Som om jag skulle vilja vara sjukskriven...

Här ringer jag lite försynt till Försäkringskassan och hinner bara presentera mig och säga att jag skulle vilja veta hur det fungerar för mig då jag kommer att bli sjukskriven i vår... då avbryter kvinnan mig och börjar förklara. Hon använder en ton som i princip dumförklarar mig och misstror mig, som om jag vill vara hemma och vara sjukskriven. Som om jag inte skulle vilja jobba. Snälla människa, fick jag välja skulle jag jobba heltid och aldrig behöva vara sjukskriven, kan jag lova. Men jag har liksom inget val.

Redan efter första meningen från kvinnan i andra änden känner jag mig nertryckt och totalt uppgiven. Jag sitter på min stol röd i ansiktet och med ihopbitna tänder för att inte bli otrevlig, brista ut i gråt, skrika eller något annat trevligt.

Tanten: Blablablablabla...
Johanna: Men...
Tanten: Blablabla...
Johanna (måste lite försiktigt avbryta): Alltså, jag kommer att genomgå en operation och bli sjukskriven några månader efter det, gäller det här mig då?
Tanten: Ja, det gäller sjukskrivningar. Efter den fjortonde dagen går Försäkringskassan in... blablabla... så är du bara hemma i fjorton dagar står arbetsgivaren för allt.
Johanna: Jo, men det här gäller som sagt några månader.
Tanten: Du kommer inte kunna jobba efter operationen?
Johanna: Nej. (Hallå!? Är hon döv?!) Det jag undrar då är hur länge jag måste ha jobbat heltid innan sjukskrivningen för att få ersättning för det.
Tanten: Ja, men du får ju ersättning för så mycket som står på ditt anställningsbevis. Jobbar du heltid får du för det, jobbar du på timmar så får du redovisa det. Du måste redovisa din årsinkomst.
Johanna: Men om jag får heltid kanske en vecka innan jag blir sjukskrivning, gills det som min sjuklön sen?
Tanten: Ja, alltså, du redovisar ju din årsinkomst.

Jaha. Men tack för din fantastiskt pedagogiska information. Jag känner mig mycket mer informerad. Inte. Ibland får man en uppfattning om att de behandlar en illa för att man är ung. Det är samma sak på Arbetsförmedlingen. De verkar tro att man vill gå hemma och göra ingenting.

Det jag förstod är i alla fall att det verkar som om jag måste ha en tillsvidareanställning på heltid på papper innan sjukskrivningen, för att få lön för det. Och det får jag ju aldrig. Får jag heltid kommer jag få det fram till den dagen jag går hem, inte längre. Och då gills det ju inte, för enligt kärringen (eh, förlåt, det där sa jag aldrig, jag menar kvinnan) på Försäkringskassan redovisar man den framtida inkomsten.

Så jippi, det är väl bara att inse att jag kommer få en sjuklön på min 75 procentstjänst. Med andra ord: det är bara att inse att jag kommer fortsätta att gå back ekonomiskt varje månad, inte minst från februari och ett antal månader framåt.

Kommentarer
Postat av: Therese

Allså jag börjar bli less på alla myndigheter som är jobbiga. Blev skickad till soc för jag inte har rätt till a-kassa. Ringde dit och blev bemött som om jag var en arbetsskygg idiot so ville snylta pengar av dom. Kändes inte kul. Jag ska dit imorgon , får se hr det går. Har inget dagis till dottern än heller men söker job iallfall. Ringer kommunen och tjatar om dagis varje dag. Anars känns det bra och rättatt ha flyttat men jag skulle ju hellre vilja hitta ett jobb snabbt än ägna dagarna t att ringa kommunen , arbetsförmedlingen och soc och bi otrevligt bemött.

Postat av: Cicci

Det finns allvarligt talat inget jag hatar mer i den här världen än Försäkringskassan. De är totalt inkompetenta och okunniga!! AAAAH!! Jag tycker synd om dig som måste ha något med dem att göra. Jag önskar inte ens min värsta fiende att bli sjuk. Jag tror att om du inte får ut så mycket från F-kassan att du kommer upp till existensminumum (vad det nu är, 7000kr kanske) så får du hjälp med resten från socialen. Tror jag iaf... Och så kan du räkna med att det kommer ta låååång tid innan du i överhuvudtaget för pengar från F-kassan - trögare kan ingen vara om man säger så! Så om du behöver låna pengar så länge ring soc första dagen du blir sjukskriven och säg det så kan du få pengar av dem så länge som du kan betala tillbaka när du väl får pengar från F-kassan. Usch jag lider med dig!

2006-11-13 @ 14:16:57
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: barajagjohanna

Therese>> Jag hatar a-kassan mest i hela världen. Jag kontaktade dem i januari och de är skyldiga mig pengar februari-april. Har inte fått något, då de kräver mig på papper jag redan skickat in. Just nu är jag fullt berättigad a-kassa, men jag orkar faktiskt inte göra någonting åt det, då jag vet hur fantastiskt tröga de är. Så nu går jag och låter sparkontot minska istället. Inte alls bra, men jag orkar faktiskt inte...

Cicci>> Ellerhur. Jag önskar jag slapp dem. Och min lön idag är inte så långt över existensminimum, så jag får absolut inte ut 7000 i sjuklön, får väl vara glad om jag får 6000. Men soc, undrar om de går in om man har pengar undansparade, eller först när man har nollat sina konton? :P Usch, vad arg jag blir. Blev på riktigt dåligt humör efter det där samtalet... Jag vet, min syster blev sjukskriven ett år efter hennes olycka och det dröjde rejält lång tid innan hon fick ut pengar från Försäkringskassan.

2006-11-13 @ 14:28:29
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Johanna

Jag blir upprörd när jag hör hur du har blivit behandlad av FK. Har själv jobbat med de här frågorna i många år (inte på FK) och tror mig veta en del.

Johanna, du måste inte ha "en tillsvidareanställning på heltid på papper innan sjukskrivningen för att få lön för det." Jag vet iofs inte vad du har för anställningsvillkor, men arbetsgivaren intygar till FK en beräknad årsinkomst = hur mycket du antas tjäna under det kommande året. Om du har fått lön på 75% (behöver inte vara en fast anställning) förutsätter man att du gör det i fortsättningen också och beräknar på det. Om du har jobbat mycket extra brukar arbetsgivaren ta hänsyn till det.

Jag förstår inte riktigt när du säger att du jobbar 100% fram till sjukskrivningen och går sedan ner till 75%. Har arbetsgivaren sagt att du ska göra så? Det bästa för dig ekonomiskt är om du fortsätter på heltid under sjukskrivningen. Är de måna om sin personal så borde det vara det enda rätta. Om jag var du skulle jag prata med dem i god tid innan det är dax.

2006-11-13 @ 14:58:46
URL: http://pumansdotter.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Johanna>> Tack för att du skriver! Min arbetsgivare är tyvärr inte särskilt mån om sin personal, så därför gör de sällan något för att vara "snäll". Jag har en tillsvidare/fast anställning på 75%. Nån gång har jag fått ett tilläggsavtal på 25% i ett par månader. Det är så det funkar hos oss, mestadels. Jag har redan sagt att jag vill jobba heltid (inte p.g.a. sjukskrivningen, utan p.g.a. att jag inte klarar mig ekonomiskt på 75%), men det går tydligen inte just nu. Men skulle jag få göra det, så ger de mig ett avtal på kanske två månader, d.v.s. ett tilläggsavtal på 25% så att jag kommer upp till 100%... Jag hoppas de kan vara snälla och ge mig ett sådant avtal som täcker över sjukskrivningen, för det borde väl gälla i så fall? Hoppas du förstår vad jag menar, och tack igen.

2006-11-13 @ 17:38:27
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Johanna

Det var så lite så. :)
Jadå, jag förstår vad du menar. Problemet/frågan är om din arbetsgivare vill skriva på ett avtal på de där extra 25% över sjukskrivningen, eftersom de åker på att betala sjuklön som baseras på en heltidslön under arbetsgivarperioden (= de första 14 dagarna av sjukskrivningen och kanske längre beroende på vilket kollektivavtal du har). Det kan bli svårt när du har den där utfyllnaden bara under kortare perioder ibland om jag förstår det rätt. Men du kan åtminstone be arbetsgivaren ta ett snitt på den lönen du har fått utöver dina 75% (t.ex. under det senaste året, skulle tro att det är ganska vanligt att man gör så) för att få upp den beräknade årsinkomsten.

2006-11-13 @ 18:22:27
URL: http://pumansdotter.blogspot.com
Postat av: Fred

JOhanna, gå och kolla på FK:s hemsida (http://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/omsjuk/sjukpenning/). Som någon sade ovan baseras ersättningen på det du tjänat tidigare... Så om du har jobbat lite extra en tid så räknas det!

2006-11-13 @ 20:45:35
URL: http://www.lugnetochfred.blogspot.com
Postat av: Cicci

Jag tror du får pengar till existensminumum ändå..eller jag vet inte, du får väl sätta sparpengarna på ett konto i dina föräldrars namn eller nåt! Drygt är det, hoppas att det löser sig så snabbt som möjligt i alla fall för det är jobbigt att inte vet hur mycket pengar man ska få också!

2006-11-13 @ 20:47:46
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: Linda

Åh, jag förstår verkligen din frustration!
Min egen erfarenhet av Försäkringskassan är verkligen inte mycket bättre. Jag var sjuksriven 2 månader en sommar. Hade inte ett öre i inkomst och några pengar från f-kassan (som jag var berättigad till) kom aldrig. Det ringdes och det strulades och fan vet allt. ETT ÅR SENARE fick jag min sjukersättning. 16,000 kr i ett bräde, tack för det - men då var jag ju inte sjukskriven längre och hade börjat jobba igen sedan länge... Helt värdelöst.
Usch och blarg.

2006-11-13 @ 22:27:10
URL: http://tokyotidbits.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Johanna>> Lycka till till mig då... har svårt att tro att de är så snälla. Men jag får väl kolla.

Fred>> Tack, har läst så mycket att jag inte förstår nånting längre, ska be mamma sätta sig in i allt. ;)

Cicci>> Mm, det verkar som om man inte får ha nånting. Jag tror jag kommer att skita i soc. Orka. :P

Linda>> Precis, det är precis som när man anmäler sig till a-kassan, pengarna får man inte förrän man börjat jobba och inte behöver dem längre. Det bästa är om man har heltidsjobb och aldrig behöver bli långtidssjukskriven. Tänk vad skönt att slippa alla dessa myndigheter...

2006-11-13 @ 23:06:27
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Ida

Hej darling! Hm, dom är bra suriga dom där tanterna.. Och inte vet jag vad dom tjänar på det, förstörde mest din dag verkar det som :/ Och ja, låter precis som dom på ams. Jävla trams! Stå på dej bara, bli lite arg fastän det är jobbigt. Du måste ju få fråga! Ring en gång till.. Du kanske kan få prata med nån trevlig? Förhoppningsvis. Kram!

2006-11-14 @ 12:37:35
URL: http://hallonglasvinge.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Ida>> Dessutom glömde jag skriva att hon avbröt mig och sa "men du kan inte sjukanmälda dig här!". MEN HALLÅ?!

2006-11-14 @ 14:03:53
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Camilla

Idiotiska försäkringskassa. Sådana människor kan man inte ens bara med, som tex arbetsförmedling och a-kassan! (Handels a-kassa) tillägger. =(

2006-11-14 @ 20:26:19
URL: http://millaaa.blogg.se
Postat av: Jack

Undrar vad det är för kräk som sitter på A-kassan.
Har inte fått 1 krona på 5 månader, då dom håller på att utreda om jag har rätt till A-kassa. Jag har betalt a-kassan i 19 år. Nu är jag helt utblottad, räkningarna hos kronofogden och snart förlorar vi vårat hus. Barnen mår pyton och Julen blir ett skrik i förtvivlan. Innan jag lämnar in, så ska jag ta med mig en handläggare...

2006-12-21 @ 15:16:02
Postat av: barajagjohanna

Jack: Usch... Jag önskar dig verkligen det bästa.

2006-12-21 @ 18:25:23
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: myfehserpor

big tit porn

2007-02-04 @ 00:29:45
URL: http://www.tdcvb.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback