En viktig och två mindre viktiga punkter

Aaaww, så glad jag blir. Någon har fattat var man bör befinna sig imorgon! Ja, för lördag är en stor dag. Då är det Festen jag tjatat om i över ett halvår. Inget märkvärdigt egentligen, särskilt inte nu när hälften av folket droppat av, men satan i gatan vad jag ska ha trevligt och blanda färgglada drinkar, lyssna på bra musik, shejka lite ass, försöka mig på Guitar Hero, kanske Singstar och... ja.


* Nu borde jag att äta frukost och sedan börja köra mot Gävle. Idag har jag bil, så att jag hinner hem till årets viktigaste match: Leksand-Mora.

* Jag är fan ganska snygg idag. Det gäller ju att väga upp det hela när man inte är säker på om man har gjort alla hemuppgifter som man skulle... liksom...


...

»Satsar en kvinna på duglighet misstänks hon för okvinnlighet. Satsar hon på sin kvinnlighet misstänks hon för oduglighet.»

Okänd

Tillbaka på träningsgolvet

Det blev träning igår. Det var nästan så att jag blev lite sentimental där på träningsgolvet. För ett halvår sedan gick jag med gåbord i sjukhuskorridoren och nu tränar jag. Häftigt. Det gick bra att träna, förutom att musklerna såklart inte är så stora och att rygglyft och lite andra övningar känns konstiga. Men det ger sig nog.

Idag har jag, för ungefär femte dagen i rad, ett väldigt konstigt ont i ryggen. Varenda steg jag tar, om jag inte tar superlätta steg, känns i ryggraden, vilket inte är ett dugg behagligt. Dessutom gör huvudet lite ont vid minsta snabba rörelse. Väldigt märkligt. Jag hoppas allt har med träningen att göra. Jag började ju inte direkt lugnt på Ayia Napa med vattenjympa och volleyboll på dagarna och dans på nätterna. Får låta bli att träna på en vecka och se om det ger med sig. Hoppas, hoppas, för jag är inte riktigt normal just nu.

Diverse prylar till festen är inhandlade, kontrakt på jobbet är skrivet, jobbtider skaffade och jag är nästan klar med min första skrivövning i kursen. Trots att jag mår lite konstigt är jag med i leken. Tänk vad jag kommer vara med i leken när jag mår jättebra, liksom! Go, Johanna, go, Johanna...

6 månader har rusat förbi

image830Idag för 6 månader sedan låg jag på operationsbordet på Universitetssjukhuset i Linköping, för att göra det, förhoppningsvis, största ingreppet i hela mitt liv. Min sneda skoliosrygg skulle rätas upp och jag stelopererades i fem kotor i ländryggen. Någon gång efter lunch väcktes jag och fick höra att operationen hade gått jättebra. I åtta dagar låg jag kvar på sjukhuset, fick massor av medicinering, fick hjälp att börja stå och gå och röra mig med min nya kropp. När jag kom hem orkade jag inte gå mer än hundra meter och sitta upprätt orkade jag inte mer än fem minuter. Jag orkade inte ens göra min egen frukost.

Det är en ganska hissnande känsla, det här... att det redan har gått ett halvår. Det är svårt att försöka beskriva känslan. Fortfarande efter ett halvår kan jag haja till när jag ser bilder på mig själv - jag känner inte igen den där (nästintill) raka ryggen, vems är den?

Varför just ett halvår är så viktigt, beror på att det är under den tiden jag har haft restriktioner. Det är så lång tid det tar för skelettet att läka. Nu ska (peppar, peppar) min ryggrad vara lika stark som alla andras. Idag får jag börja träna igen. De senaste dagarna har jag tyvärr haft ont i ryggen, vilket jag nästan aldrig har, och inte känt mig på topp, men jag hoppas att jag mår bra under dagen, för ikväll har jag nämligen tänkt att stå på träningsgolvet igen.Att det har gått ett halvår och att jag är läkt firas med fest på lördag. Enda sedan innan jag opererades har jag sagt att när det har gått ett halvår, då blir det fest. Jag vet inte hur många månader jag har tjatat om 1 september. Det är en viktig dag.


Ordlös onsdag - Snart...

image825

Gå på fotoutställning på nätet och
se fler foton i kedjan.

Det känns konstigt att jag går i skolan

Jag tycker att det är väldigt bekvämt när en lärare står och pratar på och jag bara kan sitta och softa och lata mig. Första halvan av dagens lektion bestod i att vår lärare stod och pratade och vi nickade ibland, sa något ibland. Det var skönt att inte göra något. Men på andra halvan av lektionen började vi skriva. Och trots att jag var tvungen att göra något, så gillade jag det. Det var massor av flödesskrivning som gällde. Ibland med något tema, ibland till musik. Ibland fick vi läsa upp någon mening ur det som vi hade skrivit. Det var roligt! Det var kul att komma igång att skriva och trots att jag inte tycker att klassen verkar vara världens roligaste (jag hoppas att de överbevisar mig), så var det kul att höra andras meningar. Och det kändes dessutom helt okej, ja, nästan lite roligt, att läsa upp en egen mening. Det kommer att kännas lite jobbigare när vi från och med nästa lektion ska lämna ifrån oss hela texter och få kritik på dem. Om det är en journalistisk text känns det okej, för där är allt ändå så begränsat, men när det än så länge handlar om prosa så är blir det mycket mer jobbigt och personligt.

Men det ska bli intressant, det här.

Det bästa med att jag ska till skolan idag...

...är att jag är ledig i två dagar sen.

"Årets fräckaste värvning", skriver Aftonbladet

Alla skriver om den stora hockeynyheten. Fullt förståeligt. Det känns helt sjukt.

Själv säger han: »Jag ser det som en ära att få spela för en så klassisk klubb som Leksand.» Mäktigt.


Tre veckor till seriepremiär förresten... (Men först och främst är det förstås spöa Mora på fredag som gäller.)

Första skoldagen: lektion i att leta

Självklart var jag tio minuter sen hemifrån imorse, trots att jag verkligen inte bör vara sen när det är första dagen i skolan och jag ska hitta en parkering och rätt klassrum och allt...

En kvart innan jag börjar hittar jag lyckligtvis en ledig parkering utanför högskolan i Gävle. Att sedan hitta till klassrummet är som att gå i en labyrint. Jag går in genom närmsta ingång och förstår snabbt att jag är på helt fel ställe av skolan, för där jag har gått in står stora maskiner och det står något om bygg...nånting. Det är bara att gå och se om det finns någon skylt mot något som kan verka vara rätt håll. Jag ska till 51:319 och 51 bör ju betyda något särskilt eftersom det är ett kolon efter. Plötsligt ser jag pilar mot "Hus 13-51". Aha, 51 betyder nog att klassrummet ligger i hus 51. Att sedan komma till hus 51 tar inte direkt en minut. Jag passerar flera korridorer, cafeteria, bibliotek, klassrum, trappor... Rätt vad det är, befinner jag mig tydligen i hus 51, men hittar inte klassrummet. Jag går upp en våning för att kika och ser att klassrummen där heter 51:300-nånting. Aha, 3 måste alltså betyda att det är på tredje våningen! Och 51:319 finns där uppe. Fem minuter innan jag börjar är jag framme.

Över en timmes bilfärd, enkel resa, för att vara på en registrering i 40 minuter och säga ja när mitt namn ropas upp, räcka upp handen på frågan hur många som inte bor i Gävle, inte räcka upp handen på frågan om hur många som läser på högskola för första gången och räcka upp handen på hur många som redan börjat läsa böckerna... (Och jag kan konstatera att jag för första gången inte är den enda Johanna, att vi inte alls är många som bor utanför Gävle, att det är ganska många som aldrig har läst på högskola förr och att jag är en av få som varit ambitiös nog att börjat läsa böckerna.)

Efter de 40 minuterna i skolan tänkte jag att jag skulle kunna gå i lite affärer i Gävle när jag ändå var på plats och hade så lång tid av dagen kvar, så jag åker in till centrum och upp i parkeringshuset i Niangallerian samtidigt som jag gräver i handväskan efter min plånbok. Jag hittar inte plånboken kan därmed inte stoppa in mitt Visakort för att bommen ska öppnas och jag kan köra in. Mitt pucko - jag har glömt plånboken hemma. Smart, inte en krona på mig, inget Visakort och inget körkort. Bara att trycka ut en biljett istället och hoppas på att komma ut ur parkeringshuset utan att behöva betala med pengar eller kort som jag inte har. Det lyckas jag med och har alltså bara som enda alternativ att åka hem till Falun igen. Men att hitta ut från Gävle är av någon konstig anledning alltid lika svårt. Jag lyckas alltid åka åt fel håll och få vimsa omkring ett tag innan jag hittar rätt väg.

Idag var inget undantag, men hem kom jag.


Imorgon är det första lektionen och jag ska prova att åka tåg till Gävle och buss till högskolan, för att sedan hitta till ett annat klassrum. Det ska nog gå lite bättre, för nu vet jag ju i alla fall vad alla siffror i klassrumsbeteckningen står för...


I rampljuset i Aiya Napa

Det är min kompis M som jobbar i Ayia Napa. Min andra kompis F kom två dagar efter mig, för att stanna till hon blir uttråkad. M och F är väldigt bra att gå ut med, då vi tre är väldigt lika på två plan: 1. Vi blir höga av musiken och dansen och 2. Vi behöver ingen alkohol för att våga tokdansa, utan kan dricka enbart vatten för att hålla igång. Så förutom att jag varje dag gick på vattenjympa på hotellet där M jobbar, blev det mycket dans på nätterna och jag har alltså hållit igång ganska bra och haft en del träningsvärk.

Det blev lite tid i rampljuset under veckan på Cypern... Jag är inget fan av att vistas i rampljuset, men det var faktiskt ganska roligt. Först och främst fick jag en uppmaning av vattenjympaledaren att just jag MÅSTE vara med och träna. Detta sa hon i mikrofonen så att alla gäster hörde. Dessutom fick jag självklart några kvällar senare sjunga i mikrofonen när det var allsångskväll på hotellet där M jobbar...

image819Det roligaste var nog när vi en kväll satt på en bar där det var en Cher-show. Den härliga sångerskan undrade om det inte fanns några dansare i publiken. Eftersom F faktiskt är dansare (och en riktigt grym sådan som exempelvis skakat rumpan i flera musikvideos), räckte hon upp handen. På grund av detta blev vi i slutet av showen uppdragna på scenen för att vara bakgrundsdansare till The Shop Shop Song (tillsammans med de riktiga gay-bakgrundsdansarna som syns på bilden). Det var faktiskt ganska roligt och som tur var hade vi en av M:s kollegor med oss, som kunde fixa bildbevis med min kamera.

F och jag var ute och dansade mellan tre och fem en morgon. Det var basslinekväll (underbar beatmusik) på klubben Abby's. Klubben var stor och folk dansade både på balkongen, på scenen och på det stora dansgolvet. På det lilla dansgolvet var F och jag mest ensamma. Vi hade gott om yta och rörde oss ordentligt över hela golvet. Här kan man verkligen snacka om att bli hög på musiken - jag tror att jag log konstant i två timmar. Då F bor i London och kan musiken och dess språk visade hon hur folk gör när de tycker någon dansar bra. Det går inte att visa i text, men massor med folk kom fram och gjorde så mot F och mig, dansade med oss och visade med kroppspråket att de gillade oss. Några kom till och med och fotade oss. Nog för att vi tokdansade och tog plats, men inte trodde jag att vi skulle få den uppmärksamheten (eller att vi skulle bli bjudna på efterfest med DJ:n, som faktiskt är en av Londons absolut största - men den inbjudan berodde visserligen på att han kände igen F från London och troligen är lite intresserad av henne)...

Annars har jag fått en hel del uppmärksamhet på grund av mitt ärr också. Det var första gången jag solade offentligt den här sommaren, och visst förstod jag att folk skulle titta - det är ju inte varje dag man ser någon med tejp 4 decimeter på kroppen. Men att folk skulle glo så mycket hade jag inte räknat med. Det var jättetydligt att deras blickar riktade sig till min tejp som täcker ärret. Två personer frågade vad jag hade gjort. Jag har inga problem att berätta varför jag har ett så långt ärr. Det är helt okej att folk frågar, jag föredrar det framför blickarna. I början hade jag inte heller några problem med att folk tittade efter mig, men på femte dagen började jag bli lite irriterad över alla blickar. Människor är inte direkt diskreta - först tittar de frågande och nyfiket på magen/sidan/ryggen ett tag, sedan upp på mitt ansikte som om de skulle få ett svar där. Jag förstår att folk tittar, jag skulle själv göra det, och jag blir inte arg för att folk tittar, men i längden blir det faktiskt lite jobbigt. Att prata om det har jag som sagt inga problem med. Nästa gång någon glor för mycket kanske jag ska dra historien om att jag blivit biten av en krokodil eller något...

Redo för skolstart (?)

Folk frågar om jag har färgat håret. Nej, jag har inte färgat håret, det råkar bara ha blivit ganska bra solblekt. Brunare hy tillsammans med blekt hår gör effekten av min solbränna lite starkare och det gillar jag.

Jag har köpt en fantastisk ärtgrön handväska idag. »Nämen fy. Fast du har ju lite annan stil än jag...», var min kompis inte alltför impade kommentar. Haha. Jag älskar väskan och den gör att det känns lite roligare att åka till skolan imorgon. För jag har en ärtgrön väska, jag har solblekt hår och en färsk Cypernsolbränna. Ungefär som när man var liten och kom tillbaka till skolan med en ny skolväska och var lite lagom sommarbrun, ni vet.

Annars är jag sjukt trött, har ont i ryggen och är lite smånervös inför första dagen i skolan imorgon. Som tur är får jag låna mammas bil och slipper i alla fall stressmomentet med att hitta en buss som dessutom ska vara rätt buss. Det problemet skjuter jag upp till på tisdag. Att vara ny och leta efter rätt klassrum är liksom tillräckligt jobbigt. Hujedamej.


Det var bara en sol-, bad- och umgåsresa

Vadå, är ni intresserade av att veta vad jag har sett på Cypern? Ledsen att göra er besvikna, för jag har inte sett ett skit, typ. Mitt syfte med att resa till Cypern, var faktiskt inte att se landet - jag har varit på Cypern förr och sett mig omkring lite. Den här gången köpte jag bara en flygstol för att hälsa på en kompis och resans syfte var att sola, bada och umgås. Så vad jag har sett av Cypern är: hotellområdet där min kompis jobbar, trädgården där min kompis bor, stränderna Konnos Beach och Nissi Beach, shoppinggatan i Ayia Napa och bargatan i Ayia Napa.

Det har varit perfekt värme. På dagarna har temperaturen varit 34-37 grader, vilket är stekande men inte så att man inte står ut. På nätterna har det varit 25-29 grader. Havet mätte 27 grader och poolen på hotellet där kompisen jobbar, var 32 grader varm. När till och med en badkruka som jag säger att det är för varmt för att svalkas - då är det varmt. Men till skillnad från förra året i
Samos, så klagar jag inte. Det här var helt underbart perfekt.

image820
Redo att snorkla i Medelhavet. Jag är som vanligt blekast, men observera då att min kompis har befunnit sig på Cypern i tre månader - då förstår ni nog att jag faktiskt inte är så blek den här gången.


image821
Konnos Beach.

image822
Trädgården som tillhör lägenheten där min kompis bor.

Fjortis Paradise

»Välkomna till Fjortis Airlines som kommer att ta oss ner till Cypern och Fjortis Paradise.»

Flygvärdinnan kunde lika gärna ha sagt så. Redan på Arlanda var det tydligt vilken målgrupp som skulle åka till Cypern. Bara ett par barnfamiljer och några unga kärlekspar, men annars var det stora ungdomsgäng. Det fanns ett tjejgäng på ungefär tio brudar i 18-20-årsåldern. Alla såg likadana ut. På utresan var det partyhumör, fnitter och asgarv. På hemresan var samtliga slitna och betydligt tystare, förutom hostan och snorandet som hördes precis överallt.

När det var dags att boarda på Arlanda sa kvinnan bakom disken att det var tio minuter kvar till boarding och då skulle de som sitter på rad 25-37 gå på först. Fyra ungdomar tjohoade högt och rusade fram för att vara först i kön.

»Som sagt, om tio minuter kan ni börja köa...», sa kvinnan, och de fyra ungdomarna blev röda i ansiktet, började fnissa och gick och satte sig igen.

När tio minuter gått tog kvinnan vid disken till orda igen:

»Då var det dags för er som sitter på rad 25-37 att börja gå ombord. Och då vill jag be er att eftersom vi är tio minuter sena, så snälla, när ni kommer in på flyget, gå direkt till er plats och lägg ert bagage antingen i hyllan ovanför er eller under stolen framför er. Spring inte omkring i flyget, utan gå direkt och sätt er på er plats. Tack.»

Precis som en lärare som talar till sina fjortonåriga elever. Om det behövdes? Ja.

image823

Ayia Napa har ett galet nattliv, och då menar jag det inte bara som positivt. Allt går ut på att bli så full som möjligt. Det känns som om barernas mål är att supa alla fjortisar redlösa, vilket milt sagt är osmakligt. Varenda bar och varenda klubb har inkastare på gatan som delar ut flyers och lockar med sina alkoholhaltiga erbjudanden: "köp 1 drink få 1 shot", "1 gratisdrink", "första drinken 1 pund", "8 shots och 4 drinkar 8 pund" och så vidare. F och jag blev påhoppade med erbjudande om att köpa 1 drink och få 2 shots på köpet. Vi hoppade på det, då vi ändå skulle vänta på en tjej på den baren. Vi trodde ju att vi skulle få köpa en drink och få den andra gratis, plus en varsin shot. En drink och en shot var, alltså. Men icke. Åtta glas ställdes upp på bardisken. 4 glas var - 2 drinkar och 2 shots. Inte riktigt vad vi hade räknat med.

Jag måste klargöra en sak: det går att vara i party-Ayia Napa utan att vara full. Jag har testat och kan meddela att mina kompisar och jag levande exempel på att det är fullt möjligt att bli hög enbart av att dansa.

Någon som har motivation att dela med sig av?

Om två dagar börjar skolan och jag är sååå omotiverad. Nu har jag visserligen haft semester i hela fem veckor (eller okej: fyra veckors semester och en vecka i "arbetslöshet" i teorin men "i väntan på skolstart och nytt kontrakt på jobbet" i praktiken) och borde ju vara utvilad och redo att ta nya tag.

Vilken klyscha. Jag är inte "redo att ta nya tag". Jag vill inte ha höst. Jag vill fortsätta vara ledig, ha det bra i solen, göra vad jag vill om dagarna... Börja skolan och ständigt ha böcker att läsa och uppgifter att lösa är inte ett dugg lockande. Det minst lockande är pengarna. Jag vill jobba och tjäna pengar, inte plugga och låna pengar... Gosh. Ibland är det jobbigt med förändringar (men nödvändigt, jag vet)...

Var tog min cola vägen?

Jag köpte en cola på flygplatsen i Larnaca, drack ett par klunkar och la ner den i väskan. Sedan var den borta. Förmodligen var jag helt enkelt så trött att jag lagt den utanför väskan, glömt den på en stol eller vad som helst. Det mest irriterande är att någon borde ha sett mig tappat den/glömt den. Varför säger inte folk till?

Fortfarande trött. Jag har varit vaken i ett dygn och antal timmar sömn den senaste veckan är inte så många.

Klockan är i skrivande stund 08.15 och jag anlände just mitt hem. Flyget var två timmar sent och landade på Arlanda klockan fem imorse. Riktigt jobbig tid. Dessutom är det jobbigt med förseningar när man reser ensam. Jag var så trött på flygplatsen att mina ögon inte ville se. Inte ens glasögonen gjorde det mycket bättre. Nu ska jag sova några timmar, innan jag ska hem till föräldrarna och pressa under solen för att bättra på brännan. Ha, ha.

Om ett dygn...

...har jag just anlänt Cypern. Eftersom jag nyss bokade biljetten känns det lite overkligt. Overkligt att jag ska ut och flyga imorgon (särskilt med tanke på att jag reser ensam..) och overkligt att jag om ett dygn befinner mig i värmen.

Reser ensam gör jag alltså, men jag kommer inte vara ensam. En kompis till mig jobbar på Bamseklubben i Ayia Napa, så jag hälsar på henne. På söndag kommer dessutom en annan gemensam kompis och flyttar in hos kompisen som bor på ön. Ingen av oss tre har egentligen umgåtts med varann på flera år, men förr i tiden var vi nära, så det här blir lite "old times". Innan vi blir tre i lägenheten har jag två halva dagar på egen hand då min kompis jobbar. Det ska nog gå ganska bra att fördriva tiden med en bok i en solstol eller att plaska runt i vattnet...

Passet, bikinin och cyklopet är med - jag är redo.

En personlig berättelse från tsunamins Khao Lak

Egentligen finns inga rättvisa ord för att beskriva känslan jag får när jag läser den här boken. Nej, jag har faktiskt inte läst ut den ännu. Men det var när jag kommit till ungefär halvvägs och Pigge Werkelin uppmanar läsaren att ta en liten paus från boken och tänka efter ett ögonblick, tänka på vad man faktiskt har här i livet, allt man är glad över och hur det skulle vara om någon av ens närmaste plötsligt dör... det var då jag kände att jag måste berätta om boken, trots att den i skrivande stund inte är utläst.

Boken är jobbig. Psykiskt jobbig. Jag har varit tårögd många gånger. Det har hänt att jag fällt några tårar, ibland inte ens när det varit som sorgligast, utan helt enkelt för att det då och då kommer över mig hur overkligt omfattande naturkatastrofen var och vilken fruktansvärt absurd, hopplös, sorglig, smärtsam och absolut fullkomligt vidrig känsla det måste ha varit för Pigge som letade efter sin döda hustru och sina döda söner på Khao Lak efter tsunamin. Samtidigt förstår man nog ingenting om man inte har varit där, men boken ger mer förståelse om vad som skedde och vad de svenska myndigheterna gjorde, men framförallt inte gjorde.

Pigge Werkelin har skrivit Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak tillsammans med journalisten Lena Katarina Swanberg. De beskriver sakligt och enkelt Pigges upplevelser när tsunamin vällde in över Thailand. I mitten av boken finns massor av bilder från den tid efter flodvågskatastrofen som Pigge stannade kvar i Thailand för att leta efter sin familj, sörja sin familj och slutligen begrava sin familj. Bilderna och bildtexterna berör. Stundtals blir det smärtsamt att läsa, det gör nästan ont när texten så självklart flyter på. Trots att det egentligen inte är särskilt mycket beskrivande känslor, så berörde boken mig ändå redan från första början.

Om mat på flygplanet

image819Specialmat på flyget måste bokas minst 5 arbetsdagar innan resan. Bokar man resan 3 dagar innan man ska åka, kan man alltså inte boka någon specialmat. Samtidigt får man inte ta med sig egen mat.

"Med hänsyn till allergiska passagerare, och de allvarliga konsekvenser som kan uppstå, samt av hygienkrav, är det endast tillåtet att förtära mat och dryck som serveras av kabinpersonalen."

Vilka allvarliga konsekvenser skulle kunna uppstå för att jag har med mig en egen macka och en dricka som jag har köpt på flygplatsen? Skulle detta dessutom vara ohygieniskt? Skulle någon passagerare få en allergisk chock av att jag äter en ostmacka?

Då ringer jag Apollo som jag har bokat resan av och undrar om det är möjligt att boka vegetarisk mat enbart till hemresan och så får jag väl vara hungrig på utresan då. Ja, det går bra, men då måste jag fortfarande betala för mat både på ut- och hemresa. »Då får du helt enkelt chansa på att det är något du kan äta på utresan», säger kvinnan på Apollo. Men... det serveras kött. Vad skulle jag chansa på? Jag äter ju inte kött. Och jag har såklart ingen lust att betala för mat som jag inte kan äta. Särskilt inte med tanke på att flygplansmat varken är särskilt billig eller någon större gourmetupplevelse.


Bild

Ett vykort från Frankrike

Salut mon amie! Je suis encore en France pour une semaine de vacances, et je t'écris en français parce que tu vas t'entraîner en peu... :) [...]

Haha. Min underbara kompis är svensk, men läste ett år på high school i Frankrike för ett antal år sedan, och inte tusan har hon glömt bort sin franska inte. Hon skriver att hon är i Frankrike på semester en vecka och att hon skriver till mig på franska för att jag måste träna lite. Helt riktigt, det behöver jag. Och jag blir helt överlycklig när jag märker att jag förstår allt. Jag hade dock inte kunnat skriva hela vykortet själv, men förstår rubbet gör jag. Grymt.

Ordlös onsdag

image817

Gå på fotoutställning på nätet och
se fler foton i kedjan.

Förberedelser

image816

Nu vill jag sjunga dig milda sånger

Linda Olssons Nu vill jag sjunga dig milda sånger är en bok som har fått väldigt bra recensioner. Och visst är boken vacker. Den handlar om Veronika och Astrid. Veronika är den unga författarinnan som kommer till en stuga i en liten by i Dalarna för att skriva färdigt en roman och för att komma över en sorg. Astrid är kvinnan i huset bredvid, den ensamma, äldre kvinnan som omgivningen kallar för "häxan" och som till en början bara misstänksamt iakttar sin nya granne. Långsamt börjar en stark och annorlunda vänskap växa mellan de två kvinnorna.

Den här boken får en verkligen att leva sig in i de två kvinnornas liv och den får en att tänka efter. I slutet av boken får vi läsa författaren Linda Olssons sommarprogram. När sommarprogrammet sändes vet jag inte, i boken står det sommaren 2007, men ingenstans kan jag hittat hennes namn. Det är ett fint program i alla fall, jag har åtminstone läst det.


Och i och med att boken nu är utläst och det inte ens är två veckor till jag börjar i skolan, så är det dags att ta tag i kurslitteraturen: två böcker ska vara utlästa till lektion ett och två...


Börja lugnt? Vadå?

Jag har lite svårt att börja lugnt när det gäller att börja träna efter ett uppehåll, oavsett om det handlar om aerobics, om att gå, simma, springa på löpband eller cykla. Jag går alltid ut lite för hårt, trots att jag vet att jag är otränad. Det går liksom inte att bara ta i halvt - vilket är vad jag bör göra när jag ska börja träna snart igen.

Jag har inte cyklat på... evigheter, av förklarliga skäl. Men i lördags tog jag cykeln. Det var liksom lättast så om jag ville komma hem i natten från festen. Det är ju ändå ganska nära, tänkte jag. Men det blev inte bara cykla från festen hem till mig. Det blev cykla från kompis till festen, från festen till stan, från stan till något jag inte skulle kalla efterfest och från något jag inte skulle kalla efterfest till hem till mig. Eller ja, jag cyklade inte sista biten, men... nästan.

Anyway. Jag tror jag har för lite fett på rumpan, vid sittbenen. För de gör skapligt ont. Det får man kanske räkna med när man inte har cyklat på evigheter, vad vet jag? På mig gör det i alla fall alltid ont när jag har cyklat långt. Dessutom kanske jag inte borde cykla så långt och mycket när jag är så otränad och med tanke på min rygg. Men är man lite... lullig... så tänker man inte superlångt. Tydligen inte när man faktiskt är helt klar i knoppen heller, för ikväll tog jag cykeln och cyklade alla åtta kilometer hem till mina föräldrar. Fort. Trots att rumpan sade ifrån. Jag var halvt död av andfåddhet efter en kilometer (varför cykla långsamt när man kan cykla fort och komma fram fortare?), men sedan blev det lättare.

Äsch, det är väl ingen fara. Men min rumpa gör ont. Gissa om jag den kommer göra imorgon.

(Hur tusan klarar folk av spinning, med tanke på rumpan?)


Eftersom jag dansar igen

Ida vet inte om det än, men varsågoda att ta del av vår snygga dans vi gjorde häromdan. Observera Idas lössnopp...

Eftersom det är jag och Persbrandt nu, så bjuder vi också på en dans. Kolla in!


Det är jag och Persbrandt nu

image815

Jag har precis gjort kändistestet och ha! - den kändis som passar mig bäst är Mikael Persbrandt. Fantastiskt klockrent. Det kunde inte blivit ett bättre resultat. (Och när jag testade vilken tjej som skulle passa mig bäst, blev det Tuva Nuvotny.)

Vilken kändis borde du dejta?
Bild

Och där gick sista semesterveckan av stapeln

image816Den här dagen har jag längtat efter. Inte för att jag ska göra något speciellt. Tvärtom. Idag är första dagen på länge jag inte har en enda sak inplanerad och det är så skööönt. Jag lade mig i någorlunda tid igår och vaknade av mig själv idag, utvilad. Underbart. Kanske ska jag fortsätta med städningen som jag började med igår. Min sista semestervecka ser inte ut att bjuda på så fint väder: kanske ska jag leta resor till Cypern och hälsa på min kompis? Kanske ska jag försöka läsa ut min bok, så att jag kan börja med kurslitteraturen sedan. Kanske ska jag ut och cykla lite. Kanske ska jag ta med mig kameran på en promenad. Kanske ska jag skita i allt.

Dalahästen från 1988 har inget med innehållet i inlägget att göra. Han/hon praktiserar endast som rekvisita idag.


Igår slog jag ett rekord

Jag badade nämligen för första gången den här säsongen. Så sent som den 11 augusti har jag aldrig förr tagit första doppet.

Det skulle regna, men en kompis och jag hade gett oss tusan på att ligga ute och sola. Lagom till vi anlände till sjön hos mina föräldrar, sprack det upp, blev varmt och klarblå himmel så långt ögat kunde nå. Inget regn i sikte. Helt underbart. Därav blev det en fantastisk skön sommardag med solning, premiärdopp, premiärflyt på luftmadrass och premiäråkning i båten. Dessutom blev det trevlig kräftskiva/grillfest på kvällen. Kompisen och jag fick sedan för oss att vi skulle på Harrys, så vi cyklade till stan efter midnatt. Det är alltid trevligt på Harrys och jag kan ju inte påstå att jag är pigg idag.

I provhytten på Topshop

image812image813

Min kompis R och jag har någon konstig besatthet av speglar. Syns vi i någon spegel måste kameran upp. Vi har en handfull sådana bilder från olika speglar och spegelaktiga fönster i Tallinn. Haha. Här ovan är från en provhytt på Topshop i Stockholm igår. På bilden till vänster provar jag kläder och till höger står jag i mina egna kläder och suckar lite i väntan på att R ska fota klart...

Vi hade alltså en heldag i Stockholm igår med alldeles lagom mycket (lite) shopping ur plånbokens synpunkt (endast jeans, t-shirt och halsband). Jag älskar Topshop och samtliga prylar inhandlades där. De har ju faktiskt till och med en liten hörna som heter "Petite". Perfekt för oss som är lite korta i rocken. Jag älskar Topshop på Drottninggatan ännu mer sedan det gjordes om, så där skulle jag kunna hänga bra länge.

Det gjorde vi också. Till och med lunchen intogs där. Topshop är inte bara ett bra shoppingställe, utan även ett perfekt ställe att luncha på. Man sitter nämligen med fönster över Drottninggatan och kan inspektera alla människor som passerar och kan kommentera hur snygga eller konstiga de ser ut, vilken schysst stil någon annan har, hur omaka eller söta par är. Till råga på allt hade vi första parkett för ett hångel. Och jag såg en
kändis.

Lite mer klarhet

Eller inte, men jag har i alla fall fått veta att min skrivarkurs blir av (grr, felinformation på studera.nu) och jag börjar i Gävle som planerat och efter en vecka får jag se om det plötsligt blir flytt 30 mil norrut eller inte. Pirrigt? Något...


Jag är väl en förstående kompis ändå...

Johannas kompis pratar om ett beslut som faktiskt är livsavgörande: Usch, jag har ju fått kalla fötter...
Johanna: Men... du kanske skulle köpa ett par raggsockor?

(Nåväl, för två tjejer, trötta i både huvud och ben, var det här faktiskt jätteroligt.)

Snacka om huvudbry

Oj. Oj. Oj. Urval 2 är klart. Jag pratar om antagning till universitet/högskola. Hjälp. Jag var helt inställd på Gävle, men nu blev min mage plötsligt extremt nervös och för tillfället vet jag inte var jag befinner mig om eh... 1,5 vecka? 2 veckor? 3 veckor? Shit shit shit. Snacka om rundringning till Mittuniversitetet och Högskolan i Gävle imorgon. Hjäääälp. Min maaageeee!

Tre veckor kvar

Om tre veckor har det gått 6 månader sedan jag opererades. Detta innebär att min ryggrad är läkt och att jag kan börja träna igen. Bara tre veckor till ett halvår har gått alltså... Wow.

Ordlös onsdag

image810

Gå på fotoutställning på nätet och se
fler foton i kedjan.

Ett foto i timmen, tisdag 7 augusti

image797
09:31 Good morning, sunshine! (Bokstavligt talat.)


image798
10:36 Viktiga grejer för en heldag i solen.

image799
11:29 Välkommen till en av mina favoritplatser. Än så länge är det helt stilla på vattnet.

image800
12:34 Läser om Grey's Anatomy och har det allmänt bra.

image801
13:39 Pastasallad med fetaost och soltorkade tomater.

image802
14:43 Jag åt så mycket att jag blev såhär tjock. (Eller också är det min gravida syster som är på bild.)

image803
15:46 När man är gravid får man svulla glass och grejer. Min ursäkt är... att när man inte är gravid får man också svulla glass och grejer.

image804
16:25 Att läsa en bra bok när himlen är klarblå så långt ögat når, när solen gassar och det enda ljud man hör är vattnets kluckande mot stranden - det är total avkoppling.

image805
17:46 Föräldrarna är bortresta och jag försöker vara duktig genom att sköta om tomatplantorna, salladen och allt annat i deras växthus.

image806
18:34 Passar på att tanka på vägen hem...

image807
19:42 Efter fyra dagars solande känns det helt fantastiskt att äntligen ha nytvättat hår.

image808
20:42 Jag kan göra tre saker samtidigt: hjälpa till med lite blogglayout, titta på Allsång på Skansen och äta mat.

image809
21:42 Fixar lite i köket i pausen av Gilmore Girls.

Och nu finns det verkligen inget intressant att fota längre.Nästa
EFIT är ännu ej fastställt.


Dags att fota igen

Imorgon är det EFIT, och då ska jag kompensera den senaste tidens halv(hel?)trista inägg genom att ge er massor av bilder. EFIT är hur kul som helst. Fler borde haka på. Det går ut på att ta ett foto i timmen under hela dagen. Läs mer och bli medlem här.

IQ-befriad, jag?

(Jag är inte ett dugg trött.)

Vad heter du? Johanna
Skriv ditt namn med lillfingret: johanna
Skriv ditt namn med armbågen: johan n a
Skriv ditt namn med pannan: i8i8yt63ewsujhynhujyned
Skriv ditt namn med foten: jmlohnzzanmnzs
Skriv ditt namn med näsan: johyahjnhjqa

Fan, vad duktig jag är...

Att ha semester

Tidigt i förmiddags kom min kompis till mig (eller rättare sagt till mina föräldrar, där jag befinner mig i det fina vädret) och vi började dagen med frukost på altanen. Ganska fort blev det varsin solstol på bryggan och där befann jag mig sedan till kvällen. Under dagen har jag inte inte gjort mer än slängt ihop en pastasallad, vattnat lite blommor, läst en bok och... solat. Helt underbart. Det är så det ska vara att ha semester.

Morgondagens väderprognos: 27 grader och sol, så om jag är frånvarande för tillfället beror det på att jag befinner mig i solen och gör så lite som möjligt.

Och var hölls den förra året?

»Så var kommer Cannes-festivalen att hållas i år?»

Christina Aguilera

Det var inte meningen

Det var inte alls meningen att jag skulle träffa någon kompis när jag åkte till Borlänge. Det var inte meningen att min sms-fråga till kompisen ("du råkar inte vara på Kupolen eller i stan istället för i det fina vädret va?") skulle få ett positivt svar. Det var absolut inte meningen att jag skulle köpa mer än tejp. Det var verkligen inte meningen att det skulle bli en shoppingrunda och att L skulle köpa klänning och halsband hon aldrig skulle köpt om inte jag var med och inte heller var det meningen att jag skulle göra av med pengar även på underkläder, en klänning (eller linne beroende på humör), en till klänning, ett skärp ("det här köper jag ifall jag nån gång hittar en tröja eller klänning jag kan ha det till", öööh) och ännu mer onödigt och roligt.

Men det brukar ändå vara det mest oväntade och impulsiva som blir roligast.

Även om Falun är bra mycket trevligare än Borlänge, är det ibland synd att jag inte bor i Borlänge. Eller rättare sagt, så är det synd att de braiga Borlängemänniskorna inte bor i Falun istället.

Leksand - NHL-stjärnorna 6-4

Ååååååååååååååååååååååååååååååååååååååhhhh vad roligt:

1. Känslan av hemma: hockey, Ejendals, Leksand.
2. Fransman har blivit fransmän.
3. Det viktigaste nyförvärvet målvakten... tummen upp!
4. Rätt person sjöng nationalsången.
5. Vi vann över Foppa och gänget. Haha, så klockrent!
6. Jag sa ju att det var en aptitretare, herregud, det var en underdrift. MERA HOCKEY, NUUU!

Snacka om humörhöjare. Tack, det behövdes.

Nu blir det Leksand

Det är hockey idag! »Mitt i sommaren?!» har jag fått höra några förvånade stackare säga. Ja, för tusan, och tur är väl det, annars hade man väl gått och bitit på naglarna ända till den 17 september. Visserligen känns det som att den här matchen mest kommer att bli en aptitretare och bara göra att jag längtar ännu mer till seriepremiär. Men ändå. Nu är det hockey och det har jag längtat efter sedan den 1 april. Dagens match innehåller ett stort gäng NHL-proffs. Och så Leksand såklart.

(Huvudvärk, försvinn!)

Och sen kommer värmeböljan och många dagar vid sjön. Semester är underbart, synd bara att halva tiden redan har gått.

Humöret som skulle botas

Dåligt humör botas ofta ganska lätt med mat. Mat var alltså vad jag skulle göra och när jag fick se att jag hade hederliga idealmakaroner i skafferiet blev jag barnsligt glad.

Hade jag bara sedan lyckats med korvstroganoffen också, hade jag kanske fortsatt vara glad. Egentligen gjorde jag inget fel med själva maten. Det enda fel jag gjorde var att jag tidigare idag råkade köpa fel sorts krossade tomater, vilka gjorde att min kära korvstroganoff luktade som... som... ja, jag vågar nog inte ens säga såhär offentligt vad jag skrev i ett sms till Ida att det luktade...

Det var den måltiden det.


Nu brinner det igen

Det känns nästan som om jag måste skriva om branden. Faktum är ju att det verkar ha blivit en riksnyhet att det brinner i Falun. Åtminstone har både Aftonbladet och Svenska Dagbladet skrivit om det. Själv väcktes jag imorse av min mamma som ringde och frågade om jag såg brandutvecklingen. Snacka om att skrämma upp en. Men visst såg jag röken från min balkong, efter att ha vaknat till lite.

Brandröken spred sig över stora delar av centrum, ett stort område kring det brinnande huset spärrades av och allmänheten uppmanades att inte vistas i centrum. Ändå stod det i förmiddags massor av nyfikna människor vid avspärrningarna och tittade (ja, jag såg det med egna ögon när jag körde bil genom stan). Flera har förts till vårdcentral och sjukhus för att de inandats den farliga röken. Puckon, måste jag få lov att säga. Puckon som går ut och tittar på nära håll trots varningar om att röken är rent livsfarlig. Nåväl, det är synd om företagarna som förlorat sina lokaler. Framförallt är det tråkigt för frisörerna som skulle öppna sin nya salong i veckan. Och det ser väldigt otrevligt ut med det nedbrunna huset, brandrök, brandbilar, brandmän och avspärrningar i stan.

Min skrämmande (?) tanke när jag stod stilla med bilen vid stoppljusen, tittade åt vänster och såg en brandman upphissad i luften, spruta massor av vatten rakt på huset, var att det skulle bli en schysst bild om jag hade haft en bättre zoom på kameran. Det här med att tänka i bilder kanske går för långt ibland...

Jag finns ju trots allt oftast i Falun

Efter många om och men har jag nu placerat min blogg i Falun på bloggkartan.se.

Ordlös onsdag - Rue Durantin, Montmartre

image781

Gå på fotoutställning på nätet och se
fler foton i kedjan.