Ta inte i från oss vår paus!


Studenter har ingen semester. Inga lov. Till och med under julen måste vi plugga. Och på sommaren måste vi jobba. Nu vill regeringen ge oss en tredje termin under ett läsår. Idén är god, tycker jag, eftersom tanken är att få ut studenter i arbete tidigare. Och att korta studietiden med hjälp av en tredje termin fungerar kanske om man läser en utbildning på ett eller max två år. Men tänk att gå en utbildning på fyra eller fem år och aldrig få en paus.

När det här förslaget diskuterades på Nyhetsmorgon i TV4 förra veckan jämförde en kvinna det med ett jobb. De som jobbar under ett helt år får fem veckors semester, och ungefär den ledigheten skulle studenterna också få med det nya förslaget. »Jag förstår inte varför studenter inte skulle klara av det när alla andra människor gör det», säger hon, som jag tyvärr inte minns vem hon var. Centerns utbildningspolitiska talesperson Ulrika Carlsson säger »Jag kan inte förstå varför man ska ha så lång studieledighet som dagens studenter». För mig, som förra sommaren var en utmattad student som tvingade sluta på mitt sommarvik i förtid, är det ett hån att höra sådana uttlanden. Skillnaden mellan att jobba och att plugga vet väl alla vid det här laget. När man kommer hem från jobbet på kvällen är man ledig till nästa jobbdag börjar. Att komma hem från skolan är inte riktigt samma sak. Då finns det alltid en bok att läsa eller en text att skriva. Skillnaden är också att de flesta "vanliga människor" är lediga en del under jul, nyår, påsk och så vidare. Det är inte studenter, ofta känner man sig inte fri ens under helgen.

Visst skulle vi säkert klara oss med fem veckors semester, som alla arbetande människor. Givetvis behöver de flesta inte tre månaders ledighet för att orka med plugget. Men det handlar inte om det. Det handlar om att det inte fungerar att vara ledig i fem veckor utan pengar. Det handlar om att de flesta av oss troligen vill hinna med både att jobba och att ha semester under sommaren. Det handlar om att vi under fem veckor inte hinner det – både att jobba och ta igen oss. Sommarmånaderna är en paus som jag tror att de flesta studenter behöver för att orka hålla studiemotivationen uppe. Visserligen jobbar de flesta av oss en hel del under sommaren, men det är fortfarande en välbehövlig paus från pluggandet. Och vill man plugga under sommaren, så finns ju sommarkurser.

Jag håller inte med Ulrika Carlsson som tror att ett treterminssystem skulle gynna alla. Min utbildning är ett exempel på en som skulle missgynnas. Sommaren är nämligen inte bara en fantastisk möjlighet att få tjäna pengar, utan framförallt handlar det om att få arbetslivserfarenhet. Åtminstone för oss journaliststudenter är sommaren den tid då vi skaffar oss meriter för att få ett jobb efter examen. Vi skulle inte gynnas av det nya systemet. Skulle vi plugga konstant i två år utan att få någon erfarenhet från den riktiga världen skulle vi inte vara särskilt intressanta för tidningar, radio- eller tv-stationer.

Jag behöver en paus för att bli motiverad för ett läsår till. Därför är jag skeptisk till förslaget och är helt och hållet på samma nivå som Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Rossana Dinamarca. Studenter ska, precis som alla andra, ha rätt till semester. Jag kan till och med sträcka mig så långt att jag tycker att studenter, precis som alla andra, har rätt till betald semester. Först då, när vi får det, kanske vi kan fundera på om förslaget är genomförbart.

Kommentarer
Postat av: Emma

Är också student och håller med dig fullständigt.

2010-07-26 @ 20:38:28
Postat av: Anonym

2010-07-27 @ 00:54:32
Postat av: Angie

Väl talat, Johanna!

2010-07-27 @ 09:29:06
Postat av: Frida

Amen bra skrivet! Jag har följt din blogg ett tag nu, hittade den på mittuniversitet. Jag ska nämligen börja journalistutbildningen i augusti! Har till och med grävt och läst dina gamla inlägg från när du började utbildningen, det var kul att läsa eftersom jag går igenom samma sak nu! :D

Postat av: barajagjohanna

Frida: Kul! Du har ett galet roligt år framför dig.

2010-07-30 @ 10:24:16
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Smsa Låna

Hej! Jag har själv tänkt att börja blogga här. Varför har du valt att blogga här och inte någon annanstans?

2011-07-20 @ 05:38:02
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback