Januari betyder födelsedag

Det måste ha varit min nionde eller tionde födelsedag. Mamma och pappa hade varit utomlands och hade köpt hem den finaste dressen till mig. Det var en jeanskjol med tillhörande jeansblus, allt med glittrande pärlor på. Men ljusblont, krusat hår med vita rosetter matchat med vita, mönstrade strumpbyxor kände jag mig finast och var helt klart kalasets huvudperson.

Jag minns min tolfte födelsedag. Det var party hemma hos mig. I vardagsrummet hade vi flyttat undan borden och stolarna och istället ordnat dansgolv. Taklampan var täckt med rött silkespapper för att få häftigare sken. På ett litet bord med hjul stod chips, popcorn, ostbågar och godis av alla möjliga sorter. Till tonerna av Bryan Adams, rodnade jag när jag dansade tryckare med honom som jag fått chans på något år tidigare.

Idag är det fjorton dagar kvar till den tjugofjärde födelsedagen. Det lär väl knappast bli vita rosetter i håret, eller rodnande tryckare under rött sken från taklampan, men för första gången sedan jag fyllde 15, tycker jag i alla fall att det ska bli roligt att fylla år. Jag ser fram emot min födelsedag. Åldersångesten verkar inte vara lika påtaglig i år, vilket är sjukt skönt och antagligen en faktor till att jag ycker att det ska bli trevligt att fylla år. Den sortens ångest kommer säkerligen tillbaka snart, så jag får vara glad så länge jag slipper den.

Det är ganska skönt att fylla år i januari. För det första så är det bra att fylla år tidigt. Att vara äldst i klassen var ofta ganska roligt. Man får liksom göra allt först av alla kompisar. Gå på barnförbjudna filmer, köra moppe, börja övningsköra, ta körkort, komma in på krogen... En fördel med att fylla år nära efter jul, var att jag visste att det jag inte fick i julklapp, det skulle jag få i present. Och fortfarande är det ju så att om jag kommer på något efter jul som jag borde ha önskat mig, så finns ju chansen att jag kan få det i present. Folk verkar dessutom få lite ångest när det blir januari. Många har slut på pengar efter jul och mellandagsrea, tycker att det är kallt och för långt till sommaren. Att ha sin födelsedag mitt i allt, underlättar kanske, för jag har då aldrig ogillat januari. Tvärtom.

Till varje hockeysäsong kollar jag spelschemat och hoppas att Leksand ska ha hemmamatch på min födelsedag. Det händer dock aldrig. Dålig stil. I födelsedagspresent önskar jag mig istället snö, en fin dag och mammas prinsesstårta.

Kommentarer
Postat av: lego

jag skulle kunna tänka mej dansa tryckare annars... :P

Postat av: barajagjohanna

lego: Hahaha, okej, snällt att du ställer upp! :)

2008-01-02 @ 20:08:50
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Anna

Ha ha, du är så rolig! Trots att du fick göra allt det där före oss andra så tog du ändå studenten efter oss :) Men så fick du ju fyra år på gymnasiet istället, det är ju inte dåligt det.
Undrar om jag var med på det där partajet med rött silkespapper? Det låter bekant.

Kram till dig, hoppas det går bra på aerobicsen ;)

2008-01-02 @ 21:40:13
Postat av: barajagjohanna

Anna: Det har du rätt i, det tänkte jag inte ens på! Jag hade nog förträngt det, för det var jobbigt att ta studenten senare än er - fast desto roligare när jag väl gjorde det. :) Jo, visst var du och ditt permanentade hår med på partajet! Svarta tights tror jag du hade. Du var modern. ;) Det blir ingen aerobics, jag kör på kijympa istället och väntar med aerobicsen till du kommer med! Kram

2008-01-02 @ 22:09:03
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Farsan Baloo

Hejsan

Det nya året har startat på Solidaritetsbloggen med en insamling till Barnens Rätt i Samhället (BRIS). Klicka in dig på http://delameddig.blogspot.com och läs mer.

mvh / Marcus

2008-01-03 @ 08:19:18
URL: http://delameddig.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback