Att skriva korrekt.


På onsdag har vi föreläsning om språkriktighet. Därför sitter jag här och läser böcker om regler i svenska språket. Det är intressant, faktiskt, även om totalt nästan 500 sidor är lite mycket att läsa.

Prepositioner, felaktiga särskrivningar, hjälpverb, syftningsfel, kongruenser, tautologi... Jag undrar hur många fel det är i det här inlägget. Jag vet ju att jag har minst en svensklärare som läser, så kom an bara! Rätta mig! Säger man egentligen föreläsning om  språkriktighet, eller borde det vara föreläsning i  spåkriktighet?

Kommentarer
Postat av: Sofia

Hej Johanna! Det ser ut som att du trivs där uppe i Norrland, vad härligt. Både min mamma och pappa kommer från Härnösand, min morfar var chefsredaktör på västernorrlands nyheter - tror dock att den tidningen inte finns kvar längre..:)

I alla fall, roligt att du trivs. Har du något tips hur man kan 'öva' upp sin svenska? Jag brukade kunna skriva, på gymnasiet, men som jag har sagt förut, jag tycker att det är otroligt svårt nu efter 6 år i utlandet. Kanske man kan öva upp det på något vis?

Jag ville bara önska dig lycka till, hoppas du slipper äta surströmming, för det är väl säsong för det nu?

Kram Sofia

Postat av: barajagjohanna

Sofia: Jag trivs jättebra. Det där med att öva upp svenskan... svårt! Jag tror nog att det bästa för din del är att läsa svenska böcker, för då får du ju hela tiden se svenskan. Att skriva är ju förstås bra, men bara du läser samtidigt. Om du bara skriver, är det ju bara ditt eget språk du ser. "Handbok i svenska" är en ganska bra bok om skrivregler, grammatik och sådant, men kanske lite tråkigt om man inte skriver så mycket på svenska att man har användning för den? "Skriva med kropp och själ" är en fantastisk bok om att komma igång att skriva. Men som sagt: läsa mycket är nog bra.

Surströmmingssäsong är det, ja, men sådant äter ju inte jag... :) Kram!

2008-09-08 @ 13:39:41
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Veronika

Boktips till Sofia: Språkriktighetsboken utgiven av Svenska språknämnden. Den kan man nästan nöjesläsa. Iofs ganska mycket i språkets framkant, dvs frågor där folk inte är överens om vad som egentligen är rätt/fel.



Vanlig kommentar: Jag kommer på mig själv med fel hela dagarna. Typ särskrivningar. Dem hittar jag oftast femton dagar senare när jag läser igenom. Och så skriver jag ofta ofullständiga meningar. På bloggen alltså. Skriver ganska annorlunda när jag skriver rapporter i skolan, kan jag ju säga.

Och du skriver väl bra? Brukar inte irritera mig.

2008-09-08 @ 14:27:35
URL: http://sagoslott.wordpress.com
Postat av: barajagjohanna

Veronika: Språkriktighetsboken köpte ju jag efter rekommendation från dig! Har dock inte tittat så mycket i den ännu, men det är en bok jag vill ha tillsammans med mina andra språkböcker, och jag är ganska övertygad om att jag kommer få tillfälle att använda den... Skönt att du inte brukar irritera dig på det jag skriver. :) Jag är inte heller lika noggrann på nätet. På bloggen försöker jag ju vara någorlunda korrekt, men ofullständiga meningar kan ju vara en effekt om man gör det medvetet. När jag skriver på msn blir det ofta inte så korrekt... Men jag känner att det ligger en fara i att ofta slarva med språket. Jag menar: då kanske det blir lättare att inte skriva korrekt när det är något viktigare man ska skriva?

2008-09-08 @ 14:47:14
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Veronika

Jag tror att man som skrivande människa skriver på så himla många olika stilnivåer att det är omöjligt att skriva likadant på alla. Olika regler gäller i olika sammanhang. Att sitta och fundera över prepositioner, exakt stavning, ordföljd när man chattar är knappast möjligt. Likaså skiljer det sig ju när man talar i telefon med en kompis och när man håller tal. Olika krav på korrekthet, om man så vill.

Jag tror egentligen inte risken är överhängande att ett slarvigt mer talspråkligt språk i tex en blogg hindrar en att skriva korrekt i andra sammanhang. Har man däremot svårt att förstå tex särskrivnignar eller skillnaden mellan de/dem är det nog något som förekommer både i mer formella som icke-formella sammanhang.

Fast jag vet inte. Jag bara tror. :)

2008-09-08 @ 17:58:29
URL: http://sagoslott.wordpress.com
Postat av: barajagjohanna

Veronika: Nä, det är klart att man inte kan sitta och fundera på vilka prepositioner man ska använda när man chattar. Men jag tror ändå att språket överhuvudtaget försämras hos människor för att man slarvar så mycket på nätet. Jag vet inte. Jag bara tror, jag med. Däremot är det nog så att det är ganska många som KAN slarva, för att man egentligen är medveten om reglerna.

2008-09-08 @ 20:32:05
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Ida

Hehe, verkar bra med plugggodis ;) Och tack för min privata smsföreläsning häromdagen.. :) Jag antar att det var detta du höll på med då, hihi!

2008-09-09 @ 19:13:10
URL: http://hallonglasvinge.blogg.se/
Postat av: barajagjohanna

Ida: Varsågod, jag kan fortsätta om du vill! Haha.

2008-09-09 @ 20:34:13
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Therese

Jag som är väldigt förtjust i saltlakrits såg till min glädje att plugg-piller såg ut som salmiak-pastiller som jag inte trodde fanns längre. Var får man tag i såna?

2008-09-09 @ 21:54:09
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Therese: Du hittar pluggpillren på Lagerhaus!

2008-09-09 @ 22:36:27
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback