Jag har njutit i dag.

Blå himmel. 28 grader i skuggan. Ljumma vindar.

Vatten och morötter. Solkräm, solglasögon och en sjal för det nyfärgade håret. Vänner, grannar, pojkvän. Några av oss valde att läsa in sig inför opponeringen i veckan. Jag valde att lämna plugget hemma och istället njuta av DN Söndag och en bok (skönlitteratur, halleluja!). Åh, vad jag älskar att få vara ledig.

Fröken Siljan och jag vid picknick i parken


Klagan

Sundsvall försöker slå rekord i att fika och tävlar i dag mot Östersund. Inte nog med att stan är full av fikasugna människor - det kryllar av motorcyklister och deras hojar också. Och det är galet varmt. En perfekt dag för att slå rekord i fika och att samtidigt ha mc-dag. Dessutom är det en perfekt dag för att sola och grilla med sina vänner.

Det är då jag får huvudvärk. Man får inte klaga när himlen är blå och solen steker. Man får absolut inte klaga när till och med vinden är varm. Men... jag måste. Det var inget roligt i stan: det är för varmt och klibbigt och jag är stressad över min försenade deadline och mitt berg av disk. Och så den där huvudvärken som bara blir värre av solen. Solen som jag har längtat efter att få njuta av. Typiskt.


Halleluja!


Fyra timmar tog det att korrekturläsa. Men nu är B-uppsatsen tryckt. Vi är färdiga.
Herregud, det är slut på uppsatsskrivandet!

Från psykbryt till skrattanfall

Ena stunden höjer vi rösterna åt varandra, fröken Fjällen, fröken Siljan och jag. I nästa stund har någon sagt något (egentligen mindre) roligt, så att alla tre skrattar så att tårarna sprutar och ansiktet blir tomatfärgat. Vi har kollektiva humörsvängningar. Ständigt. I går gick det väldigt bra med uppsatsskrivandet. Ändå var humöret i botten vid dagens slut. Stressade som få åkte vi på en snabb shoppingrunda för att höja humöret och byta miljö. Vi hade en halvtimme på oss innan köpcentret skulle stänga och på den tiden nästan joggade vi mellan Kicks, Village och The Body Shop och gjorde av med nästan en tusing var. Och jag var alldeles lycklig. Av en ny fembladsrakhyvel i grönt och turkost och ett par tekoppar. Herregud.

Jag tror att vi är trötta nu. Jag tror att vi alla suktar efter ledighet.
Och det känns som att det är det enda min blogg handlar om för tillfället. Jag ber om ursäkt.


Tankspridd och trött - jag?

"Ja, det går bra att återkomma", ska jag skriva i ett mail till en tjej som vill hyra min lägenhet.
Istället skriver jag:
"Ja, det går bra att omkomma."

Omkomma!?

...ljuset i tunneln...

En dag kvar till första deadline (skicka för läsning till handledare). Två dagar till andra deadline (anmälan till examination/uppsats färdig). Fyra dagar till tredje och sista deadline (uppsatsen färdigtryckt). Tio-elva dagar till opponering.

Sedan får jag vara ledig i nio dagar.

Utmattningssymptom

Jag inbillar mig att sömn är den bästa medicinen. Vad finns det annars att göra när hjärnan och kroppen skriker efter att få tömmas och slippa deadlines och måsten för ett tag - men när det inte är möjligt?

Även kallad Kändisreportern


Jo, det stämmer, det ni ser på bilden. Fredrik Wikingsson ringde mig från New York i gårkväll. Vi hade avtalat tid i förrgår, men han svarade inte. Jag ringde minst 30 gånger på två dagar. När jag äntligen fick tag på honom tidigare i gårkväll sa han »jävlar vad du har ringt mig, du!» men bad också artigt om ursäkt för att han inte svarat. Att vara progamledare och småbarnspappa i New York är tydligt hektiskt.

Men han satt i möte och bad om att få ringa upp efter en halvtimme. Det tog fyrtiofem minuter och samtalet bröts efter sju minuter. Ett sms om med orden "Laddade ur. Sorry som fan. Ring på detta nr. Wikingsson" kom efter ytterligare fyrtio minuter. Men då var det natt i Sverige, så jag såg det först i morse. Men han ringde upp i dag igen för att avsluta intervjun. Och vi började prata B-uppsats och utbildning och jag fick en väldigt positiv bild av honom.

Det här med att jag intervjuar kända personer började under en redaktionsövning i skolan då jag försökte få tag på schlagerartister. Det blev Caroline af Ugglas och det blev Christer Björkman och klasskompisarna började kalla mig för Kändisreportern. Hur hände detta? Jag som inte ens är kändiskåt eller än mindre har koll på kända människor. Men jag tycker att det är skitroligt. Det är väldigt intressant att få en egen bild av dem som man bara sett på TV och i tidningar och som många andra bara har fördomar om. Och sedan kan jag ju inte förneka att det är lite småroligt att ha Lasse Lindhs, Blondinbellas, Susie Päivärintas och Fredrik Wikingssons privata telefonnummer i mobilen... eller att jag har blivit nöjesredaktör på Kåridåren. Yay!


Två veckor kvar nu

Helt ärligt, jag tror att det är lite för mycket just nu. Jag är en person som, hur mycket jag än trivs med det jag gör, har ett stort behov att få vara ledig emellanåt. Att få känna  mig ledig. Det har jag inte gjort på länge nu. Och i helgen lär jag bli tvungen att befinna mig i skolan igen.

Hur glad jag än är åt mitt sommarvikariat, så känns det lite tungt att inte få vara ledig längrer än nio dagar efter att skolan slutar. Men de nio dagarna ska jag försöka ta vara på genom att göra så lite som möjligt och ta hand om mig själv. Jag ska träna och jag ska vara lat. Jag kan förhoppningsvis ligga på bryggan hos föräldrarna och läsa i solen. Och jag ska insupa energi från min favoritettåring. Om två veckor.

Röda dagar existerar inte just nu

Jag vaknade av klockradion halv sju i morse - den vanliga tiden just nu. Jag stiger upp och sätter på TV4 för att se Nyhetsmorgon till frukosten - som alltid. Men där är det inget Nyhetsmorgon, utan en serie. Vad i...? Ah... vänta nu... Kristi Himmelfärdsdag... var det i dag?
 
Whatever. Det är heltidsjobb i dag också.

Två vänner och en bil

Min söta lilla vän fröken Siljan tog körkort i hemlighet i dag. Jag blev alldeles till mig av glädje och fick en fantastisk bra anledning till att slippa träningen. Medan våra andra vänner tränade eller var på bio, firade vi körkortet med middag och kvällsfika på Barista! Sedan fick jag äran att vara den första att åka med den nyblivna chauffören.Vi åkte på utflykt till Norra Berget där vi tittade på utsikten över Sundsvall...


...och fröken Siljan parkerade nästan felfritt första gången med körkort.

Ibland skulle man behöva sin energibomb i närheten


Moster saknar dig!

Myspyshelg

Efter 12 dagar i skolan har det varit helt underbart att bara få slappa den här helgen. Inga tider att passa. Inga måsten som finns. Att ligga i sängen till halv tolv på morgonen. Att äta lyxig och sen långfrukost med blåbätssmoothie, te, stekt halloumi, färskt bröd och massa grönsaker. Att nästa morgon vakna pigg och utvilad redan klockan åtta. Att ligga och dra sig i ett par timmar - utan dåligt samvete. Att promenera längs ån tillsammans med Honom. Att spontant lägga sig på gräset under solen och bara existera. Att slänga sig iväg på ett efterlängtat träningspass med en kompis.

Jag ser inte jättemycket fram emot en ny uppsatsvecka.

Vad är grejen med norrmannen?

Fiolerna och mellanspelet var fint. Men annars förstår jag faktiskt inte grejen.


Skottdrama utanför fönstret

Vi ligger i sängen och ska sova någon gång efter midnatt.  P A N G !  Plötsligt hör vi en kraftig smäll utanför huset samtidigt som det lyser upp ett skarpt ljus en kort, kort sekund. Vi rycker till exakt samtidigt och säger »shit» och »jävlar» »var det ett skott?».

Ja, det kan inte ha varit något annat. Jag har aldrig hört ett pistolskott tidigare, men jag har aldrig hört en smäll som det där tidigare heller. Det enda konstiga är ljuset. Men varken en raket eller en smällare låter så där. Det lät verkligen som ett skott. Några bilar stod på gården med stråkastarna på, tutade ibland och massor av folk var ute. Vi blev båda klarvakna och efteråt låg jag på helspänn i säkert en timme och bara väntade på nästa smäll. Det brukar hända saker här (allt från att någon bryter sig in i en lägenhet och kvinvhugger en man till gängbråk med baseballträn), men i natt var första gången som jag faktiskt kände mig osäker på om jag vill bo kvar i det här området.


Fullspäckad sommar - men inte av semesteraktiviteter

Jag har precis fått schema för sommaren, och jag kunde faktiskt inte haft mer tur med mitt sommarvikariat. Jag kommer endast jobba på Faluredaktionen (det vill säga: jag slipper pendla till Borlänge) och jag kommer bara jobba två helger på hela sommaren. Dessutom behöver jag bara jobba kväll i två veckor (vilket i praktiken blir åtta dagar). Resten är dagtid måndag-fredag. Det känns som att det stämmer väldigt bra med mr T:s arbetstider i hufvudstaden.

(Att jag bara är ledig drygt en vecka på hela sommaren är en annan sak.)

»Du kommer ändå inte orka något»

När vi gav upp med uppsatsen tidigare än beräknat i dag, insåg jag att jag skulle hinna gå på spinning före min tvättid. Och jag behöver verkligen träna. Det var evigheter sedan sist och jag längtar efter den regelbundna träningen. Hela jag behöver det. Det är bara det att den onda cirkeln gör att jag aldrig kommer iväg. Jag la mig raklång på soffan när jag kom hem - och somnade. Förstås. När jag vaknade var jag så trött att jag bara ville somna om, och jäklar vad min hjärna började tänka ut argument för att slippa träna. Den kom med ursäkt på ursäkt:

»Du är ju så trött. Lyssna på kroppen, den behöver sömn.»
(Yeah right. Jag vet ju att jag blir piggare av träning.)

»Du kommer ändå inte orka något, du är för svag.»
(Kanske är det just därför jag borde träna?)

»En LEDIG timme försvinner på den där spinningcykeln.»
(En timme som jag annars sover bort, ja.)

»Du skulle hinna tvätta tidigare om du struntar i att träna - och därmed komma i säng tidigare.»
(Eller hur. Jag kommer ändå inte i säng före midnatt.)

Så där höll de på, mina hjärnspöken. Galet dåliga argument, men som jag hur lätt som helst skulle kunna gå på. Men mot min egen vilja tog jag mig iväg och spinnade en hel timme. Jobbigt. Och precis vad jag behövde.

Det är nog tur att det är mina vänner jag jobbar med

Vi är  inte osams. Men ibland har vi olika åsikter. Och även om vi inte  har olika åsikter, så tvingas vi hela tiden att ifrågasätta det vi gör. För att allt ska vara så precist som möjligt. Och för att vi egentligen inte vet hur man gör sådant här. Så just nu diskuterar vi oss fram till saker dagarna i ända och vi höjer rösterna i ren frustration. Att skriva B-uppsats tillsammans med två av sina vänner är att minst hälften av tiden känna det som om man är osams med dem. Det kan vara skitjobbigt. Hade det inte varit mina vänner, hade vi nog inte stått ut med varandra efter de här uppsatsveckorna.

Jag vill till Paris.

Den meningen får mr T höra från mig ganska ofta. Men jag har lite olika versioner av frasen:

Jag vill till London.
Jag vill till Dublin.
Jag vill till Berlin.
Jag vill till Montréal.
Jag vill till New York.
Jag vill till Grekland.

Och så vidare.

Mitt sug efter att resa gör sig uppenbarligen påmint. Jag reste utomlands sex gånger läsåret 07/08:
Tallin - Ayia Napa - London - Paris - London - Redhill/Brighton/London. Jag passade på, för att jag kunde. Kände jag ett plötsligt sug efter Paris, så impulsbokade jag helt enkelt en resa till Paris. Jag var lite galen. Och det är lite svårare nu. Jag visste att den dagen skulle komma - det var ju därför jag passade på. Men det gör inte suget mindre...


Önskas: semester

Efter sju dagar i rad på skolan är jag less. Less på bristen på lediga dagar. Nästa helg tänker jag inte sätta min fot innanför universitetets dörrar. Men först: ytterligare fem heldagar där...


Babyboom?

När jag var i Falun i våras hälsade jag på en kompis för att fika och träffa hennes senaste tillskott i familjen, en liten dotter. Bara några timmar tidigare hade jag fått reda på att en av mina närmaste barndomsvänner ska bli mamma i höst. Ytterligare några dagar tidigare hade jag fått veta att en annan nära barndomsvän också ska få barn för första gången i höst. Dessutom väntar min syster en till liten bäbis (weee, jag blir moster igen!) i övergången mellan sommar och höst.

Höstens augusti-, september- och oktoberbäbisar är alltså inte vilka bäbisar som helst. Det är min systers bäbis och det är mina tidigaste barndomsbästisars bäbisar. Galet spännande!

Bild

Nu måste du kunna bevisa att båda ville ha sex

Lagen om våldtäkt bör ändras. Mannen måste kunna visa att han har fått kvinnans samtycke till att ha sex. Det tycker i alla fall två forskare, enligt Svenska Dagbladet. Forskarna menar att "om lagen i stället bygger på samtyckesrekvisit så krävs inga bevis på våld eller hot. Då krävs att mannen visar att han har gjort något för att vara säker på att hon ville." Mannen måste alltså kunna visa att han "gjort något för att vara säker på att hon ville"... Bortsett från det lite komplexa i att bevisa  att båda var med på att ha sex, så finns det ett par spännande saker med förslaget:

1. Mannen  ska kunna bevisa att han har kvinnans samtycke till sex. Som om det är han  som ska ha sex med henne, inte de tillsammans. Det finns dessutom inget som säger att kvinnan i sin tur måste kunna bevisa att hon har haft mannens samtycke till att ha sex med honom.


2. "Våldtäkt måste definieras som ett integritetsbrott och inte som ett våldsbrott, anser de båda forskarna." Våldtäkt är väl i allra högsta grad ett våldsbrott? Det är väl knappast helt utan våld någon förgriper sig på en annan människa? Definiera det istället som ett vålds- och  integritetsbrott.


Onödig kunskap är väl bättre än ingen kunskap?

Att mitt minne är ganska dåligt är ett faktum. Jag försöker till och med (minnas) att äta tabletter för att höja min koncentration och få bättre minne. Men på två plan är mitt minne faktiskt ovanligt bra. Det handlar om siffror, vilket ju kan tyckas konstigt med tanke på mina bristande matematikkunskaper. Men vi snackar inte mattetal här.

Jag minns födelsedagar och sidnummer. Jag minns födelsedagar jag inte ens behöver minnas, som en gammal kollega som jag inte pratat med på tre år och som jag ens aldrig varit så nära att jag gratulerat på födelsedagen. Och jag minns födelsedagen som pojkvännen jag hade när jag var 11 år har. Dessutom minns jag min senaste kanins födelsedag (en kanin som dog innan jag ens hunnit bli tonåring).

Och jag minns alltså sidnummer. Sidnummer av allt... Inför senaste tentaplugget började fröken Siljan leta information om fallstudier i olika böcker. Utan att titta i någon bok avbröt jag henne och berättade att hon kunde hitta den informationen på sidan 55 i Rapporter och uppsatser. Pluggkompisarna bara stirrade på mig. Men jag hade rätt. (Det som är lite tråkigt är ju bara att jag minns sidnumret. Exakt vad som står på sidan kan jag aldrig lära mig.)

I dag letade fröken Siljan i en 500 sidor tjock bok. Vi hade nämligen för ungefär en månad sett information om medierapporteringen kring Estonia som vi nu ville läsa igen. Lite skämtsamt frågade hon mig om jag visste var hon kunde hitta det, jag som brukar minnas sidnummer.

»Hm... nää, jag vet inte... 376 kanske...», sa jag.

Jag chockade mig själv när det visade sig att jag hade rätt.

Bild

I mitt multikulturella kvarter

Att bära på huvudet är vanligt i många delar av världen. Här i Sverige har jag dock aldrig sett det.

Förrän i dag.

Den afrikanska kvinnan som var på väg från Ica upp mot våra hus visade verkligen att hon hamnat i moderna Sverige och blivit påverkad av kommersiella krafter. Tillsammans med sin väninna gick hon och skrattade - med ett storpack Coca Cola på huvudet.


Sista dansen

Dansskolans vårtermin är alldeles för kort. Det är bara 5 maj i dag, men det har ändå varit sista kurstillfället i boogie woogie steg 2. Tråkigt! Boogiekvällarna gör mig alltid på så bra humör. Det lär ju bli steg 3 i höst. Förra veckan fick jag reda på att jag borde börja tävla. Jag blev snopen över kommentaren. Men bara en halvtimme tidigare hade jag själv tänkt tanken - en tanke som aldrig riktigt seriöst passerat min hjärna förut. Visst, det är klart att jag någon gång har tänkt att det vore roligt att tävlingsdansa, men jag har alltid tänkt att min rygg hindrar mig - att jag inte skulle kunna göra saker lika snyggt som andra. När jag var 16 år och dansade disco på avancerad nivå var det dags att börja tävla. Då slutade jag dansa. (Något som jag många gånger ångrat bittert.)

Tävla eller inte (troligen inte - jag har lååång väg kvar till tävlingsnivå), den här gången får jag inte sluta med dansen. Rubriken ska alltså inte stämma.


Att pröva vetenskapligt

Vi har inga föreläsningar förrän i höst. Det kan ju tyckas skönt.

Men B-uppsats är inte särskilt uppmuntrande. Alls.

Utan att du har en aning...

Tänk dig att du sitter på ett tåg en helt vanlig söndagskväll. Du har det det mysigt; läser tidningen, håller någon i handen och väntar på att få komma hem till din säng för att få sova ännu en skön natt. Då ringer telefonen. Helt utan förvarning får du reda på att en vän tänkt lämna jordelivet under natten som var. Medan du tittade på film med din käraste, försökte din vän dränka sin ensamhet. Medan du var lycklig, mådde din vän sämre än någonsin. Och medan du helt ovetandes låg och sov med en trygg arm omkring dig, mådde din vän så dåligt att hon gjorde något så dumt att hon fick hjälp av sjukhuspersonal för att hållas vid liv.

Hon lever. Men det är inget roligt samtal du får från din vän när hon berättar vad hon har gjort.
Föreställ dig det dåliga samvetet du får när du inser hur dåligt din vän mår - utan att du haft en aning.

Jag bryr mig alltid om hur du mår. 

Ett foto i timmen, lördagen 2 maj


Ca 08.30 Smoothiefrukost är det bästa.


Ca 09.30 Här ser ni Siljan. Mr T, svåger, syster, systersonen och jag kommer in i Rättvik för att gå på marknad.


Ca 10.30 Mina favoritpojkar Oliver och mr T på Långbryggan i Rättvik.


Ca 11.30 Oliver charmade hela Rättvik.


Ca 12.30 Galet stor marknad och galet mycket folk. Dessutom galet vackert väder.


Ca 13.30 Lillplutten somnade gott på vägen hem.


Ca 14.30 Jag kastar gris mot husväggen. Eller nåt.


Ca 15.30 För att stilla min hunger, blev det lite fika utomhus i solen.


Ca 16.30 En promenad bland skog, hästskit, traktorer och nybyggda hus.


Ca 17.30 Middagen var så efterlängtad att jag smällde i mig den fort och bilden blev lite... äcklig.


Ca 18.30 Söndag betyder deadline för Kåridåren, därför blev jag tvungen att jobba lite.


Ca 19.30 Jag köpte ett par fantastiska strumpor på marknaden.


Ca 20.30 Dags att deklarera och godkänna summan jag ska betala...


Ca 21.30 Kvällsfika i form av ost, kex och te, tillsammans med en film.

Rättviks marknad är en väldigt stor marknad...

...för över 700 knallar är där bland drygt fyra kilometer marknadsstånd. Fler än 100 000 människor beräknas besöka marknaden under helgen. Före i dag hade jag aldrig satt min fot på marknaden. Men i dag var mr T och jag där tillsammans med storasyster, svåger och systersonen. Med mig hem fick jag 14 par strumpor och en mage fylld med wok och skumraket.

Vi är två extremt trötta själar just nu, och kvällen lär inte innehålla mer än dusch, soffliggande, TV-tittande och ätande. Och lite
EFIT förstås - bild från dagen kommer senare.


Valborg vid Falu Koppargruva

Vad tråkigt det är med valborgsfirande. Egentligen. Ett vårtal som ingen bryr sig om och en halvkass manskör (som visserligen sjunger trevliga vårsånger) och så en massa femtioplusare som är på plats för att traditionen säger så. Men det var vackra fyrverkerier - jag ska ju inte vara helt negativ. För det bästa är att det är mysigt ändå. Mr T och jag är i Falun. Han har aldrig varit här och det tycker jag är lite roligt. Innan vi drog till gruvan för valborgsfirande, satt vi ute på altanen och grillade marshmallows, drack te och värme oss vid grillen.

Isen har smält sedan ett par veckor och sjön låg spegelblank när vi anlände Falun. Endast skidbackarna har lite snö kvar.

Det grönskar här! När vi bytte tåg i Gävle upptäckte jag de gröna knopparna på träden och att gräset hade blivit grönt. Så såg det inte ut i Sundsvall. Även i Falun har det blivit grönt. Sist jag var här låg snön tjock på gräsmattan - det gör den inte längre. Och med blomstrande träd, kommer uppenbarligen allergin. Usch vad jag snorar...

Sköna maj, välkommen!