Anteckna, intresseklubben!

Jag hittade en internetsida som var väldigt intressant angående det jobbiga i mitt vänsterben/mage (överkänslighet, sveda, stickningar, känselbortfall). Intressant för mig, alltså. Om det är intressant för någon annan vettetusan, men jag skriver det ändå.

Man fick se en ritad människa, och på denna klicka på de kroppsdelar man har problem. Det gjorde jag, och fann att överkänsligheten på en viss punkt på låret, hänger ihop med ett tryck på nervroten i en viss kota. Häftigt att kroppen hänger ihop så. Att det sedan råkar vara i den kotan jag är opererad, det är ju jätteintressant. Ännu mer intressant blev det när jag klickade på alla mina "problemdelar" ända upp till naveln. Då kom jag fram till att problemen har att göra med samtliga fem kotor där jag är opererad i. Mycket, mycket intressant... så länge det är övergående och inte permanent vill säga... (intresseklubbsmedlemmar kan
läsa mer här)

Jag har ett mål


När jag var på sjukhuset, så trodde jag att jag inte fick åka bil på 6 veckor efter operationen, för det hade jag hört. Jag hade redan tänkt ut hur jag skulle få färdtjänst till Leksand för matcherna och sådär, men jag frågade ändå lite försiktigt min läkare om jag fick åka bil efter.

»Javisst», blev hans svar.

Det kanske bara inte skulle vara så skönt, men såg jag till att det var en bil där man kunde fälla sätet lite, och eventuellt åka lite tidigare än normalt (för att kanske stanna och röra på sig), så skulle det inte vara några problem. Jag blev väldigt glad, för jag insåg att det nu var upp till mig om jag skulle få se kvalserien eller inte. Min läkare förstod precis, vi hade pratat hockey innan och jag hade redan berättat att första matchen skulle spelas den 9 mars.

»Det hinner du hem till», sa han, övertygad.

Det trodde jag inte riktigt på, så fort kunde det ju inte gå. Men jag hann hem redan den 8 mars. Att åka och titta på hockey dagen efter var ju visserligen varken psykiskt eller fysiskt möjligt. Men jag satte upp ett mål för mig själv: jag ska se en hockeymatch innan säsongen är slut. Närmare bestämt: på söndag är det säsongens sista match, Malmö gästar Leksand och jag ska vara där.

Jag är påväg att nå målet. Men det krävs träning, för att åka bil 5 mil enkel resa, att sitta ner i tre perioder och att gå/stå i två kvartspauser är inte jätteenkelt. Ryggen får aldrig slappna av och vila ordentligt. Därför har jag hockeytränat i två dagar. Skitlöjligt, men behövligt och lite komiskt och dessutom har jag ju något att göra. Hockeyträningen innebär att jag har suttit, gått och stått mer än någonsin. Jag har till och med varit så effektiv att jag suttit ner på en stol i 30 minuter (ungefär en period) och sedan rest mig upp och gått omkring en kvart. Under de sittande 30 minuterna förutsatte jag även att Leksand gjorde ett mål, så jag fick resa på mig och sträcka på benen en gång. Okej, jag erkänner: det var mest igår det blev hockeyträning, för idag har jag varit väldigt trött i rygg och ben, förmodligen på grund av den hårda träningen igår.

Det är lite kämpigt kan jag tala om, ländryggen är trött på mig. Men det ska gå. Planen för morgondagen är att träna lite genom att gå i affärer, sedan är det vila mig i form fram till matchen som gäller.


Skrivande framtidstankar

Om två veckor ska ansökningarna till höstens utbildningar vara inskickade - helt klart lite stressande. Jag har ingen motivation till att plugga. Jag vill jobba om dagarna, vara ledig på kvällarna och få lön den 25:e. Jag är inte så sugen på att ha hemuppgifter och därmed inte få vara ledig efter skolan (när man pluggar finns det ju alltid något att göra) och att leva på lånade pengar. Men å andra sidan behöver jag nog komma någonstans, komma ifrån mitt nuvarande jobb och vill jag jobba med skrivande kanske jag borde börja någonstans någon gång.

Vad gör man när man inte riktigt vet?

När jag läser om den terminslånga kursen Kreativt skrivande, så vill jag verkligen läsa den. Problemet är att den går i Gävle. Och Gävle är jag inte så sugen på, även om jag har hört positivt om både staden och högskolan. Journalistikvetenskap på ett år i Stockholm kanske? I Stockholm har jag ju två kompisar och lite bekanta och det är dessutom nära till ytterligare tre kompisar i Uppsala. Men är verkligen Stockholms universitet bra? Är det inte bara stort och opersonligt? Och vill jag bo i Stockholm då? Även om jag inte är så sugen på det, så känns det ändå lite roligare än Gävle. Men det är ju Kreativt skrivande jag helst vill läsa. Journalistikvetenskap är det ändå osäkert på om mina betyg räcker till för.

Vad gör man?

Stockholm väger tyngre för läget, för kompisarna. Gävle väger tyngre för bostad (billigare hyra), kursen, skolan. I Stockholm kommer jag att bli irriterad på alla märkvärdiga nollåttor och deras dryga stockholmska, men i Gävle kommer jag likväl att bli irriterad på deras gnälldialekt.

Jaa, vad gör man, hur ska man tänka, vad väger tyngst?

Kanske stannar man i världens bästa lägenhet (den är trots allt väldigt svår att lämna) och var dag pendlar till jobbet, som varken är utvecklande, upplyftande eller välbetalt, men ju ändå... okej. Eller så pendlar jag till Gävle en termin? Det går ju, det tar bara en timme med tåg. Men då försvinner det sociala - jag vill gärna bo i staden där jag ska plugga.

Men vad gör man när man inte riktigt vet?
Man kan ju inte göra göra något som inte känns helt bra, bara för att. Eller?

La vie en rose

image616
Bild:
Bio.nu

Edith Piaf! En sångerska som jag aldrig har gillat. Som liten tyckte jag nämligen att hon hade en jobbig röst och dessutom störde jag mig på franskan - jag förstod ju inte ett ord.

Det var först när jag satt på en franskalektion i Paris för två år sedan, som jag insåg hennes storhet. Vi fick lyssna på Non, je ne regrette rien och plocka ur ord vi uppfattade. Sedan pratade vi om fraserna och försökte förstå sångens innebörd. Till slut sjöng vi sången allihopa. Några tyckte det var ganska fånigt, men själv var jag fast. Jag förstod plötsligt och insåg att det var något speciellt över den här sångerskan och hennes gripande liv.

Edith Piafs grav, juli 2001Edith Piaf föddes i Paris, men växte upp på en bordell hos sin farmor i Normandie. Som 15-åring stod hon och sjöng på Paris gator. Över en natt blev hon stjärna, då hon upptäcktes av en direktör till en känd nattklubb nära Champs-Élysées. Edith blev känd som "La môme piaf" (den lilla sparven). Hennes liv kantades av olyckor, sjukdomar och kriser. Hon var drogberoende, hon begravde sitt enda barn som 18-åring, hennes män omkom, hon blev själv skadad i olyckor. Efter att ha förskökt komma ur sitt morfinberoende avled Edith Piaf i cancer år 1963, 48 år gammal.

Bilden, som kommer från Wikipedia, visar Edith Piafs grav på kyrkogården Père-Lachaise i Paris.


Filmen om Edith Piafs liv, La Vie en Rose, som har biopremiär imorgon, ska vara väldigt bra vad jag har hört av recensionerna. Jag har sett några trailers och jag har sett ett par intervjuer med den unga och söta fransyskan Marion Cotillard som spelar Edith Piaf, och jag blir tårögd varje gång. Den här filmen ska jag se.


Att prova kläder

image615

När vänsterbenet riktigt skriker då tyget nuddar huden, så får man helt enkelt göra som på bilden till vänster när man provar kläder... Låta bli att plåga vänsterbenet helt enkelt. (Och så ser det ju ut som om man har tre ben också, varav en har en avhuggen fot. Eller två ben och en väldigt lång och ledsen... ja.)

(Lägg märke till mina snygga och matchande strumpor. )

Kjolen skickar jag för övrigt tillbaka och försöker hitta någon annan, men de snygga, rödrutiga leggingsen stannar definitivt kvar hos mig.
La vie là-bas

32676-12032676-118

När jag läser
Citronmuffin som befinner sig i Paris börjar jag längta till/sakna la vie là-bas... Bara för att det låter så mycket mer spännande? Je ne sais pas.

Vårsol på båthuset

32676-614
Sökes: Underhållare/personlig assistent/sällskap som kan bära ner min fåtölj till bryggan och sitta och konversera lite med mig om dagarna. Jag börjar nämligen nästan gilla att befinna mig i vårsolen (!), men jag blir mer och mer trött på att vara ensam. Det är tråkigt!

Tips på sysselsättning till alla sjukskrivna som tillfälligt bor hos sina föräldrar med sjötomt

  • Lägg dig i soffan och sov lite efter frukosten, för att ta igen sömnen du som vanligt missade under natten. 
  • När klockan närmar sig halv ett kan du alltid ta en kort promenad till brevlådan för att hämta posten.
  • Om du har någon som kan hjälpa dig att bära din specialfåtölj: be personen ifråga bära ner den till bryggan och sätt dig i den mot väggen på båthuset med ett par solbrillor och blunda/sov/läs/svettas.
  • Ät apelsin, gurka och morötter som din mamma har skalat och gjort iordning - färdigt i kylskåpet!
  • Ta fram en kikare och titta ut över sjön och se om det finns några modiga människor som fortfarande vågar åka skridskor eller skidor på isen.
  • Eftersom du inte vågar ta en promenad ensam (för tänk om du blir trött och vill hålla i något/någon), gå ner till bryggan och gå fram och tillbaka, fram och tillbaka - måste du hålla i något eller pausa finns det ett räcke, samt stolar som är lätta att ta sig upp från.
  • Följ alla såpor, det finns många: Providence, Desperate Houswives, Nya Tider, Sjunde Himlen, Will & Grace, Grey's Anatomy, Felicity...

Fantastiska Försäkringskassan

Dags att fylla i blankett om begäran om sjukpenning efter sjuklöneperiodens slut. Jippi. Försäkringskassan har ju så fantastiskt smarta blanketter.

Försäkringskassan behöver både blanketten och läkarintyget för att bedöma om du har rätt till sjukpenning. Läkarintyget är ingen garanti för att du kommer att få ersättning från Försäkringskassan. Det är Försäkringskassan som bedömer hur din sjukdom påverkar din förmåga att arbeta, söka arbete eller studera och därmed din rätt till ersättning.
"Läkarintyget är ingen garanti..." Hallå?! Hur ska Försäkringskassan veta vad den här specifika operationen innebär, hur ska de veta vad jag kan och inte kan göra? Om min läkare har skrivit ett intyg om min operation och att jag är sjukskriven till och med sista augusti och att jag eventuellt kan återgå till mitt arbete på deltid efter 3-4 månader, så bör väl det vara tillräckligt med information? Jag skulle tro att min läkare har större koll på vad operationen innebär, än vad Försäkringskassan har...

De här arbetsuppgifterna kan jag inte utföra på grund av min sjukdom och det beror på att...
För det första har jag ingen sjukdom. För det andra är jag fullt kapabel till att utföra mina arbetsuppgifter, jag svarar ju inte på mail med ryggen. Problemet är att jag fortfarande (ja, det är inte ens fyra veckor sedan jag opererades) inte orkar sitta på en stol en hel dag, vilket man gör i mitt arbete. Och det största problemet är resvägen - min rygg orkar inte för en chans gå till bussen, sitta upprätt på en buss ända till Borlänge och gå från busstationen till jobbet. Aldrig.

Jag tror nästan att jag ska vara lite lustig och skicka med en kopia på ett A4-papper av min röntgenbild och så kanske jag skulle tala om för dem vad en skoliosoperation innebär. Men först ska jag ringa dem och fråga vad de menar med vissa frågor på den underbart tydliga blanketten...

Une nuit blanche II

Une nuit blanche (sömnlös natt) var ett av de första inläggen jag skrev.

Nu är jag där igen: det känns som om jag inte fått en blund inatt och jag mår rätt illa... Klockan fyra var jag fortfarande vaken. Klarvaken. Sen hann jag nog somna, för jag minns att jag drömde att jag satte Panodil i halsen (hrm, äter jag för många tro?) och vid halv sex väcktes jag av mobilen. Pratade i nästan en timme och sedan sov jag nog inte många minuter. Kvart över nio gick jag upp, illamående.

Jag mår fortfarande illa. Och jag är trött. Men jag kan inte sova. Gör mig sömnig, så att jag äntligen kan få somna...

Kan jag få mitt knark, tack?

Idag tog jag en åktur i bilen för första gången. Det var inte så skönt för ryggen, men jag ville personligen besöka min lägenhet för att hämta post samt hämta ut mer smärtstillande tabletter på Apoteket, istället för att skicka en familjemedlem. Och det gick ju bra. Förutom misstänksamheten när jag skulle hämta ut mina tabletter.

Johanna säger: Hej, jag skulle hämta ut lite tabletter. (Lämnar fram legitimation.)

Kassörskan tar fram en förpackning tabletter som jag känner igen, det är dem jag har ätit. Hon tittar på datorskärmen, tittar på tabletterna, tittar på mig.
 
Johanna säger: Kan jag få två paket Panodil också?

Kassörskan hämtar två paket Panodil, går sedan till kassörskan bredvid, viskar något. De står och diskuterar ett bra tag och jag börjar bli trött i ryggen av att stå rakt upp och ner.

Kassörskan säger: Du får gå till nästa kassa och betala.

Johanna säger: Jaha, okej. (Går till nästa kassa.)

Kassörskan: (Lite försiktigt.) Har du ätit de här förut?

Johanna tänker: Ja, jag knarkar sedan tre veckor tillbaka.
Johanna säger: Ja.

Kassörskan: Okej. Man brukar bara ta 1 tablett 2 gånger dagligen, de är nämligen ganska starka, de här... Det står att du ska ta 1 tabletter 3 gånger dagligen. Har du tagit så många förut?

Johanna säger: Ja.
Johanna tänker: Jag har tagit 6 tabletter om dagen förut.

Kassörskan: Okej... Jaa, och de är de här tabletterna med den dosen du har tagit?

Johanna tänker: Ska jag behöva berätta hela historian? Jag har genomgått en stor operation i ryggen och som sagt, jag har ätit 6 tabletter om dagen förut, plus 8 Panodil samt lite extra morfin ibland.
Johanna säger: Ja, det är det.

Efter ytterligare en legitimationskontroll får jag betala för mina tabletter* och åka hem.

*Tabletterna jag äter är tydligen "kraftigt smärtstillande" (så stor skillnad märker jag väl ändå inte). Det är ett narkotiskt preparat, klass II, ett morfinpreparat. Kanske inte jättekonstigt att de var försiktiga.

Gör om mig

Jag har kommit på en pangidé! För såhär är det: just nu är jag superavis på alla som går och vårshoppar, samtidigt som jag inte har någon som helst lust till det. Det beror nog på att allt jag provar just nu ser fult ut på mig, tycker jag, vilket i sin tur förmodligen beror på att det exempelvis är ett litet helvete att sätta på sig byxor då vänsterbenet skriker vid beröring. Dessutom har jag inte vant mig vid min "nya" kropp och innerst inne kanske jag känner att nya kläder inte är någon idé för tillfället då jag befinner mig i en period då jag mest är hemma och inte träffar så mycket folk. Jag har förresten ett behov av att klippa mig och skulle dessutom vilja ändra både frisyr och färg, men att sitta hos en frisör känns inte så aktuellt just nu och jag vet inte heller hur den nya frisyren skulle se ut.

Till pangidén... I höst ska jag vara färdigläkt, i höst ska allt vara normalt (hoppas, hoppas, hoppas). Då borde jag få vara med i något sånt där gör-om-mig-reportage. Om någon tidning eller så söker folk att göra om och man ska skriva en motivering, så borde ju min vara en perfekt lite fantastisk snyft-/mirakelhistoria om tjejen som varit
krokig hela sitt liv, men som nu har en rak och snygg figur, hon som inte känt sig bekväm i kläder där midjan är framträdande, men nu kan ha vad hon vill. Det är tjejen som nu behöver hjälp med inspiration för att testa nytt och kunna framhäva midjan som hon alltid annars valt kläder efter att dölja. Yeah. Gör om mig. Eller nä, gör inte om mig, för jag är fortfarande jag, men hjälp mig att inte fastna i gamla vanor. Nu när jag kan ha skärp i midjan, figursydda jackor och så vidare vill jag kunna ha det. Det perfekta hade varit en personal shopper eller vad de kallas, en sådan som tar med en till affärer och tvingar på en en massa plagg för att våga testa och hitta inspiration. Yeah. I höst...

Äntligen är datorn tillbaka

Min dator har ju varit sjuk och väldigt mottaglig för virus de senaste månaderna. Jag har haft den bortlämnad till farbror datordoktor vid flera tillfällen och den senaste månaden har jag inte ens brytt mig om stackars datorn, jag har liksom haft lite annat att tänka på...

Men nu är den här hos föräldrarna, med trådlöst nätverk och äntligen kan jag, som faktiskt är lite piggare trots att benen värker och sticker, sitta med min dator i knät i fåtöljen (därmed orkar jag sitta vid datorn lite mer eftersom jag slipper den vanliga stolen) och jag kan äntligen lyssna på min musik. Underbart.

Hoppas bara datorn är frisk på riktigt nu...

Inaktiv

Det är jag, det. Sorry! Ständig smärta dygnet runt gör att jag inte riktigt pallar sitta framför en dator. Precis när jag tänkte skriva ett inlägg om att jag är så förbannat trött på att ha ont och inte orka, kom mammas reikivän hit och sov över en natt. Detta medförde att jag fick väldigt mycket reiki och blev piggare än jag varit de senaste tre veckorna. Det var väldigt skönt att känna att jag kunde vara uppe en del. Nu har jag himla ont i ärret - förmodligen har reikin gjort att det läker extra bra och därmed har jag jag ont (om reikins effekter på mig ska jag skriva ett inlägg om senare när jag orkar - jag är numera, efter flera roliga saker, nämligen övertygad om att det har hjälpt mig). Trots ont är jag ändå något piggare...

...förutom att jag är svag i kroppen. Jag har rasat jag i vikt. Jag har nu vägt mig på två vågar för att tro siffrorna. Det handlar om två kilo vilket för de flesta inte är nånting, men för mig som knappt väger något i vanliga fall är det definitivt ett viktras (mina mjukisbrallor är inte lika tighta för tusan!). Men jag har kommit på att det kan nog vara resultatet av att jag är stilla och inte får träna och därmed har de få muskler jag hade förtvinat. Usch och fy.

Jag var förresten precis ute och gick en kilometer. En kilometer! Gör vågen, för jag har slagit rekord! Nu är jag dock trött och måste ta igen mig lite innan det är dags för nästa träningspass: duschen.

Månadens inlägg: Sjukvård

Det är mycket klagomål kring sjukvården i Sverige, och visst är det befogat ibland med exempelvis långa vårdköer När jag i juni 2005 sökte upp ortopeden för att min rygg känts snedare, fick jag veta att det var minst 18 månaders väntetid. Det kändes som ett skämt. Tack vare att de satte in extraläkare fick jag "bara" vänta i 11 månader. I maj 2006 fick jag träffa en s.k. läkare (han kunde ingenting om mitt specifika ryggproblem, allt han sa var katastrofalt fel) bara för att be om att få en röntgentid, vilken jag skulle få efter tre veckor. Det tog fyra månader. Därefter tog det ytterligare en månad innan jag fick träffa en ortoped som insåg att det var dags att skicka mig till en specialist i Linköping. Ja, så visst är klagomålen på svensk sjukvård ibland befogade.

Men jag vill ändå säga att jag är så glad att jag bor i Sverige!

Efter att ha fått möjlighet att träffa en specialist i Linköping och varit inlagd i nio dagar på Universitetssjukhuset i samma stad, är jag så otroligt tacksam över vilka enormt kompetenta läkare och sköterskor jag har mött och vilken fantastisk grej de har kunnat göra med mig. Utan att jag har behövt betala en krona. (Nåväl, 80 kr/natten är väl inget att diskutera om.) Min operation och privata transporter i amulans och flygplan har kostat ett antal hundratusen. Sådant här betalar jag gärna skatt för.

Jag såg på en amerikansk sjukhussåpa där det var en kille som skulle genomgå en stor operation. Han ville absolut veta vad operationen skulle kosta, varpå läkarna sa att det verkligen inte var något som han skulle koncentrera sig på. Men killen var verkligen tvungen att veta. Jag förstod inte riktigt varför, utan tänkte mest att han skulle koncentrera sig på operationen och att bli frisk. Sedan kom jag på det: han bor i USA. Han måste betala själv, till skillnad mot mig. För jag bor i Sverige. Blir jag sjuk, behöver jag inte fundera på om jag har råd att bli frisk. Dessutom har jag möjligheten att opereras av en specialist långt hemifrån och få privat ambulansflyg mellan orterna. Utan extra kostnader.

Säga vad man vill om sjukvården, men tänk vilka förmåner vi har egentligen.

image613
19 dagar sedan. Ett dygn efter operationen kommer jag till min avdelning.


Andra som är med i Månadens inlägg:
Tolken, Emma, Thérèse, Anna Malaga, Brazilian Linda, Sofia och Robban, Nejma, Krokofanten, Pumans dotter. (Påminn mig om jag har glömt någon!)

Ett foto i timmen, söndag 18 mars

Sjukskriven 24 timmar om dygnet, alla dagar i veckan, vecka efter vecka, och orkar inte göra så mycket än. Det är alltså inte så svårt att räkna ut att mina dagar inte blir alltför händelserika. Söndag som tisdag som lördag, det ser mest likadant ut. Välkommen att kika in i en av mina händelselösa men kämpande vilodagar för att komma igen.

image601
08:10 Jag avskyr att jag inte kan sova länge. Vid 6-tiden brukar jag vakna och ha ont och därefter sover jag inte särskilt bra. Den här morgonen när jag tittar ut över sjön är det inte längre sol och blå himmel, utan bara dimmigt av all snö: den så kallade våren har övergått till vinter - det är snöstorm! Moahaha, jag skulle kunna säga »vad var det jag sa», men jag struntar i det...

image602
09:01 Dags för morgonmedicin. Från att ha ätit tre blåa tabletter (starka smärtstillande) är det numera bara en, hur nu det ska gå... I bakgrunden ser ni lite frukost: juice, blutsaft och smörgås. Jag sitter i en fåtölj som är den enda som är skön för ryggen och bredvid mig har jag en stol som assisterar som mitt bord. Där blir jag varje morgon serverad frukost eftersom det är en pärs att fixa det själv - lyx va!

image603
10:01 Jag vilar under min filt med Nyhetsmorgon i bakgrunden, det har blivit en vardagsrutin att se hela Nyhetsmorgon sedan sjukhusvistelsen.

image604
11:00 Dags att uppdatera min andra blogg, där jag renskriver en operationsberättelse som jag tidigare kladdat ner i ett block. Operationsberättelsen går att läsa
här.

image605
12:05 Ligger raklång (nåväl, med kudde under knäna, helt raklång är inte helt bekvämt) i soffan och slöläser en av alla tidningar jag fick av mina kompisar när de var här på fika häromdagen. Jag har så mycket tidningar att jag kan bada i dem nu - perfekt.

image606
13:12 Efter lunchen är jag riktigt trött, så jag lägger mig i sängen, stänger dörren för att ha helt tyst omkring mig och läser en annan tidning, innan jag somnar...

Någon 14-bild finns inte, för då sov jag riktigt, riktigt skönt.

image607
15:10 Strax innan tre stormar min storasyster in genom dörren och jag får kanske inte världens lugnaste väckning... Hon kom med pojkvän och de hade med sig stora bullar, så nu blev det fika. De hade inte träffat mig på en vecka och tyckte att jag gick mycket bättre nu (framsteg, framsteg!).

image608
16:09 Mamma och jag tar den dagliga promenaden. Idag blev det längst ut på bryggan, och så upp till garaget och tillbaka till huset. Spännande, spännande....

image609
17:01 Jag sitter i fåtöljen och slötittar på Grey's Anatomy. När man är hemma hela dagarna börjar man lätt följa alla amerikanska serier på TV. Men till skillnad mot trean och fyran, så har faktiskt femman lite högre kvalitet på den fronten, har jag märkt... Desperate Housewives, Grey's Anatomy, Sjunde Himlen...

image611
18:08 När man tröttnar på såporna går det alltid att titta på hockey. Kanal 9 visade Modo-Timrå. Pappa hejade på Modo, och det började jag också göra, så det blev en mycket spännande match där Modo vann och gick vidare till semifinal.

image612
19:02 Jag börjar få ont och är väldigt trött och känner att det inte finns särskilt mycket att fota, men lillebror är inte den som är den - han ställer gärna upp på en bild till bloggen. Efter detta blev jag alldeles för trött, så jag orkade inte ta ett enda kort till och än mindre lägga upp dem på bloggen. Därav en dag försent.


Nästa EFIT: 7 april och/eller 19 april

Fransk TV-serie

Till er som vill se en bra TV-serie och/eller gillar franska språket, vill jag tipsa om den franska dramakomedieserien Clara Sheller som går på SVT2 på lördagar klockan 19:00. Serien utspelar sig i Paris och handlar om 30-åriga Clara som längtar efter att ha en man vid sin sida. Hon jobbar för en trendig veckotidning i Paris. Där jobbar även hennes sambo och bögkompis JP, som inte vill annat än att dölja sin läggning för sina föräldrar och kollegor.

Jättekul att känna igen sig vid scener i République och Montmartre, kul att se vackra Parisvyer och att höra franskan. Det var nästan så att jag började längta till Paris ikväll. Inte för att bo på hotell och stressa runt i några dagar, utan för att bo i en lägenhet och ha en vardag, som ger så mycket mer. Äh, att bo i Paris är faktiskt egentligen inget jag suktar efter, men det är härligt att kunna få vara med i Clara Shellers vardag en timme i veckan.Bild:
SVT

Leksand är ändå Leksand

Det blev förlust idag.

Fan.

Egentligen spelar det inte mig personligen någon roll om det inte går hela vägen. Leksand är fortfarande Leksand och jag tittar på lika många matcher oavsett om de spelar i elitserien eller allsvenskan. Född Leksing. Vi är kullor/masar, vi står på norra stå, det kan ingen jävel ändra på. Leksing tills jag dör. Men för föreningens skull är givetvis elitserien bäst. Den högsta serien är också självklart roligast och det är där ett lag som Leksand hör hemma. Men går det inte hela vägen den här gången, så ska det bannemej gå nästa gång. Det tråkiga med om det blir ytterligare en säsong i näst högsta serien är att jag tror att en del av publiken sviker... För mig handlar det inte om vilken serie de spelar i, jag skulle titta om de så låg i division 2, för Leksand är Leksand. Men för vissa verkar det inte handla om det. Visserligen klarar vi oss bra utan dessa klagande herrar som brukar sitta bakom mig på matcherna, men det är ändå tråkigt när publiken sviker. Jag hoppas därför att det inte är kört, men famförallt hoppas jag att hela Leksands hockeypublik visar hjärta och stöd för laget och stannar även nästa säsong oavsett vilken serie vi spelar i.

"Det var den konstigaste matchen..."

Eftersom jag inte orkar vara på plats i Leksand ännu och då matchen inte visades på TV ikväll, fick jag ständiga sms-rapporter om läget från lillebror, samt ett samtal efter matchens slut. »Alltså, det var den konstigaste matchen...» sa han.

Det här var en otroligt viktig match. Det har jag sagt många gånger förr, men den här matchen var fruktansvärt viktig. En vinst var ett måste för att överhuvudtaget ha en chans att komma tillbaka till elitserien. När Rögle slog in sitt femte mål i början av sista perioden och Leksand bara hade två mål kändes det ganska kört. Lätt att säga hemma i soffan också, jag såg ju inte matchen, men tydligen fick Rögle mest in skitmål medan Leksand hade matchen.

Att ligga under med 2-5 i början av tredje och sedan komma igen med 3-5, 4-5, 5-5 och i sista minuten 6-5 (!) känns helt otroligt. SKÖNT! Än finns det alltså hopp om en plats where we belong...

Numera har jag duschförbud när jag är ensam

image601I förmiddags gick jag in i duschen, så att jag skulle vara färdig lagom till mamma skulle komma hem så att hon kunde lägga om mitt sår efteråt. Jag vet inte vad som hände, om det berodde på att jag ätit dåligt (jag orkar nämligen inte göra iordning särskilt mycket frukost på egen hand och imorse var jag ensam), att det helt enkelt blev en kraftansträngning att duscha och tvätta håret eller att jag blev äcklad av mitt ärr när jag tog bort omläggningen. I vilket fall som helst började jag känna mig svimfärdig. Som tur var kom mamma hem, varpå jag kläckte ur mig att det känns som om jag kommer att svimma. Mamma utbrast att jag måste stänga av vattnet och komma ur duschen. Hon virade in mig i en handduk, satte mig på toalettstolen, jag kände hur jag bleknade och jag började koncentrera mig på min panikartade, tunga andning. Någonstans i bakgrunden hörde jag mamma säga att vi måste lägga mig på golvet.

Plötsligt låg jag på golvet i badrummet med handdukar över mig och en blöt och kall handduk i pannan. Jag hade svimmat. Det första jag sa var »hur fan ska jag ta mig upp härifrån nu då?» Jag låg kvar en stund, sedan rullade jag över på sidan och kunde försiktigt ställa mig upp utan att det gjorde ont i ryggen. Därefter låg jag ganska länge raklång i handdukar och filtar på pappas säng som är alldeles utanför badrummet.

Jag tänker återgå till den sängen nu. Jag har ätit och druckit och mår bra, men känner mig fortfarande svag.

Det där med våren

Nu har jag nog kommit på det. När det börjar bli vår och solen tittar fram förväntas man må så himla bra. Man förväntas bli glad och pigg av solstrålarna och man förväntas vara ute och njuta. Man förväntas få vårkänslor, kanske bli förälskad i någon. Bara för att det är vår? Inte konstigt att undantagen blir deppiga.

Idag bar mamma ut min fåtölj i vilken jag satt och sov i solen i en halvtimme. Allt var så ljust och härligt, fåglarna kvittrade, det kom en sval fläkt någon gång och snickarna klättrade på båthuset nere vid vattnet. Perfekt för att må bra och få vårkänslor? Jag vaknade helt mosig och var varm och törstig och kissnödig och ville bara in men orkade inte resa på mig. Det gjorde jag till slut, gick in och la mig raklång i sängen då min onda kropp inte orkade vara i sittande ställning längre. Tog en extra värktablett som inte hjälpte. Började tycka synd om mig själv.

Allvarligt talat, så tråkigt och händelselöst som mitt liv är just nu har det aldrig varit. Det här är sjätte dagen jag är hemma och jag håller på att bli fullkomligt tokig. Det värsta är att det inte går att göra något åt saken. Hur mycket jag än skulle vilja åka till stan och shoppa, gå en rask promenad, ta en fika eller åka till Leksand och se på hockey så kvarstår faktum att det inte är möjligt när jag ännu inte orkar sitta i en bil, inte orkar gå längre än till garaget och inte orkar sitta stilla så länge som det innebär på en hockeymatch. Men så måste jag påminna mig själv: det är 6 månaders läketid efter den operationen jag har genomgått. 6 månader till jag ska vara som vanligt igen. Det är 180 dagar. Idag har det gått 14 dagar. Vissa är överraskade över att jag överhuvudtaget är på benen, så jag borde väl tänka till lite. Det är alltså inte konstigt att jag inte pallar mer. Men ändå, det är så fruktansvärt tråkigt att vara jag för tillfället.


Alltså: Jag behöver något att göra. Jag behöver ett projekt. Framkalla foton (får skicka någon att lämna in dem och hämta dem i fotoaffären) och klistra in dem i album, skriva en receptbok som jag tänkt på länge, hjälp mig... vad tusan ska jag göra?! FÖRSLAG? Läsa böcker och se film behöver jag inte få som tips, det gör jag ändå. Däremot sitter ju inte något bok- eller filmtips fel.

Och på de här två veckorna...

...har jag, precis som jag misstänkte, fått veta vem som finns där när det verkligen krisar, och vem som egentligen inte bryr sig alls. Inga större överraskningar, egentligen.

Bilder för att påminna mig själv

Minst två gånger om dagen får jag en svacka, det är när jag ska stiga upp på morgonen och inte fått medicinen, och på kvällen innan jag tagit min medicin. Då är inte livet jätteroligt. Trots att jag klarade sjukhusdagarna väldigt bra, så betyder det inte att allt är frid och fröjd. Tvärtom är det nu det börjar: kämpandet.

När det kommer svackor, så gäller det att hitta det positiva. Jag vet ju att det hela tiden blir bättre. Men det är rent ut sagt skitsvårt att vara positiv när svackan är framme och nu blir jag personlig när jag visar bilderna nedan, jag avskyr nämligen de vänstra bilderna på mig själv, min rygg är så ful, men tittar jag på de här bilderna inser jag vilken fantastisk grej en läkare har kunnat göra med mig. Titta på min midja. De högra bilderna är som jag ser ut idag: normal!

image600image601
image598image599
Och de som har påstått att jag inte varit sned kan alltså nu bara vara tysta...

Detta eviga tjat om våren...

Så fort det blir februari och solen tittar fram får man höra folk prata om att våren kommer, att de känner vårkänslor och hej och hå. Fortfarande i mitten av mars tycker jag att det känns fånigt. I Falun köper folk uteblommor trots att termometern bara visar sju plusgrader. De där blommorna överlever aldrig. Folk tar på sig solbrillorna så fort solen tittar fram och det är tydligen bara i fjällen man fortfarande kan använda vinterjackan. Hallå! Det är mitten av mars och det kan fortfarande komma en halvmeter snö, åtminstone om man bor där jag bor. Det är kanske skillnad på om man bor i Skåne eller Halland mot Dalarna eller Jämtland. Men bara för att det råkar blomma i Malmö behöver ju inte resten av Sverige skrika vårskrik.
image597
Att man skulle bli gladare på våren och få något som kallas vårkänslor förstår jag inte heller. Jag får snarare härliga vinterkänslor när säsongens första vita vinterlandskap kommer. När snön smälter och fåglarna börjar kvittra brukar jag nästan bli deppig (fråga mig inte varför). Självklart är det härligt när värmen börjar komma, men allt tjat om vår och vårkänslor blir bara för mycket. Det är som sagt fortfarande bara mitten av mars och allt kan hända.

Det är inte min mening att låta pessimistisk, jag är bara realistisk. Här utanför är det förresten blå himmel och snön smälter från marken och isen sjunker på sjön. Men jag har fortfarande min dunjacka, halsduk och vantar när jag tar min dagliga promenad till garaget (nä, jag orkar inte längre) och jag skulle vilja påstå att det än så länge fortarande är vinter.


Ur Meningen med livet av Bradley Trevor Greive

Så vad är det du brinner för? Vad sattes du till världen för att göra? Svaret på de här frågorna ger dig nyckeln till livets stora mysterium. Det är så stort det kan bli. Här är några små tips som kanske hjälper dig att komma på rätt spår:

Till att börja med kommer ingen att berätta det för dig. Det är som att gå omkring hela dagen med en lapp på ryggen där det står »Sparka mig.» Du måste upptäcka det själv. Det är också ytterst osannolikt att du en dag kommer att bada i ett förklarat ljus där du i en himmelsk uppenbarelse skådar meningen med livet, och du kommer garanterat inte att finna den på TV.

[...]

En liten röst - kalla den ditt samvete, ditt inre jag, din inre svärmor - kommer alltid att säga dig sanningen om du är redo att höra den. Först kommer du att förstå att ditt liv har fastnat i gamla hjulspår. (Hallå, du är inte ensam!) Sen kanske du inser vad du verkligen vill, men du kan inte riktigt få till det. Men plötsligt slår det dig. Precis som när du är halvvägs ner till stranden och du inser att du glömde dra ur sladden till strykjärnet.

Och när du förstår, eller anar att du förstår, vad du borde göra med ditt liv, så gör det! Ta ett djärvt språng ut i mörkret om du måste, och när du landar, börja genast springa för du har inte en sekund att förlora. Trots att du känner dig oövervinnerlig och odödlig, så är vår tillvaro mycket bräckligare än du tror.

Lägg handen på bröstet och känn hjärtat slå. Det är ditt livs klocka som räknar den tid du har kvar. En dag tar det slut. Det är hundra procent säkert och det finns absolut ingenting du kan göra år det. Så du har inte råd att kasta bort en enda dyrbar sekund. Följ dina drömmar energiskt och passionerat, eller så kan du lika gärna ge upp och se dem sköljas bort.

[...]

Sanningen är att vi alla är födda med enorm potential och välsignade med oändliga möjligheter att stiga mot nya svindlande höjder. Men tråkigt nog är de flesta av oss så lata, så upptagna av vad andra kan tycka, eller så rädda för förändring att vi aldrig vågar sträcka ut våra vingar och förverkliga våra underbara gåvor. Det är så viktigt att du gör din egen grej - vad det nu är som gör dig lycklig - och gör det så bra du kan. Spelar ingen roll om det handlar om att göra snöbollar, hålla andan under vattnet, bröla, eller föna håret så att det blir riktigt tjusigt. Det enda som räknas är att du mår bra.

Tänk på att vad du än gör så är misstag en del av livet. Så slösa int bort tiden me att plåga dig själv för det som har varit. Gräv inte ner dig eller stressa upp dig över om du gör det rätta. Följ ditt hjärtas röst.

Tappa inte sugen, kom alltid ihåg att avstånd och motstånd måste man alltid vara beredd på när man gör nåt viktigt och alldeles speciellt. När du bestämmer sig för att följa dina drömmar kommer många människor (även de som älskar dig mest) att försöka hålla dig tillbaka. Det finns så många dystra pessimister här i världen som kommer att säga: »Du kasta bort din tid - du kommer aldrig att klara det.» Det kan tänkas att du är omgiven av folk som i hemlighet vill att du inte ska klara dig så bra eller rent av misslyckas så att de inte ommer i dålig dager. »Glöm det», kommer de att säga. »Det är inte värt det och det passar hur som helst inte dig.»

Det är alltså viktigt att förstå hur otroligt givande det är att följa sin egen väg, men lätt är det inte. Precis som för alla andra kommer vissa dagar att vara bättre än andra. Och emellanåt kan allt kännas som en total katastrof. Folk kommer att titta underligt på dig när du berättar vad du försöker åstadkomma, och du börjar lyssna på dem som klankar på dig och du börjar tvivla på dig själv. »Varför i all sin dar fortsatte jag inte som varmkorvsgubbe?»

Men vad som än händer, släpp inte taget!

Kom ihåg att alla måste kämpa ibland. Det är oerhört jobbigt att varje dag göra någonting som man inte gillar eller ens bryr sig om. Men om du följer ditt hjärtas röst så ha du åtminstone tröttat ut dig på det som du gillar mest.

[...]

Men det bästa av allt är att genom att göra saker som får morrhåren att krulla sig av förtjusning [...], kommer du att inspirera någon annan att förverkliga sina drömmar, och så min vän, kan du förändra världen!

[...]

Och vet du vad? Om du följer ditt hjärtas röst och använder ditt huvud, så kan du aldrig ha fel.


Tönt-Carola!

Åååh, läs det här! Varför i hela fridens namn skulle Carola på mer uppmärksamhet? Jag tycker att den uppmärksamhet hon i gårdagens program fick var för mycket. Varför skulle hon som vilken annan prisutdelare som helst få mer kameratid? Hon är bra när hon sjunger, men annars borde hon hålla käften, hon är bara pinsam. Hennes uttalande till Aftonbladet om att Måns skulle klara sig bättre i Europa än The Ark vettetusan om jag håller med om. I ESC tror jag definitivt att The Ark har mycket större chans än Måns. Det är dags att Sverige skickar något annorlunda.

Jag mutade förresten mina kusiner, 10 och 8 år, att rösta varsin gång på The Ark. Gjorde de det, skulle jag bjuda på glasskalas nästa gång vi ses.

Till sist måste jag passa på att klaga lite på reglerna i omröstningen i Melodifestivalen. Det är ju helt sjukt att tittarna får fortsätta rösta när juryrösterna har redovisats. På så sätt kan man ju påverka och eftersom Måns låg lite längre ner än Idol-fjortisarnas önskningar kunde de därmed ringa och rösta hundra gånger var igen och därmed få honom att vinna. Nu kom han tack och lov inte om The Ark, men chansen finns ju. Dåligt.

Bra röstat, Sverige!

ÄNTLIGEN ett roligt bidrag som vinnare! Superkul att skicka The Ark till Eurovision Song Contest i Helsingfors den 12 maj. Det ska bli väldigt spännande att se vad resten av Europa tycker om dem.

Dessutom måste jag säga att...
...jag är glad att inte fler Idol-fjortisar ringde och röstade på tönt-Måns. Tredjeplats är en alldeles för hög placering för honom, men tack och lov kom han inte längre upp.
...det känns helt rätt att Andreas Johnson kom tvåa. Jag är nöjd!
...det är roligt att Marie Lindberg fick massor av tittarröstar och hamnade på femte plats.
...jag är glad att varken Anna Book eller Tommy Nilsson placerade sig högre än... sist.
...det är hög tid för min smärtande kropp att gå till sängs nu.


Träffande?

Mitt horoskop denna vecka:
image593

Mitt horoskop kommande vecka:
image594

Huvudet fyllt av annat

Trots att Leksand förlorade med 5-1 är jag inte särskilt deppig. Vid 4-1 bytte jag kanal, matchen var tråkig och jag orkade inte se mer. När jag fick höra slutresultatet sa jag "jaha", var självklart besviken, men struntade i det. Jag har haft så mycket annat i mina tankar de senaste två veckorna att jag liksom inte orkat vara känslomässigt insatt i hockeyn. Jag har haft så mycket annat i huvudet att jag till och med glömt bort att det är final i Melodifestivalen ikväll.


Tonight's the night

Kvalserien är här. Ikväll smäller det. 18.55 börjar sändningen på TV. Malmö-Leksand. Jag är glad att jag är hemma lagom till detta! På söndag är första hemmatchen. Av förklarliga skäl åker jag inte dit, men någon match ska jag se, om ett par veckor kanske jag orkar.

Men ikväll är det hockeykväll i soffan och det är ju helt klart veckans höjdpunkt. Vi ska tillbaka. Vi måste tillbaka.


Sjukhuset var tryggt

image592

Två Panodil, två starka smärtstillande och så en spruta för magen. Detta är vad jag fått två gånger om dagen på sjukhuset. Två ytterligare medicinintag har jag fått, vilket har varit ytterligare två Panodil och så långtidsverkande laxermedel och en blodförtunnande spruta. Mellan detta har jag fått mer smärtstillande vid behov.

Nu ska jag sköta allt själv. Och det är jobbigt att vara hemma. Mamma och min moster sa att det måste vara som att komma hem som BB, så ni som har fött barn kanske förstår. Efter några timmar hemma och jag hade ont och inget hjälpte, blev det skitjobbigt. Här finns inte sjukhusets trygghet. Här finns ingen anpassad ryggsäng, inget gåbord, får jag jätteont kan jag inte ringa på en klocka så att en gullig sköterska kommer och hjälper mig. Nätterna är jobbiga, för inget sätt är bekvämt att ligga på, inget sätt får mig att slappna av ordentligt. En sådan vanlig sak som att ta sig ur sängen på morgonen är en extrem ansträngning och gör förbannat ont när jag inte har fått medicin, och en sådan sak som att klä på sig kan jag inte göra helt på egen hand, vilket såklart är jättejobbigt. Med medicin i kroppen blir allt bra, men när det gör ont blir jag fem år igen. Men: det blir bara bättre.

Jag ska försöka bli mitt gamla blogg-jag igen och inte bara skriva om sjukhus, operation, rehab och så vidare. Men först måste jag ringa sjukhuset för att stryka en massa frågetecken från gårdagens supersnabba utskrivning...

Hemma!

image590En pojke kom in akut och var i stort behov av ett enkelrum. Jag var den enda tänkbara att flytta på, eftersom jag ändå skulle åka hem imorgon. De skulle flytta mig och mamma till gästhemmet vägg i vägg den sista natten. Då undrade jag om det inte fanns någon möjlighet att åka hem idag istället. Efter en timme kom en sköterska in och sa att om en timme går flyget, så om en halvtimme blir jag hämtad i ambulans. Oj! Snacka om snabba puckar. Det blev extremsnabb utskrivning: snabb omläggning av såret och massor av utbyten av papper. Sedan blev jag hämtad av två supergulliga ambulansförare som körde mig till flygplatsen. Superbekvämt att åka ambulans kan jag tala om. Och att flyga var ännu bekvämare. Ett privat ambulansflyg stod och väntade på mig på Linköpings flygplats och de flög mig på 35 minuter till Borlänge, där en sjuktransport hämtade mig och skjutsade mig till föräldrarnas dörr.

Det känns väldigt märkligt alltihop. Jag tänkte på det där jag låg i flygplanet och såg den blåa himlen ut genom fönstren: jag har verkligen gjort detta. Med besked. Plötsligt är allt avklarat. Eller allt och allt, jag har ju ett halvårs rehabiliteringstid framför mig. Men att jag har verkligen opererats och att jag har flugit och åkt ambulans hem och jag har klarat allt galant... Och jag har en normal midja! Det är så sjukt overkligt.

Från sjukhussängen del 5

En bra dag igen - läkarna säger att jag är unik, de säger att det är helt otroligt och makalöst att jag tillfrisknat såhär snabbt. Bara en har tidigare gjort det. Jag får åka hem imorgon om jag vill, men väljer att stanna till på fredag. Just nu är jag trött på mitt domnande vänsterben och min onda sida, så jag orkar inte skriva mer. Ajaj.

Från sjukhussängen del 4

Det går definitivt framåt, idag har jag varit uppe och spurtat med mitt gåbord flera gånger.

Närå. Jag överdrev kanske lite.

Första gången snurrade det lite, men jag stod och trampade ett bra tag. Andra gången gick jag FLERA (små) STEG med gåbordet bredvid sängen. Ja, jag kommer ju inte så mycket längre så länge alla slangar är kopplade till sängen. Kanske, kanske blir jag av med dem imorgon.

Lekterapin (jo, jag bor ju trots allt på en barnavdelning) har gett mig sex filmer som jag skulle kika på under helgen. Det frustrerande är bara att vi inte får igång dvd-filmerna. Ska jag berätta hur frustrerande det är att kunna men inte ha någon fjärrkontroll och försöka förklara för sin otekniska morsa hur hon ska göra framme vid TV:n, när man själv ligger halvinvalid i sängen och ingen i personalen heller förstår. Phu. Nåväl, det går ju alltid lätt att sova istället. Somnar gör jag på två sekunder om jag blundar och jag börjar drömma i samma sekund. Jämt.

Från sjukhussängen del 3

Vad ni är gulliga

Ni skriver så gulliga kommentarer och jag har fått brev, gottogram och telefonsamtal hit till sjukhuset. Mobilen får absolut inte vara på, men mamma tog med sig den ut idag för att jag skulle få in sms. Åtta stycken hade kommit.. gah. Får läsa dem när jag åker häirfrån, nu försvinner de i alla fall inte.

Ska fortsätta dricka honungste med sugrör nu. Lite ont i halsen. Och det är en extremt trött dag idag, Vill ni veta mer om hur det går och vad som händer, så skriver jag mer sådant
här,

Från sjukhussängen del 2

Operationen gick jättebra. Perfekt tydligen, förutom att narkosläkaren råkade punktera min ena lunga. Men den är okej nu, har röntgats tre gånger och har plockat ut slagen som satt i lungan och jag andas bättre.

Jag skrev en liten kommentar till föregående inlägg, läs det, för jag orkar inte skriva så mycket mer. Livet är ju ingen dans på rosor just nu, höll precis på att svimma när jag skulle ställa mig upp med mitt gåbord. Vända mig, sätta mig och ställa mig upp gör jag absolut inte själv och de gör förbannat ont.

Men jag mår förvånansvärt bra ändå. Återhämtar mig rätt okej tycker jag.