Årskrönika, bloggåret 2008

Från Falun, via Gävle, Borlänge, Leksand, Sälen, London, Uppsala, Östersund, Stockholm, Redhill, Brighton och Säter, till Sundsvall. Så såg 2008 ut, rent geografiskt. Och det hann hända en del saker. 2008 var framförallt året där jag kom dit jag ville komma (och jag är fortfarande överraskad). »Det är töntigt med årskrönika», är något som skulle kunna vara ett typiskt citat från mig, följt av »ett år är bara vilken 12-månadersperiod som helst». Men förra årets årskrönika var så kul att skriva, att det blir en i år igen.


JANUARI
Kursen i Kreativt skrivande A avslutas, höjer mitt självförtroende och B-kursen påbörjas. Jag är rörd från tårna över lovorden, och över mitt A i journalistikdelen - och blir arg igen över insikten att det ändå aldrig kan ta mig till journalistprogrammet på Mittuniversitetet. Jag är med i tidningen FRIDA på grund av min mindre roliga au pair-upplevelse. För första gången på säkert fyra år, hittar jag tillbaka till aerobicsen och blir hög på endorfiner vecka efter vecka. Heath Ledger dör och jag förvånar mig själv med att gråta. Leksandsgranen envisas jag med att ha kvar månaden ut.

FEBRUARI
Som vanligt har jag saker att säga om alla hjärtans dag, och en kompis och jag har myskväll på avstånd. För första gången testar jag kakbuffén i Säter, vilken visar sig vara en höjdare.

MARS
Leksand avslutar grundserien med att vara obesegrade på hemmaplan och samtliga biljetter till samtliga matcher i kvalserien säljer slut på två timmar. Kvalseriehälsan svajar. Mellan matcher, skola och jobb åker lillebror, hans flickvän och jag till Sälen och jag får äntligen åka snowboard för första gången sedan min operation.

APRIL
Systersonen har hunnit bli ett halvår och vi sjunger om Leksand och om hajar så mycket vi kan. Jag skriver högskoleprovet. Det är en besvikelse att jag får samma resultat som förra gången och jag ger upp allt vad journalistexamen heter. Ändå söker jag utbildningar på sex olika orter, utan något större hopp. En vecka senare blir jag antagen till reportagelinjen på Jakobsbergs folkhögskola. Leksand går inte upp till elitserien, besvikelsen är stor men hoppet större. R och jag besöker London igen och har några underbara dagar med shopping och dessutom besök hos hennes pappa på landsbygden.

MAJ
Vi läser poesi i skrivarkursen och jag gillar det, till min stora förvåning. En tidig, tidig morgon är jag lite knäpp och går upp innan tuppen, bara för att fotografera runt sjön. Jag gör om mitt kök och blir både stolt och nöjd över resultatet. Dagen efter åker jag till Östersund för första gången i mitt liv, för att hälsa på kompisen L, och vi har fyra sjuka dagar tillsammans. Den sista maj på min systers 30-årsdag, döps min systerson på mina föräldrars brygga. Jag är världens stoltaste gudmor och det blir en oerhört vacker ceremoni.

JUNI
Falun är varmast i hela Europa. Mamma och jag cyklar 1,5 mil i värmen och med syster och systersonen ligger jag och solar. Den femte juni är vattnet redan 22 grader varmt och R och jag tar årets första dopp hos föräldrarna. Mitt nästintill självbiografiska skrivprojekt avslutas tillsammans med Kreativt skrivande B och jag är stolt. Samtidigt försöker jag underhålla skrivandet. Jag får rum på internatet på Jakobsbergs folkhögskola och är ganska inställd på att flytta från Falun. Midsommarafton firas i Dalarna där den ska firas och mamma gör den godaste tårtan. Jag tycker till om Peace & Love och på månadens sista dag tar jag en spontantripp till Stockholm.

JULI
Jag säger upp mig från jobbet efter tre och ett halvt år. Medan hettan är enorm utomhus, svarar jag lite konstigt till kunderna. R och jag packar smart när vi åker till England för att bo hos hennes pappa med familj i dagarna fem. Där träffar vi alla R:s systrar för första gången och får se mycket mer än bara London. Jag blir antagen till journalistutbildningen i Kalmar och har mer huvudbry än någonsin. Det är verkligen sommar, vädret är underbart och onsdagsfester är inte sällsynta. Jag arbetar min sista dag på jobbet och skriver sista delen i Att jobba på kundtjänst. Direkt efter åker jag tillsammans med Ida och skrivarkurs-M till Säter för att se Lars Winnerbäck (och Emil Jensen, Miss Li och Markus Krunegård). Magiskt, som vanligt.

AUGUSTI
Att inte ha ett jobb känns konstigt, men väldigt skönt. Jag packar, absurt nog utan att veta var jag ska flytta. För första gången i mitt liv testar jag spinning, som jag då kallar "träningen från helvetet". Som bekant blir jag ändå fast. Den femte augusti kommer antagningsbeskedet från VHS och jag är antagen till journalistprogrammet på Mittuniversitetet. Glädjetårarna rinner nerför kinderna och en halvtimme senare har jag fixat en studentlägenhet i Sundsvall. Min gravida kompis och jag är på bröllop i ett regnigt och kallt norra Dalarna, men jag dansar ändå med ett leende med läpparna tillsammans med bruden. Att jag ska flytta känns overkligt, men den tjugonioende är flyttlasset till Västernorrland, Medelpad, Sundsvall fullt verkligt.

SEPTEMBER
Från att ha trott att jag kommer att bo i Stockholm eller Kalmar, är jag nu insparkad journaliststudent i Sundsvall. Tempot är högt från början, min umgängeskrets efter en vecka är redan större än den jag hade i Falun, och mitt smeknamn "mormor" får jag snabbt. Jag tränar massor, men är besviken på träningsstället. Tidningen Resumé snor en bild av mig, vilket sedan dess får både mig och mina vänner att haja till bara av att tidningens namn nämns. Tiden rusar iväg och jag känner mig lyckligt lottad över att befinna mig på den utbildningen jag är på. Den första månaden rusar iväg och jag blir en av Mittuniversitets första två officiella studentbloggare.

OKTOBER
Vi testar tentapluggsteknik och alla tror att vi kan för lite. Efter tentan åker tjejgänget i hyrbil söderut. I Falun firar jag systersonens ettårsdag och har det bra, men känner att jag kommer hem när jag är tillbaka i lägenheten i Sundsvall. Där fyller fröken Lappland år och lägger fikaribban högt inför kommande födelsedagar. Det är höst i Västernorrland, lillebror hälsar på, liksom Leksand och det är både hockey och fest med storgänget. Gänget äter och fikar som aldrig förr och jag utser Barista till Sundsvalls bästa café. I slutet av månaden får jag det sötaste besöket.

NOVEMBER
I skolan skriver vi till min glädje reportage. Det är nu som min sömnbrist sätter igång på allvar, genom att helt enkelt strunta i att sova. Mr T:s lägenhet fylls till bredden när det stora gänget har valvaka hela natten. Trots att jag äter mycket nudlar, inser jag vid närmare jämförelse att min varukorg inte är typisk studentig. Den sista helgen åker jag till Dalarna för att vara med på Helkvällen i Leksand, en oerhört lyckad kväll. Jag kommer på mig själv med att kalla Sundsvall för "hem".

DECEMBER
Min lillebror besöker Sundsvall för fjärde (!) gången den här terminen. Staden är täckt av snö och jag trivs. En hel lördag är det danstävlingar som mina ben rycker av att se. I skolan har vi redaktionsövning tillsammans med bildjournalisterna, och nyhetschefen ber mig att låta bli att gå in i en vägg om jag skulle se någon. Jag börjar uppskatta norrländskan och blir av norrlänningarna undervisad i hur jag ska använda ord på rätt sätt. Som avslutning på terminen är det både pubtömning, julfika och pizzakväll med gänget. Och alla undrar vi samma sak: var tog terminen vägen? Föreläsningsfria julveckor spenderas i Falun, där jag tränar, pluggar och har kvalitetstid med systersonen. På nyårsaftons morgon sätter jag mig på ett tåg till Sundsvall, för att fira in det nya året i min nya stad.

GOTT NYTT 2009 önskar barajagjohanna

Avlägset. Och nära. På samma gång.

Det är lustigt vad man anpassar sig fort. Jag har tillbringat tio dagar i Falun, och det är rätt skönt här. Trots plugg, så är det faktiskt lugnt och skönt. Men något fattas. Mina bästa kamrater där uppe i södra Norrland fattas. När vi skickar små tankar till varandra via sms känns vi så långt borta från varandra, trots att det bara är fem mil till någon (och sjuttio mil till någon annan, visserligen). Det är avlägset. Det är nära. På samma gång. Det är konstigt.

Tio dagar har gått. Tolv dagar återstår till alla är samlade. På de tolv dagarna ska jag hinna med en hel del. Innan jag, faktiskt, åker upp till hemmet i Västernorrland en snabbis för att fira nyår och återse en riktig norrlänning, så börjar jag med att återse mina norrlandsdalkullor i Leksand i dag.

När moster tjuvade med sig gudsonen på en vinterpromenad



 



  


Pluggro

Tidigare har jag inte kunnat plugga hemma hos mina föräldrar. Jag har inte kunnat koncentrera mig alls, eftersom jag tycker att jag blir störd hela tiden. Är det inte någon som spelar dansband på hög volym, så är det TV:n som låter eller någon som försöker prata med mig. Plugga gör jag bäst hemma hos mig.

Till nu.

Jag vet inte varför det funkar här och nu, men jag tror att jag har hittat stället där jag kan koncentrera mig. Det är konstigt att jag inte har tänkt på det förut, eftersom det är stället där jag sover. Jag ligger/sitter i sängen i gästrummet, som ligger längst bort från kök och vardagsrum. Jag har stängt dörren om mig och jag läser sida upp och sida ner om tryckfrihet och upphovsrätt och jag har till och med överstrykningspennan i högsta hugg hela tiden. Snart har jag läst ut två böcker. (Hur mycket som har fastnat är en helt annan femma. Att jag har mer kvar än vad jag redan läst är också en annan femma. En annan femma är dessutom att jag till och med har glömt att beställa den viktigaste boken - och att jag i dag har haft minimalt med inspiration. Men det var ju inte det jag ville berätta.)

Den irriterade gästbloggaren lillebror har ordet:

Jag har alltid funderat på att skaffa mig en blogg där jag kan skriva av mig lite ibland. Tror inte den skulle bli någon hit med tanke på att jag skriver som en kratta, men vafan, det skiter jag i!

Läste nyss en krönika där den avslutades med god jul & gott nytt år... dååå kom jag att tänka på det man säger efter jul och nyår, det absolut fulaste och mest iriterade jag vet: GOD FORTSÄTTNING! Finns det något värre än denna övervänliga smörfras? Varför ska man säga så när man önskat alla en god jul och ett gott nytt år? Det räcker så. Träffar man en vän såhär efteråt så kan man väl köra något i denna stil: Tja! Haft en bra jul? Yes och du? Japp kanon! Ha det bra! Detsamma! Funkar hur bra som helst... Tänk er »god fortsättning» istället för »ha det bra». Nää, skippa den där överklassiga slutklämmen när ni träffar vänner och bekanta på stan. Det låter bara löjligt. 

Hoppas ni haft en bra jul och att ni får ett gott nytt år.

HA DET BRA! // L

Men den var ju så snygg...

Studentekonomi + julmånad + stundande Parisresa + jävligt dyr tröja = lite dumt kanske...

Mötet med tomten


Det är juldagen 2008 och tomten har precis kommit.


Att kasta upp paketen i luften och höra hur pappret prasslar när det landar på golvet är väldigt roligt...


Klart grabben ska ha en häst, tyckte moster.


Klart grabben ska ha en traktor, tyckte stor-morbror.


Letar nya paket tillsammans med den gnäggande käpphästen.

Den alternativa jultallriken



Kokt potatis, Janssons frestelse utan anjovis, gourmetbullar, cocktailkorvar, ägghalva, sparris med smör och salt, grönsakspaté, pesto med grönkål, mandel och ost, samt stekt halloumi med plommontomat och basilika.


Fröken Tvärtemot firar jul

När andra har träningsuppehåll för att frossa julmat och -godis, då tränar jag som mest. När andra chillar på julaftons morgon, börjar jag dagen med ett spinningpass.

Till er alla från en som inte tar julledigt från bloggen

Bingolottos uppesittarkväll verkar i år vara en familjekväll för familjen Wahlgren/Schollin. Vad är grejen med att bjuda in både Niklas Wahlgren och Benjamin Wahlgren Ingrosso (Niklas systerson) till rimstugan och att hela kvällen sitta och intervjua Hans Wahlgren (Niklas pappa och Benjamins morfar) och Christina Schollin (Niklas mamma och Benjamins mormor)? Vad är grejen med att dessutom  ha ett inslag där Pernilla Wahlgren (Niklas syster, Benjamins mamma och Hans och Christinas dotter) med sonen Teo (behövs parentes?) hälsar så mycket till sin familj och berättar hur mycket hon älskar dem och att de ses i morgon och blablabla? Vad är grejen med att berätta om Hans historia? Vad är grejen med att därefter låta Christinas syster komma till studion och berätta om Christinas barndom och visa hennes dopklänning. (Lite senare kommer en nära vän till familjen Wahlgren/Schollin och berättar om barndomen med Hans. Vännen är förstås helt okänd för svenska folket.) What?!

Hursomhelst:

Det är ingen idé...

...trots dagens oväntade hälsning från min gamla skrivarkurslärare. (Vad uppmuntrad jag blev, bara av att höra från honom!) För vad jag än försöker skriva just nu, så blir det inte som jag vill. Men det har varit en bra dag.


Jag kastade slängpussar till stans finaste pojke.

Min blick mötte hans stora, tindrande, blå ögon inne på affären i dag, och vi log. Vi sågs litegrann för tre veckor sedan. Annars var det två månader sedan sist. Jag kastade slängpussar till honom och han skrattade. Jag gjorde ljudliga luftpussar och han skrattade ännu mer. Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag märker att han känner igen mig.

Kanske beror det på att jag träffade honom flera gånger i veckan de första elva månaderna. Han hann kanske vänja sig vid moster som kom och sjöng Leksandssånger och om bäbis haj, lekte tittut, drack te med mamma, busade, gjorde konstiga grimaser och matade honom med quornfärssås. Jag är ändå fascinerad över att han inte är reserverad när han träffar mig, med tanke på att han bara varit i Sundsvall en gång och jag bara varit hemma två gånger den här terminen. Hur kan en sådan liten varelse känna igen någon som hälsar på så sällan?

Eller så kanske han inte alls känner igen mig. Han skrattar ofta när han ser mig, så det kanske helt enkelt är så att jag ser lite lustig ut. Det spelar ingen roll. Hans skratt ger mig energi.


Stolt redaktionsmedarbetare

Under redaktionsövningen hade vår tidning ett stort knäck som fick alla att höja på ögonbrynen - nämligen att Systembolagen i Sundsvall säljer alkohol till minderåriga. I dag är det publicerat i ST (Sundsvalls Tidning). Det är ju inte annat än att man blir lite stolt över sina klasskompisar. (Och ja, testet gick givetvis till helt enligt lag.)


Jag blir inte förvånad om jag snart får frågan om jag är gravid


Nu är jag i Falun och jag undrar: vad gör man här, förutom att äta? Jag kommer att gå upp i vikt och rulla upp till Sundsvall om tre veckor med tanke på allt godis som mamma har gjort. Förutom det på bilden finns det radiokaka, pepparkakor, lussebullar och enligt mamma är det min uppgift att dessutom baka dumlemuffins. Håhåjaja. Det räcker att titta på godiset för att jag ska få ångest och det räcker med att lukta på det för att magen ska växa. Tur att jag har ett antal träningspass inbokade under min vistelse här.

(Även om jag inte blir förvånad om jag snart får frågan om jag är gravid, så vore jag tacksam om ni lät bli att fråga.)

(Burken med texten "Oliver" är alltså inget med oliver i, utan en burk med fruktgodis till Oliver.)

Sista kvällen med gänget

Var tog terminen vägen? Det kändes konstigt att gå från skolan och säga »god jul». Hur, hur, hur - och ursäkta om jag tjatar - men hur i hela fridens namn  är det möjligt att tiden kan gå så oerhört fort?

Många åkte hemhem i dag. Vi som valde att stanna lite längre, passade på att ha myskväll. Vi träffades på pizzerian och bar hem pizzorna till fröken Stockholm. Där satt vi, sju journalister, en journalistpojkvän och en journalistlillebror och trängdes bland pizzakartonger, läskburkar och chokladkartong. Och det gjorde lite ont i mitt hjärta att kramas hejdå.

Nu lämnar jag Sundsvall. I tre jäkla veckor ska jag vara härifrån. Vissa kallar det jullov, men något jullov är det ju inte tal om när man har några kilo böcker att läsa, en inlämningsuppgift att lösa och en tenta att plugga till. Föreläsningsfria veckor heter det.

Nog för att det ska bli skönt att komma hem till föräldrar, syskon, min saknade systersonlilleplutt samt hockey och lagad mat. Men jag kommer att sakna mina söta tjejer och killar i norr.


Nu åker julen ut

Jag diskar efter gårdagens julfika, och jag städar och packar inför resan härifrån. I morgon förmiddag far (observera norrländskan) jag till Dalarna och när jag kommer tillbaka om tre veckor är det tamejtusan inte jul längre. Därför åker adventsljusstaken, det enda juliga jag har här förutom min röda tunika, bort så här fem dagar före julafton. Ganska skönt, måste jag säga.

Och en puss till Ida.

»Kan vi inte fira jul här nästa år?»


Vi var tio personer runt mitt köksbord i kväll. Vi åt upp det som fröken Gästrikland och jag bakade för en månad sedan. Det blev supermysig julfika med saffransmuffins, radiokaka, pepparkakor med rolig text av glasyr och så gästernas bidrag med pepparkaksmuffins, lussebullar, ris à la malta samt glögg och julmust. Snacka om juligt. Så juligt att fröken Siljan tyckte att vi kunde fira jul här tillsammans nästa år. Ja, varför inte?

Om det norrländska verbet »att he».

Det var när jag flyttade till Uppsala som jag för första gången kom i kontakt med ordet »he».
»Jag her den här», sa tjejen från Umeå till mig en dag i klassrummet.
»Du gör vadå?» utbrast jag.
»Jag her den här», upprepade Umeåtjejen.
Efter ett tag förstod jag att hon menade att hon »lägger pennan här». Hon var förvånad över att jag inte förstod och över att jag aldrig hört ordet "he". Man säger tydligen så i Norrland. Sedan den där gången i klassrummet i Uppsala för sju år sedan har jag knappt hört ordet, förrän jag flyttade till Sundsvall.

Att he = att lägga, att ställa, att slänga, att sätta (på), att stänga (av).
Man kan tydligen böja ordet också, precis som ett vanligt verb. He, hedde, hett.

Jag har kommit på att det faktiskt måste vara ett av världens bästa verb.

Först tyckte jag att det var konstigt. Man kan säga att man »her på TV:n» (sätter på TV:n, alltså), men man kan tydligen inte säga att man »her på någon», vilket för mig är helt ologiskt. Men det är ju faktiskt väldigt smart att det inte fungerar på det sättet - det blir ju aldrig några missförstånd som det kan bli när man pratar om att »sätta på».

Häromdagen tyckte jag att det var så festligt att jag var tvungen att testa.
»Kan du he på TV:n?» Mr T her på TV:n.
»Du måste he på högtalarna också», säger jag, och mr T her på högtalarna.
Jättefestligt, faktiskt. He är ett lätt ord.

Och om någon norrlänning tycker att jag har gjort något hemskt faktafel här, så ber jag om ursäkt och skyller precis allt på fröken Lappland, fröken Norrlandsleksing och mr T som är norrlänningarna bakom informationen.


"Hela huset rasade", skriver Aftonbladet om jordskalvet

"...men som tur var var det byggt av deg och godis" lyder nedryckaren. Hahaha!

Vi får lära oss att rapportera om relevanta saker.

Det har varit ett jordskalv i södra Sverige. Ett skalv som mäter 4,7 på Richterskalen och som i svenska mått är kraftigt. Och Aftonbladet
skriver om ett pepparkakshus som har rasat. Mina tårkanaler svämmade över av skratt. Ah, kvällstidningsjournalistik när den är som bäst.

»Det här är en kvinnlig, rysk journalist.»

Det är föreläsning och på power pointpresentationen har vi precis fått se en bild på en kvinna. Citatet i rubriken kommer från vår föreläsare. För ett ögonblick slutade jag lyssna, och tänkte mest att det hade räckt med att säga att det är en rysk journalist. Vi ser  ju att det är en kvinna. Om det vore en man på bilden, skulle föreläsaren då sagt »Det här är en manlig, rysk journalist»?

(Jo, ibland är det lite jobbigt att vara jag och hela tiden reagera på sådant här.)


Välkomna till världens bästa måndag!

Det handlar om inställning.

(Inte för att det är någon dålig måndag på något vis.)

Sista festkvällen med gänget före jul = pubtömning

Utrustad med en ryggsäck med stövlar, linne, kjol, strumpbyxor, två kameror, fet necessär, plattång, nagellack, nädukar, nässpray och några andra nödvändigheter, drar jag nu med fröken Lappland, fröken Uppland och fröken Norrlandsleksing mot stan för att möta upp resten av gänget. Förutom julkonsert är det dags för pubtömning...

Med utsikt över en vit värld

Redan före snöfallet i dagarna två, var det ganska tjock med snö här. Nu är snödrivorna ännu högre och snön ännu djupare. I går kväll pulsade jag i snö lika djup som mina vinterstövlar är höga. Nu vill jag inte lämna Sundsvall för Falun om en vecka. Det är så oerhört fint här. Med ljusblå himmel och snöklädda träd, är det en fantastiskt vacker luciadag. På Nyhetsmorgon sjunger ett luciatåg om en strålande jul och om några timmar infinner mina vänner och jag oss på studentkörens julkonsert. Får jag ingen julkänsla nu, så tror jag inte att jag kan få någon julkänsla överhuvudtaget.


Två dygn senare


Chefredaktören kollar färdiga uppslag.


I går var jag i skolan i 12 timmar. Det kan kanske låta mycket, men med tanke på hur många timmar vissa redigerare var kvar, så är 12 timmar inte mycket att skryta med. I dag var jag i skolan i drygt 16 timmar. Vid midnatt tog jag min laptop, min kamera, mina anteckningsblock och drog hemåt. Övertrött, uppe i varv och med ond hals och snorig näsa, känner jag mig förvånad över hur fort två hektiska dygn kunde gå. Tidningen är klar, i morgonbitti går den i tryck och... jag tror att jag behöver sova lite.


Redaktionsövning pågår


Det är här, på Mittuniversitetet, som det händer, i både gryning, dagsljus, skymning och nattsvart mörker.

Förresten...

...dans un mois, je vais retourner à Paris pour manger des croissants. ;)


Hemtenta pågår


Tid för hemtenta: kl. 8-17. Sju minuter över åtta öppnade jag tentan och strax innan tio gick jag och la mig för att sova en halvtimme. Jag var för trött, kände mig uppgiven och kunde inte fokusera på grund av tusen andra tankar i hjärnan. Med andra ord: jag kom ingenvart. Efter min power nap har det faktiskt gått lite bättre, även om jag inte vill påstå att det går bra (det vore att överdriva). Med tanke på att jag inte dricker kaffe, så förstår ni att det har gått långt när jag nu sitter här med just en kopp kaffe framför mig...

Du ska inte säga att du är dålig, säger Mia Törnblom

Men... jag är så himla dålig! Jag gör allt jag inte ska göra och jag gör inget jag borde göra.

Igår kväll satt jag och gav tips om hur man ska göra för att inte stressa upp sig om man har för mycket att göra. Ironiskt, för här sitter jag, med böcker, post it-lappar och överstrykningspennor bredvid mig, och jag kan inte tänka klart. Alls. Jag drog ut nätverkskabeln för att inte kunna surfa. Det slutade med att jag satt och tittade i kors på elementet, drog i håret eller bläddrade i min kalender. När jag är stressad gör jag inget. När jag hör hur duktiga andra är med plugget, borde jag bli taggad på att vara lika duktig själv. Men tvärtom stressar det mig ännu mer - och jag gör ännu mindre. Hur jag imorgon ska kunna redogöra för vetenskapliga teorier om mediernas effekter, är ett stort frågetecken.


Jag behöver andas. Släppa allt. Jag ska ut i de nästan tio minusgraderna nu. En promenad till träningen, köra mig slut på roddmaskin och på aerobics och sedan promenera hem igen borde vara ett bra recept på att andas och få energi. Jag är inte säker på att det hjälper idag, men jag behöver endorfiner.


Shake that ass


Gårdagen ägnades åt dans. Dessvärre var det inte jag som dansade, men jag kunde sitta och digga lite på plats bland publiken. Det var regionstävlingar i street och discodans i Sundsvall. Helt galet roligt! Fröken Siljans systrar tävlade, vilket var anledningen att jag från första början var där. Som gammal discodansare blir jag helt tagen av att se singel-, par- och grupptävlingarna (jag vill också!), och vi stannade till sista gruppen hade tävlat. Att dansarna från min gamla dansskola i Falun regerade prispallen gjorde inte saken tråkigare.

Mamsi (fröken Siljans mamma, alltså) önskade, med glimten i ögat, ett tack på bloggen, och det är hon tamejtusan värd att få. Vårt inträde sponsrades nämligen av henne. MILJONER TACK!

Akta dig för väggen!

Mina besökare gick hem för snart en timme sedan, efter en kväll med hockey, Guitar Hero och Monopol (på xbox, väldigt... modernt). Klockan är tre och jag känner att det kanske är hög tid att låta sömnen ta över. Om det går.

Natten till idag kunde jag inte somna. Jag gissar på att jag somnade någon gång vid halv tre, för att vakna till vid halv fyra, somna om och sedan vara tvungen att stiga upp vid sex. I mitt klarvakna tillstånd någon gång vid tvåtiden utbrast jag plötsligt »fan, jag har glömt att maila Vägverketsnubben!» och fick genast starta mobilen för att sätta en påminnelse om att jag var tvungen att göra det på morgonen. I skolan imorse lät det som att det var väldigt många som hade svårt att sova inatt. Var det fullmåne, eller är det helt enkelt så att vi har lite mycket att tänka på?

Det är  mycket nu.

»Om du ser en vägg, gå inte in i den!»
Så sa nyhetschefen till mig igår. Och nä, jag tänker inte gå in i någon vägg.


När det är mycket att göra...

...då väljer jag att göra roligare saker än sådant som jag måste. Till exempel laga god mat. Till exempel åka till Timrå och titta på hockey. Till exempel titta på Björn Gustafsson-dvd till mitt i natten. Till exempel ta en shoppingdag i Birsta. Till exempel... öh... diska?

Timrå-HV71 ikväll var bra mycket roligare än Sundsvall-Leksand igår vill jag lova. Jag har ingen direkt relationen till varken Timrå eller HV71, men mest logiskt vore ju att jag höll på Timrå, med tanke på geografin. Men det gick inte. Det kändes tokfel att sitta där och hålla på ett rött lag när det fanns ett blåvitt på isen. Så, både jag och lillebror applåderade vilt när HV71 smällde in pucken i kassen. 3-2 till Timrå efter sudden var väl egentligen för mig ett ganska likgiltigt resultat, även om det hade varit roligare att se HV71 vinna. (Allt för att det är lite skadeglädje att höra fem tusen bittra Timråsupportrar svära ännu mer.)

Ja, när det är mycket att göra, då väljer jag att göra roligare saker än sådant som jag måste. Till exempel sitta och blogga mitt i natten, istället för att sova då jag ska upp tidigt och ha redovisning. Yay, att prioritera rätt är mitt förnamn. (Vaken är mitt efternamn.)

Ifall ni vill veta, så äter vi ganska gott här


Jag känner mig lite husmoderlig igen, här i mitt stora, fina kök. Ugnsstekt laxfilé* med potatis, broccoli och kall limepepparsås har jag tillagat till min lilla bror och mig i eftermiddag. Jävlar i min låda, vad gott det var! Snart ska jag vara lite seriös och kirra efterrätt. Det blir banan med choklad i ugnen. Med glass till. Mmm...

*Det var andra gången i mitt liv som jag tillagade lax, därav kände jag mig extra duktig när lillebror svor över hur gott det var. Ha! (Varje gång jag säger att jag äter lax känner jag att jag måste förklara mig. Jag kallar mig ju vegetarian sedan åtta år tillbaka. Men ja, jag började äta lax för ungefär ett och ett halvt år sedan, men kan nog räkna på mina fingrar hur många gånger jag ätit det sedan dess. Lax är det enda i köttväg jag klarar att äta, och kräsen har jag blivit, så det får inte vara för "fiskigt". Jag väljer fortfarande oftast vegetariskt framför lax...)

Hockeydalfolk på besök

Min lillebror är i Sundsvall på besök, för fjärde gången den här terminen. Det är dubbelt så många gånger som jag har besökt Dalarna sedan jag flyttade hit... Att få en hockeyintresserad besökare innebär... hockey. I dagarna tre. Jag hoppas att morgondagens besök i Timrå blir roligare än den värdelösa matchen vi såg här i Sundsvall i kväll... Blä. Glädjedödande match.


Säng som väntar

Händer som doftar av chokladlotion. Musik som berör. Kropp som gör lite ont efter cykelvurpa. Nostagli som tränger sig på. Tröja som doftar någon annan. Tid som saknas. Kreativ skrivarlust som håller sig kvar. Inspiration som inte vill infinna sig. Hjärna som är full av borden. Rum som doftar citronte. Axlar som spänner. Ögon som är trötta.


Ändå längtar jag lite efter lediga (?) juldagar


Det verkar som att alla jag umgås med här verkligen älskar julen. Jag bara väntar på att jag ska bli påverkad av dem. Men jag kan inte komma ifrån det där med att jag känner mig så fasligt bortskämd när det är jul... Min enda adventsljusstake plockades fram i går. Nu står den i köksfönstret och drar ström, och jag känner att den inte riktigt hör hemma där. Det här med julen... jag vet inte jag.

Tillbaka i verkligheten...

...och här har jag inte bara några kilo böcker att läsa, ett grupparbete att utföra inklusive skriftlig och muntlig redovisning, en hemtenta att skriva, föreläsningar att gå på och två dygns redaktionsövning att stå i. Nej, jag har dessutom ett par trasiga favoritjeans, skrapsår på handen, en blodig bula på knät och ett gigantiskt blåmärke på höften. Det är glashalt ute och jag gjorde världens vurpa med cykeln igår kväll. Idag promenerar jag till skolan...

(Är det coolt med trasiga jeans?)