Egalias döttrar

Det är säkert fem år sedan jag läste boken, men ändå finns den fastklistrad i min hjärna. Den här boken måste väl ändå vara lite kult? Man ska läsa den.

Egalias döttrar av Gerd Brantenberg utspelar sig i landet Egalia där det är männen som äter p-piller, klär sig i tighta kläder och använder bh (ph). Bokens huvudperson bildar Mansligan, en maskuliniströrelse, vilka gör uppror mot kvinnoförtrycket.

Det är en speciell bok som ger läsaren en tankeställare. Bokens historia är egentligen inte särskilt intressant, enligt mig, men bokens språk gör att det känns som ett väckelsemöte, och den sätter läsaren i en sits där det är omöjligt att inte reflektera över samhällets struktur. Varför säger vi MÄNniskor? Varför säger man "man"? Varför är man till exempel brandMAN även om man(!) är kvinna? Du kommer inte att få svar på de här frågorna i boken, men du kommer inte undan från funderingarna.


Kommentarer
Postat av: Karro

Justja, länge sedan jag läste den boken nu! Borde vara obligatorisk högläsning för alla mellanstadiebarn! Men jag måste rätta, männen använder inte BH, utan PH, för det är ju nåt helt annat de pushar... Snacka om girl power ;)

Postat av: barajagjohanna

Karro>> Haha, just ja! PH var det ju, nu minns jag! (Ändrat lite i texten.) Girlpower ja. Jag är lite arg på företaget Manpowers namn. Vi pratade om att försöka döpa om det till Girlpower istället...

2006-11-04 @ 10:05:47
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: hannah

åh den läste jag också för några år sen. minns att jag tyckte den var viktig, för att fast man (..) tror att man är så medveten om det patriarkala språket och samhällsstrukturen etc som fick man minst 20 nya dumheter att fundera över.

2006-11-04 @ 17:54:42
URL: http://www.hannahbergs.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

hannah>> Ellerhur. Alla borde läsa den boken, jag tror att den är nyttig.

2006-11-04 @ 18:04:19
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: jagehemlig

Håller med, den borde ingå i den obligatoriska kurslitteraturen.

2006-11-04 @ 18:43:50
URL: http://bloggdagboken.blogspot.com
Postat av: modeamatören

Hur kan jag missa den här boken, jag som läser om feminism och genus i universitetet? Jag ska genast låna den och läsa ut den, då jag får tid till det.

2006-11-04 @ 21:40:00
URL: http://modeamator.webblogg.se/
Postat av: barajagjohanna

jagehemlig>> Det har du absolut rätt i!

modeamatören>> Ja, hur har du kunnat missa den? Låna den direkt! Själv fick jag faktiskt ett ryck igår och köpte den... Jag vill äga den, jag har snart en hel feminismlitteratursrad i bokhyllan, haha!

2006-11-04 @ 23:03:57
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback