En armhåla i gigantiskt förband

Akutbesök, mindre kirurgiskt ingrepp och nu en armhåla i gigantiskt förband och pencillinkur. Nej, det var väl inte riktigt så jag hade tänkt mig min torsdag. Nåja, ingen skada skedd (förutom ett snitt i armhålan som måste läka, förstås, och en arm som inte riktigt går att röra som vanligt, förstås). Nu blir det spännande att se om jag klarar av resväskan till Falun.

Jag frågar mig vad som är mest värt

Jag tackade nej till ett sommarvik här om dagen. Första tanken är att det är oerhört korkat eftersom jag skulle få en tjockare plånbok, en fylligare cv och mer erfarenhet. Man kan inte säga nej till ett jobb!

 

Andra tanken är att jag faktiskt redan har ett vikariat. Det är bara tre veckor, men det får vara nog för mig den här sommaren. För att det är viktigare hur jag mår än hur min meritlista ser ut. Det är ju det jag har sagt till mig själv hur länge som helst. Ändå är det så galet jobbigt att säga nej. Ända sedan förra sommaren har jag sagt att jag kommande sommar absolut inte får jobba för många veckor. Att det är bättre att säga nej tack istället för att hamna där, i utmattning, igen. Jag mår bra, men jag vågar inte ta risken. Inte så här snabbt.

 

Så jag sa nej tack.

Och står inför en sommar av tre veckors vikariat på Sveriges viktigaste tidning – och resten av sommaren i frihet.

 


Tisdagsutflykt till skärgårdenNågot som är fantastiskt med att vara reporter är att man får möjligheten att se väldigt mycket. I eftermiddags tog jag bussen till Vaxholm och färjan ut till en ö inte långt därifrån. Att komma till hamnen i Vaxholm där fiskmåsarna skrek och båtarna puttrade var ett oerhört härligt miljöombyte från stressen och trängseln i innerstan.

Tänk om jag slagit till då tanken slog mig först

Första gången jag tänkte på att ställa mig i bostadskö i Stockholm var för säkert åtta år sedan. Då bodde jag i Uppsala och hade inga direkta planer på att bosätta mig i huvudstaden, men tänkte ändå  tänk om...  Åtta år har gått och nu vet jag den sortens jobb jag vill ha i princip bara finns i Stockholm. I går ställde jag mig i kö. Så nu kanske jag har ett förstahandskontrakt lagom till pensionen.


Ett lyxliv jag låtsas att jag har råd med

I tisdags blev det lunch ute. I torsdags blev det lunch ute. I dag blev det lunch ute.

Men i går, fredag, var värst hittills. Då åt jag frukost på café, lunch på café och (!) middag på restaurang.


Bäst på dart. Trea på bowling. Jag förvånar mig själv.


Dart, golf, bowling. God dricka, god mat, god dessert. Allt tillsammans med världens härligaste redaktion. Skönt slut på jobbveckan. Nu ska jag vila – ha två oplanerade dagar och bara göra vad som faller mig in.

Obehagligt bekant

Trött. Trött när jag somnar, trött när jag vaknar. Extremt trött. Dessutom spända käkar, huvudvärk, muskelknutar i nacke och axlar, ont i ryggen, minskad aptit. Jag känner igen signalerna. Det är dags att vila. I helgen tvingar jag mig själv att göra absolut ingenting.

Men nu har vi en lägenhet över sommaren i alla fall. En trea.

Och nu tänker jag lämna det bakom mig


Allt jag fick se av Miley Cyrus.


Två dagar i London innehållande en tv-intervju och en round table-intervju blev till blott fem minuters telefonintervju. Telefonaren skulle från början vara en kvart. Efter flera turer med olika information ringde Disney mig en timme innan intervjun och hade ont om tid. De varnade de för att intervjun kunde bli 6-7 minuter. Väl på tråden var de tvungna att bryta samtalet efter 5 minuter. Deras krångel hit och dit gjorde mig stressad. Jag fick ägna kvällen åt att först ställa om mig och förbereda en längre intervju än vad som vad tänkt, för att tio minuter innan samtalet tänka om och förbereda en kort intervju. Som blev ännu kortare än jag trott.

Och nu har de mage att påpeka för mig att det störde att jag antecknade under intervjun.


God bless us önskar han som är född i the London

Jag tänkte berätta om det sjukaste svaret vi fått på lägenhetsjakten. Men min sambo gör det så mycket bättre.

Tack, men... nej tack.

Vi har lagt ut en annons om att vi söker lägenhet i Stockholm i sommar, min sambo och jag. Vi har skrivit en seriös ansökan med information om oss, vad vi söker och sådär. Man kan ju förvänta sig att den som vill hyra ut sin lägenhet åtminstone berättar var den ligger, kanske till och med försöker sälja in sig. Men då får vi det här svaret:

    hej jag har två rum o kök vill hyra ut den från 1 maj till slutet agusti

Vad tror han?! Att vi ska jubla? JA! DIN LÄGENHET LÅTER PERFEKT FÖR OSS! VI TAR DEN!
Herregud. Människor är dumma i huvudet.


Nåja, det är ju nybyggt och förbannat snyggt i alla fall

Köket i den här lägenheten saknar redskap som jag anser att varje vuxen människa bör ha. (Särskilt när man som lägenhetsinnehavarna är över 30 och har barn.) Jag älskar att woka och är lite besviken över att ett par med rötter i Asien inte äger en wokpanna. När jag wokar till mer än två portioner tvingas jag göra det i omgångar eftersom allt inte får plats i en stekpanna. Framförallt kan jag inte förstå hur man kan leva utan kakform, djup ugnsform, någon form av hushållsassistent, elvisp, mixerstav, en okej brödkniv och potatisskalare. Som det är nu skalar jag morötter med osthyveln, vispar grädde med ballongvisp och tvingas låta bli att göra både kladdkaka och lasagne.

Det var den helgen det


Om inte ett mirakel sker så lär jag befinna mig på redaktionen i Stockholm på måndag. Inte på jobb i London. Jag har lagt ner det här med att packa och förbereda intervjuer och känner mig lite snuvad på ett äventyr...


Ovissheten är det värsta

Jag måste ju anta att jag ska åka. Jag måste ju köra tvättmaskinen, jag måste packa väskan, jag måste färdigställa frågor och göra mig beredd. Beredd inför något som just nu inte verkar kunna ske. Jag följer uppdateringarna om vulkanen och askmolnet och som det verkar kan det vara svårt för mitt plan att lyfta på söndag morgon. Och att inte veta om jag åker till London om drygt ett dygn eller inte gör mig oerhört stressad. Skulle jag veta att jag inte ska åka hade jag kunnat planera annat för min helg. Hittills har över 80 barn hört av sig med frågor de vill ställa till världsstjärnan. Jag vill inte ställa in!

Men om inte jag kommer till London, så är det troligen inte någon annan av de omkring 40-50 journalisterna från Europa som gör det heller. Huvudpersonen lär ju också ha svårt att ta sig dit. Och vad händer då? Ingen som vet.

Time to öva englishen

Jag har precis gjort min första intervju på engelska. En telefonare med en amerikansk Disneyskådespelerska. Faktiskt så fungerade min svensk-brittisk-amerikanska engelska över förväntan. Däremot är anteckningarna en enda härva av felstavningar och svengelska. Vad sägs om "I like to put my own instincts vad karaktären tanker och känner och att jag blir karaktären", eller "enjoy wathing sånt, att vara i en would be really excviting"?

"Viktig information till dig som ska flyga"

Saker och ting börjar klarna. Jag har fått schemat för dagarna i London. Förberedelserna är nästan klara. Jag har diskuterat intervjuerna med redaktionen. Jag börjar äntligen få grepp om situationen och den värsta nervositeten har lagt sig och börjat förvandlas till förväntan.

Då bestämmer sig en vulkan på Island för att få ett utbrott. Myndigheter runt om i Europa tvingas ställa in samtliga flyg och har ingen aning om när flygplanen kan börja trafikera luften igen. Jag fick precis ett mail från bolaget där jag bokat mina biljetter. "Kära kund!" inleder de och vill berätta att jag kan vara en av de resenärer som drabbas av inställda flyg på grund av aska i luftrummet från vulkajäkeln. De ber mig hålla mig uppdaterad och meddelar också att det är omöjligt att svara på hur många dagar det tar innan flygen kan gå igen. Jättekul. Bra timing, vulkanen.


Studenten som trodde hon blev rik på praktikantlönen


Vapianos pizzor – inte alls dumma.


Senaste veckan har jag levt alldeles för lyxigt. Jag har spenderat nästan tretusen spänn på mitt utseende – i kvalitetssmink och kvalitetsfrisörbesök. Överdrivet, jag vet. (Men ganska värt det.) Förutom det har jag ätit ute mest hela tiden. När jag lagade mat hemma sist? Ingen aning. Jag har fått  mat hemma, senast i måndags, men det var för att jag har en sån bra sambo som hade maten klar när jag kom hem sent från frisören. Annars har det blivit middag ute, lunch ute, middag ute, lunch ute. I kväll kunde jag inte tacka nej till after work med Sundsvallsfolk – och middag ute resulterar ju i... ja, just det, ingen matlåda i morgon.

En dag, två biobesök

Att gå på bio två gånger på samma dag är så ovanligt att jag aldrig gjort det. Förrän i går. På förmiddagen var jag på pressvisningen av Miley Cyrus The last song. På kvällen såg jag Avatar. Till den förstnämnda, Disneys ganska klyschiga ungdomsfilm, grät jag så många gånger att jag till slut fick försöka stänga av alla känslor. Jag kände mig ganska pinsam när tårkanalera hela tiden blev överfulla. Blödig?

Jag somnade inte till någon av filmerna i alla fall. Jag, som de senaste månaderna somnat på varenda biovisning jag varit på (vilket har blivit ganska många), måste nog säga att det är ett ganska bra betyg ändå...

What did you dream om när du var 10?

Svengelskan flödar i min research inför Londonuppdraget. Undrar hur det blir väl på plats?

I dag: en bra hårdag.

Min frisör från Falun har också flyttat till Stockholm – perfekt. När jag kom till henne i går visste jag inte om jag skulle komma hem som brunett, blondin, rödlätt, långhårig, korthårig eller kanske precis som förr.

Jag litar på min frisör. Hon kan mitt hår. Det var hon som permanentade mig krullig för första gången för många år sedan när hon var elev. Det var hon som senare rakpermanentade det när en annan frisör misslyckats med permanenten. Det var hon som gjorde mig mörkhårig första gången. Hon har också färgat mig guldaktig, klippt lugg, färgat utväxt, färgat mina ögonbryn. Hon vet vad hon gör och jag kan inte minnas en gång jag gått hem från ett besök hos henne och känt mig missnöjd.

I går kom jag hem med ett rödlätt hår avhugget över en decimeter. Och jag är supernöjd.

Efter att ha haft frisyrer från tre centimeter till midjelångt, från krulligt till sprikrakt och färger från ljusblond och illrött till svart vågar jag påstå att livet blir lite roligare om man vågar prova något nytt.

 


Om jag ska dölja dem får jag sluta le

I en provhytt i dag (med alldeles för bra ljus) upptäckte jag inte bara att jag måste plocka ögonbrynen. Jag upptäckte också två, tre, fyra, kanske fem  rynkor i ansiktet. Herregud. Herregud. Herregud.

Mellan frågor om jul, rättstavning och vintersport

I Sundsvall. Klassen träffas och pratar praktik.
Och just nu ligger mannen, svägerskan och jag på hotellrummet och spelar frågespel. Alldeles för roligt för att sova.

Efterlyses: Kur för att bli pigg och kry.

De dagar jag har känt mig på hugget sedan jag flyttade till Stockholm kan jag räkna på mina tio fingrar. Är jag inte bara lite hängig har jag ont i halsen. Är det inte halsont är det nästäppa. Är det inte nästäppa känner jag mig febrig. Och är jag inte febrig känner jag mig illamående. Alltid är det något. Och aldrig är jag så pass dålig att jag behöver vara hemma. I stället går jag omkring och känner mig ständigt halvkrasslig, vilket gör mig allmänt opeppad – och så fort jag känner det minsta hopp och tänker att jag kanske kan träna, så får jag ont i halsen.

I dag? Illamående, snorig, febrig och fruktansvärt trött.

Jag brukar inte känna mig krasslig. Och jag är extremt trött på att aldrig känna mig helt frisk. Är det någon som vet hur jag kan bli superfrisk och pigg, säg gärna till.

SM-guld – till Leksand!


Nej, det är sannerligen inte varje dag man skriker "SM-guld". Inte heller är det varje dag man gör det i Globen. Och definitivt inte för att det är Leksand som tagit guldet.

Men i dag hände det. Leksands J20-lag vann SM-finalen över Brynäs i Globen. Känslan att bevittna ett SM-guld var lite märklig. Men hur som helst fantastiskt roligt att få vara med och se det! Jag har inget emot en repris. Men först, som juniorna själva skrek: Vi ska tillbaka!

Globens vackraste klädsel


Dubbel Leksandsseger och Globen lyser blått och vitt kvällen till ära. Att komma tillbaka till Stockholm och få vara på plats när Leksand spöar AIK i en jämn och spännande kvalseriematch känns inte så himla dumt. A-laget fortsätter att kriga om en plats i elitserien och juniorerna spelar SM-final i morgon.

Nej, vi kan nog inte låta bli att gå dit – det är ju final!

Påskafton – same same but different?

 

Till vänster: Påskafton 2008. Storebror Oliver är sugen på påsktårta.
Till höger: I dag, påskafton 2010. Lillebror Victor är sugen på påsktårta.


Så. Himla. Onödigt.

I dag frågar jag mig själv:
Varför i hela fridens namn kollar jag jobbmailen på långfredagen?


(Jo, vi har förmånen att få massage på jobbet)

Visste ni att man kan få muskelknutar i käkarna? Egentligen är det ju inte så konstigt med tanke på att det sitter muskler där. Ändå blev jag förvånad när massören tryckte på galet onda punkter på mina kinder.

»Är du irriterad? Du går omkring och biter ihop, jag kände det sist också», sa han.

Särskilt irriterad vill jag inte påstå att jag är, men att jag biter ihop och spänner käkarna har jag märkt. Jag kan nämligen ha ont och vara trött i käkarna för att jag spänner mig så mycket. Massören visade mig var jag skulle trycka i käkarna för att slappna av och sova bättre. I går kväll när jag låg i sängen tryckte jag på de förbannat onda punkterna, och jag hade till och med en knut på högersidan! Muskelknut i kinderna? Supermärkligt.

Ensam i tidningsrummet


Jag har lite svårt att motivera mig själv i dag. I rummet där jag sitter är alla stolar tomma – utom min. Redan i går kändes det som om påsken kommit. Folk slutade tidigt, reste bort, önskade glad påsk. I dag är vi blott fem personer på redaktionen eftersom resten kände för att ta sig ett tidigt påsklov. Och här sitter jag som på nålar och väntar på att få göra detsamma...