Heltidsjobb vs heltidsstudier

Att plugga franska på heltid i Frankrike betyder omkring fyra-fem timmars studier om dagen fem dagar i veckan. Att jobba heltid i Sverige betyder åtta timmars arbete om dagen fem dagar i veckan. Jag har kollat upp det här med studielån för att plugga i Frankrike. Det är högre än det man skulle få i Sverige (förmodligen på grund av de generellt högre kostnaderna i Frankrike), närmare bestämt får man låna upp till drygt åtta och ett halvt tusen kronor per månad om jag har fattat det rätt, plus att man får bidraget som är närmare två och ett halvt tusen kronor per månad.

Detta skulle alltså innebära att jag skulle få närmare elva tusen kronor i månaden för att plugga "heltid" i Frankrike. Jag kan ju avslöja att det är ganska mycket mer än vad jag tjänar på att jobba heltid nu. Är inte det ganska... konstigt? Jag får alltså mer pengar för att plugga än nu när jag jobbar och sliter ihop mina egna pengar hela dagarna. Det känns ganska otacksamt. Okej, studielånet ska betalas tillbaka, men ändå! Kom igen, lite konstigt är det.

(Togo-Frankrike 0-2 förresten. Frankrike, liksom Sverige, är i åttondelsfinal.)

Kommentarer
Postat av: Andreas

Du vet om att du bara lånar pengar när du tar ett StudieLÅN. alltså ett lån med ränta och allt som hör ett normalt lån till.

2006-06-24 @ 19:58:33
Postat av: barajagjohanna

Andreas>> Jo, självklart, jag har redan lån, så jag vet precis vad det innebär.

Postat av: viktor

fan va roligt att plugga i frankrike, paris!

2006-06-25 @ 13:53:49
URL: http://heybusdriverkveepthechange.blogg.se/
Postat av: barajagjohanna

viktor>> Absolut. Paris har jag pluggat i och det var jättekul, men nu är jag ute efter en lite mindre stad.

2006-06-25 @ 15:21:55
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cocotte

En kanadensare jag träffade på Kuba frågade mig:
Is it true that in Sweden you get paid to study?

Du har förresten fått en kommentar på min blogg:

Postat av: Soldat Ragzo
Barajagjohanna: A Angers il y a quelques suédois (notamment 3 filles)

2006-06-25 @ 17:56:20
URL: http://cocotte.blogg.se
Postat av: Krokofant

Frågan är bara... Är 1188€ tillräckligt för Paris? Jo det är det, men se bara upp med boendet... Det har blivit så förbaskat dyrt! Räkna med minimum 500€ för en enrummare med kokvrå... :o(

2006-06-25 @ 19:36:31
URL: http://krokofantinfrance.blogspot.com/
Postat av: barajagjohanna

Cocotte>> Ja, vi diskuterade det där på min skola i Paris också. Folk var ganska förbluffade. Studenter i deras länder bodde oftast hos föräldrarna, och föräldrarna betalade studierna. Även om vi måste betala tillbaka våra studiepengar, så är det ju en jäkla förmån vi har.
Tre svenskor i Angers, det låter väl lagom... ;)

Krokofant>> Ja, i Paris är det alldeles för dyrt att bo, fy tusan. Men jag ska inte dit, så jag bör få det något billigare i alla fall... ;)

2006-06-25 @ 19:42:36
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Fred

Kul att du går vidare med dina projekt!

Tänk också på att dina studieterminer kanske ska räcka till för andra studier också... och att det som du har läst är tiden som du ska tillbringa i skolan inte hela studietiden eller?

När jag läste juridisk hade vi kanske 9 timmars stuier i veckan schemalagt vilket inte har något att göra med verkligheten (heltidsjobb).

2006-06-25 @ 20:19:12
URL: http://www.lugnetochfred.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Fred>> Jag är livrädd för studielån egentligen. Det är ju ett LÅN och det känns jobbigt och jag har tänkt på att det kan vara "dumt" att ta lån för något jag läser för "skoj skull", men samtidigt... näe! Dessutom har jag aldrig tagit något studielån, så läser jag två terminer nu, så har jag ju tio kvar... och att jag skulle plugga i FEM ÅR till har jag mycket svårt att tro. Plugga är nämligen inget för mig egentligen.

Studietiden beror ju på skola, på Accord i Paris hade vi nästan inget hemarbete, så där var det skola endast 4 timmar om dagen. Men ska jag läsa på universitetet i Angers blir det hemarbete, 4-5 timmar är bara de timmar som tillbringas i skolan, så... jag vet. :)

2006-06-25 @ 20:59:21
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cicci

ÅK ÅK ÅK!!! Det är faktiskt rätt skumt ändå att vi får pengar för att plugga - man får ju ändå 2400kr i mån. Lånet är ju lån. Usch, jag bävar för min studieskuld som man kan se i kronor och ören på CSN:s hemsida..

Om man jämför svenskars syn på studielån jämfört med fransmännens så verkar vi ta det mer lättvindigt. En fransyska jag känner i Paris hon säger att väldigt få tar studielån där trots att man kan eftersom folk är livrädda för att binda upp sig. Folk jobbar hellre heltid samtidigt som de pluggar..Detta hade iofs inte riktigt med ämnet att göra, men jag brukar tänka på detta ibland och hur lätt jag själv tar på mitt lån, nu iaf. Den dagen den sorgen liksom, hrm.. Iaf jag tycker att du ska åka trots att du behöver låna :)! Visst är det sjukt slappt att plugga jämfört med jobb? Vi har kanske 9 timmars lektionstid/vecka - aldrig obligatoriskt och utöver det kanske jag pluggar 5-10timmar - det är inget..En livstil som passar mig :)! Oj, långt inlägg..

2006-06-26 @ 02:04:18
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: barajagjohanna

Cicci>> Långt inlägg är bara kul. ;)
Det känns som om många studenter i Sverige också jobbar, med tanke på att man faktiskt inte får så mycket pengar för att plugga och det kan ju vara lite knapert att klara sig om man inte har världens lägsta hyra. Tur att man får lite mer i Frankrike. ;) Hehe. Klart man ska tänka efter innan man lånar, men samtidigt... vafan. Lev i nuet... naivt? Äh! :)

2006-06-26 @ 08:09:47
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Fred

Vas-y! (et bon voyage!)

2006-06-27 @ 20:21:50
URL: http://www.lugnetochfred.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Fred>> Oui! Demain je vais donner une réquête à mon patron, une réquète pour être libre pour des études en France. Har ingen aning om det där blev rätt (antar att det absolut inte blev det), men var tvungen att skriva på franska för att hålla det lite hemligt. Rätta mig gärna. Du märker ju, jag behöver plugga. ;)

2006-06-27 @ 21:54:46
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback