Helt vanlig (vegetarisk, givetvis) husmanskost

image1071För första gången på ungefär ett år (om inte mer) kokade jag potatis idag. Jag vet inte vad som flög i mig när jag handlade igår, men jag började utan att tänka plocka ner lite potatisar i en påse. Det händer ungefär aldrig. Fråga mig inte varför. (Fast det kan bero på att jag aldrig brukar få potatisen perfekt.) Men nu var jag ju tvungen att använda potatisen också. Till den stekte jag gourmetbullar och gjorde en gräddig brunsås (som på bilden råkar ligga under potatisen och gourmetbullarna eftersom maten ligger i en djup tallrik, hehe...).

Och shit pommes frites! Att något så enkelt och till synes tråkigt kunde bli det godaste jag har ätit på mycket, mycket, mycket länge, det trodde jag aldrig... Jag överraskar mig själv!

Det är fint med ärlighet

Jag cyklade till vårdcentralen. Råkade möta min syster på vägen.

»Vad blek du ser ut», sa hon.

Haha, jag vet. Kan bero på att jag
1. är blek av naturen.
2. var osminkad.
3. till skillnad från alla andra inte varit ute i solen som jag hört varit framme.

Sjunde sjukdagen...

"Sjukdagen" låter så fånigt. Jag är ju egentligen pigg som en nötkärna (förutom att jag sover ovanligt mycket). Problemet är magen och illamåendet och enligt sjukvårdsrådgivningen bör jag kontakta vårdcentralen med de besvär jag har. Kanske är sant, jag ser ju trots allt ingen klar förbättring... Så, sagt och gjort, jag pratar med vårdcentralen. De säger att jag ska lämna prover. Proverna kommer jag inte få svar på på ungefär en vecka. En vecka! Innan jag vet vad det är ska jag... ja, hur ska man uttrycka sig... innan jag vet vad det är ska jag inte använda... äh, skitsamma, vi kör rakt på sak: jag får inte använda samma toalett som andra tills jag vet vad det är. En jäkla vecka! Oh, I love this...

För att sköterskan ska ta mig på allvar berättar jag att jag gått ner i vikt. 2-3 kg är mycket för mig som normalt väger så lite och när hon får höra vad jag väger och hur lång jag är, blir hon gravallvarlig. Haha. Får jag inte i mig så mycket mat, ska jag tydligen äta ofta, säger hon. Och gärna fett. Grädde, smör...

Mamma påstår att jag inte borde gå till skolan imorgon. Och min kära klasskompis B1 säger också att det kanske inte är så smart om jag mår illa och det kanske smittar. Nä, jag kanske inte borde gå till skolan, men... Jag får jättedåligt samvete av att vara borta. Det är ju inget jag kan göra något åt, men det är säkert för att jag är så pigg i övrigt som jag får dåligt samvete. Och med en lektion i veckan är det ganska mycket att missa en lektion. Fan. Fan. Fan.

Förstår ni hur less jag är på det här?

Förresten tror sköterskan att jag har fått i mig något i London som gör att jag blivit sjuk... Jag tycker det låter märkligt, jag. Jag äter ju inte kött, till exempel. Vad skulle jag fått i mig? Nåväl. Jag har levt på nyponsoppa, skorpor och mannagrynsgröt i en vecka nu. Jag har undvikit för fet och för saltat och sockrad mat, men om det är någon bakterie från London så spelar det ju ingen roll vad jag äter, så nu kanske jag ska öppna chokladen som ligger i kylskåpet och kanske beställa pizza ikväll, eftersom jag fick ett plötsligt sug efter det igår...

Jag hoppas jag vaknar upp imorgon och plötsligt mår jättebra, så att jag slipper tjata om det här.


När jag mår mindre bra, mår bloggen mindre bra

Man får dåligt med bloggidéer när man rör sig på en yta av 43 kvadratmeter... Visserligen rörde jag mig så långt som 8 km idag för att tillbringa dagen hos föräldrarna, men något vettigt som gett mig bloggidéer har jag inte orkat göra. Däremot har jag umgåtts med den bästa bäbisen jag vet...


image1068

Idag kändes det bra...

...för när posten kom i förmiddags fick jag Stiko Per Larssons skiva i brevinkastet, tillsammans med första säsongen av Grey's Anatomy.  Dessutom kände jag att jag, (vit)peppar (vit)peppar, håller på att bli frisk. Det betyder att folk kanske vill träffa mig igen. Och att jag kanske kan få busa med, sjunga för, pussa på och smälta vid synen av min systerson imorgon.

Men sedan kände jag att jag behövde äta lite lunch. Fortfarande inte sugen på någonting alls. Och när man inte är sugen på mat, så är det väldigt svårt att hitta inspirationen till att göra något gott. Jag hittade en pirog i frysen. Värme den, åt... och mådde illa. Men det lilla illamåendet som kom över mig, valde jag att trotsa och tog bussen till stan eftersom jag måste ha min kurslitteratur nu. Mina ben orkade knappt bära mig. Stiko Per Larsson spelade live på Radio Dalarna in i mina öron påväg till biblioteket. Mina matta steg glömdes bort av solen som lyste på mitt bleka ansikte och av Leksingen som sjöng att jag var en kantstött optimist. Jag flöt på hans ord, hans stämma och gitarrens strängar, ända fram till biblioteket. Där sprakade det till i radion, och musiken försvann plötsligt.

Lånade mina böcker. Kände mig svimfärdig. Tog bussen hem.

Idag kändes det bra. Nu är jag bara uttråkad och trött på att inte orka.

Det luktar pannkakor och jag mår illa

image1067Igår stekte jag pannkakor och åt med marabouchoklad som fick smälta mellan dem. Det var min middag. Inte så nyttigt och inget jag skulle äta som middag i vanliga fall. Men det var bara för att få i mig något. Och det var gott, men just nu känner jag pannkaksdoft överallt och jag mår illa. Jag mår illa bara av den första meningen jag skrev här... Igårkväll mådde jag så illa att jag inte kunde ligga på sidan när jag skulle sova. När jag imorse trodde allt var över fick jag ett klart och tydligt svar på att så inte var fallet. Om man säger så.

Det finns ju ingen rättvisa i det här! Jag har ju redan varit sjuk! Fram till för tre veckor sedan hade jag tränat regelbundet sedan annandag jul och jag var så stolt över mig själv som inte varit utan träning en enda vecka. Men nu har jag har inte tränat på tre veckor. Allt på grund av att jag bara är sjuk!

Folk tjatar om det fina vädret här utanför. Själv ligger jag bara inne, helst med persiennerna nere, och försöker tycka att det är roligt att alla är ute i solen och är nöjda och glada. Och så det som är absolut mest irriterande: jag är ju pigg! Jag är hur pigg som helst, skulle definitivt orka vara ute, orka åka till biblioteket och låna kurslitteratur (som det börjar bli lite panik med), orka åka till Linköping imorgon och Stockholm på söndag enligt planen, orka vad som helst. Men med det illamående jag känner vågar jag mig inte utanför dörren. Det är extremt tröttsamt.

Nu ska jag hoppa in i duschen för att känna mig lite fräschare och därefter inta frukost i form av vitpepparkorn...

Jag skriver!

Wow, vad härligt det är när det släpper lite.

Om två veckor ska vi ha textseminarium med en författare, närmare bestämt
Aase Berg. Det är kul, tycker jag. Nog för att vår ordinarie lärare är hur bra som helst, men det är ju jättekul att få besök av en författare och bra för oss att få andra ögon på våra texter också.

Och så kan jag ju avslöja att jag är antagen till en skola. Jag blev inte lite förvånad när jag fick mailet - det är ju bara en vecka sedan ansökningstiden gick ut! Jag vet inte om det är bra eller dåligt - är vi som fick mailet så självklara för att gå där eller var det bara vi som sökte? Hrm. Innan jag bestämmer mig måste jag ju dock veta om jag kommer in på något av allt annat jag har sökt. Men tänk om jag inte kan bestämma mig förrän en vecka innan skolan börjar, och tänk då om det är Stockholm jag bestämmer mig för, hur tusan ska jag på en vecka hitta någonstans att bo där?

Förresten är jag fortfarande illamående. Hela tiden. Jobbigt! Och nej, jag är inte gravid, "bara" lite magsjuk.

Ordlös onsdag

image1068

Andras ordlösa onsdag

Vad är det som händer?

Imorse drömde jag massor och mådde illa i drömmen. Började vakna till lite, mådde illa, somnade. Sedan kvicknade jag till lite mer. Mådde fruktansvärt illa, det var som om magen skulle vända sig ut och in. Yrvaken, vimmelkantig och illamående sprang jag till toaletten.

Och, ja. Maginfluensa. IGEN!

Jag hade maginfluensa för två veckor sedan. Hur är det rimligt att jag får tillbaka det nu, igen?! Det kanske går över, tänkte jag, jag har ju lektion idag och vill absolut inte missa den, jag kan ju somna om och så mår jag säkert bra så att jag kan åka till Gävle. Och eftersom jag igår kände mig helt frisk från precis allt (maginfluensa, feber, förkylning, halsont, snorigheter), så hade jag planerat att komma igång med träningen igen den här veckan. Yoga ikväll. Aerobics på torsdag. Puls på fredag.

Yeah right. Jag mår skitilla. Här blir det inget Gävle. Eller yoga. Faan!

Skrivaskrivaskriva...

Efter en och en halv veckas sjukdom och därefter Londonresa har jag väl inte riktigt gjort vad jag borde men mina studier, d.v.s. Skrivprojektet. Med stort S, ja. Jag vill verkligen skriva det här. Jag tror jag behöver skriva det här. Om jag skriver tillräckligt mycket, och får det färdigt nån gång i framtiden, får ett avslut, så kanske jag kan lämna allt bakom mig. Känna mig lite färdig och acceptera allt? Det är så jag tänker. Även om jag inte formulerar mig klockrent just nu.

Så nu sitter jag och skriver och dricker te ur min färgglada tekopp från London, trots att jag egentligen borde sova. Som vanligt.

01:57
För tre timmar sedan tyckte jag att jag borde sova. Vad borde jag inte nu då? Men det är så oerhört dumt att sluta skriva när jag har kommit igång. Jag vet aldrig när jag har inspiration igen. Dessutom är jag rätt säker på att jag alldeles snart kommer att sluta skriva ändå eftersom jag troligen inte kan skriva ett ord till då mina ögon håller på att falla ihop...

Lite London i bilder

image1057
Oxford Street

image1058
Underground

image1056
Waffle House, Bayswater

image1060
Camden

image1059
Camden

image1063
Redhill

image1061
Mexikansk restaurang, Bayswater

image1062
Mexikansk restaurang, Bayswater

image1064
Osäkert självporträtt av resebuddies

image1065
Starbucks, Heathrow airport


Lovely. Awesome. Magnificant.

Lovely hör man ofta i England. Awesome är tydligen för amerikanskt för att säga (enligt en taxichaufför som ni kanske får höra mer om senare). Magnificant är ett nytt ord vi lärde oss (av samma taxichaufför).

Jag är hemma i min lägenhet. Blandade känslor. Som vanligt. Jag längtar något enormt efter min säng och efter lugnet, samtidigt som jag (som vanligt, igen) så gärna skulle vilja stanna lite längre. Och då snackar jag inte några dagar...

Jag tror bestämt det kommer mer historier, eller åtminstone bilder, imorgon. För vilken speciell resa... igen. Men imorgon måste visst plugg i form av prosa- och poesiläsning samt prosaskrivning bli prio ett. Och nu måste jag till min säng.

At Heathrow airport

Vilka aventyr vara resor blir. Igar var vi i Redhill, en ort ute pa landsbygden. Pa Redhill station motte min kompis pappa oss i sin silvergra BMW och sa korde vi racerfart pa sma engelska vagar ut till deras hus och deras mark. Ett otroligt vackert, stort och typiskt engelskt hus. Oerhort fint bade utanpa och inuti. Vi traffade pappans fru, som var fantastiskt trevlig och tillmotesgaende. Forst fick vi aka ut pa fyrhjuling och titta pa deras agor med varldens utsikt over falten. Sedan satt vi i stora, vita soffor och drack english tea framfor den oppna brasan. Vi fick se foton pa min kompis tre yngre systrar, som hon aldrig traffat. Vi pratade om allt och inget. Avslutningsvis akte vi in till en narliggande ort och at pizza tillsammans med den yngsta systern. Fantastiskt kul att fa traffa dessa manniskor. Oerhort oppna och vanliga. De vill att vi ska komma tillbaka redan i maj och bo hos dem. Ha poolparty (jo, de har pool ocksa...) och aka till Brighton och fa se mer av England. Ojojoj.

Och nu ar internettiden slut och det ar nog dags for oss att leta efter var gate...


Hej, storstad

Jag alskar storstader pa grund av alla manniskor och den anonymitet man kan kanna, lika mycket som jag avskyr storstader pa grund av exakt samma anledningar. Men det ar spannande med alla dessa manniskor som finns overallt, hur olika sorters manniskor det finns med olika nationaliteter, utseenden, stilar och liv. Det ar roligt hur det ar liv och rorelse pa en restaurang sent en onsdagskvall. I en sadan har stor stad spelar det liksom ingen roll vilken dag eller vilken tid det ar. Folk gor saker. Jag har nagon sorts romantisk bild av att aka och till en storstad och bara strosa runt, insupa atmosfaren och bara sitta pa ett cafe och skriva eftersom jag skulle fa sa mycket inspiration... Men det har aldrig fungerat hittills - det ar nog lite for mycket.

Idag har vi hunnit med mer shopping pa alskade Bershka och Topshop pa Oxford Street, asiatisk mat bakom Oxford Street, besok i mysiga Camden och omtalade Camden Market, langfika i Islington, internetcafesurfande och om en stund ska vi ata middag pa en mexikansk restaurang har i Bayswater.

Vi har bada varit sjuka innan vi akte hit och var val inte hundra procent friska nar vi kom hit heller. Imorse vaknade vi bada med halsont. Dessutom har vi ont i fotter och ben och kanner oss extremt mora i kropp och hjarna. Det ar skont att vi ar pa samma niva. Hur tusan orkar folk ga ut och festa efter intensiva storstadsdagar? Obegripligt...

Pa plats i London

image1055Pa plats i London blev det tunnelbana till Bayswater och Waffle House dit vi langat, pa grund av det som finns pa bilden... Vafflor med vit choklad. Efter panini och te, forstas. Sa sjukt gott, vafflorna ar det jag langtat efter mest sedan vi bokat resan... (Ja, jag gillar mat.)

Sist vi var i London var det kaotiskt. Idag borjade resan strax efter fem pa morgonen nar jag inte fick ut tagbiljetterna, eftersom biljettautomaten la av nar det var min tur. Som tur var kunde resekompisen min hamta ut dem innan hon hoppade pa taget i Borlange. Sedan kom vi till Arlanda och skulle checka in pa deras self service. Da fanns inte vart bokningsnummer. Vi fick halvt panik - innan jag upptackte att jag skrivit in bokningsnumret pa hela resan, inte pa sjalva flyget... Val pa hotellet i Bayswater fanns vi inte inbokade pa hotellet, varken pa mitt fornamn, efternamn eller pa nagot av min kompis namn. Eh. Panik igen. Ska vi fa bo pa gatan nu? Vi fick dock ett rum till slut. I kallaren. Men det funkar, vi har vattenkokare och tepasar pa rummet. Och TV. Det ar bra.

Jag har shoppat. Det trodde jag aldrig. Sist jag var har kopte jag typ ingenting. Idag har kopt, eh, tre hoods. Tva langarmade och en kortarmad, samtliga ganska speciella och ganska mycket jag. Och ett linne. Och en present till min systerson (snart aven gudson!). Vi har aven besokt det beromda varuhuset Harrods. Bara for att man ska ha gjort det, liksom. Och gud vilket overskattat stalle! Svindyra och fula klader for det forsta. Folk som blangde nar de sag ens kamera for det andra. Vi var mest pa Harrods for att besoka deras toaletter som ska vara sa exklusiva och haftiga. Que?! For det forsta skallde damen (som skulle likna nagon sorts vakt/staderska) ut mig for att jag hade en kamera i handen ("no video, no photo!") och for det andra var det inte mer an en vanlig, frasch toalett. Pa toalettdorrarna satt forklaringar hur man spolar, hur man tar tval, hur man gor sa att vattnet borjar rinna ur kranen. Haha! Det var liksom samma system som pa manga andra toaletter...

Vi ska gora nagot valdigt speciellt pa fredag. Sist vi var i London fick min kompis traffa sin pappa. For forsta gangen i sitt liv. Valdigt speciellt. Den har gangen ska vi aka ut till landsbygden utanfor London och halsa pa hennes pappa med familj. Och resekompisen min ska fa traffa en eller tva av sina systrar, som hon forst for ett halvar sedan fick reda pa att hon hade. Jag har lange dromt om att fa se engelska landsbygden, sa det har ska bli kul. Nu hinner vi val inte se supermycket men anda. Varsta grejen vi ska dit for.

Na, om vi skulle leta upp nagot stalle att ata middag pa kanske...

Krockad

Känner mig helt krockad. Majoriteten av nätterna den senaste veckan har jag inte kunnat somna. Jag har legat och lyssnat till hur brevbäraren sprungit i trapporna och jag har hört den lilla dunsen av tidningen som landar på min dörrmatta. Då är klockan halv fyra-fyra. Därefter har det tagit max en timme innan jag somnat.

Efter ungefär tre timmars sömn ska jag nu köra bil. Nio mil. Och ha lektion i tre timmar. Därefter köra tillbaka. Nio mil. Phu, jag känner mig alldeles krockad... Och det har jag visst redan skrivit. Jag är jättetrött.

Om att tända ett ljus för Engla

Sms och msn-meddelanden har cirkulerat idag och en hel del av mina msn-kontakter har plötsligt en ros framför sitt namn. Man ska tydligen tända ett ljus i sitt fönster klockan 21 ikväll, för att tänka på Engla. 10-åriga Engla, från en liten by utanför Hedemora, är mördad. Det finns såklart inte ord för hur fruktansvärt det är.

Jag är rädd att verka okänslig eller att få höra att jag inte borde protestera i ett sådant här läge, men... jag måste lite försynt få ställa en stilla undran... vad gör det egentligen för skillnad om jag tänder ett ljus ikväll? Jag tände inga ljus för barnen som brutalt mördades i Arboga för några veckor sedan, eller när Anna Lindh mördades, eller när Pernilla i Falun mördades för åtta år sedan. Mordet på Engla är en fruktansvärd händelse och jag ska försöka att inte få dåligt samvete eller känna mig dum för att jag inte tänder ett ljus ikväll. Jag tänker liksom på det ändå.

Pizza. Jag skyller på att jag firar...

36 papper utskrivna till skolan.

Nu ska jag sno mammas bil som jag får låna till Gävle imorgon, åka förbi American Take Away och inhandla mig en liten men tjock Margerita för att sedan brumma hemåt, parkera bilen på rätt sida vägen och därefter småspringa hungrigt upp till lägenheten, låsa upp dörren, sparka av mig skorna på dörrmattan men prydligt hänga upp skinnjackan, lämna pizzakartongen, pizzasalladen och colan på soffbordet, skynda mig till köket för att hämta ett glas, en kniv, en gaffel, skynda mig tillbaka för att sätta på TV:n och sedan springa till garderoben och dra av mig stuprören och dra på mig lillebrorsans mjukisbyxor, springa tillbaka till soffan, sätta mig bekvämt i skräddarställning, byta kanal på TV:n och... njuta av en fet pizza.

Let's go!

Sluta sno min bild!

image1055Söker man "choklad" på bilder på Google, så är detta en av de första bilderna som kommer upp. Den är ganska spridd - folk använder den hejvilt.

Bilden är min. Jag har aldrig fått frågan om någon får använda den. Och det spelar ingen roll hur många gånger jag skriver till människorna att den är MIN! MIN! MIN! (eller Marabou kanske vill ha rättigheten?) och att de antingen ska ta bort den från sin blogg/hemsida eller uppge källan - inget händer.

Det är klart att det är trevligt att folk vill ha min bild, och jag har inget emot att man använder min bild bara man åtminstone uppger varifrån den kommer, om man inte orkar fråga först. Men att den här chokladbilden sprids för vinden och att andra får cred för den är inte lika trevligt. Så nu har jag helt enkelt fått copyrighta den, hur fult det än är på den stackars bilden. Men det syns ju åtminstone varifrån den kommer nu... SLUTA SNO!

Nu ska jag äta choklad. Fazer. Med Mariannekross.

Love Generation slumpas fram i playlisten. Och jag dansar.

Pang, booooom, aj! Bekräftat! Som ett slag i magen. Jag visste det! Jag visste det egentligen hela tiden. Men skitsamma. Ett ärligt skitsamma. Ikväll äter jag strips med sojakorv och ketchup, gör pannkaka till efterätt och gläds åt min nya, fina, rosa matlåda. Jag spelar för hög musik för mina förkylningsöron, dansar för mig själv och släcker törsten med rabarbersaft. Jag må vara förkyld, jag må vara halvknäpp, men... det bjuder jag på.

Sista ansökningsdag: 15 april

Nu är ansökningarna helt klara. Sex olika utbildningar inom samma område har jag sökt, i fem olika städer, från Sundsvall i norr till Kalmar i söder. Kalmar är det enda stället som jag är ganska säker på att komma in på, men ett av två utbildningsställen där jag definitivt inte har haft en tanke på att bo.

Vem vet, jag kanske kommer bo i Falun resten av mitt liv... Eller så hinner tankarna kanske mogna till augusti. Eller förvirra, som de brukar göra.


Bästa avslutet

image1055Vad säger man? Jo, man säger att det här gick ju precis som det skulle! Förutom den lilla detaljen att vi inte gick upp i år heller. Men ja, idag känns det som en detalj. Idag spelade vi, precis som den här matchen förra året, med vetskap om att vi inte kommer att gå upp men att vi kan avgöra i de andra matcherna. Och än en gång, det gick precis som det skulle. Nämligen:

1. Vi vann. 5-4 efter förlängning.

2. Favorit i repris. Leksand-Malmö i sista matchen, precis som förra året, och vi hänvisade Malmö till allsvenskan. IGEN!

3. Rögle vann över Mora. Det vill säga: Rögle gick upp till elitserien (grattis, grattis) och Mora åkte ner till allsvenskan. Ha!

Dessutom fick Bellemare pris för säsongens lirare, han gjorde mål och Belfour fick göra en snygg assist. Kul. Matchens lirare, däremot, det priset gick till Emil Nilsén! Grattis, mannen, det är du värd.

När vår match var slut sattes radiosporten igång i arenan och ungefär alla stannade kvar och lyssnade på matchen mellan Rögle och Mora som då stod 2-1. Det jublades något enormt bland Leksandspubliken när Rögle gjorde 3-1. Malmöfansen, som var toknervösa eftersom deras chans till elitserieplats stod på spel i den matchen, blev först enormt glada när Mora gjorde mål och det stod 3-2, för att sedan bli förkrossade när det visade sig vara en sekund kvar av matchen och Rögle stod som segrare.

image1056En man bakom mig ikväll var mycket upprörd över att Superstars (och den största delen av sittplats, vilket han inte verkar ha uppmärksammat) applåderade när vi fick besked om att Rögle gjort mål. Han sa att Superstars inte har någon aaaning om vad Mora har gjort för hockeyn! Och efter att ha läst föregående mening ser nog de flesta ut som fågelholkar. Jag är så trött på allt tjat om att Dalarna behöver ett elitserielag i hockey och att det då skulle vara en anledning till att heja kvar Mora! För det första handlar det om kärleken till sitt lag. Det handlar om rivalitet. Herregud, det är så fånigt att ens behöva säga vad det handlar om. Hejar AIK, Djurgården och Hammarby fram varandra bara för att alla är från Stockholm? Nä. Säsongen som varit har vi precis haft ett lag i elitserien och ett i allsvenskan. Vilket lag har dragit mest folk? "Allsvenska" Leksand är överlägset. Mora kommer aldrig, på något plan, kunna mäta sig med Leksand och det säger jag inte för att jag är Leksing eller för att jag inte gillar Mora. Det bara är så.

(Att Brynäs vann över Västerås med 7-0 blev bara en parentes.) Rögle och Brynäs är i elitserien. Malmö kommer att drömma mardrömmar om Leksand. Och Mora är förpassade till allsvenskan igen. Precis som det ska vara.

Säsongen är över. Vi ses i höst, A2.


Jag råkade just göra stans godaste pannkakor

image1050

Magsjukan har övergått i förkylning och det är synd om mig (eller inte, men jaja). Ikväll var jag hungrig, men fortfarande, efter fyra dagar, inte sugen på något. När jag fick höra ordet pannkakor visste jag dock direkt vad jag skulle göra. Hittade ett recept på fluffiga amerikanska pannkakor som jag nästan följde. Och jisses vad gott.


Det blev pannkaka med socker till förrätt, pannkakor med socker till huvudrätt och pannkakor med vaniljglass och chokladsås till efterrätt. Sött, precis som jag tycker att jag kunde få ha det som sjukling.

Du behöver (4 portioner)
4 äggvitor
4 äggulor
2.5 dl mjöl
3 msk socker
2 tsk vaniljsocker
lite salt
2.5 dl mjölk
3 msk gräddfil
50 g smält smör

Gör så här
1.
Vispa upp gulorna med en elvisp.
2. Blanda ihop gulorna med alla ingredienser, utom äggvitorna,  i en bunke. Blanda väl.
3. Vispa vitorna för sig till stor mjuk marräng och vänd ner i smeten.
4. Stek på medelvärme, ca 1-2 minuter på vardera sida. Servera med fruktsallad, glass, eller något annat gott.

PROVA!!

Men se, det snöar!

image1045Varje år, samma sak. Det har blivit vår, och så kommer det snö. Folk blir alltid arga och förvånade. Sluta bli förvånade, det är såhär, jämt. Vänj er.

Yes, det snöar. Igen. För ett par dagar sedan vaknade jag upp i ett vitt Falun. Men det vita regnade snabbt bort, för att idag åter komma tillbaka. Och det är ju inget fel med vinter. Jag älskar verkligen snö och har väldigt svårt att längta till våren när jag inte har fått en snörik vinter. Missförstå mig inte, jag gillar verkligen sommaren också och kan visserligen tycka att det kan få bli vår nu. Men jag är ju fortfarande snowboardsugen...

"Sorg i Leksand" säger TV4 Sporten

"Hoppet är ute för Leksand", "Det gick inte den här gången heller", "Värvningen som inte höll"...
Bla, bla, bla, jag kan se alla tidningsrubriker framför mig...

Sms från lillebror efter matchen, på plats i Gävle: "Säsongkort nästa år? Svar JA"
Jamen det är klart som fan. Det finns inga tvivel om det, det är liksom ingen fråga som behövs.

Men... just nu... Besvikelsen går inte att sätta ord på, jag tänker inte ens försöka. Bittert och deppigt och jag pallar inte höra eller läsa vad alla medier säger och skriver, än mindre se bilder. Med en tår i ögat, vemod i magen och kärlek till klubben ser jag ändå fram emot torsdagsmatchen för att än en gång visa att jag står kvar.

Och jag hejar på Rögle på torsdag. (Och ja, Leksand förstås. Men nu är Rögles vinst viktigare.)


En timme kvar till näst sista matchen

image1051På ett sätt är det sorgligt att jag inte är där, men på ett sätt är det ganska skönt.

På ett sätt är det synd att matchen inte går på TV, men på ett sätt är det ganska skönt, det också.

På ett sätt är det väldigt bra med mina kontakter så jag fick en gratis kod till att kunna
se matchen på Sverigewebben, men på ett sätt är det ganska skönt att min uppkoppling är för dålig för att tillåta mig göra det...

Det är nämligen mindre nervöst hemma och det är mindre nervöst att inte titta överhuvudtaget. För jag mår helt seriöst både psykiskt och fysiskt dåligt av att vara på plats när det är en sådan viktig och avgörande match. Usch och fy.

Men det är klart att det är roligast att få se matchen. (Därför ser jag en förbaskat hackande webb-TV trots allt.) Det råder självklart ingen tvekan om var jag helst skulle vilja befinna mig nu. I Gävle, förstås. Precis som planen var.

Shit, nu blev jag toknervös.

"Johanna, idag måste du blogga"

Efter 40 timmar utan någon mat alls har jag nu ätit lite makaroner och ost. Det var gott att äta, men det gick nog lite för fort. Jag har ont i magen och till och från mår jag illa. Febern har gått ner från nattens 39 grader till ingen feber alls. Men det gör ont i varenda kroppsdel. Vaderna värker, låren värker, ryggen värker, armarna värker. Huvudet börjar dock sluta dunka.

Morgondagen skulle vara sådär himla bra, liksom. Lektion i Gävle på morgonen, vilket jag såg fram emot eftersom det är första textseminariet med respons på våra skrivprojekt. Därefter skulle jag stanna i Gävle för att gå på Brynäs-Leksand på kvällen. Men jag har nu fått tacka nej till Brynäsresan. Vem vet, kanske mår jag bra imorgon, men som det verkar nu kan jag ju inte åka. Och när jag sa att jag har (haft?) maginfluensa ville de ändå inte ha med mig på bussen... och det kan jag ju förstå. Lektionen kommer jag inte heller gå på. Hade den varit på eftermiddagen skulle jag ju kunna gå upp på morgonen och känna efter hur jag mår, men nu vågar jag ju inte chansa och åka iväg och kanske må dåligt. Suck hockeypuck.

Jag ska nu återgå till min soffa. Plugget är avklarat, så det är ju nästan så att jag ska titta i bokhyllan efter en gammal hederlig roman att läsa. Det var längesedan jag läste något jag själv valt.

(Rubriken syftar på en order jag fick idag från min kära vän trettiosju mil norrut. Hon har varit på besök i Falun under veckan, och precis som jag och vårt övriga fikasällskap, fick hon också maginfluensa...)

Magsjuka, som pricken över i:et

Fy fan.

J a g . m å r . p i s s.

Att ge upp och att inte ge upp

Högskoleprovet. Det kändes så himla bra när jag satt där idag. Jag tror nästan jag började le när jag föreställde mig mitt resultat och drömde mig bort om hur jag blir antagen på det där programmet norrut... Men så kom jag hem och rättade provet. Den delen som gick överlägset bäst räknades förstås bort. Och delen som gick överlägset sämst räknades. Så... nä. Nä.

Jag har nog gett upp nu. Tror jag. Jag tror inte jag orkar.

Med Leksand är det en annan sak. Jag ger aldrig upp. Men det går inte att komma ifrån att det är tungt. Jättetungt.

Tur det finns ett lyckopiller i min systerson. Och att jag har en vän i Uppsala som jag kan ringa och skrika ut min irritation och frustration över allt och alla till. Hon gör samma sak. Och vi skrattar åt varandra och oss själva. (Ja, vad var det som gick fel med oss?)


Vad ska jag hitta för ord till den här rubriken då?

Det finns inga ord... Det finns inga ord... Det finns inga ord... Det finns inga ord... Inga ord.

* * *

Ord? Spänningshuvudvärk. Magsår. Ohälsosamt.
Hjärta. Trasigt.

* * *

Får jag sova nu?

I flera minuter i mitten av sista perioden såg jag ingen hockey. Vet inte var jag befann mig. På sektion A2 höger satt jag, det vet jag, för det är ju där jag bor. Nästan. Men var befann jag mig mentalt? Stirrade rakt fram. På klacken. På människorna som lämnade arenan.

Kan man inte lägga ner kvalserien? Det är fruktansvärt ohälsosamt.

Huvudvärk.

Vad hände?

Ett dåligt Rögle. Ett sämre Leksand. Puckar som ville studsa till Rögles fördel.

Jag hatar att jag älskar hockey Leksand...

Det kanske är mitt fel? Jag hade inga Leksandskläder idag...

* * *

Det kunde inte varit ett mer värdelöst upplägg för högskoleprovet imorgon.

Mensvärk. Och så den här jävla hockeyn. Toppen. Det kommer gå toppen.

Får jag sova nu?

"...och bäbis haj, do do dododododo..."

image1047
»Moster, jag vill verkligen att Leksand ska gå upp i år...»

Oliver och jag har varit och fikat på stan. Vi har dessutom sjungit och gjort rörelser (ny favorit: Hajsången). Vi har läst saga. Vi har gjort roliga ljud. Vi har busat. Med andra ord: jag har varit barnvakt och nu är jag heeeelt slut i bollen, kolan, hjärnkontoret, skallen, whatever... Jag är trött, helt enkelt.

Quornbitar i tomatsås med pasta

image1046
Enkelt, snabblagat, gott!


Du behöver (2 portioner)
quornbitar
en halv burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
0,5 dl grönsaksbuljong
salt
malen svartpeppar
basilika
pasta

Gör så här

1. Koka pastan. (Om man vill ha gullök: skala och hacka en halv gullök fint. Fräs löken i olja och lägg över i en kastrull.)

2. Häll tomaterna i en kastrull och pressa ner vitlöken. Klicka i tomatpuré och tillsätt buljong. Krydda med salt och malen svartpeppar. Koka upp.

3. Sänk sedan värmen och låt såsen sjuda på medelvärme utan lock tills den kokat ihop något.

4. Om du har färsk basilika: repa av basilkabladen från stjälkarna och hacka bladen fint. Rör ner dem i såsen tillsammans med quornbitarna. Låt allt koka upp före servering och servera med kokt pasta.


Låt inte dina barn bära cykelhjälm - de kan bli påkörda!

Överbeskyddar vi våra barn? Det är frågan som Aftonbladet ställer till fem personer på baksidan av papperstidningen idag. En 66-årig språklärare från Stockholmstrakten svarar: »Ja. Om barn alltid cyklar med hjälm, lär de sig inte att se upp för varningssignaler.»

Eh, va? Vänta nu... Att överbeskydda sina barn handlar väl knappast om att tvinga på dem en cykelhjälm!? Eller? Är det jag som är dum som inte ser någon logik i svaret?

Eller jaha, är det därför vi har cykelhjälm... ifall vi blir påkörda eftersom vi inte stannar vid rött ljus när vi bär hjälm? Eller vänta... vi ska helt enkelt inte använda cykelhjälm, eftersom det är farligare än att ha hjälm? För om vi inte har hjälm, så tittar vi efter alla varningssignaler i trafiken, medan vi skiter i dem om vi bär hjälm? Är det så hon tänker, den 66-åriga språkläraren? Att barn struntar i bilar och rött ljus, eftersom de ändå har hjälm som skyddar dem? Skulle man bli mer uppmärksam på varningssignaler för att man inte har hjälm på sig? Skyddar hjälmen inte bara huvudet och hjärnan utan även resten av kroppen?

Det var nog något av det mest ologiska jag har hört.


Skrivprojekt

Skrivprojektet har dragit igång. I elva veckor, till terminen är slut, ska jag skriva på mitt skönlitterära projekt. Jag vet inte om jag kommer att klara det, men det ska bli jättespännande. Det är oerhört skönt att känna att det, än så länge, är något som jag frivilligt kan sitta och jobba med. Bara för att det är så roligt. Jag ska försöka komma någonvart med mitt projekt och det ska bli spännande att se var det kan ta mig. Klarar jag det inte får jag väl helt enkelt byta projekt.

Nyhetsartikeln, reportaget och personporträttet är så gott som färdigjusterade. Imorgon ska jag skriva ut dem, posta dem och sedan lämnar jag äntligen journalistiken. För den här gången.

Jag hjärta Lakritspuck

image1044

Mina favoritglassar som barn var Tip Top och Lakritspuck. Därför var det väldigt trevligt när Tip Top kom tillbaka. Men ännu roligare är det faktiskt nu när Lakritspucken åter finns på marknaden. Den är underbar och det är på tiden att det finns en glass med saltlakrits igen. Mer saltlakrits till glassarna!

Nu har jag svurit tillräckligt. Fredagsmatchen nästa.

Förlusten mot Mora idag var nästan lika jobbig som vinsten i lördags var härlig. Den där vinsten... jaa... matchen i lördags var obeskrivlig. Det är så oerhört svårt att beskriva vad som sker där inne i arenan. Man måste vara där för att få gåshud, tårar i ögonen och rysningar genom hela kroppen. Det är omöjligt att förklara annars. Jag försökte en gång, men jag vet fortfarande inte om oinvigda förstår. Troligen inte.

 "Bryta ihop och komma igen" är ett så fånigt uttryck, men det är ungefär så det är ikväll. Det är klart det är förbannat surt och tungt och allt, men ikväll räckte det att deppa i en halvtimme. Nu blickar jag framåt. Leksand ligger ett poäng efter Mora och Brynäs. Det finns fortfarande en chans och det är inte kört förrän det är kört.


Ett foto i timmen, lördagen 29 mars

Nu kommer mina bilder alldeles försent, men detta beror på att bloggverktyget inte har varit tillgängligt på flera dagar. Jag har haft abstinens, men nu verkar jag vara tillbaka...

image1029
08:31 Jag är i Sälen sedan några dagar tillbaka. En snowboardåkare behöver en stadig frulle. Hehe. Extra härligt är det när den är serverad...

image1030
09:27 Lillebror spänner på sig snowboardskorna och jag har roligt när jag fotar.

image1031
10:40 Min bräda minsann... Detta är min tredje och jag har säkert haft den sedan jag var femton år. Dags att skaffa en ny? Jo, kanske.

image1032
11:30 Jag. Det är tyvärr dags att åka hem.

image1033
12:18 Lunch innan vi ska dra från Sälen.

image1034
13:40 Jag och lillebror är påväg till Leksand. Det är match, Leksand mot Mora.

image1035
14:20 Vasaloppsmålet i Mora. Här i Mora viftade vi lite extra med Leksandshalsdukarna som vi hade hängt upp i bilen.

image1036
15:42 Vi var väldigt tidiga i arenan eftersom vi hämtade min ena Uppsalakompis på stationen i Leksand. Det fanns inte så mycket att fota, så nu följer mer än ett foto i timmen istället...

image1037
17:26 Matchen har inte ens börjat, men redan står alla (även sittplats alltså) i den fullsatta arenan upp och sjunger "hoppa om du älskar LIF" och, just det: hoppar. (Därav oskärpan.)

image1038
17:33 Stiko Per Larsson kommer in på isen i traditionell Leksandsdräkt, med den vackra Leksandsfanan.

image1039
18:33 Stämning i arenan!

image1040
19:24 Det var hårdrockstema på det vackra tifot idag. Leksand - Nothing Else Matters.

image1041
20:22 I bilen påväg hem viftade vi (eh, jag) med Leksandsflagga och vi alla var mer än nöjda. 2-0 till oss mot Mora var extremt viktigt och det är inte ens någon idé att försöka förklara känslorna...

image1042
22:18 Jag glömde visst fota när jag kom hem. Både Uppsalakompisen och jag var hungriga och åt lite mat och satt och pratade vid mitt köksbord. Vi hade inte träffats på många månader och vi hade mycket att ta igen. Jag glömde fota, men det hade ändå inte blivit så roliga foton: vi satt på samma ställe i sissådär fyra timmar och blev extremt chockade när vi kikade på klockan och den var över ett på natten...