Handlingsförlamad gräsänka


Ensam hemma. En sambo som befinner sig ungefär 80 mil bort. Då försvinner min inspiration och lust till mat totalt. Visserligen har jag haft dålig inspiration de senaste veckorna, men nu är det katastrofalt. Trots att jag bör ha matlåda rycker jag på axlarna. Göra riktig middag? Bara till mig? Äh, orka.

Now I wish my English would be better

Caroline af Ugglas, Blondinbella, Markoolio, Elin Lanto, Fredrik Wikingsson och alla andra kändisar jag har intervjuat kan slänga sig i väggen. Nu gör jag någonting så mycket större.

Jag ska intervjua Miley Cyrus (Hannah Montana) inför hennes nya film. Bland vår målgrupp är hon större än man kan föreställa sig, hon är enorm, gigantisk! Och nej, det blir ingen telefonintervju. Inte heller besöker hon Sverige. Däremot kommer hon till London för att träffa pressen. Och jag åker dit, jag åker till London. Jag åker till London i jobbet. Ensam. För att intervjua Miley Cyrus. Joråsåatte...

(Om jag är nervös? Jag kommer troligen skaka, få tunghäfta och inte kunna ta ett ord på engelska!)

Tjuvtitt!


Nej nej, här har ingen blivit tokig och på allvar tänkt att julen varar ända till påska. Det är bara jag som har varit i ett slott där årets julkalender spelas in. Jorå, när man jobbar på Sveriges största tidning för barn kan man få en del roliga uppdrag. Och eftersom jag aldrig varit med på någon filminspelning tidigare, var det här oerhört spännande.

»Tystnad för tagning! Kamera! Varsågod att börja!»
Jag häpnas över hur många timmar det går åt till att få endast ett par minuters färdig film.

Huvudrollsinnehavarna är två urgulliga ungar som aldrig tidigare stått på scen. Ändå är de, och alla andra skådisar jag mötte, superduktiga. Inspelningen av julkalendern har varit i full gång i flera veckor och det lilla jag såg vittnar om att det kan bli en rolig julkalender...


Söndagsfrukost


Min sambo fyller år i dag. Jag ska snart väcka honom, för jag börjar bli galet hungrig. Vissa gick ju upp för två timmar sedan för att börja förbereda födelsedagstårtan – pannkakstårta med grädde, nutella och banan. Före det serveras stekt halloumi, grönsaker, hembakat bröd, smör, ost, te. Åh, jag står inte ut med att inte äta längre!

Helgen som gjorde mig redo för våren

Ladda batterierna, fylla på energiförrådet. Bla, bla, bla. Jag har alltid tyckt att de där klyschorna är så fåniga. Folk ska vara lediga för att "ladda batterierna". Och jag fnyser lite lagom. Ofta det funkar. Man blir ju trött lika fort igen, liksom. Men! Sälenhelgen för en vecka sedan var  faktiskt en energipåfyllning. Jag var bara ledig en dag extra den helgen – men det var nog precis vad jag behövde för motivationen.

Med tung skalle och ond kropp

Söka lite sommarjobb vore nog på sin plats. Vid middagen med Sundsvallsjournalister i går blev jag lite stressad. Medan jag har varit lat och bara sökt ett enda reporterjobb hade femtio procent av oss färdigt med olika sommarvikariat (på några av Sveriges största tidningar till på köpet).

Jag är inte en av dem.

Jag behöver inte vara på de största tidningarna, tvärtom. Men ett jobb hade ju varit bra för plånboken och meritlistan.

Den här fredagen skulle bli bra, med gemensam redaktionslunch, med avtackning och förfest, med tre kollegors boksläppfest. Och så går jag och blir sjuk. Inte inte inte okej. Så nu är jag hemma och tvättar, dricker te med honung, läser tidningar och tittar på Nyhetsmorgon. Och är förfärligt rastlös. Hur jag ska kunna sysselsätta mig resten av dagen utan att klättra på väggarna är ett stort frågetecken. Ligga stilla i soffan och göra inget alls? Jag kan inte.


Den minsta sötnosen 6,5 månader


Bildjournalist? Javisst!


För några dagar sedan surfade jag in på Mittuniversitets
hemsida. Då fick jag se bannern ovan. Bilden på mig hade de på hemsidan för ganska länge sedan när jag blev studentbloggare. Men då var det studentbloggarna de gjorde reklam för. Nu finns mitt fejs plötsligt där av en helt annan anledning, utan min vetskap. Jag bryr mig inte, tvärtom ler jag lite åt att en hobbyfotograferande, "vanlig" journalist som jag får göra reklam för bildjournalistprogrammet. Men jag undrar vad de riktiga bildjournalisterna tänker om att det är jag som får representera deras utbildning...

Ett stort uppdrag för en liten praktikant

När jag började på tidningen för drygt sju veckor sedan hade jag aldrig förväntat mig att få det uppdraget jag fick i dag. Aldrig. Om en månad är det dags. Jag kan knappt bärga mig. Mer skvaller lär jag komma med senare, men vi kan säga så här: I should practise my English...

Från fjällens frid till storstadens stress

Som ett slag i ansiktet. Så kändes det att byta lugn mot hets. I Uppsala hände det. Konduktören berättade att han fått order från polisen att köra längst bort på perrongen. »Det har varit bandyfinal, Hammarby vann och nu ska alla bajrare ta sig hem.» Jaha, tänkte jag, just ja. Sedan åkte vi långsamt in på stationen och galna grönvita människor bankade på tågets väggar och fönster, skrek om sitt SM-guld och jag började bli orolig. De menar väl inte att alla de här människorna ska åka med vårt  tåg till Stockholm?

Jodå. På det redan överfulla tåget som saknade en vagn klampade galet många Hammarbyfans på. De stod i gångarna med sina ölburkar, hoppade upp och ner så att hela vagnen skakade, ett barn blev rädd och började gråta. Vagnen började stinka alkohol och snus, värmen steg och där satt jag och kämpade för att inte få panik. Tåget försenades från Uppsala och ännu mer från Arlanda eftersom människor hade svårt att komma i och ur vagnarna. På Stockholms central kryllade det av poliser, tunnelbanan var lika full som passagerarna och trängseln liknade rusningstid. På Slussen smällde ett skott.

Home sweet home.


Greetings from Sälen


Någon som kan gissa var jag ska över helgen?

I resväskan finns bland annat långkalsonger, stickad tröja, sport-bh, raggsockor, mössa, solglasögon, en planka...

Sådant man bör göra när man fotograferar i jobbet

Ställ in ISO, för tusan!

Normalt skulle jag fatta varför bilderna blev så ljusa. Det gjorde jag inte i dag.
Inte förrän jag satt på tåget hem. Too late, liksom.

Jag antar att jag var stressad för att mina, visserligen enkla, bilder ska pryda ett helt uppslag. I dag var tredje gången jag tog bilder i det här jobbet och varje gång har det hänt något som gjort att jag inte blivit så nöjd, något jag i efterhand insett att jag borde ha tänkt på. Nu hoppas jag bara att jag har lärt mig av misstagen... Man ska inte  ha 1600 i ISO när det är dagsljus och solsken ute. Men framförallt: man ska kolla ISO innan man börjar fotografera. Åtminstone innan man avslutar fotograferingen och åker hem.

Efter klänning med detaljer i glittrande guld

Över hela lägenheten glittrar golvet. En liten hint om vad jag hade på mig i går kväll. Tillsammans med rosett i stora lockar, och överdrivet stort armband. Gud, vad härligt det är att klä upp sig när det händer sällan!

Min vän Juristen bjöd in till fest för att fira att hon blivit just jurist och till råga på det fått en ny lägenhet och ett nytt jobb. Det bjöds på tilltugg. Massor av tilltugg. Ett par timmar efter midnatt tog vi oss hemåt, lite besvikna över att alla bangat på utgång, men glada över att ha fått en härlig kväll.


"Lite" tilltugg. (Vi hade inte behövt äta hemma före festen...)


Verifiera din kommentar genom att skriva något konstigt


Och den där tjejen ska ha dansat på avancerad nivå...

Efter jobbet gick jag på ett steppass på Friskis&Svettis. Jag trodde att step var samma sak som step up, som jag varit på i Uppsala och Sundsvall. Men step visade sig vara något annat. Medan step up är som jympa fast med bräda, är step som aerobics fast med bräda. Det vill säga en massa stegkombinationer hit och dit, höger, snurr, vänster, bak, fram, snurr och snurr, upp på brädan, över brädan, runda brädan, konstig takt, snurr hit, snurr dit och väntavilkethållskullejagåtnuigen?

Efter en halvtimme var jag superarg över att jag inte hängde med i alla snurrar. Jag ska ju kunna det här, tänkte jag, jag har aldrig haft särskilt svårt för sånt här! Jag var så arg att jag var beredd att gå ut genom dörren och åka hem. Men det gjorde jag inte. I stället genomförde jag hela passet och lyckades till slut ta mig åt rätt håll. Armrörelserna, däremot, de fick jag helt strunta i...

Inbjudan jag fasat för

Välkommen på klassåterträff!
Nu är det dags för återträff med 9a och alla andra klasser på Gruvrisskolan som gick ut 2000.


Jag såg brevet och tänkte nej. Nej nej nej. De jag vill ha kontakt med, dem har jag kontakt med. Kalla mig tråkig, men det är tio år sedan jag såg vissa av de gamla klasskompisarna – och det finns en anledning till det.

Jag minns högstadiet som en ganska jobbig period. En period som jag var glad åt att lämna för gymnasiet och som jag i dag är glad åt att den är så pass långt bort att minnena börjar blekna. Utan att gå in på för många detaljer, så var vår högstadieklass den värsta i skolans (visserligen ganska korta) historia.

Klassträff med 9a. Är det då man ska jämföra vem som har blivit mest lyckad? Är det då jag tio gånger ska berätta för olika personer att jag pluggar till journalist och tio gånger få höra folk säga »jaaa, åh, jag minns att du alltid skrev så mycket, journalist passar väl dig?» Jag har sprungit på en och annan klasskompis på krogen och jag vet hur det brukar låta. Det är tomt snack. Artighetsfraser. Åka till Falun min sista helg på praktikterminen, och betala 400 kronor för en fest med gamla klass- och parallellklasskompisar som jag inte har någon kontakt med eller något behov av att träffa? Tack. Men... nej tack.


Akut tandläkarbesök och drygt 800 kronor fattigare

Nej, det var inte så jag ville att veckan skulle börja. Men med värk, halsont och feberkänningar rådde tandvårds-upplysningen mig att åka till akuttandvården. Så det gjorde jag. Satt i kö i drygt två timmar. Undersöktes i tre minuter. Fick antibiotika utskrivet och en pinsamt hög summa dragen på kontokortet. Enligt kvittot kostade "undersökningen" (att läkaren helt enkelt tittade i min mun och konstaterade en svullnad) 320 kronor, röntgenbilden 45 kronor och "behandlingen" (spola rent) 350 kronor. Nu har jag fått rådet att dra ut båda mina visdomständer i underkäken, vilket ju lär gå på ett par tusenlappar till. Och jag har tre frågor:

1. Vem i hela fridens namn har kommit på att tandvård i Sverige ska vara så dyrt? (Och varför?!)
2. Vilken normal student har råd med det här?
3. Varför måste jag betala en operation i munnen när jag inte behövde betala en krona för min ryggoperation?

Hur jag mår nu? Fortfarande ont, fortfarande febrig. Hoppas på att kunna jobba i morgon.

Barajagjohanna – bästa bagaren


Baka gör jag gärna. Men det brukar mest bli kladdkakor och annat sött. Antalet gånger jag har bakat bröd kan jag räkna på fingrarna på min ena hand. Och då har det bara handlat om frallor. Därför är jag riktigt stolt över mig själv – jag har nämligen bakat limpa med linfrön och vetekli  i dag. Väldigt god, om jag får säga det själv.

JoppetunikanDen här sortens inlägg är ganska sällsynta för min del. Senast jag la upp en outfitbild likt den här var för två år sedan. Men... jag har så länge velat ha någon sorts skjortklänning/tunika. Jag har dock aldrig någonsin sett någon som känts hundraprocentig, som känts jag. Och de få gånger jag har provat en har jag inte alls känt mig bekväm.

Men så sprang jag på den här i går.
Färgerna, mönstret, passformen.
Jag tror den är sydd för att jag ska köpa den. Så det gjorde jag.


Sol som påminner om vintern som försvinner

Ute är det blå himmel, sol, några ynka minusgrader och marken är vit. Helt fantastiskt. Helt perfekt.
Men jag får ångest.

Kanske för att en sådan här dag är som gjord för snowboardåkning och jag inte har någon möjlighet till det. Kanske för att jag helst av allt skulle vilja vara i Falun och sitta vid båthusets vägg och blunda mot solen. Kanske för att jag som vanlligt inte är färdig med vintern förrän jag fått spendera minst en dag i backen. Kanske för att jag helt enkelt kan bli så här när vintern börjar gå mot sitt slut. Ångesten kommer nog också från att jag inte vet vad jag ska göra med dagen. Sambon jobbar natt och jag är rastlös och kan inte riktigt komma överens med mig själv. Borde jag ha egentid eller är det bara bullshit? Det är ju lördag...

5 saker jag tycker om med mig själv

  1. Att jag låter bli att göra saker/att umgås med människor som jag inte mår bra av.
  2. Att jag sätter mig själv och mitt eget välmående framför en fin titel på ett CV.
  3. Min kropp.
  4. Att jag alltid försöker peppa mina vänner.
  5. Mina erfarenheter – att jag har vågat resa ensam och göra stora förändringar i mitt liv.

I London bor en fantastiskt modig och kämpande tjej. Det är en gammal kompis till mig som efter att ha levt ett liv av bland annat missbruk nu har vuxit något enormt. Hon har startat ett företag – Go Love Yourself. I kurser hjälper hon människor att stärka sin självkänsla. Jag är imponerad. I dag har hon utmanat alla till att i sin blogg skriva fem saker man tycker om hos sig själv. Allt för att lära sig att börja tänka lite mer positivt om sig själv, för att det är oerhört viktigt för hur vi mår.

Så anta utmaningen. Go Love Yourself och skriv ner vilka fem saker du gillar med dig själv.


Skivstång i går. Spinning i dag. Träningsvärk i morgon.

Jag gick till jobbet utan mascara i dag. Det var meningen, för jag skulle gå på lunchspinning och min tanke var att måla på mascaran efter duschen. Problemet var bara att jag glömde mascaran hemma, vilket alltså resulterat i att jag sett ut som en ganska osminkad Johanna i dag. Konstigt. Ovant. Men ganska skönt. Nu har jag dessutom outat mig på nätet. Utan mascara. Och utan ifyllda ögonbryn. Det ser ut som om jag inte har några ögonbryn. Kolla!


Dagens telefonsvarare

»Hej. Du har kommit till XX. Jag har beslutat mig för att inte prata i mobiltelefon något mer. Så vill du nå mig får du skicka ett sms och säga vad du vill eller skriva ett mail till xx@xx.se. AJ! Där fick jag en boll i huvudet. Men det är i alla fall bättre att få en boll i huvudet än att prata i mobiltelefon. Hejdå!»

När jag hörde det där blev jag så ställd att jag ringde en annan person i stället.