Direkt frân Paris

DOFTEN AV PARIS.  När vi klev av métron i Bastille tog jag ett djupt andetag och det var dâ jag kände den. Den välbekanta doften av Paris. Jag vet inte vad det är, men det är en välbekant doft och jag gillar att âterkomma till den. Att äta tvâ pain au chocolats pâ min vandring genom Republique samtidigt som jag hör brâdskande sirener, tutande bilar, det vackra sprâket, ser de stressade människorna och känner den bekanta Parisdoften... det är lite speciellt, av nâgon anledning.

Vi har promenerat hela vägen frân Bastille till Montmartre och jag är sâ stolt över mig själv för jag hittar heeela vägen.
Helt fantastiskt. Var tvungen att frâga en kvinna pâ gatan om vi var pâ rätt spâr bara, sâ jag frâgade vilket hâll Republique lâg. Kvinnan visade ât det hâllet jag trodde det lâg och sa »mais c'est loin, c'est deux où trois stations du métro» (det är lângt, kanske tvâ eller tre métrostationer) och tyckte inte att det var länpligt att gâ. Eeeeh, lata storstadsbor, det är tre stationer till Republique vilket inte är särskilt lângt alls. Hon skulle svimmat om vi berättat att vi skulle gâ ända till Montmartre...

Satan vad roligt det är att fräscha upp franskan lite. Den är ringrostig, sâ det är svârt. Men himla kul.

Franskan har jag till exempel fâtt öva genom att bli pâhoppade av tvâ söta killar frân Croix rouge (Röda korset) där jag fick försöka bortförklara oss - »on ne parle pas très bien français» (vi pratar inte sâ bra franska) och sâ fick jag tunghäfta när jag skulle säga att vi inte bor här. Nâgot sâ simpelt fick jag inte fram... De skrattade gott ât mig, och vi gick skrattande därifrân.

Men pâ Place du Tertre pâ kullen i Montmartre blev det andra bullar. En annan söt kille ville mâla av oss och jag frâgade vad det kostade. Eftersom vi var unga skulle vi fâ det billigare, menade han, och eftersom vi var vackra blev priset ännu lägre. Men jag avböjde vänligt med bestämt, sa att vi bor i närheten (vilket vi inte alls gör, men jag ville prata) och att vi inte hade pengar pâ oss nu, frâgade om han var där imorgon och att vi skulle âterkomma. Ops, det kommer vi inte alls göra. Men det är ju kul att utnyttja folk för att prata lite franska. Regina stâr mest och nickar och ler och tycker att jag är jätteduktig. Haha, kanske för att hon inte kan mânga ord.

Efter en pizza pâ favorit-italienska restaurangen i Montmartre sitter vi nu nedanför Moulin Rouge och surfar. Vi behöver vila benen ytterligare, det var tufft att gâ hit. Det blir snart kvällsshopping pâ Champs-Elysées. Och dit kan jag lova att det blir till att âka métro - benen är tunga och tyngre lär de väl bli...


Kommentarer
Postat av: Regina

I mina ögon o öron :) är du den bästa, tjejen!! Tycker du klarade dej super där borta in France!

2007-12-17 @ 06:21:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback