Bara väntan kvar...

Redan samma dag som jag (vi) fick praktikplats hade jag (vi) egentligen lägenhet fixad. Men nu är papper undertecknade också. Både jobb och lägenhet är alltså nu kontrakterat och bara två månaders väntan återstår...

Advent kom så fort

Kanske hade det varit annorlunda om regndropparna var utbytta mot snöflingor istället? Det är ju inte det att jag inte vill  att det ska kännas mysigt att det snart är jul. Men tiden känns fel. Advent kom så fort. Drygt tre veckor kvar till julafton och jag befinner mig tidsmässigt fortfarande i oktober, långt ifrån tankar på julen.


Inte ens smaken av glögg...

Sjön ligger öppen och gräset är grönt. Samtidigt som julstjärnan lyser i fönstret går det omkring tomtar i stan, tomtar som bjuder barnen på godis och önskar god jul. Första advent i Falun och julstämningen på topp? Nja. Barnkören som sjunger falska julsånger på julskyltningen ger mig ingen vittring om att det lider mot jul och mammas visserligen supergoda lussebullar och pepparkakor kan inte heller övertyga mig om att det är första advent. Inte ens smaken av glögg ger mig någon julkänsla.

Inställd kakbuffé - varför säger inte Aftonbladet något?!

Vi hade i princip bokat in den här Faluhelgen efter kakbuffén i Säter. Kakbuffén som återkommer sista lördagen i varje månad enligt deras hemsida. Mitt sällskap hade aldrig varit där, så jag hade målat upp buffén som ganska oslagbar. Storebror, lillebror, svägerskan, pojkvännen och jag for dit med för lite frukost i magen och ganska höga förväntningar. Då visar det sig att just den här månaden var kakbuffén näst sista  lördagen. Förra lördagen, alltså. Och inte hade de annonserat om det på hemsidan. Herregud, vilken besvikelse. Jag menar att den här kakbuffén är så viktig att man till och med bör informera på riksnyheterna om den ställs in. Nåväl, vi var inställda på fika för hundra spänn och hade åkt hela vägen från Falun (eller Sundsvall egentligen), så här skulle det minsann fikas! Te, prinsessbakelse och biskvi hade ju lätt hade blivit en hundring på ett vanligt café, men här blev priset blott 54 spänn. Rena rama rånet.

Besvikna, javisst, men med fika i magen (fika som jag inte ens orkade äta upp) och som jag betalade halva buffépriset för, var jag ändå ganska belåten när jag åkte därifrån.

Åldersnojan hinner ifatt. Igen.Här om dagen slog det mig: Från och med januari är inte jag ungdom hos SJ längre.

Herregud.
He-rre-gud.


Ungdom har man ju varit hela sitt liv, eller? Att bli vuxen på SJ - det har liksom varit vääääldigt långt borta. De har ju trots allt en ganska generös gräns på hela 26 år. Och 26 år är alltså väldigt långt borta. Väldigt  långt borta.

Det är bara det att... att jag liksom råkar bli just 26 år om sissådär en och en halv månad. Hur, och framförallt när,  fan hände detta?Den 25:e smäller det!

Jag har börjat kalla mitt studielån för studielön. Lön för mödan liksom. Dessvärre blev det ingen övertidsersättning den här månaden heller, trots ett antal timmars övertidsstudier i oktober. Och tyvärr är det ju knappast någon lön jag har fått in på kontot, utan ett lån. För mig är det alltså inte löning i dag, det är låning. Hur som helst har mitt konto fyllts på en smula, med pengar som egentligen inte är mina.

Ja, jag är för en höjning av studiemedlet. Framförallt av bidragsdelen.


Jag kommer aldrig bli en tråkig vuxen

Ibland kan jag känna mig lite... ja, gammal. Då är det skönt att besöka KP-webben som kryllar av härliga ungar som tar ner oss med åldersnoja på jorden. En medarbetare fyllde nyligen 30 år och ojade sig på KP-bloggen om att han tyckte att det var lite jobbigt att fylla 30. Han menade att hans definitiva ungdom är över och att han numera bara är en tråkig vuxen. Då sa barnen ifrån:

»Du är då inte en tråkig vuxen. Om man jobbar på KP ÄR man inte det. Så är det bara!!!!! För alla som jobbar med roliga jobb är roliga, du med! PS. Häftiga jobb också, som KP!!!!»

Grymt, säger jag, och gläds åt att vara rolig åtminstone nästa termin.

Svettiga endorfiner till fantastisk technomusik


Barndomsvänner


Middag och hockey på O'Learys. Födelsedagsfest med 14 personer på 20 kvadrat. Så började gårdagskvällen. Det var evigheter sedan jag festade och ovan vid detta kände jag att jag skulle kunna gå hem och sova vid midnatt. Men min barndomsvän som nu bor i Östersund var på Kårhuset här i stan, så mr T och jag gick dit medan de flesta andra ur festgänget drog åt annat håll. Och så rätt vi gjorde. Jag fick träffa barndomsvännen och dessutom bjöd kåren på ett tomt dansgolv som vi tog över med vårt buggande och shejkande till fantastisk technomusik. Dansendorfiner är det bästa.

Hur jag mår i dag? Som jag förtjänar, nämligen fantastiskt!

Jag avskyr att inte ha koll

Jaha, nu har en ny variant av svinis konstaterats i Sverige och Norge. Den ska tydligen vara ännu farligare för den som drabbas. Från början har jag varit väldigt emot att vaccinera mig - eftersom jag inte skulle vaccinera mig för en influensa i vanliga fall. Jag kanske är dum som tar lätt på det, men hur som helst har jag blivit lite mer öppen för det här vaccinet. Generellt tror jag dock inte att det är så farligt för min friska kropp att få flunsan, vara sjuk några dagar - och sedan är allt bra igen. Det är ju så det brukar vara. Men då är det ju en vanlig influensa jag menar. Nu är det tydligen något annat.

Det värsta är jag avskyr att inte ha koll. Vem ska man lyssna på? Vad ska man tro på? I förhand kan ju ingen veta hur svininfluensan kommer att utveckla sig, och därför kan ju omöjligt någon ha ett objektivt, faktabaserat svar på hur nödvändigt det är som fullt frisk 25-åring att vaccinera sig. Jag avskyr som sagt att inte ha koll.

Ett som är säkert är i alla fall att om jag vaccinerar mig, så är det definitivt inte för min egen skull.

Veckans tips: kylskåpsrensning

De senaste dagarna har jag försökt snåla lite vad gäller maten. Denna idé kom av att jag dels fick lite panik för att jag "råkat" spara de senaste veckornas kvitton från Ica (ingen rolig historia), dels för att jag ska tillbringa helgen i pojkvännenes lägenhet. Att "snåla" har inneburit att helt enkelt titta vad som finns i min kyl och frys istället för att handla det man är sugen på. Denna kylskåpsrensning har knappast resulterat i något äckligt. Tvärtom. Vi har ätit spagetti och quornfärsås, till och med med parmesan på, det har blivit fantastisk linssoppa, vi har ätit tacos och det har blivit klyftpotatis och tzatziki med quinoabiffar/kyckling. För mig låter det till och med som lyxmiddagar. Tänk vad man kan fixa av att bara ta av det man har istället för att ständigt handla nytt!

Dagens lunch blir dock inte riktigt lika lyxig: Nudelsoppa, eftersom det ligger ett antal paket i skafferiet. Och lite tomat och kiwi för att fortsätta kylskåpsrensningen.


Sms från lillebror:

»Victor är glad och Oliver säger Johanna :)»

Tre kvart senare ringer lillebror, men det är Oliver, två år, som utbrister ett »hallå!»
Jag: Hej, Oliver!
Oliver: Hej, Johanna!
Jag: Håller du på och busar?
Oliver: Jaa. [en massa ord på japanska eller något annat språk som jag inte förstår]
Jag: Jaha. Kan du inte sjunga en sång då?
Oliver: Jaa.
Jag: Vilken ska vi ta då? Hajsången?
Oliver: Ja!
Jag sjunger hajsången och får av lillebror höra att Oliver då lägger ifrån sig telefonen och börjar göra perfekta rörelser till sången som vi sjungit sedan han var bäbis. Sedan sätter han telefonen vid örat igen och ropar »Johanna!» och skrattar. Plötsligt skrattar också människorna i bakgrunden. Jag får veta att Oliver pussar telefonen. Och här sitter jag, trettio mil norrut, och smälter.
Tur att jag ska hem nästa helg.

Prestationsångest är något nytt

Jag kan faktiskt inte minnas att jag någonsin haft särskilt höga krav på mig själv egentligen.
Sedan började jag på den här utbildningen.


Inte mycket till studentliv

Det där är jag. Och den där bannern finns på Mittuniversitetets hemsida. Jag tycker att texten är lite rolig. »...som bloggar om vad som händer mellan tentor och nudelmiddagar.» Det var säkert ett år sedan jag åt en nudelmiddag. Men med den insikten, och med ett konto vars disponibla belopp minskar i en sådan rasande fart att jag faktiskt inte vet vad som händer, förstår jag att jag kanske borde  äta fler nudelmiddagar. Jag lever nämligen alldeles för lyxigt, inser jag. Halloumifrukostar är nog inget som en student borde ägna sig åt...


Att strunta i vad som ser bra ut


Politisk kommunikation med vaniljhjärta är faktiskt inte så dumt.

 

Jag vet inte varför jag plötsligt tänker positivt eller hur det kommer sig att jag ser ljust på ett PM som jag normalt skulle tycka var extremt jobbigt. Kanske har det att göra med självkänslajobbet som jag tagit upp igen. Att jag för första gången på länge (eller någonsin?) har börjat i tid med kurslitteraturen gör nog sitt också. Dessutom kan det ha att göra med att jag inte längre engagerar mig i studenttidningen vid sidan om skolan, inte längre sitter med i någon styrelse och inte läser någon extrakurs. Det är faktiskt helt galet skönt att strunta i vad som ser bra ut utåt.

Att lyssna till vad jag vill  och säga nej till annat är nog något av det bästa jag gjort.


Nyanser av grått

Hela världen utanför fönstret är så grå att det kändes mörkt klockan ett. Himlen är ganska ljust grå, men ändå så mörk att hela luften känns grå. Dimman är tjockt ljusgrå och lite transparent. Regnet är ännu mer transparent, men den gråa tonen är fortfarande tydlig. Asfalten är blöt. Och grå, förstås. Mörkt grå.

Jag ska fortsätta läsa. I min, guess what, gråa bok.


Någon har slagit i skallen

Han skulle bara dammsuga lite, min man. (Ja, det är jag som har påpekat att det behövs. Jag storstädade min egen lägenhet i går, för trots att jag tar tabletter mot min kvalsterallergi så får jag ändå lite kliande utslag ibland.) Jag sitter i sängen och försöker plugga då jag plötsligt hör ett märkligt ljud. Jag vänder på huvudet och ser honom torka väggarna. What the f...? Både väggarna och dörren till toaletten får sig en rejäl omgång. Snabbt därefter försvinner också fläckarna på golvet, liksom dammet bakom gallret under frysen.

Jag sjunker djupare in i boken, men tittar strax därefter upp ett par sekunder innan jag tittar ner i boken igen. Då kopplar hjärnan. Något ser annorlunda ut. Jag tittar upp igen. Mannen har dragit ut spisen! Spisen står mitt på golvet och själv sitter han med en flaska Ajax i högsta hugg och gör rent både spisen från topp till tå samt väggar och golv bakom  spisen. Fläkten blir också skinande ren. Kors i taket, vad händer?

Antingen tror han att det är dags att flytta redan nu, eller så är det helt enkelt så att han gör allt för att slippa plugga. Hur som helst måste det vara personligt rekord i frivillig städning.

Totalt oplanerad kväll blev till marängswiss och RappakaljaResultat av den totalt oplanerade kvällen som blev till marängswiss och Rappakalja:
Skrattande skara med mätta magar = fina familjen.


Världens bästa fredag?

När jag vaknade och slog på mobilen hade jag fått ett mms på en liten bäbis. Min barndomsbästis fick en dotter i morse! Nu har mina båda första barndomsbästisar fått en varsin dotter inom loppet av fem veckor (grattis båda två till världens sötaste tjejer!).

Som om det inte vore nog med goda nyheter fick jag också reda på att dagens seminarium är inställt. Ledighet!


Med tända ljus och god mat

Snön knarrade under skorna när jag vandrade nerför kullen för att handla. Riktigt så mysigt som det låter var det inte - jag höll ständigt på att halka omkull på isen som gömmer sig under den lilla snön som fallit. Mysigare blir det inne i lägenheten med tända ljus och god mat. Kyckling och quinoabiffar håller på att tinas. Fetaostsalladen står färdig i kylen. Tzatzikin ska fixas och klyftpotatisen ska in i ugnen. Lillebror och svägerskan är på väg till stan och blev spontant inbjudna på mysmiddag (vilken förstås även tvingas innehålla plugg).

Önskan om att få saker och ting förklarade mer konkret

I ett försök att tänka positivt gör jag som på bilden: väljer att inte tro på det negativa. Men det är svårt ibland. Stundtals tycker jag faktiskt att det är ganska intressant att läsa om politisk kommunikation, vilket förvånar mig. Men sedan kommer jag till en punkt där allt bli så där hopplöst igen - jag förstår inte!

Problemet med en sådan här teoretisk kurs är att saker och ting i princip aldrig konkretiseras.
 Jag blir arg och frustrerad över att jag inte förstår hur jag ska kunna förklara vilken medieideologi och vilken demokratisyn som gömmer sig bakom en debattartikel när jag inte förstår ideologierna och modellerna. Ibland undrar jag om det är jag som är dum. Men när jag får höra något utan att det sätts i sin kontext, så har jag väldigt svårt att lära mig. Jag skulle kunna nöta in något och lära mig det ordagrannt, men förklara det skulle bli svårare - eftersom jag inte får någon förståelse. Och det är väl förståelsen man borde eftersträva?

Fröken Siljan sa här om dagen att jag lät så himla positiv över uppgiften vi ska göra till morgondagens seminarium, så jag försöker fortsätta med det. Att inte tro på det negativa. Att försöka göra allt för att förstå.

Bild


Man blir som man umgås

Här sitter jag och självmant  söker på Michael Jackson på Spotify. Herregud, vad händer? Här sitter jag och diggar och sjunger med till Michael Jackson-låtar - jag som aldrig ens har gillat Michael Jackson. Jag har för tusan till och med ogillat honom så länge jag kan minnas! Allra mest ogillar jag hysterin sedan hans död. För numera gillar alla Michael Jackson och människor som aldrig tidigare lyssnat på honom höjer honom plötsligt till skyarna.

Och här sitter jag.

The way you make me feel
You really turn me on
You knock me off of my feet
My lonely days are gone...


Å andra sidan ser mitt Michael Jackson-fan till pojkvän på Grey's Anatomy numera.


Kreativt skrivande C och sedan journalistexamen? Jatack.

Ja! Ja! Ja! Min skrivarkurslärare avslöjade just att det troligen blir en C-kurs i Kreativt skrivande nästa höst! Halvfart på distans med tre träffar per termin bör passa perfekt in i mitt sista år på journalistprogrammet.

Tänk att avsluta sina studier med kreativt skrivande!
Ett läsår av teori, metod, C-uppsats och valbara kurser skulle nog till och med må bra av lite kreativt skrivande. Jag ser dock redan hur hämmad jag kommer vara över att tvingas vara kreativ. Hur gör man? Hur skriver man? Jag har definitivt glömt. Natalie Goldberg är en av dem som menar att man måste hålla igång skrivandet. Man måste träna, precis som en fotbollsspelare eller en sångerska måste träna för att inte tappa formen.

Jag har tränat dåligt. Men det där året i Gävle var obeskrivligt, så jag hoppas, hoppas, hoppas på C-kursen...

Dags att dra ner på ett tempo och upp på ett annat

Politisk kommunikation - kursen där det finns tid till annat än plugg. Visst, det är en hög böcker som ska plöjas och några PM som ska skrivas, men jag behöver bara tillbringa två timmar tre dagar i veckan i skolan.

Det här är alltså kursen då det är dags att komma igång med träningen igen. Nu drar jag på spinning.
(Under tiden kan väl ni övertala min pojkvän att han ska följa med mig på spinning någon dag?)


Två dagar av total ledighet

Behövligt. Efter tentan låg jag i min besvikelse i sängen i och gjorde ingenting i ungefär sex timmar. När jag ryckt upp mig kom svägerskan och fröken Uppland hem till mig och åt ost och kex och tittade på Idol.Tio veckor av hårda, praktiska kurser är över. Dessa tio veckor avslutade jag i går med att med allra största sannolikhet skriva min första underkända tenta... Det känns skittråkigt. Jag är arg på mig själv för att jag, liksom alla andra, antog att det var en tenta som man skulle klara även om man inte läst böckerna. Nu hade  jag läst böckerna, men för mig räcker det inte med att läsa dem en gång och jag är arg på mig själv för att jag inte ansträngde mig mer.

Hur som helst, efter tio intensiva veckor behövs nedvarvning mer än någonsin. Helg mellan två kurser är de bästa. Särskilt när man inte fått några böcker till nästa kurs, för då finns det verkligen ingenting man kan göra även om man skulle vilja. Jag gör ingenting  ansträngande den här helgen. God mat och bio med mannen i kväll är så mycket ansträngning som jag kan sträcka mig till.


Teori och praktik - två väldigt olika saker

Tidigt i morgon, närmare bestämt klockan åtta, skriver vi tenta. Igen. Vi har precis avslutat en fem veckor lång praktisk kurs där vi har gjort en bilaga som lästs av 100 000 personer och där vi tre och tre har gjort en tidningsdummy - från idé och mallar till produktion. Allt helt och hållet från scratch. Vi har alltså gjort intervjuer, skrivit artiklar, fotograferat och redigerat. Nu ska vi visa vår kunskap i det här praktiska genom att skriva en klassisk tenta utifrån litteratur som egentligen inte ens handlar om samma sak som resten av kursen.

(Konstpaus med tid för de två föregående meningarna att sjunka in.)

Jag har producerat sex texter, publicerat minst lika många bilder i vår resemagasinsdummy samt redigerat minst 20 uppslag i magasinet. Precis som i förra kursen undrar jag: har jag inte redan visat vad jag kan? Och än en gång bara skakar jag på huvudet åt det idiotiska.


Jag har 18 tesorter i mitt skafferi

Ville bara säga det.


Klart. Sluttjatat.

Med två timmars mellanrum den här förmiddagen blev det klart: mannen min kommer att jobba på Sveriges största tidning i vår, medan jag själv kommer att befinna mig på Sveriges viktigaste  tidning (som chefredaktören själv uttrycker det). Jag ska inte  jobba på en morgontidning och jag ska inte  jobba med nyhetsjournalistik. Jag ska skriva för barn, och det ska bli så förbannat kul!

Vi kommer att bo i Stockholm i vår. Tillsammans. Knas.

Alla håller andan

Några har tackat ja, några avvaktar, några ska på intervju. Men de flesta klasskamraters mobiltelefoner är fortfarande oroväckande tysta, inklusive min. Trots deadline, opponering och tenta den här veckan verkar allas fokus ligga på Det Där Samtalet. Samtalet från någon redaktion som säger »hej, vi vill ha dig».

Jag har ingen ro att plugga. Hur mycket jag än vill, så är det omöjligt att koppla bort tankarna helt. Särskilt när alla håller andan så fort de hör en mobiltelefon ringa. Särskilt när man nästan kan höra ljudet av huvuden som vrider sig åt det håll som en mobilsignal kommer ifrån. Särskilt när var och varannan person frågar om man har hört något.

Nej, jag har inte hört något. Nej, jag blir inte mindre stressad för att du frågar.