Och så är jag arg också

Jag visste att jag skulle vakna och vara nervös idag. Egentligen inte för själva matchen. Det jag är nervös för är att jag ska stå ikväll. Det är slutsålt och det kommer att bli trångt på ståplats, vilket givetvis kommer bli skitkul. Det kommer bli stämning och mäktigt och jag längtar efter att vara med och sjunga i klacken istället för på sittplats. Men jag har lätt för att få panik om det är för mycket folk på en liten yta. Och det är det jag är lite nervös för. Men det går säkert bra. Går säkert bra, säkert bra...

Nu är det läsa kurslitteratur som gäller fram till i eftermiddag. Ska försöka i alla fall.

Datorn, jag behöver dig ju!

Åh. Suck. Jag är så klantig.

Nyss fick jag en plötslig lust att fortsätta på en uppgift i skolan och skulle öppna ett dokument jag sparat. Jag såg redan på ikonerna att det inte såg ut som det skulle. Mina misstankar bekräftades när jag dubbelklickade på Worddokumentet: jag har inte kvar Microsoft Word i min dator.

Min dator har länge varnat om att den håller på att bli full på både (C:) och (D:), så jag har diskrensat och jag har raderat. Gång på gång. Hur länge som helst. Hur många gånger som helst. Senast igår. Allt som jag möjligt kan radera utan att det orsakar några hinder för mitt datoranvändare, verkade vara borta nu.

Uppenbarligen tog jag bort lite för mycket.

Det måste ha varit igår när jag tog bort program som inte används på flera år. Det måste varit då jag råkat raderat Word. Word måste ha ingått någonstans. Varför varnade inte datorn mig? Jag kan inte leva utan Word! Nu kommer jag inte åt ett enda dokument, vilket är en smärre katastrof med tanke på att jag trots allt går en skrivarkurs och lever i Word. Ännu värre är det att jag inte kan öppna något nytt Worddokument och alltså inte skriva något nytt, vilket är en stor katastrof för min lektion nästa vecka.

Det är under väldigt lång tid nu som jag har vetat att jag borde lämna in datorn. Mest med tanke på att den är full och extremt långsam, men också för att den har lite småvirus jämt och ständigt, trots virusprogram. Word kanske jag kan försöka hämta hem (om det får plats på datorn...), men det var dess försvinnande som nu fick mig att fatta. Fatta att det faktiskt är hög tid att låta någon datorkunnig (pappas kompis) få låna min dator i några dagar och fixa allt innan det blir ännu värre.

Problemet: jag har inte tid att vara utan dator. Det är jobbigt att leva utan dator i normala fall, jag är ju beroende av den i allmänhet. Men nu pluggar jag och är beroende av datorn på allvar. Å andra sidan pluggar jag troligen ännu mer nästa termin och kommer vara ännu mer beroende... herregud...

Frånvarande

Det är lite mycket just nu...

Resparet

Såhär lätt är det att ta sig iväg när man heter Johanna och har R som kompis


En sommardag:
Jag: Jag vill åka till Marseille. Eller Nice, det går också bra.
R: Lätt!
Jag (några dagar senare): Det är för dyrt.
R: Då drar vi på kryssning. Det är billigt till Tallinn.
image923Jag: Okej.
(Jag bokar.)


En tråkig dag i början av hösten:
Jag: Hörru, ska du med till London eller?
R: Japp!
(Jag bokar.)


I London:
R: När vi kommer hem borde vi fan boka en resa till Paris.
Jag: Haha. Hittar vi en biljett för 1 krona, så...
R: ...och så bor vi billigt...
Jag: ...äter billigt, går överallt istället för att åka métro...
R: Haha. Japp.


Några dagar efter hemkomsten från London:
Jag: Det kostar 1 krona plus skatter att flyga till Paris i december. Ska jag boka?
R: Boka!
(Jag bokar.)


I fredags:
Jag: Nu har jag kollat skor i både Falun, Borlänge och Gävle och är de inte fula, så är de för stora eller för dyra.
R: Då tycker jag att vi tar en utflykt till Uppsala eller Västerås nästa vecka och letar skor till dig.
Jag: Okej!
(Jag bokar tåg till Uppsala och där har vi varit idag.)

Winnerbäck på sommarturné!

Knappt har man hunnit komma hem från konserten på den pågående höstturnén, då nyheten kommer om att Lars Winnerbäck även kommer att köra en sommaturné 2008. Underbart! Biljetterna släpps på fredag. Komplett turnéplan hittas här.

Jag har en idé

Högskolan Dalarna som ligger både i Borlänge och Falun vill slå ihop sina två campus till ett. Diskussionerna bland studenterna handlar förstås framförallt om på vilken ort man ska ha högskolan. Det är klart att man vill ha skolan i Borlänge om man bor i Borlänge och vice versa.

Självfallet tycker jag att skolan ska ligga i Falun. Inte för att jag pluggar på Högskolan Dalarna, men om jag skulle vilja göra det är det ju givetvis lättare att ha skolan på orten där jag bor. Jag ska inte bli alltför seriös och gå in på detaljer, men Campus Lugnet/Falun är faktiskt dessutom betydligt trevligare än Campus Framtidsdalen/Borlänge. Och när de ändå håller på: varför inte slå ihop Högskolan Dalarna och Högskolan i Gävle och i samband med detta flytta hela Högskolan i Gävle till Falun?! Det vore ju en utmärkt idé. Jag skulle i alla fall spara fantastiskt mycket res- och dötid.

Egentid

Söders höjder-löste, Marabouchoklad, levande ljus, den röda fleecefilten och så huvudnumret: Grey's Anatomy på datorn. Det är min avslappning.

Jag slipper i alla fall tentorna

image922Haha, jag är så sjukt stolt över mitt självporträtt här åt vänster. (Jag pausade från pluggandet en stund och antog utmaningen jag fått på bilddagboken... att måla ett självporträtt i Paint.)

Apropå plugg, så har jag varit oerhört duktig sedan lunch. Jag har blivit färdig med både nyhetsartikeln och notisen och slipper nu den sjukt tråkiga nyhetsjournalistiken, åtminstone till nästa termin. Jag har läst massor av källkritik (repetition, repetition... jag hoppade faktiskt över en del) och håller nu på att läsa intervjuteknik (repetition det också, men ack så mycket mer intressant). Imorgon är det intervju på riktigt som gäller. Men det är inte jag som ska intervjua, jag ska minsann intervjuas. Tidningen FRIDA har hittat min blogg och vill göra en kortare intervju om min au pair-upplevelse. Jag säger då det: mina bloggar hittas tydligen av allt och alla...

Nu ska jag bara åka och köra ett styrkepass på träningsgolvet, sedan ska jag läsa färdigt. Det är mycket att läsa, lite för mycket framöver. Men fördelen med min kurs är utan tvekan att vi inte har några tentor.

Bjuder er på konsert inatt

image915
Folk väntar på Lars Winnerbäck i dimman och strålkastarljuset.

image917
Förbandet hette Abalone Dots och spelade lite irländskt. Jag gillar ju irländskt, men det kanske skulle varit bättre om de tog med något man kände igen som blev lite stämningshöjande...

image918
Lars Winnerbäck med band började lite segt. Publiken var seg. Men det tog sig och till min glädje fick jag äntligen höra Du gamla fria nord live. En av de bästa låtarna. Dessutom fick jag höra Över gränsen som också är helt fantastisk. Och Du hade tid. Lägg till fiol på samtliga låtar. Underbart. (Jag saknar dock Faller.)

image920
Anna Stadling i Om du lämnade mig nu... All heder åt Miss Li, men Anna Stadling är lika grym i den här låten.

image919
Min fjärde Winnerbäckkonsert var inte en av de bästa. Kanske kan det bero på att alla de andra konserterna jag varit på varit utomhuskonserter. Jag tror det gör skillnad. Men den här publiken var lite småseg också. På de äldre låtarna drogs dock stämningen upp - som vanligt. Jag svävar inte på moln den här gången, men Winnerbäck är alltid Winnerbäck. Jag blev tårögd en gång, jag log många gånger, jag skrattade ett par gånger - min favoritartist får klart godkänt. Men du måste fan klippa av håret igen, Lasse!

Och så gick jag sex år tillbaka i tiden

»Har du legitimation?» frågar tjejen vid dörren till Sportbaren i Ejendals arena samtidigt som jag kommer på att mitt leg ligger kvar i jackan som ligger på min sittplats. Jag suckar lite och förklarar att det är kvar i jackan, varpå tjejen säger att hon är ledsen. Yeah right att du är, tänker jag, blir ordentligt irriterad och förklarar att de låter mig gå in i baren varje gång annars, utan att kolla leg. Särskilt irriterad är jag då mitt sällskap, två och tre år yngre än jag, redan gått in. Tjejen upprepar bara att hon är ledsen.

MEN SER JAG UT SOM SJUTTON ELLER?

Jag har full förståelse för att man kan tro att jag är lite yngre än vad jag är, men sjutton? Och det är utan tvekan jättebra att vakter kollar leg en gång för mycket än en gång för lite. Men jag blir riktigt, riktigt irriterad på detta med tanke på att jag annars glider in i baren, match efter match, utan att visa leg.

Och efter mig glider en sjuttonåring in.

Förnedrande. På riktigt.


Det var en gång en konstig fredag

Tidigt, tidigt imorse när jag stod och målade mascara började jag plötsligt må riktigt illa och fick till slut svimningskänslor. Jag kämpade mig till köket för att få i mig lite vatten och skyndade mig till soffan för att inte ramla ihop. Där la jag mig med benen högt. När jag kände mig okej att stå på benen igen, var klockan tjugo i sex och bussen skulle gå. Till slut bestämde jag mig för att inte ta nästa. Jag kände mig konstig och vågade inte åka iväg just då. Jag sjukanmälde mig från jobbet.

Med benen högt, filt över mig och kolsvart i lägenheten, somnade jag om och vaknade halv elva. Fortfarande lite seg i bollen. Men jag ska försöka få plugget undanstökat för ikväll är det hockey och sedan skulle det vara skönt att ha lite lediga dagar.

Har varit i Uppsala över dagen

Hockey i skitGränbyhallen. Vi vann, vilket tyvärr inte var särskilt självklart. Nu är jag frusen, har basröst, är glad över att ha stått och skrikit bredvid Uppsalakompis V under matchen men väldigt mindre glad över att inte fått träffa Uppsalakompis Ida efteråt.

Men framförallt är jag sjukt trött... sängen ser förbaskat inbjudande ut. Kanske bjuder jag på bilder från dagen/kvällen en annan dag, eller så är det de lyckliga som har lösenordet till bilddagboken som får se. Det visar sig. Jag måste sova, ska till Gävle imorgon. (Det är ett jäkla åkande nu...)


Om jag ändå vore prinsessa...

image914Det påstås att alla tjejer någon gång har drömt om att bli prinsessa. Jag vettetusan. Jag kan inte påminnas om att jag någonsin har velat bli prinsessa. Men nu vet jag inte längre, det kanske vore nåt?

Prinsessan Madeleine kom nämligen på så sent som i maj att hon ville läsa psykologi i Stockholm. Vi som sökt några gånger till högskola/universitet vet ju att det är senast den 15 april som ansökningarna ska vara inne till höstens utbildningar. Men när sessan Madde en månad försent kom på vad hon ville, så ringde bara Hovet till instutionen och vips så var Madde antagen till grundkursen i psykologi!

Märklig antagningsprocess det där. Jag undrar vad de 1500 studenter som sökte samma kurs och inte kom in, tycker. Och tänk om vi alla kunde tillämpa den metoden... Om min mamma ringer till instutionen för informationsteknologi och medier i Sundsvall, blir jag automatiskt antagen då?

Bild


Jag gjorde det!!

Jag loggade just in på studera.nu och fick se att normeringstabellen från högskoleprovet publicerats. Jag gick in och kikade och såg till min besvikelse att jag har svarat rätt på en enda fråga för lite för att höjas... Trodde jag. När man är inloggad på studera.nu, kan man se sina betyg, sina akademiska meriter och sina resultat från högskoleprovet. När jag kikade där och fick se mitt resultat, insåg jag att jag helt enkelt måste ha rättat fel efter provet...

För jag har nämligen höjt mig! Inte mycket alls, men det är fortfarande en höjning och en höjning innebär att jag är jättenöjd. Jag är fortfarande inte där jag vill vara, men uppenbarligen en bit påväg.


Kompis, det går bra nu

image914

"Efter vinsten på söndag ska jag berätta en sak för er." Man ska inte vara så kaxig, jag vet ju det. När Bofors kvitterade i andra perioden idag höll jag på att få äta upp mina ord och jag ångrade bittert vad jag hade skrivit.

Men sedan vände det och matchen slutade 7-3, tack och lov.

Förra säsongen var det ganska mycket som inte stämde. Även om hoppet aldrig överger en trots att det ibland ser riktigt illa ut, så måste jag erkänna att jag förra säsongen hade på känn att det inte skulle gå hela vägen. Det är inget man (jag) säger högt, för jag hoppas ju att jag ska ha fel. Innerst inne finns ett sådant starkt hopp att det ska vända. Men förra säsongen kändes det nog inte helt hundra på något plan faktiskt.

Den här säsongen... jaa... den här säsongen känns ungefär allt bra. Efter arton omgångar har Leksand förlorat en match. De leder tabellen med hela åtta poäng före tvåan. De har solklart den bästa målstatistiken i hela allsvenskan med 69 gjorda mål och 25 insläppta. De har hållit nollan i hela sex matcher. Den här säsongen krigar spelarna mer, det finns en säker världsmålvakt och en juniormålvakt som redan är grym och kommer bli bättre. Till råga på allt är den enorma publiken på plats match efter match.

Jag brukar missa kvalserien. Första året bodde jag i Uppsala och kunde inte se många matcher. Andra året bodde jag i Paris och kunde inte se någon match alls. Tredje året (i våras) var jag nyopererad och fick kämpa för att kunna se en enda match. Den här gången ska jag göra allt för att få vara med och fälla glädjetårar, jag också. För det jag skulle berätta efter dagens vinst var helt enkelt att Leksand kommer att vara hemma i elitserien nästa år. Nu är det inte bara hopp och tro, inte bara något jag känner på mig. Nej, för jag vet att vi går upp den här säsongen. Nu vet ni det också.


Nollan

5-0 och inte ett enda insläppt mål på tre raka matcher.

Efter vinsten på söndag ska jag berätta en sak för er.

X som i föredetta

Mina kollegor runtomkring mig sitter och svarar i telefon på ett företag där de behöver rabbla registreringsnummer. Om registreringsnumret är BOX så säger de alltid »Bertil Olof kryss» för att undvika missförstånd - de har liksom en lista på vilka namn de ska säga. Givetvis är det bara killnamn man säger. Jag brukar av ren principsak alltid säga tjejnamn när man ska bokstavera med namn. Varför ska man inte kunna säga B som i Berit, liksom? När jag sa det till kollegorna, svarade en av dem att hon inte ens tänkt på att man alltid säger killnamn. Hur kan man inte tänka på det? Det kanske är jag som är lite... inte vet jag, det är klart att jag tänker på det... Det är omöjligt att jag inte skulle kunna tänka på att man alltid säger G som i Gustav och inte G som i Gunilla.

Tydligen har en kund sagt »X som i yxa» en gång, och någon har sagt »O som i fotbollsmål»... Inte helt korrekt förstås, men jag förstår grejen. Så i brist på annat satt vi några stycken och funderade på vad de kunde säga.  Någon tyckte att det skulle vara väldigt roligt att säga »K som i kondom, S som i slampa, B som i bitter» och sedan ursäkta sig och säga att hans flickvän just dragit. Haha. Själv tyckte jag att jag var riktigt fyndig när jag kom på »X som i föredetta». Den kollegan som är väldigt duktig på att hålla sig allvarlig trots att jag ligger dubbelvikt bredvid och skrattar, skulle testa detta, så vi höll tummarna för att han skulle få en kund med ett X i registreringsnumret.

Det fick han. Och utan en min sa han »P som i Peter, X som i föredetta, S som i Sigurd», vilket jag tyckte var hejdlöst roligt, särskilt eftersom han fortsatte vara gravallvarlig, som om »X i föredetta» är lika självklart att säga som »I som i Ivar» på Bingolotto. Den trista kunden, däremot, reagerade inte ens...

Hur gammal trodde han att jag var egentligen? Tio?

Jag kommer ut från Ica och stannar vid en bänk för att packa ner den nyuthämtade digitalboxen i kassen. En pojke, ca 6 år, klättrar på bänken.

Pojken: Vad gör du?
Jag: Jag ska packa ner lite i kassen. Väntar du på mamma eller pappa?
Pojken: Mamma.
Jag: Jaha.
Pojken: Var är din pappa?
Jag: Jaadu... han är nog hemma hos sig tror jag.
Pojken: Var är din mamma?
Jag: Hon är nog också hemma hos sig.
Pojken: Är du här själv?!
Jag: Ja.
Pojken: Varför då?
Jag: Jaa... jag bor själv och då måste man åka och handla själv ibland.
Pojken: Bor du själv?!
Jag: Ja.
Pojken: Varför då?

(Vad ska man svara på det? »Lilla vän, när man blir lite äldre står man inte ut att bo hos mamma och pappa längre och har man ingen man har chans på, så blir det ofta så att man bor ensam.» ???)

Därför är det här en underbar dag

Kvart i fem imorse vaknade jag av klockradion. Trots det tidiga klockslaget, hade jag inga problem att studsa upp till duschen. Klockan kvart i fyra i eftermiddag går jag hem efter sex dagars arbetande. Då går jag hem för fyra dagars ledighet, varav tre dagars pluggfrihet. TRE DAGAR! Kryssningen som vi skulle åkt på som planerat till helgen, stannar vi hemma ifrån av en anledning som är... ...ja, jag blev så glad imorse att jag började gråta. Detta innebär inte bara fyra dagars ledighet, utan en helg hemma, vilket var åtta veckor sedan sist... Det innebär också att jag får träffa min mormor, morfar och moster som kommer till Falun, att jag har tid att träna samt att jag inte missar söndagens hockeymatch. Enbart bra saker, alltså.

Efter jobbet ska jag gå och leta tjocka stövlar. Trots att det inte är mig det har hänt något bra, så blev jag så glad och en plötslig känsla av att jag får unna mig något, infann sig... Vad konstig man är. Men det här är en bra dag. Jag kommer hem i tid, har en ledig kväll utan plugg som hänger över mig, och jag är ledig imorgon (sova!), i övermorgon, nästa dag OCH nästa dag... hur sjukt är inte det?


Jag gjorde det igen

Kuvertet är slutet och adresserat Högskolan i Gävle. Inuti ligger hela slutuppgiften: tre olika texter. Jag gjorde det alltså igen. Det vill säga: blev klar i sista sekund. Hur bra det sedan är, det är en helt annan sak. Uppgiften är i alla fall slutförd. Jag vet att den ena texten är bra, för den har läraren redan sett. Det andra är förmodligen inte lika bra, men jag har haft fel förr. Men jag bryr mig inte, för jag är färdig. Vi firar med lite Mika:
 

*ler*

Sluta sluta SLUTA SLUUUTAAAAA!!!

Man KAN inte skriva så! Jag får rysningar. Det ser så töntigt ut att jag helt ärligt ryser av obehag. Jag lovar, jag ryser på riktigt. Jag mår till och med dåligt av att jag har satt det äckligt obehagliga uttrycket inom stjärnor som rubrik. Gör mig en tjänst: SLUTA SKRIVA LER MELLAN TVÅ STJÄRNOR!

Obligatorisk lyssning nedan


Hur gör man när man skriver?

Jag tror jag har glömt.

Inte mindre än fem olika inledningar har jag, varje är på 3-6 meningar. Sedan är det stopp.

Nu har jag dammsugit och diskat - allt för att inte känna att jag måste göra något annat. Jag har stängt av musiken. Jag har satt mig upptagen på msn. Jag har en kopp te bredvid mig. Jag har glasögonen på för att ögonen ska vara extra koncentrerade. Jag har till och med ett par rutor choklad från gårdagen. Inte minst har jag fått lite positiv energi av jordens sötaste bäbis.

Och ändå...

Två dygn kvar, sedan ska portföljen i litterär gestaltning vara poststämplad till Högskolan i Gävle. Under dessa två dygn jobbar jag, så i själva verket måste jag för att hinna posta innan lådan tömmer på torsdag, ha skrivit ut texten om drygt ett dygn. Och som ni förstod av föregående mening jobbar jag under morgondagen, vilket innebär att det egentligen är ikväll och några få timmar imorgon kväll jag har på mig att skriva.

Inte alls stressigt... Eller, stressad känner jag mig faktiskt inte, snarare uppgiven. Jag måste ju få fram en text typ nu och det verkar inte gå. Så ja, uppgiven är nog ett mer korrekt ord för mitt tillstånd.


Stockholmsjävlagrinollepack

2-0. Tredje nollan i rad - vad säger man? Jag säger att vetekudden och jag ska gå och sova nu.

(Jag vet att AIK är från Solna. Stockholm, Solna. Same shit, different names.)

Mot arenan...

image912Match ikväll. Det känns jättekonstigt. Det har varit tio dagars uppehåll, vilket känns som en hel evighet.

Vi hade ingenting att göra på jobbet, så jag gick hem vid lunch. Istället för att komma hem vid halv sex, kom jag nu hem vid ett och har både hunnit... ja, jag borde ha hunnit med disken och plugget och så. Men istället hann jag bara med att slumra till en stund. Den sista veckan har jag blivit riktigt bra på det där med att slumra till... Jag kan bara inte hålla mig vaken. Nu sitter jag framför datorskärmen och laddar upp inför kvällens match mot gnagarna. Laddar upp med ett tomt Worddokument där jag försöker få ner någon sorts skönlitterär text samt lyssnar på
Stiko Per Larsson. Ärligt talat är det mest musiken jag är koncentrerad på. I Worddokumentet finns endast fem meningar. Meningar som jag suddar ut vilken sekund som helst.

Dryga timmen kvar till färd mot Leksand.

Just det.

»Pengar är som gödsel. De gör nytta endast om de sprids.»

Francis Bacon

Från blondie till brownie

image912Från att ha varit mer eller mindre blond i tjugotre år, bortsett från ett år som rödtott, är det ett stort steg att bli mörkhårig. Det tog lång tid att vänja sig. Först efter två veckor slutade jag haja till när jag såg mig själv i spegeln. Men det tog längre tid än så att komma underfund med att jag trivdes med hårfärgen. Men nu trivs jag verkligen som brownie. Synd bara att färgen blir dassigare, att det kommer bli en ful utväxt och att det blir dyrt i längden att färga och färga. Men det är ett senare problem. Just nu trivs jag och vill faktiskt inte vara blond för tillfället, hur snyggt det än må vara. Men fortfarande är tanken på att jag inte längre är blond, en väldigt märklig tanke. Jag och brunett är två olika saker. Var två olika saker.

En helt vanlig lördagmorgon

På ett sätt börjar det bli tjatigt att jobba varenda jävla helg. Men samtidigt blir jag som handlingsförlamad när jag inte jobbar. Jag är så van att vara här att jag inte riktigt vet hur man gör när man är ledig. Igår på min lediga dag tränade jag visserligen, men resten av dagen var jag bara så omänskligt trött att jag somnade i soffan när jag inte satt och stirrade rakt fram.

Det dumma är att jag kommit bort från pluggandet. På torsdag ska slutuppgiften i den litterära delen av kursen vara inne och förutom bearbetning av två gamla texter har jag även en ny att skriva. Utan minsta inspiration och fantasi. Det som skulle vara en helt fri (litterär) text under rubriken "Skrivkursen" känns plötsligt inte ett dugg fri. Vilken dålig rubrik! Det kunde ha varit "Grottmannen", "Snorkråkan", "Snöbollen", "Hamstern" eller vadsomhelst. Nu är jag låst. Och jobbar samtliga dagar till och med torsdag. Ehm... ja, jag vet inte hur det ska gå, men det lär ju visa sig.

06:00 gick jag upp. 07:00 började jag jobba. Klockan är 08:20 och jag har fortfarande inte ätit frukost. Dags att hämta te.

Vill bara påpeka...

...att jag har tränat idag. Det var inte ens ett enkelt baspass, som jag hade tänkt, utan ett styrkepass. Det ni. Så, allt jag ville påpeka var att jag har varit duktig idag.

Men det var värst vad ovig jag är. Jag som hade tänkt att gå på yoga första bästa måndagkväll, det blir ju intressant att se hur många alternativa övningar jag får uppfinna... Detta är ingen nyhet visserligen, ovig har jag varit sedan jag opererades. Det har givetvis blivit bättre (först kunde jag inte ens sitta i skräddarställning eller dra upp benen mot magen, vilket var sjukt frustrerande). Det är bara det att jag undrar om jag någonsin kommer bli mitt gamla viga (nåja...) jag igen. Om jag tränar mer regelbundet, kanske. Fast jag är ju så bra på att efter värsta träningsperioden på två-tre veckor, lägga mig på latsidan ett par månader innan jag kommer in i en ny två-tre-veckors-period. Jag skyller allt på jobb och skola som gör vardagen uppbokad och stressig.

Bara en liten undran

Varför står det par och hånglar i varje hörn idag?

I köket på jobbet

(Kollega och jag har lunch och sitter och pratar högt och brett om migrän och hur slut man blir och det är då jag skulle berätta hur skönt och lugnt det var att bara ligga med bäbisen på mig igår... Men det är klart... för alla som inte vet vem Oliver är, kan det väl låta lite annorlunda än det gjorde i mitt huvud.)

»När jag låg med Oliver...» (av någon jäkla anledning råkade det bli en konstpaus där)

Folk vänder sig om och tittar med höjda ögonbryn mot mig.

»...på mig...»

Folk fortsätter titta frågande och min kollega skrattar.

»...alltså... bäbisen...!»

Okej. Jag är redan missuppfattad.

Den bästa medicinen

Klockan nio imorse gick jag upp, duschade, klädde på mig, sminkade mig, fixade håret, åt frukost och insåg att med den huvudvärken jag hade skulle jag aldrig palla att sätta mig på tåget till Gävle och ha lektion i flera timmar. Klockan var inte ens tio när jag tog en Ipren, klädde av mig igen, drog ner persiennerna och la mig under täcket och somnade om.

image910Tjugo i ett vaknade jag. Huvudvärken var bättre, men inte borta. Jag lagade mat, pratade med syster som ville att jag skulle följa med till barnavårdcentralen, jag tog en till Ipren och satte mig på bussen till henne. Därifrån tog vi en promenad med vagnen till BVC. Jag var svettig och frös samtidigt. Kände mig lite konstig. Men det blev allt bättre av den andra tabletten och väl hemma hos syster igen drack vi te och åt gott fika, vilket ju är bra medicin.

Efter att även Oliver fått äta, fick han ligga på mage mot mitt bröst/mage och han var nöjd. I två timmar låg vi så, han jollrade till en början och sov sedan otroligt gott i bara blöja, tröja och så ett täcke över sig. Där låg vi, stilla, och bara andades, sjöng och blundade. Och efter de två oerhört lugna timmarna i soffan, känner jag mig helt klart bättre. Jag tror jag har hittat den bästa medicinen för att lugna ner kropp och själ ett ögonblick.


(Bloggen blir 2 år idag, förresten.)

Joppe - nu ännu mer jämställd

image909Idag... idag, hörni, har jag äntligen rensat avloppet i duschen! Nu slipper man stå i en sjö när man duschar hemma hos mig. Eftersom jag inte trodde på mig själv, tänkte jag att det var dags att ringa en rörmokare. Men till slut tog jag tag i det själv ändå. Det var skitäckligt, men jag gjorde det. Alldeles själv!

Eftersom jag tycker att både kvinnan och mannen i en familj ska göra allt (alltså, inte att det ska vara självklart att det är mannen/pappan som byter däck på bilen, rensar avloppen och kopplar ihop de tekniska prylarna, medan kvinnan/mamman lagar mat, syr i knappar i kläderna och sätter upp gardiner), så har jag ett problem. Jag kan inte ett skit om bilar (mer än att köra), jag lärde mig liksom inte ens tanka förrän ungefär tre år efter att jag tog körkortet, bara en sån sak. Typiska killsaker är jag inte så bra på alltså. Men de typiska tjejsakerna då?! Ja, jag kan inte sy, jag lagar inte gärna mat, jag kan absolut inte sköta om blommor och jag kan definitivt inte sy gardiner. (Vad jag kan? Äh, jag har andra bra egenskaper.)

Men det börjar ju tydligen ta sig. Jag har lyckats med att både koppla in bredband och digitalbox (jaa, det är stort för en som alltid varit oteknisk) och för några veckor sedan klarade jag dessutom av att laga ett par byxor (typisk kvinnogöra va... hmpf). Och så avloppet idag. Det är stort. Fan, vad bra jag är.

Akta dig för Jantelagen, Johanna...

"Reseskildringen och det litterära reportaget rör sig i gränslandet mellan skönlitteratur och journalistik. Det personliga berättarperspektivet är en förutsättning." (Ur Det sjunkna alfabetet - en bok om konsten att skriva, av Peter Gustav Johansson)

Jag läser citatet en gång till. Exakt. Där har vi det. Blandningen mellan skönlitteraturen och journalistiken. Det är där jag är, det är där jag vill utvecklas, det är där där jag vill vara.

Responsen jag har fått från min lärare på mina skönlitterära texter har varit långt över förväntningarna. Man hissas verkligen upp till skyarna av att få höra att man imponerar av språksäkerhet och säkert gestaltande. Jag menar: jag visste att jag kunde skriva, men jag hade faktiskt ingen aning om att jag kunde skriva skönlitterärt... Den litterära delen av min kurs är snart slut. Det är synd att det går så fort, för nu när jag fattar att jag kan om jag bara skriver, så vill jag ju fortsätta. Se om jag kan utvecklas. Men snart börjar den journalistiska delen, vilket ska bli väldigt intressant det också: Kommer det kännas som upprepning eller kommer det kännas nytt även för mig? Kommer jag överhuvudtaget tycka att det är roligt? Kanske kommer jag känna att det är skittråkigt och därmed får en helt ny syn på mina (osäkra) framtidsplaner?


svart-black-noir

sot
sotig
sotare
sotast
sotigast
sotare
sotis


Ett foto i timmen, lördag 3 november

image895
09:02 Godmorgon, världen! Nästan nollgradigt och vitt ute, coolt.

image896
10:11 Jag skyndade mig hem till den här lilla parveln, som fortfarande låg sömnig i pyjamas.

image897
11:00 Moster är bra att ha ibland, så att man får nya plyschbyxor när man fyller en månad och så att man kan få bli omkringburen jämt och ständigt och så att mamma kan få duscha och tvätta håret ifred...

image898
12:02 Oliver, mamman och jag har varit på en liten promenad till Ica i snöslasket.

image899
13:07 Moster är även bra att ha när hon kommer hem till mamman och lagar mat och gör matlådor...

image900
14:20 Det är lätt att glömma bort tiden när man är med en sådan sötsak, så jag kom iväg mot jobbet några minuter försent...

image901
15:08 Över 100 ärenden att svara på i datorn (plus att det kommer in allteftersom) och alla de här breven... Jag har att göra, med andra ord.

image902
16:08 Tjalala, vad roligt jag har... (Inte. En lördageftermiddag och -kväll helt ensam på jobbet är ganska tråkig.)

image903
17:07 Sjukt sötsugen och till min glädje har jag hittat 6 kronor i plånboken, vilket gör att jag har råd med en Tarragona från godisautomaten i köket. Hurra!

image905
18:04 Jobba jobba joobba...

image906
19:07 Lunchrast med plugg.

image907
20:00 Nej, jag missköter inte mitt jobb. Det går jättefort att måla på genomskinligt nagellack och dessutom kan man skriva på tangentbordet medan det torkar.

image908
20:59 En minut till jag får gå hem! Det är ett ödsligt Borlänge här utanför. En ensam bil på parkeringen. (Det är den jag snart ska få åka hem i.)

image909
22:18 Hemma med kvällsfika och fixar bilderna till just det här. Så fort jag har uppdaterat ska jag lägga mig i soffan och se Grey's Anatomy och därefter sova. Jag börjar jobba imorgonbitti igen... Sådana här lördagkvällar är ganska deprimerande. När jag kommer hem i mörkret från jobbet på kvällen för att lägga mig inför nästa jobbdag, ser jag alltid människor påväg till fester och krogen. Ikväll var det dock en liten skillnad: jag såg spöken påväg till fester och krogen.


Nästa
EFIT: 10 december och/eller 22 december

Att ha koll på sin ålder

Sitter på jobbet och lyssnar på fredagens avsnitt av Christer i P3. En kille från Småland ringer in och berättar att han ska vara med i en plöjningstävling.

»Hur gammal är du?» frågar Christer.

»Jag är 14-15», svarar killen.

Haha, bra där. Själv är jag väl sissådär 23-24 år...


Detta är mitt 1000:e inlägg.


Därför är det precis som det ska

Det finns tre hockeylag som jag av olika anledningar verkligen inte gillar: Malmö, Södertälje och Mora. Därför är jag väldigt glad hur tabellerna i första- och andraligan ser ut just nu. Södertälje och Mora råkar ju ha hamnat i elitserien, men de ligger där de ska ligga: sist (påväg in i kvalserien och ner till allsvenskan). Malmö halkade ju till min glädje ner till allsvenskan förra säsongen och ligger nu elva poäng efter Leksand, under kvalseriestrecket.

Och var Leksand ligger? Först.

(Att Belfour dessutom höll nollan ikväll och att Bellemare gjorde mål, gör ju att det är ännu mer som det ska.)


Imorgon är det Ett foto i timmen igen

Jag har varit med i EFIT så länge att fotona börjar kännas tråkiga. Men det är så roligt att fota, så jag fortsätter lite till... Men det skulle vara roligt om fler ville vara med imorgon! Ett foto i timmen (EFIT) går ut på att under en bestämd dag i månaden ta just ett foto i timmen, som man senare på kvällen visar på sin blogg/hemsida. Här är ett exempel på hur det kan se ut.

Här kan du läsa mer. Låt mig gärna veta om du lägger upp en EFIT-dag...

Vad är skillnaden?

image895I almanackan jag har framför mig på jobbet står det:
Onsdag 31/10: Halloween (vanlig dag)
Torsdag 1/11: Allhelgonadagen (vanlig dag)
Lördag 3/11: Alla helgons dag (röd dag)

Är det på alla helgons dag man "ska" tänka på de döda, eller är det på allhelgonadagen? Om det är på alla helgons dag, vad är då allhelgonadagen? Och halloween, varför har vi det på en onsdag i en svensk almanacka? Vad gör man då? Missade jag något jag borde ha gjort igår, liksom?

Jag känner mig gammal.

Bild

Ett år kan gå tydligen gå fort

(Om jag verkar tjatig är det bara för att detta fortfarande är en så stor grej för mig.)

Insåg just att det idag är 
exakt ett år sedan jag var på Universitetssjukhuset i Linköping för första gången. Ett år sedan jag vaknade med en nervositet så stor att det inte går att beskriva. Ett år sedan jag fick beskedet från min läkare: jag måste opereras. För ett år sedan hade jag inte en aning om hur jag skulle må, känna eller se ut om ett år. Nu har det alltså gått ett år år sedan det läskiga beskedet och jag är opererad, jag är läkt och bortsett från några petitesser mår jag i princip som vanligt, bara lite rakare. Jag ville bara säga det.

Vilket annat lag i allsvenskan visar upp en sån här publiksiffra, liksom?

image893