Bonne année de Paris

Årskrönika? Nej, inte den här gången. Visserligen har jag skrivit en, men jag har ju kört konceptet ett par gånger tidigare och den här gången kändes det helt enkelt inte roligt.

Istället kan jag enkelt sammanfatta 2009 som ett omtumlande, svängigt och utvecklande år.
Det blev första året för mig i tvåsamhet. Också första året där jag fick testa att vara reporter på riktigt. Och första, och förhoppningsvis sista året, jag fick känna på hur det är att gå in i en vägg och sedan försöka ta sig tillbaka... Kämpigt är ordet, men vid årets slut är jag på god väg.

                                  *       *       *

Vi på bilden har just ätit en fantastisk italiensk middag på en restaurang i Bercy Village. Nu ligger vi med paltkoma på hotellet och tar igen oss lite innan det nya året ska firas in på Champs-Élysées.

GOTT NYTT 2010 önskar barajagjohanna i Paris



Bercy - en ny parisisk pärla

Trerättersmiddag på rue Mouffetard, strosande vid Place de la Concorde (bilden) och Champs-Élysées. Och så förstås vid Bercy Village. Aldrig vid något av mina tidigare besök i Paris har jag besökt Bercy i sydöstra delen av staden. Den här gången är det där vi bor - och jag är mycket nöjd! När man är i Paris får man liksom sänka sina boendekrav ganska mycket om man har samma budget som jag. Den här gången har vi hamnat på ett hotell som ska vara tvåstjärnigt men snarare verkar fyrstjärnigt. Rummet är visserligen väldigt litet, men parisiska rum är  små. Sängen är dock stor och vi har platt-TV, vattenkokare, te och kakor. Dessutom är badrummet det fräschaste badrummet jag har sett i Frankrike.

Mest överraskad är jag över det lilla köpcentret Bercy Village. Det är som ett litet kvarter med en smal gata omringad av små, söta stenhus - pittoreskt och fyllt av söta och fina små franska butiker. Jag har hittat världens mest fantastiska affär där jag plockat massor av fina pärlor som jag ska hem och göra armband av.

Första dagen har börjat bra. I morgon är det nyårsafton - och vi har fortfarande ingen aning om vad vi ska göra.


Mina ben är trötta nu

Bara på juldagen hade jag ledigt. Annars har jag tränat alla dagar sedan julafton. Fyra dagar av fem, alltså. Mina ben är trötta nu, men det känns ordentligt bra och behagligt i hela kroppen och under kvällens spinningpass fylldes jag av endorfiner. Jag borde träna så här mycket nästan jämt.

Men att jag har tränat så mycket har jag givetvis kompenserat ordentligt: jag har ätit julgodis och Aladdinchoklad till jag blivit illamående. Det har jag gjort varje dag. Fem dagar av fem.


Ett märkligt fenomen

En sak har jag funderat på sedan jag började blogga för drygt fyra år sedan. Varför slutar folk surfa när de är lediga? Det är extremt tydligt på bloggstatistiken att färre människor läser bloggar (och skriver för den delen, mina bekanta uppdaterar ju knappt sina bloggar när det inte är vardag) under jul, nyår och påsk. Också på somrarna minskar statistiken markant, särskilt under midsomma. Men även en helt vanlig lördag är det färre besökare än en dag mitt i veckan. Mycket märkligt, anser jag. Är det inte när man är ledig som man har som mest tid?

Detta är vad jag borde ta tag i på lediga stunder


En av böckerna ger till råga på allt inte ett jätteseriöst intryck...


Disciplin. Lust. Motivation. Ork. I samma stund som vi började med terminens sista kurs sprang allt det man behöver för att plugga och gömde sig. Inte blir det lättare när jag befinner mig i Falun. Här får jag sällan motivation till att läsa och vad som återstår på den här kursen är en tenta, vilket innebär just läsning. Pappershögarna på bilden är nog bara hälften av olika dokument vi ska ta del av. Men jag gör nog som jag brukar för att orka - prioriterar det som känns viktigt och skummar resten om jag hinner och orkar. Frågan är bara hur jag ska hitta den där disciplinen, lusten, motivationen och orken för att inte bara ta igenom böckerna, utan också lära mig något?


Hon som gärna har koll

Oftast när jag kommer till Paris har jag koll. Jag flyger med Ryanair till Beauvais och vet precis var jag ska när jag har fått mitt bagage. Jag vet var jag köper bussbiljetter och varifrån bussen går och var den stannar. När bussen är framme inne i Paris har jag stenkoll på hur jag ska gå för att ta mig till métron. Där funderar jag inte på hur biljettsystemet fungerar eller var jag ska åka, utan går fram till luckan och säger att jag vill ha  un carnet de dix billets,  och sedan går jag ner till perrongen och hoppar på linje 1. På Concorde byter jag till linje 8 eller 12 och hoppar sedan av på ett bekant ställe.

Den här gången blir det annorlunda. Den här gånger flyger jag till Charles de Gaulle (där jag bara har varit en gång) och hotellet ligger i södra delen av staden, vilken inte är så bekant för mig alls. Den här gången har jag alltså inte lika stor koll. Och någorlunda koll gillar jag att ha. Så nu tittar jag på kartor. Zoomar in och zoomar ut och försöker få mig en uppfattning om var hotellet ligger, vilken métrostation som är närmast, om det är långt att promenera till rue Mouffetard och hur vi enklast tar oss från flygplatsen till hotellet.

Nöjd över att ha  lite  mer koll inser jag att om tre dagar är vi på plats - och jag börjar nästan bli lite nervös...

Tårarna brände, men jag kunde inte sluta titta

Beskedet om tsunamikatastrofen i Sydostasien är väl en sådan sak som alla minns. Vi minns hur vi fick reda på vad som inträffat, var vi befann oss och hur det kändes. Precis som när Anna Lindh mördades, när de där flygplanen körde in i World Trade Center och när Estonia sjönk.

För fem år sedan, 26 december 2004, kom min barndomsbästis och hennes mamma hem till oss och fikade. De berättade att en jättevåg kommit in över Thailands södra kust. Lillasystern i familjen befann sig turligt nog vid den här tidpunkten i norra Thailand, men däremot var de oroliga för en annan familj som ingen hört av. Allt lät obehagligt och ju mer jag läste och såg på TV om det, desto större insåg jag att katastrofen var och desto obehagligare blev det. Jag minns att jag följde det mesta av nyhetsrapporteringen via TV4 och att jag satt som fastklistrad framför TV:n. Jag såg varje nyhetssändning och jag såg extrainsatta program. Trots att ingen jag kände var drabbad, så minns jag att jag blev väldigt berörd och att det nästan var jobbigt att se på. Tårarna brände bakom ögonen. Men jag inte kunde sluta titta.

Händelser som jag läser om och ser på TV brukar inte påverka mig särskilt mycket. Men tsunamin drömde jag om. Jag drömde om jättevågor och att jag var under vatten utan att kunna ta mig till ytan och att jag tappade bort familjemedlemmar. Fortfarande fem år efter katastrofen tycker jag att det är enormt gripande att lyssna på överlevandes berättelser från tsunamin. Tårarna finns hela tiden nära.


"Tar du kort?"


Efter fyra timmars spelande blev jag bankrutt...


Vi har lekt med julklapparna i dag. Lillebror fick ett nytt världsmonopol med städer som Beijing, Paris och Montréal istället för Stockholmsgator. Den största skillnaden är dock pengarna. Här spelar man inte med sedlar, utan varje spelare tilldelas ett kontokort vilket man för in i en dosa när man ska betala eller inkassera pengar. Jag trodde att det skulle vara tråkigare att ha ett kort istället för sedlar, men faktiskt inte. Betala med kort ligger ju ändå i tiden, liksom. Det enda negativa är att man inte direkt ser framför sig hur mycket pengar ens motspelare har, utan tvingas föra in kortet i dosan för att kolla saldot (vilket förstås kan vara roligt också).

Men det är inte bara Monopol jag har lekt med. Jag har faktiskt lekt med min nya skrivövningsbok också. Javisst, även om det inte blev så mycket, så har jag faktiskt tränat lite på skrivandet - äntligen!

Finare julafton än på länge


Inga onödiga julklappar i år. Tvärtom både nödvändiga och roliga, vilket jag uppskattar. Resväskan var nog mest uppskattad, eftersom jag hittills i mitt liv nämligen alltid har lånat resväskor. Annars var den Augustnominerade skrivarboken väldigt uppskattad. Dessutom är det bra att ha en kompis som svägerska, eftersom det gör att lillebror köper en näst intill perfekt julklapp - det snyggaste träningslinnet.

Julafton har också varit en fin julafton därför att mycket stress och tjafs uteblivit. Dessutom har här funnits två söta pojkar som har underhållit oss en hel dag. Och när det blev dags för julgröten kände jag för att göra det hela lite roligt och tänkte något som jag tänkt flera år: varför bara ha en mandel i gröten, när man kan ha flera? Mandlar är ju gott, så jag la i sju, och familjen blev lite förvånade när en efter en fick mandeln i munnen...


En person fattades i dag. Men honom får jag nog fira jul med ett annat år...





Med önskan om en lugn och mysig jul


Nu
: Panodil för huvudvärken, frukost och julspinning. 60 minuters morgonspinning med tomtebloss och remixad julmusik. Mys. Och jobbigt. Men framförallt en fantastisk start på dagen, särskilt på julafton.

Sen: Duscha, vänta på att syskon ska komma, vänta ännu mer, sedan äta och se på hur bröder njuter av julmat, tralla med till julverkstaden på Kalle Anka, fika, skratta lite åt husvagnen i bergen, gå ifrån och diska när det blir tråkigt, gå tillbaka till soffan igen, skaka på huvudet åt mamma och pappa som somnar, sedan öppna paket och fortsätta småäta sötsaker för att senare när luften gått ur alla och när kvällen börjar göra ögon trötta smälla i sig risgrynsgröt och bröd bland godiset i magen. Som vanligt den 24 december, alltså.


Brorsorna dagen före dagen då tomten kommer


Storebror äter upp julgodiset. Utan bordsskick.


Lillebror ligger mest i babygymet och skrattar.


Tillsammans är de oslagbara.


Utifrån ett svängigt 2009

Sara skickade mig en utmaning. OM ÅRETS...

...bittra: Att det blev som det blev - att jag typ gick in i väggen och fick sluta med det mesta ett tag.

...bedrift: Först tänkte jag säga att jag fick ett vikariat som reporter, hela  sommaren. Fast egentligen är nog bedriften att jag hade mod att säga ifrån när det blev för mycket, och att jag orkade försöka hitta en gnista lust som kan ta mig hela vägen tillbaka.

...resa: Jag kan inte välja. Disneyland i Paris var visserligen iskallt i januari, men gud, vilken fantastisk resa. Däremot var Kretaresan med svägerskan helt klart den mest välbehövda. Och varmaste.

...nytillskott: Systersonen Victor som kom den 1 september. Dessutom fick två barndomsbästisar en varsin dotter på hösten. Mina egna nytillskott blev objektiv till kameran och därefter ett nytt kamerahus.

...förlust: Stresstoleransen.

...vuxenpoäng: Inte många. Jag tycker att mina vuxenpoäng har sjunkigt radikalt sedan jag började plugga. Men å andra sidan: hösten 2009 bestämdes ju att jag skulle bli sambo till våren.

...fysiska förändring: Jag har tränat dåligt... sämre styrka och kondition med andra ord.

...läsupplevelse: Skynda att älska  av Alex Schulman. Den var gripande. Annars har det förstås mest varit kurslitteratur med varierande, oftast mindre fantastiskt, innehåll.

...insikt: Vad som ser bra ut utåt spelar ingen roll om det inte känns bra inuti.

...TV-besatthet: Grey's Anatomy.

...projekt och nyårslöfte: Härmed lovar jag att jag ska jobba på självkänslan. Påminn mig gärna.


Uppe före tuppen

Skjutsat mannen till tågstationen, ispussats hejdå vid tåget i de tjugo minusgraderna, ätit frukost, läst tidningen, surfat, packat upp och bytt rum. Det är vad jag har hunnit med i dag. Och klockan är inte ens åtta!

Kampen mellan kvinna och man fortsätter...

Eftersom sällskapsspelet har så fuskiga frågor till fördel för mannen, så tyckte jag att vi kunde testa att köra en omgång enbart med kvinnofrågorna, alltså frågor till männen om typiska kvinnosaker. Det skulle liksom bli ganska jämnt då, trodde jag. Och det blev det.

 

Mannen: Var brukar hon förvara personliga ägodelar, smink och pengar om hon inte har det i fickorna?
Jag: Eeeh... i bh:n?

Svaret var i handväskan. Jaja.


Kampen mellan självklarheter och militär kunskap

Inte är det konstigt att männen ständigt vinner sällskapsspelat Kampen mellan kvinna och man  när de bland annat ska förklara vad ett durkslag är. (Please...) Dessutom kan de få frågor om var i kvinnans kropp som fostret utvecklas, vad en tvådelad baddräkt kallas eller vad man får om man blandar finhackad potatis med mjölk, matfett och kryddor.

Vi kvinnor däremot, vi ska svara på vilket företag som är det mest framträdande inom att tillverka skiftnycklar, vilken militär yrkesroll som prins Andrew hade under Falklandskriget, vad en handräckningssoldat som inte har krigsplacering kallas eller vad knuten som överför motorns kraft till hjulaxeln heter.


Är det någon  som tycker att frågorna är likvärdiga?


Terroristspiken i däcket


Bilmekaniker har aldrig varit något som jag ens övervägt att bli. Att köra bil - javisst. Men att kunna göra andra saker som har med bilen, som att byta däck? Eller att ens veta något om  att byta däck? Nej. Där tar mina kunskaper slut. Givetvis borde jag veta. Jag skyller på att jag aldrig haft någon egen bil och därmed inte haft intresset för att lära mig. Men i dag hade kunskapen förstås varit väldigt bra att ha...

Någonstans mellan den gemytliga lilla byn Tällberg och den fina lilla orten Leksand händer det. För det är när vi parkerar utanför fröken Siljans mammas hus i Leksand som vi hör hur det pyser från vänster bakdäck. Där står vi, tre handfallna journaliststudenter som inte vet hur man gör med ett bildäck som pyser, och som plötsligt förstår att vi gjorde rätt när vi inte ens funderade på ett yrke som bilmekaniker. Men tack och lov parkerade vi på rätt ställe. Inne i huset finns nämligen fröken Siljans styvfar. Han tittar, känner, lyssnar och föreslår att vi åker till macken för att fylla på luft. Kanske kan det räcka för att ta oss tillbaka till Falun. Men luften försvinner ur däcket lika fort som den åker i och det är då han upptäcker den: terroristspiken. Pinsamt nog står vi som tre frågetecken samtidigt som vi försöker assistera med mobilficklampa och frågande blickar när vinterdäcket byts ut mot ett reservdäck...


I Dalarna för flera veckor

Här i Falun är det mer snö än i Sundsvall och temperaturen är något mildare (men fortfarande är det förstås många minusgrader). Den största skillnaden är dock matomfånget. Till skillnad från mitt eget kylskåp och skafferi som har rensats de senaste veckorna, så finns här massor. Jag har faktiskt inte tid att skriva längre, för det är dags att smälla i sig mammas julgodis. Saffranskorpor, pepparkakor, rockyroad, kola, knäck, snickerskakor...

Jag fryser!

Långkalsonger under jeans.

Linne och långärmad tröja.

Dubbla munkjackor.

Tjocka strumpor i vinterstövlar.

Dubbla sjalar.

Mössa.

Jacka.

Dubbla vantar.

Om det är tillräckligt? Nej. Jag gillar kylan visserligen. Den är häftig. Men det är inte  roligt när man inte är tillräckligt klädd.


Minus tjugo komma två...

...och om en timme ska jag gå till skolan. -20,2°C alltså. Synd att jag skickat min tjockaste jacka till Falun.


Så, vad har vi lärt oss den här veckan?

Jo, bland annat har vi genom erfarenhet lärt oss att lärare twittrar samtidigt som de föreläser. Veckans föreläsningar har spretat, minst sagt. Det har handlat om allt från Europaparlamentet till Zlatan och bildteorier. Men det allra viktigaste fick vi nog lära oss av hon som praktiserade på Nöjesbladet förra våren, nämligen att:

  • kändisar också bajsar.
  • kändisar är vanliga människor. Nästan. De bajsar ju i alla fall.
  • det finns olika kategorier av kändisar. Gemensamt för dem är att alla bajsar.
  • vissa kändisar är elaka och har en nedvärderande framtoning. Men observera: de bajsar, dem också!
  • man bör vara sig själv när man intervjuar kändisar. Alla bajsar liksom ändå.

Hallå, sover du?

I måndags vaknade jag av att svägerskan plötsligt stod bredvid sängen och sa »hallå, sover du?» Hon hade plingat på dörren två gånger utan att jag vaknat. Klockan var strax innan halv åtta på kvällen och jag hade somnat som en stock på sängen en halvtimme tidigare. Resten av kvällen kändes det minst sagt som om världen omkring mig var alldeles luddig och som om jag själv bokstavligt talat gått in i en vägg.

De senaste kvällarna har jag varit likadan - helt slut. Så trött att jag känt mig helt apatisk. Och i eftermiddags blev jag plötsligt så trött att ögonlocken ville gå ihop, detta trots att jag satt på en föreläsning som var bra. Jag vet inte varifrån tröttheten plötsligt kommer. Allt jag vill är att slänga mig i sängen och bara få somna, det är allt jag vet.

Aldrig nöjd, jag blir aldrig nöjd...

Lite skäms jag. Över att klaga på ett medelbetyg när jag vet att många har kuggats. Normalt hade ett medelresultat gjort mig glad, eftersom jag inte brukar prestera på tentor. Det är något med att skriva tenta och min hjärna som inte går ihop. Det passar inte mig. Jag har helt enkelt svårt för att lära in - och det är förbannat jobbigt att leva bland jävligt-lätt-att-lära-människor i en Einstein-klass. Så. När jag för första gången lämnar en tentasal med en väldigt positiv känsla, när jag väl är nöjd över att äntligen ha verkat plugga tillräckligt och ha presterat och när jag har känslan av att kunna väldigt mycket och känner doften av ett B, ellertänkomjagtillochmedskullekunnafåettA... Då är det så jäkla surt när det - än en gång - inte blir så.

Första flyttlasset har gått - och flytthumöret kommit...



En banankartong (det hade blivit fler om min hyresvärd inte låst mitt förråd där jag har massor av kartonger, suck) med porslin, två papperskassar med vaser och porslin, två resväskor med kläder, pallar, skrivare, tavlor, hyllor, iläggsskiva till matbordet...  Första flyttlasset har gått till Falun. I Falun ska i princip alla mina ägodelar bo medan jag själv bor i Stockholm. Och det är mycket att flytta. Trots att jag skickade hem en hel del med min lillebror i kväll och trots att mina väggar numera saknar allt vad hyllor och tavlor heter, så är det väldigt mycket kvar.

Att flytta känns skönt samtidigt som det är ett projekt som jag ändå inte ser fram emot. Jag gillar visserligen att komma till något nytt och börja om - men jag gillar inte flyttandet... Packa ner, bära, stuva, bära, packa upp, placera. Händer blir smutsiga och naglar bryts. Hujedamej, jag kommer reta gallfeber på min sambo. Tur att det bara är kläder vi behöver flytta hela vägen till Stockholm...


Lycklig och förvånad

För ett och ett halvt år sedan skulle jag aldrig i hela mitt liv kunna se mig själv där jag är nu. På väg mot praktik som journalist i Stockholm hade jag för det första aldrig kunnat tro. Och framförallt det här med att ha pojkvän - och att bli sambo! Inte en chans. Det fanns inte på kartan. Inte för att jag inte skulle vilja, utan för att jag är kräsen och jäkligt svårflirtad och alltid har varit singeln personifierad. Hade någon för ett och ett halvt år sedan sagt till mig att »Johanna, den 12 december 2009 kommer du att fira ett år  med din pojkvän, en pojkvän som du är på väg att flytta till Stockholm med», hade jag skrattat. På riktigt. Jag hade skrattat.

Men här är jag: Lycklig och förvånad.


Alla är vi Leksingar innerst inne

Min pojkvän börjar sjunga glatt på väg hem från tentan:

»Leksing tills jag dör...
(panik) VAVARFÖRSAJAGSÅFÖR!?!?!»

Och han påstår att han är SAIK:are...

Tio timmar till tenta


Spontanshopping och spontanpizza. Mellan de aktiviteterna har vi repeterat så mycket att vi alldeles nyss sluddrade fram förkortningar och för utomstående obegripliga fraser. »Ja, men det är ju det där med tassarna» och »kan vi krossa epan?» eller »orkar vi gå igenom fofos lips igen?». Hur som helst blir plugg roligare om man är flera. Och tröttare om man väljer pizza till middag...

Tenta klockan åtta på morgonen. Igen. Det är inte okej. Men det bästa är att jag har helledig helg från ungefär klockan tio i morgon. Det känns däremot helt  okej.

Tentavecka dag 3. Två dagar kvar.

Med tentaveckan kommer mitt svängiga humör. Det är som att trycka på en knapp och mitt dåliga humör är framme. Jag gör i alla fall mitt bästa för att kämpa emot - och den här gången har det, peppar peppar, gått riktigt bra. För det första är jag ovanligt förberedd för tentan. Och det säger jag trots att jag bara har läst en och en halv av fyra böcker. För det andra försöker jag göra plugget roligare. Mina anteckningar och överstrykningar i böckerna är extremt färgglada - för att plugget ser roligt ut på pappret betyder massor för att jag ska bli motiverad.

Motiverad blir jag också av omgivningen. I går försökte mannen, svägerskan, lilla fröken L, fröken Värmland och jag peppa oss själva genom att befinna oss på ett julpyntat Evolet. Samtidigt som vi åt goda fajitas och tacotallrikar försökte vi slå in saker i våra hjärnor. Och i dag började jag dagen med att träna, vilket troligen gjorde susen. För därefter drog mannen och jag till svägerskan och åt godis samtidigt som vi hjälptes åt med pluggandet. Då upptäckte jag att det nog finns lite kunskap någonstans där bak i hjärnan... Det gör faktiskt mig peppad för att kämpa med sista rycket i morgon.

Var önskar man "bonne année" i Paris?

»»


Stå under ett upplyst Eiffeltorn och titta på fyrverkerier? Skåla i champagne bland julbelysningen Champs-Élysées? Stå på toppen av Montmartre och se ut över hela staden vid tolvslaget? Ja, med 23 dagar kvar till planet lyfter, och 24 dagar till 00-talet förvandlas till 10-talet, kan det ju vara en god idé att börja fundera på vad man ska göra i Frankrikes huvudstad på nyårsafton. I Paris har jag ju varit både länge och många gånger, men aldrig över nyår. Därför behöver vi tips. Är det någon plats vi borde befinna oss på? Brukar det hända något speciellt? Är det något vi inte får missa? Alla tips är hjärtligt välkomna.

Bild

Tentavecka dag 1. Fyra dagar kvar.

En sväng av svinis lagom till tentan, kanske? Vi känner oss lite hängiga här hemma och funderar på om det är svinis som anfaller. Några sådana symptom uppvisar vi dock inte, så man kan ju tänka sig att det är den gamla vanliga tentaplugghängigheten som kommit och hälsat på...

Ett foto i timmen, söndagen 6 december


10.20 Godmorgon, andra advent.


11.18 Halloumi, te och tekakor. Bästa frukosten.


12.30 Sminkning pågår.


13.52 Andra advent och regn. Suck. Vi struntade i promenad och tog bussen till mig.


14.40 En alldeles naturlig kundvagnspackning på Ica?


15.25 Mannen bakar tekakor.


16.26 Själv kokar jag linssoppa och äter mandarin och Falu rågrut för att inte hungra ihjäl.


17.34 Fantastiska.


18.18 Söndagsplugg. Fem dagar till tenta.


19.22 Dags att portionera upp linssoppan och frysa in.


20.21 Andra ljuset.


21.30 Adventsfika. Glögg med smak av chili och choklad var inte min favorit.


What goes around comes around...?

Jag gick just med i Facebookgruppen "Vi som inte vaccinerat oss mot svininfluensan och fortfarande lever" och nu tänker jag paranoida tankar om att jag kommer ångra mig i graven...

Alldeles fantastisk fredagsaktivitet

Leka med ny kamera, somna i sängen och äta fryst kladdkaka - det är vad jag har ägnat mig åt i eftermiddag. Resultatet av detta är att jag nu nästan mår illa och fortfarande är trött. Däremot är humöret ganska bra tack vare kameran. Det är helt annat än de första fem minutrarna med min nya leksak - då var jag irriterad för att jag trodde att den var trasig eftersom jag inte fattade någonting... Jag och nya teknikprylar går verkligen inte ihop. Hur som helst verkar det till slut som att den nygamle Nikon och jag kommer att trivas bra ihop.

För övrigt har vi, som ni ser, försökt smyga in lite jultjafs även i min pojkväns lägenhet - han hade ju trots allt en ljusstake i garderoben. En tomte fanns visst i gömmorna också, så nu vittnar lägenheten om att det skulle kunna vara jul om ett tag.

Hur som helst: nu är det helg. Och vi dissar två fester i kväll. Ärligt talat känns det hur skönt som helst. Istället ska vi äta tacos, äta ännu mer kladdkaka (en nygjord... pust!) och se på Idol med en kompis till T som kommer på besök den här helgen. För en fredagstrött själ som jag känns det som en alldeles fantastisk fredagsaktivitet.


Tillökning i familjen Nikon

Har ni också funderat på varför jag så sporadiskt har lagt upp bilder på min blogg på sistone?

(Nåja, ni kan ju låtsas att ni undrat i alla fall.) Min kamera har varit tjurig det senaste... halvåret? Ibland har den varit trasig i två minuter, ibland i två veckor. Att inte veta om jag kan fota och bara ha min sunkiga lilla kompaktkamera till hands är sjukt frustrerande. Eftersom det inte känts värt att lämna in kameran på dyr lagning när jag ändå vill byta upp mig lite, har målet varit att jag ska ha en ny kamera innan jag åker till Paris. För utan systemkamera känner jag mig handikappad. Och livet blir lite tråkigare.

Därför kan jag knappt bärga mig till min "nya" (begagnade) D80 kommer med posten i morgon...

En liten parentes bara.

(Eller egentligen tar kommande mening upp största delen av min tankeverksamhet just nu.)

Gud vad jag längtar till min och mannens nya adress söder om söder.

Mer Joppejul åt folket!


Ljusstaken ni ser till vänster är det enda julpynt jag har just nu. För två år sedan hade jag till och med en julgran. Men när jag lämnade Falun för Sundsvall kastade jag plastgranen på soptippen och tog bara med mig mina två ärvda adventsljusstakar. De har jag dock skickat tillbaka till Falun för längesedan. Jag tyckte ändå inte om dem.

Men den här ljusstaken... En sväng in på Indiska i dag och sedan var det kört. Att köpa något var förstås inte meningen, men det var 30 procent rea på adventstakar och jag äger ju ingen och så jag såg den här vita... och sedan såg jag turkosa ljus... och så tänkte jag...

Ja, det spelar väl ingen roll vad jag tänkte egentligen, men det kändes så jag. Röda ljus skulle inte matcha en pryl i min lägenhet. Inget "juligt" matchar min lägenhet. Turkosa ljus i vit ljusstake är däremot som gjort för mig. Svägerskan kallade det till och med för "joppigt" och tyckte att det skulle vara mer Joppejul åt folket. Jag håller med. Mer turkost skulle nog göra julen roligare.