Midsommarafton

(Jag undrar om inte programledarna på Nyhetsmorgon var lite onyktra i morse. Så mycket fnitter har jag nämligen aldrig sett där. Diverse vin och nubbar hade var och en också framför sig. Och glasen var inte helt fulla.)

Sedan tonåren någon gång har jag varit rätt anti alla storhelger och traditioner... såna helger som midsommar, valborg, lucia och nyårsafton som bara är en ursäkt för att supa. Jag gillar inte supandet. Dessutom är jag inte så mycket för traditioner. När man befinner sig i utlandet blir det dock viktigare. Men nu befinner jag mig i Sverige och struntar fullkomligt i att jag bor i Dalarna där midsommarfirandet är störst i landet. Hit kommer ungefär 250.000 besökare varje år för att fira midsommar, förmodligen i Rättvik eller Leksand.

Själv har jag aldrig firat midsommar i Dalarna. Fram till jag var 15 år firade min familj alltid midsommar på Stensund i Trosa skärgård: ett nyktert och trevligt midsommarfirande i
Svenska Frisksportförbundets regi. Som ni då kanske förstår har alkohol och midsommar aldrig hört ihop för mig. När jag var 15 år åkte jag istället på språkresa till Malta. Året efter var familjen på semester i Grekland, året därefter i Italien. Nästa år var mamma och jag på Mallorca och året efter var jag volontär för Special Olympics i Dublin. Sedan tog vi faktiskt en sväng till Stensund igen, men det var så trist att vi åkte de tre timmarna hem på kvällen. Sen var det förra året. Då skulle jag faktiskt ta en sväng till Rättvik eller Leksand för att se hur midsommarfirandet gick till och vad som hände. Men då råkade min syster ut för en olycka och midsommarafton "firades" på Akademiska sjukhuset i Uppsala med andra jordgubbs- och sillätande anhöriga.

Så kommer vi då till midsommarafton 2006. Idag. Om knappt en timme åker jag till föräldarna och äter lunch. Sen är allt oklart. Det fanns inga planer, men nu har idén kommit upp att jag tar mammas bil och åker till Uppsala och hälsar på Ida litegrann. Men lite omständigt är det med tanke på att Ida slutar jobba 20 idag och börjar 16 imorgon... Det blir inte särskilt mycket umgåstid egentligen. Och fest är jag egentligen inte sugen på. Så frågan är om jag stannar hemma och inte gör mycket, eller om jag åker till Uppsala en kortis. Hm.


Uppdatering 17:15

Det är mycket äcklig fylla på midsommar. Eftersom mina föräldrar bor vid Runn, Dalarnas näst största sjö efter Siljan, ser man mycket båtar. På midsommar är det extra många. Och många kör onyktra. Det är alldeles för många som inte verkar ta allvarligt på det och det gör mig så jävla upprörd. Pappa hade till och med hört någon säga att det hör till att vara full när man är på sjön. VA?! Idioter. Jag blir så fruktansvärt upprörd. Som om det är mindre allvarligt att vara rattfull på sjön än på vägen... Det är exakt samma sak. Reaktionsförmågan och uppmärksamheten försämras ju självklart lika mycket på sjön. Det är ju lika lätt att gå på grund, att inte kunna anlägga vid en brygga, att inte uppmärksamma kajakpaddlare eller att köra in i en annan båt, som det är att köra av vägen eller krocka med bilen.

Inget Uppsala. Det känns tyvärr lite för hattigt för att åka. Skit också, jag vill egentligen verkligen ta bilen dit, digga bra musik på vägarna och sedan träffa Ida. Pappa påminde mig om att Frankrike spelar match ikväll, så nu har jag något att göra i alla fall. Frankrike-Togo, och så allt godis jag har kvar. Och lite Ida i telefon antar jag. Det blir kanske en bra kväll ändå. Lite ensamt, men helt okej. Jag kan ju låtsas att jag bojkottar midsommar mer än jag faktiskt gör...

"Midsommarlunch" (potatis och gourmetbullar för min del) blev det med föräldarna, storebror samt faster med man. Sedan spelade vi kubb i typiskt midsommarväder (regn och solsken om vartannat). Tjejerna mot killarna. Killarna vann med 2-1 i matcher, och som förlorare fick vi garnera tårta och fixa te och kaffe. Det gjorde inget, för jag är nämligen en jäkel på att lägga på jordgubbar på tårta. Haha. Jordgubbstårta kunde vi äta ute i solen, för att sedan gå in eftersom regnet kom igen.

Jag tänkte äta även middagen hos föräldarna. Storebror och jag gör likadant - lika bra att stanna här, för även om vi inte har något att göra har vi inte mer att göra hemma hos oss i respektive lägenhet heller. Vi kan lika gärna stanna och äta gratis mat och sällskapa nu när lite släkt är på besök. Sen snor jag bilen och åker till mig. Det är en viktig match för Frankrike.

32676-18232676-181
Somliga får plocka undan kubbet, medan andra får garnera tårtan...


Uppdatering 23:47

Tro't eller ej, men jag har blivit sugen på ett traditionellt midsommarfirande i Dalarna. Haha! Mamma, pappa, faster och fasters man var en sväng till Torsång (Borlänge) och kom hem och berättade hur mysigt det var. Ingen av dem hade egentligen varit på ett "riktigt" firande i Dalarna eftersom det alltid varit Stensund som gällt. Okej att jag tycker att det är töntigt att alla kullar och masar ska ha folkdräkt och dansa folkdans, och skulle jag själv dansa kring en midsommarstång hade jag känt mig jättetöntig... men jag skulle nog vilja se det där "äkta" firandet någon gång. Jag har ju till och med lagt till med dalmål (eller falumål som pappa sa idag) sedan jag flyttade tillbaka från Uppsala för två år sedan, och fiolspel från Dalarna kan vara riktigt stämningsfullt och kännas "hemma". Hm. Harkel. Talar jag emot mig själv nu?

Kommentarer
Postat av: Cicci

Det där stämmer in precis på mig också. Är anti alla suparhelger och har nog aldrig firat midsommar! Nej, jag ska vara hemma ikväll och kolla på film med min syster. Dessutom blir alltid midsommarfester misslyckade för att folk har så sjukt höga förväntingar så att de bara blir besvikna - precis som på nyår. Så nej, skulle någon inbjuda mig till en spontan fest så kanske, men annars får det vara! Trevlig anti-midsommar eller nåt :)!

Postat av: barajagjohanna

Cicci>> Vad roligt, vi kanske borde ha en schlager-midsommar någon gång då, det hade ju varit roligare. ;) Låter bra att ni ska vara hemma och titta på film! Hoppas ni får en trevlig kväll, för mig blir det som sagt fotboll och godis (och antagligen lite surfande).

2006-06-23 @ 17:22:57
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Therese

Nä jag tycker inte heller om suphelger. Speciellt jobbigt tycker jag det är att se så många väldigt unga onyktra. Nu är jag inte i Sverige men förra året var jag det och då firade jag med barnen vid en midsommarstång på eftermiddagen och sen middag med några kompisar på kvällen. Lugnt och väldigt trevligt så man kan faktiskt fira utan att bli så full som möjligt

2006-06-23 @ 19:13:32
URL: http://utrikes.blogspot.com
Postat av: Michelle

Bra blogg! :) Trevlig midsommar!

2006-06-23 @ 21:26:22
URL: http://www.ellesdays.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Therese>> Självklart kan man ha en trevlig midsommar utan supande. Någon gång vill jag fira en traditionell midsommar i Dalarna, faktiskt.

Michelle>> Tack, vad roligt att du tycker det. Trevlig midsommar, själv!

2006-06-23 @ 22:20:10
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Stephi

Du, satt precis i bilen på väg hem och tänkte exakt samma sak,, bara en till helg där det e "Okej" för alla att supa, även när barnen e med. Jobbade även idag till 18.00 och börjar 07.00 imorrn bitti, så jag bojkottar allt vad som heter festande också haha, Det räcker med en mysig kväll på altanen med familjen =)

2006-06-23 @ 23:35:38
Postat av: barajagjohanna

Stephi>> Nästan skönt att jobba och slippa skiten. ;) Lycka till på jobbet då.

2006-06-23 @ 23:59:02
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Frida

Fina jordgubbsbilder! Håller med om funderingarna kring nyhetsmorgon, kanske hade de luktat för mycket på hårsprayen i sminket? ;)

2006-06-24 @ 09:53:15
URL: http://www.husmusen.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Frida>> Ja, så måste det ju vara... ;)

2006-06-24 @ 12:54:19
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Sara Anderson

Åh... Den där bilden fick mig att bli väldigt sugen på jordgubbar.

2006-06-24 @ 22:02:14
URL: http://sarsiee.webblogg.se
Postat av: barajagjohanna

Sara Andersson>> Visst blir man sugen på jordgubbar!

2006-06-25 @ 10:04:09
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback