31 maj

Sista maj är samma sak som min systers födelsedag. Hon blir 30 år imorgon och hennes lilla pojk ska döpas på hennes födelsedag. Det blir inget traditionellt dop i kyrkan, utan dopet kommer att äga rum på våra föräldrars gård vid sjön, på bryggan. Det är pappa som ska leka kantor genom att spela piano till psalmerna och prästen är inte heller helt okänd, han är nämligen lillebrorsans svärfar. Bryggan smyckas med björkris och ett trettio-fyrtiotal personer (bara släkt) kommer samlas på gården. Ikväll har jag grejat med överraskningsaktivitet, skrivit ut grejer och pappa och jag har testat ut tonart till psalmerna. Ni vet, sånger som Tryggare kan ingen vara och En vänlig grönskas rika dräkt. Åh, jag blir så blödig av sommarpsalmer...

Påväg ut till solen i parken med förkylningstäppt huvud

Det känns som om jag har absolut nada att sätta på mig i det här vädret. Jag behöver uppenbarligen inhandla sommarkläder. Och jag har verkligen ingen lust att handla kläder överhuvudtaget.

Förbannade värme.

(Det är lugnt, jag blir på bättre humör snart. Och vänjer mig vid värmen.)


Ett helt läsår av skrivande är nu... poff, väck!

För ett år sedan sa jag att jag så gärna ville ha den där kursen, Kreativt skrivande A, i bagaget. Jag ville ha gått den kursen, för jag trodde att det kunde vara bra för mig.

Det visade sig att det var väldigt bra för mig. Kursen blev en enorm skjuts för självförtroendet. Det var läskigt att börja visa sina texter för andra, men det var också en nödvändig bekräftelse. Nu har jag även Kreativt skrivande B i bagaget. Terminen i Gävle, som blev till läsåret i Gävle, är nu slut. Vips! Två terminer passerade!

I början av A-kursen när vi pratade om skrivande överlag, att vara "skrivande personer", sa min lärare något om att det är lätt att inte ta sitt skrivande på allvar. Det är lätt att skjuta undan det och det är lätt att prata bort det som något som "bara är lite kul". Jag har verkligen under det här året, börjat ta mitt eget skrivande på allvar. Jag behöver få skriva, det är viktigt, oavsett om orden bara är för mig eller för allmänheten. Det kan nog vara svårt för många runtomkring att förstå behovet av att skriva. Men jag tror nästan att jag har fått människorna i min närhet att förstå, de verkar faktiskt acceptera när jag säger "jag ringer sen, jag måste bara få skriva nu medan det går".

Och det är ganska skönt. Att erkänna för mig själv, och för andra, att skrivandet är en ganska seriös del av mig.

En vecka till slutinlämning. Det går oerhört trögt nu och jag kräks snart på mina texter. De känns nästan dåliga, vilket är en oerhört jobbig känsla. Men jag tror jag kan ha en ingång för att komma vidare. Bör nog skriva ner den innan den försvinner...


Din hudfärg är inte vit på riktigt. Det är min.

Jag hatar verkligen att vara blekast jämt och ständigt, att inte se lika fräscht solbränd ut som alla andra. Och nej, jag tänker inte använda brun utan sol och jag tänker inte sola solarium. Brun utan sol blir aldrig riktigt snyggt och solarium är ju inte särskilt bra för den stackars huden. Dessutom kan jag känna att man har den färgen man har. Det är bara så tråkigt att inte bara känna sig blekast jämt, utan även få höra det.

Imorgon ska det bli 24 grader och sol i Falun. Gissa var jag ska vara. I Gävle förstås (med 19 grader och sol, för er vetskap). Inomhus. Visserligen inte många timmar, men de soltimmarna jag inte befinner i en lektionssal, är jag antingen i en bil på riksväg 80 eller i affärer för att leta skor till dopet. Precis där man får färg på kroppen, javisst. Egentligen känner jag ingen stark längtan efter att få ligga och pressa i solen, för min hud tycker inte om det och min kropp blir alldeles rastlös. Men vafan, alla andra gör ju det och ska jag och min hud hinna ikapp och ligga på samma nivå som alla andra vad gäller färgen, så måste vi börja i tid, vilken har passerat.

Nej då, jag är inte bitter. Jag har inte PMS. Jag är inte trött.

Men det absolut värsta är alla dessa bruna människor som fuskar till sig ännu brunare färg genom solarium eller krämer. Varför jag stör mig på det? Eftersom jag framstår som ännu blekare förstås! Fasligt irriterande.

Vilket jävla år ska det bli superhett och inne att vara blek igen egentligen?! (När det sker kommer jag vara sååå inne. Medan alla andra gömmer sig från solen under parasoll, så kommer jag inte behöva kämpa för att fly färgen, inte ens om jag befinner mig i solen. Jag kommer vara blekast ändå. And you gonna hate me. Ha!)

Snart: läsa böcker!

Jag blev precis påmind om en sak: snart får jag tid att läsa! Jag brukar alltid ha böcker på hög att läsa, bokstavligt talat, men det har jag inte just nu. I min bokhylla finns visserligen flera böcker som jag inte har läst, men ingen av dem känner jag för att läsa. Jag måste alltså skaffa en hög böcker.

På ett helt läsår kan jag inte minnas att jag har läst en enda bok som jag själv har valt att läsa. Det har bara varit kurslitteratur. Med tanke på att det är skrivarkurser jag har läst, så har litteraturen förvisso mestadels bestått av romaner och diktsamlingar. Men fortfarande: jag har inte läst någon bok som jag själv har valt att läsa.

Det ska jag göra i sommar! Men som sagt: inga böcker på hög. Tips? Jag gillar romaner. Jag gillar verklighetsbaserade böcker. Jag gillar
tydligen poesi (modern, enkel, rak). Så om någon har boktips tas dem hjärtligt emot.

Det eviga problemet: håret!

 

Hårsnack hit och hårsnack dit. Jag kanske blev inspirerad, för voilà, här kommer mitt eget hårinlägg. Bilderna visar mig igårkväll. Luggen är ju rätt lång som ni ser och ligger numera alltid åt sidan. Skulle jag ha den rakt fram skulle det ske många olyckor - jag skulle gå in i saker, ramla, cykla omkull, krocka med bilen. Ja, ni förstår. Jag klipper i princip alltid lugg när jag är hos frisören, och så växer den ut och är perfekt att lägga åt sidan när synen börjar irriteras.

Till sommaren känns det ju skönt att slippa en tjock lugg i pannan, eftersom den värmer och gör att pannan blir vit. Jag hade tänkt att låta luggen växa och klippa av den till hösten igen. Men... brunt, långt hår och lugg är ju så snyggt... Nu är jag osäker. På lördag är det dop och 30-årskalas och jag har tänkt att locka håret. Jag älskar att locka håret med min nya plattång. Men är det verkligen snyggt med lugg och lockigt hår? Och hur jobbigt är det egentligen att ha lugg på sommaren?

Frågan är nu om jag inte ska försöka få en tid hos frisören innan lördag och klippa av luggen ändå... eller om det är smartare att vänta till hösten... Kloka råd tages tacksamt emot!

Göra mina måste-saker, någon?

Åh, jag orkar inte! Presenter är inslagna (jag är jättenöjd med vad de ska få, min lilla älsklingskille och min favoritsyster!), men städningen har jag inte orkat ta tag i, disken har jag inte orkat ta tag i, brev till försäkringsbolaget har jag inte orkat ta tag i, mathandlingen har jag inte orkat ta tag i. Framförallt har jag inte orkat ta tag i plugget. Läst lite har jag gjort. Men har jag skrivit? Nej, inte ett dugg, inte ett dugg på nästan en vecka. Oinspirerad. Okoncentrerad.

Jag orkar inte. Vill bara... göra ingenting. I en nystädad lägenhet.
Städa min lägenhet och diska min disk, någon?


Ett foto i timmen, söndagen 25 maj


Ca 09:00 Uppe i tid och fixar hår och ansikte. Dags att åka hem från Östersund, nämligen...Ca 10:00 Borstar tänderna efter smoothiefrukost.


Ca 11:00 Hejdå Östersund! Jag har haft en underbar helg i Norrland.


Ca 12:00 Försöker plugga lite på tåget. Koncentrationen är dock inte på topp.


Ca 13:00 Stannar till i Ljusdal. Det är soligt hela vägen. Skönt för alla som är ute, antar jag...


Ca 14:00 I Bollnäs. Det är Uppsala/Stockholm-tåget jag åker med.


Ca 15:00 Fortfarande pluggförsök på tåget...


Ca 16:00 Har över en timmes tågbyte i Gävle, så jag passar på att äta pastasallad på stationen.


Ca 17:00 Äntligen närmar jag mig Falun, här i närheten av Hofors.


Ca 18:00 Home sweet home! Det första jag gör är att sätta på datorn och börja fixa helgens bilder.


Ca 19:00 Jag upptäcker att jag inte har någon mat hemma, men jag har lite smör kvar och lite cocktailtomater, och oregano, ost, rostbröd och te finns ju alltid. Varma mackor blir kvällsmaten.


Ca 20:00 Jag har ont i halsen och försöker bota det med honung i te.


Ca 21:00 Mina allergitabletter har varit saknade under helgen som gått...


Ca 22:00 Efterlängtad dusch innan läggdags (med duschkräm som egentligen är bubbelbad, jag vet).Nästa
EFIT: 5 juni och/eller 22 juni


Tillbaka i verkligheten.

Vilka sköna dagar i Östersund! Jag är imponerad över hur mysig staden är. Mysig gågata. Som en liten, liten stad men ändå precis allt man behöver och lite till. Och vilken fantastiskt vacker utsikt man har över Storsjön och de snöklädda bergstopparna i bakgrunden, samtidigt som det nästan är sommarvärme ute. Wow.


Oplanerat festande, planerat festande, förfest, efterfest, onyttig mat, fika, mycket skratt, regn, sol, kyla, värme och väldigt intensivt. Så har det varit. Det var längesedan jag kunde koppla bort allt var studier heter så pass länge. Så skönt!

Bilden beskriver egentligen våra dagar ganska så väl...

Nu är min "turné" avslutad. Jag är trött och det onda i halsen och mitt varma huvud säger att jag kanske håller på att bli sjuk. Det har jag inte tid med. Dags att ta hand om mig själv ikväll, tror jag bestämt.


Lost in Östersund

Jag kom med tåget 13.45 till Östersund. Min kompis jobbar på ett hotell som ligger sissådär fem minuters gångväg från stationen. Hon slutade jobba 14.30, så jag skulle gå dit och möta henne. (Jag har aldrig varit i Östersund. Eller jo. Jag var sju år sist och minns ingenting.) Jag hade kikat på en karta och det var hur lätt som helst att gå till hotellet. Vänster, höger, vänster. Jag började med att gå, eh, rakt fram. Tänkte att det var lättare, och att jag skulle komma fram till den där vänstervägen ändå. Eh, det gjorde jag inte. På min lilla promenad hann jag se hela Östersunds centrum, massor av schyssta affärer, ett stort torg och lite mer öde ställen, och jag gick upp och ner, fram och tillbaka, hit och it. Ingen av de tre gatorna jag skulle gå på fanns. Svängde höger, vänster, höger och kom längre och längre bort.

Efter fyrtio minuter kom jag för mig att fråga efter den där gatan. Då var jag bara gatan nedanför. Vet inte hur jag lyckades, men jag hade gått som i en stor cirkel över hela centrala Östersund. Med handväska (tung på grund av dator), kamerväska och tung rullväska. Kanske vore en idé att följa vägbeskrivningen nästa gång. Min kära vän stod i receptionen när jag kom. Hon slutade precis. Vi tog en lång sväng på stan, provade skor, träffade hennes vänner, fikade med halloumipaninis och hade allmänt trevligt.

Nu är det Eurovision Song Contest, det är ostbricka, det är uppklätt och sedan är det utgång. På en torsdag? Tydligen.


Min lilla turnés sista anhalt...

Det är tidigt. Jag är inte van vid att vara vaken vid den här tidpunkten längre. Men nu ska jag dra iväg. Igen. Att det är sista anhalten är faktiskt ganska skönt. Jag sparade det bästa till sist... för nu jäklar. Det här har vi planerat i mer än två månader. Och jag måste rusa nu, det är dags att bege mig mot tåget som ska ta mig norrut under mer än sex timmar.

Nästa station: Östersund.

Köket

F Ö R E


E F T E R
 


Det är alltså inte nytt kakel jag har satt upp, utan det är kakeldekor från
Favoritsaker.se som blev en schysst uppfräschning av det ganska tråkiga köket. (Och ja, det var på flit som jag lämnade saker framme på förebilden, hehe.)

Nu inser jag bara att jag behöver byta handtag på luckorna. De ska vara svarta. Bänkskivorna hade också varit kul att byta ut till något mer matchande, men jag börjar med handtagen. Bor jag kvar i höst fixar jag mer, annars känns det onödigt. Just nu är det i alla fall en kul förändring - även om det inte var lika kul med jättemönstrat den morgonen jag vaknade med huvudvärk...

Ordlös onsdag

image1085

Fler ordlösa onsdagar

Opepp

Flera dryga småsaker under dagen blev tillsammans stora saker och gjorde att jag nu är hemskt opepp inför det mesta. Jag har inte haft möjlighet att köra något (tränings)pass på ett tag, utan har bara gått promenader. Men inte ens det har jag gjort de senaste dagarna och ryggen skriker och det spritter i benen. Därför bestämde jag mig för att dra ut och springa/gå när jag kom hem. Att springa bort opeppheten i regnet lät skönt, tänkte jag på tåget medan regnet föll utanför.

Givetvis fick jag en blåsa på ena hälen påväg hem från bussen. Givetvis slutade det regna och solen kom fram (något som de flesta skulle bli glada över, mitt humör passade det dock inte). Men jag drog på mig träningskläder och träningsskor och stack ut ändå. Små, små regndroppar började falla samtidigt som solen sken. Det blev 50 minuters raska steg varvat med några löpsteg. Väl hemma kände jag mig inte färdig, så jag satte på hög dunka-dunka-musik och körde lite egen träning här hemma - lite aerobicsteg och situps och armhävningar och rygglyft. Kände mig fortfarande inte färdig, så jag tog en svängom med dammsugaren. Som om det vore så mycket träning...

Färdigtränad nu? Nä. Mer pepp nu? Nä. Men jag får fortsätta imorgon. Då ska jag äääntligen köra ett pass.

Något positivt är i alla fall att det kanske startar en C-kurs i Kreativt skrivande om ett år. Jag har tjatat om det hela våren, så jag blir mycket lycklig om det blir verklighet.

Och i augusti bor jag i...

image1086Jag hade med mig kameran till Stockholm. Hade liksom tänkt att fota lite miljöer. Men det glömde jag, förstås. Den enda bilden jag tog var på mig själv när jag satte mig på tåget i Falun...

När jag hittat från pendeltågstationen, såg skylten mot folkhögskolan och gick uppför den lilla vägen, upp på kullen, verkade det så mysigt. Ett rådjur skuttade förbi och det var så grönt och lummigt. Mysigt att gå i skolan där, tänkte jag. Andfådd efter den branta grusvägen kom jag upp på kullen och där låg tre, fyra byggnader. Slitna. Inte så vackra för ögat, kanske. Rummet där vi hade introduktionsmöte var väl inte heller så speciellt och jag kände att det inte kändes hundra procent rätt. Jag trivs när det är nytt och fräscht. Bortskämd med sådana skolor, antar jag. Men de tre herrarna som presenterade utbildningen, som även är våra lärare, var mycket trevliga och vi fick se datasalen och radiostudion och det var väldigt fräscht. 

Folkhögskola har inte känts som min grej. Men det kan nog vara mysigt. Lite kompiskänsla, litet, personligt, temadagar, föreläsningar, tillval såsom sport (!) eller foto (!) eller körsång och massa annat. Det finns skrivarlinje på skolan och författare kommer och besöker ibland och då kan även jag ta del av det - det gillar jag! Dessutom gillar jag att skolan har miljö-, jämställdhet, och solidaritetprofil. Och jag gillar att jag får fota där, och jobba i Photoshop och layouta texter och bilder i InDesign och jag gillar ju överhuvudtaget att det är reportage som är fokus i utbildningen. Det är en reportagelinje jag har kommit in på, alltså.

Men, jag som stockholmsbo? Jag har extremt svårt att se mig som det. Jag är inte jätteförtjust i Stockholm, jag har väldigt svårt för stockholmska och jag har massor av fördomar mot stockholmare - förutom mina stockholmsvänner förstås, för de är ju mina vänner. ;) (Fördomar, fördomar...)

Sedan måste jag ju erkänna att det var många... eh, speciella människor där som gjorde att jag blev lite osäker. Så borde jag väl inte skriva med tanke på att folk mycket väl kan hitta hit (jo, det har hänt förr). Men mycket av detta är nog bara fördomar, som det brukar vara. Jag hade i alla fall sällskap med tre mycket trevliga människor på pendeltåget tillbaka till centralen. Och om jag slutgiltigt bestämmer mig för att börja, så hoppas jag verkligen att de också gör det. De verkade visserligen övertygade om det. Själv kan jag ju inte bestämma mig förrän jag vet om jag kommer in i den andra staden på S...

Stammis på SJ

Det hade varit oerhört skönt att bara få vara hemma idag. Men icke. Det är introduktionsmöte på skolan jag har kommit in på och det känns dumt att hitta på en ursäkt för att inte åka dit - jag vill ju få mig en uppfattning om skolan och människorna...

...men 1: Det tar ju hela min dag!
...men 2: Jag vill ju vara med familjen och grilla och äta tårta ikväll för att fira min lillebror som fyller år.

Well well...

Nästa station: Stockholm.

Hoppsan. Jag som brukar ha sådan koll.

Jag visste ju egentligen att det var idag (innan jobbet) som allt behövde fixas. Men det har nog helt enkelt varit lite för mycket med min lilla turné Uppsala-Gävle-Borlänge-Stockholm-Gävle-Falun-Östersund att jag tappat allt någonstans på vägen.

På tisdag ska jag ha läst ut en bok samt ha med mig en del sidor text i mitt projekt att lämna in till klassen. Med tanke på att jag jobbar hela dagen idag och tillbringar morgondagen i Stockholm, behöver jag alltså vara färdig med allt... typ nu. Eh, oj. Det har jag missat. Inatt satt jag och skrev, men inte med någon tanke på att jag ska skriva det färdigt för inlämning. Hade jag haft det i huvudet hade jag nog satt lite mera fart. Istället satt jag mest och redigerade och skrev blajblaj som jag säkert kommer vara tvungen att ta bort.

Boken kan jag ju alltid läsa i så mycket jag hinner på tåget imorgon. Men att välja ut text och få ihop det någorlunda sammanhängande och skriva ut sissådär sextio papper med text på båda sidor, eh, det får jag väl helt enkelt försöka mirakelfixa ikväll efter jobbet...


17 maj och snö

Det snöar. Visserligen blandat med regn, men det är ändå något vitt som faller ner från himlen. Tidigare imorse snöade det tydligen på riktigt. Vad händer? Förra helgen låg jag ute i bikini och solade och tyckte att det var för varmt. Märkliga väder.

Men det är inte bara nu det är extremt och märkligt, för jag minns för sissådär... jag vet inte, säkert tolv år sedan i alla fall, att det var ordentligt mycket snö den 15 maj. Det var så extremt, med snövallar och allt, det är därför jag minns datumet. Min lillebror fyller år fyra dagar efter och normalt brukade han och kompisarna kunna vara ute i shorts och leka på hans kalas. Inte det där året. Jag var ute och byggde snögubbe och snölykta. Den 15 maj.

Snön stannar åtminstone inte på marken idag.

Tjuvtitt

image1084Det här är ett litet smakprov på vad som händer i mitt kök...  Efter att hälften av kakeldekoren var uppsatt kom jag dock på hur jag borde gjort för att få det att sitta lite bättre, men... Äsch. Jag tror det duger alldeles utmärkt dessutom och det ser rätt coolt ut.

Jag känner mig så händig, haha! Men nu pausar jag för fika och plugg och fortsätter med det sista efter jobbet imorgon (mest för att se om det fortfarande sitter kvar då...).

Fortsättning lär följa...

Textrespons: en gång kvar. Sen då?!

Det har varit Gävledag idag. "Gästlärare" Aase Berg, författare, höll i textseminarium. Det var kul att få respons på sin text från någon annan "i branschen", förutom klassen och vår vanliga lärare, även om den responsen också i princip alltid är jättebra. Respons behövs verkligen. Det är så lätt att känna att det börjar bli dåligt, att jag bara återberättar utan att gestalta. Då är det så skönt att höra att det är bra, att det faktiskt finns närvaro och att vissa delar till och med är snygga. Att höra det från de som jag tror vet vad de pratar om, det behövs för att återfå tron på sig själv och orka fortsätta. Herregud, vad ska jag ta mig till när kursen är slut?


Alldeles innan läggdags

image1082Klockan har passerat midnatt för ett tag sedan och här sitter vi och äter varma mackor och dricker te och cola, granne med min gamla lägenhet i Salabacke, Uppsala.

Jag trivs rätt bra här och ja, jag känner att Uppsala inte är en helt omöjlig stad för mig att bo i igen. Det känns ganska hemma, det är lagom stort, jag har vänner här och det är bra avstånd till familjen i Falun. Två timmar med tåg är ingenting.

Den här resan blev billig. Bara drygt en hundring kostade tåget hit. Jag försökte buda tågbiljett hem på Tradera ikväll, men gav upp då jag fick sms från pappa som skrev att han åker bil från Uppsala imorgon, exakt den tid jag vill åka hem. Så, gratis hemresa. Och mellan hit- och hemresan har det inte gått många kronor. En barnpizza närmare bestämt. Perfekt.

Nu ska jag bara försöka plugga på hemresan, för väl hemma ska jag vara barnvakt åt min favoritkille. Sedan är det ju sova innan Gävle som gäller. Där är det lektion. Textrespons med självaste författaren Aase Berg. Lite läskigt, men spännande och kul.

Ordlös onsdag

image1072

Fler ordlösa onsdagar

Sydöst, norr, nordväst, sydöst, norr, väster, norr...

Uppsala-Gävle-Borlänge-Stockholm-Gävle-Falun-Östersund. Så ser min kommande vecka (och lite till) ut. Häääärlisch. Och nu måste jag ta mitt pick och pack och dra till tåget.

Nästa station: Uppsala.

Nu har det lossnat lite igen

Det är många starka minnen som väcks till liv när man skriver om sig själv, kan jag tala om. Igårkväll var första gången jag blev så berörd att det kom tårar.

Nyss tårfylldes ögonen igen, för nu är jag på studentdagen. Världens bästa dag.

Sms-konversation om den lilla pojken i tvättstugan

Johanna:
Haha, den söta lilla grannpojken kom försynt och frågade om jag skulle tvätta hela kvällen. Jag sa att jag inte ska lägga i nån mer tvätt så det är bara att han tvättar samtidigt. Så nu gör han det. Han är så liten och söt och röd i ansiktet, hihi.

Medlem i PMS-kärring-klubben:
Haha, den söta lilla grannpojken? Tvättar han alldeles ensam? :P

Johanna:
Ja, han borde ju vara nitton iaf... Tjugo på sin höjd. Hehe.

Medlem i PMS-kärring-klubben:
Hahaha!!! Och honom nämner du på det sättet? Jag dör av vad knäpp du är.

Fixat!

Allt jag egentligen behöver göra är att plugga. Det är allt lite smått jobbigt att varken ha motivation eller inspiration. Att skriva går inte just nu. Sätta sig ner och tvinga fram något går liksom inte, det blir bara dåligt. Så, vad gör man? Går och väntar på att en idé flyger genom hjärnan, fångar idén och direkt sätter sig och skriver? Ja, det låter skönt. För under tiden kan man ju ta sig en sväng på stan och köpa saker man behöver köpa...

 • turkos överdel till dopet √
 • löspuder √
 • läppcerat √
 • plattång √
 • hårvax √
 • strumpbyxor √

Plattången (vilken jag behövt länge) som jag köpte hos min frisör var lite dyr, men så värd det med tanke på att det snarare är en allt-i-ett-tång som är liten och nätt och knappt väger något alls och blir så varm som 200 grader på 60 sekunder. Dessutom är den gjord för att skydda håret och bevara dess fukt och färg. Jag älskar den redan.

Nu fattas bara att få lite plugg gjort. Och ett par nya jeans... minst...


Falun, söndag 11 maj 2008, kl 06:00

image1085

image1077 image1083

image1080 image1081

image1078 image1079

image1084

Lite smått galet att frivilligt stiga upp 05.50 en söndagsmorgon, jag vet. Men jag tänkte att det kunde vara skönt att ta en morgonpromenad. Och det var det. Det var lugnt ute. Det var oerhört vackert vid den stilla och spegelblanka sjön. Och det luktade underbart. I telefonen hela vägen hade jag dessutom en vän som gick morgonpromenad på sitt håll (det vill säga i Uppsala). Frukosten smakade ljuvligt när jag kom in igen. Och nu är jag trött...


Hela Sverige grillar.

Inte alls på humör. Det är lördag kväll och hela jävla Sverige verkar grilla. Alla utom jag, för jag ligger hemma i soffan och sms-röstar på Körslaget (oh my...) samtidigt som jag försöker andas genom en igentäppt näsa, nyser hela tiden och håller på att klia sönder armarna. Allergi gånger två, underbart! Dessutom äter jag mörk choklad som jag egentligen inte ens vill ha. Ont i magen har jag också.

(Okej, det känns något bättre nu, för jag har haft ett skönt få-ur-sig-irritationerna-samtal med en medlem i världens bästa PMS-kärring-klubb.)

Lördag kväll, klockan har hunnit bli elva. Min onyktra lillebror ringer och sjunger Leksandssånger för mig tillsammans med sina onyktra kompisar. Och jag tänker sova. Det var dagens tyck-synd-om-mig-inlägg.

Härliga tider! (Jag hade i alla fall tur med värmen...)

I skrivande stund sitter jag i skuggan på föräldrarnas altan med kliande soleksem, solfrossa och en nysande och snörvlande gräsallerginäsa...

Lycka är inte bara en grön såskastrull...

image1074Snabbleverans från Favoritsaker.se - och vilka favoritsaker sedan! Ingen reklam-skylten sitter som en smäck på dörren, potatishandskarna hänger skitsnyggt ovanför diskhon och döskallepepparkaksformen väntar på att få bli använd i något sorts bak. Och det viktigaste: kakeldekoren kommer bli jättebra. Har beställt hem så det ska räcka till allt kakel i köket. I början av nästa vecka bör ni få se mitt "nya" kök!

När jag kom hem ikväll blev lyckan över köket ännu större. Först och främst flyttade jag på mikron så att jag plötsligt har mycket större bänkyta (varför har jag inte gjort detta tidigare?). Dessutom fungerade plötsligt fläkten och dess lampa, som har varit trasig i ett par månader. Fantastiskt!

(Psst, med beställningen fick man två hjärtformade klubbor på köpet!)


Sakta börjar jag vänja mig vid att det inte är vinter...

image1072Visst, det är härligt med värme. Men jag kan inte hjälpa att jag fortfarande har en längtan efter att få åka lite mer snowboard...

Jag har haft lite svårt att vänja mig vid att det är varmt. När alla andra pratade om att det var så varmt och härligt ute, låg jag inne i soffan med persiennerna neddragna och tyckte synd om mig själv och min mage som inte ville vara med. När jag väl kunde titta ut i friska luften igen förstod jag inte att det faktiskt var varmt på riktigt i luften, så jag klädde mig forfarande i skinnjacka och varma sjalar. Jag har liksom mest suckat när jag hört andra snacka om att det är sommar och att de varit ute i bikini. Snälla människor, det är inte sommar än, ungefär. Men okej. Jag ger mig. Igår var det 23 grader i skuggan hos mina föräldrar och alldeles för varmt för att vara på bryggan i linne och trekvartsjeans. Jag var tvungen att ta av mig till bara underkläderna, så visst hade en bikini varit lite mer passande... Så ja, jag ger mig!

Det är plugga jag borde göra just nu... men nu ska storasyster, lillkillen och jag ut till gården på bilden och ha det bra på bryggan (bikinin på). Jag får väl plugga ikväll istället.

Lycka är en grön såskastrull

image1070Jag har börjat impulshandla de senaste dagarna, jag vet inte vad det beror på. (Kakeldekor och annat kul hushållstjaffs kommer på posten vilken dag som helst, till exempel.) Ikväll var det storhandling på Ica Maxi och det första jag sprang på var en röd enliters såskastrull. Jättesöt. Liten och fin med hällpip på två sidor av kastrullen. En sådan liten kastrull skulle jag vilja ha. Men... är det verkligen nödvändigt? frågade jag mamma för att hon skulle säga att nej, det är det inte. Det var precis vad hon sa. Så jag gick vidare.

Sedan sprang jag på den igen. I grönt! Herregud, omöjlig att låta bli. Den fick följa med hem. Och den är så söt, så söt, så söt och jag är alldeles lycklig. Av en liten, grön kastrull.

69 spänn på Ica Maxi. Finns i åtminstone grönt, rött och gult.

Nytt kök genom kakeldekor?

Nu jäklar, nu ska det bli en förändring i mitt kök! Det är snart två år och nio månader sedan som jag köpte min lägenhet. Hela tiden har jag tänkt att det skulle vara roligt att göra om köket. Byta ut kaklet hade varit fantastiskt kul. Och byta bänkskivor. Och byta ut köksluckorna hade ju också varit kul. Och byta till en nyare spis. Och en nyare mikro. Nytt golv hade ju inte varit tråkigt, det heller. Just det: byter man en sak, vill man byta fler.

Den största anledningen till att jag inte har gjort något är för att jag ständigt har tänkt att jag kanske bara bor här en termin till och då känns det ju onödigt att lägga ner tid, pengar och energi på att byta ut något. Därav har inget blivit gjort, samtidigt som "den där terminen" i lägenheten hela tiden har förlängts. Snart är jag uppe i sex terminer...

Men nu har jag faktiskt tänkt att jag en gång för alla åtminstone ska fixa kaklet, trots att jag har kommit in på en skola och kanske bara kommer bo här i tre-fyra månader till. Eftersom det är så kort tid känner jag inte för att lägga ner för mycket tid och pengar. Men att bara fixa med kaklet skulle göra mycket för köket. Byta ut kaklet orkar jag inte, för det kostar pengar och är... drygt. Däremot har jag tänkt att köpa kakeldekor, ni vet. Sådana där "klisterlappar" som man sätter direkt på kaklet, antingen skär ut eller köper färdiga fyrkanter. Det är ju lätt, billigt och ser bra ut. Nu har jag vanligt vitt kakel som jag gärna skulle vilja byta till grönt/svart(vitt?)-nånting som passar övriga köket. Dessutom kanske jag kan kosta på mig en ny mikro. Och en spis om jag hittar någon. (Ja, det var ju det där med att man vill byta allt när man väl börjar... Det positiva med bostadsrätt är ju i alla fall att man har en reparationsfond att ta pengar till exempelvis spis och kakel...)

Jag hittat massor av schysst kakeldekor på nätet. Men var kan man hitta det i butik? Panduro ska tydligen ha, men är det någon som vet fler butiker?


Update:
Jag har hittat värdens roligaste sida, nämligen
Favoritsaker.se. Förutom prov på kakeldekor har jag nu även råkat beställa en döskalleformad pepparkaksform, en ingen-reklam-skylt med en arg döskalle samt en... eh, potatishandske. Det här kan bli dyrt.

Det hänger på håret

Idag har jag haft en förträffligt bra hårdag. Och detta trots att jag inte tvättat håret sedan i söndags. Det var längesedan det lyckades bli så snyggt uppsatt. Håret ser inte ens smutsigt ut. Det är till och med fortfarande skitsnyggt efter en timmes ryggläge i soffan.

Det är härligt när det händer.

Att älska poesi. Från att inte gilla det. Alls.

Sång från hjärtats bakgård av Anna Jörgensdotter. En diktsamling. Jag som normalt inte gillar poesi det minsta. Jag som normalt tycker att poesi kan vara jobbigt. Jag som normalt tycker att poesi känns lite... för mycket. Jag gillade det här. Skarpt. Det är inget inlindat språk, orden är inte sammansatta till en massa fina och konstiga formuleringar. Det här är rätt på, men vackert ändå. Och det känns verkligen som om Anna Jörgensdotter berättar något. Jag älskar att det här tilltalade mig så mycket, att jag vet att jag kan uppskatta poesi! Jag önskar till och med att det var jag som hade skrivit det. Kanske tycker jag om det så mycket för att det tilltalar mig där jag befinner mig i livet här och nu, jag vet inte.

Men shit, köp diktsamlingen. Och läs den vackra epilogen. Och det fina förordet. Och allt det vackra däremellan.

Nedan får ni ett smakprov. Det här är min favorit, och det fetstilta är mitt val.

  Det är inte fel på mej
  Det är bilderna det är fel på
  Det är att rätt ska vara rätt, håll munnen stängd
  och sudda sudda bort
  Det är mattan som allting sopades under
  Så där så att det bortglömda satte sej i speglarna
  och spökena under sängen blev glada och farliga
  och smög sej ut i vardagsrummet


  Det är inte fel på mej
  Det är bilderna det är fel på
  Det är att studsmattan i källaren inte var till för att skratta på
  och maten inte till för att njuta av
  och familjen inte till för att ta tag i
  och hemmet en plats att alltid rymma ifrån
  Men om sen någon ropar en tillbaka
  innan man hunnit bort
  Hur ska man då lära sej
  att längta hem


  Det är inte fel på mej
  Det är bilderna som blivit fula och trasiga
  När någon ligger i min famn och berättar om sin kärlek
  och jag glömmer bort att den faktiskt kan vara sann
  Även det vackra kan vara sant
  Även det man aldrig trodde på kan bli sant
  Och då får man inte skratta bort det
  Då får man lova att åtminstone försöka hålla i det lite grann
  Tills man lär sej att det inte är farligt
  Tills man äntligen fattar att det är bilderna det är fel på
  och lärarna som rättade mina prov
  och tidningarna som vägrar berätta vad alla borde veta
  och dom som aldrig lär sej
  att närmsta vägen till mitt hjärta
  inte är en omväg runt en lögn
  och en rygg

  Det är dom det är fel på
  Det är bilderna ni gav mej det är fel på
  Inte mej

...när läggdags var för längesedan

Klockan tickar. Den har tickat alldeles för fort ikväll (inatt).

Men det är så oerhört dumt att sluta skriva när det plötsligt bara flyter på. Det finns ingen bättre känsla.

Jag kommer gråta när skrivarkursen är slut.


Vi är ju syskon, min lillebror och jag

En kompis från Uppsala skriver på en B-uppsats om supportrar till olika lag. Tillsammans med sin uppsatskompanjon kom hon hem till mig idag för att göra en intervju. Varför det är just Leksand, vad ordet supporter innebär för mig, hur det påverkar mig, hur jag håller mig uppdaterad, hur stor tid jag ägnar åt att läsa om laget i olika medier, hur oinsatta ser på mitt hockeyintresse, hur stor del sporten är av min personlighet och så vidare.

Det var rätt kul, det är ju inte ofta man svarar på sådant. Det är inte ens särskilt ofta man tänker på sådant som är så självklart.

De undrade varför det är just Leksand. Svårt att svara på, det finns ju inget annat lag, men jag berättade lite. »Det började väl med att jag som barn följde med pappa på hockey....» På frågan hur oinsatta ser på att hockeyn är en sådan stor del av mig svarade jag »nörd». Det där med hur jag håller mig uppdaterad och hur stor tid jag ägnar åt att läsa om laget var inget jag hade reflekterat över. »Jag har ju Superstars hemsida som startsida visserligen», sa jag och berättade vilka internetsidor jag brukar besöka och vilka tidningar jag brukar läsa om laget.

Sedan åkte vi vidare till min lillebror. De intervjuade honom också. Jag satt och lyssnade. Och log, för våra svar var nästan identiska. »Pja, man följde ju med farsan på hockey när man var liten...» När han svarade »jag har ju Superstars hemsida som startsida, så...» för att snabbt därefter utbrista »fan, vilken nörd jag är!» kunde vi inte låta bli att skratta, de två intervjuarna och jag...

Elektronisk bok - ingen höjdare!

Jag har köpt en elektronisk bok på nätet ikväll. Då jag inte hittat boken som vi ska läsa till på tisdag (och inte på grund av att den inte finns, utan på grund av min klantighet), var jag tvungen att göra det här konstiga. Jag behöver boken nu och det är direktleverans på en e-bok. För att kunna läsa den fick jag ladda hem en nyare version av Adobe Reader och ett annat program som heter Adobe Digital Editions.

Och slutligen laddade jag hem själva boken.

Ja, jag laddade hem en bok.

Och nu sitter jag och läser boken. På datorn. Ungefär som en vanlig bok. Fast väldigt annorlunda. Jag ser uppslagen, där layouten ser precis ut som i en riktig bok. Bläddrar gör jag genom att klicka på en pil.


Men hallå. Det här är inget jag rekommenderar. Halva grejen med att läsa en bok är ju att sitta och bläddra i den. Sitta i soffan med en bok i handen, liksom. Ha med den i väskan. Nu sitter jag vid min sekretär och anstränger ögonen genom att läsa massor av text på en datorskärm. I ett program som hjälper mig att bläddra i en e-bok. En elektronisk bok. Jag säger då det. Det är en konstig värld vi lever i. Som Winnerbäck sjunger.

Tidslinje

För 15 år sedan...
var jag en nioårig teaterapa.
ville jag bli författare.
älskade jag min (fula, hur kunde jag älska den?) fleeceväst som jag gick omkring med i skolan.


För 10 år sedan...

fick jag korsett för att min ryggrad skulle sluta krökas.
hade jag nedräkning eftersom jag skulle få åka på språkresa - men först om ett år...
skrev jag tjejtidning på nätet.


För 5 år sedan...

bodde jag i en etta i Uppsala.
läste jag journalistik och jobbade extra som telefonförsäljare och hade alldeles för mycket i skolan.
var jag aktiv inom Svenska Frisksportförbundet och åkte på kurser, ledde ungdomsträff och skrev tidning.

För 3 år sedan...

pluggade jag i Paris och skulle precis flytta från älskade Montmartre till Marais.
blev jag så fylld med upplevelser att jag fortfarande kan leva på det.
var det trettio grader varmt i Paris och jag var svettig var jag än gick.


För 1 år sedan...

var jag sjukskriven efter min ryggoperation.
hände det inte mycket om dagarna.
såg jag fram emot hösten som skulle innebära färdigläkt=träning och kreativt skrivande.


För 3 månader sedan...

var jag på babysång med min systerson.
läste jag kursen "Skrivande, identitet och makt" och hade extremt mycket att läsa hela tiden.
var jag nästan ständigt hög av endorfiner tack vare aerobics.


Igår...

jobbade jag och var så trött att jag somnade i kontorsstolen i några minuter.
var jag barnslig och pussade, sjöng, kittlade, matade, badade, bytte blöja och grimaserade åt Oliver.
hade jag väldigt svårt att få något vettigt gjort i pluggväg.


Idag...

jobbar jag igen och var så trött även idag att jag tog en kvarts sovande rast i massagestolen.
ska jag äntligen komma igång med träningen igen efter för mycket sjukdom.
känner jag mig hemskt stressad över allt jag ska hinna göra på en dag.


Imorgon...

måste jag nog handla mat.
ska jag skriva färdigt allt och skriva ut massor av papper till skolan.
blir jag intervjuad till en B-uppsats om att vara hockeysupporter.


Om 1 år...

bor jag troligen inte i Falun, utan i någon stad som börjar på S. Troligen.
hoppas jag att jag är nöjd med det läsår som går mot sitt slut.
har jag egentligen ingen aning om vad som händer i mitt liv.


Run to the hills (write for my life)

Sitter och lyssnar på Iron Maiden (eh, jo, det är sant) och har lite ångest över att jag inte pluggar. I mitt huvud finns uppenbarligen inga ord som bildar bra meningar just nu. Jag kommer ingenvart. Kanske har jag annat i huvudet. Det stör mig, för jag behöver verkligen få någonting gjort här. De kommande dagarna behöver jag egentligen bara skriva-skriva-skriva. Det är en B-kurs i kreativt skrivande för tusan. Det är heltidsstudier och vi har ett skrivprojekt. Jag borde skriva mest hela tiden. Jag vill ju skriva det här. Skärpning!

(Sådär, nu har jag "sagt" det "högt", så nu kan ni vara på mig när jag får för mig att göra roligare saker som att resa bort, umgås med bäbis och sådant.)


Varför jag borde plugga är för att jag har följande saker till på tisdag:
* läsa en bok (som jag inte börjat med eftersom jag inte har fått den ännu)

* lämna in restuppgiften som jag fick när jag var sjuk sist
* lämna in ca tre A4 med text till halva klassen (visserligen färdigt, ska bara skrivas ut i 12 ex)
* deadline i litterär gestaltning (sex kapitel som verkligen måste genomarbetas)
(...och skrivprojektet fortlöper och snart är det dags för nästa inlämning...)

Jaha. Jag ska upp tidigt imorgonbitti för att jobba igen, så det är väl bara att försöka sätta igång.


Jag har träffat molgan!

Oj, vad jag har varit inaktiv de senaste dagarna. Jag ska bättra mig.

Men jag har mina skäl... Jag har varit i Linköping i ett par dagar. Me like östgötska. Det är hemma men samtidigt så långt borta. Jag har släkt i både Söderköping, Norrköping och Motala, därav känns dialekten hemma. Men som barn tog det alltid en hel evighet att åka bil när man skulle hälsa på kusinerna i Söderköping, så därav är det samtidigt så långt borta. Linköping är speciellt, det var ju på sjukhuset i den staden min rygg rättades till för drygt ett år sedan. Östgötskan väcker många barndoms- och ryggoperationsminnen. Så, ja, den där delen av landet är lite... speciell.

Till hemresan idag bokade jag en liten omväg (dock både bekvämare och billigare) och gjorde ett stopp i Stockholm för att träffa molgan. För första gången. Den där molgan, ni vet, som jag har haft en hel del kontakt med de två senaste åren, mest genom msn och sms men också genom plötsliga paket som kommit på posten och dessutom har vi varit den andres hjälp när skor och klänningar inte funnits i rätt storlek på hemmaplan. En knasigt bra relation det där - och det var kul att fika med molgan!

Fredagkväll. Imorgonbitti börjar jag jobba. Och nu har jag massor att stå i här hemma. Phu.