Var? När? Hur? Vad?

»Ska du flytta till Frankrike?« undrar pappa. »Blir det Uppsala eller Frankrike?«

Jag har insett att om jag ska utomlands måste jag åka nu. Med andra ord: det lär bli Frankrike. För om jag drar till Uppsala nu, så kommer jag att bli rastlös igen om högst ett år och vilja dra och det medför krångligheter. Det blir svårare att dra ju längre jag väntar. Därför är det bäst att dra nu (läs: i höst) och hyra ut min lägenhet möblerad under tiden. Men beslutet är jobbigt. Ska jag åka tillbaka till Paris eller ska jag åka till en annan ort?

Pappa frågar också om jag fortfarande inte vet vad jag vill bli, vad jag vill göra. Jag svarar att jag fortfarande inte har en aning.

»Jag säger bara SKRIIIV«, säger han då.

Och så funderar jag lite och tänkte att kanske, kanske skulle jag kunna tänka mig att börja skriva igen. Men jag vet inte.

Mina föräldrar har uppenbarligen insett hur rastlös jag är. De har till och med börjat använda ordet rastlös om mig. Det känns nästan lite jobbigt att det är så uppenbart. Men det jobbigaste är beslutsångesten. Var? När? Hur? Vad?

Kommentarer
Postat av: Cicci

Dra till Paris igen och gå på Sorbonne, det tror jag är superbra! Har du skrivit mycket tidigare? Vad har du skrivit och varför slutade du?

Postat av: tinatoon

Gaaaaaaaaaahhhhhhhhh, ja känner igen mig så SJUKT mycket!!! Är som ovanstående skribent nyfiken på vad du skriver, ha för mig att vi dryftat saken tidigare, men jag har tyvärr guldfiskminne, förlåt... Mitt bästa råd är: Följ ditt hjärta o din magkänsla!

2006-05-18 @ 00:27:27
URL: http://tinatoon.blogg.se
Postat av: Therese

Jag tror också på Paris eller kanske någon liten mysig stad i södra Frankrike. Surfade hit för att säga att på www.svd.se finns en Montmartre-guide. Fast den nämner varken Amelie eller 2 Moulins

2006-05-18 @ 00:44:30
URL: http://utrikes.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Cicci och tinatoon>> Har tyckt om att skriva sen jag var fem och lärde mig det. Jag gick journalistik på gymnasiet i Uppsala och så har jag skrivit bland annat för Falu Kuriren och tidningen Frisksport. Falu Kuriren slutade jag på för att jag flyttade till Uppsala och Frisksporttidningen slutade jag skriva för därför att jag drog till Frankrike och skulle stanna ett år. Kom dock tillbaka efter två veckor, men kände inte någons skrivarlust längre.

Therese>> Paris, jaa, men åh, vad svårt! Har kollat på Université d'Aix Marseille III i Aix-en-Provence, verkar intressant... Men det är jättesvårt! Du har inget bra tips? Paris är ju alltid lockande, samtidigt som det skulle vara roligt att testa på en lite mindre storstad. Svårt, svårt, svårt! Tack för Monamrtre-tipset, ska genast kika!

2006-05-18 @ 09:00:03
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cocotte

Jag lyfte fram din kommentar i min blogg med hopp om att få kommentarer från någon som varit i Aix-en-Provence och kan berätta lite mer om staden än vad jag kan.

2006-05-18 @ 09:18:04
URL: http://cocotte.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Cocotte>> Tack för det! Jag såg att en redan hunnit svara, mycket positivt! :)

2006-05-18 @ 10:25:04
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Therese

Om du kikar på länkarna i min blogg , dom står i bokstavsordning så på F finns Frankrike-liv i Marseille. Det ett svenskt par som bor där och hon jobbar på universtitet, jag tror han jobbar eller ska börja jobba i Aix. Dom är väldigt trevliga och hjälpsamma så fråga dom

2006-05-18 @ 11:31:48
URL: http://utrikes.blogspot.com
Postat av: Cicci

Min bästa kompis läste två terminer i Aix! Hon tyckte att det var en bra skola men alldeles för mycket svenskar. På universitet finns ju Erasmus-utbyte, iaf från sthlms unvi. samt att många svenskar åker dit för att läsa också! Om du vill veta nåt mer så kan jag fråga henne. Det är hon som är i Paris nu och går på Accord :)!

2006-05-18 @ 13:02:43
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: Therese

Skulle ju säga att jag känner en tjej som har läst en termin i Aix. Hon tyckte det var en mysig stad med mycket fina parker och fontäner. Lite liten men vill man ha storstad eller bad ligger Marseille bara en halvtimme bort. Eftersom du läst i Paris kanske det kan vara kul att prova nån annan del av Frankrike.

2006-05-18 @ 13:29:20
URL: http://utrikes.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Therese>> Jag läser faktiskt dem ibland! Råkade ju se dem i din blogg. :) Hrm. Lite liten stad, jaa, det är ju kruxet, den ska inte vara för liten, 135.000 invånare, jaa, jag har ju inte supermycket att jämföra med. Jag undrar jag... Precis, eftersom jag läst i Paris vore det kul att testa en annan del, samtidigt som Paris lockar... men mer genuina Frankrike och närmare vattnet vore intressant...

Cicci>> Jaså, mycket svenskar? Fast i Paris kryllar det ju också av svenskar visserligen. :) Återkommer om jag har några frågor till din kompis!

2006-05-18 @ 14:04:02
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cicci

Svenskarna kryllar det av överallt (tyvärr)..fast inte så många på Sorbonne (min kille har bara lektioner med en enda varannan vecka)!

2006-05-18 @ 18:36:07
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: barajagjohanna

Cicci>> Du kan väl be din kompis jämföra Paris och Aix samt universiteten och säga mig vad hon tycker? :)

2006-05-18 @ 21:11:25
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Fred

Jag har skrivit på Cocottes blogg... Men upprepar här: har pluggat en fransk juristutbildning i Aix oxh träffade en norska som läste franska i centrum. Det var svårt att lära känna andra än skandinaver och särskilt fransmän hade man ingen riktig kontaktyta med. Jag skulle rekommendera Angers eller Tours i Loiredalen, två fina städer i en fin region. Alla Loireslott i närheten, Atlanten bara någon time bort och Paris lättillgängligt med tåg... Klimatet är också milt och trevligt i Loiredalen och där pratar man riktigt standardfranska.

2006-05-20 @ 10:29:51
URL: http://www.lugnetochfred.blogspot.com
Postat av: Fred

Jo, vill du sedan åka till ett annat ställe så har de flesta universitet och högskolor utbytesprogram med Frankrike! Jag tycker att folk som varit i Frankrike på ERASMUS kan mer franska än de som varit på språkkurs (franska är mitt modersmål så det är en kvalificerad bedömning).

2006-05-20 @ 10:31:43
URL: http://www.lugnetochfred.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Fred>> Tack för informationen. Jag har kollat på Angers också, det känns också intressant. Min uppfattning är att det är svårt att lära känna fransmän vart man än är (pluggade i Paris förra våren). Ska man åka som Erasmums-student antar jag att man lär börja på högskolan/universitet i Sverige först (?) och det har jag ingen lust med. :) Well, tack så mycket för att du tog dig tid att svara, ska kolla lite mer på Angers och Tours också.

2006-05-20 @ 13:45:13
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cocotte

När jag läste franska i Frankrike lärde jag i princip inte känna några fransmän. När jag var Erasmusstudent i Kanada däremot (eller jag var ingen riktig Erasmus, eftersom Erasmus bara är i Europa, men utbytesstudent i alla fall) lärde jag känna massa fransmän och det var där jag verkligen lärde mig franska. Men som sagt, för att åka på ett sådant utbyte måste man läsa på universitetet redan och det är bra att ha bra grunder innan man åker iväg.

2006-05-20 @ 21:02:18
URL: http://cocotte.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback