.

"...varje barns rätt till en mor och en far", bullshit! Vadå "varje barns rätt"? Varje barn har väl rätt till en bra uppväxt, men om den har två fäder, en far och en mor, endast en mor eller två mödrar är faktiskt mindre viktigt i sammanhanget. Jag lovar, ett barn blir inte knäpp av att växa upp med två mammor.
"...kraftigt begränsa invandring och starta ett offensivt program för frivillig återvandring." Där började jag faktiskt skratta. Hör hur det låter!

Sverigedemokraterna säger "Sluta kalla oss främlingsfientliga och lyssna istället på vad vi har att säga!" Jag har gjort det nu, och jag blir rädd för sättet de uttrycker sina idéer på. "Vi vill utvisa kriminella utlänningar, vi vill kraftigt begränsa invandringen, vi vill motverka utflyttningen av svenska arbetstillfällen till andra länder, vi vill slå vakt om kärnfamiljens ställning som samhällets bas, vi vill hjälpa riktiga flyktingar."

Inte konstigt att hon är arbetslös

Okej att (ungdoms)arbetslösheten är hög, och jag tror inte att ungdomar i allmänhet är lata utan att man faktiskt vill ha ett jobb. Men lyssna på det här:

En 21-årig tjej slutförde inte gymnasiet för att hon var skoltrött, hon säger "Jag vill inte flytta från Särna!" samtidigt som hon klagar på att hon inte får något jobb. Då kan ju jag passa på att berätta att Särna är en, ja, by kan man väl kalla det, i Älvdalens kommun i norra Dalarna. I Särna bor ca 930 invånare. Nej, inte 930 tusen invånare, utan niohundratrettio stycken människor. Den här tjejen kan inte ens tänka sig att plugga, för det innebär en flytt. Tror man på fullaste allvar att man ska få ett bra jobb om man är 21 år utan ens en gymnasieutbildning och inte vill flytta från sin by med 930 invånare?! Kom igen nu.


Pengar, pengar, pengar

Jag förstod att jag hade lite pengar, men...

»Ditt saldo är minus sjuttiosex kronor och åttioåtta öre. Disponibelt belopp: noll kronor.«


Hoppsan Kerstin. Det kom ju inte så lägligt med tanke på mitt stora behov av kläder, utgången i helgen, tågresa och fest helgen efter det, busskortsköp nästa vecka... Det är bara den sjunde i månaden och jag har minus på kontot. Har aldrig haft minus i hela mitt liv.

Hej, sparkontot!

Senaste nytt i schlagervärlden

Lena Philipsson.Melodifestivalen 2007 - fem månader kvar! Melodifestivalen kommer att förlängas en vecka, då Andra chansen får en egen lördag. Fem veckors Melodifestival, wow! Andra chansen görs om och får en helt ny programform som liknar mer en sporttävling, ett cup-upplägg. Åtta bidrag kommer att ställas mot varandra i partävlingar. Grundomgången består av fyra möten - artisterna kommer att tävla i partävlingar. Andra omgången tävlar de två mot varandra igen, och de två vinnande artisterna går vidare till finalen. Detta betyder att man bara behöver slå ut två artister för att ta sig vidare till finalen.

Dessutom har man avslöjat de nya städerna för deltävlingarna: Jönköping, Göteborg, Örnsköldsvik, Gävle, Nyköping och Stockholm. Ingen stad i Dalarna 2007, skit också. Gävle blir närmast, men det är väl i Brynäs nya hemmaarena och där tänker jag inte sätta min fot om inte Leksand är där och spelar hockey.

Det var allt från Johannas schlager-nytt för denna gång.

Bild: Melodifestivalen

Det handlar om jämställdhet

Människor, särskilt kvinnor, verkar vara rädda för att kalla sig för feminist. Frågan är varför. Förmodligen har till exempel F! förstört mycket genom sina märkliga uttalanden om att män är djur och att kvinnor som ligger med män är förrädare och så vidare. Detta handlar inte om feminism. Jag skulle snarare kalla dem manshatare. Feminism handlar om ren jämställdhet, absolut inte om manshat.

Feminism är en intellektuell och politisk rörelse för kvinnans fulla ekonomiska, sociala och politiska jämställdhet med mannen.
 

Den feministiska tankerörelsen har sitt urspung i den franska revolutionens tankar om alla människors lika rättigheter. Vem tycker inte att människors lika rättigheter är en självklart? Varför ska någon ha det sämre ställt bara för att den råkar vara född till ett visst kön? Är det inte självklart att vi ska ha samma rättigheter? Människa som människa! Eller?

(Jag skulle kunna fortsätta att utveckla detta och börja prata könsroller och så vidare, man jag ger mig här.)


Och nu undrar jag bara hur man inte kan kalla sig feminist efter att läst det jag skrivit ovan?

Fakta och bild har jag hittat hos Wikipedia.

Betydelsen av :P

Jag skulle vilja klargöra betydelsen av smileysen :P. Det verkar nämligen som om man använder den i lite olika syften.

När jag frågade både en kompis och min lillebror tyckte de att man är glad, eller lite lurig när man använder :P... De hade båda svårt att sätta ord på det. Men det är inte vad jag använder den smileysen till. Enligt mig är det snarare så att man använder :P när man känner sig lite... besvärad, uttråkad, räcker ut tungan lite.... ja, varken retsamt eller glatt, utan... jag vet inte, jag har också svårt att sätta ord på det och beskriva hur jag menar. Men jag är i alla fall inte glad när jag använder den.

Någon som har en bättre förklaring eller tycker att jag är helt fel ute?

(Det vore ju bra om man menar samma sak vid användandet av :P, annars blir det ju lätt missförstånd.)


Idol-wannabes 2006

Jag förstår Idol-juryns miner, jag förstår deras frustration och jag kan faktiskt förstå att det brister ibland och de säger något elakt. Det är ju nämligen helt sanslöst hur människor kan komma på en audition och inte ha en aning om att de låter fruktansvärda. Stackarna. Nåväl, jag lyckades faktiskt fånga några schyssta ansiktsuttryck bland juryn. (Det går att klicka på bilderna.)
Missa inte Idol imorgon, för då är det från Falun och enligt vad de sa idag, så blev Falun faktiskt årets lyckträff. Ha!


Bin there dune that

När kunder skriver in och ska vara överlägsna och tro att de kan så mycket mer än jag, som är deras support, är det väldigt underhållande när de stavar fel och gör andra roliga bloopers, som "bin there dune that", som en 17-årig brud just skrev...

Där ser man...

You Don't Have a Boyfriend Because You are Too Shy

When a guy gets to know you, he finds a great catch
Problem is... you're too shy for most guys to get to know.
From meeting someone to dating, you usually have your guard up.
And while you're just holding back, it makes you seem like you've got something to hide.
Why Don't You Have a Boyfriend?

Man måste ju vara på sin vakt. Jag vet, jag är det kanske lite för mycket, alldeles för misstänksam. Men hur sjutton ska man låta bli? Hm. Jag borde nog jobba på det.

Skolans orättvisor

Nu är jag arg, för jag inser att jag kommer få kämpa som en idiot för att höja mitt medel, och lyckas jag kommer det ändå inte höjas tillräckligt.

Åh, vad det suger att vara medelmåtta. Att höja betyg är ju en konst. VG till MVG är inte svårt - det är jättesvårt. Om jag bara hade haft läshuvud, d.v.s. om jag tagit till mig en text när jag läser den och förstår innebörden hade jag på gymnasiet skrivit bättre på prov vilket skulle lett till fler MVG:n, vilket i sin tur hade lett till att lärarna sett mig som jätteduktig och jag hade haft lättare att få MVG i fler kurser, vilket i sin tur skulle lett till att mitt medel skulle vara högre och jag hade kunnat komma in på vad jag vill. Så är det i skolan. Fruktansvärt orättvist.

Exempel 1: Datorkunskap. Det läste jag i Falun där det var ganska hårt. Jag lyckades få VG. Hade jag struntat i att läsa klart kursen och istället ta den i Uppsala dit jag flyttade, skulle jag lätt fått MVG, för det fick alla, även de som inte kunde nånting.

Exempel 2: Idrott och hälsa. Vi hade en lärare för nästan 1000 elever, så jag förstår om han hade svårt att hålla isär alla. Jag var en av få i klassen som alltid närvarade eftersom jag gillar idrott. Skrev bra på uppsats. Ändå fick jag bara ett G - i ett ämne som varit mitt favoritämne! Folk som sällan var där fick högre.

Exempel 3: Projektarbete. Jag och en till kompis fick VG, medan de andra två i gruppen fick MVG för att de kom på projektet.

Eh!?
Ja, ni fattar poängen.
Om ändå lärarna kunde förstå hur mycket betygen betyder när man vill börja plugga vidare.

Titta på mina betyg i mediekommunikation, medieproduktion, mediekunskap, journalistik, textkommunikation, fotografi och svenska, och gå på dem, då kommer jag absolut in på till exempel journalistprogrammet. Det är väl ändå de som är viktiga om man vill bli journalist. Är det inte viktigare att vara duktig i praktiken? Vad har historia, religion, matte, naturkunskap och idrott med journalistik att göra? Lite borde väl ändå intagningen göras om? Kan man inte få vara ett undantag? Nu ska jag kämpa för att höja några betyg, som bara ger mig liiiite högre medel och fortfarande inte hjälper mig dit jag vill. Jag undrar om det är värt det. Högskoleprovet nästa, det som jag inte ens haft en tanke på att försöka mig på. Phu.

(Ja, jag är på dåligt humör. Ska få lite mat i mig, sen blir jag mycket gladare.)

En betittt lapp

32676-288
Den här lappen låg tillsammans med reklamen på min dörrmatta när jag kom hem i eftermiddags. Jag förstod ingenting. Vad står det? bETiTTT? Jaha?

Sedan vände jag på lappen...
32676-289
PETiTTT? Det påminner om franskans "petit", d.v.s. "liten". Där tar jag åt mig, för jo, jag är ganska liten så det stämmer in på mig. Men varför har någon slängt in den här lappen genom mitt brevinkast? Jag tänkte genast på flickan runt fyra år som bor i dörren mittemot. Hon verkar vara lite speciell och busig, kanske är det hon. Men varför skulle hon göra det? Varför skulle någon slänga in en obegriplig lapp genom ett brevinkast? Är det någon som försöker säga något? Äh. Mycket märkligt...

Grönt

På två dagar har jag gjort av med nästan 800 kr på växter. Och ett par hundralappar till, minst, lär det väl bli med tanke på att jag måste köpa två vita krukor. Huh. Jag som inte ens är rik. Min lägenhet ser nästan ut som ett växthus numera...

32676-28232676-283
32676-28132676-288
32676-28632676-287
32676-28032676-284

Blött!

32676-279 32676-278
Det var svårt att ta sig från Ikeas parkering till entrén idag (Valbo/Gävle). Regnet vräkte ner och asfalten förvandlades till en sjö.

32676-289
Mamma hittade ett ställe där hon kunde trippa på tå utan att bli så farligt blöt.

Möjliga framtidsyrken

 • Matfotograf. Det vore något! Jag älskar att fotografera mat. Skarpa närbilder på mat kan se fantastiskt inbjudande ut. Jo, det vore absolut något. Men kanske lite enformigt att endast fotografera mat?
 • Journalist. För att jag tycker om att uttrycka mig i skrift. Men jag vill inte skriva tråkiga nyhetsartiklar, utan helst beskrivande texter, så som personporträtt, reportage, roligare faktatexter och miljöskildringar.
 • Friskvårds-/hälso-nånting. Jag började trots allt på friskvårdsprogrammet på gymnasiet. Läste intressanta kurser som folkhälsokunskap och massage. Hälsa är intressant, men...
 • Fotograf. Att fotografera är fantastiskt roligt. Jag har alltid med mig kameran. Men jag är inte tillräckligt duktig för att enbart fotografera.
 • Metereolog. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: SMHI är min bästa vän. Jag är ofta på SMHI:s hemsida och tittar på vädret de kommande dagarna, både i Falun och Borlänge där jag befinner mig, men också Paris, Samos, New York, Bagdad och andra intressanta ställen... Temperaturer, geografi och klimatväxlingar är väldigt intressant. Men det känns inte som ett helt komplett yrke för mig.
 • Reseledare. Jag har varit inne på turism-nånting, och som reseledare kan jag ju få bo ett tag i ett annat land, använda mig av något annat språk och få folk att trivas. Eller inte... det är nog inte så roligt i längden.

Nej.

Nu ska jag berätta om det absolut perfekta yrket för mig. Än vet jag inte vad jag skulle kalla det. Reseskribent och -fotograf kanske? Jag vill jobba på ett resemagasin. Då får jag nämligen göra allt jag gillar: resa till olika länder, använda mig av olika språk, göra personporrätt, reportage, miljöskildringar och skriva faktabaserade texter från olika länder, fotografera till mina texter (vilket självklart även innebär mat!). Och när jag ändå är där kan jag passa på att göra lite efterforskningar om landets klimat och invånarnas hälsa och levnadssätt... Det vore det ultimata.


Vi firar ett år, jag och älsklingen

32676-275För exakt ett år sedan flyttade jag in här i världens mysigaste stora etta med sovalkov, kök med matplats, stor balkong och nyrenoverat badrum (jag brukar påpeka allt det där). Herregud, vad tiden går! För ett år sedan blev jag lägenhetsägare och jag är fortfarande en stolt sådan, för jag älskar min lägenhet och önskar att jag kunde flytta med den till olika städer. Idag har jag firat med att köpa massor av gröna växter (det var visserligen efter jag köpt växterna som jag kom på ettårsdagen, men det behöver jag ju inte säga här) eftersom jag dödat alla andra, samt storstädning...

Bilden är ju liten, men om ni tittar riktigt noga ut på balkongen ser ni hoppbackarna längst upp på kullen. På bilden syns varken min snygga bokhylla eller den underbara egeninredda sovalkoven, men något ska väl vara privat också.

Jag har sett en kändis!

När jag hade haft pizzalunchdejt med Regina och skulle gå in i entrén till jobbet igen, mötte jag Daniel Lindström i dörren. (Tydligen spelar han här på Kupolen idag.) Var tvungen att spana lite, så jag kan meddela alla intresserade att han gick och åt thaimat mellan spelningarna... Synd att jag inte tog med mig kameran på lunchen, då hade jag ju kunnat fotografera och skicka fotot till Se&Hör, Hänt Extra och allt vad tidningarna heter...

15:25
HAHA! Gissa vem som stod utanför entrén till mitt jobb när jag skulle gå hem från jobbet? Joodå, Daniel Lindström igen.

Lördag på jobbet

Klockan är nio minuter över nio, det är den andra september tjugohundrasex. I datorn återstår för tillfället 279 ärenden att svara på. Mitt hörn på arbetsplatsen är avskilt och bra. Ur radion kommer prat från programledarna i Morgonpasset i P3. Utanför det stora fönstret är det en stor, tom parkering, delvis fylld av byggmaterial. En och annan bil kör runt i rondellen och fortsätter vidare mot olika håll. Himlen är täckt av gråvita, tjocka moln och det ser ut som en sådan där riktigt tråkig, grå dag. Jag måste muntra upp mig själv. Ska gå och köpa ett Wasaknäcke ur automaten och hälla upp en kopp te.

11:39
Om fem minuter blir det lunchdejt med Regina - pizza!

Bananasplit

32676-273
Glass med chokladrippel och banansorbet
, är lika med bananaslipt, enligt Coop som är märket bakom denna underbara glass. Tillsammans med Rapsody in rock på TV blir det en lugn och skön fredagkväll såhär innan det ska upp och jobbas även på lördagen...

32676-274

Planer som ändras

Gott folk, jag tänker inte säga någonting förrän något är klart, men planerna ser för stunden helt annorlunda ut. Ibland måste man tänka smart. Vad nu "smart" är. Jag är sugen på att plugga, dock inte riktigt än, just nu känner jag mig inte mogen, men om ett år kanske. Att vänta två år känns i dagsläget för lång tid. Och ska jag börja om ett år måste jag sätta igång och göra något åt mina betyg. Ett nödvändigt ont. Men lite kul måste man ju hinna med på ett år också, och det, gott folk, det tänker jag göra. Kanske inte just nu, men man vet aldrig. Som sagt: jag avslöjar inget än, jag kan ju ändra mig lika ofta som jag byter trosor. Jag hoppas dock ni stannar på min blogg, för jag gillar mina bloggläsare. ;)

(Det där var nog den första smileysen jag gjorde på min blogg! Det hör inte till min princip att göra sådana här, men jag var tvungen.)