Hej, jag heter Johanna och jag fick just prestationsångest.

Kolla. Ser ni något... särskilt? Ja, just det, Tobbe och jag har blivit officiella studentbloggare. Kul. Men så fort jag såg mitt nylle på Mittuniversitetets sajt fick jag lite prestationsångest. Men det släpper nog snart. Ingen självcensur nu, Johanna. Ingen självcensur...

Efter dagens föreläsningar är jag galet hungrig. Vad jag borde göra är att äta, sedan gå på spinning och sedan plugga resten av kvällen. Alla andra säger att de inte har tid att träna, medan jag säger att visst fasen har jag tid! För om jag tränar, så kommer jag att plugga mycket bättre sedan. Mamma skickade dessutom att mail där hon berättade att de på Toppform pratat om hur viktigt det är att röra sig och vara fysiskt aktiv - för att sänka stressnivån och få en bättre koncentrationsförmåga. Alltså: är det någon som borde träna så är det jag.

Men... det verkar som om även jag hoppar träningen idag ändå. Klockan är mycket. Jag är hungrig. Det är för sent för att äta en stor middag innan träning. Och äter jag inte snart, kommer jag att bli grinig och, precis som igår, börja baka chokladbollar i ren pluggprotest - bara för att jag är grinig. Ond cirkel.

Alltså ska jag lyxa till det med quornfiléer och strips. Med gårdagens chokladbollar till efterrätt.
(Och med ständigt dåligt samvete över att jag skippar träningen.)


"Åh fan..."

Under dagen har jag fått en aha-upplevelse som jag inte riktigt vet hur jag ska känna inför.

Jag behöver inte gå här i tre år. Om jag vill kan jag ta ut min examen efter fem terminer. Den sjätte terminen innehåller valbara kurser och eftersom jag har 60 hp Kreativt skrivande, så kan jag tillgodoräkna det i utbildningen.

Den femte terminen innebär C-uppsats, vilket betyder att man kan jobba samtidigt. Hela den fjärde terminen har vi praktik. Detta innebär att det bara är tre terminer som vi kommer att läsa tillsammans på riktigt. Sedan kommer vi att spridas för vinden. Plötsligt känns det som att tiden kommer att rusa iväg hur snabbt som helst. Hjälp.

Nåja. Ska jag få någon examen överhuvudtaget är det nog bäst att sätta igång med studierna typ nu.


Umgänget med Rosafuckingbokjäveln och hennes vänner


Trots att jag inte kom i säng förrän fyra imorse, så har jag pluggat hela dagen. (Okej, om hela dagen räknas från halv ett till typ nu.) Jag vet inte hur mycket jag har lärt mig av att gå igenom ett par hundra sidor i böckerna och skriva några A4-blad med begrepp som vi ska kunna. Ärligt talat har jag nog inte lärt mig särskilt mycket alls. Det är mitt läshuvud det är fel på. Det är orättvist hur vissa kan förstå och kunna återberätta när de har läst en text bara en gång, medan andra kan läsa tio gånger och fortfarande inte få någon förståelse. Men bara det att jag har börjat är förbaskat bra. Jag planerar nämligen att klara tentan på fredag. Sedan ska jag åka hem till Dalarna, för första gången på fem veckor. Jag håller på att längta ihjäl mig efter min favoritkille...

Storm!

Det stormar så kraftigt att träden utanför nästan viker sig. Fönsterrutorna skallrar, liksom krukorna på fönsterbläcket. Till och med balkongräcket skakar så ordentligt att jag på allvar börjar fundera på om det kommer att slitas loss av blåsten.


Ska plugghelgen bli till allt-för-att-inte-plugga-helg?

Tillsammans med mr Norrbotten och grannarna från Lappland och Uppsala, cyklade jag ikväll till Coop och köpte för mycket godis. Istället för att plugga har vi alltså tittat på dålig film, proppat oss fulla med utsökt lösgodis och skrattat så mycket att pojkvännen till Lappland-L trodde att vi hade druckit när han ringde. Ett bättre substitut för pluggböcker kunde jag nog inte få, faktiskt. Det är ju fredagkväll, trots allt. Och som ni ser nedan - här får jag umgås med personer som är lika nördiga som jag.


Dagarna springer maraton...

Vänta nu... det är fredag. Men... det var ju helg precis!?

Veckorna rusar iväg. Snart tar jag väl examen också.

Jag är seg och vill helst bara ligga i soffan under en filt och slötitta på TV. Men... nej. Fröken Stockholm och jag drar på en timmes spinning och trampar bort segheten istället.

Herregud, här sitter jag och bölar till Idol.

 

Studentlunken som har känts så främmande

Efter fyra veckor känner jag hur jag sakta men säkert börjar komma in i det här. Jag lägger mig hyfsat sent och går upp hyfsat tidigt. Numera tar jag mig tid till att sitta ner och äta frukost framför TV och dator, utan stress. Vid cykelstället träffar jag grannarna och tar sällskap med dem till skolan. Jag går på föreläsningar där jag lyssnar, skrattar, antecknar och ibland gäspar. Jag känner mig duktig som gör flera portioner när jag lagar mat - morgondagens lunch är så gott som alltid fixad.

När jag läser andras artiklar inför vårt responsmöte, märker jag att jag har gjort det här förr. Det är en skön känsla. Därmed inte sagt att jag kan det här, för det kan jag absolut inte. Jag tycker fortfarande att det är relativt svårt med nyhetstexter. Men jag märker ändå att jag har lite  kunskap nångonstans där i bakhuvudet. Det är lättare att märka det när jag läser andras texter än när jag skriver mina egna. Och det tackar jag skrivarkurserna för. Jag har helt klart blivit en bättre läsare under året.

Förutom att gå på föreläsningar, läsa böcker och skriva artiklar så tränar jag, och umgås. Och mår bra. Men nu, bara en vecka kvar till tenta, börjar en annan känsla växa sig allt starkare. Tentaångesten. Hur fan ska jag klara tentan om bara en vecka?

Superstars: "Å så gör vi mål igen..."

Efter sms-uppmaning (om att skrika högre, så att stämningen hittar ända till Norrland) till klackens maktposition under andra perioden, blev det drag och plötsligt började målkalaset. Jag tror nästan att jag ska ha assisten både på tredje och fjärde målet.

11-3 till Leksand. Tre matcher, tre överlägsna segrar. Ojämn serie? Öh, ja.

(Jag åt massor av nudlar redan innan jag blev student.)


2,50 kr per måltid.

Okej, ett nudelpaket är en väldigt lätt måltid som jag normalt inte äter som en hel middag - men det händer. Det handlar dock inte om att det är billigt - jag skulle äta nudlar även om det var dyrt. Jag älskar nudlar. Idag insåg jag dessutom att det är en väldigt bra egenskap för att vara student. Kan man äta billigare, liksom? (Ja, om man låter bli att köpa lösgodis också, men då blir det ju så mycket tråkigare.)

Tur att det finns spinning!

80 minuters träningspass ikväll: spinning följt av styrka med gummiband och kroppsvikt.

Det känns i benen just nu. Äntligen känns det. Precis som det ska vara.


Igår stod jag i duschen och nynnade på Hajsången.

Inte riktigt samma sak som att sjunga den för en skrattande vifta-med-armarna-unge. Men nu är det bara en och en halv vecka till jag får sjunga Hajsången ordentligt igen.

Tack, regeringen!

TV4 om höstbudgeten: "Studenter som inte jobbar extra hör till förlorarna."

Vad bra, finansministern.

"Förlorare är arbetslösa, sjukskrivna, pensionärer och studenter." Det
säger Ann-Sofie Magnusson, privatekonom, till Aftonbladet. Vidare om studenternas situation säger hon: "Man skulle behöva höja taket för fribeloppet och även ge dem högre studiemedel. [...] Man måste komma ihåg att både pensionärer och studerande också drabbas av högre räntor, dyrare mat och stigande energipriser. Det blir tufft för dem."

Det blir inte tufft. Det är det redan.
Det blir tuffare.


Ge mig träningsglädjen tillbaka!

Friskis & Svettis har något som heter pulsjympa. Det är som ett vanligt jympapass men ett styrkeblock borttaget för att ägna sig åt mer kondition istället. Ett sådant pass ska även (enligt Falun i alla fall) ha lite mer stegkombinationer. Jag är van vid att pulspasset är ganska häftigt, har bra musik, peppande ledare och roliga steg. Här i Sundsvall har jag ju inte hittat något träningspass ännu där jag skuttar ut från salen fylld av endorfiner. Träningsglädjen har jag nästan tappat. Det är just nu ganska jobbigt att ta sig iväg och träna. Idag gjorde jag det trots att det tog emot. Vi skulle testa just ett pulspass. Ledaren hade ett namn som lät ungt och jag tänkte att nu, NU kanske det händer! Jag såg häftig musik och sköna moves framför mig.

Och visst, ett par-tre låtar var bra. Och ett par-tre rörelser. Men fick jag häftig musik och sköna moves? Nja, jag fick mest fåniga rörelser, en ledare som tjoade på ett töntigt och alldeles för  hurtigt vis (man kan  tjoa på ett ärligt och bra sätt), och faktiskt några skratt. Men visst, jag blev svettig och jag tyckte till och med det var bra under säkert sju-åtta minuter, inklusive stretchingen.

Den största skillnaden från vad jag är van vid hemma, är ledarna och sättet de lägger upp sina pass på. Har ledarna ens samma utbildning som de har i Falun och Uppsala? Det borde de ju ha, men här ser jag någon ledare hänga med huvudet när hon gör armhävningar, hur det blir en paus när hon byter rörelse och hur hon hoppar på ett sätt som är skadligt för knäna. Och för mig känns det ganska främmande att efter att ha börjat köra snabbare musik och snabbare rörelser, plötsligt ta en låt där allt blir segare, för att sedan pumpa upp tempot igen. Upplägget av många pass är... lite konstigt.

Imorgon ska fröken Stockholm och jag på spin styrka (vilket skulle kunna heta spinning + bodypump på vanligt träningsspråk) och jag hoppas stenhårt på det passet...

Journaliststudentens morgon.

Frukost framför Nyhetsmorgon och med Sundsvalls Tidning på bordet. På datorn framför mig kollar jag Svenska Journalistförbundet och TT. Motvilligt surfar jag även in på både Expressen och Aftonbladet. Och tar DN när jag ändå är i farten. Det låter ju bra i alla fall. Och borde göras till en vana.

Tema: shoppa bort pluggångest.

Efter en fullspäckad vecka med för mycket tankar kring STORA skrivuppgifter, tenta och nervositet för sågning, åkte jag till Birsta City tillsammans med fröken Gästrikland, fröken Stockholm och fröken Siljan igår. Shoppa bort pluggångesten, var temat för dagen. Jag tror nästan att det fungerade.

Efter ett antal timmar i affärer, tog vi bussen tillbaka till Sundsvall, bytte om till myskläder och hade tacomiddag hos mig. Vi blev ett gäng på sju, varav de tre från shoppingsällskapet stannade till natten. Det som skulle bli en tidig kväll... men än sen då? Varför gå hem när man har det trevligt? Det blev en oerhört härlig umgåsdag. En välbehövlig sådan.

Och vad händer idag? Näsan i boken...


Vi startade shoppingdagen med lunch. Falafeltallrik - underbart gott.


Några stövlar blev det dessvärre inte för mig, men fröken Gästrikland föreslog lite andra modeller istället... njaä.


En av dessa fantastiska nyckelringar köpte jag på Designtorget. Kan någon gissa vilken som är mest jag?


Tacomiddag ända in på natten.

Det här är jätteinternt, men...


...vi hittade de tre F:en på Köpmangatan idag. Ironiskt efter dagens Birstabesök.

Dagens insikt: Jag kom in. Det är många som inte gör det.

Nu, efter kvällens föreläsning, känns det lite bättre. Jag är fortfarande stressad inför allt som ska göras, jag litar fortfarande inte helt på min egen förmåga och jag är fortfarande nervös inför morgondagen eftersom jag är lite skraj för att bli sågad till fotknölarna. Och jag är fortfarande trött och är medveten om att jag borde sova.

Men, och det är ett stort men, återigen påminns jag om känslan att jag är lyckligt lottad som får gå den här utbildningen. Ikväll cyklade jag hem från skolan tillsammans med ligan som bor här uppe i höghusen. Jag satte mig i soffan i min studentlägenhet och åt "spänstigt norrländskt tunnbröd" och drack varm choklad. Och jag inser att jag gillar det här stället. Även om en stor del av journalistiken består av för mycket, för min smak alltså, annat än att skriva, så är jag glad över att jag är här. Jag kan liksom inte sluta förvånas över att jag sitter på Mittuniversitetet. Jag tror stenhårt på ryktena i mediesverige, att det här är Sveriges bästa journalistutbildning, och det känns både kul och skrämmande. Vad har jag gett mig in i, liksom?!

Här är det på riktigt. På riktigt, som när det under första föreläsningen stormade in en galen byggnadsarbetare i föreläsningssalen, som vi sedan skulle skriva en nyhetsartikel om. Eller som när rektorn plötsligt kom in och hade presskonferens med oss.  Dessutom har vi fått åka på utflykt till Höga kusten för att lyssna på pressombudsmannen Yrsa Stenius. Och för en vecka sedan blev vi satta på en buss, avsläppta utanför Sundsvall med instruktionen på varsin lapp: "Gör något journalistiskt! Bussen går tillbaka 14.30. Deadline 18.00." Och så ikväll: f.d. statssekreterare Lars Danielsson kom och berättade om att vara mitt i mediedrevet, efter tsunamin.

På riktigt. Lyckligt lottad. Dagens ledord.

Får jag sova snart?

Jag har precis ätit mat för första gången idag. Det kanske är därför som jag känner mig lite irriterad - för att jag inte har ätit mer än mackor och frukt. Och så känner mig stressad över allt som jag tvivlar på att jag klarar av. (Det finns en anledning till att jag till skillnad från många andra inte vill skriva i skoltidningen eller jobba på kåren... För innan jag tar på mig något mer vill jag att det mest väsentliga ska fungera - att plugga. Jag vill inte ha magkatarr igen. Just nu vill jag inte heller ha fler tider att passa. Snarare känner jag för att få så mycket ledig tid jag bara kan - och ledig tid finns det ingen för tillfället.) Eh, lång parentes.

Jag är trött. Jag vill bara sova.

Vid halv fem-tiden kom jag hem från en lång dag i skolan. Golvet behöver dammsugas. Disken behöver diskas. Skulle behöva ta en power nap egentligen. Allra helst vill jag bara ta det lite lugnt. Ligga i soffan och bara stirra på TV:n, ni vet. Men... om tjugo minuter ska jag tillbaka till skolan. Föreläsning till kl 21.

Soffan vs Ejendals Arena

Säsongspremiär. Leksand-Troja Ljungby.

Jag följer matchen så gott jag kan från soffan i min lägenhet i Sundsvall. Pappa och lillebror är som vanligt på våra platser i arenan, och även mamma har fått följa med för att ta min plats. När jag sitter här och ser klacken på TV, ser publiken, spelarna, hör underbara ramsor, ser tifo och ser människor jag känner igen, ja, då känns det. Att inte vara där. För jag kan tala om att det inte är samma sak att se allt från soffan...

(Vad det blev? 10-2)

Chokladbollarna hjälper mig med att intervjua. Eller...

Chokladbollsbak. Sådant pysslar jag med när jag borde plugga. Jag skyller på att det är bra för plugginspirationen. Inte att baka, kanske, men att sedan äta chokladbollarna tillsammans med en kopp te, samtidigt som jag läser. Antingen så är det bra motivation, eller så är det bara en skön ursäkt för att inte plugga ett tag. Jag vet inte.

Hursomhelst, så har jag redan läst Intervjuteknik  en gång. Det var förra hösten när vi läste journalistik i kursen Kreativt skrivande A i Gävle. Jag minns att jag tyckte väldigt bra om boken. Den var lättsam, rolig och hade bra tips. Författaren Björn Häger verkade vara en oerhört skicklig intervjuare. Jag diggade honom stenhårt, tack vare hans sköna bok.

Imorgon ska vi ha sju timmars föreläsning i intervjuteknik. Gissa med vem? Jovisst, med självaste Björn Häger! Jag gillar min skola.


PS. Om Resumé ska skriva en artikel om pärlsocker, kakao eller något annat chokladbollsaktigt, skulle jag bli ytterst tacksam om de frågar innan se
snor min bild.

Upprättelse 2

Tidningen Resumé stal en bild av mig häromdagen. I ungefär fyra dygn låg den högst upp på deras förstasida på internet. Jag vet ännu inte varifrån de har fått tag i den (den är ju väl spridd över nätet, som jag tidigare har skrivit om). Att privatpersoner stjäl den är en sak, jag blir irriterad, men kan inte bry mig så mycket. Men när Nordens största affärstidning för medier och marknadskommunikation tar min bild, så tycker jag att det har gått för långt. Jag trodde inte att jag skulle kunna få rätt i det här, men det fick jag. Efter lite mailkonversation med tidningen, ska jag få betalt för min bild (dock för lite, men det ordnar jag) och här finns nu dessutom min byline. Härligt.

Tack Fred, som uppmärksammade min bild hos Resumé!

Det här med träningsställen...

I veckan fick ett gäng klasskompisar och jag en rundvandring på ett träningsställe som ligger i stan. Förutom det gigantiska gymet, så fanns där en superfräsch spinningsal och en annan träningssal där de har massor av roliga pass såsom flera intensiteter med aerobics, bodypump, yoga, core, africanmove och andra skojigheter. På detta ställe får jag inte bara tre månader gratis per år för att jag är student, utan jag får även träna gratis på ett lika bra ställe i Falun bara för att jag är medlem i Sundsvall. Hur bra är inte det över helger, jullov och sommarlov, liksom? Dessutom har de både föreläsningar och sjukgymnaster (ingår). Och det kostar bara ett par hundra mer än vad jag betalar på Friskis för alla aktiviteter. (Eller till och med billigare eftersom jag idag även betalar till Falun för att kunna träna när jag är hemma.)

Jag gillar verkligen Friskis & Svettis. För i Falun och i Uppsala där jag tränat på Friskis i flera år har det varit väldigt bra. Här i Sundsvall ser det bra ut på ytan. De har många pass att välja på och de har stora och fräscha lokaler. Men... människorna som är där... De har rosa cykelbyxor, gärna en för stor t-shirt från 90-talet med ett så gammalt tryck på att jag inte känner till det. På ett pass såg vi till och med en tjej som tränade i jeans. Hallå!? Många saknar taktkänsla, än mindre har de förmåga att koordinera sig.

Alltså, det är helt okej att gilla rosa cykelbyxor, och träna i jeans får man väl göra om man tycker det är skönt - och det är ingen som har sagt att alla ska ha lätt för koordination. Det är bara helheten som gör mig lite skeptisk. Det känns lite B, helt enkelt. Jag har testat ett handfull pass nu och inget har varit något wow-pass. Aerobicsen blev jag jättebesviken på. Med bara ett pass i veckan hade jag hoppats på att det skulle spruta endorfiner ur öronen på mig, precis som efter varenda aerobicspass i både Falun och Uppsala. Men ledaren hade ungefär fem steg som hon varierade sig mellan, och hälften glömde hon bort. Spinningen har varit närmast wow. (Spinning kan nog aldrig vara tråkigt.) Skivstången har varit bra, för där kan jag ju köra så tungt eller lätt jag vill, men... varför känner jag en viss pensionärsvarning? Var finns wow-passen och wow-ledarna på Friskis i Sundsvall? Jag måste testa fler pass. Och spinna lite mer.

Upprättelse 1

I ungefär 1,5 vecka har inte jag fått någon post hem. Alls. Medan mina andra nyinflyttade vänner har fått information från kommunen, har inte jag fått någonting. Medan de andra fått sin gratisprenumeration på Sundsvalls Tidning, har inte jag fått någonting. I ungefär tre veckor har jag dessutom varit utan fungerade VISA-kort. Även det har jag väntat med posten - utan resultat. När mamma tyckte synd om mig som inte ens fick ut pengar på bankomaten längre skickade hon kontanter (osmart, ja). Inte ens de har kommit fram.

En timme efter att jag sett postbilen åka förbi här utanför idag, ringde jag till det lokala postkontoret och frågade vad som har hänt.

»Du har inte fått någon post. Det skulle vi se i så fall», sa mannen som jag fick prata med.

Yeah right. Jag VET att jag ska ha fått post. Mamma postade till mig i torsdags och damen på det postkontoret LOVADE att kuvertet skulle finnas hos mig dagen efter. Det gjorde det inte. Inte ens idag kom det.

Ungefär en timme efter samtalet hörde jag något i dörren. En jäkla massa post ramlade plötsligt ner på dörrmattan - ungefär två timmar efter att postbilen varit här... Förutom reklam kom det välkomstbrev från kommunen, mitt efterlängtade VISA-kort, lite kontanter från mamma, eftersänd påminnelse på en räkning som jag aldrig fått, hyresavier utskrivna för en vecka sedan och så vidare. Du hittade min post ändå alltså, postgubbe?


Moster saknar sin gudson...

På bara två och en halv veckor har jag missat att han reser sig utan stöd, att han har fått skor och en cool jacka, att han gapskrattar när han gungar och att han går litegrann. Men jag får dagliga rapporter om honom, från syster som berättar om hans nya påhitt, från svåger som skickar film via msn, från mamma som mailar bilder och från lillebror som mms:ar både bilder och filmer. Han är så stor! Det går så fort!

Jag längtar inte hem. Faktiskt inte alls. För jag trivs här i Norrland. Jag har lärt känna ett underbart tjejgäng och en massa annat kul folk och det händer saker hela tiden. Så nej, jag har ingen större lust att åka hem, faktiskt. Men jag längtar efter Oliver. (Och okej, efter mammas mat också.)

Jag kommer hem till 1-årsdagen. Om tre veckor.Jag smiter...

Oerhört seg efter en kalaskväll med stormiddag på Max inatt, satte jag mig nyss vid köksbordet med en kopp te, knäckebröd och Den Rosa Bibeln (läs: Massmedier).

Och gud, vad tråkigt!

De andra brudarna är uppenbarligen mer disciplinerade som väljer att göra det vi alla borde göra (läsa). Själv är jag tacksam över att jag precis fick en bra anledning till att smita ifrån lite. Det blir söndagsfika i stan...

Från nolla till etta.

Hur ska man förklara en sittning för någon som inte har pluggat på universitet och själv varit på en sittning? Jag vet inte om det är möjligt. Journalistföreningens nollningssittning igår var skitkul. Och galen. Stå på stolarna, skrika, sjunga, botten upp, sjunga lite mer, stå på stolarna lite mer och stå på stolarna ännu lite mer. Killarna i kostym, tjejerna i finklänningar. Lite mer sofistikerat än tidigare kårkvällar, alltså. Trodde vi, ja!

Nu är nollningsveckorna över. Vi har blivit ettor, tydligen. Ikväll är det allmän fest, och sedan tror jag bestämt att livet blir lite lugnare. Med betoning på lite. För mitt liv de tre kommande åren lär väl knappast vara lugna.

Som vegetarian känner jag mig nästan lite diskriminerad.

Hur svårt är det egentligen att strunta i att lägga på skinka på mackor? Om det är ett hotell som har 120 personer i ett konferensrum, och de 120 personerna ska ha mackor i pausen, varför tänker man då inte på att det troligen är ganska många som av olika anledningar föredrar bara ost på mackan? Varför väljer man att lägga skinka på varenda macka så att det helt säkert blir några som inte kan äta? Varför gör man helt enkelt inte bara hälften av mackorna med ost/skinka och hälften med bara ost? Vad är det som är så svårt?!

Tur att jag tog med mig en banan ifall att. Jag är van... tröttsamt van.

En ung och ambitiös klass.

Det har snart gått två veckor här och jag förstod tidigt att jag var en av de äldsta i klassen. Egentligen känner jag mig ung som 24-åring och innan jag flyttade hit trodde jag att jag skulle tillhöra medelåldern i klassen, kanske till och med lite yngre än medelålder. Idag vet jag att jag är en av de äldsta. Vi hade en oerhört trevlig lektion där vi fick reda på mer om varandra. Vi ställde upp oss på led. Yngst först, äldst sist. Så nu vet jag att av ungefär fyrtio personer, så är det bara tre stycken som är äldre än jag. Vi är dessutom bara tre stycken som är födda 1984, men jag är förstås äldst av oss eftersom jag fyller så tidigt på året. De som är födda tidigare än 1984 är inte ens födda på 70-talet. Den äldsta är född -81 och de andra två som är äldre än jag är födda -82 och -83. Lite mer än en tredjedel av klassen är 19 år och kommer direkt från gymnasiet.

Vi fick lite olika frågor och skulle ställa oss på olika ställen i salen beroende på vilket svar vi hade. (Jag älskar sådana här övningar!) På frågan "tycker du som journalist att du har ett samhällsansvar?", var det bara tre stycken som ställde sig på nej-sidan. Jag var en av dem. Vi var alla tre överens om att journalister absolut kan ha ett samhällansansvar, men ingen av oss vill jobba med den typen av journalistik.

Jag är imponerad över hur många i klassen som siktar på att bli utrikeskorrespondenter. Jag är förvånad över att det bara är fyra stycken som har föräldrar som inte är födda i Sverige. Hela klassen vet nu att jag, och tre stycken med mig, har varit sjukskriven en längre tid och/eller legat på sjukhus i mer än en vecka. Jag är också förvånad över att nästan alla är uppvuxna i villa och jag är imponerad över att nästan hälften av oss har bott mer än tre månader utomlands. Jag är även förvånad över att det bara är en som har varit arbetslös mer än i 90 dagar. (Eller kanske inte med tanke på hur många som kommer direkt från gymnasiet.)

Och vad säger detta om oss? Har det påverkat oss? Gett oss några erfarenheter? Klart det har.

För skillnaden mellan många av 19-åringarna och vi som är födda på den tidigare halvan av 80-talet, är ju främst erfarenheten. Medan den nykläckta gymnasiestudenten har gjort nationella prov, läst matte A och fyllt 18, så har jag hunnit med att vara både arbetslös och ha fast jobb, jag har bott i Paris i drygt tre månader, jag har skrivit tentor förr och jag har varit långtidssjukskriven. Men förutom erfarenheten, så är det inte jättemycket som skiljer min 19-åriga vän i Sundsvall från mina 32-åriga vän i Dalarna, faktiskt.


Livet på Kårhuset.

Kassabiträdet på Myrorna frågade oss igår om det var någon slags tävling i stan under helgen... Det var så många som hade kommit in och frågat efter konstiga saker. Nejdå, nejdå, det är bara journaliststudenterna som ska vara Luke Skywalker, palt, Super Mario, Kalle Anka, hjortron, ren, Courtney Love, bäver och andra knasiga saker.

På temafesten som var igår, tog vår eminenta Star Wars-grupp hem priset om bästa framträdande. Helt oförberedda skulle alla grupper nämligen göra någon form av... ja, framträdande. Det var tydligen jämnt mellan oss och Norrlands delikatesser. Men vi tog hem priset. Vi var ju snäppet bättre, men det är klart - vi hade ju en breakdansande
Chewbacca i vårt lag, så de andra hade liksom inte så mycket att sätta emot.


Till vänster ser ni mig (Han Solo, alltså) och till höger har ni förstås Darth Vaders syster. (Hon hittade ingen Darth Vader-mask, så hon fick bli syrran istället, haha.)

Det är ikväll allt viktigt händer. Eller nåt.

Medan Leksand vinner över Mora ikväll, leker jag Han Solo på Kårhuset.

Från Falun till Sundsvall.

Eftersom jag inte längre bor i Falun, har jag nu placerat min blogg i Sundsvall på Bloggkartan.se.

(Det är endorfin-Johanna som talar.)

Visst, jag hade väl kunnat dra på mig fulkläder alternativt regnkläder för att spela brännboll och hjälpt till att försvara journalisternas segertitel. Men... jag blev för bekväm när jag såg regnet.

Valet var plötsligt inte så svårt. Stockholms-J är också spinningfrälst, så gissa vad vi gjorde? Precis. Vi spinnade. Med faslig träningsvärk i låren från igår, körde vi så att svetten rann och satan i gatan vad roligt det är! (Har jag nämnt hur underbart det är med många träningskompisar? Det finns alltid någon som vill träna, liksom.) Jag hoppas att jag imorgon hinner klämma in lite mer träning mellan leta-kläder-till-temafesten och just själva temafesten. Jag lovar, man mår så oerhört mycket bättre av mycket (inte lite!) fysisk aktivitet.

Det här med att träna...

Jag måste säga att jag är lite stolt över mig själv. Trots ny stad och en fullklottrad kalender av miljarder insparksaktiviteter och flera hundra sidor litteratur, så har jag inte gett upp den regelbundna träningen. Aerobics, jympa, skivstång... Skivstång gick vi på idag, fem tjejer. Äntligen ett pass där man verkligen får jobba! Superskönt.

Men det här med att träna... När hinner jag med det, egentligen? Jag förstår det inte riktigt själv, men träna gör jag. Och träna måste jag. För utan träning – ingen bra Johanna mormor.

Att skriva korrekt.


På onsdag har vi föreläsning om språkriktighet. Därför sitter jag här och läser böcker om regler i svenska språket. Det är intressant, faktiskt, även om totalt nästan 500 sidor är lite mycket att läsa.

Prepositioner, felaktiga särskrivningar, hjälpverb, syftningsfel, kongruenser, tautologi... Jag undrar hur många fel det är i det här inlägget. Jag vet ju att jag har minst en svensklärare som läser, så kom an bara! Rätta mig! Säger man egentligen föreläsning om  språkriktighet, eller borde det vara föreläsning i  spåkriktighet?

Jag hittade på en linsgryta!


Efter behag behövs: vitlök, riven morot, vatten, krossade tomater, buljongtärning, röda linser, crème fraiche, paprika, majskorn, salt, curry, chilipeppar, basilika, soja.

Gör såhär: Fräs lök och riven morot i en kastrull. Krydda med salt, curry och chilipeppar. Häll på vatten, krossade tomater och buljong. Hacka paprikan och häll i den i kastrullen tillsammans med majs och crème fraiche. Lägg i linserna när du har sköljt dem, och tillsätt basilikan. Låt puttra i 10-15 minuter. Smaka av med soja.

Servera med bulgur, couscous eller ris. Jag lovar att det är jättegott!

Saltet på den billiga IKEA-mattan...

...vinkladdet på golvet, de halvätna nötterna på bordet. De flesta spåren efter gårdagens faddermiddag och förfest hos mig är bortsopade. Bara glasen ska diskas. Jag är lite smått seg efter nattens fest på kårhuset, men jag mår bra ändå. Himlen är blå i Västernorrland och jag tar mig en vilodag idag. Böckerna kallar.

En enkel liten fråga...

Jag är lite brydd, för jag har källsorterat så länge jag kan minnas. Därför undrar jag nu, efter att ha slängt en påse komposterbart och en påse brännbart i vårt sophus där alla "hushållssopor" rätt och slätt slängs tillsammans: Hur kan man som stad inte källsortera?!

Det har bara gått en vecka, så jag ska väl inte ropa hej. Men...


Min umgängeskrets här uppe i norr är redan större än vad den någonsin varit, ungefär. För så många nya kontakter på så kort tid, och så många människor jag kan fråga om vi ska hitta på något, det har jag nog faktiskt aldrig haft i samma stad någon gång. Det här med att komma ny till en stad, börja en universitetsutbildning och vara med på inspark där alla sitter i samma båt, är nog det bästa man kan göra för att träffa människor. Eller så har jag tur att journalisterna i Sundsvall helt enkelt är ett gäng förbaskat trevliga prickar.

Det här med att äta...


Här i drakstaden är det tydligen lika bra att vänja sig vid att man inte kan ha regelbundna tider för lunch och middag, ungefär vad lärarna sa och vad jag redan hade märkt. Man äter helt enkelt när man kan äta. Efter knäckebrödsfrukost och wienerbrödsfika knorrar min mage nu. Dags att fixa något att äta medan jag kan, alltså.

Jo, jag har det som sagt bra här, men...

Det händer skumma grejer i området där jag bor.

I söndags var poliser här på grund av knivhot. Ikväll vet jag ännu inte vad det handlade om, men det var tredje gången på sex dagar som det åkte polisbilar i full fart utanför mitt hus.

Blåljus och sirener verkar vara vardagsmat här. Särskilt i huset mittemot.

Känns ju tryggt. Eller kanske inte.

En ny vardag.

Alla var trötta efter gårdagen, så efter föreläsning följt av en lång datorintroduktion bestämde vi, ett gäng på sex tjejer, att vi tränar istället för att vara med på de ölympiska spelen. Det var dock ett av de sämsta passen jag har varit på i hela mitt liv. Tyvärr. Men det är förbaskat bra med så många träningskompisar, vill jag lova.

Och resten av kvällen ska jag bara vara hemma... det ska bli helt sjukt skönt att ha en lugn kväll. Imorgon behöver jag inte ens stiga upp, för vi är lediga. I fyra dagar. Eller ja, ledig är man ju inte med tanke på all litteratur som ska läsas och alla krav som ligger på en. Men ändå. Inga lektioner, vilket innebär tid till upptäcka stan, fika, träna och fler insparksaktiviteter. Och sovmorgon.

Ja, jag har det jättebra här. Förutom att uppförsbacken hem är lite jobbig. Och att utbildningen känns stenhård och oerhört krävande. Det kan ta tid att vänja sig, men jag tror att det kommer bli bra.

Späckat schema

Man hinner knappast ha tråkigt här. Ikväll har det varit pubrunda och jag är precis hemkommen efter ungefär fyra pubbesök (kan ha varit fem, inte helt säker på om jag tappade räkningen). Innan detta var vi på mässa på kårhuset där jag införskaffade mig både Sundsvalls Tidning gratis i en månad och ett gratis busskort laddat med 100 kr och massa annat bra. Dessutom fanns det gratis godis på varenda bord. Efteråt fick vi gratis buffé. Det fanns till och med quorn. Vissa vet hur man ska locka studenter!

Jag blir verkligen kallad mormor på riktigt nu också, men jag tror nästan jag trivs med det. Jag har ju världens gulligaste barnbarn.

Eh, gonatt. Imorgon blir det en lång dag. Sju timmars lektioner, direkt följt av ölympiska spel...

Jag vill skriva reportage.

Jag blev på lite dåligt humör efter dagens föreläsning. Just nu känns det bra igen och jag kan inte riktigt sätta fingret på varför jag blev på dåligt humör. På ett sätt var det bra. Föreläsningen, alltså. Lärarna överraskar med oväntade händelser. De är duktiga, även om jag avskyr när lärare plötsligt kan peka på någon stackare som måste tala bland nästan hundra andra studenter. Men lärarna är bra och undervisningen likaså. Kanske blev jag på dåligt humör för att vi läser om grunderna inom journalistiken och att jag har gjort det förr (missuppfatta mig inte: det är jättebra att jag får repetera, för mitt minne är inte alls bra) och för att jag inte tycker att det är roligt att skriva nyhetsartiklar. Särskilt inte i grupp.

Kalla mig dum som går en utbildning där jag får ägna massor av tid till just nyhetsjournalistik, men... 1. det är en bra grund för all annan journalistik, 2. journalistik är väldigt intressant och 3. jag vill ha min journalistexamen. Men tro mig: det kommer inte bli någon nyhetsjournalist av mig.

Kanske måste jag börja på en dagstidning och skriva notiser och nyhetsartiklar, och det är jag både beredd på och okej med. Det kan säkert till och med vara roligt. Men det är inte det jag vill pyssla med resten av mitt liv. Istället vill jag skriva om sådant som intresserar mig. En brand på Storgatan eller att Fredrik Reinfeldt går bakom ryggen på de övriga i den borgerliga alliansen kan möjlighet väcka ett uns av intresse inom mig, men det är inget jag känner någon lust att skriva om. Jag har inga stora planer på att bli Den Grävande Journalisten som avslöjar makthavare. Det är bra att sådana journalister finns, men själv kommer jag aldrig bli en sådan som armbågar mig fram för att få ett scoop. Jag är nog ingen typiskt bra journalist som är nyfiken, påstridig och duktig på att ställa De Rätta Frågorna.

Jag vill skriva reportage där mitt språk får komma till användning på riktigt. Jag vill ha tillåtelse att kunna använda mig av snygga formuleringar som snuddar på skönlitteraturen. Jag vill kunna beskriva hur kallt vattnet ser ut mot den tunna, vita och skrynkliga huden på den gamla kvinnan. Jag vill beskriva hur hon i för stor baddräkt går med bestämda steg längre ut från strandens trygga kant. Jag vill inte hålla mig till några nyhetsjournalistiska ramar eller skriva sensationsjournalistik. Jag vill skriva reportage och porträtt där jag får berätta om mannen i det röda trähuset, trähuset som långsamt vittrar sönder, där jag får berätta om det förtjusande och kittlande skrattat från det tio månader gamla barnet och hur den starka doften av curry i det mörka trapphuset sticker i mina näsborrar så att jag blir alldeles tårögd.

Något åt det hållet kommer jag nog någon gång få göra i den här utbildningen. Och jag väntar på att komma dit och att få lära mig nya saker. Under tiden ska jag göra det jag blir tillsagd att göra, le, utvecklas och ha så roligt jag kan i strävan efter den där examen.


Det är nog bäst jag sätter punkt här innan jag börjar låta alldeles för pretentiös och blir alldeles för missförstådd. Jag ska cykla till stan med min granne. Fixarmässa på kårhuset och pubrunda står på schemat. Punkt slut, alltså.


Gomorron, grannen!

Antingen fattar inte min granne att jag ser rakt in till honom när jag sitter i min soffa, eller också tycker han helt enkelt om att jag kan titta på när han klär på sig.

Stunden där Johanna inte alls kände igen sig.

Programansvarige säger: Jag vet att ni som sitter här har gått ut från gymnasiet med toppbetyg. Det vet jag.
Johanna tänker: Själv vet jag (eftersom jag kom in på 25:e reservplats) att jag förmodligen är den i den här journalistklassen som har gått ut med sämst betyg från gymnaiset. Jag är oerhört nöjd med mina betyg, men det är inga toppbetyg.

Programansvarige tillägger: Ni är vana att vara bäst i klassen. Men det är lika bra att ni vänjer er vid att det inte kommer att bli så här.
Johanna tänker: Ha! Vilken tur att jag inte är van vid att vara bäst i klassen och inte heller bryr mig om att vara någon toppelev. Jag kämpar med den långsamma läsningen, kör mitt race och tycker det går bra ändå.

Programansvarig fortsätter: De flesta av er har inte skrivit en artikel förr och det första ni skriver kommer att vara värdelöst, vilket ni också kommer att få veta.
Johanna tänker: Vilken tur att jag har skrivit artiklar förr och vilken tur att min första artikel troligen inte kommer vara helt värdelös.

Programansvarige säger: Många av er har lämnat mamma och pappa och flyttat hemifrån för första gången och bara det är en stor omställning.
Johanna tänker: Jo, visst var det en stor omställning att flytta hemifrån... för sju år sedan.

(Johanna vill poängtera att hon från första stund tyckte väldigt bra om programansvarige, liksom om kursansvarige och den tredje mannen som klassen träffade idag.)


Hon som är gammal och alltid cyklar med hjälm...

Jag känner mig som en tönt. Ryggsäck, cykelhjälm, regnbyxor och regnjacka. Så cyklar jag till skolan idag. Jag hatar ryggsäck, jag är inte heller särskilt förtjust i regnkläder och cykelhjälmen känner jag alltid att jag måste förklara (vilket man ju inte alls ska behöva göra).

Men vad ska man göra när regnet står som spön i backen?! Att ta bussen är en jäkla omväg, promenera med paraply istället är uteslutet, liksom att cykla utan regnkläder, och tar jag skinnväskan som vanligt blir den nog inte så glad av att bli blöt, och jag har ingenstans att lägga påsen med de blöta regnkläderna när jag kommer fram.

Äh, det är väl lika bra att klä sig praktiskt och spela rollen som klassens mormor fullt ut.

När ska jag hinna äta? Plugga? Sova?

Mellan introduktionen och rektorns tal vid lunchtid idag fick jag smälla i mig en banan. Hemma hos en klasskompis på eftermiddagen drack jag lite te medan vi intervjuade varandra. På sena eftermiddagen hann jag stoppa i mig en Subway-macka vid ån innan hitta-i-stan-tävlingen började. På kåren ikväll var jag tvungen att beställa en hamburgertallrik för att klara mig. Nu kom jag precis hem och börjar fundera på när jag ska hinna äta om dagarna egentligen. Och det jag är här för - att plugga - när ska jag hinna med det?!

Typ nu. När jag egentligen borde sova.