Betalar dyrt – för att tvätta hyresvärdens lakan


Vi hyr i andrahand. Fullt möblerat. Så fullt möblerat att uppenbarligen även skafferi-, kylskåps- och frysvaror ingår, liksom den utspillda saften, smulorna på golvet, intorkat kaffe på diskbänken och lägenhetsägarnas tvätt som ligger kvar i tvättmaskin och tumlare.

Nervositeten över att jag börjar jobba i morgon hinner jag inte riktigt känna. Kanske är det tur. Men det är klart att jag helst skulle slippa att städa en hela lägenheten när jag flyttar in i den.

Personligen anser jag ju att det tillhör vanligt folkvett att man städar sin lägenhet innan man hyr ut den. Jag hade inte förväntat mig värsta flyttstädningen eftersom det är saker kvar, men att vi får börja med att städa hela kylskåpet, rensa skafferiet på varor som gick ut 2008 och plocka ur diskmaskinen känns inte riktigt okej. Särskilt inte med tanke på den höga hyran vi betalar. Men jag orkar faktiskt inte bry mig just nu. Vi har städat, slängt, plockat undan och nu börjar lägenheten se ut som vår. Och när vi flyttar ur om fyra månader tänker vi dammsuga. Möjligtvis torka av diskbänken för att vara schyssta. Men att torka ur kylskåpet, putsa fönster och våttorka golvet? Nä, inte om vi inte känner för det.

Från sovrumsfönstret ser vi Globen lysa rosa. Lägenheten är nybyggd och i fantastiskt skick. Jag har alltid önskat mig svart mosaik och vitvaror i rostfritt stål. Nu har jag det. Jag är plötsligt stockholmsbo och sambo. I morgon jobbar jag på Sveavägen. Det hela känns extremt märkligt.


Utan alla mina miljoner saker är jag fri

Alla mina ägodelar är utplacerade hos en kompis i Sundsvall och hos mina föräldrar i Falun. Att ha flyttat ur en lägenhet och lämnat ifrån mig nycklarna, att ha lämnat alla möbler, porslin, husgeråd, kurslitteratur, romaner och filmer på olika ställen och vara utan en egen lägenhet känns faktiskt enormt befriande. De närmaste fyra månaderna ska jag jobba i Stockholm. Sommaren vet jag varken var jag ska befinna mig eller vad jag ska göra. Hösten ska tillbringas i Sundsvall och nästa vår är oklar och kommer nog så vara ett tag. Just i detta nu känns det därför som att utan alla mina miljoner saker är jag fri. På något konstigt vis.


Spegel spegel på bilen där...


...säg mig vem som mest översnöad i landet är.


Otajmat snökaos


»Du... om det var svårt att putsa fönstrena utvändigt i går, så blir det nog inte lättare i dag...» sa T i morse när jag fortfarande låg i sängen. Jag satte mig upp och tittade mot fönstret. Min reaktion blev spontant tre »herregud!» med jämna mellanrum.

Hur många decimeter snö det har kommit här sedan i går morse vet jag inte. Men det är många. Snöhögarna är plötsligt gigantiska. Plogbilarna hinner inte med – man får ständigt pulsa i snön. Pappa skulle varit i stan för två timmar sedan men fastnade på E4 där det var stopp i båda riktningarna. Mamma, som körde efter, tog en omväg på grund av kaoset och hoppas anlända om åtminstone två timmar. Pust! Dags att fortsätta städa...


Något nytt bakom krönet

Jag har precis planerat in en middag med två sköna Stockholmstjejer som jag hade en fin kontakt med i tonåren. Att komma till huvudstaden och få återse lite människor som jag inte träffat på evigheter känns oerhört roligt. Visst är känslan av att i dag ha lämnat skolan för sista gången på ungefär sju månader lite märklig... Men mest av allt känns det väldigt spännande, enormt pirrigt och fantastiskt skönt att det är något helt nytt som väntar bakom krönet (läs: nästa vecka).


Hemtrevligt? Inte ett dugg.


Jag hatar att flytta. Och jag vet att jag har sagt det förr. Damm far omkring och jag känner mig smutsig, nyser och snorar. Min lägenhet ser ut som skit. Jag har disk att ta tag i, fönster att putsa, grejer att slänga ut. Jag har precis tagit ner jalusier och gardiner vilket genast gör hemtrevligheten i lägenheten obefintlig. Men nu är det bara två dagar kvar till jag ska ut härifrån. Och fyra dagar till jag flyttar in i en möblerad lägenhet som förhoppningsvis är hemtrevlig redan när vi anländer...

Nyårsnatt på Champs-Élysées ‑ aldrig mer!




Mitt på den enorma boulevarden i Paris var jag med om att 2009 blev 2010. T och jag hade inte tänkt ta oss till den stora paradgatan, men ändrade våra planer när vi fick reda på att métron gick hela natten och dessutom var gratis. Det kunde väl vara roligt att se vad som hände i alla fall? Vi var inte ensamma om den tanken. Närmare 300 000 personer hade bestämt sig för att se vad som hände på avenue Champs-Élysées vid midnatt.

Först och främst höll vi på att bli tvingade att fira in det nya decenniet i métron. Ni som har varit i Paris vet att métrovagnarna kan bli omänskligt fulla i rusningstid, och kvarten innan tolvslaget mellan 00- och 10-talet kan vi väl säga att det var rusningstid gånger tio. Detta innebär slagsmål om att få komma i och ur vagnarna. Tack och lov hann vi i alla fall upp på Champs-Élysées några minuter före tolvslaget och chockades över den enorma mängden människor vi möttes av, människor som hade tagit över bilgatan. Någon nedräkning hann vi inte med. Plötsligt fick jag en puss och ett gott nytt år och överrumplad undrade jag om klockan verkligen var tolv.

Fyrverkerierna katastrofala. En röd och en grön raket skjöts upp i lyften, simplare än något jag själv hade kunnat tillverka. Sedan tog det slut. Och sedan smällde det igen – mitt i folkhavet. En gång, två gånger, tre gånger. Panik utbröt, människor började spring nedför gatan och vi fattade ingenting. Vi skyndade oss bortåt vi också, övertygade om att något gått väldigt, väldigt fel. Knäpp som jag är tänkte jag att nu händer något, nu blir det panik, nu skjuter någon ihjäl tusentals människor, nu dör vi.

Vi dog inte, men jag tyckte verkligen inte om Champs-Élysées på nyårsnatten. När jag tyckte att vi hade tittat färdigt på alla galna parisare började jag dra med mig T nedåt gatan. Vi kanske skulle försöka ta métron hem, innan den blir alldeles för full? Tänk 300 000 människor som ska vidare för att fira in det nya året. Paniken kom krypande nästan av att bara titta i trapporna ner till métron. Hur proppfullt det var går inte att beskriva, men efter tjugo meter insåg jag att det här inte skulle gå. Vi trängde oss ut och upp till jorden igen och bestämde oss för att helt enkelt börja promenera hemåt istället, hur långt det än var. Så där gick vi, mitt i natten, stannade på en bro över Seine och såg Eiffeltornet blinka, såg festande, glada människor skrika bonne année och happy new year. Och vi gick. Och gick. Och jag tackade Gud för att jag tagit mina lågskor. T läste kartan, jag följde efter och påstod att jag kände igen mig ibland. Efter en dryg timme när min kissblåsa inte tyckte att det var roligt längre kom vi fram till en lugn métrostation som var öppen och där vi utan problem kunde ta oss ner i tunnlarna och utan panik ta ett tåg ända hem till hotellet. Bonne année, alors.


Blott några dagar kvar

Och jag fortsätter att packa ner lägenheten. Om en vecka har jag lämnat ghettot i Sundsvall bakom mig och ligger förhoppningsvis och sover i "min" stora andrahandshyressäng i Stockholm. Förmodligen drömmer jag oroliga drömmar, vaknar ständigt och är livrädd att försova mig första dagen på praktiken.

Jag försover mig aldrig. Förutom första dagen på min praktik första året på gymnasiet. Klockan åtta skulle jag vara på jobbet. Jag vaknade elva. Helgen hade jag tillbringat i Småland tillsammans med massor av roliga kompisar, jag hade haft massor av tokigheter för mig och givetvis sovit alldeles för lite. Att vakna klockan elva en måndag och inse att jag borde ha varit på min praktikplats för flera timmar sedan var något av det mest pinsamma jag varit med om. Mardrömmen är att det händer igen. Mina chefer fick helt fel bild av mig, som absolut inte  är sen till jobbet, men under veckorna på praktikplatsen lyckades jag charma cheferna så pass att jag fick fortsätta jobba – hela terminen och två somrar. Att det  skulle hända igen vore ju inte riktigt lika hemskt.

Hur som helst. På torsdag ska allt vara färdigt för flytt och jag tar lite i taget. Nu är alla skåp i köket förutom ett urplockade och urtorkade. Allt i fönstren är borta. Bokhyllan är tömd. Hyllor, tidningsställ och tavlor är borta. Badrumsskåpet är tömt. Och jo, än är det en del kvar.

Till en ö i ett medelhav

Lördag kväll. Från hörnlägenheten fem trappor upp spelas Melissa Horn som sjunger om långa nätter och undrar hur det ska gå. En granne har fest. En annan grannes hund irriteras över festdeltagarna. I trappuppgången slutar aldrig klackarna att klick-klacka eller hunden att skälla åt de klick-klackande klackarna.

Klick klack klick klack. Vov vov!

Från hörnlägenheten fem trappor upp letar sig tankarna ut och i väg genom luften, söderut, långt söderut. Till ett varmt land med blåvit flagga, till en ö i ett medelhav. Klockan är nio på morgonen. Temperaturen strax över tjugofem grader. Jag slår upp ögonen, hör cikadornas sång och känner doften av medelhavsvärme och saltvatten. Jag reser mig upp. Drar på mig en kjol och ett linne. Smyger ut och köper färskt bröd i butiken runt hörnet. Den kravlösa dagen som väntar är så varm att vattnet i poolen får min hud att knottras svalt. Inte ett moln så långt ögat kan nå, en glass i min mun och sandaler av plast. Sanden mellan tårna hettar.

Klick-klackandet är tillbaka och festdeltagarnas höga röster ekar i trappuppgången på femte våningen. Jag önskar att jag vore på Kreta.

Ensamlördag


Män dominerar musiken – omotiverad debatt fortsätter

På mitt förra inlägg fick jag en kommentar, som ledde mig till bloggarens egna inlägg om P3 Guldgalan:
    Jag kollade nyss igenom listan över vilka artister jag lyssnar mest på och jag skäms lite. Den domineras av gubbar. Det har blivit lite bättre, om en kollar listan som bara täcker de tre senaste månaderna så är mansdominansen lite mindre men fortfarande en mansdominans.
Den här killen skäms alltså för att han främst lyssnar på gubbar. Men om gubbarnas musik tilltalar den här killen är det väl inte konstigt om han lyssnar på dem? Ni får ursäkta, men jag kan verkligen inte förstå problemet. Om vi vänder på det hela blir det tydligare hur fånig diskussionen är: Om jag lyssnar främst på kvinnor – ska jag skämmas då också, för att jag inte kvoterar in manliga artister i min playlist?

Den mest omotiverade debatten

För många män vann priser på P3 Guldgalan. Det handlade kvällens Debatt om.

Jag förstår verkligen inte debatten.

Vissa debattörer menar att P3 måste tänka om till nästa år och låta fler kvinnor vinna. Kvotera in fler kvinnliga pristagare, med andra ord. (I så fall vill jag inflika att fler veganer och fler mormödrar troligen också måste få vinna nästa år.) Har jag missförstått det hela? Vad spelar det för om vinnaren är kvinna eller man, svart eller vit, tjock eller smal? Jag trodde att P3 Guldgalan handlade om musik?

Åtta dagar till utflyttning. Tio dagar till inflyttning.


Flyttpackandet är i full gång...


Om jag bara kunde räkna ut hur man viker en flyttkartong från Clas Ohlson, så skulle jag kunna fortsätta packa. Men jag fattar inte hur man gör, trots att jag vek en i går och trots att det finns instruktioner på kartongen. Så här sitter jag nu och väntar på hjälp. Jag säger då det...


Hur man INTE ska göra

Genom att titta på Förkväll lär man sig ganska mycket om intervjuteknk. Mest om hur man inte  ska göra. Men det tydligaste jag ser och påminns om är att jag som journalist bör vara tvärtemot vad Elisabet Höglund är, nämligen nyfiken. Elisabet Höglund är, liksom resten av programledarna i Förkväll, inte alls nyfiken. Hon kommer av sig så fort det sker något som inte står i manus, till exempel att personen hon intervjuar ställer en motfråga eller undrar vad frågan var. Kort sagt: Elisabet Höglund och hennes kollegor vet inte vad de pratar om, för de är inte särskilt nyfikna, utan läser helt och hållet innantill. Inget att ta efter, alltså.

Hur många brandbilar hade kommit till mitt hus?

13 brandbilar åkte till prinsessan Madeleines blivande bostad på Djurgården i Stockholm i eftermiddags. En mindre glödbrand "härjade" på vinden, allt enligt Expressen. En mindre glödbrand. 13 brandbilar.

Ett foto i timmen, lördagen 16 januari


10.20 Lördagen den 16 januari 2010, min 26-årsdag, började med skattjakt. Lappar med ledtrådar om fågel, fisk, mittemellan, enhet c: och Kreta ledde mig till de finaste presenterna.


11.05 Lyxfrukost med halloumi, blåbärssmoothie, te, grönsaker, ost, smör och färska tekakor.


12.30 Fixa sig lite inför shoppingrunda.


13.18 Frost på ghettohusen.


14.16 Shopping med pojkvän och svägerska resulterade i två fina tröjor.


15.00 Vi mättade hungern med lite mellanmålsbagels och te på Wayne's.


16.07 Jag är lite skeptisk till svägerskans te med mjölk.


17.14 På bussen hem valde jag platsen för gamlingar, med all rätt?


18.17 Förberedelser...


19.01 Världens bästa ostbricka. I all sin enkelhet.


20.09 Förflyttning från kök till vardagsrum. Dags för Robinson.


21.42 Födelsedagsdiscolyxkladdkaka med vit choklad.


22.10 Mina gamla och töntiga festsugrör testades gärna.


23.00 En plastpåse fick assistera som stjärnlapp på kvällspromenaden från mig till pojkvännen.


Tjugofemplus? Trettiominus? (Hjälp!) Tjugoplus!


Förra året kände jag för första gången på flera år att jag ville ha en födelsedagsfest. Jag ville fira födelsedagen, äta tårta med många människor, blåsa upp ballonger och dricka bål. Så det gjorde jag. I år känner jag mest för att ha en fin dag, utan vare sig fest eller några hypade bjudningar. Så det ska jag ha.

Från och med i dag är jag för övrigt vuxen hos troligen all kollektivtrafik. Usch och fy och ve och fasa.

Men grattis på födelsedagen till mig själv då. Lägligt nog är det
ett foto i timmen i dag, så vill ni se hur dagen blev är det bäst för er att ni pallrar er tillbaka hit i morgon.


Otursbrorsan på sjukan


Sverige har ändå ganska bra sjukvård, brukar jag tycka. särskilt efter min egen operation. Men även om läkare och sköterskor var fantastiska där nere i Linköping har jag varit med om mycket dålig sjukvård i det här landet också. Och i dag blev jag riktigt förbannad. Min storebror (jo, samma bror som råkade ut för crossolyckan och var medvetslös i nästan fyra dygn i slutet av sommaren) har råkat illa ut igen. Den här gången är det ett ben i handen som är av helt och hållet och tydligen är det så pass att det krävs operation.

För tre dagar sedan kom han in på akuten och sedan dess har han legat på sjukhuset och väntat på operation. Väntat och väntat, fått ny tid som skjutits upp. Väntat lite till. I tre dagar har han legat där och tittat på tv och bara väntat. Nu berättar mamma att han i morse fick åka till Uppsala för att opereras. För i Falun finns tydligen ingen handkirurg. HERREGUD, säger jag då, kom på de på det nu eller? De lär väl ha vetat tidigare att det inte fanns någon handkirurg? Och nu efter tre meningslösa väntedagar på sjukhuset i Falun har han äntligen opererats i Uppsala, får sova där en natt och sedan funderar de på att istället för att ge honom sjuktransport även hem, sätta honom på tåget till Falun. Han är en vuxen människa, visst, men han har givetvis fortfarande känningar efter crossolyckan för fem månader sedan, han har en nyopererad och nygipsad hand och är utan tjocka kläder.
   
Jag blir så jäkla trött.

Bild

Dukat för tre

Pojkvännen och jag äter ju middag ihop i princip varje dag, men sedan några dagar tillbaka har det minst  en gång om dagen varit dukat för tre. Även vår svägerska har nämligen blivit hemmastadd hos oss. Hon har hjälpt oss att nöta in samhällsjournalistikkunskaper i våra skallar och har verkligen börjat känna sig hemma. Så hemma att hon säger att vi  inte har någon marmelad hemma och till och med svarar »ja» på sin pojkväns fråga om hon är hemma, när hon i själva verket befinner sig hos T.

Sedan i måndags tror jag att vi har ätit åtta måltider tillsammans, om jag räkar brunchen som snart påbörjas. Men då kommer inte bara svägerskan hit, utan också bagaren från Västerbotten som ska fixa sconesen.

PMS (pluggmotiverad störning)

Jag kommer ner i en down-period ungefär var femte vecka. Kort stubin. Humör som åker berg-och-dalbana. Jobbiga känslor, som att försöka men ändå inte kunna, dyker upp som gubben i lådan var femte vecka. Känslor som jag helst av allt skulle vilja vara utan, men som jag har svårt att styra över.

Det är alltså veckan kring tenta vi snackar om här, inget annat.

Lägesrapport: Korvstoppning

Min hjärna är så full att det känns som att beslutsprocesser och annat jag lyckats lära mig nu sakta men säkert börjar ramla ur skallen, lagom så här ett och ett halvt dygn före tenta.

Jag vaknade av ett hårt "pang!" – boken föll i golvet

Statlig förvaltning. Lagstiftningsproceduren. Kommunfullmäktige. Ämbetsverk. Utskott. Regeringskansli. Departement. Kandidatnominering. Statsförvaltning. Revision. Marknadsstyrning. Justitiekanslern. Länsrätten. Statsrådsberedningen. Landstingsstyrelse. Minoritetsparlamentarism. Budgetprocessen. Remissinstanser. Målstyrning. Kommunallagen. Proposition. Länsrätten. Miljöprövningsdelegation. Riksföreståndare. Länsstyrelse.

Förlåt, fick jag er att somna nu också?

När man är stor får man göra som man vill

Tänk vad häftigt att vara stor och bo ensam och få göra precis vad man vill! Troligen var jag inte den enda som tänkte så när jag var liten. Tänk att få äta godis till frukost om man vill, se på tv när man vill, äta pizza varje dag i en hel månad om man vill eller äta glass när som helst utan att fråga om lov. Och det är ju faktiskt lika skönt som det låter, egentligen. Visserligen är jag den som alltid tjatar om »inget godis före maten» och nästan blir överdriven när jag, om jag känner den minsta hunger, bara måste  grunda med ett knäckebröd innan jag ska äta något sött.

Men ändå. Här börjar det bli middagstid snart, och jag tänkte komma till en slutkläm och säga att jag inte orkar göra mat och att jag ska äta choklad istället eftersom jag är stor och får göra som jag vill och bla bla bla. Men jag inser att jag ju är hungrig. Jag kan inte äta sötsaker när jag är hungrig. Jag behöver mat. Så, så kul blev det.

Nåja, jag kan ju alltid äta choklad till frukost i morgon... om jag vill.

Brrr!

En polisbil utanför en port till huset mittemot var det första som mötte mig när jag kom till mitt kvarter här i Sundsvall. Det är som det brukar. Välkommen till hooden, liksom.

Och här är det svinkallt. Men faktiskt inte utomhus. Inne i lägenheten är det däremot så kallt att jag behåller både mössa och halsduk och till och med drar på mig ett par extra raggsockor. Trots det är tår, fingrar och nästipp iskalla. 16 grader inomhus är i det kallaste laget. Elementen är på full effekt, men det hjälper inte – kylan drar in från fönstren. Jag måste försöka skapa mig någon sorts mysig pluggstämning och inte frysa ihjäl i min lägenhet. Det vill säga: på med mössa, halsduk, fingervantar, dubbla raggsockor, fleecefilt och så tända varenda stearinljus jag har.

Där ute finns en värld av långa nätter

Jag har upptäckt att jag sover lite märkligt när jag är i Falun och sover ensam. Senast för två nätter sedan vaknade jag mitt i natten och trodde att jag skulle gå upp. Inte sällan drömmer jag mardrömmar och vaknar svettig eller med ett hjärta som slår snabbt. Ibland vaknar jag på konstiga tider och undrar var i hela fridens namn T har tagit vägen. Sedan händer det att jag vaknar av väckarklockan på morgonen och känner mig orolig, som om jag inte är färdig med natten. I morse var en sådan morgon. Men jag gick upp och bokade en tågbiljett till Sundsvall.

Sundsvall, ja. Sundsvall tar emot. Men det kanske är bra för nattfriden.

Triumfbågen 2 januari 2010 (ta mig tillbaka)



Från ett kravlöst Paris till en kravfylld verklighet.


Insikt: om ett år är det jag som bestämmer

Om ett år kan jag ta ut min examen om jag vill. Här om dagen slog det mig.

Om bara ett år kan jag välja om jag är klar eller inte. Antingen fortsätter jag med en kurs som jag själv bestämmer vilken det är och var jag vill läsa den, eller så tar jag ut min examen och lämnar journalistprogrammet bakom mig. Valet är mitt  om bara ett år.


"Jaha, har ni bara -28? Här är det minsann -34!"

Svenskarnas favoritämne: vädret! Särskilt mycket favoritämne blir det i extremvärme och extremkyla, men också såklart när sommaren är dålig (läs: grå, regnig, kall). Personligen förstår jag att det är ett favoritämne, eftersom jag själv är en liten hobbymeteorolog. Men när jag loggade in på Facebook i dag blev det nästan lite för mycket när var och varannan statusuppdatering handlade om hur kallt det var på olika håll i Sverige. Ville jag veta hur många grader det var utanför fönstret i Falun behövde jag inte ens gå till termometern i köket eller än mindre kolla en vädersajt - det gick fortare genom att scrolla ner på Facebooksidan. Praktiskt förstås. Men mest komiskt.


På föräldrarnas gård i Falun visade termometern -28 grader på förmiddagen. Långt ifrån kallast i landet.


Så blev mitt 00-tal

2000 - Mamma fyller 50 och familjen tillbringar två veckor på Korfu - en fantastisk ö! Strax efter att vi kommer hem tar jag emot ett samtal från min faster som berättar att min underbara kusin omkommit i en bilolycka, 21 år ung. Detta blir givetvis något som påverkar mig mycket. På hösten börjar jag på gymnasiet. Efter att ha tvekat mellan olika program blir det till slut friskvårdsprogrammet. På hösten gör jag några veckors praktik och är den enda i klassen som inte  är på en plats med inrktning på hälsa - jag praktiserar på ett café och bestämmer mig under den tiden för att hoppa av skolan. Jag vill läsa journalistik i Uppsala istället.

2001 - Ett av åren som troligen förändrar och formar mig mest. Några veckor in i januari läser jag klart ett par kurser. Sedan hoppar jag av gymnasiet och jobbar vidare på caféet under våren, samt är ungredaktör på en av lokaltidningarna. Jag tycker att det är oerhört skönt att ha lite paus från skolan och jag känner mig ganska cool som tagit steget att hoppa av gymnasiet i väntan på en flytt till något jag verkligen vill. På hösten flyttar jag hemifrån, in i en studentkorridor i Uppsala och börjar på mediegymnasiet Grafiskt Utbildningscenter, GUC. Redan från start känner jag att det är rätt.

2002 - Farmor och och farfar dör, väldigt speciellt med tre dagars mellanrum. Inriktning i skolan ska väljas och efter att en kort sekund funderat på att läsa fotografisk bild i två år, väljer jag ändå journalistik som jag flyttade till Uppsala för att läsa. Det visar sig vara ett bra, men tufft val. Jag jobbar extra, tar körkort och dagen efter åker jag tillsammans med en kompis till Dublin. Vi bor hos en gemensam vän i fem dagar, gör utflykter, shoppar och jag förälskas i staden.

2003 - När våren kommer får jag reda på att ett projekt söker volontärer för handikapp-OS i Dublin till sommaren. Jag, som verkligen vill tillbringa en del av sommaren i Dublin, söker, utan att egentligen tro att jag ska få det. Men jag får jobbet. Tre veckor i juni är jag volontär på Special Olympics i Dublin, något som är oerhört roligt. På hösten skriver jag reportage om skrattklubb och rullstolsdans och skriver porträtt om en nunna, och förstår att det är de långa texterna jag trivs bäst med.

2004 - Under våren gör jag ett par månaders praktik på Plan Sverige och därefter hägrar studenten. Studentens lyckliga och efterlängtade dag blir fantastisk tillsammans med mitt tjejgäng. I slutet av sommaren åker jag till franska Annecy i närheten av Génève för att vara au pair till tre barn i ett år. Annecy är fantastiskt, men efter två veckor står jag inte ut med vare sig jobbet eller kvinnan jag bor hos, så jag åker hem. Mina föräldrar flyttar till ett nytt hus, och jag får bo i gästrummet resten av hösten. Jag får ett heltidsjobb i Borlänge och jobbar för att tjäna pengar till mitt nya äventyr: terminskurs i franska i Frankrike.

2005 - En termins franskastudier i Paris blir det bästa jag gjort och är nog den största grejen jag gjort under 00-talet. Våren i Paris är aldrig tråkig, jag längtar inte hem en skund och jag älskar verkligen Montmartre där jag bor som längst. Tillbaka i Sverige får jag börja på mitt gamla jobb i Borlänge igen. På midsommar åker min syster ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala efter en cykelolycka, vilken tar ett år att komma tillbaka från. På hösten börjar jag läsa en halvtidskurs i franska på Högskolan Dalarna för att hålla igång språket. I fonetiken märks det tydligt att jag bott i Frankrike - och i december tar jag med mig en franskapluggkompis och åker tillbaka till Paris för en nostalgisk weekend.

2006 - Jag får en tillsvidareanställning på jobbet i Borlänge, men får dessutom jobb på Disneyland Paris. Till det tackar jag dock nej och väljer att stanna hemma och fortsätta jobba och läsa upp betyg samtidigt. Både vår och höst är jag på en långweekend till min favoritstad Paris där jag shoppar loss och visar mina medresenärer staden. Min faster avlider efter en lång tid av elak dancer. 2006 är också året då jag väntar och väntar på att en läkare ska titta på min rygg som känns allt snedare. På hösten träffar jag en specialistläkare i Linköping och vi beslutar operation, något som kommer väldigt plötsligt.

2007 - Året som rent personligt blir det mest omvälvande i mitt liv. Den sista februari stelopereras jag för skolios. Skruvar och titanstag sätts in i fem ryggkotor och jag ligger på Linköpings Universitetssjukhus i en dryg vecka. Detta resulterar i nästan fyra månaders sjukskrivning från jobbet och jag rehabiliteras i totalt sex månader. Till hösten händer massor - jag får börja träna igen. Dessutom börjar jag läsa kreativt skrivande A, vilket blir en enormt utvecklande termin. Samtidigt jobbar jag så mycket jag kan för att slippa ta studielån. 2007 är också året då jag blev moster till världens sötaste Oliver. För första gången i mitt liv reser jag till London, där min kompis och jag träffar min kompis pappa - för första gången.

2008 - Kreativt skrivande B och jobb är det som våren präglas av, samt en Londonresa till. På sommaren när jag än en gång befinner mig i England, på piren i Brighton närmare bestämt, får jag reda på att jag står på en bra reservplats till journalistutbildningen på Mittuniversitetet. Sedan kommer jag in och fortfarande när flyttlasset går till Sundsvall känner jag mig överrumplad och förvånad över vad som sker. Höstterminen blir fantastisk. Jag träffar underbara människor, särskilt en speciell kille, och trivs verkligen med utbildning, stad och människor.

2009 - Jag börjar äntligen dansa igen, boogie woogie den här gången, tillsammans med Honom, mr T. 2009 är nämligen året då jag inser det som andra försökt få mig att förstå i slutet av året innan - jag är förälskad. Journalistutbildningen fortgår och till en början är det fortfarande väldigt roligt. Men på vårkanten börjar min kropp ge ifrån sig små signaler om att jag borde ta det lite lugnare, vilket jag förstås inte lyssnar på. Jag jobbar ännu mer, praktiserar och sommarvikarierar på en lokaltidning men tvingas sluta eftersom min kropp säger ifrån. Jag har helt enkelt blivit utmattad och orkar inte mer. Resten av sommaren är jag ledig, åker till Kreta och gör så lite som möjligt. Min storebror får en rejäl smäll i huvudet av en crossolycka och ligger medvetslös i flera dagar. Ett par dagar efter han vaknar föds min andra systerson. Under hösten träffar jag en kurator som förklarar att det inte är konstigt att det har blivit för mycket för mig, och jag lär mig att säga nej och prioritera mitt eget välmående. Tillsammans med mr T firar jag in det nya decenniet i Paris.


Och 10-talet då? Om jag får bestämma ska jag inom de kommande tio åren ta min journalistexamen och läsa C-kursen i kreativt skrivande, få ett fantastiskt jobb (ordet fantastiskt innebär i det här fallet att det är ett jobb som jag trivs och mår bra med), resa mycket, dansa för endorfinernas skull, flytta till ett mer permanent ställe än vad jag bott på de senaste åtta åren samt få barn. Men en sak har jag lärt mig på de senaste tio åren: saker och ting blir inte alltid som man har tänkt sig...


En bra eftermiddag (som borde sporra till plugg?)

Eftermiddagen har spenderats på ett café i stan tillsammans med C, som skulle kunna bli en god vän. C är en relativt nyinflyttad Falubo som kommer från Skåne och som jag aldrig umgåtts med. Vår kontakt har enbart skett via internet och grundat sig på att vi har en gemensam bekant - det var så vi började följa varandras bloggar. Aldrig någonsin har jag väl pratat så mycket med någon jag aldrig förr träffat. Lunchen blev till fika och när vi väl skulle plöja affärer hade de redan stängt.

Jag har haft en bra eftermiddag med andra ord.

Vad jag borde göra nu är att plugga. Nu har jag inga ursäkter längre. Men aldrig förr har det tagit emot så mycket som det gör den här gången. Just nu vill jag bara glömma allt vad plugg och Sundsvall heter. Jag tittade i en av böckerna i förmiddags för att se vad jag hade framför mig på kvällen - och det skulle jag väl aldrig ha gjort. Hur tusan ska jag ta mig igenom detta?

Fart och fläkt på två olika sätt

Jag har bytt det här...




...mot det här:




Nördig? Javisst.

Vi är tre stycken som sitter på rad med en varsin bärbar dator i knät här i Sky City på Arlanda. Vi ser ut över flygbanorna, flygplan landar och lyfter och snön yr av vinden från flygplanen. Jag känner mig lite nördig, men att surfa och lägga Patiens på datorn i väntan på tåget till Dalarna anser jag vara en ganska bra sysselsättning ändå.


Jag är i Paris. Skulle shoppa kläder. Det blev en termos.

I dag har min man och jag varit på shoppingrunda i Paris. Planen var att jag skulle köpa allt bra jag hittade på min favoritaffär Bershka. Jag har liksom undvikit mellandagsrean i Sverige - eftersom jag ska till Paris. Och på en shoppingrunda i Paris ska det ju inte vara så svårt att hitta något. Paris är ju Paris, liksom. Men i dag kom min man och jag till Bershka på rue de Rivoli, och redan vid första anblicken insåg jag att de här kläderna inte var något för mig. Vi gick runt, runt och jag hittade absolut ingenting  i min smak. Vi kikade dessutom på alla våningar på Sammaritaine, på Zara, till och med på H&M, men allt jag såg var fult. Min man, däremot, hittade tack och lov ett par snygga saker på mitt favoritställe. Men inte jag. Då struntade vi i shoppingen och åkte på sightseeing istället.

Jag kommer lämna Paris i morgon kväll utan att ha shoppat kläder. Det är första gången det händer. Helt sanslöst. Däremot köpte jag pärlor att göra armband av första dagen. Och den fantastiska termosen jag köpte i går var förstås ett hysteriskt bra klipp. Men nu tror jag bestämt att det väntar lite shopping i Sverige.

Decenniets första måltid


Fransk frukost, petit déjeuner, på ett café i Montmartre vid lunchtid.
Färska croissanter och färskpressad apelsinjuice inkluderat.
En ganska trevlig start på dagen, året, decenniet.