Hurra för Sverige!?

32676-150
Jag var bara tvungen att spexa till det lite. Frankriketröjan, min irländska och
min franska flagga, och så har jag till och med örhängen i blått, vitt och rött.

Det här med nationaldag... jag har aldrig riktigt förstått mig på det. Vad firar man? Vi ska fira Sverige, för att...? För att vi är svenska? För att vi bor här? För att Sverige är ett sådant bra land? Jag kan inte komma på något. Varför en nationaldag? Fira att man är ett självständigt land? En världsdag hade varit roligare, då kan hela världen fira över osynliga landsgränser.

Nationaldagen är visserligen en bra ursäkt för att vara ledig från jobbet och en bra ursäkt för att åka till föräldrarna och säga att vi måste äta nationaldagsmiddag (för att slippa laga något själv och istället få mammas goda mat) och faktiskt för att se pappas entusiasm i flaggstången på deras gård. Den ska hissas på en speciell tidpunkt och sänkas på en viss tidpunkt och den får absolut inte ta i marken, och man ska vika den på ett speciellt sätt och så vidare. Jag tycker att den där respekten för flaggor är väldigt överdriven, men det är ganska fascinerande att se och höra folk som tycker att det är viktigt.

Snart är det ju fotbolls-VM-dags! Då är jag väldigt svensk. Det är jag väl annars också visserligen, jag gillar Sverige. Men jag gillar många andra länder också.

Kommentarer
Postat av: Therese

En världsdag hade absolut varit mycket roligare. Jag har en väldigt ljummen inställning till den här dagen och hade hellre sett att annnadag pingst fick vara röd dag istället. Inte för att jag är särskilt troende men annandag pingst är alltid en måndag så då blir det alltid 3 dagars ledighet. 6 juni kan ju infalla på lördag oc söndag vissa år.
Inte helt oväntat gillar jag din Frankrike-tröja ;)

Postat av: Therese

Förresten skrev jag at jag aldrig hade läst Linda Skugge. Nu kom jag på att jag faktiskt har gjort det en gång. Vid valborg när hon uppmande ungdomar att spela fulla. Det vara via DIG jag hittade den krönikan. Så det är alltså DU som ledde in mig i Skugge-träsket. Jag får nog överväga ett skadestånd ;) Jag kanske kommer och tar din Frankrike-tröja ;)

2006-06-06 @ 15:37:52
URL: http://utrikes.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Therese>> Haha, jag är hemskt ledsen alltså... om du läser under "Tankar, politik, samhälle"-kategorin så har jag länkat till fler krönikor. ;) Eller varning, titta inte, du blir nog bara upprörd. Jag ber såååå mycket om ursäkt, men snälla, ta inte min Frankriketröja!!

2006-06-06 @ 15:40:47
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback