Med ett smart grepp om läsaren

Den här boken köpte jag efter att ha läst en annan bok av Jodi Picoult, Allt för min syster, vilken var fantastisk. Försvinnanden  har dock stått och samlat damm i min bokhylla väldigt länge utan att jag har haft någon lust att röra den. Fram till för ett par veckor sedan.

Det är Delia som är huvudpersonen i den här boken, även om författaren låter oss få reda på saker genom hennes närståendes synvinkel också. Delia har haft en trygg uppväxt tillsammans med sin pappa. Hon lever i tron om att hennes mamma dog när Delia var liten, så liten att hon inte minns. Men sedan börjar Delia att minnas saker. Och när polisen knackar på dörren startar en personlig resa där Delia får reda på att hon kanske inte är den hon trodde att hon var.

Precis som Jodi Picoults Allt för min syster, innehåller den här boken en del oväntade vändningar, vilket jag gillar. Förutsägbara böcker och filmer kan visserligen vara ganska sköna, men personligen tycker jag att det blir mycket roligare för mig som läsare att bli förvånad.

Boken är välskriven och lyckades i slutet få mig att totalt koppla bort omvärlden. Ett tag glömde jag nästan bort att andas. Boken är dock inte lika bra som den jag har läst
tidigare och mitten kan stundtals kännas som en liten transportsträcka. Men även om jag inte skulle ge boken något toppbetyg, så blir den aldrig tråkig. Författaren har en förmåga att hålla kvar intresset och genom olika berättarröster i de olika kapitlen har hon ett smart grepp om läsaren. Det är inte boken i sig, utan författarens förmåga att fånga mig, som gör att jag lockas till att läsa ännu fler av hennes böcker.

Semestertecken

  1. Folktomt. På bussen i morse satt en person: jag. Bara jag.
  2. Nyhetstorka. Redaktionen har inte mycket att göra. För att ha något att göra över huvud taget ska jag göra mitt fjärde cafétest i eftermiddag. Annars får vi själva försöka komma på saker att skriva om. Olika sommarlovsaktiviteter för barn pågår dock hela tiden och är plötsligt väldigt heta nyheter.
  3. Inget svar. Människor är inte anträffbara. "Personen du söker är ledig. Åter den 10 augusti."

Äntligen fick jag nyttja solen

Slappa i en solstol.

Flyta omkring på en luftmadrass i sjön.

Det är vad jag har gjort i helgen, tillsammans med min kära Uppsalavän som jag sjukt nog inte träffat på nästan ett år. Helgen har varit fantastiskt skön. Jag önskar bara att den vore lite längre.

Godissuget är borta


En frukt på förmiddagen och en frukt på eftermiddagen.

Det slog mig i dag att jag inte minns inte när jag åt godis sist. Jag är inte sugen längre. Inte ens på choklad. Kanske är det för att jag numera äter så regelbundet att jag inte får något sötsug. Hursomhelst – det är väldigt skönt.

Ja, det var en kväll i juni...


Efter middagen tog jag med mig min bok ner till bryggan och satt där och läste i kvällssolen. De enda ljuden jag hörde var vågorna som sköljde in mot stenarna och strandkanten, fåglarna som kvittrade i träden och båtmotorerna från motorbåtarna som körde förbi. Dessa stilla, rofyllda sommarkvällar på bryggan är en sådan kontrast mot hur mina dagar sett ut i ett läsår, och jag tror att jag behöver dem.


Långtidsprognoser inget att lita på

För skoj skull tittar både min mamma och jag på väderprognoser nästan dagligen den här årstiden. Vi upptäckte nyss att enligt yr.no ska det bli 29-30 grader, mulet och risk för regn i Falun nästa helg (det vill säga första helgen i juli). Aftonbladet däremot visar att samma ort ska få 14-15 grader och växlande molnighet.

Efterlyses: vettiga festivalbesökare

Jag blir alltid lite nervös när det är Peace & Love, eftersom jag är så töntig att jag funderar på hur mycket skit som kommer hända i år. Ena dagen läser jag att det är landets fredligaste festival, och blir lite glad i själen. Men nästa dag får jag läsa att en man har knivskurits på campingen. Sedan våldtas en tjej. Och sedan skadas fyra stycken framför scenen i samband med en konsert. Det är väl knappast det sista som kommer hända när de tre största kvällarna kvarstår. Varför kan inte bara människor vara lite vettiga och normala?

Åh, jag är så lättpåverkad...

Efter att ha kikat in på Twitter några gånger i dagarna två, funderar jag på om jag inte skulle börja twittra. (Det är bara det att jag egentligen fortfarande inte förstår syftet.)

Varför?

Jag har varit inne på Twitter någon gång, men jag har aldrig fattat grejen med att twittra. I går hittade jag ett par bekantas Twittersidor – och jag fattar fortfarande inte. Vill någon förklara, så är ordet fritt.

För korta kvällar


Spinningledaren var lycklig över alla som dök upp i kväll och utbrast att hon var sååå glad att vi tar vår träning på allvar och kommer in i spinningsalen trots att det är varmt och soligt ute! Ja, för tusan, här skiter man i vad det är för väder! Men sommarkvällar på föräldrarnas altan med utsikt över vattnet och en bok i handen är något av det bästa. Och jag fick lite av det i kväll också. Det är synd att kvällarna är så korta bara. När jag hade tränat, duschat och ätit var klockan halv nio. Och nu måste jag sova...

Varje jobb är ett viktigt jobb

En fotograf har lärt mig att försöka tänka att varje jobb är ett viktigt jobb. För så är det ju. Även om jag inte intresserar mig för det jag ska bevaka, så finns det ju andra människor som tycker att det både är viktigt och intressant. Mitt första jobb i dag var ett sådant jobb som jag knappt hade behövt tänka ut frågor till innan, eftersom det var så intressant (allt var min idé). Dagens andra jobb var tvärtom – personligen kunde jag inte varit mer ointresserad. Men då gäller det att påminna sig själv igen: Varje jobb är ett viktigt jobb.


Inga mutor!

På journalistutbildningen får man lära sig att man inte får ta emot något som kan framstå som en muta. Gratisluncher är förbjudet, för att inte tala om resor och gratis hotellövernattningar. Men kaffe och bulle går bra. Endast kaffe och bulle. Om man råkar vara på besök hos en gammal tant som blivit alldeles till sig av att få besök från en reporter och en fotograf och har bakat sju sorters kakor, så går det också an. För den gången.

Vår lektor Å är mycket noggrann på denna punkt. Några undantag finns knappast.

När en fotograf och jag i förmiddags var på besök hos en kvinna för att göra en intervju blev vi bjudna på rabarberpaj, vaniljsås, kaffe och saft. Jag är ganska övertygad över att lektor Å skulle likställa detta med kaffe och bulle. Ändå blev jag lite full i skratt - och kunde inte låta bli att äta med eftertänksamhet.

Det är i Dalarna det händer


Nu har jag avklarat ett midsommarfirande som jag länge velat se - nämligen det i Leksand! Midsommar i Dalarna är ju något utöver det vanliga och även om jag inte är så förtjust i midsommar (vad är grejen?), så ville jag att mr T skulle få se hur det går till i Dalarna. Leksand kunde väl vara ett alternativ, tänkte jag. Och jo, det var det. I Leksand restes världens längsta majstång. Man hälsade folk välkomna på svenska, engelska, tyska, arabiska, japanska och leksandsmål. Det sägs att det var 15 000 personer i Gropen och man försökte slå 
världsrekord i "Små grodorna".

Nu kanske ni anar hur stort det är.

Jag vaknade med en fantastisk känsla

Jag är ledig.

Nio veckor kvar till Norrland

Fröken Fjällen och jag jobbar båda två i Falun och fröken Siljan bor inte långt bort. Men det märker vi knappt av. Som sagt: vi jobbar. Fritiden har ganska få timmar i jämförelse. Men i kväll, sista vardagskvällen den här veckan, njöt vi av grekisk middag tillsammans. Och vi pratade. Pratade och pratade. Vi hade tjejsnack, vi deppade, vi skrattade, vi diskuterade och vi smed planer. Som vanligt har vi knappt hunnit titta på menyn när servitrisen kommer och frågar om vi har bestämt oss. Och jag insåg att jag saknar mina kullor. Framförallt saknar jag det där dagliga sociala umgänget som vi hade i Sundsvall. Men å andra sidan: snart är det ju augusti igen. Nio veckor kvar till Norrland.

Under morgonmötet kom veckans bästa

Nyhetschefen: Ja, just ja, ingen jobbar på midsommarafton. Ni har fått mail om det. Schemat var fel.


Bergochdalbanejobb

Det finns stunder då reporterjobbet inte är ett dugg roligt. Som när man under en förmiddag sitter på sitt rum och bara ringer och ringer och ringer och bara möts av telefonsvarare, upptagetton, inget svar eller fel person. Sedan finns det stunder då det är världens bästa jobb. Som när man en dag befinner sig på en fotbollsplan i solen och pratar med glada barn, för att därefter åka ut på landet där man testar ett café. Få betalt för att äta fikabröd? Jatack.

På samma villkor som de andra

Under morgonbönen (det betyder morgonmöte för er som inte är journalistiskt insatta) i morse var vi en nyhetschef, en kriminalreporter, två allmänreportrar (jag var en av dem) och en fotograf. Både kriminalreportern och den andra allmänreportern hade saker att göra, så det var jag som fick ta jobben. Ja, hoppsan, jag praktiserar visst inte på tidningen längre. Jag jobbar där på samma villkor som de andra. Det blir dock egentligen  inte är så stor skillnad mot praktiken. Skillnaden är mest att mina artiklar inte läses igenom innan de går i tryck, vilket är lite läskigt. Men den största skillnaden är förstås att jag får lön för slitet. Det  är bra.


I morgon är första dagen på min jobbsommar

Andas. Aaaaaandas. Såja. Ingen fara. Det är inget att vara nervös för. Allt kommer gå jättebra. Kom igen.

Så lyxigt att jag får ont i magen

Just nu upplever jag det lyx som jag länge tvivlade på att jag någonsin skulle få uppleva. Jag pratar om den där lyxen att ha någon vid sin sida, som masserar ens axlar utan att man ber om det, som alltid har famnen öppen om man behöver gråta, skratta eller bli lugnad och som säger fina saker. Det är så lyxigt att jag ibland får ont i magen och funderar på vad jag gjort för att förtjäna denna godhet.

Man ska ju tydligen ha ett datum för att kunna fira årsdagar och sådant, ni vet. Mr T och jag har inte haft något datum, så för en månad sedan uppfann fröken Siljan en dag åt oss. Det betyder att det har varit han och jag i ett halvår nu - och det känns helt galet. För på något vis är det som om det varit vi i flera år, samtidigt som det skulle kunna vara några veckor sedan som vi träffades.

Jag har uppenbarligen ingen tidsuppfattning längre, förutom att jag vet att den här helgen har sprungit iväg.

I förmiddags satte jag mig på tåget för att återvända till Falun. Här är det bedrövligt kallt och regnigt och jag är glad att hela familjen ska äta god mat om ett tag - annars skulle jag nog gå under av söndagsångest och tristess.

Dag 5 på lediga veckan

Jag är hungrig, men har ingen matlust. Jag känner mig nervös och kroppen beter sig precis som om jag skulle på en första dejt, så där att jag är så nervös att jag bara vill vända om, gräva ner mig i sängen och sova bort nervositeten. Men en första dejt är det ju inte riktigt jag ska iväg på... Jag kanske bara har resfeber. Varför jag nu skulle ha det. Nåväl.

Att det fortfarande är färglöst och blött ute spelar ingen roll. Det här är dagen som ska bli den bästa på min lediga vecka. Det är dags att åka mot hufvudstaden.


Dag 4 på lediga veckan




Fröken Siljan är i stan. Efter en vecka ifrån varandra firade vi återseendet med frukost på Wayne's.
Wayne's har nämligen också kommit till stan.

Dags att ta tag i skönlitteraturen igen

Böcker är något som jag kan lägga ner hur mycket pengar som helst på. Där är jag inte ett dugg ekonomisk: i går beställde jag några böcker via nätet, i dag råkade jag köpa en bok i affär och alldeles nyss beställde jag fler böcker från nätet. Trots att jag ogillar inbundna böcker, kunde jag inte låta bli att beställa Anna Gavaldas nya bok (Lyckan är en sällsam fågel), som ännu inte finns i pocket. Jag älskar hennes böcker, så jag ville inte vänta på pocketupplagan längre.

Jag hoppas jag hinner läsa ut alla under sommaren, för i höst lär jag inte ha tid...

Kategorin
Böcker är en av mina favoriter, och jag trivs inte med att tvingas uppdatera den så sällan. Förhoppningsvis ska det bli ändring på det de kommande elva veckorna.

Bild


Grey's Anatomy

Oh. My. God.

Dag 3 på lediga veckan

Utanför fönstret är det färglöst. Löven på björkarna tycks inte vara lika gröna som i går och blommorna verkar inte dofta lika starkt i dag. Några planer för dagen finns inte. Meningslöst. Så uppfattar jag en dag utan planer. För en vecka sedan längtade jag efter i dag - en dag utan planer var enormt efterlängtad och tycktes obeskrivligt skön. I dag är den dagen ångestladdad och nästan lite stressande.

(Varför tror vi alltid att gräset är grönare på andra sidan?)

När jag efter en mardröm slog upp ögonen i morse skymtade jag regnet bakom de mörka persiennerna. I dag borde jag skriva, tänkte jag. Men mitt Worddokument är fortfarande tomt.


Dag 2 på lediga veckan

Efter att ha barnvaktat och underhållit en febersjuk ettochetthalvtåring under morgonen, trotsar jag nu vädret och sätter mig på altanen i bikini. Det är inte mer än fjorton grader, men solen skiner ju.

Det är skillnad på träning och träning

Min plan är att träna i sommar. Jag kommer ju ändå inte ha överdivet mycket att hitta på efter jobbet, så jag kan väl lika gärna träna. Jag vet ju att jag mår bäst när jag tränar mycket. Så, i dag började jag. Ett sommarträningskort inhandlades och ett styrkemedelpass genomfördes.

Något som jag tänkte på när jag studsade omkring där på golvet var hur olika det kan vara i olika städer. Jag har sagt det förr, men nu bevisades det ännu mer: det är en enorm skillnad mellan Friskis & Svettis i Falun och Friskis & Svettis i Sundsvall. Trots att utbudet och lokalerna är lite bättre i Sundsvall, så är de slagna av Falun på alla andra plan. Slagna med hästlängder.

Här i Falun är det ingen ledare som inte kämpar. I Sundsvall kunde jag nämligen se ledare som inte tog ut sina egna rörelser och som körde ett halvdant pass. Här är ledaren ofta den som är mest svettig när passet är slut. Här ler många ledare, de peppar och de har ofta bra och ordentliga rörelser som passar bra till musiken. Musiken, ja! Till skillnad från Sundsvall, är musiken ofta medryckande här. Och under terminens gång byts låtar ut mot nya hits. Deltagarna på passen är förstås väldigt olika sorters människor även i Falun. Men en stor skillnad mellan Sundsvall och Falun är att i Sundsvall bär många deltagare stora och gamla t-shirts, cykelbyxor från 90-talet och några har jag till och med sett träna i jeans. Visst finns det undantag, men det ser ut som om många människor inte ens bryr sig om att försöka bli svettiga. När jag stod där på träningsgolvet i dag la jag märke till att faluborna såg ut som om de faktiskt var på ett träningspass. De hade riktiga träningskläder (nåja, de flesta) och de kämpade. Precis som det ska vara.


Dag 1 på lediga veckan

Min lillebror kom och sällskapade mig vid frukosten i förmiddags. Vi satt ute på altanen och åt frukost i solskenet. Där insåg vi att det var perfekt badmintonväder. Vindstilla. Så vi letade fram grejer och spelade badminton vid vattnet. Det var inte i går.

Den demokratiska skyldigheten avklarad

Om man vill leva i ett demokratiskt samhälle, tycker jag att det är en plikt att rösta när tillfälle ges. Den meningen kan ju tyckas klyschig, men samtidigt är den sann. Det är lätt att skylla på att man inte har fått tillräckligt med information - och så kan det givetvis vara. Men samtidigt måste det också vara varje medborgares skyldighet att själv sätta sig in i frågorna.

Därför har jag i dag besökt Rådhuset i Falun och för fjärde gången i mitt liv (förtids)röstat!

Jag trodde inte att det skulle vara kö till förtidsröstningen. Men det var det. Något annat som jag förvånades över vad röstdeltagarnas ålder. Majoriteten av människorna jag såg var förmodligen mellan 25-30 år, vilket är mycket yngre än vad jag hade räknat med. Det här kan bli spännande...


Sommaren 2009 började precis

I går kväll anlände jag Falun tillsammans med mr T. Redan i förmiddags sa vi hejdå till varandra på tågstationen. Han satte sig på ett tåg mot 08-land, vilket blir hans sommartillhåll. Själv håller jag på att installera mig i ett av mina föräldrars gästrum. Och jag har en del packning att försöka få plats med. Packning för en hel sommar. Det är nu det börjar: knappt tre månader i Falun utan alla jag normalt träffar dagligen. Det känns... skumt.

Slut för i år, tack för i år.

Strax innan klockan åtta i kväll lämnade jag skolan för sista gången det här läsåret. Jag har bott ett år i Sundsvall redan. Och jag har pluggat i två år: ett fantastiskt utvecklande och framförallt självstärkande år med kreativt skrivande i Gävle och sedan kanske ett ännu mer utvecklande, men också händelserikt och slitsamt år på journalistprogrammet i Sundsvall. Två år! Det har gått fasligt fort, samtidigt som det har hänt oerhört mycket i mitt liv. Och det är lite skrämmande att tänka på att det är lika lång (läs: kort) tid kvar till jag tar examen...

Katastrofuppsatsen skulle ju bara vara en metafor...

Här har vi kämpat och varit i skolan på heltid. Här har vi suttit och varit osams dag efter dag. Här har vi slitit våra hår och varit seriösa. Och opponeringen av B-uppsatsen gick jättebra.

Det som kom efteråt var dock mindre kul. Betyget. Vi har kämpat i onödan och jag är så jävla arg. Vi klarade oss med en ynka poäng från att bli underkända. Under några sekunder trodde jag att examinatorn förväxlat vår uppsats med någon annans. Jag är bara ett stort frågetecken. Ingen av oss visste om vi skulle skratta eller gråta när vi lämnade skolan i dag. Det hela känns nämligen så oerhört märkligt. Betyget kan egentligen kvitta, men vi har faktiskt, trots kritiken (vilken vi förstår), gjort en väl genomförd uppsats! Och bara vetskapen om att det finns grupper som har fått ett högre betyg, men har både ett sämre språk och sämre innehåll än vi och knappt tagit seriöst på detta över huvud taget, gör mig vansinnig.

Men det som gör mig mest arg är att vi har jobbat så hårt. B-uppsatsen är faktiskt det som vi har arbetat mest med under hela året. Och jag har varit på väg att gå under av stress, helt i onödan. Nu inser vi att vi med en annan idé hade kunnat göra en halvdan uppsats på en vecka, gjort något roligare av resten av vår tid och ändå fått samma betyg som nu. Det känns så fruktansvärt surt.

Häng med på Vårruset!


Laget före loppet.


Uppvärmning med Friskis & Svettis. Galet mycket människor!


Stretching, stretching...


Nu jävlar kör vi!


Tack för påminnelsen.


Vi är ett gäng glada amatörsprinters.


Åh, tack.


Jag vet!


Kom igeeeeen, tjejer!


Nej, för tusan, nu skymtar jag ju mål!


Mååååål! (En halvmil känns i benen.)


Laget efter loppet.

Det är nåt konstigt med min garderob...

Jag tog fram mina favoritsommarbyxor ur garderoben häromdagen. Ve och fasa när jag upptäckte det hemska - de verkar ha krymt sedan förra sommaren! Hrm. Jättekonstigt. Krympa i garderoben?! Jag fattar ingenting.