Det gör mig lugn

Nu åker jag till Stockholm, för att stanna i fem dagar. Så länge har inte T och jag setts på nästan två månader. Vi har en del trevliga planer, men jag längtar efter att bara få ligga bredvid. Läsa varsin bok, bara vi ligger så nära att jag känner värmen från hans kropp. Det gör mig lugn. Jag blir uppstressad av ganska lite, medan han är lugn av naturen (läs: norrlänning). Min kroppstemperatur är ganska kall, hans är varm. När jag är pessimist, är han optimist. Vi kompletterar varandra ganska bra.

Något som inte gör mig lugn är att ha en tågtid att passa. Dags att packa ner det sista...


Om 14 dagar...

...åker jag till Kreta och slappar vid poolen eller havet. Ville bara säga det.

(Och att jag slår vad om att det är vid ungefär den tidpunkten som solen återvänder till Falun.)


Snälla, låt mig få komma till en solstol vid Medelhavet...

Nu håller ni tummarna för att allt går väl på resebyrån i morgonbitti, okej?!

"Hoppsan, någon som pysslar med självhjälp?"

Tänk dig att du går in i en persons rum. Du ser dig omkring och får syn på sängbordet där det ligger en trave böcker. Föreställ dig att du nyfiket ser efter vilka böcker det är. Du bryr dig inte nämnvärt om Att skriva med kropp och själ, utan tittar istället på de andra böckerna som är lite av samma karaktär. Där ligger Självkänsla nu, där ligger Vad vore livet utan stress?, där ligger Hur du kan bota dig själv på nolltid  och där ligger också Energitjuvar. Vad tänker du?

(Välkommen, du har hamnat i mitt rum. Förutom skrivarboken har jag bara köpt en av böckerna till mig själv. De andra kommer från två snälla människor som tyckte att jag behövde dem - och det gjorde gör jag nog.)

Inte längre privat

Att göra en bok av en mailkonversation kan ju tyckas vara en smula märkligt. Jag vet inte bakgrunden till varför Carolina Gynning och Alex Schulman gjorde det. Men jag gillar det. Det är ju som att smyglyssna på någon annans privata samtal. Jättespännande.

Men spännande är egentligen inte rätt ord för detta. I boken Privat: Mejlkorrespondens  blir det snarare väldigt roligt än spännande att läsa vad Carolina Gynning och Alex Schulman skriver till varandra. Boken hade givetvis aldrig gått i tryck om det inte vore för att det är två kända och mycket omtalade människor bakom den. Men det är det som är roligt. Något litterärt mästerverk är det ju knappast, men främst Alex Schulman har en förmåga att beskriva saker och ting både vackert och fängslande med hjälp av alla sina liknelser. Båda skribenterna bjuder på sig själva och framförallt Carolina Gynning får mig att skratta högt.

Det som börjar som ett tack för senast-mail mynnar ut i ett halvårs mailkonversation om allt från kärlek och jobb till märkiga drömmar.

Onödig bok? Javisst. Onödig och underhållande!

Utan måsten eller tider att passa

Jag har haft världens skönaste, lugnaste och mysigaste helg. Världens mest välbehövliga helg utan måsten eller tider att passa. Nu har mr T återvänt mot 08-land och jag försöker vara duktig och ta hand om huset medan mamma och pappa är i Grekland. Jag vattnar blommor och tvättar kläder och dammsuger golv och plockar i och ur diskmaskinen. När detta är klart, vilket det snart är eftersom jag inte är jättenoggrann, ska jag äta tacorester och lägga mig i soffan med en bok.

Soffan ska sedan vara mitt tillhåll fram till nästa helg. Soffa, bok, film. I en vecka. Med paus för mat och spinning och eventuellt en tur till videobutiken om filmerna hemma tar slut. Det måste väl vara en bra plan?

Sundsvall t/r på knappt 12 timmar

Innan sommaren är slut har jag tänkt att åka till Medelhavet, ligga i en solstol och göra så lite som möjligt i en vecka. Det är mitt mål. Men för några dagar sedan upptäckte jag ett stort problem med det hela: mitt pass är i Sundsvall. (Ja, vad skulle jag med det till i Falun? Jag skulle ju jobba hela sommaren och inte ha tid att åka utomlands.) Så i dag packade jag in sällskap och ett gäng skivor i mammas Toyota och drog norröver. För att hämta passet - en bra anledning till att åka på utflykt.Förutom att fnittrande posera vid Sundsvallskylten längs E4, insåg jag att jag saknar min lägenhet. Och inte bara min egen lägenhet i hooden - när jag tittade in i min pojkväns lägenhet för att kolla att allt stod rätt till, insåg jag att jag saknar den också. Efter nästan sju veckor borta från mitt hem där uppe i Västernorrland, kändes det som om jag inte varit där på en hel evighet. Min säng såg oerhört bred ut och jag började sakna att sova i den, trots att den knarrar värre än någon säng jag tidigare sovit i. Jag insåg också att jag saknar mitt kök och jag längtar efter att ta dit hoodgrannarna och vännerna för att dricka te och äta kladdkaka.

Dessutom...


...upptäckte vi att Hydro vid Bergsgatan/Dalgatan inte längre existerar. Istället heter butiken Frendo. Besvikna över att den stora röda skylten inte längre syns på långt håll anser vi också att Frendo är ett mycket märkligt namn.


...mötte vi upp fröken Uppland som jobbar i Sundsvall, och gjorde förstås ett fikabesök på Barista. Som de stammisar vi är blev vi glatt välkomnade av ägarinnan, som undrade var vi hållit hus de senaste veckorna.


...kunde mitt söta barnbarn inte låta bli att rida på en av drakarna i Drakstaden innan vi for hem igen efter en bra dag som gjort åtminstone mig liiiite, lite mer peppad att återkomma till staden om drygt fyra veckor.

Vad gör man annars när det regnar?

Ringde just en salong i stan och bokade in en ansiktsbehandling till på fredag. Rengöring, peeling, massage, mask, brynplock och lite sånt lät skönt. Tyckte jag var värd det.


I lekparken

 

Äntligen! Moster har tid att leka!
Köra traktor med grävskopa, hoppa i vattenpölar, gunga och springa i gräset är kul, tycker Oliver.
Och jaga moster med blöta och smutsiga händer. Jättekul!

 

Skönt, men konstigt

Det var en person som inte kunnat undgå att veta allt och det var två personer som visste i princip allt. Några visste lite, men de flesta hade ingen aning. Därför känner jag mig lite naken efter föregående inlägg. Men tusen tack för allt snällt som ni har skrivit.

Normalt vaknar jag varenda natt för att dricka eller bara vaknar till och sedan somnar om. I natt har jag sovit elva timmar, utan att vakna. Jag tror bestämt att det behövdes.

Så, i dag är det måndag och jag är ledig. Det känns jättekonstigt. Skönt, men konstigt.

Allt var på topp och jag körde på.

Egentligen har jag fem veckor kvar på mitt vikariat, men i dag jobbade jag sista dagen. Det är lika bra att berätta, eftersom ni kommer undra varför jag inte jobbar längre. Jag vill jobba tiden ut, men jag kan inte.

Jag oroar mig för allt. Jag har svårt att organisera flera uppgifter samtidigt. Jag har fått plötsliga gråtattacker. Jag är likgiltig inför det mesta. Jag har fått ångestattacker med ett hjärta som slår hårt och snabbt, andningen speedas upp och jag hyperventilerar nästan. Jag är nedstämd utan att förstå varför. Jag har fått sämre aptit. Jag har alltid spända muskler. Jag är mer tankspridd och glömsk än normalt. Jag tar åt mig av allt. Jag tycker inte att nånting är roligt.

Vi är alla olika. Vissa älskar att ha massor att göra och klarar det hur bra som helst. Jag tycker också om att ha mycket att göra, men jag vet sedan tidigare att jag inte klarar för mycket press. Jag behöver ledig tid. Därför valde jag i höstas att inte ta på mig någon extrakurs eller något, utan vänta och se hur det skulle gå. Trots ett fullspäckat schema gick allt bra, jag hade roligt och trivdes utomordentligt. Till andra terminen tog jag på mig att skriva för studenttidningen och att vara med i styrelsen för journalistföreningen. Och jag hade blivit kär. Allt var på topp och jag körde på. Jag trivdes med mitt fullspäckade schema både i och utanför skolan.

Sedan blev det vår. Värmen kom och nya planer började smidas, vilka satte griller i huvudet på mig. Utåt var allt fortfarande på topp, men i kroppen höll något på att hända. Plötsligt en dag kom jag hem från skolan och grät, utan att egentligen förstå varför, och utan att kunna sluta. Där förstod jag nog innerst inne att allt inte var helt bra, men jag kunde inte riktigt förstå vad det var - och jag körde vidare. Men det hände igen. Inte lika ordentligt, men gråtattacken kom i samband med en stressig helg där jag försökte få ihop en artikel som jag tyckte var värdelös. Inget jag skrev dög. Plötsligt hade jag höga krav på mig själv också, något jag tidigare inte haft på samma sätt.

Sommaren närmade sig och jag fick ett sommarvikariat på en tidning, i hela tio veckor, som jag med glädje tackade ja till. Samtidigt kände jag hur hela jag skrek efter att få vara ledig. Ingenting var roligt längre. Jag ville inte gå ut och festa och jag orkade varken ta beslut om vilken middag jag skulle äta eller var jag skulle träffa en kompis. Sommaren kom, skolan slutade och jag hade en ledig vecka innan jobbet skulle börja. Jag flyttade till föräldrarna i Falun, började jobba, insåg plötsligt vilka krav jag hade på mig själv och efter några veckor på sommarvikariatet, som jag trivdes på, blev allt värre. När jag insåg att jag måste göra något, sa jag upp mig från styrelseposten i journalistföreningen och jag började avboka alla planer för eftermiddagar och helger. Allt som kändes det mista jobbigt, struntade jag i. Men det räckte inte. Jag orkade inte göra mitt yttersta och jag var sällan glad. Efter fyra veckor bröt jag ihop värre än någonsin. Och insåg: jag måste göra något innan jag faller ihop.

Det kan vara tungt att erkänna, särskilt för sig själv, men jag har de flesta stress- och utmattningssymptomen. Vid flera tillfällen har jag läst och hört att jag måste ta dem på allvar och lyssna på min kropp. Men det är svårt att veta vad man ska göra. När de fysiska symptomen kom, hjärtklappningarna och andningssvårigheterna, blev jag rädd för mig själv och förstod att det här inte var bra. Kompisar som varit med om samma sak sa åt mig att jag måste göra något nu.


Jag hade redan långt där inne tänkt tanken utan att erkänna det för mig själv. Men tiden kom tiden då jag insåg att jag inte klarar att jobba resten av sommaren om jag ska överleva en höst av heltidsstudier. Det tog några dagar att vänja mig vid tanken och att komma över stoltheten, men till slut pratade jag med chefen - svimfärdig och illamående av nervositet och livrädd för att bryta ihop och inte bli tagen på allvar. Men min chef tog mig på allvar (kanske tack vare en rejält darrande röst och underläpp). I samråd med henne hade jag tänkt att försöka få jobba bara fyra veckor till, men hon såg mig, och något motvilligt beslutade vi att jag bara jobbar veckan ut. Resten av dagen var jag oerhört lättad. Det var som om tusen kilo släpptes från mina axlar. Men fortfarande finns stoltheten kvar. Jag vill  ju inte lämna stället. Jag vill ju ha jobbat de där tio veckorna. Och tankar finns att jag inte är tillräckligt bra eftersom jag inte klarade det. "Alla andra" klarar trycket, varför gör inte jag det? Någonstans vet jag att jag har handlat rätt och att jag har varit modig, men känslan av att vara lite svag och misslyckad ligger och gnager. Och det allra jobbigaste är att känna sig misstrodd. För om man inte bryter ihop offentligt, då verkar inte många som tar en på allvar.

Nu vet ni. Det här blev för långt och jag har tvekat tusen gånger innan jag publicerade det här. Dels är jag rädd att bli för privat och dels kan det kännas jobbigt att hela världen kan läsa detta. Men samtidigt vill jag berätta. För att få någon slags förståelse och för andras skull - för jag är övertygad om att jag inte är ensam i universitetsvärlden (eller i övriga världen för den delen), på mitt eget universitet eller ens i min egen klass, om att bli så här.


Snart har jag plötslig semester

Det är med vemod som jag i kväll lämnar redaktionen för den här sommaren.
Jag vet att jag gör rätt. Ändå tar det emot.

Tänk om jag ångrar mig, och sen ångrar mig igen

Det är titeln på Lars Winnerbäcks nya album som släpps den 21 september. Albumtiteln skulle lika gärna kunnat vara ett citat av mig. Och säkert av många andra. Jag är galet förväntansfull. Inte nog med att det blir en ny skiva. Det blir en höstturné också! I morgon släpps biljetterna.

Och den stora frågan lyder: Ska man ska se konserten i Leksand den 4 december eller i Sundsvall den 6 december?
Rent spontant är svaret förstås: Leksand så klart!


Säterdalen för ett år sedan.

Kanonbok blir film

När jag var på biografen tidigare i dag för att med block och penna möta upp de första som sett premiären av Harry Potter , såg jag en spännande affisch. Boken Allt för min syster, som jag hyllat, blir film. Premiär 31 juli. Det blir spännande att se hur den gör sig på film.

Skolan får mig på dåligt humör

Jag är inte redo att börja skolan igen. Jag är inte ens redo att tänka på skolan. Det gör att mitt humör sjunker till botten. Andras skollängtan provocerar mig och jag får dåliga vibbar av press, stress, otillräcklighet och till och med av Sundsvall. Det är fan långt till den 31 augusti, så om alla bara pratar om något annat tills dess, vore jag tacksam. Tack.

»Det är lugnt.»

Hoppsan, det var visst inte bara i Falun och Borlänge jag var ensam reporter i kväll, utan i hela länet. Men det gick bra. Det var lugnt, och länspolisen verkade extremt trött på mig när hon för tredje gången gången på fem timmar fick upprepa den frasen för mig. »Det är lugnt.»

Nu hoppas jag bara att resten av veckan fortskrider i samma lugna tempo.

Ett utslitet ord

En kopp te och nybakat bröd. Och så en bok. Om stress. Jag fick den av någon som ser. Ingen höjer på ögonbrynen va? Stressad är ju var och varannan människa, stressad är man när man har lite bråttom iväg på morgonen eller när det en vecka är lite för mycket att tänka på, va? Stressad verkar vara ett utslitet ord. Nåja, jag försöker ta djupa andetag och ha en lugn och avslappnad kväll med mitt svartvinbärste och mammas nybakade bröd. Men lite smånervös måste jag säga att jag är. I morgon börjar min första vecka som ensam kvällsreporter, ansvarig för Falun och  Borlänge. Gode Gud, gör så att det inte händer något stort.

Det är ju skillnad på att sälja butiker och att sälja i butik

I dagens tidning har jag skrivit "butiksäljare" ett par gånger. Nu tänker jag... heter det verkligen så? Heter det inte butikssäljare, med två s? Butik-säljare bör ju betyda att det är någon säljer butiker? Det jag menar är ju samma sak som butiksbiträde, alltså någon som säjer i butik – och det heter ju butiksbiträde, så rimligtvis borde det ju då heta butikssäljare också. Eller?

Åh, jag är antagen...

Mitt förnuft säger »tacka nej! koncentrera dig på en sak! ta det lugnt! ta inte på dig mer!» men jag drömmer mig ändå bort till kreativt skrivande... Jag trodde faktiskt inte att jag skulle bli antagen, men nu blev jag det, till båda kurserna jag sökt. Antagen på mitt högskoleprovresultat till på köpet! Kurserna går på kvartsfart, vilket överraskade mig positivt. Då kanske jag orkar ändå? Okej, jag tackar med allra största sannolikhet nej till Digital bildbehandling. Men den andra kursen, Att skriva och berätta för barn, en kreativ skrivarkurs... åh... Men vi får se vad jag orkar med.

Okej, jag ville ha kyligare väder...

...men det är bra nu, nu är jag nöjd.

Mina nära är fullt normala, javisst

 
Utflykt till Tällberg, lördagen den 4 juli.

Mot ett intressant möte

I kväll har jag sett på film. Låt den rätte komma in.  Det var som en del i min research - jag ska nämligen träffa en av skådespelarna i morgon för ett litet personporträtt. Givetvis var jag inte tvungen att se filmen, men jag hade inte sett den och såg detta som en bra anledning. Och till er som inte har sett den - den var bra! Särskilt impad är jag faktiskt över tjejen jag ska träffa, som för övrigt går på samma skola som jag gått på i många år, och som har samma lärare som jag hade för tio-femton år sedan. Det kan bli ett spännande möte.

I natt ska hela Sverige få orgasm

Ut och älska i natt, uppmanar Ylva Franzén, erotikpedagog och orgasmexpert. Tydligen är det nationella orgasmnatten i natt.

Men det är synd om singlar enligt reportern, som skriver "Är du singel, gräsänka eller däckad i influensa? Bad luck. I natt är nationella orgasmnatten och missar du den får du vänta ett helt år." Vadå bad luck för singlar? Som om orgasm bara skulle kunna uppnås i en parrelation?

"Mmm, de där jordgubbarna såg inte dumma ut..."
Om en stressad student?

Sen en tid tillbaka har jag varit trött

försökt att vara allt på samma gång

Det är så mycket man kan göra och borde och vill

men mitt i allt så ska man räcka till

Sen en tid tillbaka har jag varit tom

och försökt att hitta spår som leder rätt

Ja, det finns så mycket måsten att vara bra på det man kan

och mitt i allt så ska man vara sann


Jag har ändrat i mitt rum, köpt nya kläder

och samlat damm på min gitarr

för allting jag skriver det blir ändå för kort

och allt som är bra med mig har jag förmågan att glömma bort


Sen en tid tillbaka, Melissa Horn
 


All by myself...

Jag har umgåtts hela helgen. Nu är jag ensam, vilket ger mig lite söndagsångest. Min kropp är frusen och jag tänker sätta på mig långbyxor, myströja och sätta mig ute på altanen och läsa Bodil Malmsten. De blott arton graderna utanför huset välkomnas. Ni må tycka att jag är konstig, men jag har faktiskt saknat långbyxor, långärmade tröjor och strumpor.

Skynda att älska

Kanske är det för att jag plötsligt är inne i en period där jag klarar av att koncentrera mig på en bok, eller så är det just den här boken som fångade mig ordentligt... Hur som helst är det en fantastisk känsla att märka att en bok har fångat en så bra att man kommer på sig själv med att skratta till, med att få en gråtklump i halsen eller med att känna ångest, lycka och sorg. Att byta känslor från ett uppslag till ett annat av en berättelse som handlar om bandet mellan en far och en son och hur det är att växa upp med en pappa som är så gammal att han inte orkar lika mycket som andra pappor. Det är en trevlig upptäckt att komma på sig själv att bara bläddra, sida efter sida, bara läsa vidare utan att vilja pausa.

Skynda att älskaAlex Schulmans självbiografi, är en sådan bok.


Är det konstigt att det blir mycket barnsnack?

Min syster får snart sitt andra barn. En gammal klasskompis fick en dotter i dagarna. En kusin fick en son i höstas. En barndomskompis fick en son för snart ett par år sedan. En annan barndomskompis fick en dotter för bara några månader sedan. En korridorsambo från gymnasiet fick sitt andra barn för ett år sedan. En gammal kompis fick en son i höstas. Två barndomsbästisar ska ha barn i höst. Nyss fick jag reda på att en annan gammal klasskompis ska ha barn i vinter.

Jag låter bli att nämna alla kompisars kompisar och kompisars syskon som är gravida eller nyblivna föräldrar.
Ändå har jag troligen glömt några stycken.

Kvalitetstid

Dags att lämna redaktionen och cykla till stan för att möta journalistkullorna fröken Siljan och fröken Fjällen.
Dags för middag!

I dag har jag...

...hoppat över morgonmötet och intervjuat en frisör istället.
...skrivit personporträtt.
...intervjuat skadedjurstekniker och annat folk och därmed fått reda på grejer om skadedjursbekämpning.
...skrivit en artikel om skadedjursbekämpning.
...börjat läsa Anna Gavaldas senaste bok på lunchen.
...ätit kladdkaka och mjukglass med min barndomsbästis som är gravid i femte månaden.
...pratat om bäbisar och om gamla kompisar.
...sett en leende kille i en bil köra förbi och vinka och insett att det var frisören från i morse som glatt hälsar på mig.
...köpt folköl till min barndomsbästis storasyster eftersom min barndomsbästis inte ville göra det med bäbismage.
...träffat fröken Fjällen på Hemköp.
...träffat en tiomånadersbäbis som jag inte sett på över ett halvår.
...haft huvudvärk, troligen på grund av åskluft.
...tyckt om mitt jobb och människorna på redaktionen.
...längtat till på fredag.
...känt mig ganska nöjd (!) med det jag har presterat.