Det brukar bli bra ändå

Den här dagen blev inte riktigt som jag tänkt mig. Men jag har i alla fall en snäll kompis i Borlänge som hämtar mig i Falun när jag inte har tillgång till bil men vill åka till Borlänge för att lyssna på en spelning. Sedan skjutsar hon hem mig också. Mycket snällt.

Man skulle nästan kunna tro att det är festival i stan

Vi hade svårt att låta bli att titta ut genom fönstret från kontoret idag. Det var så otroligt mycket folk i rörelse! Och inte vilket folk som helst, utan i princip nästan bara människor i åldern 17-25 år (ungefär, jag har lite svårt att se jätteskarpt från tredje våningen utan glasögon, men ungdomar var det i alla fall). De strömmade till och från Kupolen, satt i grässlänten längs vägen och bara hängde och »man skulle nästan kunna tro att det är festival i stan», sa en kollega och vi andra höll med.

Det är festival i stan.
Peace and Love är igång. 18.000 biljetter är sålda. Jag har ingen biljett. De tog slut innan jag bestämt mig om jag skulle gå eller inte. Det hade varit kul att se exempelvis Alice Cooper, The Ark, Sahara Hotnights, Timbuktu, Snook, Melody Club, Anna Ternheim, Marit Bergman, Sophie Zelmani, Thomas Di Leva, Nationalteatern, Elin Sigvardsson, Salem al Fakir, Stiko Per Larsson, Lasse Lindh... Det känns nästan korkat att inte gå. Jag menar, festivaler är ingenting för mig med tältning bland skräp och fyllon, men när festivalen går av stapeln här hemma (nåväl, Borlänge) och jag kan åka hem och sova i min egen säng, är det ju perfekt. Men smartast för min än så länge inte läkta ryggrad, är nog att låta bli att stå och trängas bland fulla människor och riskera att bli knuffad och puffad (lätt hänt när man är liten och har onyktra och exalterade människor omkring sig) och kanske tappa balansen och ramla.

Det kommer med all säkerhet ett Peace and Love nästa år igen och med takten som den festivalen har växt, kan vi nog räkna med stora band då också. (Dessutom skulle man ju kunna göra sitt egna lilla kostnadsfria mini-Peace and Love genom att se Lasse Lindh och Tallest Man on earth på
Kupolen idag, Miss Li och Neverstore imorgon och Stiko Per Larsson och Prop Dylan på lördag. Jag försöker intala mig själv här att det är okej att inte gå, att det inte känns ett dugg tråkigt. Och så vidare.)

Snowball

image758Onsdag. Jag hade tankar på att följa med till Bolanche för lite kick off inför Peace and Love. Men min hjärna orkar inte. Jag förstår inte hur jag kan vara så fruktansvärt trött. Jag har sovit i soffan och mådde nästan fysiskt illa av tröttheten när jag vaknade. Bolanche skulle vara kul, om jag varit pigg. Skitsamma, det skulle ändå varit problem att ta mig till Falun mitt i natten.

En Snowball på hemmaplan sitter i alla fall fantastiskt bra.

♣ Några centiliter Advocaat (ägglikör)
♣ Gärna lite pressad lime
♣ Iskall fruktsoda
♣ Isbitar

Åååååååhh, så läskande och gott.

Att ha en egen Molgan

Titta! Det är ju så fint att jag blir tårögd...

Det coolaste är att när hon och jag bytte msn-adresser märkte vi att vi hade en hel hög gemensamma bekanta och lika gärna hade kunnat träffats för sissådär sex-sju-åtta år sedan - chansen är stor att vi till och med har setts utan att veta om det är det är så coolt... Världen är liten, bloggvärlden ännu mindre men ack så trevlig.

Nu börjas det

image758Shoppingen har börjat. Till bäbisen som fortfarande ligger i magen. Jag var inne på Polarn o Pyret som har halva priset och kan man låta bli att handla något sött då? Nej! Det fick bli den här söta bodyn i storlek 56. Så litet, så sött.

Jag kommer ruineras av det här. Men det kostar att ligga på topp och bli världens bästa moster (bäbisens enda moster bör tilläggas).

Träningsvärk!

Numera hör det ju inte direkt till vanligheterna att jag har träningsvärk. Jag har inte haft träningsvärk sedan... ja, jag minns inte när. Senast jag tränade var nog i januari, om ens det. Men idag har jag träningsvärk! Visst har jag promenerat litegrann efter operationen, men inte så långt som igår. Jag gick i en och en halv timme och nu har jag ont i benen och rumpan, vilket känns skitskönt. Jag längtar verkligen till jag får börja träna på riktigt igen, jag längtar efter att vara genomsvettig efter ett pass...

Jajaja, jag ska ta det lugnt nu...

Ser min rumpa ut som allmän egendom, eller?

Tänk dig att du är ute och promenerar en vanlig måndagseftermiddag. Solen lyser och det är allmänt skönt och varmt ute. Du går på en grusväg som ligger mellan sjön och järnvägen. Det är lummigt och mysigt. Bakom dig hör du en cykel som åker ganska långsamt fram på gruset. Den kommer sakta men säkert väldigt nära dig, så nära att du tror att det är någon som känner dig och tänker heja. Plötsligt klämmer någon dig på rumpan. Du reagerar inte så starkt, utan förutsätter fortfarande att det är någon du känner - just eftersom denna någon precis tog på dig. Men den som har klämt dig på rumpan stannar inte och hejar utan fortsätter att cykla förbi dig. Då ser du att det är en liten pojkspoling på 13-14 år, som nonchalant cyklar vidare. Och du har ingen aning om vem det är.

Hur reagerar du?

Förmodligen tänker du att du skriker åt skitungen, kanske tänker du att du klappar till honom, puttar av honom från cykeln, undrar vad fan han håller på med?

Det är inte okej att klämma mig på rumpan. Bara för att den råkar vara snygg och lite extra snygg i de grå träningsbyxorna med en rak rygg ovanför, så är det inte okej och ger dig ingen som helst rätt att ta på den. Rumpan tillhör inte dig. Fattar inte folk att det aldrig är okej att ta på en främmande människas rumpa, bröst, KROPP utan tillåtelse?! Det är min kropp. Mitt revir.

Det är ju tyvärr inte helt ovanligt att man som tjej känner en hand på rumpan, särskilt på krogen, och det är inte första gången det händer mig. Jag har till och med varit med om att blivit tagen på bröstet på stan (i Paris) och hur många gånger någon tagit mig på rumpan har jag inte räknat. Rör inte mitt arsle, för i helvete! Det är helt ofattbart hur folk kan göra det. Vad får folk (läs: vissa män) att tro att man har rätt att ta på en annan människas kropp, bara sådär?

Man blir ganska chockad och ställd när det händer. Även den här gången blir jag så ställd att jag bara får ur mig ett förvånat och ilsket »ursäkta?!». Sen fattar jag vad idioten just gjort, så jag svär åt honom och undrar vad fan han pysslar med. »Skitunge!» får jag nog ur mig också till snorvalpen som förmodligen aldrig fått känna på en rumpa. Hade jag kunnat springa hade jag lätt sprungit ifatt honom, eftersom han cyklar rätt nonchalant och långsamt därifrån, jag hade stannat hans cykel och förmodligen svurit ännu mer åt honom, läxat upp skitungen och frågat vad i helvete han tror ger honom rätten att klämma på min rumpa. Men nu kan/får jag inte springa på grund av ryggen, så jag får nöja mig med att skrika efter honom. Och fortsätta min promenad som om ingenting har hänt.

Eftersom jag dagligen formulerar meningar och letar tänkbara inlägg till bloggen (tidigare till dagboken)

»Om man för dagbok kommer den en dag att styra ens liv.»

Mae West


»Om man skriver blogg kommer den en dag att styra ens liv.»

barajagjohanna

Nästan åtta månader efter beskedet

När jag den 1 november förra året fick reda på att jag var tvungen att operera min rygg, fick jag ett stort behov av att skriva av mig. Eftersom det går tusen gånger snabbare att skriva på datorn än för hand, så började jag skriva en blogg om skolios. Bara om skoliosen och tankarna kring den, inget annat. Jag skapade bloggen enbart för min egen skull, för att jag skulle få en chans att skriva av mig alla tankar som cirkulerade i mitt huvud. Trots att jag inte har gjort reklam för bloggen på något sätt, så har många hittat dit. Kanske är det inte så konstigt, med tanke på att det inte direkt kryllar av information om skolios på nätet.

Jag skrev om mina frågor och oroliga tankar innan operationen. Jag hade med mig dator med modemuppkoppling till sjukhuset och skrev direkt från sjukhussängen nästan varje dag. Jag har fortsatt att skriva om framsteg och oroligheter även efter operationen.

Nu, nästan åtta månader senare, är bloggen långtifrån bara för mig. Jag har fått reda på att min läkare och andra i branschen läser den och tycker att den är mycket bra. Min läkare vill rekommendera den vidare till patienter och andra berörda. Ibland får jag en kommentar på bloggen av någon med skolios som är så glad över att få läsa så ingående om någon annan och då blir jag glad över att kunna hjälpa. Innan jag opererades hade jag aldrig velat läsa så mycket information som det finns kring operationen på min blogg, men alla är olika och jag märker att behovet av att läsa verkligen finns hos andra. Min skoliosblogg är ibland ganska utelämnande och ibland blir jag tvungen att lägga band på mig för att inte bli för privat, men samtidigt vill jag inte utelämna något - jag vill ju berätta hur allt är, utan censur.

När man får en kommentar, som jag fick för någon vecka sedan, av någon som aldrig har hört talas om skolios innan hon hamnade på min blogg, men ändå har blivit fångad och suttit och lusläst varenda inlägg till mitt i natten, och skriver "du berör mig och imponerar på mig!" blir man paff, stolt, glad och får ett jävlaranamma på samma gång. Ibland behövs lite uppmuntran.

Voilà: ego-Johanna


image756

Att ta porträttbilder är kul. Att knäppa tusen gånger efter varandra är skitkul, dels för att knäppandet i sig är roligt, men också för att personen man knäpper på brukar bli lite generad och det slutar oftast med att den skrattar helt naturligt och så får man alltid minst en bra bild. På midsommarafton blev min kamera populär bland de övriga i sällskapet, och när jag hade papparazziknäppt på alla, så blev det hämnden är ljuv. (Visserligen trevligt för mig, som annars inte har bevis för att jag varit med i olika sammanhang då jag vanligtvis finns bakom kameran.) Ungefär en sjättedel av resultatet syns här ovan. Eftersom jag tycker att det är lite jobbigt att bli fotad, så brukar jag grimasera eller titta bort, men till och med jag fick ett naturligt skratt. Jag säger ju det: minst en bild blir alltid bra.

Midsommar på Dössberget

image744
image746
image747image748
image749
image745

Jag blir ganska fascinerad av alla vuxna människor som faktiskt dansar kring midsommarstången. Jag undrar vad alla icke-svenskar tror, som de fotograferande tyskarna bredvid oss till exempel. Vuxna människor som skuttar runt en fallossymbol och gör fåniga rörelser... Ett par folkdräktsklädda kvinnor i fyrtioårsåldern var helt inne i dansen och blev överlyckliga när sången om fåglarna som flyger i skogen kom, och de hoppade omkring med inlevelse runt stången och flaxade med armarna och sjöng. Ojojoj. Det är en konstig tradition, det här med dans kring en fallos. Men ganska roligt. Majoriteten av vårt sällskap avstod dansen, men det seriösa och söta midsommarkransparet dansade glatt med och gjorde rörelser till små grodorna, små grisarna och allt vad det heter.

Av tjugofyra midsomrar i mitt liv, har jag nu avverkat den första på ett traditionellt firande i Dalarna. Nästa år ska jag försöka bocka av Leksand eller Torsång på listan över firande jag vill se. Då vill jag också ha en midsommarkrans. Och så ska jag också dansa kring fallosen.

Save the last dance

»Du tycker väl om dansfilmer?»
Frågan kom från min kompis, som hade för sig att jag sagt det tidigare. Och visst stämmer det. Min kompis rabblade upp en massa filmtitlar och ungefär den enda jag hade sett var Dirty Dancing... Så jag fick ett mål: att se dansfilmerna. Nu har jag avklarat två: Save the last dance 1 och Save the last dance 2. Och jag är fast.

Julia Stiles as Sara in Paramount's Save The Last Dance

Save the last dance 1 fängslade mig totalt. Det är historien om den vita tjejen som flyttar till sin pappa i ghettot i det hårda och kalla Chicago, efter att mamman omkommit. Sara (
Julia Stiles) träffar Derek (Sean Patrick Thomas), den svarta killen med vilken hon har dansen gemensamt. Det gnistrar om dem och berättelsen om kärleken, där den vita tjejen kommer och inkräktar på de svartas område, som om det är två vitt skilda världar och där ingen tycker att det är okej att det är en vit tjej som "tar" deras schyssta kille, berör mig. Mötet mellan människor genom dans, det berör mig verkligen. Cheeses, jag gillar den här filmen. Den borde få vem som helst att bli sugen på att dansa. Själv var jag tvungen att gunga med lite.

I uppföljaren, Save the last dance 2, är Julia Stiles som Sara, utbytt mot Izabella Miko, vilket är lite synd. Även om hon är duktig, så blir det som om det är en helt annan fim med helt andra människor. Men det spelar ingen roll. Den här filmen är också bra. Historian känns lik den första filmen, här träffar Sara Miles (Columbus Short), ännu en snygg, svart kille. Men även om historian liknar den första filmen, så känns den annorlunda. Det är dessutom mer dans här, vilket är positivt. Jag berördes mer av första filmen, men även den här är absolut sevärd.

Flashdance, Dirty Dancing 2 med flera nästa...

Bild

Efter fyra arbetsdagar, åtta taxiresor och sju manliga och en kvinnlig taxiförare vet jag att

 • vissa taxiförare försöker hela tiden förgäves hålla igång ett samtal trots att jag är märkbart trött och inte orkar prata så mycket i bilen på morgonen.
 • telefonisterna har svårt att ta fler än två tidsbokningar samtidigt.
 • det finns en raggare som kör taxi i Falun, åtminstone ser han väldigt mycket ut som en raggare i sin fantastiska brylkrämsfixade Elvisfrilla.
 • framförallt de äldre taxiförarna pratar oerhört mycket dalmål.
 • taxiförare i allmänhet är väldigt trevliga.
 • vissa taxiförare verkar bli nervösa av att man sitter knäpptyst i sin egen värld.
 • jag gärna skulle slippa taxiåkandet när det blir fel i tidsbokningen och jag får vänta fyrtio minuter på att bilen ska komma.
 • de minsta bilarna med automatlåda är bekvämast, mellanbilarna har bäst ryggstöd, medan bussarna är värdelösa med tanke på min rygg, som gärna vill ha lite bakåtlutat ryggstöd.
 • det uppenbarligen är svårt att hitta till mitt kontors entré.
 • det inte verkar finnas några taxiförare med utländsk härkomst här i stan (jag har aldrig sett nån), till skillnad mot de större städerna där ungefär alla verkar ha utländsk härkomst.
 • många taxiförare kör förvånansvärt dåligt (ryckigt) med tanke på deras erfarenhet av att köra bil.
 • de yngsta förarna kör oftast bäst.
 • samtliga taxiförare ser ut som gangsters på sitt taxileg.
 • de flesta taxiförare håller hastighetsbegränsningen irriterande ofta.

Månadens inlägg: Språk

image742När man läser franska på språkskola i Frankrike, får man ju inga förklaringar på svenska. Istället förklaras ord och uttryck på franska, vilket är ett jättebra sätt att lära sig ännu mer på. Även om jag förstod när mina lärare i Paris förklarade, så kunde jag ibland inte komma på korrekta översättningar på svenska. I min anteckningsbok skrev jag därför ofta förklaringar med andra ord på franska och ibland även med engelska uttryck. Bilden här visar när min lärare skulle förklara uttrycket être infidèle (vara otrogen) för mig. Smart att rita upp det va?Eftersom franska sägs vara ett romantiskt språk, så kommer här lite phrases de l'amour (kärleksuttryck):

avoir un coup de foudre
(kärlek vid första ögonkastet)

un tombeur de femmes
(förförare)

un coureur de jupons
(en man som inte har någon framgång bland kvinnor, som därför är på alla, kan också vara någon som har framgång bland kvinnor, uttrycket används ofta för att prata om någon gubbe som raggar yngre tjejer)

avoir le coeur brisé
(ha ett brustet hjärta)

briser le coeur de quelqu'un
(break someone's heart)

un coeur d'artichaut
(ett stort hjärta, mycket plats, för många)En av lärarna jag hade i franska på min skola i Paris, var väldigt rolig. Bland annat lärde han oss tjejer hur vi skulle säga ifrån till alla framfusiga fransmän (jo, jag hade nytta av fraserna). Hans favoritämne var kärlek, sex, alkohol, blondiner och Sverige. Inte alltid jätteseriöst kanske, men han var rolig. När vi skulle lära oss le conditionnel (konditionalis på svenska?) fick jag först beskriva l'homme idéal (min drömman, vilken enligt mina anteckningar serait beaux et il gagnerait beaucoup d'argent, comme moi, il m'aimerait toujours, il aurait des yeux brune, il aimerait de voyager et de plus, il serait sportif et gentil et il serait aimé par tout les gens), därefter gav han exempel som dessa:

Je voudrais un paquet du Marlboro, s'il vous plaît.
(Jag skulle vilja ha ett paket Marlboro, tack.)

Johanna, tu devrais rencontrer plus d'amis français.
(Johanna, du borde träffa fler franska vänner.)

J'aimerais rencontrer Scarlett Johansson, je voudrais vivre et mourir dans ses bras et mon existence serait la plus belle.
(Jag skulle tycka om att träffa Scarlett Johansson, jag skulle vilja leva och dö i hennes armar och min existens skulle vara den vackraste. - Dåligt översatt av mig...)image743När vi skulle lära oss att tala med negationer kunde det se ut som på bilden till vänster, där vi blev tillsagda att skrva ner sex negativa saker om Frankrike och om vårt hemland.

(Till exempel att man i stort sett aldrig hittar vegetariska rätter på restauranger i Frankrike, att fransmän ofta inte har tålamod med oss som inte pratar bra franska och att taxiförarna i Paris inte kör särskilt lugnt.)"Sex laxar i en laxask" och "sju sjuka sjuksköterskor sköter sju sjuka sjömän" kan ju vara rejält svårt att säga fort och flera gånger i följd på svenska, men testa då någon av de franska motsvarigheterna:

1. Un chasseur sachant chasser sans son chien et un bon chasseur.
2. Les chaussette de l'archiduchesse sont-elles sèches ou archisèches?
3. Je veux et j'exige d'exquises excuses et explications.
4. Ciel! Si ceci se sait, ces soins sont soucis.
5. Petit pot de beurre, quand te dé-petit-pot debeurreras-tu? Je ne dé-petit-pot debeurrerai, quand tu te dé-petit-pot debeurreras.Det var en liten minilektion i franska, det!
Vi är ett gäng bloggare som den 20:e varje månad (förutom denna månad där det blev den sista istället) skriver om ett bestämt ämne. Andra som är med i Månadens inlägg: Tolken, KorkekenThérèse, Anna Malaga, Brazilian Linda, Sofia och Robban, Nejma, Krokofanten, Pumans dotter, Tobbe, Jove, Annelie, Haydee, Agnes, Tokyo Linda, Carin i Tapaslandet (påminn mig gärna om jag har glömt dig)


Det här med att börja jobba

Nu börjar det kännas helt okej på jobbet, det är ganska skönt att känna att jag gör lite nytta och inte bara latjar omkring. Och nästa vecka kan jag definitivt, utan någon tvivel, gå upp på halvtid. Men idag hade jag rehabiliteringsmöte (eller vad man ska kalla det) på jobbet och de låter mig inte gå upp i tid än! Haha! Det är ju verkligen skrattretande. Minst två veckor till tycker rehabkvinnan att jag ska gå kvar på 25%, vilket känns rent fånigt med tanke på hur mycket jag klarar att göra på min fritid (när jag var på roadtrip i Dalarna igår och inte var hemma på sju-åtta timmar - skulle jag inte då klara att vara på jobbet i fyra timmar?). Rehabkvinnan undrade vad min läkare säger om att börja jobba mer, men han säger ingenting om det - det är ju jag som känner hur det känns i kroppen och om det funkar, det är jag som avgör vad jag klarar och inte klarar. Och jag veeeeet att jag klarar mer. (För er vetskap kan jag ju upplysa om att de flesta tjejer och killar som opereras är 15-17 år och de är tillbaka i skolan på halvtid efter 4-6 veckor. För mig har det gått 16 veckor nu.)

Inte för att jag har något emot att vara ledig långa dagar, men det känns som sagt fånigt. Men men, en vecka till på 25% kan jag väl gå med på då. Hoppas det blir fint väder, så att jag kan ha lite semester resten av dagarna...

Roadtrip i Dalarna

Besök från Uppsala, det är fint väder och jag är nästan ledig - klart vi ska se lite av Dalarna.

image728
Vår roadtrip började med att vi stannade ett stenkast från mig - Falu Koppargruva. Det här är Stora Stöten. 100 meter djup och 300-400 meter bred. Stora Stöten fick sin form i ett omfattande ras vid midsommar i slutet av 1600-talet.

image729
Den här gruvarbetaren spatserar på gruvområdet. (Efter vi hälsat på honom, var vi faktiskt inne på Gruvmuseet. När vi kom ut såg vi att det hade kostat 30 kr i inträde. Ingen bad oss betala, så vi gick bara in. Ops.)

image730
Nästa anhalt: Rättvik. Vyn som man har när man börjar se Siljan är heeelt fantastisk.

image731
Den här piren har jag tänkt att jag borde gå ut på någon gång, och det gjorde vi nu. Rättviks långbrygga heter den tydligen, och är sannolikt världens längsta insjöbrygga med sina 628 meter (men en man som också var på bryggan hävdade att det finns en längre i Kina).

image732
På bryggan var exempelvis många namn inristade, människor som sponsrat brädorna på bryggan. Den här inristningen tyckte vi var väldigt trevlig.

image733
Supermysigt ställe.

image734
Efter Rättvik bar det av mot vischan - Tällberg!

image735
Där åt vi mat i solskenet på Klockargården.

image736
I Tällberg ser alla hus ut ungefär såhär.

image737
Och så den bästa byn på dagen: Leksand! Jag fick visa min kompis Ejendals arena eftersom hon aldrig varit där, trots att hon är Leksing. Förutom Sportbaren såg arenan ut ungefär som vanligt, lite mindre folk bara. Men vi fick en privatguidad vandring ner till verkstaden och fick se ismaskiner på nära håll, en trasig massagebänk och annat jätteintressant, så vi var så nöjda så.

image738
Utanför arenan finns den här fantastiskt vackra dalahästen.

image739
Och på byn kan man se det här trevliga paret. Hahaha. Vi hälsade på dem och gick sedan och köpte glass.

image740
Glassen tog vi med oss hit, till Sammilsdalsgropen, där vi låg i solen och lyssnade på musik till vi chockades av hur mycket klockan var.

image741
Tiden går fort när man har roligt. Avkoppling i Gropen var en härlig avslutning på en otroligt härligt solig dag. Nu är vi helt slut, båda två.

Besök

Det är trevligt att ha besök från Uppsala. Igår var vi ut på en långpromenad (i mina mått med), köpte glass på Statoil, drack citronte och åt cashwenötter och snackade skit, var uppe för sent med tanke på hur tidigt jag skulle stiga upp idag. Just nu ligger hon hemma hos mig och sover. (Det är verkligen fruktansvärt att stiga upp när någon annan får ligga kvar och sova.) När jag kommer hem om fyrtiofem minuter blir det frukost. Därefter ska vi på utflykt som turister. Det ska bli trevligt. Bildbevis kommer förmodligen.

Åter i arbete

Trots att arbetsgivaren försökt låta bli att skicka mail till mig hade jag 297 mail i inkorgen, det var ungefär femtio färre än jag själv gissade på. Ingen gissade rätt, haha.

Både kollegorna och jag skrattade när klockan var tio och jag sa redan hejdå. Det känns ganska fånigt att vara hemma efter en arbetsdag redan klockan 10.30.

Det kändes inte jättekul att vara tillbaka, faktiskt. Min plats var upptagen, så jag har fått en ny (visserligen nästan lika bra plats, men ändå), och tydligen kommer jag att få ta över lite tråkigt statistikarbete från en av de närmaste cheferna medan han har semester. Det blir mer tråkiga än roliga sysslor alltså. Jaja, jag kommer väl in i det också. Halvtid går jag nog upp på redan nästa vecka skulle jag gissa på, för det känns ju skitfånigt att jobba bara två timmar om dagen, hur gärna jag än skulle vilja vara ledig dygnet runt.


Taxi bokad till 7.30

Herregud, hur ska jag ta mig upp så tidigt? Jag har inte jobbat sedan den 24 februari och min klockradio behöver i princip aldrig väcka mig. Jag vaknar av mig själv runt tio i tio varje morgon. Hur jag ska kunna ställa om mig vet jag inte. Det handlar framförallt om att lägga sig på kvällarna... för det är svårt.

Det känns som om morgondagens arbetssyssla kommer gå åt till att fixa nya lösenord till alla program som glömt att jag finns eftersom jag inte har loggat in i på evigheter, samt att ta emot, öppna och sortera alla mail som skickats till mig från teamledare, kundtjänstchef, support och kollegor, trots att jag varit sjukskriven... Någon som vågar sig på en gissning hur många mail jag kan ha fått? Gissar du rätt vinner du typ... en fika med mig nästa gång du befinner dig i Falun. (Och det vågar jag säga, eftersom jag har extremt svårt att tro att någon skulle gissa rätt.)

I min familj är det jag som fotar

image725
image726

De andra pysslar med lite farligare saker...

Sa jag att rastlösheten har kommit och hälsat på igen?

Ett. Kan man åka till Marseille ensam en vecka? Kan kan man väl, men hur kul kan det vara? I så fall måste jag färga håret brunt först för att smälta in lite och slippa uppmärksamhet för att jag är blond. Men jag vill helst ha sällskap.

Två. Paris är för varmt på sommaren, men dit skulle jag lätt kunna åka ensam.

Tre. Jävla SJ. De har tagit bort så många tågresor mellan Falun-Stockholm på sommaren att det känns meningslöst att ta en Stockholmsutflykt t/r på samma dag. Jag som fick en impuls.

När man är hungrig, men lat

image724
Stek paprika och ägg, häll över kokta äggnudlar (helst sådana som säljs i paket med krydda - det blir bäst krydda så), lite jordnötter och soja, så har du världens godaste på lunch på max fem minuter.(Jag skulle lätt kunna tänka mig att jobba som matfotograf.)


Planer för den första betalda semestern:

Inga.

Det slog mig just att jag kanske borde hitta på något. Åka iväg utomlands någonstans vore jättekul, men jag har ju lagt det på hyllan med tanke på ryggen. Nu inser jag dock att jag förmodligen absolut kommer att palla att åka iväg i början av augusti. Ärret får dock inte vara i solen - en sommarsemester utan solning alltså. Men att åka till ett varmt ställe (vilket typ Frankrike är i augusti) kanske blir svettigt och jobbigt utan att sola och bada...

Jag vet inte. Åh, vad jobbigt. Frankrike ligger ju långt upp på vilja-åka-till-listan. Ryanair flyger ju till Marseille, så dit kommer man för några hundra. Men vad ska man göra i Marseille i en vecka? Vad hittar man på i Provence? Man kan ju inte kika på vinodlingar hela dagarna. Och hur nära ligger exempelvis Toulouse? Och vad skulle man göra där? Kanske kan man åka tåg uppåt landet och avsluta i Paris och flyga hem därifrån? Jag vill se Loiredalen också. (Och vem i helskotta av mina vänner skulle vara sugen på en sådan här resa?)

Vore jag inte opererad, hade jag inget jobb men ändå obegränsat med pengar skulle jag kunna dra lite varsomhelst. Typ nu. Men det fungerar ju inte, av många anledningar.

(Dessutom flyger Ryanair till fler lockande destinationer: Barcelona, Alicante, Valencia, Rom, Berlin, Malta, Liverpool, Glasgow...)

En dagens outfit-suck

image723När ska alla så kallade modebloggare förstå att de inte kan fota sig själva med blixt i spegeln? TA BORT BLIXTEN! Annars blir det lika fult som jag har försökt visa er på den fantastiska modellaktiga bilden här till höger. Jag försökte göra min snyggaste modellmin. Host, host.

Vad jag har på mig? Dagens outfit, menar ni? Min fantastiskt über-inne-dagens-outfit är till att börja med en superovanlig H&M-tröja. På benen har jag leggings - ni vet, tights ungefär, men leggings är tydligen ett coolare ord. (Leggings är ganska inne just nu, ser det ut som på stan, så jag tror det betyder att jag också är lite inne.) Under dagen hade jag en kjol över, men det var skönare utan. På fötterna har jag ett par raggsockor, säkert stickade av mormor för en herrans massa år sedan. (Men det är inte så hett med hål i strumporna, har jag hört... ops.) Nagellacket är rosa, det billigaste märket på Åhléns. Vad jag har för produkter i håret? Räknas schampoo? Och glasögonen? Märke? Öh. Bruna bågar, räcker inte det?

Sommar i P1

Sommarpratarna har presenterats och först blev jag lite besviken för att det inte kändes som någon riktig höjdare, typ som Persbrandt förra året... Men vid närmare titt på namnen såg jag faktiskt att det ändå var ovanligt många namn som jag tänker försöka lyssna på, nämligen:

2 juli: Zinat Pirzadeh (ståuppkomiker, skådespelerska)
4 juli: Filip Hammar (programledare, journalist) och Fredrik Wikingsson (programledare, journalist)
13 juli: Gustav Fridolin (journalist, f.d. riksdagsledamot [mp])
14 juli: Michael Nyqvist (skådespelare)
17 juli: Camilla Läckberg (deckarförfattare)
21 juli: Peter Settman (programledare, producent)
23 juli: Mia Törnblom (föreläsare, författare)
27 juli: Magdalena Graaf (föreläsare, författare)
31 juli: Gustaf Skarsgård (skådespelare)
4 augusti: Paolo Roberto (f.d. proffsboxare, föreläsare, programledare)
18 juli: Lena Endre (skådespelerska)

Jag tänker absolut inte lyssna på Anja Pärsson, Pernilla Wahlgren eller Christer Fuglesang. Eller så kommer jag att göra det bara för att jag inte tycker om dem och vill håna dem och sedan få äta upp detta för att de trots allt är bra. Eller nåt.

Hela listan av sommarpratare.

Förlåt alla män, men jag skrattade högt

 1. -Vad är det för likhet mellan en delfin och en man?
  Det sägs att de är intelligenta, men ingen kan bevisa det.

 2. -Vad är det för likhet mellan män och microvågsugnar?
  Båda blir upphettade på 15 sekunder.

 3. -Varför är män män och råttor råttor?
  Därför att råttorna fick välja först.

 4. -Varför kan en man inte vara både snygg och smart?
  Därför att då skulle han vara en kvinna.

 5. -Varför är en mans hjärna stor som en nöt?
  Därför att den är svullen.

 6. -Varför är mäns förstånd mer värt än en kvinnas?
  För att det är ovanligare.

 7. -Varför gifter sig hellre en man med en oskuld?
  Därför att de inte klarar av kritiken.

 8. -Varför finns män?
  Därför att en dildo inte kan turas om att diska.

Industrin bakom din cigarett

Att tobak är skadligt vet alla. Alla i Sverige, åtminstone. Men hur många vet egentligen hur tobaksindustrin egentligen fungerar och hur de stora tobaksbolagen fult och fullt medvetet marknadsför sina cigaretter för att sälja det och att det satsas oerhört på att framförallt unga kvinnor ska börja röka? Många människor i u-länderna vet inte ens om alla skadliga effekter som tobaken har.

Tobaksindustrin tjänar miljontals kronor på barnarbete. Samtidigt dödar tobaken nästan 5 miljoner människor i världen, varje år. Det är långt ifrån bara rökare som dör, utan även barn och vuxna som tvingas arbeta på tobaksfälten i framförallt södra Afrika. Här trampar man barfota i den giftiga jorden, utan skydd för varken fötter, händer, näsa eller mun. Gifterna går rakt in i kroppen och många blir sjuka på tobaksfälten. Men i Malawi är tobaksindustrin den största inkomstkällan och många, även barn på tre-fyra år, tvingas att vistas långa, långa dagar på de giftiga markerna där doften är frän och luften tung och skadlig. Tobaksdammet skadar lungorna och orsakar astma, allergier och skador på andningsorganen.

Malawi är en av världens fattigaste länder och beroende av tobaksindustrin. Nästan hundra tusen barn i landet arbetar helt gratis med tobaksodlingen. Samtidigt tjänar de internationella tobaksbolagen 10 miljoner dollar om året på tobak som produceras av barn. Det är lika mycket som det hade kostat att betala vuxna män och kvinnor för att göra arbetet. En väldigt liten summa jämfört med 400 miljarder dollar, som är vad tobaksbolagen tjänar varje år på den tobak som odlas av barn. Det är gigantiska siffror, omöjliga att föreställa sig.

Ju fattigare ett land är, desto större katastrof medför tobaksbruket. Tobak är inte bara dumt, farligt och katastrofalt för den enskilda individen, utan också ett stort hinder för utvecklingen av Malawis och många andra länders ekonomi. Enligt Världsbanken och WHO är det inte något samhälle som tjänar på tobaksbruket. Även för de tobaksodlande länderna är tobaksbruket en förlustaffär, eftersom de lägger ut mer på import av tobak för egen konsumtion, än vad de får in på export av råtobak. Tobaksodlingen orsakar även stora miljöproblem såsom häftiga översvämingar och långvarig torka. Bekämpningsmedlet som används rikligt vid odlingen, förgiftar mark och vatten.

Du kanske bör tänka på något av allt detta när du är påväg att tända din nästa cigarett?


Fotnot: När jag praktiserade på
Plan Sveriges informationsavdelning våren 2004, skrev jag mycket om tobaksodlingen i allmänhet, och om svårigheterna för Malawi i synnerhet. I senaste numret av Plan Sveriges tidning Barnens framtid, handlade flera artiklar om tobaksindustrin, rökning och så vidare. Läsvärt.

Det här med ett träna bort onyttigheter

Mitt nästa inköp borde bli en Green Meal. Jag tror inte det blir så, för jag tror inte att någon vill stanna på Sibylla påväg hem till mig och invänta att jag ska få min fantastiskt saftiga vegetariska burgare med sallad, ketchup och den underbara cheddarosten, de varma, salta, gudomliga stripsen och den alltid lika passande colan. Tyvärr tror jag att jag får skippa min Green Meal idag med. Men hoppet att någon vill vänta på mig på Sibylla finns fortfarande kvar.

Green Meal. Pizza. Godis. Glass. Kladdkaka. Tårta. Kakor. Jag äter. Inte så onyttigt som det lät nu, men sådant där slinker ju ner då och då, titt som tätt. De två första månaderna efter operationen tänkte jag att det inte spelar någon roll - jag hade ändå gått ner några kilon. Inte för att det gör något om jag går upp lite mer nu heller, men jag vill inte växa ur kläderna, därför brukar man väl normalt i en sådan här situation där man äter och dricker men inte rör på sig, tänka att det är dags att börja träna igen.

»Åh, jag borde verkligen ta tag i träningen igen...» Hur många gånger har jag inte tänkt den tanken mellan mina träningsperioder?

Men just nu har jag det rätt bra - eller hur man nu vill se det. Jag får inte träna än. Ha! Det är en ganska skön tanke. Jag får vara precis hur lat jag vill resten av sommaren, för jag får inte gyma, jag får inte dansa, jag får inte jympa, jag får inte spela fotboll, jag får inte simma, jag får inte rida, jag får inte springa, jag får inte... ja, ni fattar. Men att få vara hur lat man vill och äta hur mycket gott och onyttigt man vill, det går ju inte riktigt ihop. Hittills har det visserligen funkat för mig, jag blir inte tjock. Men peppar, peppar, man vet ju aldrig.

Vad jag får göra? Promenera.

Jaha! »Åh, jag borde verkligen ta tag i mina promenader igen..." Det kanske är så jag ska börja tänka nu?

Plötslig rastlöshet

image722Soluppgången tidigt imorse var härlig. Det doftade så otroligt gott av regnet som fallit under natten. Jag kände någon sorts... glädje över att vara vaken så tidigt, stå på balkongen och andas in den friska luften. Men jag vet inte. Nu kände jag plötsligt ett behov. Av att dra. Lämna allt för ett tag. Ha kul någon annanstans. Trots att jag har gjort en hel del på sistone, umgåtts med vänner och trivts, så kom plötsligt dra-behovet. Fly? Jag vet inte.

Jag vet inte varifrån rastlösheten plötsligt kom. Jag har bara mina aningar.


Det här med att ha liten kropp men inte lika liten byst

Man ska helst ha B-kupa, för då kan man hitta en BH var man än går - det är bara att välja och vraka bland alla gulliga, snygga, färgglada, roliga och billiga bikinis och BH:ar som finns på exempelvis H&M. Är man liten och smal ska man absolut ha A- eller B-kupa, för så fort man kommer upp i lite större kupor, bör man vara lite bredare för att hitta en perfekt storlek till ett billigt pris. Är man som jag får man antingen köpa en som inte är helt perfekt, ha tur att hitta en på Lindex eller köpa en dyrare variant på Twilfit eller i en specialaffär. Vill man köpa bikini och det är storlek 36, 38, 40 och så vidare och överdelen har knäppning så är det omöjligt, eftersom kupan kanske kräver några storlekar större än omfånget. Knytband är ett måste i sådana storlekar. Säljer affären överdel och underdel tillsammans är det inte ens någon idé att leta, eftersom överdelen måste vara några storlekar större än underdelen. Hopplöst.

Men tack vare Lindex och Twilfit kom jag idag hem med två par bikinis, plus en extra underdel! Okej, ingen av överdelarna är riktigt helt och hållet perfekta, men jag får leva med att de nästan är det och det duger gansa bra. Jag har i alla fall två snygga modeller att variera mig med nu. Lagom till det blir lite kyligare ute...


Blixtrar och dunder

När jag stängde av datorn igårkväll gick jag ut på balkongen. Himlen såg fasansfullt mörk ut, men det spöregnade och doften av sommarregn var fullkomligt ljuvlig, så jag tog ett djupt andetag för att andas in doften. Plötsligt lystes precis hela himlen upp av en blixt och strax därefter kom åskan. Rädd som en unge sprang jag in, stängde balkongdörren och la mig under täcket. Jag lyckades faktiskt somna ganska fort. Vaknade när det var ljust och kände mig pigg. Men klockan var bara tjugo över fyra. Jag gick ut på balkongen, tittade när solen gick upp bakom berget och lät balkongdörren stå öppen för att släppa in den friska sommarregnsluften. Jag satte på bordsfläkten och därefter sov jag sjukt skönt i fläktandet.

Det är inte lika hett idag. Och det känns ganska skönt, faktiskt.

Det blixtrar och jag börjar snart gråta

Bakom berget är det kolsvart på himlen. Ibland lyser himlen upp flera gånger av gula blixtrar, och jag ryggar tillbaka och blir rädd varje gång och gör ifrån mig något konstigt läte av rädsla. Det värsta är att jag måste stänga av datorn och mobilen nu (vill ju inte att det ska slå ner där...) och inte kan ha kontakt med omvärlden. I sådana här stunder är det inte roligt att bo ensam. Jag kommer ligga livrädd under täcket och se blixtrarna trots att jag blundar. Det mullrar och jag borde verkligen stänga av. Fan.

Sista veckan som heltidssjukskriven

Det är blandade känslor att återgå till jobbet. Mest är det trist, för man vänjer sig vid att inte jobba kan jag tala om. Man kan uträtta ärenden vilken tid som helst, man kan vara uppe sent på kvällarna, man kan sova länge på mornarna. Speciellt de två senaste veckorna, som har bjudit på riktigt sommarväder, har jag njutit av att sitta på uteserveringar, äta frukost, lunch och middag utomhus och ligga på föräldrarnas brygga med solkräm, brillor, keps, bok och tidning nära tillhands. Då är det inte dumt att vara "ledig". (Det är väl detta som är farligt med att vara arbetslös för länge kan jag tänka - man vänjer sig och har det rätt skönt.) Men när jag mår så bra får jag verkligen dåligt samvete över att jag inte jobbar. Inte gentemot min arbetsplats, kanske bara lite gentemot mig själv och ärligheten, men framförallt gentemot samhället. Här går jag och kostar pengar, ungefär. Det är så jag tänker när jag gör annat än att bara vara hemma. Jag vet att jag inte borde tänka så i min situation, men det gör jag ändå.

Försäkringskassan ger mig taxi till jobbet och på måndag är det alltså dags att kliva över tröskeln på kontoret igen. Det kan ju vara bra att återfå rutiner. Och jag är ju inte tillbaka på full tid ännu och dessutom jobbar jag bara fem veckor innan jag har mitt livs första betalda semester - så jag ska väl stå ut.


Min nya bästa vän

image722
Igår tog jag hem den här fläkten från föräldrarna. Den har stått på soffbordet och fläktat fram och tillbaka på högsta effekt hela natten. Inatt är första natten på ganska många nätter som jag sover bra. Och första morgonen på ganska många mornar som jag sover överhuvudtaget. Älskade fläkt! Jag tyckte det kändes fånigt när mamma föreslog att jag skulle ta hem den. Jag menar, sååå farligt är det ju inte... om man jämför... Fläkt är Greklandnostalgi för mig - Ida och jag hyrde en golvfläkt när vi var i Grekland förra sommaren, och det var i princip ett måste för att vi skulle överleva natten, kändes det som. Det här är ingenting om man jämför - och ändå omöjligt att sova. (Då kanske ni förstår att det var en obeskrivligt olidlig hetta i Grekland.)

Ett foto i timmen, lördag 9 juni

image703
00.37 Även om det här egentligen fortfarande är fredag för mig, så är jag tvungen att ha med bilden - klockan har ju passerat fredagen och gått in på lördagen. Det är mitt i natten och här på balkongen är det uppdukat för middag. Lax, potatis och världens godaste sås. Mitt i natten. På en varm balkong. Helt okej.

image704
Ca 08.30 Det är så varmt att det är omöjligt att sova. På den soliga balkongen är det inte ett dugg bättre.

image705
Ca 09.30 På soffan går det bättre att stå ut i värmen - där fläktar det lite smått från balkongen.

image706
Ca 10.30 Frulle (smoothie)!

image710
Ca 11.30 Varmt, varmt, varmt...

image707
Ca 12.30 En kort sväng på stan. Det var tokhett och uteserveringarna var fulla. Här rakt över ån är Bryggcafét där jag verkar ha blivit stammis.

image708
Ca 13.30 Pastasallad hos föräldrarna.

image709
Ca 14.30 Termometern i vattnet visar 22 grader...

image711
Ca 15.30 Kladdkaka och jordgubbar på bryggan.

image712
Ca 16.30 Tillbaka hemma hos mig stressar jag för att göra mig i ordning och vara på plats på stan inom en timme.

image713
Ca 17.30 Studenterna tågar mot Harrys för att gå på bal.

image714
Ca 18.30 Sedan är det O'Learys som gäller för Regina och mig. Mozzarellasticksen smakade myyycket bra...

image715
Ca 19.30 Efterrätt (chokladtarte med anjo chili och vaniljglass) och drinkar (Frozen Cappuccino och Snowball).

image716
Ca 20.30 En varm, ljus och skön sommarkväll på O'Learys.

image717
Ca 21.30 Jag hade väl tänkt mig en ganska tidig hemgång egentligen, men vi hade det väldigt trevligt...

image718
Ca 22.30 ...så trevligt att vi fortsatte kvällen med att hälsa på de här grabbarna (lillebror med kompisar) ett tag, bara för att höja medelåldern på deras fest liksom...

image719
Ca 23.30 De finklädda grabbarna är påväg till eftersläppet på Harrys (balen).

image720
Ca 00.30 Regina och jag drog istället till Rådhusgården där vi träffade gamla arbetskamratar, nuvarande arbetskamrater, kompis kompisar, barndomskärlek... Tidig hemgång? Njaä...

Och där får nog dagen ta slut, åtminstone i foton.


Nästa
EFIT: 7 juli och/eller 30 juli

Ett litet hej

När det är så fint väder ute är det svårt att blogga. Jag har lite annat för mig, det är därför jag inte uppdaterar. Men idag är det EFIT, så inatt eller imorgon kommer det massor av bilder.

Hot, hot, hot

Imorse drömde jag att det brann här. Jag kände på min ytterdörr och den var kokhet, så jag hällde vatten på den och gick ut på balkongen och väntade på att bli räddad. Jag ringde mamma och berättade att det brann i mitt hus. Hon tog det inte riktigt på allvar - det brann ju alldeles nyss här i området, inte kan det brinna igen heller. Ett par med fem-sex söta barn kom plötsligt in genom min lägenhet och ställde sig på min balkong för att bli räddade, tydligen brann det för mycket i deras lägenhet och trappuppgången kom man inte ut genom. Jag stängde balkongdörren bakom oss, eftersom jag tänkte att det inte skulle bli mer syre där inne till eldels fördel. Vi pratade upprört om hur det kan hända igen, så nära den förra branden. Alla skrek vi ner till brandmännen. Vi ville ner. Men det fanns bara en brandbil och i huset finns 72 lägenheter. Jag tänkte att när jag blir räddad ner till marken måste jag fota huset. Och jag insåg att kameran var kvar i lägenheten. Jag kunde inte lämna min kamera! Det brann inte där inne, men jag såg skenet av eldflammor från hallen. Jag sprang in i lägenheten, kände hur röken irriterade mina lungor, och jag kom fram till bordet där min kamera låg. Snodde åt mig den och kameraväskan och sprang åter ut på balkongen.

Då vaknade jag och kände hur fruktansvärt varmt det var i lägenheten, hur sjukt varm jag var och hur orolig jag kände mig.

Det är sinnessjukt varmt i min lägenhet på mornarna. Att gå ut på balkongen och andas hjälper inte. Solen ligger på och det finns ingen frisk luft. Det ska bli 30 grader, sol och vindstilla i eftermiddag. Jag skippar nog att titta på studenterna i stan (det känns alldeles för varmt) och lägger mig istället på föräldrarnas brygga innan jag lite senare åker hem till en student.

Den här dagen blev inte riktigt som jag hade tänkt mig

Brorsan och jag skulle till banken och till Systemet, för att sen åka hem till föräldrarnas gård och sola resten av dagen. Men omkring en timme efter att jag skrev Räkna får-inlägget här under, tog dagen en lite annan riktning. Jag har varit med om mindre bilolyckor förr. Blev påkörd bakifrån en gång. Det gick inte så fort och bilen fick inte en skråma, men ändå hade jag huvudvärk resten av dagen. Men den här gången var det en ganska så rejäl smäll.

Tre och en halv timme tillbringade min bror och jag på akuten i eftermiddags. Det var ganska trevligt trots allt - vi fick ett eget rum och jag fick en säng att ligga i med ringklocka och allt och när vi skulle byta rum blev jag skjutsad i sängen i korridoren och vi löste korsord och läste Bellmanhistorier och annat skoj. Det kändes nästan som att vara inlagd i Linköping igen.

Vad som hände var att brorsan kom och hämtade mig och vi åkte mot stan. Nästan framme åkte vi på en huvudled och kom till en fyrvägskorsning och jag pratade glatt med Ida i telefonen. Plötsligt small det, högt och hårt och jag har svårt att säga vad som egentligen hände, mer än att en bil körde på oss från höger (min sida alltså) och att jag såg glas och annat skit flyga omkring i luften. Jag sa bara »Shit, vi krockade. Ida, jag ringer dig» och la på. Brorsans första känslor var nog att han blev fly förbannad, för han svor och skrek och sprang ur bilen mot den stackars kvinnan som kört mot stopplikt och därmed kört rakt in i min brors nya sportbil. Hårfrisörerna på hörnet kom utspringande och den ena, som jag klippt mig hos så länge jag haft hår att klippa, utbrast »Men, Johanna! Och din opererade rygg, hur känns det?» Jag hade inte tänkt tanken själv, men blev förstås rädd. Då kände jag dock absolut ingenting i ryggen.

Men skakig var jag. Jag höll på att börja gråta när jag klev ur bilen och såg hur den såg ut. Hela högersidan på den nya, snygga bilen, var helt intryckt och förstörd. Högra bakdäcket hade fått sig en rejäl smäll och dörren där jag satt gick inte ens att stänga ordentligt längre. På marken låg glas, någon skruv och annat skit. I korsningen var det fullt av glassplitter och nummerplåten från bilen som körde på oss hade ramlat av och låg kvar. Poliserna kom ganska fort. Brorsan redogjorde för den ena polisen hur det gått till, och den andra polisen pratade med kvinnan i andra bilen. Vi fick uppge namn och adress och personnumer och telefonnummer och när den alltför snälla polisen frågade mig hur det var, brast det och jag kunde inte hålla tillbaka tårarna. Jag var mest chockad och rädd för min ryggs skull. Skakig var jag länge efteråt. Det hade kunnat gå så mycket värre. Väl hemma hos föräldrarna var både brorsan och jag väldigt matta och likgiltiga.

»Fick du inte en smäll in i dörren?» frågade brorsan mig sen, men jag har ingen aning. Har inte någon koll alls mer än att det small och att jag såg glassplitter i luften av bilen som körde in i oss. Vi bestämde oss för att åka till akuten så att åtminstone jag fick röntga mig. Jag hade ju trots allt lite ont i ryggen och polisen hade faktiskt rekommenderat att kolla upp det och få det dokumenterat med tanke på att jag är relativt nyopererad. Akuten struntade i brorsan som hade ont i axeln som de menade var självklart efter en sådan smäll, och prioriterade istället mig. De blev väldigt seriösa när de hörde att jag var opererad och ställde tusen frågor. Röntgen visade i alla fall sen att allt ser bra ut, men ont i ländryggen har jag fortfarande, så att ryggen ändå har fått sig en smäll finns det inga tvivel om.

Den där förbannade korsningen. Det är tydligen inte första gången de smäller sedan de ersatte högerregeln med huvudled och stopplikt. Ska någon behöva dö för att de ska göra någon förbättring?

En konstig dag. Vi som skulle sola.


Räkna får

Sent igår kväll/inatt kunde jag inte sova. Den enda jag visste var vaken var lillebror, så jag ringde honom. Vi kom in på ämnet "räkna får", som man brukar säga att man ska göra när man inte kan sova.

När min brorsa tänker på att räkna får, ser han tydligen vita, riktiga får ståendes i en hage. Och så kommer en till, och en till, och en till. Intressant, för när jag räknar får så är det nästan som vita seriefigursfår jag ser, och de kommer en efter en och hoppar över ett hinder (jäkligt stora hinder för att vara får som ska hoppa över) och de studsar som bara den. Bakgrunden är helt grön och  det ser nästan ut som en tecknad serie eller ett TV-spel.

Hur ser dina får ut och vad gör dem?

Vatten

image703

I am a rolling wave without the motion


A glass of water longing for the ocean
Hallå, var tog inspirationen vägen?!

Jag har tappat den.

Säg gärna till om du hittar den.


Bekymmersfri

Det har blivit lite mycket fika på sistone. Observera att jag inte på något vis menar att det har blivit för mycket fika, för det kan det aldrig bli. Idag när jag än en gång satt på Bryggcaféet tillsammans med en kompis i solen, när jag klev av bussen hos mina föräldrar och kände doften av sommar, när jag gick i bara bikini och spolade bryggan ren från frömjöl, så kände jag något sorts... lyckorus. Det är är så grönt det bara kan bli, båtar åker förbi på sjön, det är varmt redan på morgonen och fortfarande på kvällen - det är sommar. Ibland är det otroligt skönt att känna sig bekymmersfri för ett ögonblick.

4 juni

Kompis ringer.

Kompis: Vet du vad det är för dag idag?

Jag har ju tänkt hela dagen på att det är tre år sedan vi tog studenten, men det är nog bara jag som är knäpp och minns det. Vad kan hon tänka på? 4 juni... Har jag glömt att gratulera någon på födelsedagen? Nej, det har jag inte. Och inte är det nationaldagen än... Har jag missat något? Äh, det kanske är studenten hon tänker på?

Jag: Tre år sedan vi tog studenten?
Kompis: Är det inte sjukt? Det har gått tre år!


Jag vet. Tre år. På ett sätt känns det som igår, men samtidigt är det väldigt avlägset. Vi funderade på vad vi har gjort sedan dess egentligen. Och visst har vi väl hunnit med lite i alla fall, det är nog därför det känns avlägset. Den 4 juni 2004 var jag nog Uppsalas lyckligaste
student. Året innan var jag så fruktansvärt avundsjuk på alla jämnåriga som tog studenten, att hela mitt sista gymnasieår gick åt till att drömma om studentens lyckliga dag. Och studentens lyckliga dag blev en av de lyckligaste dagarna i mitt liv.

Och den 4 juni 2005 återvände jag till Sverige efter the time of my life i Paris.

Medhåll för Expressens fotbollskrönika

Nej, det är inte nödvändigt att dricka femton till tjugo öl för att gå på en fotbollsmatch.

Nej, fotboll och alkohol hör inte ihop. Lika lite som alkoholen hör hemma i andra sportevenemang. Idrott och alkohol hör inte ihop. (I synnerhet inte femton till tjugo öl när man ska titta på en match. Och kan man inte hantera alkohol så låt bli den! Ska det vara så svårt?)

Amen.

Don't I look good as a taliban?

image701Igårkväll blev jag plötsligt så trött att jag inte orkade åka hem, utan övernattade hos föräldrarna. Men att inte åka hem innebar att jag idag inte hade allt jag behövde för att befinna mig i solen.

Dagens outfit blev därmed lite improviserad:
*  huvudbonad i avsaknad av keps fick bli en tröja, numera även kallad talibanmössa.
*  skydd för ögonen fick bli lillebrors tredje par pilotbrillor.
*  baggyjeansen veks upp till knäna för att funka som trekvartsbrallor.
*  ett alldeles för genomskinligt linne.
*  en av mina gamla avlagda bikinisar.

The taliban Joppe är numera röd och känner för att stanna inne i mörkret i några dagar.

Från 3-3 till 3-0

För er som inte har koll, så gick en EM-kvalmatch i fotboll mellan Danmark-Sverige igår. Sverige ledde med 3-0, sedan kom Danmark igen till 3-3. Någon gång där fick en dansk spelare rött kort och det dömdes straff för Sverige, varpå en åskådare (dansk, boende i Sverige) sprang ut på planen och attackerade domaren. Domaren valde då att avbryta matchen och döma 3-0 till Sverige.

Är det inte lite... överdrivet? Visst, domaren satte ner foten och visade att man inte tolererar sådant här som förstör matchen, men ska hela Danmark behöva lida för att en puckad åskådare springer in på planen? (Enligt Aftonbladet har han ju inte ens någon förklaring till det han gjorde.) Döm puckot istället, inte laget som hade lyckats komma igen och hade chans att vinna över Sverige, och spela färdigt matchen.

(Uefa bestämmer snart om segern tilldöms Sverige med 3-0.)

Sommarens första vita ränder

Solen är framme och det ska tydligen bara bli varmare och varmare de kommande dagarna. För tillfället gör det mig alltså inget att vara sjukskriven, jag är gärna ute i solen. Men vi med hudfärgen grisskär kan ju dessvärre inte vistas alltför mycket i solen innan vi har fått lite grundfärg. Idag tog jag mitt förnuft till fånga och använde solskyddsfaktor, eftersom jag vet hur det blir annars den här tiden på året. Men trots solskyddet och trots att jag inte tyckte att jag var så himla mycket i solen, har jag skarpa ränder efter bikiniöverdelen. Och nu snackar vi inte vitt mot brunt, utan vitt mot rött. (Det lägger sig om några dagar.) Början till en ärr-rand har jag också. Eftersom operationsärret inte får vara i solen den här sommaren, så tejpas det med en hudfärgad, UV-skyddad kirurgtejp som sätter sig sinnessjukt hårt på huden (med andra ord: jag måste hitta någon annan tejp att ha under). Särskilt snyggt blir det ju inte, men tack vare min ärr-rand har jag ju fler ränder att visa upp om folk påstår att jag inte har fått färg.


Dags att krypa in i min borg

image701
image702
Min sovalkov är bäst. Godnatt!

Waynes-fika, me like

image698
Latte, ice frappe, smoothie, smörgås med örtmarinerad mozzarella, morotskaka och halloncheesekake. När man är två och inte riktigt vet vad man vill ha, köper man helt enkelt en av varje och delar på allt. Mumsfillibabba.