Att amerikanisera hockeyn eller inte

För det är ju det det handlar om. Jippon, maskotar och cheerleaders - allt handlar ju om att det ska bli lite större, lite häftigare, lite mer... amerikanskt.

Det är
det här som fick mig att reagera lite. Magnus Nyström verkar tycka att det är någon sorts tjusning att man på en hockeymatch "i USA äter popcorn, dricker öl i plastmugg, försöker fånga presenter som kastas ner från taket i små fallskärmar". Jag förstår inte riktigt. Inte har jag roligare om jag får fånga presenter som kastas ner från taket och inte har jag roligare för att det står ett gäng cheerleaders som tror att det är dansa de gör i trapporna. Inte heller har jag roligare för att någon stor nallebjörn åker omkring på isen och vinkar till publiken. Och inte tusan har jag roligare om jag ser mig själv på jumbotronen, som Magnus Nyström menar är en viktig del för att "känna att man har en chans att vara med".

Magnus Nyström skriver bland annat:

    Men sport är i grunden något vi håller på med för att det är kul.
    Jag vet inte när det blev en plats för män som hatar sin fru, sitt jobb, sitt liv (eller vad det nu har för fel) och tar ut all ilska genom att vråla ur sig sin vrede mot domare och andra idrottslag.
    I USA äter man popcorn [...] och sedan skriker man "Let's Go Rangers" och man slår ingen annan supporter på käften. Inte ens den som har mage att heja på ett annat lag.
Ja, just det. Sporten håller vi på med (tittar på) för att det är kul. Inte för att fånga presenter. Att vråla ut sin ilska skulle ha något att göra med att man hatar sitt liv, känns absurt att Magnus Nyström överhuvudtaget skriver. Man blir ofta förbannad i en hockeymatch, så är det bara - för där finns känslor. Blir man förbannad, så suckar, svär eller skriker man. Vad är grejen? (Det där med att man inte slår någon annan support på käften, kan det verkligen stämma? Jag tror inte det. Det är ju för tusan USA vi pratar om.)

    Det räcker inte att ha ett hockeylag. För att locka publik måste man se till att folk som kommer dit har kul[...]
För mig räcker det att ha ett hockeylag. Det är väl egentligen inget fel med att ha någon tävling eller så då och då. Men det ska ju inte vara avgörande för att gå på hockey. Den som verkligen tycker om ett lag och den som verkligen tycker om hockey, den behöver inte jippon kring matchen. Locka publik gör man enligt mig inte med att man kan fånga en t-shirt som skjuts upp med luftpistol på läktaren. Locka publik gör man väl med sporten, men framförallt med hockeylaget. Det räcker utmärkt. Kolla våra publiksiffror.

Kommentarer
Postat av: jonna

så vitt jag vet har inte tomten något med de vise männen att göra? därför ingen koppling till att bara ge ett paket.

ja, det är fint med stjärnor men jag stör mig på folk som hänger upp två stjärnor bredvid varandra.

Postat av: barajagjohanna

Jonna: Du verkar ha bättre koll på kristendomen och jultraditioner än jag - jag chansade bara. Det jag menar är att jag inte tycker att det spelar någon roll om man har en eller sju adventsstjärnor hemma. Vad spelar det för roll vad den symboliserar? Personligen tycker jag att det kvittar.

2007-12-09 @ 11:24:43
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: jonna

ta det inte så allvarligt, det är bara en grej jag undrar. du får ha hur många julstjärnor du vill, det hela var bara en upplysnning och en åsikt om en rätt komisk grej.

2007-12-09 @ 13:10:48
URL: http://jonnan.blogg.se
Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

Såhär ligger det till:

Hockey är genenrellt tråkigt - även om det blir lite intressantare i elitserien.

Eftersom hockey är så tråkigt måste publiken roas på annat sätt, eftersom själva spelet inbjuder till minimal underhållning. Därav spektaklet på arenan med björnar, presenter m m.

Och anledningen till att vissa vrålar ut sin ilska i samband med en hockeymatch, är för att de besvikelser som livet ger kan ventileras på en hockeymatch.

Dessa besvikna vrål blir dessutom så mycket starkare, då den skrikande personen även är besviken över att den enda terapin han har att tillgå är en hockeymatch... Jag menar, en hockeymatch står sig slätt mot exempelvis ett restaurangbesök, biokväll ellr shoppingrunda - eller vad som helst, egentligen.

Alltså, de besvikna vrålen består mest utav en uppgiven känsla på grund av att den enda (klena) trösten än en hockeymatch...

Med andra ord grundar sig skriket på en ur kontemplation nådd självinsikt över en fenomenalt sorglig livssituation.

2007-12-09 @ 15:07:59
Postat av: barajagjohanna

Jonna: Jag skulle inte ens kommenterat om inte du låtit allvarlig.

Niklas: Men du, om man inte gillar hockey, varför ska man då gå på en hockeymatch? Gillar man hockey, behövs inga jippon. Tycker man att hockey är tråkigt, kan man stanna hemma.

2007-12-09 @ 16:20:52
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Therese

Jag förstår inte heller. Jag som är ganska ointresserad av hockey skulle inte gå på en match om det gick att dricka öl i plastglas och äta popcorn , kolla på cheerladers , se en nallebjörn åka runt på isen eller för att fånga presenter. Gillar man hockey går man väl dit för att se matchen och inte fånga presenter eller glo på en nalle som åker runt på isen och vinkar. Är man inte så intresserad kommer man inte att gå även om man kan fånga presenter och glo på en vinkande nalle.

2007-12-09 @ 19:24:50
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: Therese

Jag har inte så bra koll på hockey , varken svensk eller amerikansk, men jag hörde att i NHL är slagsmål vanligare och avbryts inte direkt utan ses som en del av underhållningen. Ofta hejar publiken på när två spelare slåss.

Ska säga att trots mitt bristande hockeyintresse har jag faktiskt varit på några matcher men det var längesen och jag tror aldrig jag har sett Leksand spela.Har varit i Globen och kikat på derby bland annat

2007-12-09 @ 21:33:58
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: lisa

men johanna, jag trodde det var därför hockeymatcherna var så roliga, för att det händer mycket mer. all den där jippon förhöjer väl stämningen? lite tråkigare är det väl med "bara" matchen?

2007-12-10 @ 11:22:34
URL: http://jagarenstjarna.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Therese: På isen har det absolut varit mer slagsmål i NHL än i svenska hockeyligorna. Men jag har för mig att de blivit hårdare på det, så det tolereras inte lika hård nävar. Det Magnus Nyström skrev om, handlade dock om slagsmål bland supportrarna.

Lisa: Det händer inte så mycket mer i Leksand och det tycker jag inte det behöver göra heller. Det är inte ett dugg tråkigt med "bara" matchen - det är ju den jag åker dit för.

2007-12-10 @ 13:18:38
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback