Ett år senare...

28 FEBRUARI 2007

En grönklädd kvinna ger mig en spruta på handen och håller sedan en lugnande hand på min arm.

»Nu kommer det snart att snurra till lite i huvudet på dig», säger hon vänligt, utan att släppa taget om armen.

Jag är spänd inför hur det ska kännas. Jag lyssnar till ljuden av fotsteg och tickande utanför rummet och hinner tänka att jag tycker om människorna här. Innan allt blir svart snurrar det till i huvudet på mig en gång, två gånger, tre gånger.


* * *

När jag vaknar några timmar senare vet jag vad jag har varit med om. Jag vet att jag är på Universitetssjukhuset i Linköping och att jag blivit opererad för skolios. Men jag vet inte var på sjukhuset jag är. Uppvaket, gissar jag. Jag känner inte igen människorna.

»Operationen gick bra», säger någon.

Sedan somnar jag igen.

Nästa gång jag vaknar, är mamma och pappa vid min sida. De säger att läkaren sagt att jag har blivit jätterak och att allt har gått så bra. Jag försöker känna efter i ryggen. Det känns stelt och annorlunda och det gör lite ont. Medan mamma pratar med en läkare, berättar pappa för mig vilka elitserielag som är klara för att möta Leksand i kvalserien. Mamma och pappa stannar inte så länge. Jag är trött. Någon gång kommer läkaren som opererade mig och tittar till mig. Jag minns inte vad han säger till mig, men det är skönt att känna igen ett ansikte. Jag hör något om en punkterad lunga och en slang som måste sättas in, men jag tänker inte så mycket på det.

Min ena lunga punkterades under operationen. Det är fullt på intensiven, så jag får ligga kvar på uppvaket i ett dygn - vilket känns som dubbelt så lång tid. Kvinnor och män i vita rockar stressar runt. Vi är flera stycken som ligger i samma rum, med bara draperier mellan oss. Jag vill sova, men det är svårt. Med jämna mellanrum kommer sköterskor till mig för att ta tempen, ge mig en spruta och kontrollera att jag kan vicka på mina tår och lyfta på mina armar. Det känns som om jag blir störd så fort jag har somnat. Patienten bredvid mig bara kräks, en annan gråter och verkar ha förlorat ett barn. En tredje får berättat för dig att hans hjärta inte orkar längre och att han snart kommer att dö. Det känns overkligt att ligga några meter därifrån och höra. En fjärde bara skriker att han har ont och får snart höra att hans operation inte gick som förväntat - han måste opereras igen.

Jag vet inte vad klockan är. Jag har inget tidsbegrepp. Det känns som om jag har legat på uppvaket i minst två dagar. Det är en lättnad när två sköterskor från min avdelning kommer och hämtar mig. De ställer min säng och kopplar alla slangar och apparater tillrätta på rum 22 på barnkirurgen, allra högst upp i sjukhuset. Det är lunchtid, ett dygn efter att jag har opererats. Datumet är den 1 mars 2007 och resten av dagen är ganska dimmig till minnet.


* * *

28 FEBRUARI 2008

Har drömt väldigt märkligt under natten. En väldigt speciell dröm som jag skulle vilja fortsätta att drömma. En dröm som har lite att göra med det som hände för ett år sedan. Vill bara somna om när jag vaknar. Är för trött för att stiga upp och vara seriös. Men jag gör det ändå. Dagens aktiviteter: försöka göra intervjuer till mitt reportage, ta en sväng på stan och ikväll köra stenhårt på aerobicsen. Det är lite annorlunda aktiviteter mot vad jag klarade för ett år sedan.

Jag har aldrig tyckt att årsdagar är särskilt speciella. Men det här datumet är lite speciellt. Det går inte att komma ifrån. Men overklighetskänslan är lika stor, om inte större, idag som för ett år sedan. Jag kan fortfarande inte riktigt förstå att det är jag som varit med om allt detta. Det är inte annat än att jag kan bli lite impad av mig själv...

Ett år efter den där konstiga dagen - dagen före det läskiga

För ett år sedan befann jag mig i en väldigt märklig situation, och skrev det här inlägget.

Fortsättning följer imorgon...

Är imorgon en annan dag?

Jag längtar till helgen. Eller nä, vänta, jag jobbar ju då. Jag längtar till helgen därefter. Eller nä, vänta, då har jag förmodligen massa plugg. Är det påsklovet jag längtar till då? Nä, just ja, man ju inga lov när man pluggar på högskolan. Då längtar jag längtar till i sommar istället! Fast nej, då måste jag ju jobba. Jaja, jag längtar till den dagen jag blir helt ledig ett litet (fast helst ett långt) tag...

För less för mitt eget bästa, kanske?

Mitt dåliga humör och min ovilja att göra något som börjar på p och slutar på lugg, fick mig att ta mig i kragen och göra det jag planerat från första början: gå på intensivpass klockan fyra. Med bara en halvtimme kvar innan passet körde igång, bestämde jag mig för att verkligen gå. Jag kastade på mig träningskläderna, slängde mig in i bilen jag lånat av mamma, och körde iväg. Så sent som fem minuter innan passet började kom jag in med andan i halsen. Jag snörde på mig mina aerobicsskor som jag borde byta ut mot ett par nyare, och fyllde vattenflaskan, och därefter fick jag verkligen erfara att passets namn tar ut sin rätt: intensivt. Varenda rörelse var mer intensiv än på ett vanligt pass. Det var jobbigt, men jag gillade det. Slutet var roligast: att löpa det snabbaste man kan över hela salen, och så jogga tillbaka, och så löpa det snabbaste man kan över hela salen igen, jogga tillbaka och så om igen... Jag var väldigt snabb förr i tiden och vann oftast i tävlingarna på 60 meter (jag höll på med friidrott som barn) och jag tycker fortfarande det är roligt att kuta, alltså springa fort som fan. Jag har inte testat att springa så fort efter operationen, men idag fick jag alltså erfara att det gick utmärkt. Men numera är jag... bara lite snabb.

Jag är less. Det blir inte direkt bättre av att inte ha en dator och dessutom vara tvungen att göra saker som tar emot: på en dag komma på en reportageidé med allt vad det innebär och dessutom skriva ett synopsis på det samt leka grävande journalist. Jag tycker inte att det är roligt att leka grävande journalist. Vissa verkar tycka det är underhållande att gräva fram smaskiga detaljer om andra människor, men jag ser ingen tillfredsställelse i det.

Nä. Nu ska jag hem och käka tacos.

Jag har ingen dator :(

Att vara utan dator är handikappande. Jag gör ju allt på datorn. Pratar med folk, bloggar, skriver (pluggar), letar efter telefonnummer, kollar busstidtabell, bokar tågbiljetter, betalar räkningar, för över pengar mellan konton, kollar resor, kollar vädret, kollar TV-tablån, pluggar till högskoleprov, mailar...

Lagom till Melodifestivalen drog igång igår, hände något med min dator. Den... dog. Att starta om den hjälpte inte. Att ta ur batteriet ett tag hjälpte inte. Jag kommer inte ens in i Windows längre. Jag blev så förtvivlad och tyckte så synd om mig själv att jag var nära att börja gråta. Fan, det är inte lägligt att bli utan dator när man pluggar... särskilt inte när det är en skrivarkurs man pluggar.

Imorgon hoppas jag att jag får lämna in den. Och jag hoppas jag återfår den efter bara ett par dagar. Det är väl egentligen hög tid för en omformatering. Men ännu mer hög tid är det att köpa en ny dator. Jag har haft min nuvarande i 2,5 år, och då ärvde jag den från min pappa, liksom... Men hur hittar man en bra dator som helst är nästan gratis? Eh. Jag har ingen lust att låta hela, eller ens halva, sparkontot gå till en dator. Hur har alla andra råd att köpa sina bärbara datorer? MacBook hit och MacBook Air dit. De är väl knappast gratis? Jag vill ha en bärbar dator som är lätt och därmed enkel att ta med sig, men den ska inte vara jätteliten. Och så ska det vara bra bild och bra ljud och det ska bara massor av minne. Helst helt ny. Och så nästan gratis. Någon som har en sådan? Kanske? Inte det, nej...

Till råga på allt börjar min mobil bli dålig. Och jag som ska köpa en snowboarddress och liftkort och grejer. Det där med nytt objektiv till kameran bortprioriteras ju tyvärr direkt... vilket egentligen en dator också gör... och en mobil... Suck, hur roligt är det att lägga sina pengar på en dator? Jag avskyr att lägga pengar på tekniska grejer. En bil eller flera resor, en platt-TV eller flera resor, en svindyr dator eller flera resor... valet är så jäkla enkelt. Men jag måste ha en dator.

Nu ska jag lämna föräldrarnas dator för att åka och träna skiten ur mig själv och sedan hem och dippa morötter och ruttna med pluggböckerna i soffan. Vad annars gör man när man inte har någon dator?

Vilket uruselt humör jag blev på.

Lördagsutflykt: Kakbuffé i Säter

image1012Den sista lördagen varje månad är det kakbuffé på MA:s Wienerkonditori i Säter. Min syster och jag åkte dit idag. 100 kronor kostar det (om man inte har köpt biljett innan, då kostar det 85 kronor) och så får man äta så mycket bakverk man orkar. Kaffe ingår. (Och te antog jag, som tog påtår ett par gånger...) Dyrt, kan tyckas, men tänker man lite till, är det ju inte så farligt med tanke på hur mycket man får. Klockan elva när portarna slogs upp var vi säkert femton personer i kö för att komma in. MA:s Wienerkonditori har för femte året i rad blivit utnämnt till ett av Sveriges bästa konditorier och kakbuffén är uppenbarligen väldigt populär... Elva på förmiddagen är egentligen alldeles för tidigt för mig att äta sötsaker. Jag vill helst ha en rejäl måltid i magen först. Men men, nu jäklar skulle det ätas kakor...

Och visst var det gott, men hjälp så sött! Här fanns chokladbollar, dammsugare, biskvier, småkakor, kladdkaka, äppelpaj, prinsesstårta, rulltårta, semlor, wienerbröd, bullar med vaniljkräm och sjukt mycket annat gott. Jag tror jag hann äta åtta-nio saker innan det tog stopp. Jag är lite ledsen över att jag varken orkade börja på minisemlan jag tagit, eller ens hann med att ta någon prinsesstårta innan min mage sa stopp. Men tur var väl det - jag mådde tillräckligt illa som det var när jag körde därifrån...

Det var ju en god upplevelse och trevlig lördagsutflykt. Men inget som jag kommer ta varje månad, inte ens varannan - det är helt enkelt lite för mycket sött för mig. Ordentlig mat några timmar senare var välbehövligt för magen kan jag lova. Och ikväll blir det inget annat än att dippa morötter.

Och mitt svar var fel därför att...?

Läraren: Så vad handlar det här reportaget om?

Johanna: Det handlar väl om... ungdomsvåld, med fallet Riccardo som exemplifiering.

Läraren: Mja... men vad handlar det om egentligen?

Klasskompis: Ja, om ungdomsvåldet... och så är dödsmisshandeln av Riccardo ett exempel på det. (Tittar på mig med en blick, ungefär som "eller?", eller "jag vet att det var det du sa".)

Läraren: Jaa.

Den här gången kan jag också säga "snart är det helg!"

Om jag skulle åka tåg till Gävle imorgon, hade det varit väldigt dumt av mig att vara uppe såhär dags. Men vilken tur att jag ska köra bil då!

Förresten är jag så förbaskat ledig i helgen. Det var längesedan jag hade en helg där jag varken måste plugga eller jobba, så det känns nästan lite märkligt. Först och främst ska jag på hockey, sedan är det fikabuffé, träna och träna lite till som gäller. Och så kommer jag säkert plugga lite ändå...


...goes modeblogg för ett ögonblick...

image1009
Egentligen vill jag ju fortfarande ha vinter (i början av april kan det få bli vår, i mitten av mars kanske snön kan få börja smälta), men jag blev så glad att det var flera plusgrader i förrgår och igår - av en anledning: jag har fått inviga min skinnjacka jag köpte på favoritaffären Bershka när jag var i Paris i december!

(Jag var bara tvungen att visa, för jag älskar den här jackan. Och jag älskar Bershka.)

Jag har redan en brun skinnjacka, men den är lite för tjock, lite för stor, lite för klumpig och bara snygg när den är öppen. Den här är en sådan som jag velat ha så länge, så länge: svart, lite tunnare, mer figursydd, perfekt storlek (här gäller det att inte bli större!) och snygg både som öppen och stängd och den är så... bra!

(Och så vet jag att jag ser lite sur ut, men är det inte så man ska göra när man modebloggar? Se lite sådär... stram, och... eh, cool ut? Eh.)

Underbara unge


Idag var han glad, min systerson, 4,5 månad. Kan man göra annat än att skratta liksom?

När jag har glasögonen på mig framför datorn, vet man att jag pluggar på riktigt.

image1009Kuvertet med essän är igenklistrat och jag har ingen återvändo. Gud, vad skönt. Det börjar bli tjatigt, men: jag gjorde det ännu en gång. Alltid i sista minut. Och det är inte för att jag inte vill vara ute i god tid, utan för att min hjärna helt enkelt inte vill samarbeta i god tid.

Nu blir det posta slutuppgiften och sedan träna, vilket jag aldrig trodde jag skulle hinna med. Och därefter komma hem och göra sådant som blivit undanskuffat på grund av plugg: diska och så städa bort kvalster. Då blir nog min allergi glad.

Imorgon ska jag till diariet hos kommunstyrelsen och leta efter en nyhet, ringa politiker eller annat löst folk och utifrån det skriva en nyhetsartikel. Sånt där är verkligen skittråkigt. Men när jag skuttade ner för mina tre trappor vid lunchtid idag kom jag på mig själv att jag tänkte att det skulle bli lite ROLIGT att leta nyheter och skriva. WHAT? Jag kanske håller på att bli sjuk.


Jag hade en vision. Nu har jag en annan.

Alldeles för mycket att göra.

Vafan bloggar du för då? undrar ni nog då.
DÄRFÖR ATT JAG MÅSTE FÅ EN PAUS.

Jag trodde att dagens lektion skulle lugna mig vad gäller det fullspäckade schemat som vi har de kommande fem journalistikveckorna. Men jag blev allt annat än lugn. Jag blev motsatsen till lugn, skulle man väl kunna säga.

Det handlar nog egentligen bara om att jag har deadline på en essä också. En essä som är min slutuppgift i den första kursen. En essä som är betygsgrundande. En essä som ska postas IMORGON. Och det jobbigaste: en essä som ännu inte existerar. Det var en essä som jag hade en sådan fin vision om, men där visionen för varje minut, timme och dag som gått blivit allt svagare.

När det förs ett krig på hjärnkontoret mellan Skrivarlusten och Avsaknaden af Ord och där Fantasin leker kurragömma, är det svårt att få något gjort. Men det är just föregående mening som är grunden för min nya idé. Mitt stycke på tre rader i Worddokumentet är rätt... kul... kanske? Men jag ska komma vidare också.


God McMorgon

image1007 image1004 image1005 image1006 image1003

Klockan var strax efter sju imorse när R och jag steg in på McDonalds i Borlänge. Jag har bara ätit frukost på McDonalds en gång tidigare och det var två år sedan - då fanns inte mycket att hänga i granen om man inte äter skinka. Nu tittade R på menyn och berättade att »en McMuffin är god, men den kan inte du äta... toasten är jättegod, men det är ju skinka på, den kan du inte heller äta... hrm...»

 »Är du vegetarian?» frågade kassabiträdet.
»Ja», sa jag.
»Vi kan fixa en toast utan skinka», sa hon.

Stora applåder för McDonalds! I matväg är en halväcklig veganburgare och nån äcklig sallad det enda de kan erbjuda en vegetarian, men god vegetariskt frukost kan de minsann fixa! Det gillar vi. På nya, fräscha McDonalds satt vi sedan ett bra tag och åt frukost. Toast, pannkakor, chokladdonut, te och juice. R slutade jobba på morgonkvisten och jag började jobba timmen efter, så det var perfekt för att mötas upp. Vi hinner liksom knappt det längre.

Och om vi säger såhär: jag vet varifrån jag ska få min frukost när jag börjar sju i fortsättningen...

Bilder

Det är min blogg, jag får klaga hur mycket jag vill

Om man läser heltid på högskola, är det då meningen att man ska vara tillgänglig att plugga dygnet runt? Får läraren begära att man ska göra uppgifter en söndag? Troligen är det så, men jag tycker att det verkar dumt. Jag förstår om jag ska vara tillgänglig heltid (förslagsvis 8-17) måndag-fredag. Idag, söndag, är det meningen att jag ska följa nyhetsflödet på radio, TV och i (pappers)tidningar. Men jag jobbar. Men det kanske inte är en godkänd anledning för att inte göra uppgiften fullt ut? Nu har jag ju tur så att jag kan lyssna på Ekot på webradion samtidigt som jag jobbar, men ändå. Någon som vet, hur fungerar det?


För övrigt är jag så less just nu att jag inte riktigt vet var jag ska ta vägen. För det första är det alldeles för mycket att göra på jobbet, för det andra har jag noll motivation för den kommande kursen (ger mig litterär gestaltning!) och för det tredje har jag fortfarande inte börjat med essän. Skrivkrampen vill inte ge med sig och jag börjar få rejält med pluggångest. Även min gamla fiende söndagsångesten har för första gången på länge börjat tränga sig på...


Myskväll på avstånd

image1003Ikväll ska vi tända ljus och äta tacos och godis och titta på Melodifestivalen. Vi ska nämligen ha myskväll, men vi kommer inte att sitta i samma soffa. Jag sitter nämligen hemma i min soffa, medan min kompis L sitter i sin soffa trettiosju mil norrut. Diskutera artister och vara kärleksfulla mot varandra, som L säger att hon behöver just nu, får vi alltså vara via msn. Under kvällen är det också mycket troligt att klasskompis B1, nio mil österut, och jag även denna lördag kommer författa roliga, granskande och spydiga sms om kvällens artister.

Är det detta som kallas modernt umgänge?


Fortsatt obesegrade på hemmaplan

Vinsten ikväll var inte självklar. Men vinst blev det. Och mycket folk var det. Och nervpirrande var det. Och kul var det. Jäklar vad kul att vara på hockey igen. Särskilt roligt är det ju faktiskt när det blir lite spännande.

Nu är det inte långt kvar till det som vi har väntat på sedan sista matchen förra säsongen, nämligen resan hem: kvalserien. Ojojoj...

Tanken är att jag ska skriva en essä...

På tisdag måste den vara färdig, för då ska den postas till högskolan. På lördag och söndag jobbar jag. På måndag har jag lektion (vilket innebär att jag är hemifrån hela dagen). Imorgon är det redan fredag.

Och jag har skrivkramp.

Pust suck stön.

Alla hjärtans/singlars/längtans dag

Jaha, Johanna, ska du hitta på något kul på alla hjärtans dag?
- Öh, näe? Inget speciellt för att det är alla hjärtans dag i alla fall. Jag ska väl leta snowboardkläder och hälsa på syster och Oliver och gå på aerobics och försöka plugga och sånt vanligt.

Men Johanna, ska du inte visa dina nära och kära att du tycker om dem?
- Det kan jag väl göra någon annan dag?

Men ska ingen få någon alla hjärtans dag-present av dig, Johanna?
- Nej. Vill jag köpa en present till någon, så kan jag lika gärna göra det den 17 mars eller 23 augusti eller något annat lika obetydligt datum.

♥ Berätta varför du är emot alla hjärtans dag, Johanna.
- Alltså, nu vet jag inte riktigt om jag är emot alla hjärtans dag, men visst. Att det är ett kommersiellt jippo är ju oerhört uttjatat, men fortfarande sant. Jag kanske skulle tycka något annat om jag inte var singel, men jag tycker verkligen att det är ganska fånigt med alla hjärtans dag. Jag förstår inte grejen med att man ska gulla med varandra lite extra den 14 februari, liksom. Och jag vet att det är många singlar som blir lite extra deppiga också. Och för att inte tala om de som har en partner, men inte kan träffas idag. Jag tror att det väcks mycket onödiga krav och jag har ingen större lust att ställa upp på det.

Johanna, man måste ju inte ha en partner för att fira alla hjärtans dag.
- Det är möjligt. Men vad är det man ska "fira"? Dessutom är ju faktiskt alla hjärtans dag väldigt koncentrerat kring par.

Men Johanna, vad är det för fel med att kramas och var lite extra snäll idag?
- Det är väl inget fel med det. Själv är jag kanske lite extra snäll imorgon.


En liten extra tanke till farmor, vars hjärta slutade slå sex år sedan idag. Och så till farfar vars hjärta stannade tre dagar innan farmors.

Vi drar till fjällen utan fest hela kvällen.

JAAAAAA!!! JAG FÅR ÅKA BRÄDA! Det är klart att man hade kunnat haft roligare sällskap än föräldrarna (även om de... duger rätt bra), men jag vill bara ta det lugnt och få åka snowboard och då är det perfekt. Hade det inte varit för att de har en stuga bokad, hade jag nog dessutom inte kommit iväg den här säsongen. Och min kära lillebror ska ju med och då är det lugnt. Vi kan åka bräda vi.

På grund av operationen, så var det två år sedan jag åkte sist. Nu är det en månad kvar till jag får åka igen.

Klarar jag av att missa den första lektionen i litterär gestaltning, så får jag dessutom vara i Sälen en hel vecka. Det tar emot att missa första lektionen av det jag är där för att läsa. Men vi får se. Åka bräda ska jag göra i alla fall! Och imorgon ska jag börja leta snowboardkläder, för de gamla hade jag egentligen vuxit ur redan för två år sedan...

Modigt, bra och hett omdebatterat

Nyligen läste vi i min kurs äntligen en bok som jag gillade. Det var längesedan jag skrev om en bok, men nu jäklar... För det här är en intressant bok som väckte stor debatt när de kom och fortfarande väcker debatt när man läser den.

image1002I en romanliknande verklighetsskildring namnger journalisten och författaren Maja Lundgren kända människor inom Sveriges kulturelit och berättar om hur de mobbar och är otrogna. Debatten kring detta har varit het. Myggor och tigrar liknar till upplägget en roman, men det är inte fiktion. Lundgren berättar, enligt henne själv, sanningen.


Sanningen omfattar bland annat hur flera män som ingår i den så kallade kultureliten, beter sig. Lundgren skriver bland annat om att hon hade en kärleksaffär med en man som hon nämner vid namn, på Aftonbladets kulturredaktion. Lundgrens sanning inkluderar också det hon såg och upplevde när hon bodde i de spanska kvarteren i Neapel där camorran (den italienska maffian) befinner sig. Där Lundgren bodde skedde flera mord och hon blev hotad och förföljd. I boken beskriver hon även hur hon våldtas, vilket blir väldigt naket och brutalt för läsaren i och med hennes öppna och enkla sätt att berätta om det.

Trots att den klart största delen av boken handlar om Lundgrens tid i Neapel och om camorran, där det i slutet faktiskt är ordentligt spännande, så är det första delen om namngivningen som har fått all uppmärksamhet i media, om den så kallade "kulturmaffian".


När jag läser förutsätter jag att det som Maja Lundgren skriver är sant. Men utan att diskutera sanningshalten i något av det som hon skriver, så vill jag påstå att detta är en väl genomtänkt bok. Möjligtvis något lång och lite för stillastående i mitten, men likväl genomtänkt. För om vi ser bortöver det som diskussionerna efter bokens utgivning har handlat om, nämligen huruvida det är rätt eller fel att blotta flera personer på det viset som Lundgren gör, så kan vi märka att det finns en poäng här.


Jag ser det knappast som att Maja Lundgren vill sätta gubbarna på plats. Det är ingen hämndaktion från hennes sida. Jag ser det snarare som ett ärligt försök till att berätta hur det fungerar på kulturredaktionen, som i sin tur kan jämföras med hur maktstrukturerna fungerar i samhället i övrigt - även inom maffian. Det kanske kan kännas som en dålig ansats att dra en jämförelse till Grynet. Men Grynet sa "Ta ingen skit!" Och det är det jag någonstans även hör Maja Lundgren säga.




Vid diskussionen om boken på vår lektion var nog jag den enda som rakt ut sa att jag tyckte att det var lite kul med namngivningen. För det tycker jag. På så vis blir boken väldigt annorlunda. Med tanke på lagen om yttrandefrihet finns ju inget direkt lagligt fel i att göra som Maja Lundgren gör. Om det däremot är moraliskt fel kan ju diskuteras... men jag tycker ju att gubbarna får stå för vad de har gjort. Om det är sanning som Lundgren skriver har varit hett omdebatterat efter bokens utgivning. Lundgren har i princip omyndigförklarats och anklagats för att vara paranoid. Dan Josefsson har skrivit en lång artikel om att det som hon skriver om honom är lögn. Ord står mot ord. För mig är det ganska enkelt: jag tror på Maja Lundgren. Jag är ganska övertygad om att hon vet vad hon gör.

Själv säger Maja Lundgren till DN: "Det är ett litterärt mästerverk, men den hamnar utanför den där världen. Det går inte att bedöma den eller ge den pris och det är helt i sin ordning. Den ska vara utanför."

Och så var det det här med våldtäkten... som nästan inte har fått någon uppmärksamhet alls. Vår diskussion på lektionen handlade väl egentligen mest om gubbarna på kulturredaktionen, aritklar kring boken och om Maja Lundgrens trovärdighet. Först när läraren tog upp våldtäktsscenen insåg vi att våldtäkten nästan är totalt bortglömd även hos oss. När jag läste om våldtäkten fick jag stanna upp lite, jag tänkte »händer det här?» Det kom så plötsligt i boken. Författaren skriver om när hon själv blev hotad och våldtagen. Det är ganska speciellt. Det är fruktansvärt modigt. Men efter publiceringen av boken har detta inte fått någon uppmärksamhet, utan alla talar om  kultursnubbarna som har blivit förolämpade i en bok. Trots att jag stannade upp och tänkte till vid våldtäkten, så var det ändå den första delen i boken som även jag tänkte mest på. Några gubbars smutskastade namn är tydligen viktigare än en våldtäkt (på en känd författare). Det är väl ganska typiskt... För tyder inte det egentligen på hur det faktiskt fungerar i samhället?

Jourhavande moster

image1001Min syster ringde och väckte mig imorse. Hon hade feber och jag fick rycka in som lite barnvakt/underhållande moster idag. Istället för att plugga, tog jag ut stans charmtroll Oliver på en sväng på stan. Han halvsatt i vagnen hela tiden och såg sig omkring. På biblioteket ställde jag in mig på att han skulle bli lite gnällig när jag skulle leta skolböcker. Men lillkillen pratade med älgarna som pryder insidan av vagnen och skrattade åt allt och inget och charmade varenda bibliotikarie.

Väl hemma började vi busa lite och jag har nog aldrig sett ungen så hysteriskt glad. Han skrattade med ordentliga skrattljud och nästan kiknade och visste inte var han skulle ta vägen. Till slut somnade han totalt utmattad på mig och var som en geléklump när jag la ner honom i sin säng. Underbara tokunge.


I helgen var jag lite lost. Nu är jag lite less.

För att komma någonstans och få det man vill ha, verkar det som om man hänsynslöst måste armbåga sig fram genom livet.

Jag är inte särskilt bra på att armbåga mig fram.
Jag tycker nämligen inte om att vara hänsynslös.


Småsaker i det stora hela

Limbo. Det kommer jag aldrig kunna göra igen. På grund av operationen. Att böja sig sådär långt bakåt kan ju inte jag göra, liksom.

(Måste testa.)

Pja. Nä. Det går ju, men inte mycket. Jag kommer aldrig kunna vinna i limbo.

En steloperation av ländryggen får många att tänka »oj, hur är det med dig nu då? Känner du dig inte stel? Kan du röra dig som vanligt? Är det mycket du inte kan göra?» Okej, vad kan jag inte göra? Hrm. Jag kan tydligen inte vinna i limbo. Jag har lite svårt att bli elitgymnast och jag får inte hoppa bungyjymp. Det är väl ungefär allt. Och jag tror bestämt jag kan leva utan det. Att jag inte är lika smidig och vig längre är visserligen tråkigt och gör mig lite ledsen ibland, men kanske kan jag träna upp det, och kan jag inte det, så... ja, då är ju det en skitsak i det stora hela egentligen. Jag kan ju definitivt inte kalla mig stel i alla fall. Trots att jag fortfarande känner av småsaker som exempelvis känselbortfall och trots att det är något som faktiskt kallas steloperation, så finns det inget som hindrar mig i vardagen och det tycker jag är ganska häftigt.

Fan, jag sitter här och tittar på bilderna från sjukhuset... jag kan aldrig låta bli att bli tårögd när jag ser dem. Jag kan inte förstå att det är jag, att det är jag som ligger där i sjukhussängen, blek, med slangar och apparater... Det är så avlägset. Samtidigt är det fortfarande nytt. Samtidigt märker jag fortfarande förbättringar med kroppen. Det är så jäkla konstigt. Och lite häftigt.

Imorgon ska jag röntgas igen. Det är alltid lite nervöst.
Håll tummarna för att allt ser ut som det ska.


Lite... lost

Mitt horoskop i dagens Falu Kuriren:
Det blir en olycksdrabbad dag. Var försiktig i trafiken. Tänk dig för innan du säger nåt du får ångra.


Okej? Tack för uppmuntran.

Jag tycker inte om att komma till jobbet och mötas av synen av hur mycket som är sparat från veckan. Vad är det frågan om? Hinner de inte med det som de ska göra på vardagarna? I så fall kanske det är dags att anställa fler folk. Jag tycker inte heller om att komma till jobbet och mötas av tusen mail med information om allt nytt och hur man ska göra i den och den situationen. Jag hänger inte med i svängarna, det känns som om jag inte kan nånting längre med tanke på hur mycket nytt som händer precis hela tiden. Om kunderna får ett goddag-yxskaft-svar, så är det för att hon på kundtjänst just nu är lite... lost.

Min vän L hörde av sig när jag jobbade och undrade om vi skulle ta en fika när jag slutade. Jag skulle ju faktiskt tillåta mig att inte röra plugget idag, så det är klart vi kunde fika - jag behövde ju faktiskt inte skynda mig hem. Men idag var en sådan dag då jag klätt ner mig. Det är ju helg och väldigt lite folk på jobbet och jag bryr mig inte lika mycket då. Ni vet, inte lika mycket sminkad, baggyjeans och myströja, icke nytvättat hår... Kände mig inte snygg nånstans och det är inte då man vill befinna sig bland massor av människor i ett köpcentröm. Ja, jag är nog lite fåfäng ibland. Men struntsamma, fikan var väldigt trevlig. Vi ses lite för sällan, L och jag. Sedan sprang jag på vakten i egen hög person också och det var trevligt.

Kom hem mycket senare än tänkt. Eller hem och hem, jag har ju fortfarande inte kommit hem. Är hos föräldrarna. Mamma, pappa, storebror och jag har ätit thaimat. Nu: La festival des melodies. Eller Melodifestivalen som vi säger här i landet. Lägg extra märke till Velvets låt Déjà-vu. Hon har uttalat "déjà" på perfekt franska i radio, men "vu" har hon uttalat som "vo", vilket stör mig enormt. Har man en fransk låt måste man väl veta hur man uttalar titeln åtminstone. Så lägg märke till det...

När skrivarlusten tränger sig på...

Inte ens Natalie Goldbergs annars så användarvänliga bok "Skriva med kropp och själ" kan hjälpa mig just nu. Det är ganska ofta jag känner såhär, d.v.s. att jag känner så starkt för att skriva. Jag vill skriva, jag behöver skriva. Jag har en sådan enorm skrivarlust. Problemet: jag kan inte skriva! Jag har inget att skriva om. Jag tittar i kapitlet där Goldberg ger hela femton tips på saker man kan skriva om för att komma igång. Men jag kan inte. Det är tomt, tomt, tomt i min hjärna.

Kanske beror det på att klockan är elva på kvällen och att jag är jättetrött. Det har varit en ansträngande dag: huvudvärk + lektion + köra bil 19 mil + ungefär ingen mat på det = dååålig kombination. Trots min rädsla för att huvudvärken skulle utvecklas till migrän, körde jag efter ett par rostbröd, te och Ipren till Gävle. Jag ville ju inte tro att jag hade läst en fet bok till ingen nytta. Dessutom en bra bok, som jag ville vara med i diskussionen om. Och det blev en bra lektion. Med bra diskussion. Vår klass är rätt bra ändå. Och tack och lov försvann huvudvärken.

Förresten är det ganska otrevligt när man har balkongdörren öppen för att vädra in frisk luft inför natten - och så röker grannen! Det var inte cancerluft jag ville somna i, liksom.

Och se där - det slutade med att jag skrev trots allt.


Bok 5 av 6, check

Sådärja. En 508,5 sidors bok är utläst (en bra bok för omväxlings skull!). Tre artiklar (intressanta aritklar, halleluja!) på 10 A4-sidor om boken är också lästa. Jag är redo för morgondagens lektion. Och borde nu sova. Efter morgondagens lektion återstår en enda bok i den här kursen. En engelsk jäkla bok, men ändå: bara en. Och skriva en essä ska jag göra (med rubriken "Jag och mina ord", idéer, någon?). Sen så... tänkte jag säga (skriva?) att jag skulle få vara lite ledig, men då skulle jag ju ljuga så att tungan (fingrarna?) blir svart.

Äh. Sömn. Ge mig.

Älska, inte hata

Haha, kolla vad jag hittade. Det är pinsamt. För det första förstår jag inte grejen med att vara "anti Leksand". För det andra är bilden på t-shirten så fult nybörjargjord att jag bara kan skratta.

Jag har dock aldrig förstått mig på klackar som skriker att de hatar motståndarlaget. Jag har aldrig förstått grejen med att lägga så mycket energi på att hata motståndarlaget så mycket som möjligt. Kan man inte koncentrera sig på att älska sitt eget lag och satsa på att heja fram det istället? Däremot är det grymt roligt med de lag som har en klack som åker med, så att det blir en match i matchen - mellan klackarna. Roligast är det såklart eftersom Superstars alltid är oslagbara.


Ordlös onsdag

image1000

Gå på fotoutställning på nätet och se
fler foton i kedjan.

Man vet att man är trött när man på avspänningen på yogan kommer på sig själv med att snarka... två gånger...

    

Trodde vi, ja...

Jag har haft nedräkning till den 13 februari. Då är det den sista lektionen med seminarium om alla jobbiga böcker. Sedan ska jag slippa böckerna. Sedan ska jag få sova ut lite. Sedan ska jag få andas lite.

Men icke. Idag fick vi schemat för journalistiken som är nästa kurs och he-rre-gud. Här trodde man att det skulle bli lite lugnare. B1 och jag fick nästintill fick magsår när vi studerade schemat med dess böcker och kompendium att läsa, artiklar att skriva och rättegångar att besöka. Huh?! Jag har ett starkt ogillande till nyhetsjournalistik och för tillfället förstår jag inte riktigt varför jag efter skrivarkurserna vill gå en journalistutbildning där jag kommer att få pina mig igenom nyhetsjournalistiken...

Jag har inte öppnat käften på lektionerna idag. Istället har jag koncentrerat mig på att inte somna, ungefär. Så det är vad jag ska göra nu innan jag orkar något annat. Sova.

Att hålla sig vaken och så

image998

Den som vill göra verklighet av sina drömmar måste vara vaken.

Michael Pleghar


Men hur ska det gå? Så fort mitt huvud får vila mot något (kudde, soffkant, bussäte...), så faller ögonlocken ihop och jag somnar. Det har hänt fyra-fem gånger bara idag.

Och nu sitter jag på jobbet och funderar på hur i hela fridens namn jag gjorde förra terminen när jag jobbade upp till 75% samtidigt som jag pluggade 100%. Hur hann jag? Hur lyckades jag skriva mina texter och läsa mina böcker och dessutom få ett bra resultat? Hursomhelst, det är hemskt skönt att inte jobba lika mycket nu.

Hoppsan, Melodifestivalen börjar visst

På lördag drar Melodifestivalen igång. Det fick jag reda på igår. Min schlagernördiga del av hjärnan verkar ha ersatts av något annat, för jag känner mig inte nördig längre. Tidigare år har jag ju haft nedräkning i ungefär ett halvår. Så sent som förra året var det ju überviktigt att jag skulle få en TV på mitt rum på sjukhuset så att jag inte skulle missa andra chansen. Jag brukade dessutom lyssna på alla bidrag när de spelades på radion mitt på dagen innan kvällens TV-sändning, och jag skrev kommentarer om dem. Jag har varit på plats på Melodifestivalen tre gånger (Falun 2002, Göteborg 2004, Leksand 2006) och haft stenkoll på precis allt. Jag har ju till och med en schlagerkategori på bloggen (som jag kanske borde flytta till musikkategorin?). Och nu visste jag inte om några artister, inte vem som ska vara programledare... jag visste ju inte ens om att Melodifestivalen börjar typ nu.

Men det är ju spännande att det kör igång, faktiskt.

Gravera.

Isolera.

Briljera. Markera.

Diskutera. Imponera.


Parkera?


Muffinsbak

image999

Chokladmuffins med glasyr och strössel. Chokladmuffns med Polly. Chokladmuffins med After eight. På exempelvis
dagensmuffin.se finns massor av bra och roliga muffinrecept. En kompis och jag letade upp ett enkelt recept på stora chokladmuffins och hittade på lite eget. Lätt och kul.


Ett foto i timmen, fredagen 1 februari

image982
09:37 Frukost med plugg...

image983
10:32 Min dammsugare Rolfy och jag ska ta en svängom - jag får ju besök ikväll.

image984
11:33 Inte bara lägenheten ska bli ren - mitt hår också.

image985
12:34 Det här med att läsaläsaläsa är lite... jobbigt...

image986
13:33 ...men ibland är boken ganska fyndig och trevlig med sina bilder.

image987
14:36 Den godaste lunchen - quornburgare med strips!

image988
15:32 Jamen då fortsätter vi läsa lite då: om shopping och fucking...

image990
16:25 Jag måste sätta på mig någorlunda representabla kläder eftersom jag ska iväg. Jag har lite problem med det här med att välja kläder ibland. Och garderoben ser ju ut som den gör.

image991
17:30 Ida har kommit till mig. Hon ska på sin första hockeymatch och dagen till ära har hon fått låna ett par Leksandsstrumpor.

image992
18:49 Framme vid Ejendals arena och Hammarbysupportrar hade redan börjat tjaffsa.

image993
19:33 Paus i baren - idag med cola.

image994
20:20 Där borta ser ni bråkstakarna.

image995
21:09 Spelarna tackar klacken och klacken tackar spelarna.

image996
22:43 Ida och jag är hungriga och ringer min storebror som har stenkoll på stans pizzerior. Köpmanskrogen är tydligen den enda som har öppet till 23. Vi kommer dit 22.30 och mycket riktigt står det att det är öppet till 23 på dörren. Men dörren är låst och där inne står det två karlar och skakar på huvudet. Stängt! Suck. Kinarestaurangen då? Ja, öppet till 23 står det. Men även den dörren är låst. Dålig stil! Men mitt i stan hittar vi äntligen ett nattöppet ställe med pizza.

image997
23:31 Lite sen middag sådär - men gott!

Om man vill bråka, varför slösa tid och pengar på att åka så långt när man kan bråka på hemmaplan?

image984

En bild säger egentligen mer än tusen ord. Men alltså... jävla idioter. Det är ju pinsamt att det ska behövas poliser och ordningsvakter som omringar bortastå. Det går att läsa lite om det
här och här och här och här och här. Något som inte står är hur "Hammarbyfansen" (inom citationstecken därför att de flesta var där enbart för att bråka - inga hockeyfans alltså) när de kom ut ur arenan, hittade massor av glasflaskor som de började kasta mot oskyldiga Leksandssupportrar inklusive barnfamiljer... 

Herregud... stanna i Stockholm nästa gång och låt oss koncentrera oss på hockeyn.

Vi vann med 7-2.