Roadtrip i Dalarna

Besök från Uppsala, det är fint väder och jag är nästan ledig - klart vi ska se lite av Dalarna.

image728
Vår roadtrip började med att vi stannade ett stenkast från mig - Falu Koppargruva. Det här är Stora Stöten. 100 meter djup och 300-400 meter bred. Stora Stöten fick sin form i ett omfattande ras vid midsommar i slutet av 1600-talet.

image729
Den här gruvarbetaren spatserar på gruvområdet. (Efter vi hälsat på honom, var vi faktiskt inne på Gruvmuseet. När vi kom ut såg vi att det hade kostat 30 kr i inträde. Ingen bad oss betala, så vi gick bara in. Ops.)

image730
Nästa anhalt: Rättvik. Vyn som man har när man börjar se Siljan är heeelt fantastisk.

image731
Den här piren har jag tänkt att jag borde gå ut på någon gång, och det gjorde vi nu. Rättviks långbrygga heter den tydligen, och är sannolikt världens längsta insjöbrygga med sina 628 meter (men en man som också var på bryggan hävdade att det finns en längre i Kina).

image732
På bryggan var exempelvis många namn inristade, människor som sponsrat brädorna på bryggan. Den här inristningen tyckte vi var väldigt trevlig.

image733
Supermysigt ställe.

image734
Efter Rättvik bar det av mot vischan - Tällberg!

image735
Där åt vi mat i solskenet på Klockargården.

image736
I Tällberg ser alla hus ut ungefär såhär.

image737
Och så den bästa byn på dagen: Leksand! Jag fick visa min kompis Ejendals arena eftersom hon aldrig varit där, trots att hon är Leksing. Förutom Sportbaren såg arenan ut ungefär som vanligt, lite mindre folk bara. Men vi fick en privatguidad vandring ner till verkstaden och fick se ismaskiner på nära håll, en trasig massagebänk och annat jätteintressant, så vi var så nöjda så.

image738
Utanför arenan finns den här fantastiskt vackra dalahästen.

image739
Och på byn kan man se det här trevliga paret. Hahaha. Vi hälsade på dem och gick sedan och köpte glass.

image740
Glassen tog vi med oss hit, till Sammilsdalsgropen, där vi låg i solen och lyssnade på musik till vi chockades av hur mycket klockan var.

image741
Tiden går fort när man har roligt. Avkoppling i Gropen var en härlig avslutning på en otroligt härligt solig dag. Nu är vi helt slut, båda två.

Kommentarer
Postat av: Bim

Jättefina bilder! :-D

Postat av: Pumita

Ååh! Dina bilder är helt underbara! Jag har varit i både koppargruvan (gick med hjälm och regnponcho och gummistövlar där i gångarna och kände mig som en bergstomte) och i Tällberg men det är ett antal år sedan. Vore kul att åka dit igen.

2007-06-19 @ 22:43:06
URL: http://pumansdotter.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Bim: Tack!


Pumita: Tacktack. Jo, jag vet hur det är i gruvan, jag tycker det är lite läskigt. Jag blev dragen dit i pulka av storebror och pappa när jag var omkring fyra, och jag minns att jag grät när jag fick på mig skyddshjälm - det var jätteläskigt. Jag var nere i gruvan för omkring tre år sedan när jag gjorde ett arbete om Fet-Mats (väldigt intressant historia om du inte har hört den), det var fortfarande läskigt, men häftigt också.

2007-06-19 @ 22:51:45
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: naffs

vad fina bilder! Det ser så himla annorlunda ut jämfört med skåne!!så fina röda falu bodar!! Jag ska hem till sverige 6 augusti tills 10 augusti - eller ja plus de två helgerna som omringar veckan. Men resten av augusti bor jag här i england så då får du gärna komma och hälsa på! Förhoppnings vis hittar frida nån stans att bo innan dess! (gud bevara mig skämt o sido). nä, men hon letar jobb för fullt och så fort hon har fått ett sånt så ska hon och jag leta bostad till henne! KRAM på dig johanna!

2007-06-19 @ 23:50:06
Postat av: Pumita

Fet-Mats vet jag ingenting om. Berätta gärna om du har lust!

2007-06-19 @ 23:59:06
URL: http://pumansdotter.blogspot.com
Postat av: Nadia

Vad vackert det är! jag blir sugen på en semestertripp till Dalarna! :)

2007-06-20 @ 10:32:45
URL: http://nadiaichile.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

naffs: Vi får se, om jag inte åker till Frankrike, så vore ju England perfekt! Annars kommer jag gärna och hälsar på dig i höst.


Pumita: Kanske skulle slå ihop ett inlägg om Fet-Mats...? :) Jag tycker historien är fascinerande.


Nadia: Ja, det är fint i Dalarna.

2007-06-20 @ 11:01:27
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Klusterbitar

Fina bilder och fint väder! Den där solen verkar har gömt sig, för idag regnar det ena stunden, sen molnigt med lite futtiga solglimtar.
Ikväll blir det Banken :)

2007-06-20 @ 18:32:11
URL: http://klusterbitar.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Klusterbitar: Det var otroligt härligt väder igår, vilket var skönt för turister som oss! ;)

2007-06-20 @ 21:00:20
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback