Lyssnar du på texten när du lyssnar på musik?

Detta är förvånande.

Det är ju texten som fastnar, det är ju texten man berörs av i en låt, det är ju texten som betyder något. En text gör ju ofta låten.

Det är klart att en bra melodi kan göra en låt och ibland är den så bra att man bortser från om texten är värdelöst. Men en melodi man i vanliga fall inte skulle lyssna på, där kan ju texten faktiskt få en att älska låten.

Kommentarer
Postat av: Cicci

Jag hör alltid melodin först. Texten måste jag anstränga mig för att tänka på i överhuvudtaget :)! Jag pratade med några uber-musikintresserade musiker om det här förra helgen och alla de sa att de hade samma erfarenhet. Och det var att just människor som är musikaliska och själva spelar musik ofta hör musiken, men inte lägger märke till texten. Vet inte hur vetenskapligt det är dock :)!

Postat av: barajagjohanna

Cicci: Slutsats: jag är omusikalisk. Nämen det är klart att melodin hörs först, men... man kan ju ta flera exempel. Det är såklart olika vilken musik det handlar om - när jag lyssnar på irländsk musik tänker jag inte alltid på texten eftersom jag älskar musikstilen och oftast lyckas jag inte ens höra texten. Men om vi tar Alanis Morissette som ett exempel. Jag gillar melodierna i de flesta av hennes låtar, men texterna lyfter verkligen låtarna. Utan texterna som jag fastnat för skulle jag inte lyssna på henne. Samma sak är det med Jewel, hennes texter är fantastiska - melodierna likaså. Men utan de bra texterna känns det meningslöst. Och så allas vår Lars Winnerbäck. Jag kan höra folk säga att de tycker att hans melodier är likadana, att de blandar ihop låtarna. Jag har försteåelse för det, men håller inte med - kanske för att jag har lyssnat på texterna. Lars Winnerbäck är en av de bästa låtskrivarna jag vet. Och jag tycker att han är ett ganska bra exempel på att hans musiken inte skulle vara särskilt mycket utan texterna.
Även om jag kan beröras av vacker musik (melodi), så är det främst texterna som berör mig, får mig att känna igen mig och betyder något för mig.
Det skulle vara intressant att veta vilken musik folk som inte lyssnar på texten, lyssnar på? Det bör ju rimligtvis inte vara samma musik som jag lyssnar på...

2007-05-23 @ 18:53:02
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Tokyo-Linda

Självklart lyssnar man på texten! Ord är musik i sig.

2007-05-23 @ 20:18:30
URL: http://tokyotidbits.blogspot.com
Postat av: Anna

Trevlig lunch idag! Gillar dig! Kram anna

2007-05-23 @ 22:24:39
Postat av: barajagjohanna

Tokyo-Linda: Ja, det är ju så.
Anna: Det tycker jag också, och jag gillar dig med! Kram

2007-05-24 @ 00:01:38
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: becka

Jag vill ha helheten! Ibland räcker texten till, ibland melodin, men det bästa är ju om låten kammar full pott på båda, då blir det en klassiker!

2007-05-24 @ 01:18:04
URL: http://www.bollenarrund-becka.blogspot.com
Postat av: Malin

Hahaha. Jag känner mig...nedröstad ;) Men jag hävdar fortfarande att det är melodin som är bra. Dock är jag helt omusikalisk, så Ciccis teori stämmer inte på mig, men som vanligt: ingen regel utan undantag.
Ha en toppendag! Hoppas solen skiner hos dig :)

2007-05-24 @ 09:29:59
URL: http://bitavkaka.blogspot.com
Postat av: Klusterbitar

Jag lyssnar varje gång på texten till en låt, oavsett om musik är dålig. Försöker alltid "sätta in" mig själv i texten..typ jämföra mitt liv med textens. Konstigt...vet inte varför.

2007-05-24 @ 10:02:05
URL: http://klusterbitar.blogspot.com
Postat av: moni

jag tror att det till en viss del också beror på VAD för musik man lyssnar på. men jag förstår ändå inte hur man INTE kan lyssna på texten? kan man liksom ens UNDGÅ att lyssna på den (såvida man inte lyssnar på musik på ett språk som man inte behärskar)?! i don't get it. men om man lyssnar på trist mainstream finns det jui nte mycket text att hänga i granen...

2007-05-24 @ 10:13:31
URL: http://moni.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

becka: Du har rätt.
Malin: Haha. Här skiner solen! Hoppas den skiner på dig också. Och du: plugga inte ihjäl dig för bövelen.
Klusterbitar: Så gör jag också.
moni: "Maintreammusik" har ofta inte så mycket bra text känns det som, men folk brukar ju sjunga med ändå, så kanske HÖR man texten ändå, men inte tänker på den?

2007-05-24 @ 10:30:56
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Therese

Håller med Becka , det bästa är om både text och melodi är bra. Det är ju också stor skillnad på musik och musik. Förut dansade jag en del salsa och jag lyssnar en del på sån musik. Om man ska dansa till musiken eller vill ha en viss rytm så känns melodin viktigast. Salsatexter är sällan särskilt stora litterära mästerverk om jag ska vara ärlig.
Lyssnar man däremot på en trubadur eller artister som Winnerbäck , Lundell , Stefan Sundström m.fl då blir ju texten det viktigaste även om en bra melodi aldrig är fel till en bra text

2007-05-24 @ 11:56:37
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: jenny

Vi fick
prova
översätta engelska
låtar i skolan och lyssna
noga på texter
fundera och reflektera, det var lärorikt, många låtar
har texter som man inte ens
knappt vet om och så går man och nynnar på
dem utan
att man vet
VAD man egentligen sjunger.
Så nu har jag börjat LYSSNA lite mer noga på texten i låtar. :)

2007-05-24 @ 13:49:31
URL: http://www.bluedreams.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Therese: Visst är det så! Jag älskar att dansa till techno/trance och där är det dunket som är det viktiga. Vad som sjungs spelar mindre roll, men jag måste erkänna att det ibland slår mig vilka fruktansvärt dåliga och pinsamma ord det kommer i sådana låtar. Därför skulle jag aldrig sitta och LYSSNA på den musiken.
jenny: Man kan upptäcka mycket genom att analysera och reflektera över texter - det är rätt kul.

2007-05-24 @ 14:43:42
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Jonas

Jag är oftast helt ointresserad av texten. Vill man ha bra texter får man väl läsa en bok ;)

2007-05-25 @ 23:38:25
URL: http://www.artopod.se/jonas/
Postat av: barajagjohanna

Jonas: Du gör mig upprörd!

2007-05-27 @ 15:53:02
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: David

Tror att det beror på hur man sjunger texten, som "the killers" deras musik har inte någon "instrumental melodi" utan det är sättet han sjunger på som gör deras låtar speciella. ( det finns undantag i deras låtar med)
Sen om man ser på "intrumental melodiska" låtar som t.ex melodifestival låtar. De brukar ha en melodi som texten följer efter. Um... det finns säkert andra låtar, men har inte druckit kaffe så.. hihi(:

2007-06-03 @ 10:05:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback