Tack vare tågtiderna är jag nu lite mindre motiverad till att börja plugga i Gävle

image796Att bo i Falun och plugga i Gävle innebär pendla. Det är nio mil mellan städerna, enkel resa. Tåg är smidigt, det tar en timme och man kan plugga på tåget. Men jag har kollat upp vilka tider jag måste åka... Att börja skolan 13.15 innebär att jag måste åka 9.55 hemifrån lägenheten. Jag slutar 17.00 och detta innebär att jag kommer hem 20.00. Tio timmar hemifrån för knappt fyra timmar i skolan alltså. Att komma hem 20.00 innebär också att om det är hockey i Leksand den dagen, missar jag matchen. Surt. När jag ser de här tiderna är jag ändå rätt glad att det bara är en gång i veckan...

Man tycker ju att det åtminstone borde vara billigt att åka kollektivt med tanke på miljön, men det konstiga är att priset mellan att åka tåg eller bil Falun-Gävle t/r inte skiljer sig något. Jag skulle alltså kunna köpa mig en bil och spara massor av tid. Det är bara det att vägen mellan Falun och Gävle är den tråkigaste i världshistorien och jag skulle förmodligen somna av tristess om jag skulle köra den ofta. Av miljöskäl vill jag ju dessutom inte ha någon bil. Där jag bor klarar jag mig så himla bra utan och då ser jag ingen anledning till att ha någon. Fast en
bubbla hade varit grymt. Jag skulle vara en stolt ägare till en svart bubbla, för de är så fantastiskt grymt jäkla ashäftiga och jag hade känt mig rätt så hemma i en sådan, fantastisk grymt jäkla ashäfig som jag är. Eller nåt.

Hjälp, är känseln påväg tillbaka?

Plötsligt idag kändes det jättekonstigt på en bit av magen där jag inte haft någon som helst känsel efter operationen. En konstig känsla som jag har svårt att beskriva. Men det har gått fem månader sedan operationen och jag har verkligen vant mig vid att inte ha någon känsel där, därför är det ju inte så märkligt att jag har svårt att beskriva hur det känns när jag tror att känner lite, litegrann. Jag hoppas det är känseln som är påväg tillbaka... (Men då får den gärna komma tillbaka i ljumsken också.)

En månad kvar till träning. (Att jag tokdansade på båten natten till fredag räknas inte som träning va? Ops.)

Tallinn

image784Vilket underskattat resmål! Rynka inte på näsan och se frågande ut nästa gång du hör någon åka till Tallinn. I den här staden (landet) är man ganska rik som svensk, vilket är otroligt roligt. Allt är billigare än hemma och det finns otroligt mycket att titta på och häpnas över.

Gamla staden är otroligt fin. Har du varit i Visby kommer du att känna igen dig. Det påminner också Gamla stan i Stockholm. Här finns många medeltida byggnader bevarade, det är små gränder och kullerstenar överallt. Otroligt mysigt.

Något som är spännande med staden är alla nya, moderna byggnader som har rests och håller på att resas, samtidigt som vissa delar av staden är otroligt fattiga. Det är lätt att se klasskillnader mellan människor på gatan. Ibland känns det som om man befinner sig i ett modernt Paris, medan det i nästa sekund verkligen ser ut som en förfallen öststat. Kontrasterna gör staden spännande.


RESAN

Att åka båt på Östersjön i 15 timmar är jobbigt när det är storm på havet. Riktigt jobbigt. Åksjuketabletter är ett måste. Hade vi inte tagit det innan vår resa, hade vi garanterat legat inne på toaletten och spytt hela natten. Åksjuketabletter måste man ha. Har man inte egna, finns dem att köpa för 1 krona i receptionen (är man snäll som jag är, går det även bra att få dem gratis). Annars finns det en hel del på båten: restaurang, café, sportbar, disco, kareoke, trubadur, bubbelpool, bastu, bollhav, lekplats och disco för de små och så vidare. På vår utresa rynkade vi lite på näsan och tyckte att det verkligen var lite "crapigt" folk som åkte på båten. Hemresan blev dock bättre. Medelåldern är fortfarande relativt hög, men det är ändå ganska bra blandning på folk - både barnfamiljer, pensionärer och unga vuxna.

Med tanke på att det kan vara riktigt jobbigt att åka båt på öppet hav (storm på havet är inte ett dugg roligt, det råkade vi som sagt ut för på ditresan), så kanske man skulle kunna tänka över att flyga till Tallinn istället. Men båtresan i sig är ändå en rolig grej och tack vare själva kryssningen blir resan lite annorlunda och mer händelserik. Därför föredrar jag nog ändå båtåkandet, trots att det är lite obehagligt. Men som sagt: åksjuketabletter är ett måste.


image789BOENDET

Min kompis och jag bodde på Tallink City Hotell, även kallat Tallink Hotell. Ett fyrstjärnigt hotell, vilket vi är väldigt nöjda med. Hotellet ligger mitt i smeten, det är inga avstånd till något, utan man kan oftast promenera. Frukostbuffén är bra, personalen trevlig och rummen är otroligt fräscha, bortsett från den lilla röklukten... Att det sedan är ett bra pris på hotellet och att maten är både bra och superbillig är ju inte fy skam. Vad sägs om varm- och dessertbuffé (tårtor, kakor, bullar, ost, kex, frukt...) för omkring 135 SEK? En ansiktsbehandling på hotellets Beauty Center kostar bara ca 180 SEK och är visserligen skön, men för det priset får man kanske inte bli besviken när behandlingen är slut efter bara 20 minuter...


MÄNNISKORNA

De flesta estländare ser ut att ha fastnat på 90-talet vad gäller klädvalet. Många ser ganska gråa och tråkiga ut. Hur serviceinriktade de är, är väldigt olika. Vi hade fått höra att de sällan ler, och det kan nog stämma att människor man möter på gatan ser lite dystrare ut än vi svenskar. Men ett par stycken vi har frågat om vägen har varit otroligt hjälpsamma och glada. Vi har alltså sett ett antal leende människor (det är det dock värre med på båten).


image786SHOPPINGEN

I Tallinn är man som sagt ganska rik som svensk. Det är ungefär halva priset mot hemma på mycket. För att komma undan och få riktigt billiga priser kan man besöka en marknad, till exempel Jaama Turg dit det egentligen inte är långt, men det går fort att ta sig dit med spårvagn. För att hitta något, bör man kolla ganska noggrannt. Har man tur kan man hitta ett par snygga sneakers för en dryg hundring och ett par Adidasstrumpor för 15 SEK. Till Jaama Turg verkar inte särskilt många turister hitta, vilket gör att priserna inte är så höga som på marknader närmare city. Men det går att få riktigt bra priser i shoppingcenter också. Vad sägs om en locktång från Philips för 90 SEK? De shoppingcenter som vi hunnit besöka är Viru Keskus som ligger mitt i smeten, Stockmann som nästan ligger mitt i smeten och så Kristine dit man lättast tar sig med trollybus (buss på elektricitet) 2, 3 eller 6. Samtliga är bra shoppingcenter. Tyvärr hann vi inte kolla igenom hälften av något av dem.

Att åka till Tallinn den här tiden, betyder uppenbarligen också att det är rea. Massor av rea... (Rea måste heta "allahindlus" på estniska, för så stod det precis överallt, tillsammans med -50%, -60% och -70%.)

Vill man handla alkohol, så är det billigt här. Det finns specialla butiker, det brukar stå Alkohol(i?) utanför.


image788BRA ATT VETA

Det finns något som heter Tallinn Card som man kan köpa för 24, 48 eller 72 timmar och därmed exempelvis få gratis inträde till ett 40-tal museum, få rabatt på restauranger och caféer och åka gratis kollektivt. Bor man centralt, är ärligt talat ett sådant kort egentligen ganska bortkastade pengar, då allt är otroligt billigt i alla fall. Men tack vare vårt Tallinn Card har vi ändå nyttjat kollektivtrafiken en del, vi har åkt ett turisttåg i Gamla staden, besökt sjöfartsmuseum, besökt ett chocolaterie, ett marsipanrum med mera.

När vi beställde vår resa till Tallinn fick vi höra att brottsligheten är stor och att man ska akta sig för ficktjuvar då det är ett utbrett problem, samt att det inte är bra att gå två ensamma tjejer. Vi har inte känt oss otrygga någon gång och inte märkt av detta. Tvärtom har vi faktiskt känt oss ganska trygga i Tallinn.
En mer personlig berättelse av vår Tallinnresa finns att läsa här hos mitt resesällskap.

Andra gången på akuten i sommar

När febern fortfarande inte sjunkit och då jag inte ens fick i mig vätska, så blev det en tripp till sjukhuset. Två timmar senare, efter bland annat en läskig undersökning med hjälp av en kamera man förde in genom näsan ner till halsen (ungefär lika äckligt som det låter trots bedövning i näsan), lite smärtstillande, mycket alvedon samt utskrivning av både smärtstillande och antibiotika, kunde jag efter två dygn äntligen få i mig både mat, dryck och fika. Lättnad. Tänk vilka mirakelmedel de har på sjukhuset, till skillnad mot vårdcentralen, vilka inte ville ta emot mig utan menade att jag bara skulle avvakta...

Man vet att Johanna är riktigt sjuk när hon inte ens orkar sitta framför datorn

Det var flera år sedan jag mådde såhär dåligt. Nu har jag dock lyckats få i mig en krossad Panodil i lite blåbärssoppa, febern har därmed sjunkit och jag har orkat surfa en stund innan jag ska lägga mig. Igen.

Lyckad resa

image782Hemma med irriterad och ond hals, trötthet efter ännu en sömnlös natt (denna gång inte beroende på vågor - för inatt var det lugnt på havet - utan tröttheten kommer från att helt enkelt stått på ett dansgolv ungefär en hel natt, det var inte riktigt meningen), en förbaskat tung väska (som svensk är man rik i Estland), ännu ett land på ha-besökt-listan och med ett stort leende på läpparna av härliga minnen. Aldrig hade jag väl tänkt tanken att jag skulle resa till just Tallinn, men jag är glad att jag gjorde det.

Inget blev som vi tänkt oss, men allt blev bra. Med okej väder, trevligt sällskap, billig mat och shopping, fin stad och snygga och trevliga spanjorer kan det väl inte bli tråkigt.

Tallinninformation och Tallinbilder kommer garanterat, men inte just nu. Efter en sömnlös natt kunde vi inte få i oss så mycket på frukostbuffén, så jag har ätit en smörgås idag, ungefär. Nu vill jag ha mat.

Direkt frân Tallin: Det regnar inte!

Efter en sömnlös natt pâ helspänn av rädsla pâ en gungande färja (värre än gungande skeppet pâ Grönan), där vi ryckte till av skakningar, smällar och porslin som krossades (jag trodde ett tag att vi var pâväg att sjunka, pâ riktigt) anlände vi extremt trötta i förmiddags till ett grâtt och blött Tallinn.

Solen började snart lysa och nu är här alldeles lagom varmt.

Gamla staden är en blandning av Stockholms Gamla stan samt Visby - fantastiskt mysigt med mycket medeltidsbyggnader. Människorna här i staden ser dock ut att ha stannat pâ nittiotalet vad gäller klädvalet.

Inatt längtar vi mest efter att äntligen fâ sova... Men först blir det förrätts-, varmrätts- och dessertbuffé pâ vârt fyrstjärniga hotell (som inte alls är dyrt). Jag âterkommer.


Östersjön, Estland, färja, storm...

Både mitt resesällskap och jag tycker att det är lite otäckt att åka båt på Östersjön. Det där havet alltså... Jag minns när vi åkte till Helsingfors för drygt ett år sedan, jag tyckte verkligen att det var en lite otäck känsla att vara mitt ute på mörka havet och bara se vatten vid horisonten vilket håll man än tittade åt. Bara vatten och himmel, precis överallt. Och ingen mobiltäckning mitt ute på havet hade vi heller. Vädret var åtminstone okej. Det ska det tydligen inte bli nu. SMHI har gått ut med varningar om att ett område med kraftigt regn och blåst från kontinenten rör sig in över sydligaste Sverige och att det blåser kuling över hela Östersjön. Vi darrar lite av tanken, båda två.

En extra varm tröja kanske jag skulle ta med ifall jag måste sätta mig på en livbåt på det stora, mörka havet. Eller inte.

Jag återkommer. Hoppas jag.

Nätter är till för att sova

Sova var vad jag skulle gjort inatt, men först fastnade jag på msn och därefter körde jag bil genom stan bland annat, fick ett mobilsamtal där jag fick höra att Leksands fransmän var ute och gjorde stan osäker (jag missar allt som vanligt), satt en stund på Holmtorget osminkad och iklädd ballerinas, mjukisbyxor och munkjacka med huvan uppdragen över huvudet - några vakter från en krog kollade lite misstänksamt på mig (att jag satt på stan kan ju tolkas som att det var för fransmännens skull, eftersom jag skrev om dem nyss, men det har alltså inget med saken att göra), såg på när tre killars kära ägodelar krympte då de badade nakna i gryningen då daggen låg spöklik över sjön, körde lite mer bil genom stan... Just nu är jag så trött att jag knappt vet vad jag heter. Har nyligen sovit på soffan, men vaknade bara ännu tröttare. Försöker bli piggare med iste och mörka Polly. Det hjälper inte. Jag skulle packa, men kommer ingenvart.

Fast det var det fan värt.

"Vi vill vara med på din blogg!"

image781
Kusinerna, 10 och snart 9 år

Det här är semester

image779

Att spela kubb i bikini på gräsmattan.
Att ligga på en strandmadrass och läsa en tidning.
Att ligga med ansiktet mot solen och slumra till.
Att paddla kanot på sjön.
Att få bikiniränder.
Att äta ljumna bullar och dricka iskall saft på bryggan.
Att på kvällen känna sig mör efter solen.

Att vara ute i solen från morgon till kväll.


En helt okej första semesterdag.

Jag har semester - galet!

Efter min sista arbetsdag idag börjar mitt livs första betalda semester. Fyra veckor. Galet overkligt. Det hade dock varit skönare och mer välförtjänt att gå på semester om jag hade jobbat hela våren... Nåväl, jag rår ju faktiskt inte för min sjukskrivning. Däremot jobbade jag hela förra året, med bara en (obetald) semestervecka. Därför anser jag mig verkligen vara värd de här fyra veckorna.

Det kanske är sista gången jag bjuder på en kunds märkliga beteende, så enjoy, kund skriver in till kundtjänst:
"Jag avled i tisdags klockan 15 och skulle vilja avsluta mitt kontantkort."
(Spooky?)


Fotosidan

Fotoaffären ringde och sa att mitt motljusskydd hade kommit. Jag åkte direkt dit efter jobbet och hämtade det. Kikade på ett objektiv med bättre zoom också. Vill ha! Ska se om jag ska ta mig råd... När jag loggade in på datorn hade jag fått ett mail från någon okänd som tipsade mig om Fotosidan.se. Bara sådär. Jag besökte sidan, jag blev medlem och jag är fast. Jag har fått en ny hobby.

Frankrike blev för dyrt, men jag är glad ändå

Alternativ 1: Nice t/r inklusive hotell, ingen frukost. Resan tar en hel dag på grund av knepiga flygtider med byten. 3 nätter. 6500 kr.
image778
Alternativ 2: Tallinn t/r inklusive hotell och frukostbuffé. Resan i sig är trevlig, då man är på en båt (i några timmar är det kväll och man har trevligt, resten av timmarna är det natt och man kan sova i en säng). 4 nätter (2 på hotell). 1600 kr.

Vi åker till Estland på måndag, alltså. Det blir kul! Det första jag tänker på när jag hör Estland och Tallinn är "Torsk på Tallinn" och jag ser bara tragiska, bleka medelålders män som dricker sig fulla på Vodka och raggar på båten över Östersjön. Men jag har sett och läst om hur modern Stockholms närmaste huvudstad har blivit och jag har hört mycket gott om staden, som dessutom ser mysig ut på bilderna. Att det därutöver är bra mycket billigare att både äta, dricka och shoppa än i Nice är bara positivt.


Bild

Ordlös onsdag

image777

Gå på fotoutställning på nätet och se
fler foton i kedjan.

...bort från skiten, till eliten...

2 månader kvar.


Familjen Foppatoffla

image776Nej, foppatofflorna/crocsen (vad man nu kallar dem) är inte ett dugg vackra. Jag förstår att barn har dem på sig, då de sitter bra på fötterna, finns i alla möjliga roliga färger och att man dessutom kan sätta på roliga märken på skorna. Jag förstår också vuxna som använder dem i trädgården, eftersom de ska vara väldigt bekväma och luftiga.

Vad jag inte förstår är alla vuxna människor som går omkring i dessa utstickande gummiskor offentligt. Ett par gröna foppatofflor till en i övrigt proper stil ser lite roligt ut. För tio minuter sedan vandrade en hel familj förbi här utanför, påväg till köpcentret, alla fyra med illröda crocs på fötterna. Varken mina kollegor eller jag kunde låta bli att skratta av synen åt familjen Foppatoffla.


Bild

Jag som student?

Fyra dagar kvar. Sedan har jag semester i fyra veckor. Därefter kan jag kalla mig student. Det känns rätt sjukt. Eller ja, skola en dag i veckan är ju inte så mycket, men det är trots allt en heltidskurs. Nåväl, jag känner mig inte som en student, det känns inte som jag passar som student. Jag vet inte ens hur man gör när man pluggar. Dessutom har jag massor av fördomar mot studenter. Fattiga, snåla och högljudda folk som lever i sin lilla studentbubbla och inte vet vad som händer i den riktiga världen utanför kåren. Jag tror det är nyttigt att jobba lite, göra lite annat än att plugga och se något annat än en skola efter gymnasiet, innan man eventuellt pluggar vidare.

Om man ens vill plugga vidare, alltså. För jag tycker det är viktigt att understryka att man inte ska känna sig tvingad att plugga. Plugga för pluggandets skull eller ta en fin examen för att det är fint - nä. Visst kanske det ser bra ut med en utbildning på papperet, men utbildning eller inte - jag tror att om man verkligen vill något tar man sig dit ändå (okej, en läkare kanske behöver en läkarutbildning, men ni fattar poängen...).

Ja just ja, det är Gävle som gäller. Kreativt skrivande. En termin, kanske två om jag gillar kursen. Och nej, jag kommer inte att flytta. Jag är dock inte helt främmande för att flytta, det skulle till och med vara lite spännande - men nu när jag vet att det bara är lektioner en dag i veckan, känns det ju inte värt att krångla med flytt för en termin. (Och valet att bo bland Leksingar eller Brynäsare är dessutom rätt så enkelt...)

Back on track

Från och med idag är jag friskförklarad, åtminstone hos Försäkringskassan. I praktiken är jag inte läkt och jag känner mig nog inte riktigt redo att jobba heltid, men eftersom jag inte har någon heltidstjänst, utan bara 75% och nu är uppe på den sysselsättningsgraden, menar Försäkringskassan att jag är frisk.

Ja, sjuk har jag ju aldrig kallat mig.

Men, ja. Back on track.


Att fika är inte dumt nånstans, nästan

image775Jag är superduktig på att fika. Det är te och coca cola och isfrappe och jordgubbssaft och rabarbersaft och iste och morotskaka och brownies och mintkladdkaka och glass och sockerkaka och...

Det måste bli andra bullar (ha, ha) kommande vecka, jag kanske borde begränsa det till varannan dag åtminstone...

Ska bara äta upp chokladen.


VM i biljettbokning?

Det är många biljetter som måste bokas. För det första funderar syster och jag på om vi skulle boka varsin biljett till Per Gessle i Leksand imorgon. Eller, det är mest jag som funderar - syster vill gå. Jag gillar inte Gessle, men Gyllene Tider-låtar + sitta i gräset i Gropen i fint väder = sommar. Ju. Vi får se.

Leksand-
Icebreakers den 3 augusti ska tydligen bokas, bror vill dit och jag är inte den som är den när det gäller hockey. Det är dock desto viktigare att boka biljetter till Leksand-Mora den 31 augusti.

Och sist men inte minst, utan snarare störst och mest given och helt och hållet självklar är ju Lars Winnerbäck i Borlänge den 24 november. Det är inget snack om saken att jag kommer vara där, men de tänkbara sällskapen velar åt alla håll. Jag funderar på att köpa fyra biljetter, bara sådär.

Ja, sen är det ju givetvis Ladies Night i Leksand den 15 september, men de biljetterna bokades redan i februari...

Till Falun street behöver man inga biljetter. Det är gratis. Vi såg Maia Hirasawa igår. Hon är bra. Idag skulle jag gärna sett Miss Li, men vi var trötta allihopa och det blir hemmakväll. Har hyrt Marie Antoinette, men blev helt plötsligt sugen på kall dricka, frisk luft och träffa trevligt folk, trots att jag är sjukligt trött i huvudet och trots att kroppen är alldeles röd och mör av dagens för stora mängd sol...

Nattinuffsan

image775
Som synes (?) en väldigt trevlig kväll. Lite middag, mycket flumm, lite besök på stan där det är lite festivalaktiga aktiviteter, vin och intressanta diskussioner till sena natten och...

...jag har till och med kelat med katten Pontus. För mig som är rädd för djur i allmänhet och katter i synnerhet är det en stor grej. Vi kelade till och med ansikte mot ansikte, Pontus och jag. Det är en riktigt stor grej.

Men nu... sängen... eh, gonatt.Man vet att man är trött när man trycker ut flytande tvål på tandborsten istället för tandkräm

 

Me love överraskningar med posten

image773Jag kom hem, låste upp dörren och klev över ett paket som låg på dörrmattan. Ett coolt inslaget paket med mitt namn och adress på och avsändare molgan och ett grattis till att jag är antagen. Inuti papperet låg en bok av Simone de Beavuoir! En fet bok på franska. Jag testade att läsa början på boken och tro't eller ej, men jag förstod det mesta. Resten blir klurigt, men ack vilken rolig grej att få! Jag är lyckligt lottad som har en molgan, jag.

Chaque matin, avant même d'ouvrir les yeux, je reconnais mon lit, ma chambre. Mais si je dors l'après-midi dans mon studio, il m'arrive d'éprouver au réveil une stupeur puérile : pourquoi suis-je moi?

Hejdå, Försäkringskassan!

Jag som har varit så glad över hur bra det faktiskt har fungerat med Försäkringskassan... Ha! Idag kom bakslaget. Eller ja, det kunde ha varit värre. Men jag som hade tänkt lite och kommit fram till att inte friskförklara mig än på någon månad, gör det ändå. Från och med måndag är jag tillbaka på min ordinarie arbetstid. Hejdå, Försäkringskassan!

Distraherad

Tillfälligt tråkig och dåligt uppdaterad blogg beror på huvudbry (och brist på bredband).

Ordlös onsdag

image758

Fler foton i kedjan

Fast nu blev jag skitbesviken

Lektioner en dag i veckan. Åååh, vad tråkigt. Två-tre var vad jag hade hört och räknat med. Nu blev allt genast väldigt jobbigt med tanke på allt runtomkring (eh, jobb)...

Antagen!

Efter första urvalet är jag antagen till det jag vill läsa och jag har reservplats till mitt förstahandsval, som jag alltså inte vill läsa. Men nu blev det plötsligt lite roligt, kan man komma in på 48:e reservplats? Om jag tackar ja till mitt andrahandsval som jag är antagen till och struntar i att tacka ja till min reservplats, stryks jag helt från förstahandsvalet då? (Det är alltså det jag vill. Jag vill vara säker på att få andrahandsvalet.)

B är avslöjat, alltså. C kommer lite senare, jag måste jobba...

Jag ger upp

Jag vill hem!

Till min tomma lägenhet med Försäkringskassanpost på dörrmattan. Till min tomma lägenhet där jag till hööög volym kan skråla ikapp med arga Ebba Grön eller sköna Jens Lekman eller Lars Winnerbäck som gör mig alldeles gråtmild, utan att någon ska bry sig - förutom grannarna, vilka jag för tillfället skiter i. Till min tomma lägenhet utan bredband.

Studera.nu är fortfarande stängt på grund av urval och nu orkar jag inte sitta hos mina föräldrar och uppdatera samma sida om och om igen. Jag är på uselt humör av flera anledningar och antagningen gör det inte bättre. Jag skulle ge dem en timme och nu har det gått långt mer än en timme. Jag vill hem. Så hem ska jag. Nu.

Gaaaaah!!

"Arbetet har tagit längre tid än beräknat och ska vara klart idag, tidigast klockan 18.00. Då kan du logga in på Dina sidor och se ditt antagningsbesked."

Tidigast klockan 18? Igår sa de senast klockan 14! Gah, jag är OTÅLIG!

Jag vill till Frankrike! (Nähä?!)

Just nu ser det ganska ljust ut för att komma iväg till Frankrike på min semester, för resesällskap verkar vara fixat och vi ska snacka om det imorgon. Problemet är bara att komma iväg till ett schysst pris. Nyköping-Marseille är inte särskilt billigt just nu... Om någon har tips på billiga paketresor till södra Frankrike (helst Marseille, men exempelvis Nice funkar lika bra det), hojta hemskt gärna till!

Ett foto i timmen, lördag 7 juli

image760
08.07 Färdigduschad. Och pigg, trots det tidiga klockslaget en lördag.

image761
09.01 Frukost med te hör till ovanligheterna sedan jag upptäckte smoothien, men nu hade jag ingen yoghurt eller juice hemma - och te är ju aldrig fel.

image762
10.15 Det är Ikea-väder, så storasyster med pojkvän, lillebror med flickvän och jag åker till Valbo (Gävle) för att shoppa (det hade vi gjort även om det inte var Ikeaväder - det var planerat).

image763
11.11 Vi är redan hungriga och pasta med ratatouille för 25 kronor är ju helt okej.

image764
12.07 På Ikea har de ett bord med massor av fina ord på.

image765
13.18 Jag är kundvagnsförare, men det slutar med att kundvagnen blir så överfull att vi får hämta flera, och det ni ser på bilden är inte ens hälften av allt vi köpte (de andra fyra håller på att flytta, därav mycket shopping).

image766
14.00 Hungriga igen. Jag skulle kunna leva på McDonalds-strips. Och alla andra sortes strips också för den delen.

image767
15.10 Hemma, och jag inser att det bara är dags att börja skruva och bygga. Inte ens en pall kan man få färdig!

image768
16.16 Jag har tröttnat. Den andra pallen har jag visst råkat skruva pyttelite snett, vilket gör att jag inte får i den sista plankan (som egentligen inte heter så, men inte vet jag vad det kallas) och jag ger upp. Fotpallen ser och känns bra ut ändå.

image769
17.02 Diskat skålar och bakformar som jag inhandlat och börjar bli rejält trött i huvudet.

image770
18.01 Surfar på mobilen i brist på bredband...

image771
19.10 I brist på annat går jag ut på föräldrarnas gård och tar en bild.

image772
20.04 Är för trött för att röra på mig, så jag fastnar framför datorn och msn och som synes är det någon som tycker att jag ska flytta... Det får jag ofta höra.

Dagen får avslutas där, jag är för trött.


Nästa
EFIT: 7 augusti

Med kameran i högsta hugg

image763


Idag är det kameran och jag, hela dagen. Det är nämligen
EFIT, och det gillar jag. Men det har varit en lång dag och jag är så trött att jag skulle kunna lägga mig och sova. Nu. Ända till imorgon.


Myndigheterna som upprör

1. A-kassan

Det är så många som har gått ur a-kassan sedan avgiften höjdes, så nu ska man höja den ännu mer. "För att täcka upp de pengarna som går förlorade efter alla avhopp." Smart, verkligen! De tror inte att en ännu högre avgift får fler att gå ur?


2. Försäkringskassan

Idag kunde man läsa i tidningen och höra på radion att en arbetslös kvinna som brutit foten inte får sin sjukskrivning godkänd av Försäkringskassan, trots läkarintyg. Kvinnan blev utskriven från Arbetsförmedlingen då de ansåg att hon inte kunde söka jobb, och därmed fick hon alltså varken a-kassa eller sjukersättning. Försäkringskassan anser att en gipsad fot inte hindrar henne från att arbeta. Helt rätt, tycker jag, för visst går det bra att ha exempelvis ett kontorsjobb trots att man har brutit foten. Kvinnan är dock arg för att Försäkringskassan anser att hon kan jobba, eftersom hon själv menar att »hur ska jag kunna ta mig till jobbet när jag inte ens kan ta mig utanför hemmet?» Men, av egen erfarenhet, vet jag ju att Försäkringskassan kan betala taxi, så att kvinnan kan ta sig till och från arbete trots gipsad fot och kryckor. Det konstiga är dock att Försäkringskassan inte ställer upp på att ersätta taxiresor i det här fallet.

Snart har jag semester. Jag ringde Försäkringskassan för att kolla med dem hur det fungerar med sjukpenning eftersom jag är sjukskriven på halvtid. Jag får veta att man har rätt till semester när man är sjukskriven, men att man måste ansöka hos Försäkringskassan om att få behålla sin sjukpenning om man exempelvis vill åka utomlands, eller bara någonstans i Sverige. Hur ska de veta vart jag åker och inte åker och vart dras gränsen? Får jag åka till Borlänge och shoppa en dag, men inte till Stockholm? Konstiga regler. Därför kommer jag förmodligen att friskförklara mig några dagar innan semestern, för att slippa krångel, oavsett om jag är fullt arbetsför eller inte.


3. Arbetsförmedlingen

Samarbeta med Försäkringskassan, för tusan! (Se ovan.)

Det är ingen hemlighet att jag inte gillar Arbetsförmedlingen: jag har tvingats söka jobb som jag absolut inte är kompetent till, jag har haft stora problem med a-kassan på grund av fel information från Arbetsförmedlingen och jag har blivit tvingad att gå på bartenderkurs trots att bartender inte är ett yrke jag vill ha. Dessutom har jag blivit avskriven då jag skulle resa bort i fyra dagar - man får inte åka någonstans när man söker jobb, inte!

Nu måste man som arbetslös måste vara beredd att flytta redan sin första arbetslösa dag. Tidigare har man kunnat begränsa sitt jobbsökande till den egna hemorten med omnejd de tre första månaderna, men nu tvingas man alltså redan första dagen söka alla tänkbara jobb i hela landet, även om man inte vill flytta från sin hemort där man har familj, vänner och bostad.


4. Brottsoffermyndigheten

En 20-årig man blev misshandlad med en slägga. Han ansökte om skadestånd för bland annat kränkning, sveda och värk. Han får dock inte ett öre - eftersom han var drogpåverkad. Brottsoffermyndigheten menar att han var utsatt för en ökad risk att drabbas för våldsbrott då han tagit droger. Som om det var hans fel att han blev misshandlad. Det är klart att chansen är större att man provocerar fram något när man är påverkad av alkohol eller andra droger, men det känns ungefär som att det skulle vara den våldtagna tjejens fel att hon blev våldtagen - hon hade ju druckit...

"Landets ungdomar gillar Borlänge"

Dagens gemensamma skratt på jobbet, var när vi diskuterade den enkätundersökning som gjorts under Peace & Love-festivalen i Borlänge. Den visade nämligen att många ungdomar är väldigt positiva till Borlänge och kan tänka sig att flytta dit.

Inte särskilt konstigt - ungdomarna som svarar på enkäten vistas förmodligen enbart på festivalområdet samt på Kupolen, och det är klart att de har trevligt i festivalmiljö, bra väder och med lite alkohol i kroppen.

Fråga dem som bor i Borlänge och Falun, så kommer undersökningen förmodligen snarare att visa motsatsen.

Less

Jag är så less. Men nu är det bara två veckor kvar till min semester, vilket förmodligen betyder att det också bara är två veckor kvar på jobbet överhuvudtaget - jag kommer troligtvis inte tillbaka efter semestern...

Det är roligt att säga A, men inte B. Jag avslöjar nog mer på måndag.

Att jobba på kundtjänst del 4

Efter mail från kaxiga tonåringar och äldre besserwiesser-män, är det skönt när en kund med lite humor mailar sin mobiloperatör:
»Skulle jag kunna få ett nytt SIM-kort? Det är nämligen så att min mobil just har omkommit i en tragisk drunkningsolycka.»

Att jobba på kundtjänst del 1
Att jobba på kundtjänst del 2
Att jobba på kundtjänst del 3

Hångelrapport?

Thérèse är rolig hon. Hon efterfrågar sina läsare vad de (vi) vill läsa hos henne. Och plötsligt anklagar hon mig för utelämnad hångelrapport! Jag brast ut i skratt för mig själv på jobbet när jag plötsligt läste det oväntade. Jag tar mig friheten att citera henne:

    Någon hångelrapport lär det inte heller bli, det hoppas jag få läsa hos Barajagjohanna för jag fick nyligen en känsla av en utelämnad sådan. Naturligtvis läser jag gärna hångelrapporter på vilken av mina favoritbloggar som helst.
Okej, det är möjligt att jag någon gång utelämnat en hångelrapport på min blogg, och jag är hemskt ledsen om jag gör er besvikna nu, men en sådan kommer med största sannolikhet aldrig att finnas här. (Skriv en själv, Thérèse!)

Ordlös onsdag

image758


Fler foton i kedjan


Bredbandet som plötsligt försvann

Mitt bredband fungerade inte när jag kom hem idag, trots omstart av modem och koll av förstajack, så jag ringde Telia och tänkte att jag skulle hylla deras kundtjänst här sedan.

Jag fick nämligen erfara deras nya, röststyrda kundtjänst, vilket var jättekul. Jag jobbade för Telia för ett och ett halvt år sedan då man testade den här sortens kundtjänst, så jag vet att den ska vara väldigt intelligent och förstå alla svenska och osvenska dialekter. Den automatiska kvinnorösten hörde dock fel när jag sa 74, hon trodde jag sa 73. »Stämmer det?» frågade hon. »Nej», svarade jag. »Förlåt, då uppfattade jag fel», ursäktade sig den automatiska rösten. Hahaha, klockrent med ett talsvar som ber om ursäkt!

Men vad som hände sedan fick mig att inte längre ha någon lust att hylla kundtjänsten.

Väl framme på bredbandssupporten berättar jag för en gullig tjej att mitt bredband inte vill fungera, trots att jag har testat allt den automatiska supporten bett mig testa. Hon meddelar då att mitt bredband är uppsagt. »Uppsagt?! VA?!» Jag höll på att sätta i halsen och visste inte om jag skulle skratta eller gråta.

Men jodå, från och med idag är det uppsagt, vilket är mycket märkligt - jag har såklart INTE sagt upp mitt bredband. Varför skulle en bloggskadad, internetberoende datanörd som jag plötsligt få för sig att hon inte vill surfa längre?

Jag blir kopplad till kundtjänst, som ska hjälpa mig att koppla in mitt bredband igen. Men det var tydligen inte så lätt, det är ju helt borttaget, mitt älskade lilla bredband. Den lama killen jag får prata med meddelar att vi får lägga upp en ny beställning. Jag, som alltså har suttit på den här kundtjänsten, förstår direkt att en ny beställning innebär ny bidningstid och jag som har haft mitt bredband med 18 månaders bidningstid som gick ut IGÅR, vill givetvis inte vara bunden en sekund till. Men 18 månaders bidningstid är vad som häller. »Eller ja, vi kan ju lägga in det med 12 månaders bidningstid och koppla in det redan om ett par dagar, normalt tar det ju 8-10 dagar», säger killen, som om han just gett mig en schysst deal. Fast jag vill ju givetvis inte ha någon bindningstid alls nu när den äntligen gått ut, det enda jag vill är att allt ska fortlöpa precis som det var. Killen menar då att det inte går utan bidningstid. Ha! Yeah right, jag vet EXAKT hur och var man gör, det är fullt tekniskt möjligt. Men vid den här tidpunkten är jag fortfarande så paff över att mitt bredband inte längre existerar och har starka planer på att kolla upp bredband hos andra operatörer, så jag hälsar det och avslutar samtalet.

(Där hade jag tänkt att gå in på nätet och jämföra bredbandsbolag, men just det... det där med att surfa...)

Vilken hjälp man får hos en kundtjänst beror helt och hållet på hos vem man hamnar, det vet jag. Så efter en kvart ringer jag igen och får prata med en underbart hjälpsam kvinna. Efter samtalet ringer hon mig två gånger för att kolla upp saker och tjugo minuter senare, innan jag ens hunnit bli arg och berättat att jag minsann jobbat på Telia och vet hur man gör, så meddelar hon att jag får tillbaka mitt bredband, med två avgiftsfria månader som kompensation samt UTAN BINDNINGSTID.

Dock först den 12 juli...

Ops, någon blev visst lite upprörd

Haha! Nån blev lite putt för att jag upplyste om en bråkdel av industrin bakom din cigarett. Jag tror bestämt att någon kände sig träffad.

Men allvarligt talat: röker man bör man vara medveten om vad man bidrar till (inte bara för sin egen, och omgivningens, ohälsa), och fortsätter man röka trots vetskapen förstår jag inte riktigt hur man är funtad. (Ja, jag förstår att det säkert är skitsvårt att sluta, men att inte ens viljan finns är för mig helt oförståeligt.)

Var med i foto-utmaning

Läs detta hos Nejma och var med, med början imorgon!


Lång dag

Det har vart en lång dag, som i Winnerbäcks låt. Men en bra dag, min kära vän R och jag kommer att göra om det.

Att jobba fyra timmar gick jättebra, det var ingen större skillnad mot två timmar. Men efter lunch på Max, elva mils bilåkande Borlänge-Gävle, fem timmar i Gävle sittandes på fik samt rundor i några butiker och därefter nio mil i bil Gävle-Falun, känner jag mig skapligt trött och allt jag längtar efter är sängen.

Frukosten jag blev utan

Inatt har jag sovit ungefär... fyra timmar? Jag lyckades lägga mig i tid, men var pigg och kunde inte sova. Idag har jag gått upp på halvtid och börjar åtta istället för tio. Jag är inte van vid de här tiderna och det är lite svårt att komma in i rytmen. Tiden rusade iväg imorse och frukost hann jag inte äta. Däremot hann jag slänga i mig en banan och lite fort fixa en äggmacka att ta med till jobbet, en äggmacka som jag längtar ganska mycket efter just nu. Problemet är bara att mackan såklart blev kvar hemma i kylen...

Det blev ingen träning (läs: promenad) idag

Men det gör inget, min kropp har fått jobba ändå. Först dammsugning av lägenheten och diskning av de två senaste dagarnas disk. Sedan fick jag något ryck och gjorde rent handfat, spis och speglar. Därefter blev det en utflykt med en kompis till Lager 157. För drygt 450 spänn fick jag med mig ett par Cheap Monday-skor, två par leggings, tre par linnen och tre par trosor hem - och då var trosorna dyra. Inte illa, alltså. Det är till och med så att jag skulle kunna unna mig lite mer när jag drar till Gävle med en annan kompis imorgon.

image756Och så nu då. Tvätt efter tvätt snurrar runt i maskinerna nere i tvättstugan. Vita kläder, färgade kläder, vita lakan, färgade lakan, ja, till och med kuddar och annat onödigt. Sex maskiner, jag undrar om det är något slags rekord.

Allt på en gång. Vad glad min rygg ska vara på mig efter den här dagen.

Om jag skulle springa ner och fortsätta tvätta då kanske...


Angående reklamen här på bloggen

Efter det första inlägget på bloggen, så ligger ju alltid lite reklam. Jag har fått för mig att reklamen kommer beroende på vad man skriver om - eftersom jag ganska ofta har haft reklam om Frankrike.

På sistone har jag dock sett reklam med rubrikerna "Mens", "Ägglossningstest" och "Triangeln" (om barnlöshet). Hur vet Blogg Esse att jag har mens? Har jag råkat skriva något som kan uppfattas som om jag försöker skaffa barn? Är det många av mina läsare som behöver veta var de kan få tag på ägglossningstest? Och barnlöshet, visst, men än så länge är det helt och hållet självvalt.

Jag är numera ganska övertygad om att reklamen inte styrs av vad jag skriver...


Film på film på film

Det har blivit mycket film på sistone... Underbara älskade är en jättefin film. Vi får följa en pappa (Mikael Nyqvist) och en son (Anastasios Soulis) som förlorat de två övriga i familjen i en bilolycka. Vi får följa dem i deras sorg och hur otroligt svårt och smärtsamt det kan vara. Att filmen är inspelad i en fantastisk skärgårdsmiljö med otroligt bra bild gör inget sämre. Kanske blir det extra starkt om man har någon personlig erfarenhet av ungefär samma öde, jag vet inte, men filmen lämnade mig inte oberörd i alla fall och mascaran låg inte särskilt snyggt längre när filmen var slut...

För er som har funderat på att se Allt om min buske, så kan jag ju berätta att ni inte behöver slösa er tid på den filmen. Jag förstod aldrig vad den gick ut på och den var mycket märklig.

Däremot är Förortsungar en helt okej musikalfilm. Det är dock inte särskilt tydligt att det är en musikal - det sjungs alldeles för lite, och ibland är det som sjungs faktiskt ganska dåligt, men filmen är klart sevärd. Jag gillar den. Det bästa är ju att Dogge Doggelito skådespelar i filmen!